Premier League - preview 24. kola

01.02.2014, 09:02, aktualizováno 03.02.2014, 08:39
Previews
Až na závěr si čtyřiadvacáté kolo schovalo svůj šlágr. V něm se utkají dva aspiranti na titul, Manchester City a Chelsea. Domácí byli před začátkem kola dokonce první, Arsenal ale včera vyhrál a Citizens potřebují k návratu na čelo rovněž naplno bodovat, hosté z Londýna jsou o tři body zpátky...
Manchester City - Chelsea FC  (pondělí 21:00)
Čeká nás jeden z vrcholů letošní sezony Premier League. Etihad Stadium se stane dějištěm souboje druhého se třetím, mistra z roku 2012 s šampionem 2010. Manchester City doma přivítá Chelsea, na stadionu, kde letos padají mraky gólů a se třemi body odchází vždy Citizens. Dnes proti nim stojí nejlépe bránící tým v Anglii, který vede kontroverzní stratég José Mourinho.

Jeho výroky po utkání s West Hamem zůstanou ve vzpomínkách fanoušků Chelsea, a možná i ostatních, dlouho. Remíza 0:0 a jedna z nejúpornějších defenziv Hammers si vysloužila přízvisko "jako z devatenáctého století". Vsadím boty, že dnes se obranná hra Blues nebude od té kladivářské příliš lišit...

Pět čistých kont z posledních sedmi ligových zápasů je počin vskutku solidní. A pokud přidá Chelsea i šestou čárku, bude to od Mourinha dozajista zvráceně geniální počin. Ostatně stejně jako od Allardyce ve středečním klání.

Citizens totiž doma vlastně na uzdě udržet nejde. United v derby nasázeli čtyřku, Tottenhamu s Arsenalem šestku a největší világoš dostal Norwich, jenž odjel se sedmi góly. Méně než tři kusy obdržel jen Hull, Liverpool (2) a paradoxně Crystal Palace, jenž prohrál nejtěsnějším možným způsobem. Naposledy ničil i na půdě soupeře, když Tottenhamu udělili potupného bůra.

Manchester City zkrátka představuje v drtivé většině zápasů nezastavitelný válec a díky neutuchajícímu střeleckému apetitu patrně bude atakovat střelecký rekord Chelsea ze sezony 2009/10. Blues tehdy nasázeli 103 branek, tedy více než 2,7 gólů na zápas. Citizens jsou po třiadvaceti kolech na 68, s průměrem 2,95.

Podobná situace je u tehdejší Chelsea a současného Manchesteru City i co se týče střeleckých opor. Před čtyřmi lety Ancelottiho tým táhli v životní formě hrající Didier Drogba a Frank Lampard, kteří dohromady v lize nasázeli 51 gólů. Pellegrini se nyní může kromě kanonýra Agüera spolehnout také na Tourého, Negreda a v případě zranění jednoho z forvardů i na Džeka.

Právě Džeko s Negredem budou hlavní palebnou sílu Sergia Agüera nahradit. Argentinec je opět zraněný, tentokrát s bolavým stehenním svalem propásne patrně celý únor. Určitou alternativu nabízí i Jovetić, jenž se po dlouhých měsících marodění konečně hlásí do služby. Mimo hru jsou rovněž Samir Nasri a Javi Garcia.

Chelsea, která na hřišti Man City nevyhrála už více než pět let, se musí obejít bez útočníka Fernanda Torrese, který rozhodl podzimní vzájemný duel. Ten ale Blues vyhráli na vlastní půdě. Etihad Stadium (či City of Manchester Stadium) už čtyřikrát v řadě přihrál výhru domácímu celku.
Manchester City - pravděpodobná sestava:
Hart - Zabaleta, Demichelis, Kompany, Clichy - Navas, Touré, Fernandinho, Silva - Džeko, Negredo
Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Čech - Ivanović, Cahill, Terry, Azpilicueta - Ramires, Matić - Willian, Oscar, Hazard - Eto'o
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.85 - 3.70 - 4.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
West Bromwich Albion - Liverpool FC  (neděle 14:30)
Po včerejší porážce Manchesteru United se Stoke City se může Liverpool nepřímo zasloužit o to, že obhájce titulu ztratí reálné šance byť na účast v Lize mistrů na příští sezonu. Když dnes zvítězí nad West Bromwich Albionem, navýší náskok na Red Devils už na devět bodů. S Baggies se jim nicméně v posledních letech příliš nedaří.

Od roku 2011 se spolu nedělní soupeři utkali šestkrát a z těch šesti klání hned čtyři ovládli hráči z West Midlands. V minulé sezoně dokonce získali po výhrách 3:0 a 0:2 proti Liverpoolu takzvaný double. Reds to WBA nicméně vrátili v říjnu, kdy díky hattricku fenomenálního Suáreze vyhráli hladce 4:1.

Liverpool navíc oplývá velmi slušnou formou. Z posledních šesti utkání v Premier League a FA Cupu vyhrál hned pět a nasázel v nich úctyhodných 17 gólů. Největší počin si Reds připsali minulé kolo v ostře sledovaném Merseyside derby. Everton působil v roli sparing-partnera a v zoufalém defenzivním rozpoložení dovolil rivalovi čtyři fíky.

Něco podobného se přihodilo i West Bromwichi, který taktéž nastoupil k velkému derby. Bitvu o West Midlands proti Aston Ville dlouho slušně zvládal, vedl už 2:0, ale nakonec dostal rovněž čtyři zářezy a s porážkou 3:4 odjel pár kilometrů se sklopenou hlavou.

Liverpoolu stále schází oba krajní obránci Glen Johnson a José Enrique. K tomu navíc nenastoupí an stoperská dvojice Mamadou Sakho a Daniel Agger. Vrací se však středopolař Joe Allen, který kvůli problému se zadním stehenním svalem propásl slavně vítězné derby.

West Brom se musí obejít bez útočné opory Nicolase Anelky, který má poraněné koleno. Jedinou další absencí je ofenzivní záložník Stephane Sessegnon, jehož trápí pro změnu tříslo.
West Bromwich Albion - pravděpodobná sestava:
Foster - Jones, McAuley, Olsson, Ridgewell - Morrison, Yacob, Mulumbu - Amalfitano, Anichebe, Brunt
Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Mignolet - Flanagan, Touré, Škrtel, Cissokho - Coutinho, Gerrard, Henderson - Sterling, Suárez, Sturridge
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 5.75 - 4.33 - 1.62
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Arsenal FC - Crystal Palace  (neděle 17:00)
Silnému pokušení šetřit síly bude muset před nedělním kláním s Crystal Palace odolávat eskadra Arsenea Wengera. Fotbalisty Arsenalu čeká v nadcházejících 17 dnech ManUtd, dvakrát Liverpool a Bayern Mnichov - čili soupeři, proti nimž by CP mohlo budit zdání pidiklubu. Avšak přesně takové smýšlení by mohlo Gunners stát cenné body...

Eagles přeci koneckonců už nějaký ten pátek v lize neplatí za otloukánky - od měsíce listopadu, kdy je přebral starý známý Tony Pulis, stabilně inkasují o polovinu méně branek, přičemž z 11 kol vytěžili ucházejících 16 bodů. Teď tudíž ani nejsou v sestupovém pásmu, jakkoliv mají o odehraný zápas méně než aktuálně padající trojka. Výše než na současné 14. příčce Crystal Palace v elitní soutěži naposledy sedělo o Vánocích 1997.

Už jen samotná osoba Tonyho Pulis dělá z Eagles nepříjemný kolektiv, speciálně s ohledem na Arsenal. O nevraživosti panující mezi oběma manažery se dobře ví, stejně jako o tradici vzájemného trápení na kolbištích. Stoke pod Pulisovým vedením Arsenal přemohlo celkem třikrát včetně postupu v rámci FA Cupu před čtyřmi lety; a mimoto s ním ještě jednou remizovalo. Pokaždé nicméně využívalo domácí výhody.

Tentokrát se hraje na Emirates Stadium, kde ve všech soutěžích Kanonýři nebyli poraženi už desetkrát v řadě. Dohromady přitom v lize na domácím hřišti Arsenal inkasoval všehovšudy šestkrát, přičemž polovinu této porce ukrojila prohra s Aston Villou z úvodního kola sezony.

O celkovou neporazitelnost Gunners zase jednou přišli v týdnu, když se jim nepovedl výjezd na St. Mary’s. Následkem toho se do čela tabulky vyhouplo ManCity, což akorát posiluje dnešní favoritovu nutnost triumfovat. O povinné tři body bude každopádně usilovat poněkud oslabená Wengerova parta - třízápasový trest načíná Flamini a zranění jsou také další tři středopolaři včetně nově příchozího Källströma. Vedle něj se utkání nebudou účastnit ani Ramsey s Wilsherem.

V brance Crystal Palace by favoritovi mohl okamžitě čelit čerstvě zakoupený Wayne Hennessey, jehož divák Premier League může důvěrně znát z dob jeho prvoligového angažmá ve Wolverhamptonu. S otazníkem je nutno přistupovat k možnému startu otřeseného Jonathana Parra, zatímco Thomas s Dikgacoiem jsou mimo jistojistě.
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Szczesny - Sagna, Mertesacker, Koscielny, Gibbs - Oxlade-Chamberlain, Arteta - Gnabry (Rosický), Özil, Cazorla - Giroud
Crystal Palace - pravděpodobná sestava:
Speroni (Hennessey) - Mariappa, Gabbidon, Delaney, Moxey - Puncheon, Ward, Jedinak, Bolasie - Jerome, Chamakh
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.22 - 7.00 - 15.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
West Ham United - Swansea City  (sobota 13:45)
Sam Allardyce dokázal, že umí přechytračit i Josého Mourinha. Portugalského manažera navíc pokořil jeho vlastními metodami. Destruktivní obranou zacílenou na jediný cíl - ubránit bezgólovou remízu - vyhnal účelnou hru Chelsea proti silným protivníkům do absurdna, ale výtěžek stál za to. Doma proti Swansea už ale West Ham na remízu hrát nemůže.

Obzvláště, když bod ze Stamford Bridge sice příjemně osvěžil morálku Kladivářů, ale v boji o záchranu vlastně zas tak moc neřešil. Sunderland totiž díky skvělému Johnsonovi opět vyhrál a West Ham tak nyní na udržení ztrácí dva body - o jeden více než tomu taky bylo před kolem.

Aby oživili své naděje na ligovou příslušnost i v příštím roce, musí začít sbírat body hlavně před vlastními fanoušky. Letos je West Ham v Upton Parku horší než kterýkoli tým Premier League na své půdě. Z jedenácti dosavadních zápasů uhrál jen devět bodů a vyhrál jen dvakrát - všechny ostatní celky slavili před domácím publikem minimálně třikrát.

Bod s Chelsea tak alespoň trošku Kladiváře povzbudil. Po incidentu ze semifinále ligového poháru s Manchesterem City, při němž za beznadějného stavu spustili fanoušci Hammers chorál "You're nothing special, we lose every week", debaklu v FA Cupu od Nottinghamu či domácí prohře s Newcastlem, rozhodně příjemná a vítaná změna.

Pozitiva snadno nachází i v táboru Swansea, kde se věci konečně začínají v dobré obracet. Díky jízdě v FA Cupu postoupili Velšané již do osmifinále a v týdnu zabodovali i v Premier League. Po osmi zápasech bez vítězství hráli doma s Fulhamem - a to už zkrátka nevyhrát nešlo. Shelvey a Chico se postarali o to, že ambiciózní celek poodskočil od sestupových vod na rozdíl pohodlných pěti bodů.

V Upton Parku se ovšem Labutím vůbec nedaří. Odehráli tam už dvaadvacet utkání, ale s oslavnými pokřiky odcházeli hráči Swansea jen jedinkrát - v srpnu 1956 ještě v rámci Second Division. Hned šestnáctkrát naopak domů jeli bez bodu. Tak se stalo i poslední vzájemný zápas v Londýně, loni v únoru věnoval West Hamu vítězství Andy Carroll.

Vysoký útočník se po zranění trápí. Od povstání z marodky nastoupil do třech utkání, ale ani jednou se nezmohl na střelu na branku. Proti Chelsea ostatně zaujal nejvíce, když po letmém kontaktu s Azpilicuetou padl ve vápně jako zasažený odstřelovačem. To by mohl být impuls pro novou posilu z AS Řím Marca Boriella, který čeká na svůj debut.

Podobně je na tom další nováček Abdul Razak; Antonio Nocerino proti Blues nastoupil a touží tak po prvním startu. Mimo hru je naopak Joey O'Brien, který si v na první pohled nevinně vyhlížejícím souboji v závěru utkání v malém derby vykloubil rameno a několik měsíců si nekopne do míče.

Swansea zůstává na marodce útočník Michu, ale vzhledem k solidní formě někdejšího Sparťana Bonyho Wilfrieda by nemělo jít o problém. Reprezentant Pobřeží slonoviny vsítil v posledních šesti soutěžních zápasech stejný počet gólů.
West Ham United - pravděpodobná sestava:
Adrián - Demel, Collins, Tomkins, Rat - Collison, Nolan, Noble - Jarvis, Carroll, Downing
Swansea City - pravděpodobná sestava:
Tremmel - Rangel, Williams, Chico, Davies - Hernandéz, De Guzmán, Britton, Routledge - Shelvey - Bony
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.88 - 3.30 - 2.70
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Newcastle United - Sunderland AFC  (sobota 13:45)
Pouze půlhodiny autobusem bude trvat cesta Sunderlandu vstříc třetímu vyhranému derby nad Newcastlem v řadě. A vskutku, přes postavení v tabulce hovoří forma pro klub z města blíže Severnímu moři.

Jak na Nový rok, tak po celý rok? S tím za fanoušky Black Cats nechoďte. Poté, co první lednový den prohráli jejich oblíbenci s Aston Villou, porazili Fulham a Stoke, se Southamptonem zase smazali dvoubrankové manko. K tomu navíc postoupili do další fáze FA Cupu a přes Manchester United oslavili postup do finále League Cupu.

Aby toho nebylo před sobotním výjezdem málo, klopýtá Sunderland v cestě za udržením především doma. V poslední době vykradl Everton a zmiňovaný Fulham, udržel čisté konto ve Villa Parku a Upton Parku, v Cardiffu pak stihl od 83. minuty dvakrát skórovat a odvézt si bod. Klíčovým hráčem je bezesporu Adam Johnson, ten se buď prosadil sám či u gólu alespoň asistoval v předchozích sedmi ligových kolech.

Straky naopak přišly o Yohanna Cabayeho, který za dva a půl roku chyběl týmu ve dvaceti zápasech, v nichž jeho spoluhráči hned dvanáctkrát prohráli a pouze čtyřikrát zvítězili. K tomu se svěřencům Alana Pardewa tragicky nedaří v útoku. Za posledních pět ligových vystoupení nastříleli podprůměrné tři góly, a to všechny proti West Hamu.

V loňské sezóně prohráli na svém stadionu třikrát za sebou v samém závěru sezóny. A po duelech s aspiranty na titul, Arsenalem a Manchesterem City, se nedávná historie může opakovat, přičemž předešlou mizernou sérii začal právě zápas se Sunderlandem. Diváci tak neprahnou po ničem jiném, než na obnovené vzpomínky Sholy Ameobiho, který se už osmadvacet ligových zápasů neradoval z gólu, nicméně proti Sunderlandu má sedm zářezů během deseti střetnutí.

Nové akvizice hostů, Ignacio Scocco a Liam Bridcutt, se zřejmě tento víkend v novém dresu neobjeví a otazníky visí nad poraněným Philem Bardsleym. Modibo Diakité je v pátečních odpoledních hodinách na vstupní zdravotní prohlídce ve Fiorentině. Trápící se domácí oslabí na tři zápasy distancovaný Loïc Rémy, nejistý start hlasí Papiss Demba Cissé i Yoan Gouffran a zimní posila Luuk de Jong bude pravděpodobně ještě dohánět kondici.
Newcastle United - pravděpodobná sestava:
Krul - Debuchy, Taylor, Williamson - Santon - Tioté, Anita - Ben Arfa, Sissoko, Ameobi - Ameobi
Sunderland AFC - pravděpodobná sestava:
Mannone - Bardsley, Brown, O'Shea, Alonso - Larsson - Johnson, Ki, Colback, Borini - Altidore
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.40 - 4.33
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Cardiff City - Norwich City  (sobota 16:00)
Pokud bychom měli ze sobotního programu určit nejpravděpodobnější zápas, který by mohl skončit bezbrankovou remízou, pak by utkání Cardiffu s Kanárky slibovalo nejjistější volbu...

Waleskému celku se nedaří a to se nezměnilo ani po nástupu Oleho Gunnara Solskjaera, celkově už pak domácí strana nedokázala zapsat tříbodový zisk sedm duelů po sobě, přičemž za toto období brala jeden jediný bod (remíza se SAFC). Velkým problémem nováčka je ofenziva, neboť doposud zaznamenal pouhopouhých sedmnáct branek (druhá nejhorší bilance).

O moc lépe však na tom není se střílením gólů ani Norwich, který jen marně vzpomíná na první sezónu mezi elitou po opětovném postupu, kdy zatížil soupeřova konta rovnými dvaapadesáti přesnými trefami a patřil v tomto ohledu mezi osm nejlepších mužstev. Nyní mají Kanárci na kontě pouze osmnáct gólů a Ricky van Wolfswinkel, jakožto žádaná posila na hrot jen jediný přesný zásah!

Pomoci ze dna tabulky mají domácím nově příchozí posily: Fábio, Kenwyne Jones a Wilfried Zaha by si mohli odbýt společnou premiéru proti NCFC. Hrát ale jistojistě nebude kapitán Hudson (svalové zranění). Na opačné straně je po krátkém disciplinárním trestu nachystán Bradley Johnson a nastoupit může také uzdravený Jonás Gutiérrez. Posilu Yoba potom zabrzdí administrativní formality.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.15 - 3.40 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Stoke City - Manchester United  (sobota 16:00)
Dalším celkem, který se rovnýma nohama připletl až nebezpečně blízko k sestupovému pásmu, je Stoke, které navíc čeká utkání proti zlepšujícímu se Manchesteru United, jenž nutně potřebuje naplno bodovat.

Potters za sebou nemají zrovna dobré období: Mark Hughes a jeho ovečky z posledních šesti ligových mačů vybojovali pouze jeden jediný bodík a nad osmnáctým West Hamem tak nyní drží jen tříbodový odstup. Na rozdíl od Fulhamu se však domácí ekipa může plně spolehnout na svoji největší chloubu, čímž jsou výsledky na Britannia Stadium, kde Stoke získalo sedmnáct z celkových dvaadvaceti bodíků.

Čerstvá akvizice Juan Manuel Mata se okamžitě po svém přestupu při zápase s Cardiffem postavila do základní sestavy a asistencí pomohla k důležitému vítězství, které vítěznou brankou okamžitě po svém návratu podpořil také Robin van Persie. I přes šest výher z posledních osmi zápasů si United rozhodně nemohou vyskakovat, neboť na pátý Tottenham nadále ztrácejí tři body a kýžená Champions League je momentálně vzdálena ještě o další tři korálky.

Otočit nepříznivou statistiku proti ManUtd (pouze jedna remíza z jedenácti ligových utkání) nepomůže Steven N'Zonzi, který si za vyloučení na Stadium of Light musí odpykat jednozápasový trest. Podruhé do základu by se měl podívat Peter Odemwingie (přestup z Cardiffu).

Kromě již zmíněného dua Mata - van Persie je pro hosty velkou vzpruhou také uzdravení Waynea Rooneyho, který si krátkým vystoupením proti Cardiffu zapsal premiérový start po Novém roce. Hrát jistojistě nebude Vidić (disciplinární trest) a zraněný Carrick (kotník).
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 8.50 - 4.75 - 1.44
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Fulham FC - Southampton FC  (sobota 16:00)
I přes neúprosně finišující přestupové období, které tradičně strhává obrovskou pozornost zejména u klubů Premier League, pokračuje také anglická nejvyšší soutěž, která nás zavede i na půdu Fulhamu, kde se představí Saints.

Cottagers se letošní sezónu nedaří a nic na tomto faktu nezměnilo ani odvolání Martina Jola, kterého na manažerské pozici vystřídal krajan René Meulensteen. Pod jeho vedením ale Fulham z deseti ligových utkání dovedl k úspěšnému konci pouze tři, přičemž rovnou sedmkrát odcházel ze hřiště bez bodu! Doslova tristní je rovněž domácí bilance FFC, když z jedenácti pokusů zapsal londýnský celek pouhopouhých deset bodů, přičemž na Craven Cottage se tradičně body nerozdávaly. Nikoho tak nemůže překvapit, že se Fulham nachází jenom těsně nad chvostem.

Pozitivnější aktuální rozpoložení však nehlásí ani na opačném konci barikády, ba naopak. Svatí za posledních dvanáct duelů vyhráli pouze dvakrát, což jihoanglické mužstvo zřejmě definitivně odstřelilo ze hry o pohárové místenky (Soton nyní ztrácí na páté Kohouty propastných jedenáct bodů). Zadarmo ale hosté body nedávají, o čemž se jistojistě přesvědčil AFC (2:2).

Nejisté postavení s sebou z pohledu Chalupářů nese i zvýšenou aktivitu na přestupovém trhu, kde už FFC přivedl hned několik čerstvých akvizic: William Kvist ze Stuttgartu a Lewis Holtby od městského rivala Tottenhamu mají posílit nevyvážený střed pole. Chystaný odchod Dimitara Berbatova (Monaco) by pak měl znamenat příchod řeckého kanonýra Konstantinose Mitroglua z Olympiakosu.

Zatímco bývalá opora Schalke by si ihned po svém příchodu mohla odbýt premiéru v základní sestavě, nerozehraný Kvist si nejspíše na takovou šanci bude muset počkat. Po zranění kolena se alespoň vrací Amorebieta. Dvouměsíční neschopenku u Saints nedávno ukončil Wanyama, který by se měl nyní opět vrátit také na trávník (proti Arsenalu seděl na lavičce). Nejisté zůstává použití Lamberta (svalové zranění).
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.60 - 3.50 - 2.15
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Everton FC - Aston Villa  (sobota 16:00)
Už po 198. se v první lize potká Everton s Aston Villou, přičemž oba mají shodně dvaasedmdesát vítězství. Zatímco Villans dále podporují své úspěšné výjezdy a konečně se prosadili i na vlastním stadionu, Everton se musí vzpamatovat z nejhorší porážky od roku 2009.

Nepříjemné selhání navíc přišlo v derby s Liverpoolem, kam zavítal po jednobodové cestě na hřiště West Bromwiche. Před svými fanoušky však předchozí dva výstupy v lize zvládl. Naposledy se prosadil i Gareth Bale, bývalý hráč sobotního soupeře. A pozitivnější je i bilance s Aston Villou, které v posledních šesti vzájemných setkáních nepodlehl a dvakrát plnohodnotně uspěl. Hned to ovšem narušuje téměř osmileté čekání na ligové vítězství před vlastními diváky.

Hosty sice stále trápí defenzíva, v lednu se však mohla spolehnout na útok, který skóroval v každém představení. Poté co neudrželi dvě branky náskoku na hřišti momentálně lepšího celku z Liverpoolu, prokázali psychickou odolnost v derby s Baggies. V 9. minutě sice prohrávali již 0:2, do šaten však už odcházeli za vyrovnaného stavu a v druhé půli rozhodl penaltou Benteke. Villans tak rovnou třetinu domácích branek nastřílela vprostřed tohoto týdne. Nemalou zásluhu na zlepšené ofenzívě má právě probuzený Belgičan, který se trefil již ve třetím ligovém kole v řadě.

Nepříjemnou zprávu do řad Toffees přinesl Romelu Lukaku, přestože úterní zranění není tak vážné, jak se zprvu zdálo. Na neschopence je taktéž Lacina Traoré a Gerard Deulofeu, v útoku by se tak měl objevit Naismith. Manažer Martinez navíc bude postrádat i obránce Colemana a Distina. Zraky fanoušků se ale budou upínat k Leonu Osmanovi, klíčovému hráči prvního letošního duelu s Villans, ten už má proti midlandskému celku šest gólových zářezů. Na druhé straně má ještě o jeden zásah lepší bilanci Gabriel Agbonlahor, který by měl být po zápasové pauze opět fit. Jinak si Lambert může vybírat mužstvo dle své libosti.
Everton FC - pravděpodobná sestava:
Howard - Hibbert, Jagielka, Stones, Baines - Barry, McCarthy - Mirallas, Osman, Piennar - Naismith
Aston Villa - pravděpodobná sestava:
Guzan - Lowton, Vlaar, Clark, Bertrand - El Ahmadi, Westwood, Delph - Agbonlahor, Weimann - Benteke
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.57 - 4.00 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Hull City - Tottenham Hotspur  (sobota 16:00)
Každému, komu je pod šedesát let, jen těžko pamatuje sedm zápasů dlouhou bezchybnou jízdu po hřištích soupeřů Spurs z roku 1960. V sobotu se už však může londýnský celek přiblížit této sérii na jediný úspěch, stačí k tomu vyzrát nad Hullem, který se v roce 2014 stále neradoval z ligové trefy.

Mizerné ofenzivní výkony přitom započaly po šestibrankovém přejetí Fulhamu. Ani úspěchy v FA Cupu tak fanouškům nevynahradí propad tabulkou až na pouhé čtyři body náskoku před sestupem. Po neúspěšných výjezdech k dalším aktérům bojů o udržení, Norwichi a Crystalu Palace, budou příznivci Tygrů doufat v opakování solidních výkonů v letošních dvou setkáních se Spurs.

Zatímco v 9. kole rozhodl o vítězství favorita až pokutový kop deset minut před koncem, League Cup na White Hart Lane rozhodoval penaltový rozstřel. Domácí si jistě přejí probuzení nové akvizice, Nikicy Jelaviće, který se na podzim neprosadil v devíti ligových vystoupeních za Everton, ani v dalších dvou po přestupu. Přes různé spekulace se o víkendu nepředstaví Jake Livermore, který zůstane do konce sezóny zapůjčen Hullu právě od Tottenhamu, jenž si ho měl podle různých zpráv stáhnout zpět do svých řad.

Spurs jedou na KC Stadium prvně od roku 2009, odkud si vezl vysoké vítězství 5:1. Stejnou ostudu musí tentokrát napravovat sami, po hrůzné druhé půli proti Manchesteru City. Po čtyřech zápasech, ve kterých brali tři body, tak tvrdě dopadli na zem, a při touze dotáhnout se na příčky zajišťující Ligu mistrů musí rychle vstát na nohy. K tomu by měl dopomoci ve formě hrající Adebayor, jenž se sice trefil pouze ve třech kláních, ale za to hned pětkrát a navíc v předešlých třech výjezdech.

Právě zvýšená potence útoku po příchodu nového manažera je pro Tottenham životně důležitá, vždyť přes pět krádeží v řadě, nikdy neodjížděl s čistým kontem. I kvůli středečnímu debaklu tak inkasoval o dvě branky více, než domácí outsider. Jinak jsou ovšem právě týmy z dolní poloviny tabulky tou nejúrodnější bodovou půdou, když za jedenáct utkání ztratil pouhých pět bodů.

Překazit kohoutí jízdu bude chtít brankář Steve Harper, který dostane tři šance po středečním vyloučení Allana McGregora. Na druhé straně naopak uspěl s odvoláním proti červené kartě Danny Rose a fit by měla být i trojice Jan Vertonghen, Younes Kaboul, Paulinho.
Hull City - pravděpodobná sestava:
Harper - Rosenior, Davies, McShane, Figueroa - Al-Muhamadi, Huddlestone, Meyler, Boyd - Jelavić, Long
Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Lloris - Walker, Dawson, Chiriches, Naughton - Lennon, Bentaleb, Dembélé, Eriksen - Adebayor, Soldado
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.80 - 3.50 - 2.10
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Manchester City23172468:2653
2.Arsenal FC23164345:2152
3.Chelsea FC23155343:2050
4.Liverpool FC23144557:2846
5.Tottenham Hotspur23134630:3143
6.Everton FC23119335:2442
7.Manchester United23124738:2740
8.Newcastle United23114832:2837
9.Southampton FC2388731:2732
10.Aston Villa23761026:3227
11.Swansea City23661129:3324
12.Norwich City23661118:3524
13.Hull City23651222:2923
14.Crystal Palace23721415:3123
15.West Bromwich Albion23410927:3322
16.Stoke City23571122:3722
17.Sunderland AFC23561222:3621
18.West Ham United23471222:3319
19.Fulham FC23611622:5019
20.Cardiff City23461317:4018

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (3903)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele