MS do 20 let - pátý hrací den

25.06.2013, 19:22, aktualizováno 25.06.2013, 22:07
Komentáře a souhrny
Jeden z favoritů na celkové prvenství na světovém šampionátu dvacetiletých je na pokraji vyřazení, Mexiko nestačilo ani na Paraguay a po dvou zápasech nemá jediný bod. Obrovský šok způsobil výběr Salvadoru, který otočil nepříznivě se vyvíjející duel a zdolal Austrálii. Domácí Turky položil na lopatky Kolumbijec Quintero, Mali se s Řeckem rozešlo bez branek.
Skupina C

Turecko - Kolumbie 0:1

25.06.2013 20:00

Góly: 52. Juan Quintero

Turečtí fanoušci museli spolknout první hořkou pilulku, dvacetiletý domácí výběr totiž nestačil na Kolumbii, které podlehl 0:1. Jihoameričané byli aktivnějším týmem a tři body si tak připisují zcela po zásluze. Jedinou branku utkání vstřelil jeho nejlepší hráč, Juan Quintero.

Byli to přitom právě domácí Turci, kdo si vypracoval první závar před brankou soupeře. Ve třetí minutě šli nejprve borci v červením dva na jednoho, ale situaci vyřešili špatně. Z následného rohu však odcentroval Calhanoglu a k zakončení se dostal Yilmaz, gólman Bonilla ale nadvakrát dokázal míč zkrotit. Z další standardní situace navíc o chvíli později zahrozil Pülgir, ten však pro změnu zamířil vysoko nad.

Kolumbie o sobě poprvé dala vědět až po dvaceti minutách zásluhou své největší hvězdy, Quintero ovšem svůj volný přímý kop nenamířil do prostoru ohraničeného třemi tyčemi. Po půlhodině hry už měli hosté čistou gólovou příležitost, když Özerovi vypadl míč z rukavic přímo před dobíhajícího Vergaru, ten ale nastřelil přímo jediného Turka, který mu stál v cestě, Durmuse. Následně ještě zakončoval Rentería, ovšem toho už zase vychytal Özer. Rentería byl na levé straně kolumbijské ofenzivy hodně aktivní, krátce před poločasem poslal na malé vápno výborný prudký centr na Vergaru, ten ale ve skluzu nedokázal míč usměrnit do sítě. A Rentería měl i poslední slovo prvního poločasu, jeho dělovku však Özer vyrazil.

Stejně jako v první půli, také po přestávce jako první zahrozili domácí, které hnalo publikum v Rize, jedovatá rána Cahlanogla ale sice Bonillu trochu překvapila svou změnou směru, kolumbijský brankář si však nakonec poradil. A v padesáté druhé minutě Kolumbie udeřila. Pulgir předal míč do středu kapitánovi Quinterovi, ten se ještě chytrým naznačením zbavil jednoho obránce a poté krásnou ranou nedal Özerovi žádnou šanci.

Poté měly své příležitosti oba celky, ovšem Palomeque těsně minul, Yilmaze na druhé straně famózně vychytal Bonilla, Sahinovo zakončení bylo zblokováno a když Quintero mohl zvýšit na 2:0, již překonaného tureckého gólmana zastoupila na brankové čáře hned trojice spoluhráčů a následná dorážka Meny mířila nad. Kolumbie tak udolala Turecko netěsnějším možným rozdílem 1:0 a ujala se vedoucí pozice skupiny C, zatímco Turci spadli na druhou příčku.

Více informací k zápasu

Austrálie - Salvador 1:2

25.06.2013 17:00

Góly: 9. Joshua Brillante - 17. Diego Coca, 40. José Ángel Peña

Maličký stát ve Střední Americe dokázal po úvodní porážce od Turků otočit zápas s Austrálií a může se těšit ze svého prvního vítězství pod hlavičkou FIFA! Protinožci se tak rázem ocitli na chvostu skupiny C.

Přitom Australané nezačali vůbec špatně. Po rychlé kombinaci na soupeřově polovině natáhl z obrovské dálky Brillante a přízemním pokusem k levé tyči otevřel skóre - 1:0. Tehdy by nikdo nepředpokládal nadcházející dění... "Hostující" ekipa do tohoto zápasu ještě na mistrovství světa do dvaceti let neskórovala, to se ale záhy změnilo: Henríquez a Barahona vymysleli šanci pro Coca a bylo srovnáno - 1:1.

Tento moment skromný celek pochopitelně povzbudil, Austrálie se sice snažila opětovně chopit dirigentského kormidla, ovšem marně. Největší příležitost měl Taggart, hlavou však nedokázal překonat salvadorského brankáře! Navíc pět minut před odchodem na přestávku pak z ničeho nic udeřilo na opačné straně: Ochoa narýsoval centr do vápna a Peña bez problémů dokonal obrat - 1:2!

Stejný pohled se přítomným divákům naskýtal i po obrátce. Marnou snahu oceánského mužstva mohl ukončit odvážným pokusem Granitto, jeho snaha však vymezený prostor těsně minula! Gómez poté deset minut před koncem řádné hrací doby trefil tyč! Nevyužité šance mohly Salvador ještě mrzet, ovšem ve zbývajících minutách už se žádné drama nekonalo.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Kolumbie21102:14
2.Turecko21013:13
3.Salvador21012:43
4.Austrálie20112:31
Skupina D

Mali - Řecko 0:0

25.06.2013 20:00

Góly: -

Po druhém zaváhání Mexika, které podlehlo Paraguayi, mělo Mali a zejména Řecko obrovskou možnost severoamerickému týmu definitivně odskočit, to se nakonec díky remíze povedlo šťastnějším Řekům.

Mladí nástupci nečekaného evropského vládce z roku 2004 měli od prvního fouknutí do píšťalky územní převahu, větší procento držení míče ovšem Řekům kýžený efekt nepřinášelo a při kombinaci s marnou snahou afrického týmu nebylo zrovna o zábavu postaráno. Za zmínku tak z úvodních dvaceti minut stojí pouze Bouchalakisova střela, se kterou si však Germain Berthé poradil.

To saharská družina na sebe poprvé výrazněji upozornila až po půlhodině (!) hry, když Samake našel za obranou rozběhnutého Nianeho, ten však v tísni před vyběhnuvším Kapinem nedokázal usměrnit mičudu do prostoru branky. Odvážně z voleje to zkusil Diallo, ani jeho pokus ale nemohl pomýšlet na úspěch. Zbývající čas prvního dějství pokračoval ve stejném duchu...

Kdo doufal, že krátký oddech přece jen změní nastoupený trend, musel být po chvíli opět zklamaný. Snaha sice byla z obou stran patrná, což jen dokazovaly nepřesné střelecké pokusy Gianniotase a na druhé straně Nianeho, ovšem daleko více se na povrch dostávaly oboustranné technické nedostatky, které pak logicky znamenaly četné fauly, přerušení a veškerá herní plynulost byla ta tam.

Jako blesk z čistého nebe pak mohlo udeřit v 58. minutě, když se po rychlé akci dostal ke střele Bouchalakis, ten ale z bezprostřední blízkosti trestuhodně zacílil pouze do břevna malijské svatyně! A to bylo opravdu poslední výrazné nebezpečí. Mali sice s přicházejícím koncem řádné hrací doby zvyšovalo obrátky, sílící tlak ovšem kýžený efekt nepřinesl, kulatý nesmysl se většinou pohyboval mezi šestnáctkami a diváci odcházeli po zásluze zklamaní.

Více informací k zápasu

Mexiko - Paraguay 0:1

25.06.2013 17:00

Góly: 52. Derlis González

Do Turecku přijeli jako jeden z hlavních adeptů na medaili, už po skončení základních skupin z něj však velmi pravděpodobně odjedou zklamaní. Mexičané po prohře s Řeckem nestačili dnes ani na Paraguay, podlehli jí 0:1 a nemají v tabulce ani bod, postup je tedy na míle vzdálen. To Paraguay si naopak připisuje první vítězství a se čtyřmi body jde do čela.

Zatímco v úvodním utkání hráli Mexičané vynikající fotbal, svého řeckého soupeře jednoznačně válcovali a prohráli jen velmi smolně a nezaslouženě, dnes to od začátku byla jiná káva. Mexiko vyrábělo nečekané chyby v rozehrávce, individuální průniky často končily už v zárodku a borci v zeleném tak nemohli najít spolehlivý recept na protivníka z Paraguaye. Ta hrála velmi jednoduše, do ofenzivy přecházela rychlými přihrávkami a často tak dělal problémy mexické defenzivě.

To se poprvé významně ukázalo už ve třetí minutě, kdy se dostal pod tlak mexický kapitán Briseňo, jeho nepovedenou malou domů zasáhl rukou gólman Sánchez a Paraguayci dostali příležitost rozehrávky nepřímého kopu z nějakých dvanácti metrů od branky. Úlohu zakončovatele po přiťuknutí od spoluhráče na sebe vzal Rojas, jenže přestřelil. Stejný hráč pak posílal z pravé strany do šestnáctky pořádně nebezpečný centr, ani jeden ze dvou slibně nabíhajících Paraguayců však na míč těsně nedosáhl.

Mexiko se s přibývajícím časem trochu zklidnilo, zpřesnilo hru a odměnou mu za to byla územní převaha, ta ale vygradovala jen Zamoranovou střelou do levé tyče. Aktivní Bueno to pak dvakrát zkoušel zpoza velkého čtverce, v obou případech ale balón až k brankáři Morelovi nedostal. A když Espericuetův perfektní roh našel přesně hlavu Marina, hlavičkoval mexický stoper nepřesně... Paraguayci jinak bránili skvěle, když o největší mexickou hvězdu Coronu se starali natolik důsledně, že se muž s desítkou na zádech vůbec nedokázal prosadit. Poslední možnost prvního poločasu pak měl Bueno, ani tentokrát ale Morel nemusel zasahovat, výrazně mu totiž pomohl jeden z obránců se svým dokonale načasovaným blokem.

Rozhodnutí nakonec přišlo v jednapadesáté minutě. Sanabria poslal la levý okraj pokutového území pěkná skákavý míč, Derlís González se nijak nerozmýšlel, z prvního dotyku vypálil a krásně překonal Sáncheze. Autor branky mohl o devět minut později přidat ještě jednu trefu, tentokrát měl ovšem smůlu a balón z velké dálky poslal jen do tyče. Mexičané se vrhli do útoku, ale plynuly z toho převážně další možnosti Paraguayců, kterým hra na protiútoky maximálně vyhovovala. V dobré pozici se ocitl Rojas, na Sáncheze si ale nepřišel.

Mexiko zahrozilo jen dalším Espericuetovým rohem, po něm však Madrigal hlavičkoval nepřesně. A na druhé straně naopak přišla další čistá gólová příležitost, když přečíslení tří proti dvěma táhl Derlís González, vzal odpovědnost na sebe, jenže minul. A zaskočení Mexičané pak své trápení málem korunovali ukázkovým vlastním gólem, po teči Briseňa však měli štěstí, když se balón, jenž už mířil do prázdné brány, odrazil dostatečně na to, aby přeletěl břevno.

Paredesův průnik z pravé strany nadvakrát zkrotil Sánchez, a Paraguayci mohli svých zahozených šancí litovat. Buenova slabá rána ještě neznamenala výraznější nebezpečí, ve třetí minutě nastavení však byli Mexičané velice blízko vyrovnání a zisku důležitého bodu, Espericueta ovšem ze standardní situace napálil jen břevno Morelovy svatyně. Paraguay tak uhájila své nejtěsnější vedení, zaslouženě zdolala Mexiko 1:0 a se čtyřmi body na kontě je blízko postupu, zatímco Mexičané teď potřebují ideální souhru všech okolností, aby mohlo doufat v účast mezi šestnácti nejlepšími.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Řecko21102:14
 Paraguay21102:14
3.Mali20201:12
4.Mexiko20021:30
Tři hvězdy dne: José Ángel Peña (Salvador), Derlis González (Paraguay), Juan Quintero (Kolumbie)

Autor: Michal Hruška, Jiří Vojík

Komentáře (10)

Přidat komentář
es tut mir leid

Krásnej tiket s výhrama Austrálie a Mexika...

Reagovat
smazaný uživatel

Taky jsem čekal od Australanů víc. Salvador je přejel na plné čáře.

Reagovat
es tut mir leid

první výhra pod hlavičkou FIFA a já proti nim zrovna vsadim

Reagovat
smazaný uživatel

Quintero krásny gólik

Reagovat
FC Porto FC

Bože jak sme si mohli dovolit neulovit Quintera?

Reagovat
smazaný uživatel

veď ešte môžete...

Reagovat
FC Porto FC

nemůžeme jde do Janova

Reagovat
smazaný uživatel

to je official už?...ani som to nikde nezachytil

Reagovat
Darren Fletcher

no pozeram to anglicko, aby som si potvrdil/vyvratil koment spred par dni po zapase s irakom.

same nakopavanie, nikdy nie dve prihravky po sebe, bez hlavy a paty, uplne zle. esteze hra angelo henriquez, aspon to ma bavi konecne ho vidiet

Reagovat
smazaný uživatel

škoda ale i bod je dobry Chile

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele