Bundesliga - preview 34. kola

05.05.2012, 08:34, aktualizováno 05.05.2012, 08:34
Previews
V Německu se finišuje, a jak jinak než kompletním programem. V klasický čas, 15:30 SEČ, vypukne všech devět zápasů a zvláštní pozornost bude upřena na čtyři kolbiště. Boj o titul i Ligu mistrů je již sice uzavřen, Wolfsburg ale pořád bude ve Stuttgartu bojovat o poháry - jeho atak musí před vlastním publikem odrážet Hannover. A Hertha ještě proti Hoffenheimu zabojuje aspoň o baráž, do které nyní kráčí Köln...
1. FC Norimberk - Bayer Leverkusen  (sobota 15:30)
Jedním z nevyřešených otazníků zůstává před závěrečným kolem souboj o páté místo a tím přímou vstupenku do Evropské ligy. O tu se v první řadě uchází momentálně pátý Leverkusen, kterému dá jistotu tříbodový import z Norimberka.

Der Club má za sebou další mimořádně vydařenou sezónu, avšak zdá se, že znovu těsně nedosáhne na účast v pohárové Evropě. Ta je sice stále z pohledu Franků hratelná (na sedmou příčku ztrácejí tři body), ale naděje na její zdolání je už spíše jen v teoretické rovině: k dokonání zázraku by musel H96 doma prohrát s posledním Lauternem, porážku by si muselo zapsat i VfL a navrch by ještě měl sedět brankový rozdíl s Brémami, které jsou bodově nastejno.

Naděje bavorského celku přitom zřejmě zhatí hned první překážka, neboť Hannover doma doposud ještě neprohrál a nic nenasvědčuje tomu, že by se tak mělo stát zrovna proti beznadějně posledním Rudým ďáblům. "Chceme vyhrát," shrnul pocity kouč Dieter Hecking, shodou okolností dříve lodivod Dolních Sasů. Tomu bude chybět distancovaný Chandler a zraněná dvojka Hloušek - Esswein.

Pokud domácí mužstvo naději na druhou nejvýznamnější evropskou klubovou soutěž již ztratilo (či se mísí jen v teoretické rovině), tak Leverkusen si Evropskou ligu už s předstihem zajistil - už jde pouze o to, jestli půjde přímo do základní skupiny (pátá příčka) nebo bude muset projít kvalifikační nástrahou (šesté a sedmé místo, ale Bayer může být nejhůře šestý). Farmaceutici mají na Stuttgart bod k dobru.

Tím, kdo by také mohl hostům výrazně pomoct je Wolfsburg, který bude v Mercedes-Benz Areně sám bojovat o poháry (na sedmou příčku ztrácí pouhý jeden jediný bod)! "Chceme získat v Norimberku tři body, takže se ani nemusíme dívat na to, jak bude hrát Stuttgart proti VfL," řekl finský kouč, jež má před soupeřem potřebný respekt. "FCN hraje velmi agresivně a tvrdě, musíme se s tímto ale za každou cenu vyrovnat," nabádá Hyypiä, jenž by měl mít až na Kadlece k dispozici stejnou základní sestavu jako proti 96kám.

Svůj poslední zápas v dresu Bayeru a v bundeslize vůbec odehraje Michael Ballack, jenž po sezóně jde dohrát kariéru do USA. Celkem odehrál bývalý kapitán Nationalelf v nejvyšší německé soutěži 266 her a vstřelil v nich 77 branek (!!!). Na druhé straně se loučí dvojice Wollscheid - Hegeler, kteří si na konci sezóny budou balit věci právě do severního Porýní.
1. FC Norimberk - pravděpodobná sestava:
R. Schäfer - Feulner, Nilsson, Wollscheid, Pinola - Balitsch, Simons - Mak, Didavi, Bunjaku - Pekhart
Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
Leno - Ćorluka, M. Friedrich, Toprak, Oczipka - Reinartz, L. Bender - Barnetta, Castro, Schürrle - Kießling
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.50 - 3.40 - 2.70
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
1. FC Köln - Bayern Mnichov  (sobota 15:30)
V dostihu za barážovou šestnáctou příčkou ligové tabulky se ocitly 1. FC Köln a berlínská Hertha na cílové rovince. Je to právě klub z města nad Rýnem, který má v této honbě za uchováním prvoligové příslušnosti náskok, a jenž v posledním kole přivítá na své půdě čerstvého účastníka finále Ligy mistrů FCB, který se bude chtít důstojně rozloučit s letošním ročníkem.

Kolínští "Kozlové" se možná v nejdůležitějším utkání sezóny budou muset obejít bez své největší hvězdy - Lukase Podolskiho. Německý reprezentant totiž nenastoupil do čtvrtečního tréninku, jelikož jej náhle zachvátily střevní problémy. "Z tréninku se musel odhlásil a byl zavčas odvezen k lékařské prohlídce," prozradil médiím mluvčí klubu. Pro staronového trenéra "Geißböcke" Franka Schaefera by jeho výpadek znamenal nenahraditelnou ztrátu.

Samotný šestadvacetiletý borec, jenž bude od příští sezóny oblékat dres londýnského Arsenalu, se ještě ve středu vyjadřoval k duelu se svým bývalým zaměstnavatelem: "Bayern nám rozhodně nic nebude darovat, vždyť to by také bylo proti fotbalu. My se tak musíme rozpomenout na naše domácí vítězství 3:2 v loňském roce. Pokud se budeme prezentovat tak jako proti Freiburgu, pak to samozřejmě nepůjde," nechal se slyšet "Poldi".

Dvoubodový náskok 1. FC před berlínskými pronásledovateli je jen zdánlivě luxusní. Pokud totiž Modrobílí zvítězí nad Hoffenheimem, budou muset Kozlové kvůli horšímu skóre rovněž získat ve svém utkání všechny tři body. Vážně tedy hrozí, že má Podolski svůj poslední zápas v dresu FC již za sebou. Vedle něj do sobotního klání možná nezasáhne ani Christian Clemens, mladého záložníka trápí kolení vazy.

FC Bayern se v posledních bundesligových zápasech většinou prezentuje v dobrém světle. V posledních pěti závěrečných utkáních ligové soutěže získali Bavoři tři body, naposledy zůstali bez vítězství v sezóně 2005/06 (po remíze 3:3 s BVB). Proti Kölnu však Bayern příliš příznivé statistiky nemá: S žádným jiným z aktuálních prvoligových týmu neuhrál bavorský velkoklub v průměru tak málo bodů (konkrétně 1,605), jako právě proti Kozlům. V celé bundesligové historii utrpěl FCB více porážek jen od Brém (26) - s 1. FC prohrál třiadvacetkrát, a v posledních šesti vzájemných zápasech zvítězili Mnichované jen jednou (byl to ten poslední).

Heynckesovi svěřenci však nejedou do Severního Porýní prohrát: "Do Kölnu jedeme pro vítězství, i po ztrátě naděje na titul si chceme splnit všechny naše ligové povinnosti," ujišťoval žurnalisty útočník Gómez. Před očekávaným utkáním s londýnskou Chelsea v Champions league nechtějí Bavoři vypadnout z herního rytmu a navíc by nebylo příliš záhodné vstupovat do takového utkání po porážce: "Je skutečně rozdíl, zda-li se do finále nastoupí po vítězném nebo po prohraném utkání. O tom jsme se sami přesvědčili v Brémách," připomněl Gómez vítězství 2:1 nad Werderem, po kterém následoval úspěšný madridský večer s Mourinhovým Realem.
1. FC Köln - pravděpodobná sestava:
Rensing - Brečko, McKenna, Geromel, Eichner - Lanig, Riether - Clemens, Jajalo, Peszko - Podolski
Bayern Mnichov - pravděpodobná sestava:
Neuer - Lahm, Boateng, Badstuber, Alaba - Kroos, Schweinsteiger - Robben, T. Müller, Ribéry - Gómez
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 5.00 - 4.00 - 1.62
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Werder Brémy - Schalke 04  (sobota 15:30)
Zapomenout na strašidelnou jarní část a ještě zabojovat o evropské poháry, tak přesně zní brémské motto pro utkání se Schalke. To die Knappen už mají splněno, ale to nic nemění na skutečnosti, že si Werder v posledních vzájemných duelech nedokáže poradit.

Leckdo se po podzimu užuž chlácholil prohlásit, že přístavní celek a dřívější bundesligová štika má za sebou to nejhorší, opak je ale pravdou. Zelenobílí se po zimní přestávce propadli zpátky do šedi a té nejistoty z uplynulé sezóny - výsledkem toho byl krutý pád zpět do středu tabulky, paradoxně ještě zůstává aktivní možnost startu v Evropě. Werder ztrácí na sedmý Hannover však již tři body, míč tak nefiguruje na domácí straně.

Na Weserstadionu ale chtějí domácí zabojovat až do konce a alespoň se tak vítězně rozloučit s fandy, kteří si opět prožili své a hned několika odcházejícími oporami. "Samozřejmě, že nejdříve musíme získat tři body. Očekávám od týmu něco navíc, trávník by měl pod námi "hořet"! Pak se teprve může náš zrak upírat na ostatní," uvedl sportovní ředitel Klaus Allofs. "Nedělám si velké naděje," doplnil smířeně.

Ostatně, jak už bylo naznačeno, Schalke má zajištěnu (opět po roční přestávce) účast v Lize mistrů, na poslední zápasy tak může nastupovat úplně v klidu. Horníci dokázali z těžké situace, během níž museli dokonce měnit po vynuceném odchodu Ralfa Rangnicka obsazení kapitánského můstku, vylézt dobře, jejich práce se pak promítla i do Evropské ligy, ve které došli až do čtvrtfinále, kde nestačili na Athletic Club.

Jednu motivaci ale přesto mají: Klaas-Jan Huntelaar má před Mario Gómezem na čele střelecké listiny jednogólový náskok (jeho brankové konto se momentálně zastavilo na čísle 27), jenž by rád uchoval a po koruně krále střelců v Eredivisie (radoval se dvakrát), by tak získal toto ocenění i v rámci "top" ligy. "Když jsem přišel do Schalke, okamžitě jsem řekl, že Huntelaar vstřelí přes 20 branek," pronesl protřelý Huub Stevens.

Loučení Marka Marina se podle všeho, odehraje jen na kulisu, agilní středopolař totiž stále nedokázal vykurýrovat svalové zranění. Připraveni nebudou ani Ekici, Bargfrede, Ignjovski a Felix Kroos. Hosté se však nenachází v lepší situaci, chybí Fährmann, Hildebrand, Metzelder, Papadopoulos, Sarpei a Obasi.
Werder Brémy - pravděpodobná sestava:
Wiese - A. Stevanovic, Sokratis, Naldo, Schmitz - Trybull - Fritz, Junuzović - Hunt - Pizarro, Rosenberg
Schalke 04 - pravděpodobná sestava:
Unnerstall - Uchida, Höwedes, Matip, Fuchs - J. Jones, Höger - Farfán, Raúl, Holtby - Huntelaar
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.60 - 3.60 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Augsburg - Hamburger SV  (sobota 15:30)
Augsburg i Hamburk už mají jistotu záchrany, takže v jejich vzájemném zápase o nic podstatného nepůjde. Oba celky ale hodlají zakončit letošní ročník výhrou, a proto se mohou diváci těšit na pořádně napínavou bitvu.

Bavorský Augsburg byl před sezónou pasován do role jednoho z největších outsiderů Bundesligy, ovšem s nelehkou rolí se vypořádal nadmíru dobře. Především během posledních tří týdnů pak jasně ukázal, že mezi německou fotbalovou elitu skutečně patří. Na své konto si připsal nejprve nečekanou výhru ve Wolfsburgu, následně pro změnu uhrál remízu se Schalke a Mönchengladbachem. Aktuálně tak má na šestnáctý Köln pětibodový náskok. Proti HSV ale bude muset trenér Jos Luhakay poskládat svou základní sestavu bez tří fotbalistů: zdravotní problémy nepustí do hry Akakiho Gogiu, Marcela de Jonga a Dawdu Baha.

I přes tyto ztráty chce Augsburg nad Hamburkem za každou cenu zvítězit, jelikož jedině tak jej může v tabulce přeskočit a ukončit sezónu na vynikající čtrnácté příčce. Určitě ale není třeba zdůrazňovat, že to nebude mít snadné, vždyť Hamburk je jedním ze dvou týmů, který je letos venku úspěšnější než doma. To bude chtít pochopitelně potvrdit i tentokrát. Kouč Thorsten Fink ovšem připouští, že ještě ani zdaleka nemá jasno, které hráče do utkání pošle. Jistotu startu má podle talentovaného německého lodivoda pouze Gökhan Töre. Stoprocentně chybět naopak budou Jaroslav Drobný, Gojko Kačar, Slobodan Rajković a Ivo Iličević.
FC Augsburg - pravděpodobná sestava:
Jentzsch - Reinhardt, Sankoh, de Roeck, Ostrzolek - Hosogai, Brinkmann - Koo, Morávek, Bellinghausen - Rafael.
Hamburger SV - pravděpodobná sestava:
Neuhaus - Diekmeier, Mancienne, Bruma, Aogo - Tesche, Skjelbred - Sala, Töre - Guerrero, Berg.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.30 - 3.40 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Borussia Dortmund - SC Freiburg  (sobota 15:30)
Závěrečné bundesligové dějství nabízí už jenom posledních pár tajenek k rozluštění, a tak se pohledy fanoušků upírají i trochu jiným směrem... Stejné to bude i na Westfalenstadionu, kde Borussia přivítá oblíbený Freiburg.

Dortmundská mašina se po chvilkovém podzimním zachvění nastartovala a naprosto s přehledem se dokázala vrátit až na vrchol, obhajobu Meisterschale si potom zajistila (stejně jako loni) dva duely od konce. Kloppovi svěřenci však nemohli ani na zbývající dva zápasy vysadit - pořád měli o co hrát: své řekla dlouhotrvající série bez porážky (ta se momentálně zastavila na čísle 27) a zejména pak bodový rekord.

Právě absolutní bodová bilance byla z tohoto pohledu nejlákavější a poměrně hratelnou kořistí (proti stál zdecimovaný Kaiserslautern, a nyní už s předstihem zachráněný Freiburg). Od celkového maxima přitom Schwarzgelb dělí jenom pouhé dva body (Bayern Mnichov měl v sedmdesátých letech rovnou dvakrát 79 bodů). "Na zápas se těšíme. Utkání bude pouze o tom, kdo ukáže, větší touhu po výhře a třech bodech," přemítá Jürgen Klopp, jehož mužstvo má také na dosah rekord v počtu klání bez porážky (za 49 let nikdo v nejvyšší soutěži nepřesáhl hranici 28 utkání).

To bádenský tým pocestuje do Vestfálska, kde se mu (a proti Dortmundu celkově), vůbec nedaří (své jediné tři body odtud přivezl už před více než deseti lety, tehdy za SCF nastupoval ještě momentální kapitán Borussie Sebastian Kehl) bez starostí a s čistou hlavou. Christian Streich dokázal přes zimu na herním projevu skromného celku neskutečně zapracovat a s předstihem ho dotáhl k záchraně, taktéž dvě kola před koncem.

Svou roli na tom sehrála také desetizápasová šňůra bez porážky, což má v Breisgau za cíl vyrovnání už řádně vousatého rekordu (sezóna 2000/2001). "Všichni hráči udělali za poslední čtyři měsíce velký kus práce. Na to mohou být právem pyšní a třeba na to budou někdy v budoucnu i vzpomínat, zrovna tohle se totiž nezapomíná. Mohou být také hrdí, že mnoha lidem přinášejí radost," pochválil své ovečky Christian Streich.

Vyjma dlouhodobě vyřazeného Juliana Kocha (nedávno prodloužil v Dortmundu smlouvu), chybí také Patrick Owomoyela, jenž hlásí problémy s lýtkovým svalem. Nejistý je potom start Lucase Barriose. To na freiburské marodce se nachází pouze Julian Schuster.
Borussia Dortmund - pravděpodobná sestava:
Weidenfeller - Piszczek, Subotić, Hummels, Schmelzer - Gündogan, Kehl - M. Götze, Kagawa, Perišić - Lewandowski
SC Freiburg - pravděpodobná sestava:
Baumann - Mujdža, Ginter, Diagne, Sorg - Schmid, Flum, Makiadi, D. Caligiuri - Guédé - Freis
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.29 - 5.50 - 10.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Hannover 96 - 1. FC Kaiserslautern  (sobota 15:30)
Jedno z největších překvapení letošního ročníku Evropské ligy z Hannoveru se musí i před posledním kolem strachovat, zda se na pohárové mapě ukáže i v následující sezóně. K tomu přitom stačí jediné - přehrát poslední FCK.

Dolnosaský tým má na sedmé příčce bodový náskok na Wolfsburg, zpovzdálí pak situaci sledují také Werder a Norimberk (ty ovšem ztrácí už body tři)! Svěřenci Mirka Slomky dřímají v ruce ten největší klín: AWD-Arena totiž ještě v letošní sezóně nepoznala hořkost porážky a nikdo by poté nechtěl loučit se před vlastním publikem nepěkným výsledkem. Hannoveru se navíc na falcký celek nebývale daří...

Hannoverští mají letos díky pohárové účasti mimořádně nabitou sezónu a v sobotu tak absolvují už jubilejní 50. zápas (!!!). To je na poměry klubu, jenž povětšinou bojoval o holý život, něco nevídaného; mimo všeho ostatního pak také další důvod, proč chtít vyhrát. "Chceme se vrátit do Evropy, tam, kde jsme byli v této sezóně," vysvětlil za všechny Lars Stindl. Tomu nebude pomáhat Pander, se kterým se na tribuně představí Diouf.

Rudí ďáblové jsou tradičním týmem, jenž doplatil na "syndrom druhé sezóny", a po dvou letech tak musí minimálně na rok zase o patro níž! S tím už se na Betzenbergu pomalu smířili a teď už hledí na plány pro příští ročník, který by měl být z pohledu FCK ideálně zase postupový. I proto dorazily dvě zajímavé posily - Albert Bunjaku z Norimberku, kde nebyl využívaný a Mimoun Azaouagh z Bochumi.

Důležitou součástí budoucích plánů má být také mladý Andrew Wooten, který nedávno prodloužil smlouvu (krátce poté, co se zapsal poprvé do listiny střelců). "Vždy jsem měl rád práci s mladými hráči jako je Andrew, chci mu dát šanci. V nové sezóně se budeme snažit najít vhodný mix mladých, se zkušenými a prodloužení s Andrewem je v tomto ohledu první krok," pochvaloval si Krassimir Balakov. Nové zranění třísel hlásí Rodnei.
Hannover 96 - pravděpodobná sestava:
Zieler - Cherundolo, Haggui, Pogatetz, C. Schulz - Schmiedebach, Pinto - Stindl, Rausch - Schlaudraff, Abdellaoue
1. FC Kaiserslautern - pravděpodobná sestava:
Sippel - Dick, Abel, Yahia, Bugera - Borysiuk - Fortounis, Tiffert, De Wit, Sahan - Wooten
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.33 - 5.00 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Hertha BSC - TSG Hoffenheim  (sobota 15:30)
Současný kouč Hoffenheimu se vrátí se svými ovečkami na Olympiastadion, kde jeho bývalý celek bude čelit hrozbě opětovného návratu o patro níže. Hertha musí nejen přemoci koncernový tým, ovšem mimo to se ještě spoléhat na zaváhání Kölnu.

Stará dáma nedokázala ani po změně trenéra, když do hlavního města dorazil ostřílený bard Otto Rehhagel, vylézt z bahna a stále se potácí u samého dna. Ještě horší formu ukázal impotentní FCK, jehož pak do trojky doplnili Kozli (na Herthu mají dva body k dobru). Nicméně přese všechno má domácí mužstvo při určité konstelaci hvězd reálnou šanci na záchranu (přes baráž). Tomu by jistě měli vše podřídit...

"Hráči tento týden pracovali velmi dobře," pochválil bývalý dlouholetý kormidelník řeckého národního týmu. To působilo po kritice, jež se na mužstvo snesla po minulých zápasech, jako oáza. "Výkony z posledních zápasů musíme změnit, potřebujeme hrát lépe a především bojovat," nabádá své hráče Rehhagel. Ten má starosti se složením obrany, mimo je trojice Franz, Mijatović a Neumann, které pak doplní Lustenberger.

Hosté z Kraichgau naopak dokázali pod Markusem Babbelem na jaře prokouknout, minulé porážky na domácí půdě (Leverkusen a Norimberk) sice znamenaly konec nadějí na premiérovou účast v Evropě, ale jinak si mohou v Hoffenheimu gratulovat. Během týdne se dotáhla jednání o příchodu hned dvou posil: Tim Wiese přichází jako Schröck a Delpierre po konci smlouvy zadarmo, za Derdiyoka by potom mělo putovat finanční vyrovnání.

Žádný soucit nebo něco podobného ovšem dřívější skvělý obránce neplánuje, čemuž se ostatně po jeho konci v Berlíně není čemu divit. "Slavil jsem s Herthou velké úspěchy. Sestup by byl hořký, ale prosím o pochopení, že tam budeme chtít vyhrát," ujistil mnichovský rodák. Mimo hru je dále Jaissle, Williams, Firmino a Weis.
Hertha BSC - pravděpodobná sestava:
Kraft - Lell, Hubník, Janker, Bastians - Niemeyer, Kobiašvili - Ebert, Raffael, Ramos - Lasogga
TSG Hoffenheim - pravděpodobná sestava:
Starke - Beck, Vestergaard, Compper, Johnson - Rudy, Salihović - Vukčević, Musona, Babel - Schipplock
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.05 - 3.60 - 3.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
VfB Stuttgart - VfL Wolfsburg  (sobota 15:30)
Ve stuttgartské Mercedes-Benz Aréně se budou se sezónou loučit hráči VfB. Tato rozlučka však nebude v případě domácího celku spojena s nutností získat potřebné body v boji o evropský pohár, jelikož Švábi mají účast v Evropské lize pro příští sezónu již zajištěnou. To naopak wolfsburští Vlci svedou o tuto soutěž na dálku souboj se svými konkurenty, přednostně s Hannoverem.

Avšak i Stuttgart má svého "soupeře na dálku". Pátá pozice, kterou momentálně hájí Leverkusen, totiž zajišťuje přímou kvalifikaci do základních skupin Evropské ligy, a právě Bayer 04 je od klubu z města automobilů na distanc jen jeden bod. V táboře Labbadiova týmu je tak o motivaci postaráno, nevyzpytatelnému předkolu evropské pohárové soutěže by se rádi vyhnuli i borci VfB. "Samozřejmě se budeme snažit vydobýt pátou pozici zpět, ale i šestou příčku bereme dnes na konci sezóny jako úspěch," zdůraznil šestačtyřicetiletý trenér. Je však nesporné, že hosté budou motivovaní o dost více, jelikož ti na jaře bojují o proklouznutí do EL až do posledního kola, a po přesvědčivém vítězství nad Brémami by si neradi nechali zkazit dojem z letošní sezóny tím, že by jim mezistátní klubová soutěž upláchla v samotném závěru.

Labbadia proto očekává náročné utkání: "Od počátečního hvizdu musíme být aktivní, síla našeho soupeře tkví především ve výborné individuální kvalitě jednotlivých hráčů VfL," nechal se slyšet coach. Ohledně personální stránky visí otazník nad startem dvojice Kuzmanovič-Kvist. Srba sužuje zranění stehenního svalu, Dán se potýká s lehčím poraněním svalů břišních. Mimo hru budou najisto Serdar Tasci (rekonvalescence po zranění kolenního vazu) a vykartovaný Georg Niedermeier.

Wolfsburg nemá situaci ohledně boje o EL ve svých rukách, to však rozhodně neznamená, že trenér Magath nebude od svých hráčů požadovat maximálně koncentrovaný výkon. "Ve Stuttgartu bychom rádi navázali na povedené utkání s Werderem. Bez ohledu na to, jaký výsledek se urodí v zápase v Hannoveru, si chceme na konci soutěže opět sáhnout na hranici svých možností a dokázat tak, že si případnou konfrontaci s kluby z jiných evropských zemí plně zasloužíme," prozradil na tiskovce Magath.

Dobrou náladu v týmu kazí jen téměř jistá neúčast Ashkana Dejagaha v posledním utkání sezóny. Íránský reprezentant musel být v předešlém utkání již ve 23. minutě vystřídán. Diagnosa: natrhnutí svalových vláken ve stehnu. Kdo zraněného Dejahaga v sobotu nahradí, zůstane neznámo do poslední chvíle, jistě ale o tom rozhodne výkonnost a nasazení v předzápasovém tréninku - pod Magathem tak pověstně tvrdým.
VfB Stuttgart - pravděpodobná sestava:
Ulreich - Sakai, Maza, Delpierre, Molinaro - Kvist, Gentner - Harnik, Hajnal, Okazaki - Ibiševič
VfL Wolfsburg - pravděpodobná sestava:
Benaglio - Rodriguez, Russ, Madlung, M. Schäfer - Träsch, Polák - Hasebe, Vieirinha - Helmes, Manžukič
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.83 - 4.00 - 3.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
1. FSV Mainz 05 - Borussia Mönchengladbach  (sobota 15:30)
Důstojně dohrát letošní ligovou soutěž - to je cíl obou aktérů utkání, které proběhne v Coface Aréně v Mohuči. FSV se již dávno neúčastní boje o záchranu a podobně jim byla velmi záhy odepřena možnost zapojit se do dostihu o Evropskou ligu. Hříbata se po odehrání posledního kola nemohou propadnout níže a stejně tak již nedohoní třetí Schalke 04.

Mainz čeká 365 minut na vstřelený gól, na druhou stranu dokázal "Karnevalový klub" v posledních čtyřech zápasech v řadě uhájit vzadu čisté konto. S prací trenéra Tuchela jsou v táboře klubu spokojení, o čemž svědčí Tuchelovo prodloužení smlouvy do roku 2015. Předáci klubu tak ve spolupráci s mladým trenérem spatřují dlouhodobou perspektivu: "Thomas Tuchel a já jsme v otázce prodloužení smlouvy již delší dobu zajedno. Thomas je vynikající odborník a je pro náš klub tím nejlepším možným trenérem," prozradil manažer Christian Heidel.

V závěrečném utkání se v dresu FSV nebude moci ukázat Mohamed Zidan - egyptský útočník si totiž v předešlém utkání s HSV poranil koleno a sezóna pro něj pravděpodobně skončila. Na začátku týdne byl třicetiletý borec schopen mírného tréninku, avšak od středy se na již na trávníku neobjevil. V sobotu do boje nezasáhne ani slovenský bek Radovan Zabavník, na vině je zraněný kotník.

Gladbach bude hodlat udělat za až nečekaně úspěšnou sezónou tříbodovou tečku. Do Mohuče s týmem neodcestoval útočník Mike Hanke, jenž se potýká s problémy stehenního svalu. V autobuse rovněž neseděli Havard Nordtveit a Thorben Marx. Prvně jmenovaný má poraněné rameno, Marx musí šetřit své nedávno operované koleno. Ostatní hráči Borussie budou moci do jubilejního 1500. bundesligového utkání klubu zasáhnout.

Bez ohledu na výsledek budou Hříbata s letošní sezónou nadmíru spokojeni. Klub, který jako bájný Fénix dokázal povstat z popela, nejdříve v předešlém ročníku uhájil prvoligovou příslušnost a letos sahal jistou dobu po účasti v Lize mistrů. Výsledkem je nakonec čtvrtá příčka. "Těch 57 bodů, které máme na svém kontě, jsou prostě zázrak a ony tři týmy, jež jsou před námi, jsou zkrátka bez diskuse lepší," chválil letošní sezónu trenér Favre.
1. FSV Mainz 05 - pravděpodobná sestava:
H. Müller - Bungert, Kirchhoff, Noveski, Pospech - Polanski, Soto - N. Müller, Malli, Choupo-Moting - Szalai
M'gladbach - pravděpodobná sestava:
ter Stegen - Jantschke, Stranzl, Dante, Daems - Ring, Neustädter - Herrmann, Arango - Reus, Hanke
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.30 - 3.40 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Borussia Dortmund33246376:2578
2.Bayern Mnichov33224773:2170
3.Schalke 04331941071:4261
4.Borussia Mönchengladbach33169846:2457
5.Bayer Leverkusen331491048:4351
6.VfB Stuttgart331481160:4450
7.Hannover 963311121039:4445
8.VfL Wolfsburg331351545:5744
9.Werder Brémy331191347:5542
10.1. FC Norimberk331261537:4542
11.TSG Hoffenheim3310111240:4441
12.SC Freiburg3310101345:5740
13.1. FSV Mainz 05339121247:4839
14.Hamburger SV338121335:5636
15.FC Augsburg337141235:4935
16.1. FC Köln33861938:7130
17.Hertha BSC336101735:6328
18.1. FC Kaiserslautern334111823:5223
Přehled vysílání zápasů Bundesligy na české verzi Eurosportu 2
sobota 14:45magazín Bundesliga Intro
sobota 15:30Schalke 04 - Hertha BSC
sobota 18:00season review - shrnutí celé bundesligové sezóny

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (123)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Ať to dneska Hertha zvládne, už kvůli Hubňovi.

Reagovat
smazaný uživatel

Kolín je mi sympatičtější než Hertha takže doufám, že dolů půjde právě ona.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
penepi

Možno kvôli Novakovičovi, ale inak .

80tis. štadión by bola škoda mať mať zase v II. lige.

Reagovat
stas87

pripravuje sa v berline nejake choreo pre babbela?a fotka s herthou tu byt nemala,ked tu bola tusim posledny krat znamenalo to prehru herthy

dneska neuvidim nic,bol by tu niekto ochotny mi poslat vysledky cez sms?diky

Reagovat
smazaný uživatel

Dneska věřím ve výhru Herthy, určitě se to podaří. Větší strach mám ale z faktoru Bayern... ne že by ten zápas úplně vypustili třeba, ale mám takový nepříjemný pocit, že se tam může objevit překvapivý výsledek. Snad se budu mýlit a Hertha si pro baráž dokráčí celkem v klidu

Reagovat
JozkokozleJ

Ja hlavne verím, že to proklamované odhodlanie bude konečne vidieť i na ihrisku, že bude pod nimi proste horieť tráva.

Nechcem veriť, že dnes Bayern môže prehrať. Boateng to v mene Herthy (tak ako sľúbil) musí vyburcovať. Trošku sa ale obávam experimentu v podobe dvojice Kroos - Schweinsteiger na pozícií DM, tj. absencia vyloženého DM. A snáď bude využita i túžba Goméza po korunke kráľa strelcov.

Reagovat
smazaný uživatel

Já nemluvím o prohře hned, ale třeba plichtička... uvidíme, snad Gomez půjde na krále střelců. Jinak jsem taky zvědavý na ten přístup. Kobiho prohlášení na stránkách klubu je sice pěkné, ale rozhodovat se bude na hřišti. Ale věřím, že dneska konečně vyhrajem.

Reagovat
smazaný uživatel

á, tak moje chyba, plichta vlastně pro Kozly nic neřeší...

Reagovat
Arne

V klidu to dneska nebude hele... Už tam vidím úchylný nepřesnosti, který pramení z nervozity.

Jinak já dorazil až teď... Bylo nějaký choreo nebo něco zvláštního od fans?

Reagovat
smazaný uživatel

No nervozitu by mohli prodávat, to je fakt já to zapl těsně před příchodem hráčů na hřiště a nic mimořádného od fans tam zatím nebylo...nebo jsem si toho aspoň nevšiml

Reagovat
JozkokozleJ

Grosse worten keine Taten... a este jeden napis, ktory si nepamätam, ale nieco s halten a kampfen...

Reagovat
smazaný uživatel

kdy to tam bylo, že jsem to tak přehlídl...?

Reagovat
JozkokozleJ

Pocas hymny.

Reagovat
JozkokozleJ

Chvalyhodne aspon je, ze makaju!

Reagovat
smazaný uživatel

Herthě to přeju už jen kvůli Hubníkovi, kdežto v Kölnu není už po Podolskim nikdo, ani už ten Solbakken.

Reagovat
Kepy_FCB

Hertě přeju záchranu ale Hubník je vřed

A co to je Herhja ( Herthě)

Reagovat
smazaný uživatel

Já nevím jak se to píše upřímně a Arne s tím má problémy taky, tak sem to napsal takhle.

Reagovat
smazaný uživatel

přesně, hertě ten sestup přeju už kvůli Hubníkovi...

Reagovat
JozkokozleJ

By ma zaujímalo, čím je ti ten Hubník tak nesympatický? Nesimuluje, nerobí likvidačné fauly, nemá veľkohubé vyhlasenia, je snaživý... Rozumiem, že ho človek ako hráča nemusí obdivovať, ale priať Herthe zostup kvôli Hubníkovi, to ti Hubník musí ležať v žalúdku dosť... Prečo?

Reagovat
smazaný uživatel

Hrál ve Spartě.

Reagovat
jv

Ale kvůli tomu to tak přece nejde brát, hrál tam rok a půl.

Reagovat
smazaný uživatel

Hertha musí zabrat!

Reagovat
smazaný uživatel

radšej Kolín ako Herthu , nepochopím tu Herthu, hlavne mesto Nemecka pred 2 rokmi zostúpili , spravili zopár opatrení posíl pritiahli začali hrať dobrý futbal postúpili naspäť v jeseni sa to ešte ako tak ťahalo ale JAR katastrofa , Kolín musí ostať ľudia sú tam fanstastickí atmosféra špeciálna a mužstvo hralo vždy tímovo, len málo silných osobností- Podolski, taký hráč keď ma hrať o záchranu tak to je motivácia nula bodov, dobre že ide do Arsenalu lepšie prenho, a Novakovič nemôže dávať všetky góly sám

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Losinho

Fotka

Reagovat
Bayern +

FC Bayern:

Neuer - Lahm, Boateng, Tymoscuk, Contento - Schweinsteiger, Kroos - Robben, Műller, Ribéry - Gómez

Jupp to dnes evidentne skúša na obe finále. Som zvedavý...

Reagovat
smazaný uživatel

Na obě? Snad jen na LM ne?

Reagovat
smazaný uživatel

Pokal.

Reagovat
smazaný uživatel

A finále Pokalu už nepočítáš?

Reagovat
smazaný uživatel

Ne, tak tam by měl hrát snad Alaba ne?

Reagovat
smazaný uživatel

A na stoperu Badstuber?

Reagovat
smazaný uživatel

Já spíš reagoval na ty dvě finále než na sestavu...

Reagovat
slovaňáák

Super začátek.

Reagovat
Arne

Jinak nechápu, proč ES2 dává BVB - Freiburg, když o nic nejde... Měli to dát do Kölnu.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
jv

Nene, ještě líp na Olympiastadion.

Reagovat
Arne

Tak já bych se nezlobil... Ale Köln to má ve svých rukou a je tam faktor Bayern ve složení na LM. Jako nezaujatej divák bych asi chtěl Köln než Dortmund, kde bude zajímavý tak to předávání trofeje.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
jv

Nakonec to byla první půlku fantazie, ale pak se dohrávalo no. Ten Köln by byl asi lepší varianta.

Reagovat
smazaný uživatel

pretoze mi chceme BVB

Reagovat
Arne

Jooooooooooooooooooooo

Reagovat
JozkokozleJ

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
slovaňáák

Reagovat
jv

Änis se trochu vykupuje...

Reagovat
slovaňáák

Lewa

Reagovat
smazaný uživatel

BVB paráda.

Reagovat
smazaný uživatel

Pokud vyhraje Hertha a Köln bude plichtit kdo sestoupí?

Reagovat
JozkokozleJ

V pripade vyhry Herthy, musi Köln pre zachranu vyhrat (remiza by im nestacila).

Reagovat
slovaňáák

Lewa 2.

Reagovat
slovaňáák

Teď by se všude mohl pískat konec.

Reagovat
smazaný uživatel

Já vlky v pohárech fakt nechci.

Reagovat
smazaný uživatel

přesně Hubník záchrana a Jiráček EL

Reagovat
slovaňáák

Vlci to jediní kazí, jinak by to byla spokojenost.

Reagovat
smazaný uživatel

úžasná penalta v brémách, doporučuju všem :-) ještěže o nic nejde

Reagovat
slovaňáák

Kuba 2.

Reagovat
JozkokozleJ

Babel cervena a teraz by si mal Fanol davat sakra pozor na kazdy faul, nech neputuje pod sprchy tiez (i tak uz cervena pre neho visela na vlasku).

Reagovat
smazaný uživatel

Teď sem to viděl na ES2. To je hovado..

Reagovat
JozkokozleJ

Tak na druhej strane, myslim, ze babelovu cervenu vyrobil Kobiashvili. Jednak babela najskor popostrcil do Niemeyera a nasledne zahral divadlo ala de Camargo. A ak sa nepletiem, rozhodca dal Babelovi dve zlte karty naraz.

Reagovat
Arne

Dobře, že ho Otto sundal... On byl klíčem k tomu, že situace je v tuto chvíli taková, jaká je. Ale ani do 60. minuty by to s tímhle nedohrál. Nicméně díky za to.

Reagovat
JozkokozleJ

Suhlasim so vsetkym. Dobre, ze ho Otto vystriedal a zaroven ho treba pochvalit za vyborny vykon. Nevypusti ziaden suboj (coz je paradoxne u neho ale niekedy na skodu).

Reagovat
JozkokozleJ

Sakra jasna penalta a druha cervena mala byt

Reagovat
Arne

Přesně... A tahle byla 1000%.

Už jsem si říkal, že při nás stojí všichni svatí - ta šance Schipplocka, gól taky ne vypracovanej, Babel dolů... Kinhöfer to má těžký, ale tohle měl vidět.

Reagovat
JozkokozleJ

Pri tej Schipplockovej sanci sa opät raz ukazalo, ze Janker nedokaze hrat offside system resp. drzat lajnu. Kolkokrat sa uz on zabudol v priebehu tejto sezony, to snad nejde ani spocitat.

Reagovat
smazaný uživatel

Tož to je u něj taková klasika. Já spíš čumím na toho Hollanda. Vidím ho vlastně první zápas a docela se mi pozdává. Něco z něj aj může být časem

Reagovat
JozkokozleJ

Hral uz proti K´lauternu. Tam siel prvy gol po jeho strane (neviem, ci mu ho prisudzovat). Celkovo vtedy odohral zapas ako cele muzstvo. Nic moc. nes ale zatial dobry, to suhlasim.

Reagovat
smazaný uživatel

Já právě zápas s Lauternem neviděl. Ale dneska se mi dost líbí no

Reagovat
Arne

Jo, to je fakt... Celkově tam to byla strašná klika - Schipplock zavrávorat trochu víc a spadnout, asi by Thomas šel dolů.

Reagovat
smazaný uživatel

No u té šance mi těžce zatrnulo. Ještě že to dopadlo slušně. Poločas před náma a proti deseti... to už by se mohlo nějak ukopat

Reagovat
fantomas

Babel?

Reagovat
smazaný uživatel

Poldi hraje jak o život, ale sám na to nestačí. Nebýt jeho tak je Köln na úrovni Kaiserslauternu, zaslouženej sestup.

Reagovat
smazaný uživatel

Koln ale nesestoupí.

Reagovat
smazaný uživatel

Jim to jako v druhé půli pustíme?

Reagovat
smazaný uživatel

Ne, ale snad Hoffe neprohraje.

Reagovat
JozkokozleJ

Prave taky mam pocit z Kölnu celu sezonu. Preto bude lepsie, ak budu budovat novy mansaft po odchode Poldiho v 2. lige

Reagovat
Arne

Jak to celkově vypadá prosim tě?

Reagovat
smazaný uživatel

Na obou stranách dost šancí, my hrajem spíš tréninkově, ale zatím to stačí a teď na začátku druhé půle se Köln celkem tlačí. Haha vlastňák zrovna.

Reagovat
smazaný uživatel

Ach jo... Ja jsem srab, nemam na to nervy, radeji nekoukam a uklizim :-(. Jen po ocku obcas mrknu na vysledky. Asi je to jasny, ale mozna jim to prospeje.

Reagovat
smazaný uživatel

Teď už je to jasný.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak z tých poliakov ide strach

Reagovat
smazaný uživatel

Nechápu jak je někdo nuže podceňovat. Mají skvělý tým.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale ze skupiny nepostoupí.

Reagovat
smazaný uživatel

Postoupí spolu s náma. Poláci ji vyhrají si myslím.

Reagovat
smazaný uživatel

Ne-e. Vyhrají ji Rusové a my budeme druzí. Ale ani Řeky bych nepodceňoval.

Reagovat
smazaný uživatel

Köln to otevřel a podle toho vypadá výsledek.

Reagovat
smazaný uživatel

sakra vedle

Reagovat
smazaný uživatel

Zatim parádní výsledky

Reagovat
smazaný uživatel

Fantazie takhle se loučí se sezonou

Reagovat
smazaný uživatel

Hertha to musí udržet. Jinak Maaario.

Reagovat
smazaný uživatel

Marcel musí být na EURO v základu.

Reagovat
Arne

Snad to s Pierrem nebude tak zlý... Ale dobře to nevypadá, to bude půlrok.

Dankeschön nach Bayern! Teď je to jen na nás.

Reagovat
JozkokozleJ

Kiez by dali na 2:0, lebo poslednych 10 minut bude na zblaznenie.

Reagovat
Arne

Musejí, na 1:0 se nedá hrát... Zvlášť když při standardkách nemá to oslabení skoro význam.

Reagovat
smazaný uživatel

A je tam, to už je dobré

Reagovat
JozkokozleJ

Tak s Lasoggom si to bohuzial trafil

Zrejme to ale znamena, ze ho nikto lanarit v lete nebude.

Reagovat
jv

Reagovat
smazaný uživatel

Klaaas Jan !!!

Reagovat
smazaný uživatel

Ale jo, zasloužil si to víc.

Reagovat
Sosi

Tak mě tak napadá, že Hubník jde zase do druhé ligy, kam asi patří. No, to budou ty výkony zase vypadat. Snad už bude od příští kvalifikace hrát někdo lepší, kdo má potenciál růst.

Reagovat
smazaný uživatel

Zatím jde leda do baráže.

Reagovat
smazaný uživatel

No, tak to je definitivni konec

Reagovat
JozkokozleJ

Kto pri nom stal? Ramos!

Musia to udrzat!!!

Reagovat
herbage

joooo, Wolfsburg bez EL

Reagovat
smazaný uživatel

100. Pro BVB.

Reagovat
smazaný uživatel

Fanoušci Kolína????

Reagovat
smazaný uživatel

co se stalo?

Reagovat
smazaný uživatel

Hoří

Reagovat
smazaný uživatel

Nebo tak no.

Reagovat
smazaný uživatel

No, asi jim ruply nervy... neni divu. Kazdopadne ohen .

Reagovat
smazaný uživatel

Šílenej dým...ale hlavně ten dým byl úplně černej, ne jak z dýmovnice. Rozhodčí ten zápas radši hnedka utnul, Bavorští i někteří hráči Kolína spolu s rozhodčími zdrhli do útrob a policie utvořila neprodyšnou rojnici napříč trávníkem. Tím přímý přenos skončil.

Reagovat
smazaný uživatel

Mě přímý přenos běží. Teď je tam sice rozhovor s Gomézem ale ještě před minutou to tam bylo..

Reagovat
smazaný uživatel

Ach jo... A já myslel, že Krombacher byl předzvěstí konce přenosu.

Reagovat
smazaný uživatel

Ne-e. To tam bylo asi půl minuty.

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

Jo. Sleduju to samé.

Reagovat
smazaný uživatel

Jižní tribune (nebo co, prostě kotel na Neuerem) Byl celý pokrytý dýmem, fans Kolína chtěli vniknout na hřiště a začli se mastit s policajtama. Na hřišti je asi 120 policajtů..

Reagovat
smazaný uživatel

To je trapas teda :-(. Ja to nechapu, taky me stve, ze sestoupili (ale ja jsem teda na rozdil od nich neinvestovala penize celou sezonu...), ale proboha, copak se to neda prekonat trochu slusne?

Reagovat
smazaný uživatel

Hmmm. Zajímajo by mě, co to tam hoří. Docela bordel to udělalo.

Reagovat
smazaný uživatel

Joooooo, super!!! Hertha BSC

Reagovat
JozkokozleJ

Nechcem sa pred barazou prehnane radovat, ale pri tak dlho trvajucej jarnej agonii je toto paraaada

Reagovat
smazaný uživatel

Hertha. Ten gól Ramose.

Reagovat
jv

Je to tam. Hertha.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele