MS do 20 let - šestý hrací den

26.06.2013, 18:56, aktualizováno 26.06.2013, 22:05
Komentáře a souhrny
Mistrovství světa do dvaceti let má za sebou druhé kolo základních skupin, které dnes bylo zkompletováno posledními zápasy. Odpolední program nabídl remízu Chile s Anglií a ve skupině F pak Uruguay porazila outsidera z Nového Zélandu. Další výhru si možná trochu překvapivě zapsal Irák, jenž těsně udolal Egypťany. Chorvatsko se potom rozešlo s Uzbekistánem nerozhodně...
Skupina E

Irák - Egypt 2:1

26.06.2013 20:00

Góly: 33. Ammar Abdulhussein, 79. Mohannad Abdulraheem - 27. Koka

Do čela tabulky skupiny E se zcela nečekaně dostal Irák, který porazil Egypt 2:1 a s největší pravděpodobností si tak zajistil postup mezi nejlepších šestnáct týmů turnaje. Egypťané se přitom dostali do vedení zásluhou Hassana, Irák ale ještě do poločasu odpověděl gólem Abdulhusseina a po pauze rozhodl Abdulraheem.

Iráčané mohli poprvé udeřit už po pár minutách hry, kdy se do čisté gólové příležitosti dostal Kamil, místo očekávaného zakončení ovšem ještě hledal před prázdnou brankou Abdulhusseina a situaci tím zkazil, jelikož se stačil vrátit Rabia a odvrátil míč do bezpečí. Salman pak pálil ze standardní situace jen do míst, kde se v tu chvíli vyskytoval gólman Awad, a tak se tento moment za příliš nebezpečný označit nedá. To prudký volej Tarega už jednoznačně ano, v tu chvíli však Awad vytáhl zákrok světové extratřídy a vyrazil míč na roh.

V osmadvacáté minutě na sebe poprvé v ofenzivě upozornili Egypťané, ovšem hned z toho byla vedoucí branka utkání. Z pravé strany výborně odcentroval Gomaa, v pokutovém území Iráku nejvýše vyskočil Ahmed Hassan a prudkou hlavičkou nedal Hameedovi šanci. Egypt ale vedl jen pět minut, pak vypálil levačkou zpoza šestnáctky Ammar Abdulhussein a zamířil dokonale přesně k levé tyči.

Krátce po návratu ze šaten mohl Egypt také podruhé utéct do vedoucí pozice, to by ale Monem musel hlavou mířit o něco málo přesněji, takto hlavou těsně minul. Hameed pak zneškodnil také šanci Trezegueta, poradil si s pokusem, který na něj vyslal Gomaa, a jistě si počínal rovněž po střele Ibrahima. Po přestávce vůbec Egypťané výrazně přidali a byli o něco lepším celkem, jenže byl to jejich gólman Awad, kdo musel lovit balón ze své sítě. Kadhim v devětasedmdesáté minutě ještě netrefil, uběhlo však jen pár sekund, než se k míči dostal Mohannad Abdulraheem, povodil si egyptskou obranu i s brankářem a do opuštěné branky zakončil. Egypt v závěru na vyrovnání neměl, naopak mohl ještě jednou inkasovat, ovšem Awad perfektně vytěsnil bombu střídajícího Shakora. I tak ale Irák zvítězil 2:1 a je velmi blízko postupu, zatímco Egypt musí v posledním zápase bezpodmínečně zvítězit a ještě zároveň doufat v další příznivé výsledky.

Více informací k zápasu

Chile - Anglie 1:1

26.06.2013 17:00

Góly: 32. Nicolás Castillo (pen.) - 64. Harry Kane

Angličané ani svou druhou šanci na turnaji neproměnili v tříbodový zisk, po remíze s Irákem získali pouze bod také proti Chile a proti Egyptu budou potřebovat zabrat, pokud chtějí pomýšlet na postup. Chile dostal v první půli do vedení spornou penaltou Castillo, po pauze pak srovnal Kane a další branka už nepadla. Chile vede skupinu E se čtyřmi body na kontě...

Po opatrném úvodu zápasu se jako první ke střele odhodlali Chilané, Castillo ovšem z těžké pozice hlavičkoval nepřesně. Na druhé straně zase z dálky pálil Kane, Mela ale donutil jen k naprosto rutinnímu zákroku.Ve dvanácté minutě přišla první opravdu nebezpečná situace v jednom z pokutových území, když z pravé strany odcentroval Rabello a po hrubce Stonese dostal nečekanou šanci Maturana, sám však byl natolik překvapen, že nestačil zakončit a gólman Johnstone mu míč sebral.

Angličané měli jinak o něco více ze hry, hlavně Ross Barkley měl ve středu pole až příliš volného prostoru a rozjížděl většinu akcí Albionu, ty však končily nepovedenou finální či dokonce už předfinálí fází. To Chile se snažilo útočit svižně, jako třeba po půlhodině hry Henriquez, který ale levačkou zakroutil míč nad branku.

V tu chvíli se na hřišti začaly dít věci. Reachův centr hledal na zadní tyči Kanea, tomu však chyběl k přesnějšímu zakončení krok, takto v pádu mířil nepřesně. A Chile prakticky z protiútoku udeřilo. Do pokutového území vběhl Henriquez, po drobném kontaktu s Pottsem upadl k zemi a rozhodčí Faghani po několikavteřinové odmlce nečekaně odpískal penaltu. Tu s přehledem proměnil Castillo, jenž poslal anglického brankáře Johnstona na opačnou stranu. Albion se snažil odpovědět zásluhou Barkleyho, ten však vypálil vedle pravé tyče. První poločas pak uzavřel svou možností Kane, ovšem ani nadvakrát z úhlu Mela nepřekonal.

V šedesáté čtvrté minutě otevřeli Chilané svému soupeři dálnici ve středu hřiště, Barkley tak v naprostém poklidu prošel až k pokutovému území, tam předal míč Kaneovi a jeho chytrá přízemní střela skončila až v brance. Chile se ale opět mohlo ujmout vedění, když se odražený balón dostal k osamocenému Rabellovi, jeho technický pokus ovšem v postední možné chvíli tečoval Dier na roh.

Kane pak mířil mimo tři tyče, stejně se vedlo také Maturanovi a Bravovi. Deset minut před koncem měli Angličané obrovskou možnost strhnout vedení na svou stranu, jenže po fantastické práci Colea hlavičkoval Pritchard zblízka jen do míst, kde se zrovna vyskytoval Melo. Vyhrát ale mohli také Chilané, po Rabellově nádherné dělovce ovšem Albion zachránilo břevno! V nastaveném čase ještě zajínavě kombinovali Barkley, Kane a Pritchard, poslední jmenovaný ale na míč ve skluzu nedosáhl. Rozhodující moment tak už nepřišel, Chile se tedy rozešlo s Anglií nerozhodně 1:1.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Irák21104:34
2.Chile21103:24
3.Anglie20203:32
4.Egypt20022:40
Skupina F

Chorvatsko - Uzbekistán 1:1

26.06.2013 20:00

Góly: 65. Marko Livaja - 24. Sardor Rachmanov

Po odpolední výhře Uruguaye nad Novým Zélandem nabídla skupina F vyrovnané střetnutí mezí Chorvatskem a Uzbeky, kteří dlouho drželi těsný náskok, nakonec se však musejí spokojit s bodem za remízu 1:1.

Utkání dvou úspěšných týmů z prvních zápasů se rozjíždělo trochu pomaleji, obě strany se vzájemně oťukávaly a na zajímavé momenty před oběma brankami jsme si tak museli počkat. To platilo až do třinácté minuty, kdy Pjaca na zadní tyči našel hlavu Datkoviče, ten však ohraničený prostor hledal marně! Odpověď přišla z kopaček Machstalijeva, ani jeho snaha z voleje se však mezi tři tyče nevešla.

Také s přibývajícím časem pokračovalo vzájemné "přetahování", které jen marně hledalo favorita, ovšem Asiaté byli o poznání více při chuti. Zanedlouho se pak mohli radovat: Iskanderov rozehrál standardku z velkého úhlu, centrovaný míč si v šestnáctce našel Rachmanov a přesnou hlavičkou na zadní tyč otevřel skóre - 0:1! Chorvaté se snažili reagovat, po celé první dějství měli k dispozici nespočet standardních situací, ty však jen marně hledaly určené adresáty. Největší možnost tak přišla po nepřesvědčivě odvráceném centru od Amanova, Rebić ale trestuhodně minul!

Po změně stran se pokračovalo ve stejném duchu. Chorvaté sice měli převahu, avšak ne a ne se prosadit k ohrožení soupeřovy branky, když už se pak Šimunović chystal vypálit, za minutu dvanáct mu pokazil radost jeden z obránců. V 65. minutě se však "domácí" přece jen mohli radovat: Rebić po volném přímém kopu z levé strany oslovil ve vápně zcela osamoceného Livaju a bylo srovnáno - 1:1.

Od tohoto momentu se na chorvatské kopačky dostala ještě větší jistota a Uzbekistán se jen velmi těžko dostával k míči. I přesto však zahrozil, konkrétně natáhl Machstalijev, Zelenika si ale s "horkým bramborem" nadvakrát poradil. Zbývající čas už mnoho dalších fotbalově pohledných akcí nenabídl, tempo hry znovu opadlo, hrálo se zejména ve středu pole a konečný výsledkem už se tak nezměnil.

Více informací k zápasu

Nový Zéland - Uruguay 0:2

26.06.2013 17:00

Góly: 4. Giorgian De Arrascaeta, 75. Nicolás López

Zpátky ve hře o osmifinále mistrovství světa dvacetiletých je Uruguay, která porazila Nový Zéland 2:0 a dotáhla se na postupovou pozici. První gól vstřelil už v páté minutě Arrascaeta, jenž se trefil nádherně ze standardní situace, pojistku pak přidal patnáct minut před koncem nejlepší hráč zápasu López.

Uruguayci hned od úvodního hvizdu ukazovali, kdo je na hřišti pánem, byli jasně lepší a drželi se s míčem na útočné polovině. A už v páté minutě se poprvé měnilo skóre, když byl nějakých dvacet metrů od branky faulován López, míč si k rozehrávce standardní situace postavil Giorgian De Arrascaeta a nádhernou ranou do vzdálenější šibenice nedal Basalajovi sebemenší šanci. Tlak favorita ovšem po úvodní trefě ani trochu neustal, naopak, hned vzápětí hlavičkoval nepřesně Acevedo, Rolánův pokus zase postrádal jak přesnost, tak razanci.

V šestadvacáté minutě poslal López do čisté gólové příležitosti Paise, toho ovšem v rozhodující okamžik zradilo zpracování a z šance nic nebylo. Uruguay Novozélanďany doslova válcovala, další ranou se prezentoval Rodriguez, ovšem Basalaj nadvakrát zasáhl. A když se pak López probil sám až do pokutového území, na poslední chvíli mu do gólového zakončení vletěl Adams a tečoval míč těsně vedle branky. Ostrované zahrozili snad jen akcí Thomase, po níž však De Amores zasahovat nemusel.

Ani po přestávce se obraz hry nezměnil, Uruguayci zápasu naprosto jasně dominovali. Po rohu hlavičkoval kapitán Silva, jenže nepřesně, Lópezovu chytrou střelu zase brilantním zákrokem vyrazil Basalaj. Po hodině hry přispěchal s další povedenou individuální akcí López, devatenáctiletý fotbalista AS Řím ale v souboji s novozélandským brankářem neuspěl a těsně přestřelil.

Vyrovnáno mohlo být po ráně Thomase, se kterou měl De Amores obrovské potíže, nakonec jí ale dokázal zpacifikovat a uklidit do bezpečí. A Uruguay poté konečně přidala gólovou pojistku, po níž už mohla být o svém vítězství přesvědčena. Nicolas López nejprve posunul balón jen do tyče, od ní se však kulatý nesmysl odrazil zpět k nejlepšímu uruguayskému hráči a ten bez potíží zvýšil na 2:0. Uruguay už si pak závěr zápasu v klidu pohlídala a může tak po zásluze slavit své první tři body na šampionátu.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Uzbekistán21104:14
2.Chorvatsko21102:14
3.Uruguay21012:13
4.Nový Zéland20020:50
Hvězdy dne: Nicolás López (Uruguay), Bryan Rabello (Chile), Mohannad Abdulraheem (Irák)

Autor: Michal Hruška, Jiří Vojík

Komentáře (20)

Přidat komentář
smazaný uživatel

škoda ale i bod je dobry Chile

Reagovat
miky10
Reagovat
smazaný uživatel

ty píčo, tak to je zkurveně luxusní gól

Reagovat
smazaný uživatel

fíha

Reagovat
smazaný uživatel

to je umělá tráva?

Reagovat
Godwinson

Uzbekistán

Reagovat
smazaný uživatel

hraje Kovacic?dik

Reagovat
miky10

Ne.

Reagovat
Godwinson

Ne

Reagovat
Robbie
Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Darren Fletcher

Reagovat
smazaný uživatel

Anglie už druhý bod pokud ještě něco uhrají s Egyptem, tak to vypadá na překvapení turnaje.

Reagovat
smazaný uživatel

tak pozerám že to aj tretí v tabuľke postupujú ( štyria najlepší na 3.miestach v skupinách).....takže je dosť zložité nepostúpiť ďalej

Reagovat
smazaný uživatel

to by byl obrovský úspěch pro anglický fotbal

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Godwinson

Francie zítra i se Zoumou

Reagovat
miky10

Bruma je výbornej.

Reagovat
smazaný uživatel

Bruma vali neskutocne

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele