MS do 20 let - souhrn druhého osmifinálového dne

11.06.2015, 12:54
Komentáře a souhrny
Další várka osmifinálových zápasů na světovém šampionátu "dvacítek" nabídla pořádná dramata - s výjimkou Uzbeků, kteří v prvním zápase vyprovodili Rakušany poměrem 2:0, skončily všechny zápasy maximálně o jeden gól. Favorizované evropské výběry, tedy Němci a Portugalci, postupují přes Nigérii s Novým Zélandem, další adept na zlato z Brazílie potom až na penalty porazil Uruguay..

Německo - Nigérie 1:0

11.06.2015 09:30

Góly: 19. Levin Öztunali

Jeden z největších favoritů na zlato pokračuje na turnaji i nadále - dvacetiletí Němci v ostře sledovaném osmifinále udolali Nigérii díky jediné trefě Levina Oztunaliho 1:0 a mohou se těšit na souboj s Mali. I přes papírově těsný výsledek byla jejich výhra zasloužená..

Svěřenci Franka Wormutha podle očekávání diktovali tempo hry a Nigerijce do zápasu příliš nepouštěli; africký celek se sice v první půli snažil krást míče a útočit skrze brejky, jenže Němci byli zkrátka až příliš dobří. Ačkoliv paradoxně první jejich šance nepřišla z nějakého pečlivě vybudovaného postupného útoku, ale ze standardní situace - roh Marka Stendery z pravé strany mířil na Starka, na poslední chvíli míč odklízel bránící Onyinye Ndidi.

První nigerijský protiútok viděli diváci krátce po čtvrthodině hry, kdy se Taiwo Awoniyi utrhl po pravé straně a přízemním pasem hledat Savioura Godwina; tomu chyběl jen kousíček. Potom však už šli Němci do vedení. Psala se 19. minuta, když Stendera aktivním pressingem vybojoval těsně za vápnem míč od Kingsleye Sokariho a našel volného Oztunaliho, jehož rána levačkou zapadla za záda nigerijského gólmana Enahola.

Německé šance se kupily i nadále - kapitán Kevin Akpoguma vymyslel pas na Hanyho Mukhtara, situaci však vyřešil Enaholo, a strážce africké klece si poradil i se dvěma velkými příležitostmi aktivního Stendery. Ten mimochodem představoval nejnebezpečnějšího hráče i po změně stran; založil třeba pěknou akci, která skončila nepovedenou střelou Mukhtara.

Mukhtarovi vůbec nebylo souzeno přidat dnes další ke svým dosavadním čtyřem brankám - selhal totiž i v další šanci, v níž ho po hodině hry našel Oztunali. Kouč Wormuth potom překvapivě stáhl ze hry Stenderu, což Nigerijcům vlilo čerstvou krev do žil; svěřenci Manu Garby tak dokázali vyvinout závěrečný tlak, i když nakonec z toho žádná opravdu tutová šance stejně nebyla. Gólman Marvin Schwäbe tak víceméně bez potíží udržel čisté konto.

Více informací k zápasu

Portugalsko - Nový Zéland 2:1

11.06.2015 09:30

Góly: 24. Raphael Guzzo, 87. Gelson Martins - 64. Stuart Holthusen

Překvapení se nakonec nekoná, Portugalci udolali domácí Nový Zéland 2:1 a postupují mezi nejlepší osmičku. Oceánský tým se však za svůj výkon rozhodně nemusí stydět, bojoval více než udatně a definitivně jej položila až krásná trefa Gelsona Martinse v samém závěru.

Novozélandský kouč Darren Bazeley dobře věděl, že kvalitativně se jeho svěřenci silným Portugalcům rovnat nemohou, a pokusil se proto favorita zaskočit aktivním přístupem - a nutno dodat, že se mu to zpočátku dařilo. Domácí nasadili maximální tempo a v úvodních minutách zatlačili evropského soupeře do defenzivy. Brzy však začalo být zřejmé, že Portugalsko je jednoduše lepší, a po 17 minutách už musel bránící Alex Rufer zachraňovat před chytrou střelou Tomáse Podstawského.

Další gólovku narýsoval centrující Riquicho a zakončoval Rony Lopes, mířící ve skvělé pozici těsně vedle; v tu chvíli už se prakticky pouze čekalo, kdy novozélandská obrana poprvé povolí. Nakonec to trvalo 24 minut. Rafa nacentroval z levé strany do vápna, míč si zpracoval Guzzo, zbavil se svého strážce a přízemní střelou k tyči otevřel skóre.

Svojí trochou do mlýna mohl (a měl) přispět i zabiják André Silva, ten však tentokrát ojediněle selhal - Guzzova hlavička se mu snesla přímo k nohám, on však před prázdnou bránou přestřelil. Celou hodinu hry Portugalci svého soka svírali a domácí měli plné ruce práce udržet skóre alespoň na stejné úrovni.

A pak, zničehonic, bylo vyrovnáno - psala se 64. minuta, když se Monty Patterson probil středem portugalské obrany (nutno dodat, že se štěstím) a našel střídajícího Stuarta Holthusena, jehož rána prošla do sítě mezi nohama gólmana Andrého Moreiry. Šokující vývoj situace samozřejmě vyburcoval domácí tribuny a Holthusen mohl krátce nato dokonce otáčet, tentokrát ale v dobré pozici přestřelil.

S blížícím se koncem zápasu však Portugalci opět začali potvrzovat svůj dominantní status a tři minuty před koncem zlomil novozélandská srdce Martins. Gól to byl ale fantastický - útočník Sportingu protančil s míčem kolem několika soupeřů a nádhernou technickou ránou jej uklidil z dvaceti metrů k levé tyči.

Více informací k zápasu

Brazílie - Uruguay 1:0p

11.06.2015 09:30

Góly: -

Mladým Uruguaycům zkrátka penalty nejsou souzeny - před dvěma lety v rozstřelu přišli o zlaté medaile, tentokrát ze stejného důvodu končí už v osmifinále. Nad jejich síly byla Brazílie, která po bezbrankové remíze udržela pevnější nervy a postupuje po penaltové výhře 5:4..

Výsledek je nicméně nakonec zasloužený, neboť Seleção bylo v zápase lepším týmem a mělo mnohem více šancí, zatímco Uruguayci se soustředili spíše na pozorný obranný blok a houfně stahovali hráče za míč pokaždé, když cítili nebezpečí. Penaltové rozuzlení tak mělo vyhovovat spíše jim, nicméně ze všech deseti střelců nakonec selhal pouze Rodrigo Amaral, kdežto Brazilci své kopy proměnili do posledního (a mohou se těšit lusofonní derby s Portugalskem).

Oba týmy nastoupily k zápasu energicky a odhodlaně, což zpočátku vedlo zejména k intenzivním bitvám mezi oběma vápny. Za Uruguay hrozil nejvíce Gaston Pereiro, který také vymyslel první šanci pro Jaime Báeze; gólman Jean však odolal. Také další jeho pas na Franka Acostu skončil včasným zásahem brazilského strážce.

Jeanův kolega Gastón Guruceaga se předvedl ve slabším světle, když pustil mezi prsty Judivanovu chytatelnou střelu; míč se kutálel do brány, Guruceaga však nakonec svoji chybu dokázal se štěstím napravit. S postupem času se utkání více otevřelo, a to byla také chvíle, kdy na hřišti začali dominovat Kanárci.

Krátce po změně stran zahodili velké šance Judivan s Boschillou; nebýt kombinovaného zásahu Guruceagy s Diegem Poyetem, mohla Brazílie po nepřehledné situaci vést. Neuspěli ani Gabriel Jesús s Danilem, přičemž zejména druhý jmenovaný si mohl trhat vlasy - centr Guilhermeho totiž k němu propadl až na malé vápno, on ale z bezprostřední blízkosti pálil volejem mimo.

Danilo následně dokonce orazítkoval břevno; to už se hrálo prakticky jen na jednu bránu. Uruguayci ale bránili skvěle a dotáhli zápas až do prodloužení, ba dokonce mohli i zvítězit, kdyby Nahitan Nández udržel v nastavení chladnější hlavu. Poměr střel po základní hrací době? 25 ku pěti ve prospěch Kanárků.

V prodloužení pak zahodil další šanci smolař Danilo, opět z voleje a opět nepochopitelně mimo. Andreas Pereira sice prostor mezi tyčemi trefil, Guruceaga se ale tentokrát vytáhl - a tak musely rozhodovat penalty. Ani jeden z gólmanů žádnou nechytil, Amaralova střela vedle tak nakonec k rozhodnutí stačila. Rozhodující desítku proměnil Gabriel Jesús.

Více informací k zápasu

Rakousko - Uzbekistán 0:2

11.06.2015 06:00

Góly: 47. Dostonbek Chamdamov, 57. Dostonbek Chamdamov

V prvním čtvrtečním osmifinále mistrovství světa 'dvacítek' se příliš fotbalové krásy nerozdávalo. Uzbekistán však nakonec potvrdil svoji sílu, udolal Rakousko 2:0 a postupem mezi nejlepší osmičku vyrovnal umístění z před dvou let. Hrdinou zápasu byl autor obou branek Dostonbek Chamdamov.

V den, kdy mají otestovat své síly týmy jako Německo, Portugalsko a Brazílie, příliš nezávislých fanoušků tomuto zápasu pozornost nevěnovalo, a hráči samotní jako by se dobrovolně vzdali šance něco s tím udělat. Alespoň tedy v prvním poločase, o němž se v nějakých superlativech mluvit skutečně nedá. Ani jeden z týmů nedokázal na hřišti dominovat a výsledkem bylo nudných 45 minut, v nichž poprvé zaujal až povedený přímý kop rakouského kapitána Lukase Gugganiga; gólman Dilšod Chamrajev jej však vyrazil.

Na druhé straně se do první šance dostal těsně před pauzou Urinbojev, jeho nebezpečný volej byl však sražen mimo tři tyče. Jinak si publikum muselo počkat až do druhého dějství. Uzbeci totiž vyběhli po přestávce jako polití živou vodou, konečně našli recept na prolomení rakouské obrany, a výsledek na sebe nenechal dlouho čekat - dvě minuty po změně stran našel Sochibov přesným pasem Chamdamova, který ledabyle propálil Tina Casaliho.

Definitivní ortel však středoasijský tým vynesl o deset minut později, a šokovaní Rakušané, kteří v celém prvním poločase neměli skoro žádné problémy, už odpověď najít nedokázali. Mirjamol Kosimov udržel míč po rohovém kopu, načež Rustamžon Ašurmatov nekompromisně napálil tyč; balon se pak odrazil před dorážejícího Chamdamova. Soupeřovou reakcí byly poměrně vydařené pokusy Blutsche s Kruezerem, žádné skutečné drama se však nekonalo; naopak na druhé straně mohli ještě zvyšovat Urinbojev a Gijosov.

Více informací k zápasu

Autor: Dominik Zezula

Komentáře (17)

Přidat komentář
fantomas

Uzbeci, Khamdamov, Kosimov... ♥

Reagovat
domingo

To ctvrtfinalovy slozeni je uplne super - jsou tam objektivne nejsilnejsi a nejzabavnejsi tymy (Nemecko, Portugalsko, Brazilie), prekvapeni s potencialem na medaili (USA, Mali, Uzbekistan), soumeni ze Senegalu..

Reagovat
fantomas

Reagovat
frankiefcb

Reagovat
smazaný uživatel

Brazílie : Uruguay. Modlící se potetovaní šašci 1 vs. Modlící se potetovaní šašci 2

Reagovat
sk333

Nigéria pre mňa veľké sklamanie. Takí hráči ako Simon, Yahaya a Iheanacho na lavičke, tak to je veľký luxus a pritom tí čo hrali si nevytvorili ani jednu šancu. Nemecko pedviedlo pekný kombinačný futbal i pozornú hru v obrane.

Reagovat
telka11

OT: kdyby někdo chtěl vidět, jak si budoucí účastník MS nedovede poradit s Maledivy, tady je ofiko stream, je to celkem sranda, 0:0 61. minuta

https://www.youtube.com/watch?v=S1CVUo5fkEM

Reagovat
smazaný uživatel

Jestli si to už teď pojišťují tak, že pak budou mít půlku týmu plnou naturalizovaných cizinců stejně, jako to udělali v házené, tak bych se nebál

Reagovat
fantomas

Je to fakt tragédie no, ale ne snad že by to bylo vypovídající nebo tak něco.

Reagovat
telka11

Tak to určitě není, ale stejně je to trapas jako vrata. Ti kluci si ani nenahrajou a stejně Katar až na pár záblesků marnej.

Reagovat
fantomas

Tak zase špatně nebrání. Shafiu tam předved dva nereálný bloky. Ostrovní klima a kouč, co je s týmem sotva tři měsíce, taky udělají svý. Ale bohužel se ukazuje, že Katar prostě nemá kreativní hráče, nikde. S těma trpaslíkama může mít problémy zápas co zápas.

Reagovat
telka11

Já neříkám, že ne, oni totiž hrajou na krev a brání výborně, ale tohle asi před minutou byla už asi třetí 100% tutovka. Kreativní nejsou vůbec, to je pravda, už na Asian Cupu nehráli tuším nic moc (3 prohry?). Celkově dneska Blízký Východ slabota, koukal jsem na Bahrajn na Filipínách a ti se dokonce nechali regulérně přehrát.

Reagovat
fantomas

Bahrajn je v rozkladu, tam pořádně neví, co dělají a co chcou. Taková tranzice, která ani pořádně neni tranzicí. Katar bude vypadat taky jinak s Khalfanem Ibrahimem, jejich největší ofenzivní hvězdou, ale jinak je holt zvyklej hrát dlouhodobě na brejky.

Reagovat
telka11

A já si říkám, kde je Tohle je ale fakt škoda, takovej heartbreaker. Nevíš, za co nastavoval 8 minut?

Reagovat
fantomas

Fakt netušim, působilo to na mě dost jako Fergie time.

Každopádně golman Malediv regulérní kvalita. To ani nevypadalo jako one-off výkon, jak bejvá u brankářů podobně obskurních repre zvykem...

Reagovat
telka11

Taky jsem docela zíral, vypadal hodně jistě na to, že hraje domácí ligu... a Fergie time to teda asi byl, když už jsme se ho zbavili na Ostrovech...

Reagovat
telka11

reakce

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele