MS do 20 let - druhý čtvrtfinálový den

07.07.2013, 19:51, aktualizováno 07.07.2013, 22:37
Komentáře a souhrny
Světový šampionát mladíků do dvaceti let zná všechny semifinalisty, Francii a Uruguay doplnily výběry Iráku a Ghany. Irák po velmi dramatickém průběhu přešel přes Korejskou republiku díky penaltovému rozstřelu, zatímco Ghana o osudu duelu s Chile rozhodla v samém závěru prodloužení...

Irák - Korejská republika 4:3p

07.07.2013 17:00

Góly: 21. Ali Faez (pen.), 42. Farhan Shakor, 118. Farhan Shakor - 25. Chang-hoon Kwon, 50. Gwang-Hun Lee, 120+2. Hyun-Cheol Jung

Jedno z největších překvapení probíhajícího mistrovství světa do dvaceti let z Iráku nepřestává udivovat, výhrou nad Jižní Koreou už se celek od Perského zálivu posunul do boje o cenné kovy!

Iráčané i bez svého ofenzivního tahouna Mohannada Abdulraheema, jenž si musel odpykat trest za žluté karty, nikterak nelenili a hned od prvního uvedení míče do hry se do svého protivníka s chutí pustili... Hodně aktivní byla především náhrada za výše jmenovaného a střelec rozhodující osmifinálové branky Shakor, ovšem z úhlu na Leeho recept nenašel.

Před druhou brankou bylo dlouho doslova ticho po pěšině, postupem času se však Jižní Korea začala čím dál více osmělovat a po jedenácti minutách se z ničeho nic ocitl ve skvělé střelecké pozici Hyun Kim, ale obklopen několika hráči Hameeda prakticky neohrozil. Na druhé straně to po standardce zkoušel Salman, jeho hlavička však mířila těsně vedle tří tyčí! Po dalším "mrtvém míči" z hloubi pole si Hyun Kim proti nabíhajícímu Alimu Adnanovi ve vápně pomohl jen za cenu faulu a sudí Williams nařídil pokutový kop! Ali Faez zkušeně střelou doprostřed branky zavěsil - 1:0.

Radost týmu od Perského zálivu však neměla dlouhého trvání. Konkrétně pouhopouhé čtyři minuty: Chang-Hoon Kwon si naskočil na mimořádně vyvedené autové vhazování a pohotovou hlavičkou překonal Hameeda - 1:1! Tento moment, trochu překvapivě, přinesl větší snahu na irácké kopačky, dobrou individuální akci předvedl Mahdi Kamil, ten ale poté branku minul!

Tři minuty před odchodem na poločasovou přestávku se však skóre ještě přece jen měnilo: Qasim to po další přesné nabídce zkoušel na zadní tyč, Lee jeho snahu vytěsnil, ovšem pouze k připravenému Shakorovi, pro kterého už nemohlo být snazšího zakončení - 2:1.

Krátký oddech jihokorejským hráčům evidentně pomohl a po změně stran to z jejich strany byla úplně jiná písnička. Hned záhy pak bylo srovnáno. Na volný přímý kop si na přední tyči naběhl čerstvě příchozí Gwang-Hun Lee a nekompromisně vyrovnal na 2:2! Za dalších pár minut měl z ničeho nic obrovskou šanci Chang-Hoon Kwon, ovšem skákající balón mezi tři tyče neusměrnil! Po hodině hry to ze standardky zkoušel Ali Faez, ale Chang-Geun Lee si nadvakrát poradil.

Zbývající třicetiminutovka nabídla o poznání nižší tempo, ani jedna strana nechtěla udělat chybu, která by mohla být pro zbytek utkání rozhodující, přičemž jsme tak byli svědky převážně nevýrazného dění ve středu pole. Na jedné straně to z dálky neúspěšně zkoušel Jabbar, stejně poté na opačném konci hřiště dopadl Chang-Hoon Kwon. Druhá minuta nastavení pro změnu ještě přinesla akrobatické zakončení Shakora, jeho pokus však na jihokorejského brankáře nestačil.

Na pořad dne tak přišlo prodloužení. Také zde byl přítomným divákům servírován úsporný herní mód a mnoho zajímavých situací tím pádem k vidění nebylo. Jihokorejská ekipa však byla přece jen mírně aktivnější, což mohl po rychlé kombinaci zužitkovat Chang-Hoon Kwon, ale z bezprostřední blízkosti trestuhodně přestřelil! Chang-Min Lee si potom ze standardky na Hameeda recept nenašel!

Druhá "nastavená" patnáctiminutovka volně pokračovala dle stejných not. Volný přímý kop z ostrého úhlu rozehrál Chang-Hoon Kwon, avšak strážce korejské svatyně byl u přední tyče připraven! Když už se pomalu schylovalo k penaltovému rozstřelu, dokázal se po velmi nepřehledné situaci ve vápně prosadit osmifinálový hrdina Iráku Shakor - 3:2! Tou dobou však ještě zůstávaly do konce hrací doby dvě minuty, Hyun-Cheol Jung zbytečně neváhal a fantastickým dalekonosným pokusem do levé šibenice Hameedovy svatyně dnes už potřetí za Jižní Koreu srovnal krok - 3:3!

Teprve podruhé na probíhajícím turnaji se dostaly ke slovu penalty! Hned ve druhé sérii za Korejskou republiku přestřelil Je-Min Yeon, Ismail následně proměnil a "hosté" museli opět dotahovat. Ve třetí sérii ovšem na druhé straně minul Arebat a rázem bylo srovnáno na 3:3! Rozhodující momenty přišly v šesté sérii, když Gwang-Hun Lee na Hameeda recept nenašel a Shakor nekompromisně poslal do semifinále Irák.

Více informací k zápasu

Ghana - Chile 4:3e

07.07.2013 20:00

Góly: 11. Moses Odjer, 72. Ebenezer Assifuah, 113. Seidu Salifu, 120+1. Ebenezer Assifuah - 23. Nicolás Castillo, 27. Ángelo Henríquez, 98. Ángelo Henríquez

Posledním semifinalistou světového šampionátu dvacetiletých se stala Ghana, která v divokém utkání přehrála Chile. Také druhý dnešní duel dospěl až do prodloužení, v něm už se ale tentokrát rozhodlo. Sedmou trefu zápasu, tu rozhodující, si připsal ve sto dvacáté první minutě Assifuah.

Už před výkopem se očekával zajímavý a dramatický průběh, skutečnost však všechny předpoklady ještě výrazně předčila. První zakončení obstaral už po pár desítkách sekund hry Baeza, z těžké pozice ovšem neuspěl. Na druhé straně o sobě poprvé dal vědět Odjer, v tu chvíli se mu však ještě nepodařilo napnout síť. V jedenácté minutě už se ale teprve šestnáctiletý záložník dočkal, a byla to opravdu luxusní trefa. Po krásné kombinaci Acheamponga s Assifuahem se míč dostal do šestnáctky právě k Odjerovi, ten si ho nejprve ve vzduchu zpracoval a následně z voleje prudkou ranou nedal Melovi šanci.

Chilanům se podařilo vyrovnat o dvanáct minut později. Nejprve sice Baeza slabým pokusem nemohl skórovat, hned vzápětí ale získal míč ve středu hřiště Bravo, přesným pasem vysunul do úniku Nicolase Castilla a ten nádhernou dělovkou pod břevno srovnal krok. A uběhly navíc jen další čtyři minuty a Chile už vedlo, kdy Rabello předal míč Henríquezovi, ten se elegantně obtočil kolem Nketiaha a přesným zakončením otočil vývoj zápasu.

Hrálo se nahoru-dolů ve vysokém tempu, avšak s tím, že o něco nebezpečnější byli Chilané. Další šanci měl Castillo, jenže z hranice šestnáctky těsně přestřelil. A ukázkový gól do šatny pak mohl vstřelit Robles, hlavou ovšem zblízka nezakončil přesně. Také nástup do druhého dějství vyšel o něco lépe Jihoameričanům, Castilla však v obrovské šanci zázračně vychytal Antwi a udržel naděje Ghany na obrat. Po následném rohu se navíc musel zaskvět znovu, tentokrát nebezpečně střílel Henríquez.

Až pak po delší době zahrozila znovu také Ghana, Baba ale drobného zaváhání chilské obrany nevyužil a minul. V sedmdesáté druhé minutě se však Afričané dočkali vyrovnání, když Aboagye chytře prostrčil míč na Assifuaha, ten se najednou ocitl sám před Melem a v takových situacích už se nemýlí. Ghanu vyrovnání nakoplo a brzy mohla přijít i další branka, Assifuahovu střelu však tentokrát zpomalil Melo a dobíhající Robles dokázal míč směřující do sítě odkopnout.

V samém závěru normální hrací doby měly oba týmy ještě po jedné šanci, Assifuah ale prostor vymezený třemi tyčemi těsně netrefil, Castilla zase v jasné pozici zastavil Addico. Jak aktivně skončila úvodní devadesátiminutovka, tak ještě mnohem zajímavěji začalo prodloužení. Už po minutě hry napálil Acheampong míč do břevna, Castillův samostatný nájezd na Antwiho zase ghanský brankář fantasticky zlikvidoval.

Devadesátá osmá minuta přinesla zdánlivé rozhodnutí, když dlouhý pas do vápna prodloužil hlavou do sítě Henríquez. Jenže Ghana se nevzdala a po výměně stran se zase vrátila zpět do zápasu. Běžele sto třináctá minuta, přesně zakončil Seidu a bylo znovu srovnáno. Poté mohl rozhodnout Attamah, to pravé vyvrcholení nádherného duelu však mělo teprve přijít. A dorazilo ve sto dvacáté první minutě. To po pravé straně krásně až před Mela prošel Acheampong, hlavička Assifuaha zvláštním způsobem minula všechny obránce Chile a z postupu se tak po strhujícím průběhu radovala Ghana.

Více informací k zápasu
Hvězdy dne: Farhan Shakor, Ali Faez (oba Irák), Chang-Hoon Kwon (Korejská republika), Ebenezer Assifuah, Frank Acheampong (oba Ghana)

Autor: Jiří Vojík, Michal Hruška

Komentáře (50)

Přidat komentář
bruchy

Irák

Reagovat
db18

Škoda, že to nemělo odpovídající kulisu, ten závěr byl skvělý

Reagovat
jv

Parádní zápas, celkově to šlo ve vyřazovací části hodně nahoru.

Reagovat
db18

První část věty nedokážu posoudit - stihl jsem až nastavený čas (od nějaké sté minuty) - s druhou částí ale souhlasím, skupiny mne nějak moc nenadchly

Reagovat
jv

Reagovat
Godwinson

Těším se na druhý zápas aneb kdo bude soupeřem Francie v předčasném finále :)

Reagovat
smazaný uživatel

teda Uruguaj - Irak je semifinálova dvojica ?

Reagovat
Godwinson

Reagovat
smazaný uživatel

Chile dufam ze to bude

Reagovat
smazaný uživatel

konečne Christian Bravo v zakladnej zostave

Reagovat
smazaný uživatel

Irak v semifinále MS 20, neskutočnéé...historický úspech pre futbal v Iraku, chlapci sa doma poriadne nemôžu koncentrovať na futbal, kde tu bomba vybuchne, ľudia umierajú vo vojne na dennom poriadku, správna cesta vytvoriť športové vzory pre mládež ! V základnej skupine, ktorú vyhrali, nechali na poslednom mieste ANGLICKO, kde sa o porovnávaní podmienok a infraštruktúry ani nedá hovoriť....

Reagovat
Spasitel

Veľa filmov pozeráš

Reagovat
smazaný uživatel

je to tak, reprezentácie dokonca nemôžu hrať zápasy na domácej pôde....a to už je niečo sakra....

Reagovat
smazaný uživatel

inak filmy vôbec nepozerám, okrem športu len dokumenty a občas spravodajstvo...

Reagovat
Fernando_Torres

Castillo

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
mithro

Henriquez

Reagovat
TheAdy

Korea

Reagovat
Godwinson

Ghana

Reagovat
db18

Francii se to docela ulehčuje

Reagovat
smazaný uživatel

Henriquez zmenil uces a uz to tam pada

Reagovat
Godwinson

Neuvěřitelný zápas Obránci Chile

Reagovat
Shevchenko

Takový gól ve 121. minutě

Reagovat
smazaný uživatel

Ta Ghana to byl zápas.

Reagovat
Coutinho10

kam se cpe Champions League apod......tohle je to nej, co člověk může vidět

Reagovat
Kongo

Fotbal bez taktiky,hurá fotbal.

Reagovat
Coutinho10

přesně tak

Reagovat
Kongo

Jenže taktika k fotbalu patři.

Reagovat
Coutinho10

bohužel no...

Reagovat
johan14

Svätá pravda, radosť pozerať

Reagovat
iamek

Henríquez

Reagovat
Godwinson

Na zápas Francie s Ghanou se hodně těším. Škoda, že zápas, který je patnáctkrát atraktivnější než druhý zápas, poběží v dřívějším čase už od 17h. Ghana určitě bude zlobit, jsou výborní ...

Reagovat
smazaný uživatel

Zítra nebo v úterý?

Reagovat
jv

Ve středu.

Reagovat
smazaný uživatel

a už aj na ČT Sport, super

Reagovat
smazaný uživatel

paráda

Reagovat
smazaný uživatel

Paráda to mám zkoušky v atutoškole do píči.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Tak si tú autoškolu presuň na iný deň. Akože si bol chorý! Viróza je sviňa, a za zápas FRA vs. GHN to predsa stojí! Vodičák nie je zmyslom života, a futbal ti ho robí krajším, nie?!

Reagovat
smazaný uživatel

Ta poslední věta je skvělá

Reagovat
johan14

Reagovat
Kongo

Finále APN U20

Reagovat
TheAdy

to je spíš ghana vs ghana

Reagovat
Dawon

Ten vitezny gol ghany silenstvi jak z pohledu utoku, tak z pohledu obrany

Reagovat
pavel.fotbal

Finále Francie-Uruguay, musí být !!!!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Víte o tom že by mohl být Bruma(portugalec) být na konci léta k máni zdarma?

Reagovat
johan14

To boli zápasy Z prístupu k zápasu by sa mali poučiť a repre hráči, mininálne váľanie, rešpektovanie rozhodnutí rozhodcu, max nasadenie. Mladíci majú u mňa

Reagovat
Robbie

Pogba na OL ?

Reagovat
smazaný uživatel

tiež pozerám....

Reagovat
smazaný uživatel

Asheampong je slusnej ďáblík.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele