Premier League - preview 1. kola

17.08.2013, 09:09, aktualizováno 19.08.2013, 08:50
Previews
Manchester City vstupuje do sezony opět s vysokými ambicemi, kterým odpovídalo opět mohutné posilování, při kterém majitelé na miliony liber nehleděli. Proti Citizens se dnes postaví Newcastle. O Magpies nebylo na přestupovém trhu tolik slyšet, přesto i hosté doufají v povedenou sezonu.
Manchester City - Newcastle United  (pondělí 21:00)
Jedni zapracovali na pořádku, ti druzí na pravém opaku. Zatímco Manchester City se s blížícím se létem zbavil poněkud nevyzpytatelného manažera Manciniho, aby jej nahradil přemýšlivým a klidným Manuelem Pellegrinim, Newcastle na nepovedenou sezonu zapomínal po svém. Fotbalovým ředitelem jmenoval nepopulárního Joea Kinneara a předznamenal tak značně frustrující dva měsíce.

Během nich se stále nevyjasnilo, jak že se o práci podělí někdejší neúspěšný manažer Newcastlu s tím aktuálním, který se stále nachází na počátku své předlouhé smlouvy a přece byl na konci uplynulého ročníku poměrně intenzivně spojován s možným odchodem. Možná i pro tenhle chaos ve vedení potom Straky takřka celé léto promlčely, co se obchodní aktivity týče, aby nakonec pouze na hostování ulovily dalšího Francouze Loïca Rémyho a řekly si tak o veřejnou Shearerovu kritiku pro "přefrancouzovávání" soupisky. Právě tato jediná akvizice Newcastlu by přitom mohla pro zranění zmeškat hned tři úvodní kola.

Jestliže Magpies se na trhu dvakrát nečinili, Citizens po klidném loňsku zase jednou úřadovali. Pellegrini ukázal hned na čtyři zvučná jména - a ty také okamžitě dostal. Přišli Fernandinho, Jovetić, Navas a Negredo s tím, že by si všichni čtyři hnedka mohli odbýt svůj debut v Premier League. Debut, který by se podle papírových předpokladů mohl zařadit k těm jednodušším. Straky totiž stále čekají na svou první výhru na Etihad Stadium, přičemž odtamtud odvezly všehovšudy dva body z 27 možných.

Navíc Rémy určitě není tím jediným marodem v newcastleské základně. Nejisté jsou rovněž starty Santona, S. Taylora a Jonáse. Na opačné straně barikády stojí vyšachovaný Nastasić (kotník) a naopak uzdravený střelec Agüero, jenž se i po odchodu Carlose Téveze pere se značnou konkurencí. Negredo, Džeko a Jovetić - ti všichni jistě chtějí hrát pravidelně.
Manchester City - pravděpodobná sestava:
Hart - Zabaleta, Kompany, Lescott, Clichy - Navas, Fernandinho, Touré, Silva - Negredo, Džeko
Newcastle United - pravděpodobná sestava:
Krul - Débuchy, Coloccini, Yanga-Mbiwa, Santon - Tioté, Sissoko, Cabaye - Ben Arfa, Cissé, Gouffran
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.29 - 6.00 - 12.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Crystal Palace - Tottenham Hotspur  (neděle 14:30)
Úvodní nedělní klání prvního kola Premier League obstarají celky s docela rozličnými ambicemi. Tottenham se pyšní zřejmě nejsilnějším kádrem v novodobé éře elitní anglické soutěže a pomalu laškuje s představami o boji o nejvyšší příčky, zatímco Crystal Palace z pozice nováčka myslí na prozaický cíl zachránit se.

Spurs už loni z čistě papírového pohledu mohli být počítáni mezi adepty na první tři příčky, nakonec se ale opět musejí spokojit s pouhou Evropskou ligou. V létě proto Daniel Levy hned dvakrát zlomil přestupový rekord (nejprve Paulinho za 17, později Soldado za 26 milionů liber) a jen těžko se po tomto ročníku spokojí s další pátou příčkou.

Naproti tomu Crystal Palace před vstupem mezi smetánku spíše oslabilo. Zrealizoval se předem dohodnutý přesun Zahy do ManUtd, přičemž se v půli play-off vážně zranil zdaleka nejspolehlivější klubový kanonýr Glenn Murray. Naopak za posílení se dají považovat relativní neznámé v podobě útočníků Gaylea (rekordní částka ve výši 4,5 milionů britské měny) a Chamakha, respektive kapitána španělské dvacítky Joseho Campany.

Eagles mají s favorizovaným Tottenhamem mimořádně příznivou bilanci, když s ním v rámci Premier League prohráli pouze v jediném ze šesti možných případů. Stále je nicméně potřeba mít na paměti, že se Crystal Palace do elitní společnosti vrací po dlouhých osmi letech s jediným pamětníkem v osobě vysloužilého brankáře Juliana Speroniho.

Jakmile mají kohouti vykopávat nový ročník, zpravidla jim to nejde (dvě výhry za minulých 12 let) - a jejich letošní pozice je ještě o to víc znesnadněná nevyjasněnou situací kolem Garetha Balea. Ten je zaprvé zraněný (alespoň oficiálně jej trápí bolavé chodidlo) a zadruhé kolem něj stále šmejdí hladový Real Madrid. Mimoto se stále neví, zda bude připraven startovat Vertonghen, a potvrzené jsou již absence Holtbyho s Adebayorem.

V řadách Crystal Palace si bude muset na obnovený prvoligový debut počkat Jerome Thomas, jenž marodí s kotníkem. Na marodce dále zůstávají také potenciální tahouni ofenzívy Bolasie s Murraym, přičemž Paddy McCarthy je již sice zpět v tréninkovém cyklu, stále si ale ještě nevěří na zápasovou zátěž.
Crystal Palace - pravděpodobná sestava:
Speroni - Ward, Gabbidon, Delaney, Moxey - Grandin, Garvan, Jedinak, Williams - Gayle, Chamakh
Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Lloris - Walker, Dawson, Vertonghen, Rose - Paulinho, Dembélé - Lennon, Sigurdsson, Chadli - Soldado
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 6.50 - 3.80 - 1.65
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Chelsea FC - Hull City  (neděle 17:00)
Je to tady. Po téměř třech měsících spánku se konečně na sklonku prázdnin probouzí fotbal v pravém slova smyslu a my si díky Premier League opět můžeme užívat báječnou podívanou. Chelsea vstoupí do nové sezony doma s Hullem, zopakuje si tak "opener" ze sezony 2009/10, v níž nakonec slavila dosud poslední titul. A není to jen úvodní duel s Hullem, který nabízí deja vù...

Tak třeba výměna manažera. V červenci 2009 přišel namísto Guuse Hiddinka italský bonviván Carlo Ancelotti. Letos znovu usedl do svého vyhřátého křesla "Special one" José Mourinho. A tím paralela nekončí. V předsezónní přípravě 2009 Chelsea nastoupila proti AC Milán i Interu. Oba porazila. No a letos? Zkuste hádat.

Zapomeňme však na historii a věnujme se současnosti. Kromě skalpů milánským celků Chelsea nezahálela ani na přestupovém trhu. Přivedla André Schürrleho, Marka van Ginkela nebo velezkušeného brankáře Marka Schwarzera. Ty největší posily ovšem přišly v podobě návratu z hostování. Belgické duo reprezentující historickou generaci své země Kevin De Bruyne - Romelu Lukaku není jen tahem do budoucna, tito hráči už v této sezoně mohou dotlačit Chelsea k velkým úspěchům. Dále ostřílený Michael Essien nebo třeba český stoper Tomáš Kalas.

Hýbalo se to i směrem ze Stamford Bridge. Po skončení smlouvy zmizelo kvarteto Benayoun, Malouda, Turnbull, Ferreira, Eindhoven pak koupil stopera Jeffreyho Brumu. Již samozřejmostí jsou hostování, kterých má Chelsea pravidelně nejvíce z celé Premier League. Za zmínku stojí jistě kvarteto fotbalistů, které si půjčilo Vitesse - Lucas Piazón, Cristian Cuevas, Gaël Kakuta a Patrick van Aanholt. Dále v první řadě gólman Thibaut Courtois v Atleticu Madrid, Marko Marin v Seville či Oriol Romeu ve Valencii.

Nezaháleli ale ani Tigers. Po postupu do Premier League následoval velký příliv posil, které mají zajistit udržení Hullu v elitní soutěži i pro příští sezonu. Na přestup získal nováček soutěže například Elmohamadyho, Curtise Daviese, Toma Huddlestona a brankáře Allana McGregora. Coby volný hráč posílil tým Maynor Figueroa z Wiganu, na hostování pak přišli forvard Danny Graham a záložník Jake Livermore.

Ani tyto akvizice však Hullu nemusí na Chelsea stačit. Proti Blues se jim nedaří ani z historického hlediska, nevyhráli s nimi jediný z posledních 19 soutěžních duelů. Jako jeden za všechny musíme připomenout minulý vzájemný mač na Stamford Bridge. Hull tady před 4 roky vedl 1:0 gólem nenáviděného Stephena Hunta, což se ovšem nelíbilo Didieru Drogbovi. Do poločasu vyrovnal nádherným přímým kopem, a když už se zdálo, že se soupeři rozejdou smírně, rozhodl geniálním obloučkem z nulového úhlu.

Chelsea je jasným favoritem utkání a nejen kvůli tomu, že je nejúspěšnějším týmem v úvodních zápasech ze všech celků Premier League. Z posledních 14 jen dvakrát remizovala, jinak vždy odnášela tři body. Naproti tomu Hull čeká na vítězství z "openeru" už 11 let. Tehdy navíc kopal čtvrtou ligu, přičemž porazil Exeter 3:1.

V duelu s Blues bude Hull postrádat Stephena Quinna, který nemůže nastoupit kvůli poraněnému stehennímu svalu. Debutu se naopak mohou dočkat všichni zmiňovaní nově příchozí fotbalisté. Kromě Quinna má totiž manažer Steve Bruce k dispozici kompletní kádr.

Hůře už je na tom José Mourinho. Na marodce sice leží jen Tomáš Kalas, ale dalších pět hráčů má nad svým jménem otazník. Juan Mata, Cesar Azpilicueta, David Luiz, John Obi Mikel, Victor Moses. Všichni tito hráči pravděpodobně nenastoupí a to i z důvodu středeční předehrávky s Aston Villou, kvůli níž musí portugalský stratég rozvrhnout síly rovnoměrně na oba zápasy.
Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Čech - Ivanović, Cahill, Terry, Cole - Ramires, Essien (Lampard, Van Ginkel) - De Bruyne, Oscar, Hazard - Lukaku
Hull City - pravděpodobná sestava:
McGregor - Elmohamady, Chester, Davies, Figueroa - Huddlestone, Koren, Livermore - Aluko, Graham, Brady
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.22 - 7.00 - 16.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Liverpool FC - Stoke City  (sobota 13:45)
Přesně po devadesáti dnech se konečně, k radosti všech fanoušků anglického fotbalu, vrací Premier League! Očekávanou sezonu 2013/14 otevře v sobotu 13:45 středoevropského času utkání Liverpoolu se Stoke City.

Hodně se událo v létě po uplynulé sezoně. Reds a Potters nevyjímaje. V Liverpoolu se to hýbalo jen co se hráčského kádru týče - do West Hamu zamířili Andy Carroll s Downingem, Swansea posílil Shelvey. Na hostování zamířili například Pepe Reina nebo Suso, Jamie Carragher pak ukončil kariéru. Na rozdíl od Arsenalu však přišly hráči i směrem do klubu, jmenovitě Simon Mignolet, Kolo Touré, Iago Aspas a LuisAlberto. První tři jmenovaní by měli nastoupit v základní sestavě.

To Stoke City učinil největší změnu na pozici manažera. Po vzájemné dohodě skončil prakticky bezprostředně po skončení sezony Tony Pulis, jehož křesla se ujal ostřílený Mark Hughes. Velké rošády v týmu ovšem nezahájil, přišla jen brankářská naděje Jack Butland a dvojice Erik Pierers a Marc Muniesa. Ze známějších jmen pak celek opustili "důchodce" Owen, Sidibé, Delap, Whitehead nebo Upson.

Největšímu oslabení Hughes předešel, jeden z nejlepších brankářů Premier League, Asmir Begović nakonec zůstal ve Stoke, a tak se musí pakovat jeho původní nástupce Butland. 20letému brankáři však zatím vedení nezajistilo patřičné hostování.

Také Liverpool nakonec udržel svoji největší hvězdu, i když s Luisem Suárezem bylo o dost více zábavy než s bosenským strážcem svatyně. Příběh hodný telenovele předvedl druhý nejlepší střelec ligy při touze opustit celek, který již nepomýšlí na nejvyšší příčky. Dokonce se hodlal upsat i Arsenalu. Šéf klubu Henry ovšem jeho choutkám utnul tipec, a "kanibal" si tak svých zbývajících šest zápasů v trestu odkroutí v Liverpoolu.

Bude tak přihlížet společně s fanoušky, jak se Reds popasují se takzvaným "openerem", v němž nedokázali uspět už čtyřikrát v řadě. A nebude žádný velký šok, rozdělí-li se body i nyní, vždyť pod Pulisem se Stoke na Anfieldu činil, třikrát z posledních pěti ligových duelů zde dokázal udržet čisté konto a odvést si bezbrankovou remízu; gól ale Potters v těchto kláních nevstřelili jediný. Faktem však zůstává, že Liverpool naposled porazil Stoke v únoru 2011.
Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Mignolet - Johnson, Agger, Touré, Enrique - Gerrard, Lucas, Allen - Aspas, Sturridge, Coutinho
Stoke City - pravděpodobná sestava:
Begović - Cameron, Shawcross, Huth, Pieters - Walters, Whelan, N'Zonzi, Etherington - Adam - Crouch
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.40 - 4.75 - 10.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Arsenal FC - Aston Villa  (sobota 16:00)
Velkou sázkou do loterie bude letošní Aston Villa. Loni svěřenci Paula Lamberta do posledních kol zachraňovali prvoligovou příslušnost, což je samo o sobě staví do pozice jednoho z outsiderů Premier League. Velkou neznámou jsou také letní posily Villans, kteří do svého kádru přivedli několik mladých posil, které z nich dělají jistě jeden z nejzajímavějších celků přinejmenším úvodu sezony.

Nejdražší posila, 21letý stoper Okore z Nordsjaellandu, by měl společně s levým obráncem Lunou zaznamenat největší porci minut, dánský bek snědé pleti, s kořeny v Pobřeží slonoviny, se však bude muset o místo porvat s dalším středním obráncem Bakerem. Zajímaví jsou rozhodně i další hráči, křídelník Tonev, útočník Helenius a záložník Bacuna. Největší letní "posilou" je nicméně rozhodně Christian Benteke, který nakonec odolal vábení půlky světa a setrval ve Villa Parku alespoň do zimy.

Arsenal a přestupové období, to je (ať už letní či zimní) seriál na pokračování, který zatím marně čeká na šťastný konec. Letošní léto není výjimkou, Arsene Wenger si na trhu nepočíná právě aktivně, a když už se na lov určité kořisti vydá, nakonec se k hladovým krkům stejně vrátí s prázdnýma rukama. Směrem z Londýna je naopak rušno. Klub definitivně opustili Denilson, Aršavin, André Santos i Squillaci. Stejně tak změnili dres brankář Mannone a křídelník Gervinho, jenž bude hrát v AS Řím.

Opačným směrem to ke smutku příznivců Gunners už taková tlačenice není. Hon za hvězdným útočníkem je velkým propadákem, Higuaína "ukradla" Arsenalu Neapol, boj o Suáreze se zdá být taktéž ztraceným. Jediným příchodem zůstává mladičký útočník Yaya Sanogo z Auxerre, který však Kanonýrům těžko vytáhne trn z paty.

O to větší pozornost bude upírána na Olivera Girouda, na něhož bude manažer Arsenalu s největší pravděpodobností sázet v útoku. Pod ním by se měli pohybovat Cazorla s Walcottem, který patrně zažehnal své potíže s kolenem. O poslední místo se pak porvou Rosický a Podolski. Na pozici defendrů pak při zranění Mikela Artety nastoupí Wilshere a Ramsey. Mimo hru je také Thomas Vermaelen a Nacho Monreal.

Aston Villa řeší absence Yacouba Sylly a Chrise Herda, jež by ovšem neměly znamenat takové ztráty, s nimiž by se osvěžený Lambertův tým nevypořádal. Horší už je to s nezaměnitelným faktem, že Villans nastupují na Emirates Stadium. S Arsenalem dokázali vyhrát jen dvakrát z posledních 29 mačů, nedaří se jim navíc ani při "openerech" na cizí půdě. Jen jednou z 12 zápasů dovedli do radostného konce. Nicméně před sedmi lety, při slavnostně prvním ligovém duelu na nově otevřeném stadionu si Villa odnesla cenný bod za remízu 1:1.
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Szczesny - Sagna, Koscielny, Mertesacker, Gibbs - Walcott, Ramsey, Wilshere, Cazorla - Rosický (Podolski) - Giroud
Aston Villa - pravděpodobná sestava:
Guzan - Lowton, Baker (Okore), Vlaar, Luna - Westwood, Clark, Delph - Wiemann, Benteke, Agbonlahor
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.44 - 5.00 - 7.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
West Ham United - Cardiff City  (sobota 16:00)
Svět byl docela jiným místem, když naposled Cardiff soupeřil v elitní společnosti prvoligových. Spojené státy vedl z polstrovaného křesla J. F. Kennedy, v Čechách panoval "hluboký mír" a začínající kapelka s příznačným názvem Beatles přijala nového bubeníka Ringo Starra. Psal se rok 1962. Dnes, po 41 letech, se Velšané mezi elitu vrací, když za prvního soupeře dostane tradiční londýnský klub West Ham.

Cardiff se svým manažerem Mackaym upekl hned několik zvučných posil. Především přišli stoper Steven Caulker z Tottenhamu, který by měl držet defenzivu nováčka po kupě, a středopolař Gary Medel ze Sevilly, jenž buldočím stylem připomíná Gattusa. Dále došel útočník Andreas Cornelius, brankář Simon Moore a univerzální obránce John Brayford.

Do základní sestavy se počítá s prvními dvěma jmenovanými, kteří jsou zároveň také dvěma nejdražšími přestupy v historii klubu. Třetí nejdražší Bluebird v dějinách Cornelius je zraněný a jeho start je nepravděpodobný. Namísto něj by tak v sestavě měl naskočit zkušený Fraizer Campbell.

Ani West Ham není bez šrámu, velké starosti má Sam Allardyce s útokem, kde mu laboruje Andy Carroll, a do základu se tak nejspíše podívá Mobido Maiga, jenž skóroval v generálce s Pacos de Ferreira. Dále je mimo skleněný obránce George McCartney, jehož koleno ne a ne vydržet delší časové období ve stavu zdravém.

Hammers byli na trhu rovněž aktivním hráčem. Dosud hostující Carroll z Liverpoolu se stal kmenovým Kladivářem, další reprezentant Albionu Stewart Downing dorazil za ním. Ostřílený levý bek a kapitán rumunské reprezentace Razvan Rat vyztužil zadní řady, zatímco brankář Adrian z Realu Betis a mladičký záložník Danny Whitehead jsou spíše akvizicemi do let budoucích.

Nebudou tak přímými aktéry třiapadesátého vzájemného zápasu West Hamu s Cardiffem, z nichž 27 vyhráli, zatímco Bluebirds pouze 9. Nicméně před dvěma lety se tento duel coby "opener" konal v rámci Championship a tehdy Velšané vítězstvím 1:0 favorita dokonale zaskočili. O něco podobného se tak pokusí i letos.
West Ham United - pravděpodobná sestava:
Jaaskelainen - O'Brien, Collins, Reid, Rat - Morrison (Diamé), Nolan, Noble - Downing (J.Cole), Maiga, Jarvis
Cardiff City - pravděpodobná sestava:
Marshall - Conolly, Caulker, Turner, John - Kim (Gunnarson), Medel, Whittingham - Smith, Campbell (Cornelius), Bellamy
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.15 - 3.30 - 3.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
West Bromwich Albion - Southampton FC  (sobota 16:00)
Někomu prázdniny zdaleka nekončí, někomu ani nezačaly a někomu právě odzvánějí. Na rozdíl od nás ale Saints ani Baggies přes léto neodpočívali, nýbrž pilně pracovali na svých kádrech. Southampton se pilně připravoval na svou druhou sezónu mezi anglickou elitou. Klub podepsal jedno z nadějných dětí anglického fotbalu Luka Shawa, dorazily posily Dejan Lovren a především s očekáváním sledovaný Victor Wanyama. Slávu týmu navíc šířila jeho ikona Rickie Lambert, nejlepší střelec Saints, si v jedenatřiceti odbyl debut v anglické reprezentaci a jakoby nic přitom gólem rozhodl zápas. Takto nabuzený Southampton si v prvním kole pojede na sezónní premiéru na Hawthorns.

Tamní WBA ale také během slunných dní nezaháleli. To je ostatně českým fanouškům moc dobře známo, do kádru Steva Clarka totiž přibyla mladá česká superstar a čerstvý reprezentant Matěj Vydra. Ten loni upoutal výkony v druhé nejvyšší soutěži, když hájil dres Watfordu, letos zamířil z italského Udine na hostování právě do WBA. Tam se potká mimo jiné i s další letní posilou, samozřejmě daleko slavnější. Tým totiž na rok angažoval veterána a známého světoběžníka Nicolase Anelku. Dalším novicem je pak Diego Lugano ze zámožného pařížského Saint-Germain.

Zatímco Anelka je již teď předpokládaným lídrem Clarkova útoku, Vydra si zřejmě bude ještě muset počkat. Stoprocentně však do hry nezasáhne staronový hráč Zoltán Gera. Nejprve z klubu odešel po vypršení smlouvy, následně se ale vrátil a podepsal kontrakt nový. Tak či tak proti Saints pro zranění kolene nezasáhne. Zrovna tak bude jen z tribuny pozorovat zápas George Thorne, shodou okolností ze stejných důvodů. Manažer Saint Mauricio Pochettino bude muset ještě zvážit start dvou krajních beků Clyna s Shawem.

Poslední vzájemné duely mluví v prospěch remízy, z posledních osmi zápasů jich nerozhodně skončilo hned pět. Co do výher má ale navrch West Brom, další dva zápasy ovládl a logicky jen jedenkrát ztratil všechny body. Poslední vzájemný zápas vyhráli právě Baggies, o třígólovou nadílku se koncem dubna postarali Romelu Lukaku, Shane Long a Marc-Atoine Founté. Naopak pro Saints mluví fakt, že krom loňské výhry nad Liverpoolem WBA v posledních patnácti letech ani jednou nevyhráli první zápas sezóny.

Oba trenéři budou muset některé své svěřence využít i přes jejich únavu z nedávné reprezentační přestávky. Třeba Steve Clarke pravděpodobně ani nebude moct nasadit Diega Lugana, který se svou Uruguayí letěl až do Japonska. Mimo to budou zápas tradičně provázet nová či pozměněná pravidla, plus také moderní technologie, jež bude s požehnáním Seppa Blaterra a komise FIFA usnadňovat Kevinu Friendovi náročné rozhodování.
West Bromwich Albion - pravděpodobná sestava:
Foster - Jones, McAuley, Olsson, Ridgewell - Dorrans, Yacob, Mulumbu, Morrison - Long, Anelka
Southampton FC - pravděpodobná sestava:
Boruć - Clyne (Chambers), Lovren, Hoovield, Shaw - Ramirez (Guly Do Prado), Schneiderlin, Wanyama, Lallana - Rodriguez, Lambert
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.54 - 3.40 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Sunderland AFC - Fulham FC  (sobota 16:00)
Pořádný vítr udělal v kádru Mackems při své první letní přípravě Paolo Di Canio. Deset posil osvěžilo kádr Sunderlandu a značná část z nich se s největší pravděpodobností dočká proti Fulhamu svého debutu. Nejzajímavějšími akvizicemi jsou bezpochyby někdejší záložník Juventusu a stabilní italský reprezentant Emanuele Giaccherini, společně s oporou reprezentace USA a s 23 ligovými góly čtvrtým nejlepším střelcem Eredivisie Jozym Altidorem.

Oba dva s jistotou obsadí své oblíbené herní pozice, tedy pravé křídlo a hrot útoku. Zbylé ofenzivní posty si rozdělí tradiční stálice Adam Johnson, Seb Larsson a Stéphane Sessegnon. Vzhledem k absencím Gardnera a Vaughana by se měl dočkat soutěžního debutu i Cabral, posila z Basileje. Čtvrtým novicem v sestavě by ke spokojenosti českých fanoušků měl být pravý obránce Ondřej Čelůstka. Otazník pak visí nad strážcem svatyně, před další posilou Vito Mannonem však patrně dostane přednost Westwood.

Kromě dvou zmíněných středopolařů se Di Canio bude muset obejít bez Stevena Fletchera, jehož kotník bude "mimo provoz" ještě déle než měsíc. Martin Jol má na straně hostí jen mírné trápení. Až před utkáním se rozhodne o startu Alexe Kacanikliće; drobné zdravotní problémy má také David Stockdale. Toho ovšem do brány beztak nepustí hvězdná posila z AS Řím Marteen Stekelenburg, který zaujal místo jedničky po Marku Schwarzerovi, jenž zamířil dohrát kariéru do Chelsea.

Fulham podobně jako Sunderland na trhu nezahálel. Už na začátku července kromě holandského gólmana přivedl na trvalý přestup kometu loňské sezony, pravého obránce Saschu Riethera, dále záložníka Dereka Boatenga z Dněpropetrovsku a stopera Bilbaa Fernanda Amorebietu. V posledních dnech pak na hostování přišli Taarabt s Bentem. Ani jeden ovšem v základu figurovat nebude, na rozdíl od všech čtyřech červencových posil.

Četně pozměněné sestavy tak proti sobě nastoupí přesně po pěti a půl měsících, kdy Fulham na Stadium of Light sebral domácím bod za remízu 2:2. A bodoval i v předchozích třech kláních, předminulou sezonu opět remíza, v ročníku 2010/11 dokonce vyplenili Sunderland 3:0. Poslední domácí vítězství Black Cats už je staré přes čtyři a půl roku.

Další statistikou jasně hovořící ve prospěch Cottagers je fakt, že čtyři minulé "openery" vždy udrželi čisté konto! Pozitivem pro Mackems je naopak (a v kontrastu k četným negativům tohoto faktoru) Paolo Di Canio, pod jehož taktovkou doma Sunderland ještě neprohrál (1 výhra, 2 remízy).
Sunderland AFC - pravděpodobná sestava:
Westwood - Čelůstka, O'Shea, Cuellar, Colback - Giaccherini, Larsson, Cabral, Johnson - Sessegnon - Altidore
Fulham FC - pravděpodobná sestava:
Stekelenburg - Riether, Amorebieta, Hangeland, Richardson - Duff, Sidwell, Boateng, Kacaniklić (Dejagah) - Ruiz - Berbatov
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.50 - 3.30 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Norwich City - Everton FC  (sobota 16:00)
Přinejmenším netradiční bude sledovat Everton bez Davida Moyese za postranní čarou. Po 11 letech se skotský manažer vydal za výzvou z největších - do Manchesteru United - a jeho výhradní pozici převzal někdejší šéf Wiganu Roberto Martinez. S touto rošádou je spojeno i celé přestupové léto Toffees, které se převážně neslo v duchu přesunu opor Latics do liverpoolského klubu.

V první řadě přišel za sedm milionů eur kanonýr Arouna Koné, který bude s Nikicou Jelavićem bojovat o post jediného útočníka v Martinezově výběru. Dále si španělský kouč přivedl obránce Antolina Alcaraze, jenž však kvůli zranění nenastoupí. Dvě posily pak přivedl ze svého rodného kraje. Nadějný ofenzivní hráč Gerard Deulofeu přišel na hostování z Barcelony a brankář Joel Robles zamířil do Evertonu z Atletica Madrid - posledním klubem mu ovšem byl opět Wigan, kde hostoval.

Kromě zmíněného Alcaraze je mimo hru také Tony Hibbert a Magaye Gueye. Otazník visí nad startem Darrona Gibsona, s čímž je spojeno i několik eventuálních posunů v základní jedenáctce. Nebude-li záložník stoprocentně fit, na jeho pozici by se měl stáhnout Fellaini, Pienaar by z křídla zastal jeho post podhrota a na levém kraji se tak může uvolnit místo právě pro Deulofea. To vše se však uvidí až před samotným zápasem.

Norwich posiloval především v ofenzivě. Přišel Ricky van Wolfswinkel ze Sportingu a vysněný forvard Gary Hooper, který po neúspěšných zimních tahanicích konečně zamířil ke Canaries. Zranění jej ale do sestavy nepustí. Stejně tak je mimo hru i další posila Leroy Fer a Anthony Pilkington. S největší pravděpodobností nenastoupí ani Sebastien Bassong, jehož stoperský post zaujmou Bennett s Turnerem.

Zajímavé posily si Chris Hughton přivedl na kraj zálohy, případně obrany. Anglický talent Nathan Redmond a Martin Olsson se porvou o místo na levém křídle, jelikož na levé obraně by měl hrát Garrido. Pozice před ním je pak uvolněna zraněním Pilkingtona.

Mírným favoritem utkání je Everton, nicméně poslední čtyři duely přinesly radost spíše fanouškům Norwiche. Minulý duel na Carrow Road Kanárci vyhráli 2:1 a předchozí tři duely na obou stadionech skončily remízou. Toffees navíc příliš nezvládají úvodní duely sezony, z posledních deseti hned sedm prohráli.
Norwich City - pravděpodobná sestava:
Ruddy - Martin, R. Bennett, Turner, Garrido - Snodgrass, Tettey, Johnson, Olsson (Redmond) - Hoolahan - Van Wolfswinkel
Everton FC - pravděpodobná sestava:
Howard - Coleman, Jagielka, Distin, Baines - Gibson (Deulofeu), Osman - Mirallas, Fellaini, Pienaar - Jelavić (Koné)
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.60 - 3.30 - 2.25
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Swansea City - Manchester United  (sobota 18:30)
Swansea hlavně v úvodu loňské sezony působila jako zjevení a veškeré soupeře trápila po celý ročník. V létě navíc Laudrup nezahálel a přivedl řadu posil. Hned tři španělské hráče - stopera Jordiho Amata z Espanyolu Barcelona, Alejandra Pozuela z Realu Betis a José Alberta Canase ze stejného klubu. Hlavní akvizicí přesto zůstává kanonýr Bony Wilfried, jehož doprovodil z Liverpoolu Jonjo Shelvey. Hlavně oni dva sestavu posílili, ostatní znamenali spíše kvalitní doplnění kádru.

Duo Bony - Michu je to, co může nadělat vrásky Manchesteru United nejvíce. První nasázel soupeřům v Eredivisii úžasných 31 branek ve 30 zápasech a patřil k nejvyhledávanějšímu zboží celého fotbalového světa. O kometě loňské Premier League se snad ani není třeba rozepisovat. Osmnáct branek často z pozice ofenzivního záložníka v nejkvalitnější soutěži světa hovoří za vše.

To Red Devils zůstali na trhu tišším sousedem velkoklubů z elitní britské soutěže. Moyes do svého mistrovského kádru přivedl pouze mladého obránce Guillerma Varelu, který beztak o základní sestavu nejspíše bojovat nebude. Jiná káva už je megatalent Wilfried Zaha, jenž po půlročním hostování v Crystal Palace konečně zakotvil na Old Trafford a přesvědčuje celý fotbalový svět o svých kvalitách.

Ve spojení s United se hovoří ještě o dalších posilách, především by se Ďáblům šikl střední záložník, kde jsou krom Carricka plnohodnotně k dispozici už jen Anderson a Cleverley. Jednou nohou z Evertonu už je podle zákulisních informací Marouane Fellaini, jenž by tuto menší slabinu řešil téměř dokonale.

Fergusonovým svěřencům se na Swans dařilo. Ze čtyř vzájemných zápasů vytěžili 10 bodů, byť na Liberty Stadium zaznamenali nejprve hubenou výhru 1:0, před Vánoci minulý rok pak remizovali 1:1. Nezbývá tak než počkat si na to, jak si s touto výzvou poradí David Moyes, jenž sice v přípravě se svým týmem paběrkoval, Community Shield s Wiganem nicméně ovládl díky Van Persiemu s přehledem.
Swansea City - pravděpodobná sestava:
Vorm - Rangel, Chico, Williams, Davies - Shelvey, Britton - Hernandéz (Pozuelo), Michu, Routledge - Bony
Manchester United - pravděpodobná sestava:
De Gea - Jones, Ferdinand, Vidić, Evra - Carrick, Anderson (Cleverley) - Zaha, Kagawa, Nani (Welbeck) - Van Persie
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.60 - 3.40 - 2.20
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Hull City00000:00
 Crystal Palace00000:00
 Cardiff City00000:00
 West Ham United00000:00
 Norwich City00000:00
 Southampton FC00000:00
 Swansea City00000:00
 West Bromwich Albion00000:00
 Stoke City00000:00
 Tottenham Hotspur00000:00
 Sunderland AFC00000:00
 Everton FC00000:00
 Chelsea FC00000:00
 Aston Villa00000:00
 Fulham FC00000:00
 Liverpool FC00000:00
 Newcastle United00000:00
 Manchester United00000:00
 Manchester City00000:00
 Arsenal FC00000:00

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (4348)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele