Bundesliga - souhrn 34. kola

05.05.2012, 17:24
Komentáře a souhrny
Německá liga za sebou má poslední kolo, po němž smutní v 1. FC Köln, porážka s Bayernem v kombinaci s výhrou Herthy znamená přímý sestup o patro níže. Pohárovou příčku uhájil Hannover, nejlepším střelcem se stal Huntelaar, Borussia Dortmund pak překonala rekord v počtu získaných bodů...

1. FC Norimberk - Bayer Leverkusen 1:4

05.05.2012 15:30

Góly: 58. Róbert Mak - 7. Stefan Kießling, 32. Stefan Kießling, 77. André Schürrle, 89. Stefan Kießling

Norimberk nedokázal navázat na poslední úspěšné výsledky, i když proti Bayeru po většinu utkání rozhodně netahal za kratší konec, tak odchází s čtyřbrankovým výpraskem. Hattrickem se na něm podílel Stefan Kießling.

Loučící se Michael Ballack začal oproti poslednímu duelu s Hannoverem v základní sestavě Bayeru a byl tak přítomen úvodnímu náporu der Clubu, který se do svého protivníka řádně zakousl a nepustil. Hlavní strůjce norimberského tažení posledních týdnů Didavi vybojoval střeleckou možnost Pinolovi, ovšem zkušený bek nemířil přesně. Ve třetí minutě hlavičkoval Mak, avšak také nebyl úspěšný. Pro akcie Farmaceutiků se vyslovila nedotažená ofsajdová past FCN, po níž měl již Kießling snadný úkol a z bezprostřední blízkosti otevřel skóre - 0:1.

Ještě lépe mohlo být pro hostující mužstvo o chvíli později, kdy Schürrleho ránu zpoza vápna tečoval tak nešťastně, že málem zaplula za překvapeného Schäfera. Frankové sice měli i tak více ze hry, balón drželi na svých kopačkách, jejich akce však k ohrožení Lenovy svatyně povětšinou nevedly. Výjimku si utvořila snad jenom zablokovaná rána Frantze. Po půlhodině hry ukázala bavorská defenzivní čtyřka další hrubku, jíž využil Schürrle k přesnému centru, Schäfer balón podskočil a Kießling už měl na hlavě snadný úkol - 0:2. Pinola pak z úhlu branku minul.

Na začátku druhého dějství se na trávníku ukázal místo Frantze o něco ofenzivnější Bunjaku, jenž měl přinést do té doby nezaměstnané defenzivě Bayeru přece jen nějaký vzruch. A to se hned ukázalo tím nejlepším způsobem, pokusy Feulnera a Didaviho sice ještě dokázal Leno zpacifikovat, ale na Makovu střelu po Bunjakově pasu už byl krátký - 1:2. Odcházející Švýcarský útočník (odejde do Lauternu) měl sám dvě velmi dobré šance na vyrovnání, ani jednou však na skvělého Lena recept nenašel! FCN poté otevřel zadní vrátka, ale to přineslo akorát Schürrleho trest - 1:3.

Ani závěrečná čtvrthodina nebyla z pohledu FCN zcela bez šancí, ovšem nad vším převážily defenzivní chyby. Jedna taková byla znovu k vidění v 89. minutě, kdy střídající Barnetta našel před brankou zcela volného Kießlinga a vytáhlý kanonýr už měl snadnou cestu k hattricku - 1:4!

Více informací k zápasu

1. FC Köln - Bayern Mnichov 1:4

05.05.2012 15:30

Góly: 63. Milivoje Novakovič - 34. Thomas Müller, 52. Pedro Geromel (vl.), 54. Arjen Robben, 85. Thomas Müller

1. FC Köln se po zasloužené porážce od bavorského Bayernu musí hořce loučit s německou nejvyšší soutěží. Mnichované v utkání dominovali téměř po celých devadesát minut a kolínskou aktivitu rychle skosili svojí efektivitou. Trenér Schaefer tak Kozli nespasil a v příští sezóně se bude na Rhein-Energie-Stadionu hrát druhá liga.

Bavoři počítali s úvodním dravým nasazením o záchranu bojujících Kozlů, a tak v počátečních minutách nechali svého soupeře přijít. Po deseti minutách, kdy se hosté bez problému vypořádali s pressingem domácího celku, pozvolna přesouvali hru od své šestnáctky do středu hřiště, kde rozvážně rozehráli svojí trpělivou kombinační hru. Domácí měli podporu ve skvělém publiku, které se snažilo na Mnichovany vyvinout psychický tlak, a bylo opravdovým dvanáctým hráčem "Der Clubu".

Postupem času začaly duševní rozpoložení domácího týmu nahlodávat hromadící se nebezpečné střely na Rensingovu bránu. Stejně zodpovědně jako hosté ale bránili i "Die Geißböcke", čímž drželi nebezpečná ofenzivní esa FCB na distanc. Vepředu se v dresu 1. FC snažil dle očekávání Podolski, jenž nakonec navzdory očekáváním do veledůležitého utkání nastoupil. Jeho střelecké pokusy však kýžený gól nepřinesly.

Z první branky utkání se mohli radovat hosté. Stalo se tak ve čtyřiatřicáté minutě, kdy pěknou kombinaci Bayernu zakončil centrem do vápna z pravé strany Ribéry, balon přeletěl nad hlavami všech hráčů až ke zcela volnému Müllerovi, jenž bez problému propálil bezmocného Rensinga - 0:1. To samozřejmě Schaeferovy svěřence ochromilo a Bavoři tavili ocel, dokud byla žhavá: Nádhernou ranou se prezentoval Ribéry, jeho pokusu z dvaceti metrů chyběly jen centimetry.

O poločasové pauze se hráčům 1. FC donesla nepříjemná zvěst o úspěšném počínání berlínské Herthy, jež by za dané situace postupovala na úkor Kozlů. Bylo nutno vrhnout veškeré síly do ofenzívy, Schaefer proto nasadil do druhého dějství útočníka Novakoviče. Po deseti minutách druhé pětačtyřicetiminutovky však bylo všem fanouškům kolínského klubu jasné, že poslední nadějí jejich idolů pro účast v baráži je v Berlíně bojující Hoffenheim. V 54. minutě totiž svítil na světelném ukazateli stav 0:3.

Nejprve si po bleskové kombinaci Heynckesova výběru nešťastně vstřelil vlastní gól Geromel, když odvracel Ribéryho centr. Dvě minuty nato dorazil zaskočené domácí hráče Robben, když po chytrém Gómezově přenechání balonu rázně zavěsil pod břevno Rensingovy svatyně. Bavorské řádění utnul svým gólem nově příchozí Novakovič: Podolski nejprve vyhrál vzdušný souboj proti Tymoščukovi a poslal míč do vápna, kde se jej Slovinec zmocnil rychleji než Boateng a střelou do pravého rohu brány korigoval stav utkání.

Postupem času kolínské naděje uhasínaly a jako rekviem pro prvoligovou příslušnost 1. FC přišel v pětaosmdesáté minutě druhý Müllerův gól. Po odpískání zápasu nezbývalo domácím fotbalistům nic jiného než se rozloučit s věrným publikem a poděkovat mu za podporu, jež beztak přišla vniveč - Hoffenheim totiž v německé metropoli prohrál.

Více informací k zápasu

Werder Brémy - Schalke 04 2:3

05.05.2012 15:30

Góly: 41. Claudio Pizarro (pen.), 82. Claudio Pizarro - 30. Julian Draxler, 65. Klaas-Jan Huntelaar, 74. Klaas-Jan Huntelaar

Werder Brémy nedokázal vybřednout z posledních neúspěšných výsledků proti Schalke a odchází tímto potřetí v řadě a doma celkově počtvrté poražen. Přístavní celek tak po zásluze nedosáhl na evropské poháry, to die Knappen budou startovat v LM.

Hodně smíšené chvíle zažívali při pohledu na základní sestavu fanoušci Werderu: svůj první zápas v této sezóně si připsal uzdravený Tim Borowski, ovšem pro zkušeného středopolaře byl zároveň taktéž posledním. Aktivně se v zelenobílém dresu loučili ještě Wiese a Rosenberg, pasivně potom Marin, Sylvestre a Thy. Úplně poslední bundesligový duel absolvoval také na opačné straně Raúl.

Začátek, jakoby se nesl v tomto smutečním duchu, Brémy měli o něco více ze hry, dlouho se však nemohly protlačit k ohrožení soupeřovy svatyně. To se povedlo až v 17. minutě: Sokratis přesným míčem našel hlavu Pizarra, ten byl ale obtěžován Jonesem, a tak nemířil přesně. Odpověď měl na starost Draxler, dalekonosná střela ovšem branku nenašla. Po dvaceti minutách se hra rozhýbala, šance měli za domácí opět Pizaro, Rosenberg a Junuzović, ale nikdo z nich neuspěl. Dočkal se však z ničeho nic na druhé straně střelou z hranice vápna Draxler - 0:1.

Uvadající domácí snaha dostala tři minuty před odchodem do kabin vítanou vzpruhu! Escudero se v souboji mírně dotkl Hunta, protože se ovšem jednalo o zákrok v pokutovém území, tak sudí Denis Aytekin ukázal na pokutový kop. Míč si postavil na značku Pizarro a s přehledem ukončil šest duelů trvající sérii bez vstřelené branky (naposledy skóroval v derby proti H96) - 1:1.

Krátce po změně stran se mohla penalta pískat i na druhé straně, Sokratis se ve vápně dotkl balónu rukou, píšťalka hlavního sudího ovšem zůstala protentokrát němá! Pomalu usínající obecenstvo se podařilo až v 57. minutě probudit Rosenbergovi, jeho střelu však zneškodnil spolehlivým zákrokem Unnerstall. Také strážce branky na opačné straně hřiště se musel činit, projektil opět nesl Draxlerův podpis.

Königsblauen měli před utkáním jeden sekundární cíl v podobě obhájení střelecké koruny pro Klaase- Jana Huntelaara. Nizozemský střelec měl sice před posledním kolem na Mario Gómeze náskok jedné branky, to se však vzhledem k soupeři Mnichovanů mohlo brzy změnit (Bayern hrál na půdě Kölnu), a tak hodlal bývalý vícenásobný král střelců Eredivisie nějaký ten zásah přidat. To se mu krátce povedlo krátce po hodině hry, nejprve sice mířil jenom do tyče, ani poté ale nepřestal sledovat balón, a to mu nakonec přineslo tolik potřebné štěstí - 1:2.

Huntelaar se však s tímto ještě nesmířil a v pořadí svůj 29. zápis do střelecké listiny si zapsal jenom za pár minut, když dorazil míč do opuštěné branky z bezprostřední blízkosti, a zvýšil tím už na 1:3. Tímto si také zadělal na vysněnou střeleckou korunu (!!!). Osm minut před koncem řekl poslední slovo opět Claudio Pizarro, jenž tím možná také řekl poslední slovo v dresu Werderu - jeho budoucnost je ale na více stran stále otevřena.

Více informací k zápasu

FC Augsburg - Hamburger SV 1:0

05.05.2012 15:30

Góly: 34. Ja-cheol Koo

Rozloučení s letošní sezónou vyšlo Augsburgu na jedničku. V domácím klání s Hamburkem byl od začátku lepší a po zásluze si nakonec připsal výhru 1:0, díky které poskočil v tabulce na čtrnáctou příčku.

Utkání sice začalo poměrně nevýrazně, i přesto mohli jít domácí hráči už v sedmé minutě do vedení. Ve velké šanci se ocitl útočník Nando Rafael, ovšem svou střelu poslal těsně vedle tyčky. Hamburk toho v prvním poločase mnoho nepředvedl a většinu času se trápil. Jeden z mála jeho světlých momentů přišel během čtyřiadvacáté minuty, kdy se po rohovém kopu Aoga dostal k hlavičce Bruma. Nizozemský zadák ale nakonec nedokázal zakončit přesně.

Poté se vše vrátilo zpět do starých kolejí a mnohem nebezpečnější byl znovu Augsburg. Dalekonosný pokus Baiera sice ještě skončil nad břevnem, už zanedlouho se ale po centru Verhaega dokázal hlavou prosadit korejský útočník Ja-Cheol Koo - 1:0.

Po změně stran začal Hamburku hodně aktivně a ukázal velkou touhu po vyrovnání. Jeho aktivita ale po pár minutách opadla a otěže zápasu opět přebral pod svou kontrolu Augsburg. Blízko navýšení vedení byl především Rafael, který si uvnitř pokutového území udělal prostor ke střele a nebezpečně vypálil. Míč nakonec poslal jen těsně vedle tyčky.

Hosté si ve druhém poločase nedokázali vytvořit žádný souvislejší tlak, i přesto měli pár hodně nadějných okamžiků. Jeden z nich přišel například v 67. minutě, kdy musel Guerrerovu hlavičku lapit gólman Jentzsch. V samotném závěru pak zahrozili Heiko Westermann a Dennis Aogo, ale také s těmito pokusy si dokázal Jentzsch poradit.

Více informací k zápasu

Borussia Dortmund - SC Freiburg 4:0

05.05.2012 15:30

Góly: 5. Jakub Błaszczykowski, 20. Robert Lewandowski, 27. Robert Lewandowski, 39. Jakub Błaszczykowski

Freiburg nebyl podle očekávaný pro Borussii Dortmund nerozlousknutelným oříškem, Kloppovi hráči byli od samého začátku jasně lepší a vše podstatné zařídili již za úvodních pětačtyřicet minut! Kromě obhajoby Meisterschale může BVB těšit zdolání hned tří bájných rekordů - série neporazitelnosti se rozrostla na 28 duelů, bodové konto překročilo magickou hranici osmdesáti bodů a střelecká bilance vystoupala na číslo 80!

Na Westfalenstadionu byla vzhledem k očekávaným mistrovským oslavám od samého začátku hodně elektrizující atmosféra, jež hostující mužstvo (už tak přijíždějící s respektem), ještě více znejistila. BVB drželo Freiburg pod tlakem, očekávané vyústění pak na sebe nenechalo dlouho čekat: Kagawa sice ve středu pole ztratil balón, ten se ale následně ocitl u nohou Gündogana, jenž narýsoval parádní kolmici pro Kubu a kapitán polské reprezentace mičudu zkušeně, mezi nohami Batze poslal do branky - 1:0. I vzápětí mohlo udeřit, avšak Lewandowski na pas těsně nedosáhl.

Dortmundský orchestr pokračoval i v dalších minutách. Gündogan hledal ze standardky v pokutovém území Lewandowskiho, ten ale hlavou prostor branky nenašel. Skvělá kombinační akce byla vidět i po ose Kagawa - Lewandowski - Großkreutz, na centr posledně jmenovaného reagoval na zadní tyči kdo jiný než Kuba - tentokráte ovšem branku z bezprostřední blízkosti přestřelil. Polský středopolař byl na své straně k neudržení!

Definitivní ráz utkání dostalo ve 20. minutě: Subotić vyslal parádní diagonálou míč na Lewandowskiho a vytáhlý šutér nejdříve obhodil Mujdžu, aby následně obelstil také vyběhnuvšího Batze a pohodlně si zakončil do opuštěné branky - 2:0. Ještě veseleji pak Schwarzgelb bylo o chvíli později, kdy se po akci Piszczeka balón od strážce hostující svatyně odrazil k Lewandowskimu, a ten zblízka navýšil na 3:0. Na druhé straně zahrozil Freis, jeho rána však našla jenom připraveného Weidenfellera. Před přestávkou ale dokonal dílo zkázy svým druhým záznamem pohotový Kuba - 4:0.

Ani krátká pauza v nastoupeném trendu neubrala. Borussia držela kormidlo utkání pevně ve své moci a dělala si na trávníku, co se jí zlíbilo. Přece jen mírné zklidnění domácí aktivity tak jako tak nastalo, to ale jenom na chvíli. Těsně před hodinou hry poslal Kuba další centr do pokutového území, kde byla na správném místě ve správný čas opět hlava Lewandowskiho, ten však svůj pokus nasměroval jenom do tyče Batzovy brány!

Polský reprezentační kanonýr měl další příležitost také v 66. minutě, kdy si balón parádně zpracoval a poté mířil znovu jen do brankové konstrukce - tentokráte do břevna! Náhradní strážce branky SCF se stále nedokázal dostat do zápasu, natož, aby vůbec stačil předvést jediný úspěšný zákrok (!!!). Deset závěrečných minut odehrál v dortmundském trikotu i Lucas Barrios, pro něhož tak šlo o poslední mač v BVB.

Více informací k zápasu

Hannover 96 - 1. FC Kaiserslautern 2:1

05.05.2012 15:30

Góly: 38. Alexander Bugera (vl.), 71. Didier Ya Konan - 7. Pierre De Wit

AWD-Arena napsala další a konečně už poslední díl hannoverské série, Dolnosaský tým nenašel za celou sezónu na domácím trávníku jediného přemožitele, neuspěli ani stateční Rudí ďáblové, jenž minimálně na rok nejvyšší soutěž opouští.

Evropská liga se ukazovala od první minuty pro 96ky jako nesmírně lákavý cíl, na jehož dobití budou schopni obětovat vše. To mohl hned po dvou minutách potvrdit Stindl, jeho rána z vápna se však do prostoru branky nevešla. O chvíli později přišla pro Slomkovi hráče studená sprcha: De Wit napřáhl z velké dálky a jeho dělovka si to neomylně namířila k tyči, mimo dosah Zielera - 0:1. Domácí hned zareagovali, srovnat krok mohli postupně dvakrát Abdellaoue a Ya Konan, možnost měl Schlaudraff, Eggimann a opět Stindl, ani jeden z nich ale neuspěl.

Štěstí v kombinaci se skvělým představením Sippela však Rudým ďáblům nevydrželo věčně, přesněji do 38. minuty: Ya Konanův pokus ještě dokázal strážce hostující branky vytěsnit, ale jen před sebe, a tak se mohl následně balón s výraznou dopomocí Bugery ocitnout v síti - 1:1. Hráč Pobřeží slonoviny mohl svůj předchozí neúspěch napravit, ale pro změnu branku nenašel. Na opačné straně nedopadli lépe Shechter a Fortounis.

Také po obrátce udával tón Hannover, další velké možnosti si vypracovali Stindl, Rausch a také aktivní Schlaudraff, Sippel v hostující brance ale mohl nadále zůstávat v klidu. Lautern se zaměřil výhradně a jenom na defenzivu, přičemž mu tahle taktika po hříchu dlouho vycházela. Podpořit domácí ofenzivu přišel také mladý Polák Lasse Sobiech, nebyl to však on, nýbrž Ya Konan, komu se po volném přímém kopu Stindla podařilo utkání otočit - 2:1. Definitivu mohl Dolním Sasům zajistit po rohu Pogatetz, ale na poslední chvíli se mu postavil do cesty Yahia.

Více informací k zápasu

Hertha BSC - TSG Hoffenheim 3:1

05.05.2012 15:30

Góly: 14. Änis Ben-Hatira, 78. Änis Ben-Hatira, 90+1. Raffael - 85. Marvin Compper

Hertha přeci jen žije!!! Díky bojovnému výkonu si berlínský tým doma poradil s Hoffenheimem, a ačkoliv v závěru svým příznivcům notně brnkal na nervy, nakonec se bude o bundesligovou příslušnost bít v barážovém dvojutkání. FC Bayern totiž podle očekávání neměl problémy s vítězstvím v Müngersdorfu.

To hlavní se tak odehrávalo na Olympiastadionu, kde domácí tým vstoupil do utkání poněkud nervózně, z mírné převahy ovšem vytěžil poměrně rychle kýženou branku. Psala se čtrnáctá minuta utkání, kdy Ben-Hatira přímý kop načechral na zadní tyč, kde na něj nedosáhla dvojice Hubník, Niemeyer a kulatý nesmysl tak zakončil svojí odyseu až v síti - 1:0.

Hertha se ale posléze stáhla a čekala, s čím to soupeř z Kraichgau přijde. Přesně po půlhodině hry Babel vyslal první varování, které těsně prolétlo kolem levé tyče, čtyři minuty nato pak nezafungovala domácím ofsajdová past a Schipplock se hnal sám na Krafta. A nejen to, soupeřova brankáře i obešel, z úhlu a přes jednoho z vracejících se obránců ale nedokázal míč poslat na místo určení. O další čtyři minuty si ochozy berlínského stánku znovu oddechly, když hlavičku Vestergaarda vytěsnil nad břevno Kraft.

V závěru poločasu se ale Staré dámě začalo blýskat na lepší časy. Nejprve dorazila zpráva o průběžném vedení Bayernu nad 1. FC Köln, následně hostující útočník Babel ztratil nervy a po menší potyčce s Kobiašvilim a dvou žlutých kartách během několika sekund musel předčasně pod sprchy. Pokud sudí Kinhöfer byl v tomto případě na hosty poněkud přísný, tak v nastavení se jim bohatě revanšoval - Compper totiž před prázdnou branku zatáhl Lasoggu za dres, k údivu všech se ale penalta a druhé vyloučení nekonalo.

Po změně stran už Hertha hrála na jistotu a držela míč dlouhé pasáže na svých kopačkách, přičemž Lasogga a střídající Ronny mohli vedení navýšit. Zatímco v Kölnu už bylo mezitím jasno, na Olympiastadionu by se dalo napětí krájet a nervozita byla cítit na každém metru hřiště. V osmasedmdesáté minutě už ale bylo mnohem veseleji, Raffael vysunul kolmicí Ramose, ten vrátil před prázdnou branku, kde svým druhým gólem v zápase zvýšil Ben-Hatira na 2:0.

Nebyla by to ale Hertha, kdyby si vše ještě notně nezkomplikovala. Pět minut před koncem Ramos neuhlídal při standardní situaci Comppera a ten zblízka zadělal na drama - 2:1. V nastavení pak musel v obtížné situaci zasahovat Kraft před svým protějškem Starkem, který pak na druhé straně chyběl při rychlém kontru berlínského celku. Raffael do prázdné branky uzavřel na 3:1 a Hertha tak bude zítra sledovat, zda ve čtvrtek přivítá v prvním barážovém zápase skutečně Düsseldorf, nebo jednoho z outsiderů Paderborn, St. Pauli.

Více informací k zápasu

VfB Stuttgart - VfL Wolfsburg 3:2

05.05.2012 15:30

Góly: 73. Cacau, 77. Francisco Rodríguez, 79. Ibrahima Traoré - 28. Patrick Helmes, 60. Marco Russ

Jedni snili o páté příčce pro přímou kvalifikaci do skupin Evropské ligy, druzí toužili po sedmé pozici, aby mohli v téže soutěži nastoupit do předkola. V zápase byli v rámci posledního bundesligového kola úspěšnější domácí hráči, kteří se popasovali nejen s vytrvalým deštěm, ale především s dvougólovým mankem. Jejich mise dosáhnout pátého místa však ztroskotala na úspěchu Leverkusenu.

V utkání mezi sebou nepřímo vedli vlastní duel útočníci Cacau a Helmes - oba totiž figurují na seznamu reprezentačního trenéra Löwa jakožto možní adepti nominace na evropský šampionát. Helmes přitom dokázal v předešlých devíti zápasech devětkrát skórovat.

Do zápasu vstoupili aktivněji domácí, agilně se prezentoval zejména Boka, jenž takto bojoval a získání důvěry vedení klubu pro příští sezónu. Hra pak byla nesporně poznamenána nepříznivým počasím, neboť trávník Merdes-Benz Arény bičovaly provazy vydatného deště. To však nestálo v cestě první velké šanci utkání, na jejímž začátku stál Japonec Sakai, který svým pasem vyzval na pravé straně Harnika. Proti Rakušanovi vyrazil odhodlaně vpřed gólman Benaglio, avšak neodhadl svoje síly a tak mohl Harnik hledat před brankou Hajnala, jenž však ze skluzu v bezprostřední blízkosti bránu VfL netrefil.

Po čtyřiadvaceti minutách hry se k významné eliminaci švábských ofenzivních choutek nadechl Magathův tým. Salihamidžič ukradl uprostřed hřiště Hajnalovi míč a přihrávkou našel volného Mandžukiče, Chorvat však v duelu jeden na jednoho proti brankáři Ulreichovi selhal. Co se nepovedlo Mandžukičovi, uskutečnil na svou příležitost číhající Helmes, když ve stuttgartském pokutovém území nedal Ulreichovi šanci a připsal si desátou trefu za jarní část sezóny. Nutno podotknout, že jej do této gólové situace výborně vyslal právě Mandžukič.

Labbadiova ekipa odpověděla na inkasovanou branku aktivnějším přístupem, avšak jejich útočné snahy troskotaly na defenzivní připravenosti Magathova výběru. A tak mohli Dolnosasové odcházet do kabin ve chvíli, kdy by za dané konstelace postupovali do Evropské ligy, neboť Hannover se trápil s Kaiserlauternem.

Do druhého poločasu zasáhl i český reprezentant Jan Polák a obsadil pozici defenzivního záložníka. Nad Stuttgartem byl opět průtrž mračen a jakoby hosté v dešti na chvíli ztratili orientaci, VfB opět nebezpečně zahrozil Gentnerovou tutovkou - ve vápně nikým nehlídaný Němec však pálil těsně vedle levé tyče. Byli to však Vlci, kdo se měl za onoho psího počasí radovat z druhé branky: Sotva co se domácí pustili do obnovených ofenzivních manévrů, zužitkoval Russ Helmesův přehled v malém vápně a poslal hosty do dvoubrankového vedení.

Stejně jako se nad městem automobilů roztrhlo nebe, roztrhl se i pomyslný gólový pytel. V rozmezí šesti minut padly hned tři branky: Nejprve na Helmesův gólový zásah odpověděl ve zmíněném interním souboji Cacau, když nikým netísněn povedenou hlavičkou proměnil Delpierrův přímý kop. Následně vyrovnal po Sakaiově rohovém kopu Maza poté, co ono odpoledne nepříliš přesvědčivý Benaglio neodvrátil balon do dostatečné vzdálenosti wolfsburské brány. A aby toho pro Magathovu nervovou soustavu nebylo málo, dokázal v 79. minutě otočit stav Traoré. Opět vše nastartoval svým pasem šikovný Sakai a francouzský hráč s guinejskými kořeny rozradostnil fanoušky VfB potřetí.

Do závěrečného hvizdu se již nic dramatické nepřihodilo, beztak toho bylo na jedno utkání dost. Wolfsburg tedy ukončil letošní sezónu katastrofální šestiminutovkou, během níž ztratil dvoubrankový náskok. Kvůli úspěchy Hannoveru v duelu s Kaiserslauternem by však bylo případné vítězství Vlků v otázce účasti v pohárové Evropě beztak bezcenné - stejně jako to skutečné domácích Švábů.

Více informací k zápasu

1. FSV Mainz 05 - Borussia Mönchengladbach 0:3

05.05.2012 15:30

Góly: 31. Marco Reus, 61. Marco Reus, 69. Igor De Camargo

Borussia Mönchengladbach, do soboty v Mohuči bez bundesligové výhry, slavila v posledním hracím dnu v karnevalovém městě na Rýně zasloužené třígólové vítězství. Z řad Hříbat, kteří bez ohledu na výsledek tohoto utkání letos skončili na nečekané čtvrté příčce, vyčníval zejména Marco Reus a řekl si tak o reprezentační dres.

Oba celky vstoupily do partie velmi odhodlaně a v Coface-Aréně byla k vidění rychlá kombinační hra. S postupujícími minutami se vytrácela přesnost, nikoliv však aktivita. Tak jako tak se toho v úvodu utkání před brankami obou týmů příliš nepřihodilo. O něco aktivnější byli ve svém počínání domácí hráči, po třinácti minutách musel Jantschke na poslední chvíli zabránit útočníkovi Choupo-Motingovi ve střelbě ve velmi slibné vzdálenosti.

Zatímco se pak na straně Tuchelových svěřenců hromadily nepřesnosti, dostávala se Borussia postupně více a více do zápasu, což resultovalo v bleskové výpady do ofenzívy. První skutečnou gólovou příležitost si Gladbach vypracoval až v šestadvacáté minutě, kdy Ring poslal balon na přední tyč a de Camargo prověřil brankáře Müllera, jenž dokázal pohotově zmenšit střelecký úhel a střelu z krátké vzdálenosti zpacifikovat. Následně se na druhé straně hřiště prezentoval dvěma střeleckými pokusy Choupo-Moting, jeho snaha však své plody nepřinesla.

Spálené šance se měly domácím vymstít. Po půlhodině hry předložil kapitán hostů Daems pěkný balon Reusovi, který svou jadrnou střelou otevřel gólový účet utkání. Angažovaně vstoupila Hříbata i do druhé půle, již po osmi minutách musel Noveski krkolomným skluzem v nouzi odvrátit druhou branku. Té se však Favreho družina stejně záhy dočkala - a nezůstalo jen u jedné. Za silného deště rozhodli hosté dvěma zásahy v rozmezí sedmi minut.

Nejprve obdržel Reus přesnou přihrávku od Neustädtera a nikým nebráněn dokázal gólmana Müllera podruhé překonat. V 69. minutě se Reus ocitl v roli nahrávače a po jeho pasu potřetí rozvlnil mohučskou síť Belgičan de Camargo. O osudu utkání tak bylo rozhodnuto, v závěrečných minutách se "Die Nullfünfer" snažili vyvarovat zbytečných chyb, Hříbata svého sympaticky se snažícího soupeře ušetřili a tak poslední utkání této sezóny skončilo pro tyto týmy 0:3.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Borussia Dortmund34256380:2581
2.Bayern Mnichov34234777:2273
3.Schalke 04342041074:4464
4.Borussia Mönchengladbach34179849:2460
5.Bayer Leverkusen341591052:4454
6.VfB Stuttgart341581163:4653
7.Hannover 963412121041:4548
8.VfL Wolfsburg341351647:6044
9.Werder Brémy341191449:5842
10.1. FC Norimberk341261638:4942
11.TSG Hoffenheim3410111341:4741
12.SC Freiburg3410101445:6140
13.1. FSV Mainz 05349121347:5139
14.FC Augsburg348141236:4938
15.Hamburger SV348121435:5736
16.Hertha BSC347101738:6431
17.1. FC Köln34862039:7530
18.1. FC Kaiserslautern344111924:5423

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (61)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Hertha se zachránila. Aspon zatím

Reagovat
smazaný uživatel

1. Pro záchranu Herthy.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
ryzskej

Ta teda bude hrát s Fortuna Düsseldorf nebo Paderbornem? Asi ano, jen se ujišťuju. (St. Pauli už tam neberu)

Reagovat
smazaný uživatel

Jo.

Reagovat
Arne

Düsseldorf, doma s Duisburgem si to pohlídá. I kdyby remizoval, tak St. Pauli by mělo vyhrát a skóre hraje pro Fortunu.

Reagovat
JozkokozleJ

Sice sa nepodarila jednotka, ale i tak

Reagovat
Arne

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
jv

Reagovat
ryzskej

Teda ten Stuttgart

Reagovat
smazaný uživatel

Kolin

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
JozkokozleJ

Proste Hertha bola o los v poslednom kole lepsia

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Byli lepsi o 4 remizy, 1 bod a 8 golu

Reagovat
JozkokozleJ

Ako pise Arne, vlastne tazko hovorit o lepsom, takze Hertha bola menej horsia o 4 remizy, 1 bod a 8 golu

Reagovat
smazaný uživatel

No, jsem ted zvedava, kdo jim vubec zbyde v kadru. Bez Poldiho budou polovicni (cili nulovi, kdyz vezmu v uvahu, jak hrali i s nim), nedostanou za nej navic tolik penez na nakupy... Opravdu jsem zvedava na dalsi sezonu. Chtela bych, aby dali vic prostoru odchovancum, byt by to treba nebylo hned na navrat, myslim, ze by se treba vic snazili, protoze by jim vice zalezelo na klubu. Ale asi jsem jenom naivni...

Reagovat
herbage

Pezzoni, Roshi, Chihi, Clemens, Weiser, Matuschyk, Yalcin. Ta kvalita tam v odchovancích je a pokud udržíte hráče jako Jajalo či Novaković, tak by vás postup zpátky neměl minout. Novaković navíc nebude chtít na stará kolena odcházet a Jajalo zase není tak velká ryba. Odejde nejspíš Geromel, ale na druhou ligu stačí i horší stopeři a až zpátky postoupíte, doplníte vhodně kádr. Já bych se toho nebál

Reagovat
herbage

a odejde i Peszko, což stejně nebude taková škoda

Reagovat
JozkokozleJ

Geromela (ktory mi tuto sezonu nejak isty neprisiel) nahradi Lukimya z Düsseldorfu. Mansaft na boj o postup by byt mal a snad tomu tak skutocne i bude. Myslim, ze odchod Podolskeho bude pre Köln tak silna rana, ze pre hladanie novej tvare bude 2.BL lepsia (fanusik Kölnu urcite uz len z principu nemoze s tymto suhlasit). Navyse po pravdepodobnom odchode Peszka sa zvysi i sympatickost teamu

Reagovat
Arne

Škoda, že to padlo zrovna na něj... Nicméně za to jaro si záchranu nezasloužil, což ale samozřejmě platí i o nás.

Reagovat
smazaný uživatel

Chci vidět Fortunu v BL, už je to dlouho!

Reagovat
smazaný uživatel

sakra to neměla být reakce, co to blbne

Reagovat
smazaný uživatel

Huntelaar

Reagovat
smazaný uživatel

Přál jsem titul Bayernu,EL wolfsburgu (pilař,polák,jiráček),sestup Mainzu a Freiburgu a z druhé ligy postup Mnichovu 1860. Tak snad příští rok..

Reagovat
smazaný uživatel

Výborne Hunter

Reagovat
Masi

Reagovat
smazaný uživatel

Výbornému zákroku policistů, naši by se měli od nich učit.

Reagovat
Arne

Díky za tenhle výkon, díky za to srdce, co jste do toho dali... Poslední čtvrthodinu jsem měl několikrát slzy na krajíčku a furt jsem v hrozný euforii, takže nebudu teď psát žádný zhodnocení nebo něco dlouhýho.

Každopádně kdo by jel na baráž - ať už tenhle čtvrtek do Berlína nebo příští úterý do Düsseldorfu - dejte vědět... Já to jdu zapít a zejtra večer se případně domluvíme.

Reagovat
herbage

gratulace, moc vám to přeji Bohužel, já měl málem slzy na krajíčku po našem velmi emotivním zápase doma s Norwichem, ale u nás šlo jen o kvaldu od LM, u vás o udržení se v lize

Reagovat
JozkokozleJ

Reagovat
smazaný uživatel

my to taky zvládli v Příbrami..

Reagovat
smazaný uživatel

Herthě a Arnemu přeji udržení a gratuluji!!

Reagovat
smazaný uživatel

Ještě nemá nic jisté.

Reagovat
smazaný uživatel

hertha nema nic iste ked maju hubnika

Reagovat
smazaný uživatel

hertha nema nic iste ked maju hubnika

Reagovat
stas87

hm,takze BSC zabralo v pravy cas,dufam ze neprejebu baraz kedze sa tam dostali,to by dnesny vykon a vysledok bol k nicomu,kazdopadne nepredlzovat zmluvu s ottom,ottlom a ramosom,to je prvy krok,miju predat ak bude zaujem,konecne davat viac priestoru moralesovi a perdedajovi,ak sa hertha zachrani tak dufam ze konecne preetz zapracuje na posilach a nebude sa opakovat tato jar,kolkokrat to bolo o nervy,odchodene zapasy,nepremene sance proti vlkom

koln ma dostal,ale len na stadione,hraje tam pezsko...mesto sa mi nepacilo a inak k nim nemam vztah,takze zaverom-arne,urcite vyrazime do furthu ak to zvaldnete a aj na odvetu,koln sa o rok vrati,tomu verim na 100% ziadne mrdky typu st.pauli a spolu s nimi aj tsv

Reagovat
smazaný uživatel

hamburg to tento rok dobre pohnojil

Reagovat
smazaný uživatel

Kdy se hraje baráž?

Reagovat
stas87

9.5. a 15.5.

Reagovat
JozkokozleJ

Prvy zapas sa hraje 10.5.

Reagovat
stas87

vlastne mas pravdu,arne mi to pisal jel by som ale nedaju mi v praci dovolenku

Reagovat
herbage

Jinak gratulace Huntelaarovi k zisku zlaté kopačky pro nejlepšího střelce Bundesligy Pizarro, Lewa, Reus se dneska taky činili

Reagovat
herbage

+ Kießling, Helmes, Kuba, Ben Hatira a Müller

Reagovat
JozkokozleJ

Ben-Hatira k obom golom prisiel dost stastne.

Mimochodom pri tom druhom gole Kubu, to bola z jeho strany genialita - ako tou jednou narazackou (na prvy pohlad) navyse urobil z obrancov Freiburgu stlpy.

Reagovat
smazaný uživatel

Borrusia zasluzene dufam ze v buducej sezone budu ciernym konom LM .... a taktiez som zvedavy ako sa LM bude predierat Monchengladbach uz bez Reusa a Danteho

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

to je dobrej dým

Reagovat
JozkokozleJ

http://www.youtube.com/watch?v=OtEwR-A2VNY&feature=related

Tu mas i s vbehnutim fanusikov na hraciu plochu.

Reagovat
smazaný uživatel

sem se musel smát, jak se tam formují policajti, to vypadalo jak cvičení na spartakiádu

Reagovat
JozkokozleJ

To hej. Vsimol som si, ze zjavne maju pripravenu nejaku strategiu. Ten dlhy rad cez cele ihrisko by asi vytvorili policajti vsade, ale potom som si vsimol, ze sa za nimi vytvorili nejake dva obdlzniky... proste falanga

Reagovat
smazaný uživatel

včera fízlové taky ukázali svoji inteligenci, sme šli ve 4 lidech ke stadionu a následovali nás 3 antony zakuklenců

Reagovat
JozkokozleJ

Jeden z vas styroch im asi neprisiel podozrivy, preto iba 3 antony

Reagovat
smazaný uživatel

no, ještě jak byli najednou hrdinové, tak tam na nás něco řvali, provokovali. Holt A.C.A.B. !

Reagovat
smazaný uživatel

podle fotek na ultras style na FB bylo vidět, že v Kolíně bylo veselo

Reagovat
smazaný uživatel

koukam, že sudí ten boj o sestup docela zmrvili

Reagovat
JozkokozleJ

Nastastie to dopadlo dobre

Reagovat
smazaný uživatel

no - pro vás

jinak Köln mohl kopat penaltu a Babel dohrát zápas (Hoffe mohlo taky kopat penaltu, na druhé straně vy ale taky...)

Reagovat
JozkokozleJ

A este Fanol Pardedaj mohol ist von tesne pred Babelom. Kazdopadne, jedina stopercentna vec (z tych spornych) v zapase BSC bola penalta v prospech Herthy (s ČK). Ostatne boli na posudeni rozhodcu a ten sa rozhodol...

Reagovat
JozkokozleJ

Su niekde uz zaznamy z tohoto kola BL? Ci bude treba zas cakat az to po polnoci odomknu na bl.de? Niekedy spolahlivy ECS sport posledne kola sklamava...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele