Ligue 1 souhrn - 5. kolo

13.09.2008, 21:09, aktualizováno 14.09.2008, 22:51
Komentáře a souhrny
Olympique Lyon doma prohrával 0:2 s Nice, ale nakonec dokázal výsledek otočit a urvat všechny tři body. Ve šlágru kola Bordeaux remizovalo s Marseille. PSG zdolalo Nantes a je třetí, Monaco si poradilo s Lorientem, Toulouse zvítězilo v Le Mans, Caen přehrálo St.Etienne, další čtyři zápasy skončily remízou.

AS Monaco - FC Lorient 2:0

13.09.2008 19:00

Góly: 25. Chu-Young Park, 70. Frédéric Nimani

Chu Young Park a střídající Frederic Nimani rozhodli zápas ve prospěch domácího Monaka, které se tak připisuje další velice důležité tři body.

Diváci na Stade de Louis II viděli zajímavé utkání, ve kterém byli jasně lepší domácí fotbalisté. Ti se už po pětadvaceti minutách dočkali první branky. Park si zpracoval dlouhý míč a poslal ho podél gólmana Lorientu Audarda do sítě – 1:0.

Šanci na vyrovnání měl Kevin Gameiro, ale jeho pokus zablokoval chorvatský obránce Dario Šimič. Do kabin tak šly oba celky za stavu 1:0 pro domácí. Nutno podotknout, že tento výsledek byl zasloužený.

Do druhé půle nastoupila obě mužstva beze změn. V 65. minutě však provedl domácí kouč dvojí střídání, když na hřiště poslal Mongonga a Nimaniho. Toto střídání se okamžitě projevilo. Nimani se dostal do pokutového území, obehrál Audarda a skóroval do prázdné branky.

O vítězi tohoto zápasu bylo v té době už prakticky rozhodnuto. Monaco mohlo ještě přidat jednu branku po kombinaci obou střelců Parka s Nimanim. Tentokrát byl však gólman hostů pozorný a střelu druhého jmenovaného vyrazil.

Více informací k zápasu

Olympique Lyon - OGC Nice 3:2

13.09.2008 19:00

Góly: 40. Juninho Pernambucano, 73. Juninho Pernambucano, 90+5. Karim Benzema - 3. Habib Bamogo, 20. Loïc Rémy

Utkání s Nice se pro Lyon začalo vyvíjet podle katastrofického scénáře, ale nakonec dobře dopadlo. Hosté vedli 2:0, Juninho ale dokázal vyrovnat a v nastaveném čase dal vítězný gól Benzema.

Hosté ani nemohli začít lépe. Ve třetí minutě se dostali poprvé do útoku, Hellebuyck nacentroval do vápna a zakončující Habib Bamogo se stal prvním hráčem v sezóně, jenž překonal lyonského gólmana Huga Llorise. Ve dvacáté minutě byli domácí na ručník, Loic Remy si totiž pohrál s Crisem a přízemní střelou propálil Llorise podruhé.

Nice tak mělo skvěle nastartováno k prodloužení své třízápasové série vítězství, to by však soupeřem nesměl být sedminásobný mistr. Gólman Letizi si sice poradil s nebezpečnou dělovkou Edersona, ale pět minut před přestávkou mu nezbylo nic než přihlížet umění Juninha, jenž kroucenou střelou z přímého kopu vymetl šibenici a snížil na rozdíl jediného gólu.

Druhý poločas vypadal přesně podle očekávání, hrálo se především před brankou Nice. K vyrovnání byl hned po dvou minutách blízko Bodmer, ale trefil tyč, několik dalších šancí vychytal Lionel Letizi. V 73. minutě se tak odpovědnosti chopil opět Juninho, postavil se k dalšímu přímému kopu a tentokrát prudkou ranou vyrovnal.

Lyonu bod nestačil, tlačil se za vítězstvím a ve vypjatém závěru se také dočkal. Ve čtvrté minutě nastavení zahrál Vincent Hognon ve vápně rukou, hostům nepomohly ani protesty Cyrila Roola, jenž rozhodčího místo ke změně názoru přiměl akorát k vytáhnutí červené karty, a penaltu ve vítězný gól bezpečně proměnil Karim Benzema.

Více informací k zápasu

AJ Auxerre - AS Nancy-Lorraine 1:1

13.09.2008 19:00

Góly: 54. Kevin Lejeune - 65. Moncef Zerka

Očekávaně vyrovnaný duel nakonec skončil spravedlivou remízou. Domácí otevřeli skóre v 55. minutě Lejeunem, hosté vyrovnali za deset minut Zerkou.

Auxerre bylo v prvním poločase lepším týmem a až na nastřelené břevno Quercii, které bylo jedinou šancí Nancy, dominovalo. Už ve třetí minutě letěla střela Jelena jen o pár centimetrů nad branku, ve 24. minutě převzal míč od navrátilce do sestavy Kahlenberga a střílel těsně vedle.

Domácí se dočkali zasloužené odměny deset minut po prvním poločase. Kahlenberg zakombinoval s Lejeunem, jenž chytrým lobem překonal brankáře Bracigliana. Nancy ale dokázalo rychle odpovědět, ve vápně ukradl po běhu Brisona míč Zerka a vyrovnal.

Jelen ještě protáhl hostujícího brankáře Bracigliana, nakonec to však mohlo být Nancy, kdo v tomto utkání zvítězí. Střídající N'Guemo úplně sám na levé straně bohužel pro jeho tým selhal. Auxerre kleslo na jedenáctou pozici, Nancy na třináctou.

Více informací k zápasu

Stade Rennes - Le Havre AC 1:1

13.09.2008 19:00

Góly: 27. Jimmy Briand - 32. Jean-Michel Lesage

Le Havre zastavilo propad tabulkou, když z posledních tří zápasů pokaždé vyšlo jako poražený tým. Nyní se ale může radovat ze svého čtvrtého bodu, který získalo za remízu s favorizovaným Rennes.

Do prvního poločasu vstoupili lépe domácí fotbalisté. Ve vůbec první šanci zápasu se ocitl Leroy, který po centru Thomerta pálil na branku, gólman hostů byl ale pohotový a střelu dokázal zlikvidovat. První větší šanci hostů měl v 10. minutě Pagis, jeho střelu ale zblokoval obránce na rohový kop. Rennes pokračovalo v náporu, což se mu vyplatilo ve 26. minutě. Leroy nakopl balón na Brianda, který obešel gólmana Revaulta a dostal tak svůj tým do jednobrankového vedení.

Obdržený gól hosty probudil k větší aktivitě, která vedla po šesti minutách dokonce k vyrovnání. Jamel Ben Aid Idir zahrál rohový kop, na který si skvěle naskočil Lesage a poprvé překonal domácího brankáře.

Ve druhém poločase to byl naopak domácí celek, který měl problém s aktivitou hostů. Velkou šanci prováhal Alassane, v 54. minutě nedovolil Lesagemu podruhé skórovat gólman Douchez. Hosté nadále stupňovali tlak, devět minut před koncem měl velkou šanci Kembo-Ekoko, jeho střela ale mířila jen těsně mimo.

V utkání, kde byl překvapivě hostující celek lepším týmem, tak nakonec padly pouze dvě branky a oba týmy si tak rozdělí po jednom bodu.

Více informací k zápasu

Valenciennes FC - Grenoble Foot 38 1:1

13.09.2008 19:00

Góly: 85. Grégory Pujol (pen.) - 90. Laurent Courtois

Hosté z Grenoblu dokázali díky gólu v nastaveném čase získat alespoň bod z utkání, které se hrálo především posledních šest minut. Domácí Pujol v 84. minutě proměnil penaltu, hosté ale zásluhou Courtoise dokázali vyrovnat a připsali si tak již svůj desátý bod.

Utkání začali aktivněji hosté. Prakticky po celý zápas dělala domácím hráčům problém rychlost soupeře - Mereira přihrál do běhu Akrourovi, jeho střelu ale dokázal domácí gólman pohotově zneškodnit. Další nebezpečnou příležitost promarnil o pár okamžiků později Feghouli, když jeho tvrdou ránu polapil gólman Valenciennes.

Domácí se dostali do hry asi po půlhodině. Carlos Sanchez vyslal dalekonosnou střelu z 30 metrů, bohužel pro domácí ale mířila jen těsně mimo. Největší šanci měl ale jistě domácí Audel, který krátce před koncem poločasu běžel sám na brankáře Wimbeeho, hráč Lille ale vyloženou šanci nedokázal proměnit.

Domácí pokračovali v náporu i ve druhém poločase. Šance měl jak Filip Šebo, tak i Jimmy Manfroid. Snaha domácích byla odměněna krátce před koncem zápasu. V 84. minutě zahrál Batlles rukou v pokutovém území, k penaltě se postavil Pujol a ten poslal bezmocného Wimbeeho na opačnou stranu, mohl tak slavit svůj první gól v sezoně. Za protesty byl poté vyloučen "hříšník" Batlles.

Domácí se ale neradovali dlouho. V nastaveném čase našel Akrour skvěle postaveného Courtoise, který nedal gólmanovi šanci. Utkání tak skončilo šťastněji pro Grenoble remízou 1:1.

Více informací k zápasu

Le Mans UC 72 - Toulouse FC 1:2

13.09.2008 19:00

Góly: 35. Anthony Le Tallec - 11. Fodé Mansaré, 19. Daniel Braaten

Le Mans na svou šňůru tří vítězství nenavázalo. V zápase proti Toulouse bylo horším týmem a už po dvaceti minutách hry, kdy hosté vsítili dvě branky, bylo prakticky rozhodnuto.

Už od úvodních minut se hrál pohledný fotbal. Za Le Mans byl ve skvělé příležitosti Ibrahima Camara, jehož střelu po rohovém kopu z voleje vytěsnil konečky prstů až gólman Carrasso. V 11. minutě se ovšem podral po levé straně hostující Braaten, nacentroval do pokutového území na guinejského rodáka Mansareho, který chladnokrevně zakončil.

Skvěle hrající Braaten v podstatě zařídil i druhou branku Toulouse o osm minut později. Opět se prosadil po levé straně, svou střelou otestoval gólmana Peleho, jenže ta se nakonec odrazila od obránce Ben Freje do sítě. Hosté tak šťastně vedli, nicméně svěřenci kouče Bertucciho dokázali do půle snížit. Deset minut před přestávkou zužitkoval hlavou centr Coutadeura záložník Le Tallec.

Toulouse pokračovalo v nepříjemném napadání a i ve druhém poločase bylo lepším týmem. Coutadeur poté, co dobře zakombinoval s Gervinhem, mohl sice vyrovnat, ale ztroskotal na brankáři Carrassovi. Po hodině hry mohli hosté svůj náskok pojistit, přímý kop Didota letěl jen těsně nad břevno. V 79. minutě byl M'Bengue zase skvěle vykryt brankářem Pepem.

Le Mans nemělo k vyrovnání blízko a Toulouse si odvezlo zasloužené tři body.

Více informací k zápasu

Girondins Bordeaux - Olympique Marseille 1:1

13.09.2008 21:00

Góly: 25. Marouane Chamakh - 3. Bakari Koné

Ve šlágru francouzské nejvyšší soutěže se nakonec obě mužstva musela spokojit s jedním bodem za remízu 1:1, když za hosty skóroval Koné a za Bordeaux vyrovnával Chamakh.

Pro Olympique Marseille, který zatím v úvodu ligy ztratil dva body pouze v Rennes, to byl první velký test před nacházejícím prvním kole Ligy mistrů. Začátek vyšel hostům na Stade Jacques Chaban-Delmas výborně, už po třech minutách se z blízka trefil Bakary Koné.

Hned na to se do dobré střelecké pozice dostal Ziani, ale jeho střelu zablokoval Souleymane Diawara. Gólman hostů Steve Mandanda rozhodně nepůsobil úplně jistým dojmem, když po jednom z přímých kopů vyrazil míč přímo před sebe, k jeho štěstí však Yoan Gouffran nedokázal míč usměrnit mezi tři tyče.

V 25.minutě však francouzský reprezentační brankář nemohl dělat vůbec nic. Chamakh si to namířil přímo na branku hostů a pohotovou střelou rozvlnil síť – 1:1. Byli to však opět hosté, kteří měli možnost jít do vedení, když Niang dostal skvělou přihrávku na hranici ofsajdu a postupoval sám na branku, ale ani on nedokázal dobře zakončit.

Ve druhé půli měl dobrou střeleckou možnost argentinský útočník domácích Fernando Cavenaghi, ale Mandanda si s jeho střelou poradil. Poté už to byli na hřišti vidět jen hráči Marseille. Největší šanci rozhodnout zápas měl v 68. minutě Bruno Cheyrou, ale nedokázal zamířit hlavou přesně.

Krátce před koncem měl ještě možnost Koné, ale na Rameho také nevyzrál, a tak si oba kluby mezi sebe rozdělí jeden bod. Smutnější budou určitě fotbalisté Marseille, kteří měli zápas víceméně ve svých rukách.

Více informací k zápasu

FC Sochaux - Lille OSC 1:1

14.09.2008 17:00

Góly: 47. Sloan Privat - 63. Michel Bastos

Sochaux i Lille si zaslouženě rozdělily dva body v utkání, které se začalo hrát prakticky až ve druhém poločase. Mladíček v dresu domácích Privat těsně po zahájení druhé pětačtyřicetiminutovky poslal svůj tým do vedení, hosté ale dokázali díky trefě Bastose vyrovnat.

Hosté do tohoto zápasu získali pouze jeden bod a dnes doufali ve svou první ligovou výhru. Do vedení se mohli dostat už ve 12. minutě, gólman Gregory Malicky ale nedovolil tureckému útočníkovi Erdingovi skórovat. Hosté kontrovali o čtvrthodinu později šancí Cabayeho, jeho přímý kop ale jenom těsně minul branku. Velkou šanci měl v závěru poločasu opět Erding, ten ukořistil Bastosovu "malou domů", gólman ale ještě stačil balón zachytit.

Druhý poločas začali o mnoho lépe domácí. Erding si skvěle zpracoval nakopnutý balón a poslal senzační přihrávku na mladíka Privata, který tvrdou střelou nedal brankáři šanci.

Hosté mohli po hodině hry náskok ještě zvýšit - aktivní Erding se řítil sám na brankáře Malickiho, ten ale dokázal míč Turkovi ukrást. A opět zafungovalo ono provařené heslo "nedáš - dostaneš". O dvě minuty později již totiž bylo vyrovnáno zásluhou Bastose a jeho nechytatelného přímého kopu z 35 metrů.

Lille mělo ke konci zápasu ještě dvě velké příležitosti, ani jednu ale nedokázalo využít, a tak si ze Sochaux veze domů pouze jeden bod.

Více informací k zápasu

SM Caen - AS Saint-Étienne 2:0

14.09.2008 17:00

Góly: 29. Fahid Ben Khalfallah, 90+2. Benjamin Nivet

Špatný start do sezony zažívá ambiciózní Saint-Etienne. Svou mizernou formu potvrdilo i dnes proti SM Caen, když prohrálo 0:2.

Přes špatný konečný výsledek začalo Saint-Etienne zápas dobře. Již ve 12. minutě měl šanci Matuidi, který využil skvělé práce Payeta, domácího brankáře ale překonat nedokázal. Další šanci prováhal po rohovém kopu hlavičkující Perrin, který mířil jen těsně mimo.

Přes vzrůstající tlak hostů se vedení ujali paradoxně domácí. Gólman hostů Viviani dokázal tvrdou střelu z přímého kopu pouze vyrazit před sebe, kde číhal chladnokrevný Khalfallah. Ten už neměl problém s usměrněním míče do branky - 1:0.

Hosté se ale nevzdávali a ve druhém poločase se opět ujali iniciativy. Těsně po začátku druhé půle zlikvidoval domácí brankář Plante nebezpečnou střelu Gomise. Saint-Etienne bylo sice po celý zápas lepším týmem, ke konci mu ale docházely síly a navíc nechávalo domácí útočníky trestuhodně volné. Šance na zvýšení vedení Caen měl z rohového kopu Nivet a z přímého kopu Barzola, skóre se ale měnilo až těsně před koncem zápasu. Hostující gólman Viviani opět pouze vyrazil tvrdou střelu Toudice a Benjamin Nivet měl tak ve druhé minutě nastavení lehkou práci.

Zápas skončil šťastněji pro domácí, kteří se díky výhře nad Saint-Etienne dostali na sedm bodů. Krize hostů nadále pokračuje a trenér Roussey je tak před prvním kolem Poháru UEFA pod velikým tlakem.

Více informací k zápasu

Paris Saint-Germain - FC Nantes 1:0

14.09.2008 21:00

Góly: 7. Mateja Kežman (pen.)

Nantes výměna trenéra příliš nepomohla. Nový kouč Baup neuspěl ani na hřišti Paris SG, které díky Kežmanově brance zvítězilo 1:0. Pařížský klub je tak na třetím místě, Nantes zůstává poslední.

Letní posila domácích Srb Mateja Kežman rozhodl o vítězství v sedmé minutě z proměněné penalty. Po faulu N'Dawa na útočníka Hoaraua nekompromisně zavěsil za Alonzova záda. Pro Kežmana to bylo vůbec první utkání, které odehrál v základní sestavě. Hned za minutu mohli vést Pařížtí o dvě branky, centr Ludovica Giulyho zkoušel levačkou zužitkovat Hoarau, ale jeho střelu lapil Alonzo, minulou sezónu ještě právě hráč Paris Saint Germain.

Hosté se snažili o vyrovnání, ale většinu utkání měli jen sporadické, v žádném případě ne nebezpečné šance. Snad jen ve druhém poločase hříšník ze sedmé minuty N'Daw svou snahou vystrašil gólmana Landreaua, v 87. minutě musel pařížský brankář vychytat útočníka Keseru, jenž byl v nejvyloženější příležitosti Nantes v zápase. Už předtím však mohl zasadit definitivní ránu Hoarau, jenže míč nezkrotil podle svých představ, a neskóroval tak.

Ačkoli Nantes nehrálo špatný fotbal, gól se mu vstřelit nepodařilo. A na svou první výhru v sezóně společně se Sochaux tak stále čeká.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Olympique Lyon54109:213
2.Olympique Marseille532012:611
3.Paris Saint-Germain53114:210
4.Grenoble Foot 3853115:410
5.Le Mans UC 7253029:59
6.OGC Nice53027:59
7.AS Monaco52215:38
8.Toulouse FC52214:58
9.SM Caen52127:57
10.Girondins Bordeaux52126:57
11.Valenciennes FC52126:77
12.AJ Auxerre52125:77
13.Stade Rennes51317:76
14.AS Nancy-Lorraine51314:46
15.Lille OSC51225:75
16.Le Havre AC51134:64
17.FC Lorient51132:74
18.AS Saint-Étienne51042:63
19.FC Sochaux50235:82
20.FC Nantes50143:101

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (28)

Přidat komentář
M11

Lyon trosku obrat

Reagovat
Slejdy

*yes*

Reagovat
smazaný uživatel

Hm,viděl jsem pouze začátek a musím říct,že za stavu 0:2 jsem propadl trochu depresi,ale jsem rád,že se nám povedl husarský kousek a senzační obrat se stal skutečností. Akorát je škoda,že s dneškem končí neprůstřelnost Llorise,nicméně to je vedlejší,hlavní je,že Lyon dokázal před večerním duelem Marseille setrvat na prvním místě s tříbodovým náskokem.

Reagovat
smazaný uživatel

Bordeaux je dost tragické, takže Marseille bude náskok Lyonu asi snižovat. Jinak Nice předvedlo vynikající výkon a prohrát si nezasloužilo.

Reagovat
smazaný uživatel

To ano,dnes hrál Lyon velmi naivně v obraně a v útoku to také nebylo zrovna nějaké slavné. Takhle rozhodně úřadující mistr hrát doma nemůže.

Reagovat
smazaný uživatel

jaké dostal Lloris góly ?

Reagovat
smazaný uživatel

První angličan zpoza vápna po zemi,ten druhý jsem bohužel neviděl.

Reagovat
Shevchenko

Angličan pozemi?

Reagovat
smazaný uživatel

http://www.youtube.com/watch?v=PsMpUDG2nDc

Jinak pro Gattusa,ani s tím druhým gólem toho Lloris moc udělat nemohl,střela k tyči schovaná za dvěma obránci se chytá blbě. Jinak Juninho paráda,je jasné,že až odejde do důchodu,tak budou jeho standartky citelně chybět,vždyť za ta léta v Lyonu právě z těchto pozic několikrát rozhodl zápas...

Reagovat
smazaný uživatel

V osmé minutě nastaveného času z penalty, kam se hrabe Viktorka Žižkov.

Reagovat
M11

Reagovat
smazaný uživatel

Hmm, takže nakonec i nesprávně odpískaná. Typická Viktorka za Horníka.

Reagovat
smazaný uživatel

grenoble je milým překvapením

Reagovat
smazaný uživatel

Kdo má Galaxii, pojďte na Bordeaux-Marseille - nádherný ofenzivní fotbal, na Ligue 1 nezvyklé!

Reagovat
smazaný uživatel

Juninho! Ten první gól, to byla lahůdka, líp to snad ani trefit nešlo.

Reagovat
smazaný uživatel

monako

Reagovat
sosna

Pernambucano

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Xavi8

Nepozeral niekto nahodou Lille, ci neviete jak hral Vittek

Reagovat
smazaný uživatel

PSG ...útok na pohárové příčky pokračuje.

Reagovat
M11

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

jo jo PSG jede sem zvedavy jak dopadne PSG-OM

Reagovat
vlastik

allez Paris! dobre tri body, ale chtelo by to trosku se rozstrilet, to skore mi pripomina Chelsea z lonskeho roku

Reagovat
smazaný uživatel

presne tak

Reagovat
smazaný uživatel

Vítězství PSG je důležité, ale opět velmi nízský stav svědčí o tom jaké má naše mužstvo štěstí...

Reagovat
vlastik

podle me je to spis o skvele forme Landreaua (proti Bordeaux), stesti bych tomu nerikal, viz zapasy v Monaku nebo Sochaux

Reagovat
smazaný uživatel

PSG go

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele