Bundesliga - souhrn 20. kola

13.02.2009, 22:23, aktualizováno 15.02.2009, 18:54
Komentáře a souhrny
Hertha porazila také zásluhou vynikajícího výkonu českého brankáře Jaroslava Drobného Bayern a dostala se na první místo tabulky. Stuttgart ztratil dvoubrankové vedení v Hannoveru, ze nějž se trefil Jiří Štajner. Feninův Frankfurt prohrál doma se Šimůnkovým Wolfsburgem. Brémy remizovaly s Mönchengladbachem. Zaváhání z Karlsruhe napravil Hamburk...

TSG Hoffenheim - Bayer Leverkusen 1:4

13.02.2009 20:30

Góly: 31. Sejad Salihović (pen.) - 3. Patrick Helmes, 12. Simon Rolfes, 45. Patrick Helmes, 47. Gonzalo Castro

Hoffenheim se po zranění útočníka Ibiševiče trápí hlavně v ofenzivní části, nedokáže vymyslet kloudnou akci a už vůbec ne ji zakončit. K tomu ani příchod osvědčeného gólmana Timo Hildebranda se nejeví jako nejlepší řešení, v divokém zápase s Leverkusenem si téměř nešáhl na míč. Hoffenheim utrpěl vůbec první domácí porážku a to hned vysokou, 1:4.

Hlavním hrdinou zápasu se stal Patrick Helmes, který zaznamenal svou čtrnáctou a patnáctou trefu v sezóně, čímž si vytvořil náskok na druhém místě ligových kanonýrů a může stíhat zraněného vedoucího Ibiševiče. O osudu zápasu v podstatě rozhodli začátky obou poločasů a také konec toho prvního. Hosté překvapili především v úvodu, kdy během dvanácti minut zasadili dva smrtící údery a i když se Hoffenheimu naskytla příležitost na zvrat po proměněné penaltě, definitivně je srazila do kolen branka v nastaveném čase první půle.

Leverkusen tedy vlétl do duelu jako po másle a hned ve třetí minutě se mohl radovat. Zprava se od půlky hřiště dral Augusto, obešel Ibertsbergera a poslal přízemní centr do vápna na Helmese, jenž pohotově otevřel skóre. Domácí se snažili odpovědět po hlavičce Salihoviče, ten však mířil nad. A tak přišel druhý zásah. Po dlouhém přímém kopu Barnetty přetlačil v souboji Helmes Nilssona a míč se dokutálel až k Rolfesovi, který sporně skrz Hildebrandovy rukavice dotlačil míč do branky - 0:2.

Teprve potom měl Hoffenheim tlak, střelu Ba po svém zbytečném vyběhnutí napravil Adler a tygřím skokem zachránil dvougólový náskok. To vše se stalo do čtvrthodiny hry, posléze mělo utkání pomalejší průběh. Leverkusen dokázal téměř každou svou příležitost proměnit a byl po celou dobu lepší i v obraně, soupeře předčil hlavně v hlavičkových soubojích. Bayer mohl definitivně pojistit náskok ve 26. minutě po dalekonosné střele aktivního Augusta, poté ale přišla první pohroma.

Adler zbytečným vyběhnutím poslal k zemi dotírajícího Ba, rozhodčí ukázal na značku pokutového kopu. Tu tradiční exekutor Salihovič proměnil a zaznamenal proto svůj pátý gól sezóny. Hoffenheim najednou chytl druhý dech a bušil do soupeře jak do pytle brambor, ovšem v závěru poločasu přišel nemilosrdný okamžik.

Chytře rozehraný přímý kop, který zahrával Kadlec kolmicí na Barnettu, se po přihrávce švýcarského špílmachra dostal se štěstím až k Helmesovi, ten z podobného místa jako při první brance přízemní střelou k tyči rozhodl. V závěru půle ještě stříleli nepřesně znovu Helmes a Salihovič, do kabin však šli spokojeněji hosté.

Jako by toho nebylo málo, po dvou minutách hry se zcela ztichlý stadion pohroužil do ještě smutnější atmosféry. Na rohový kop Barnetty si od přední tyče ustoupil Castro a přesnou hlavičkou nedal brankáři sebemenší šanci. Hildebrand pak sice v dalším průběhu skvěle zachránil proti střídajícímu Schweglerovi, to je však na gólmana takového kalibru bohužel málo.

V 59. minutě si dal málem vlastní branku Friedrich, domácí však jinak byli v útoku zcela bezmocní. Dvacet minut před koncem mohl dovršit hattrick Helmes, jenže po zmatku obrany Hoffeheimu trefil jen boční síť. Leverkusen předváděl také velmi pěkné kombinace, jednu z nich usměrnil do horní síťky Castro.

Hosté si výhru rozhodně zasloužili a poskočili tak prozatím na čtvrté místo tabulky, Hoffenheim až do zítra zůstává na čele. Příště se nováček ligy utká se Stuttgartem, Leverkusen přivítá v dalším šlágru Hamburg.

Více informací k zápasu

Werder Brémy - Borussia Mönchengladbach 1:1

14.02.2009 15:30

Góly: 77. Claudio Pizarro - 79. Michael Bradley

Werder nedokázal ani ve třetím zápase v jarní části sezóny zvítězit, nicméně získal alespoň jeden bod. Velmi slabá útěcha proti poslednímu týmu tabulky a pozice kouče Thomase Schaafa může být velmi vážně ohrožena. Werder se tak téměř definitivně může vzdát snu o Lize mistrů a bude mít co dělat, aby si zajistil účast alespoň v Poháru UEFA.

Domácí přitom dostal do vedení čtvrthodinu před koncem , navrátilec v sestavě Claudio Pizzaro a zdálo se, že Brémy konečně po delší době zvítězí. Ovšem Gladbach jako by byl velmi psychicky silný a za tři minuty bylo srovnáno, domácí už ani přes velký tlak nakonec nedokázali s výsledkem udělat nic. Brémy ztratily body s hostujícím celkem teprve podruhé od roku 1994, nicméně sérii bez prohry se jim podařilo udržet.

Obě mužstva začala od úvodních minut velmi opatrně a nehrála v žádném vysokém tempu, spíše čekala na chybu soupeře. V úvodních dvaceti minutách hráli velmi důrazně hosté a více faulovali, vytvořili si také první možnost. V 10. minutě centroval Matmour na hlavu Colauttiho, jenže míč v síti neskončil.

Větší šanci první půle si ale vytvořil Werder. Pizarrovu hlavičku na poslední chvíli odvrátil záložník Stalteri, následně po přihrávce Özila se snášela střela Hugo Almeidy jen těsně vedle tyče. Pak to zkoušel z ostrého úhlu po nahrávce Baumana Özil, na skórování už ovšem bylo pozdě, brankář Bailly stačil míč lapit.

Na druhé straně chytře pálil Fritz, jenže Wiese reflexivně vyrazil na roh. Hra se začala přelévat ze strany na stranu, ve 26. minutě perfektním vyběhnutím zastavil Bailly opět aktivního Pizarra. Ten o osm minut později nebezpečně přestřelil branku, skóre ale zůstalo stejné

Po změně stran se obrázek hry nezměnil a obě mužstva spoléhala hlavně na defenzívu, nechtěla udělat žádnou chybu. Nicméně obrovský tlak si začal vytvářet domácí celek. Dvě obrovské možnosti spálil zase Pizarro, Tziolis jen těsně minul vzdálenější tyč a Frings nejprve neusměrnil hlavičku a pak z pěti metrů neuvěřitelně trefil jen gólmana Bayillyho. A tak se výběr Thomase Schaafa konečně dočkal v 76. minutě. Po rohovém kopu Özila si na přední tyč naběhl Pizarro a hlavou přímo do šibenice nedal Bayillymu žádnou naději - 1:0.

Avšak hosté se rychle oklepali a bod jim spadl do klína. Marin se uvolnil na levé straně a přesně odcentroval na vzdálenější tyč, míč na prsa si zpracoval Bradley a zakončil - 1:1. Domácí si pak v poslední minutě vytvořili drtivý tlak, dvakrát nebezpečně vypálil střídající Rosenberg, činil se i Baumann, remíza už ale byla nevyhnutelná. Brémy zůstávají desáté, příště hrají v Chotěbuzi. Gladbach je poslední, další klání odehraje doma s Hannoverem.

Více informací k zápasu

Eintracht Frankfurt - VfL Wolfsburg 0:2

14.02.2009 15:30

Góly: 9. Edin Džeko, 66. Zvjezdan Misimović (pen.)

Vlci v pohodě vyhráli ve Frankfurtu a strmě kráčejí tabulkou vzhůru, naopak Eintracht dále klesá. Góly se o výhru hostí postaraly bosenské hvězdy týmu z města Volkswagenů, Edin Džeko a Zvjezdan Misimović.

Hosté, kteří si chtěli vylepšit venkovní bilanci a konečně vyhrát na jiném, než svém vlastním hřišti, na domácí hned vlétli a už v deváté minutě otevřeli skóre. Gentner nacentroval na vzdálenější tyč a Džeko se hlavou prosadil. Za 6 minut mohl navýšit Hasebe, Fink ho však v poslední chvíli o balón připravil. O minutu později střílel Misimović, Pröll v brance domácích si však s jeho pokusem poradil.

V 19. minutě o sobě poprvé dali vědět útočníci Eintrachtu, Fenin však Köhlerův centr netrefil vůbec dobře. O pět minut později nebezpečně zahrozil Köhler. Pak se hrálo spíše ve středu hřiště, Wolfsburg kontroloval hru a nedovoloval domácím ohrozit branku. Až v 39. minutě přišla další šance, Gentner se po rohu zmocnil míče, přihrál Misimovićovi, jeho střela se však neujala, stejně jako Džekova hlavička z minuty následující.

Hned v 50. minutě se do vápna hnal Fenin, po kontaktu s Pekaríkem upadl. O penaltě však nechtěl rozhodčí Stark ani slyšet a tak se hrálo dál. O dvě minuty později se sám před Benagliem ocitl Fink, švýcarský gólman však jeho pokus kryl. Za dalších šest minut na druhé straně z dobrých pětadvaceti metrů zahrozil Misimović.

V 64. minutě střílel z volného kopu Schäfer, trefil sice jen zeď, ale litovat toho nijak zvášť nemusel, protože Kweuke prokazatelně zahrál rukou a tak hosté dostali ideální šanci ke zvýšení svého náskoku. Penalty se ujal Misimoviće a elegantně doprostřed brány jí proměnil.

Rázem neměl nikdo o co hrát, frustrovaní hráči Frankfurtu v obrat zřetelně nevěřili a Wolfsburg jen v klidu dohrával. Z nudy vytrhla diváky šance Džeka, ten však opomenul lépe postaveného Misimoviće a tak ani z této šance gól nevzešel. O pět minut později si znovu pokoušel vymodi penaltu Fenin, dostalo se mu však jen hlasitého pískotu. Utkání tak skončilo výhrou Vlků v poměru 2:0.

Více informací k zápasu

Hannover 96 - VfB Stuttgart 3:3

14.02.2009 15:30

Góly: 43. Jiří Štajner, 45. Jacek Krzynówek, 85. Mikael Forssell - 7. Mario Gómez, 22. Martin Lanig, 87. Thomas Hitzlsperger

Parádní utkání se šesti góly viděl Hannover, kde domácí tým remizoval se Stutgartem 3:3. VfB v Dolním Sasku vedl již 2:0, domácí ale těsně před přestávou vyrovnali a ke konci druhé půli dokonce dokonali obrat. Hosté ale ještě dokázali vyrovnat, čímž udrželi ligovou neporazitelnost pod koučem Babbelem.

Ten musel být hodně spokojen s tím, jak jeho ovečky začaly. Stejně jako před týdnem v Leverkusenu hrály hodně ofenzivně a i tentokrát se dostaly brzy do vedení. V 7. minutě našel Hitzlsperger pěknou kolmicí Gomeze, který podél vybíhajícího Enkeho uklidil míč k tyči - 0:1. O dvě minuty měl tentýž hráč na noze druhou branku, po Magninově centru se ale dobře nezorientoval. Domácí odpověděli pokusy Schulze a Fahrenhorsta, v 17. minutě pak málem srovnal navrátilec do sestavy Tarnat, jeho dorážku ze tří metrů ale zblokoval Magnin.

Ve 22. minutě ale udeřili hosté. Hilbert si na půli hřiště vzal míč a doběhl s ním až k pokutovému území, kde nahrál na střed Lanigovi a ten s přehledem poslal míč do protipohybu bezmocného Enkeho - 0:2. Domácí jedenáctka byla šokována, až ve 33. minutě se dostal k hlavičce Schulz, ovšem nic z toho nebylo. Poté poslal domácí kouč Hecking na hřiště Rosenthala namísto trápícího se Eggimanna a výsledek se dostavil.

Hannover vrátily do hry dvě standardky. Ve 43. minutě prošel Krzynówkův rohový kop až na zadní tyč, kde míč nekompromisně poslal do sítě Jiří Štajner - 1:2. Ve druhé minutě nastavení se Krzynówek přesunul do role střelce. Z levé strany zakroutil svůj přímý kop k přední tyči a zmrazený Lehmann se stačil jen dívat - 2:2.

Po změně stran domácí pokračovali v ofenzivně, hned ve 48. minutě jen těsně minul Tarnatovu pobídku Štajner. Na druhé straně zahrozil o sedm minut později Gomez, jenže neupěl a poté přišla fáze utkání, kde se zajímavého nestalo vůbec nic. Až s příchodem 70. minuty se bylo opět na co koukat, nejprve musel proti Rosenthalově střele zasahovat Lehmann, chvíli nato bývalého reprezentačního brankáře vyzkoušel hlavičkou Schulz.

Sled šancí pokračoval, Krzynówek střílel v 75. minutě mimo, o tři minuty později oslovil Lanig Gomeze, ten ale ve stoprocentní šanci selhal. Za další tři minuty se to hostující kanonýr snažil napravit nahrávkou na Boulahrouze, ten ale taktéž neuspěl a naopak v 85. minutě dali gól domácí. Rosenthal vymyslel parádní nahrávku na Forssella a ten tváří v tvář proti Lehmannovi nezaváhal - 3:2. Zaváhali však jeho spoluhráči, dvě minuty nato totiž nechali zcela volného Hitzlspergera, který převzal přihrávku od Laniga a levačkou prostřelil Enkeho - 3:3. A jelikož to byla poslední interesantní situace v utkání, body se dělily.

Více informací k zápasu

Hertha BSC - Bayern Mnichov 2:1

14.02.2009 15:30

Góly: 38. Andrij Voronin, 77. Andrij Voronin - 62. Miroslav Klose

Po šesti kolech má bundesliga nového lídra, Hoffenheim střídá na čele jiný modrý zázrak s písmenem "H" na počátku. I přes zranění klíčových hráčů dokázali hráči Herthy BSC vzdorovat extrémně silnému Bayernu a vyprodaný Olympiastadion nakonec dohnal berlíňany k výhře 2:1.

Mnichované měli podle očekávání znatelnou převahu po většinu zápasu, čehož je takřka 70 % držení míče jasným důkazem, v první půli ovšem nedokázali najít recept na kompaktní obranu Herthy a ta brankou Voronina vedla. Po přestávce hosté sice vyrovnali zásluhou Kloseho a měli další šance, z brejku ovšem bavory vytrestal znovu Voronin a napodruhé již BSC vedení udrželo.

Utkání začalo celkem svižně z obou stran, po pár minutách však bylo jasné, kdo má územně navrch. Jako první ale zahrozila v 10. minutě Hertha, když Voronin zprava odcentroval, před bránou ovšem míč jako zázrakem všichni minuli. Bayern měl s defenzivní taktikou domácích očividně potíže, hodně míčů hledalo ve vápně Toniho, tyto centry ale buď zlikvidovala bravurně hrající stoperská dvojice Friedrich - Šimunić nebo pro změnu jistý Drobný.

Šance tak přišla po půl hodině na druhé straně, kdy se po odvráceném rohu opřel do míče Dárdai a jeho přízemní ránu musel na brankové čáře likvidovat Zé Roberto. O čtyři minuty později měl Bayern první příležitost, kdy nacentroval Schweinsteiger na hlavu Toniho, ten ale mířil vedle. Branka tak přišla až za další čtyři minuty, tedy v minutě s pořadovým číslem 38. Ebert si na pravé straně vyměnil míč s Dárdaiem, parádně nacentroval na zadní tyč, kde lelkujícího Lella předskočil Voronin a hlavičkou poslal Herthu do vedení - 1:0.

Do přestávky již šance nepřišla, zato ve druhé půli se s nimi doslova roztrhl pytel. Ve 48. minutě hledal Voronin Nicua, leč kvůli teči bránícího hráče a včasnému vyběhnutí Rensinga z toho nic nebylo. Dále však hrál prim Bayern, v 53. minutě poslal Zé Roberto precizní centr na Donovana, proti jeho hlavičce se ovšem zaskvěl Drobný. Zanedlouho střílel vedle domácí Raffael, v 61. minutě bylo již ale srovnáno. To z dálky vypálil Lúcio, míč před Drobným zaplaval a ten ho tak jen vyrazil před sebe ke Schweinsteigerovi. Jeho dorážka sice ztroskotala znovu na Drobném, dorážka číslo dvě v podobně Kloseho hlavičky ale už propadla za čáru - 1:1.

Obrázek hry se s brankou příliš nezměnil, Bayern dále tlačil, Hertha bránila a vyrážela do rychlých protiútoků. V 65. minutě jeden takový zakončil Raffael jen střelou nad, na druhé straně nacentroval Ribéry do vápna, kde se dostal ke střele Schweinsteiger, míč ovšem skončil v Drobného náruči. Francouzský kouzelník ještě o pět minut později vybídl Donovana, který si ale vylámal zuby na vynikajícím brankáři domácích.

V 77. minutě pak přišla jako blesk z čistého nebe druhá branka. Domácí brejk rozjel Ebert přihrávkou na Raffaela, který čekal s nahrávkou do poslední chvíle, poté ale skvělou kolmicí posunul míč Voroninovi a ten přízemní střelou nedal Rensingovi šanci - 2:1. Jak poslední čtvrthodina vypadala asi netřeba dodávat. Bayern svého soupeře svíral, jenže se nezmohl na nic jiného než na centry, se kterými si domácí poradili a ubránili tak těsnou výhru.

Více informací k zápasu

1. FC Köln - Karlsruher SC 0:0

14.02.2009 15:30

Góly: -

Očekávaná remíza se nakonec stala skutečností, dokonce se hrálo bez branek a cenný bod tak jistě lichotí oběma mužstvům. Žádný skvělý fotbal se na stánku Rhein-Energie-Stadion nehrál a téměř padesátitisícové publikum se spíše nudilo, bodík ovšem domácím rozhodně vyhovuje. Karlsruhe zůstává na poslední sestupové pozici, alespoň ale částečně navázalo na minulou výhru proti Hamburku.

Diváci viděli dva rozdílné poločasy. Zatímco v tom prvním hrály oba celky vyrovnaně a měly několik tutovek, v tom druhém si zřejmě svěřenci domácího kouče Dauma vzali jeho přestávková slova k srdci a tlačili spíše oni. Tentokrát se neprosadil nejlepší střelec klubu Novakovič a společně s Vučičevičem spálil většinu možností Kolína.

První příležitost domácí neproměnili již po sedmi minutách hry. Po centru Novakoviče si osamocen na centr naskočil Vučičevič, jenomže z dobré pozice minul. Na druhé straně poprvé prověřili Mondragona Timm s Federicem, ten vyslal také tvrdý projektil o něco později jen o několik centimetrů mimo.

Dále se však hrálo bez šancí a obrany předváděly zodpovědný výkon, zajímavější průběh byl k vidění až po půl hodině hry. Jistý gól odvrátil brankář Miller po střele Novakoviče, střelu vytáhl přímo ze šibenice. V závěru poločasu vypálil stejný hráč asi z 20 metrů, na stadionu to však jen zahučelo a Miller nyní zasahovat nemusel.

Po změně stran vyslalo KSC do hry dvě nové tváře a na hře to bylo znát. Jenže další stoprocentní gólovku si vytvořil zabiják Novakovič. Proti jeho dělovkám musel v úvodní desetiminutovce dvakrát precizně zasahovat Miller, v 57. a 67. minutě vyslal velmi nebezpečné hlavičky, ruce nad hlavu ovšem zvedat nemohl.

Asi největší šanci zápasu spálil o něco dříve hostující Timm, horní růžek netrefil opravdu jen o několik milimetrů a hrstka hostujících příznivců už se dokonce radovala. V dalším průběhu Kolín bušil do soupeře, co to dalo, ale obrana už neinkasovala a Karlsruhe tak může být částečně klidné do dalšího zápasu s Frankfurtem, Kolín jede bojovat do Mnichova, kde se pokusí obrat mistrovský Bayern.

Více informací k zápasu

VfL Bochum - Schalke 04 2:1

14.02.2009 15:30

Góly: 44. Mimoun Azaouagh, 57. Christoph Dabrowski - 18. Kevin Kurányi

Bochum doma zaslouženě porazila Schalke 04 a odpoutala se od sestupových vod, tedy alespoň do neděle. Schalke si naopak ztrátou bodů velmi ztížilo boj o pohárové příčky.

Přitom uktání začalo šťasněji pro hosty. Už v 18. minutě si Halil Altintop narazil s Westermannem ve středu hřiště, vypálil tvrdě zpoza šestnáctky a Kevin Kurányi doklepl odražený míč do prázdné brány - 0:1.

Iniciativu ale převzali domácí, kteří poté dvakrát za sebou nebezpečně zahrozili. Nejdříve se Epalle nebezpečně obtočil kolem obránce a vypálil, poté z druhé strany Stanislav Šesták dostal skvělou příhrávku do vápna a z velmi nadějné pozice nastřelil jen nohy Manuela Neuera.

Přesto domácí fans nemuseli dlouho smutnit, protože minutu před koncem první půle z dálky napřáhl Mimoun Azaouagh, bývalý hráč Schalke, a jeho nenápadná střela zaplavala do bližší šibenice - 1:1

Druhou půli otevřel dvěma rychlými průniky Jefferson Farfán po pravém křídle, ale oba vyšly naprázdno. Na druhé straně z breaku udeřili domácí, když se nepohodli Rafinha s Rakitičem a Christian Fuchs pelášil s míčem po levé lajně. Poté zatočil přízemní skákavý centr za obranu Schalke, kam už už si nabíhal Stanislav Šesták, ale Mladen Krastajič mu stačil míč včasným skluzem vypíchnout. Ke vší smůle pro hosty pouze na kopačky kapitána Bochumi, Christopha Dabrowského, který sice sám před prádnou brankou dobré dvě sekundy míč mezi svýma nohama hledal, ale nakonec jej na posledních chvíli našel a zasunul jej do sítě - 2:1

Schalke se poté zmohlo jen na Rafinhův průnik, který zakončil výše jmenovaný přetaženým centrem na zadní tyč, ale gólman Bochumi Fernandes byl pozorný. Z protiútoků opět hrozili domácí, ale ani Šesták, ani Grote se svýma šancemi proti Neuerovi neuspěli. Definitivně poslední šanci zápasu mělo Schalke, když střídající Christian Pander zakroutil přímý kop pouze na pravou tyč branky domácích. Zápas tak skončil výhrou Bochumi 2:1.

Více informací k zápasu

Borussia Dortmund - Energie Cottbus 1:1

15.02.2009 17:00

Góly: 36. Alexander Frei (pen.) - 31. Cagdas Atan

Dortmund v boji o čelo tabulky poztrácel další korálky, to naopak Chotěbuz předvádí, že smělý plán hladce se zachránit nemusí být úplnou utopií. Vybojovaný bod na hřišti Dortmundu se počítá a hosté se tak rozjíždějí po minulém vítězství ve velké stylu, i když se zatím stále nacházejí v pásmu sestupu. Obě branky padly ještě v prvním poločase, domácí dokonce prohrávali a spasila je až následná penalta Alexandra Freie.

Dortmund nepředvedl před skvělou domácí atmosférou dobrý výkon, nicméně snaha mu rozhodně nechyběla. Jenže právě remízové výsledky srážejí naděje Borussie o patro níže, zaznamenala již svou desátou, což je nejvíce v celé Bundelize. Avšak hosté si za svůj odvážný výkon opravdu úspěch zasloužili.

Domácí přitom od začátku drželi míč na svých kopačkách a určovali tempo hry, to jim ale nebylo v důležitých momentech nic platné. Měli sice několik tutovek, v celkem nudném duelu se však radovali po půlhodině hry hosté. Prudká střela Skely z levé strany orazítkovala pouze tyč, ve skrumáži se ovšem nejlépe zorientoval Cagdas a přispěchal s dorážkou - 0:1.

Domácí se vrátili do hry o pět minut později. Nejprve bránu ještě minul Hajnal, ovšem pak autor branky Cagdas nešikovně narazil v pokutovém území do kapitána Kehla a penalta byla neoddiskutovatelná. K té sebejistě přikročil Frei a nedal brankáři Tremmelovi žádnou šanci. Obrovské možnosti na vrácení vedení zmařil hostům ještě před pauzou gólman Borussie Roman Weidenfeller, který tváří v tvář vychytal unikajícího Skelu a následně i Julu, hlavně díky němu byl výsledek nerozhodný 1:1.

Po změně stran měli tlak opět domácí, nepřesné projektily v úvodu vyslali Owomoyela a Lee, v 69. minutě se blýskl brankář Energie Tremmel. Po přihrávce Hajnala se ke střele dostal autor první branky Frei, Tremmel ovšem vytáhl jeden ze řady svých skvělých zákroků a akrobaticky stačil vytěsnit mimo tři tyče.

O něco později selhal v dobré pozici kapitán Kehl, trefil pouze Tremmelovo rameno. Borussia tlačila až do samého závěru, ovšem Energie už výsledek nepustila a veze si proto domů bod.

Více informací k zápasu

Hamburger SV - Arminia Bielefeld 2:0

15.02.2009 17:00

Góly: 32. Piotr Trochowski, 60. José Paolo Guerrero

Hamburk doma porazil Arminii Bielefeld a vyhoupl se na třetí místo v tabulce, když druhý TSG Hoffenheim je lepší jen o skóre. Na vedoucí Herthu ztrácí tým z přístavního města pouhopouhý bod.

Celý zápas provázelo více či méně husté sněžení, což se téměř nepromítlo do kvality utkání. První poločas toho moc ke koukání nenabídl. Domácí drželi povětšinou míč na svých kopačkách, Arminia vyrážela dopředu pomocí rychlých brejků. Ke škodě fanoušků byl postupný útok Hamburku velmi statický, hráči přelévali hru ze strany na stranu velmi pomalu a přihrávky postrádaly prvek překvapení.

První šance tak přišla až v 25. minutě, kdy se k ojedinělé střele dostal hostující Jonas Kamper, který z dálky prověřil Franka Rosta, který jeho střelu do bližší šibenice konečky prstů vytěsnil. Hambruk se osmělil hned dvě minuty nato, když centroval Marcell Jansen z levé strany a André Mijatovič, stoper Bielefeldu, si míč málem srazil do vlastní sítě.

Ve 32. minutě přišel tolik kýžený první gól. Piotr Trochowski zahrával z velké dálky přímí kop a k překvapení všech, hlavně gólmana hostí Dennise Eilhoffa, jej zakroutil přímo na bránu. Eilhoff, který již vyběhl míči naproti, se snažil ještě vrátit, ale nešťastným zákrokem jej jen posunul za svá záda - 1:0.

Ve 35. minutě se prodral k centru levý bek Aogo a Trochowski tísněn obráncem pálil vysoko nad. Arminia se dostala k největší šanci první půle dvě minuty před jejím koncem, když se Katongo krásně prosmýkl středem pole a před vápnem jedovatě vypálil ke vzdálenější tyči. Frank Rost míč jen vyrazil před sebe, ten doběhl hráč Bielefeldu, ale stoper Gravgaard mu zabránil v zakončení.

Druhá půle začala tlakem Hamburku, který po celý zápas kontroloval hru. V 52. minutě se dostal k centru aktivní Jansen a Trochowski z voleje vypálil přímo do brankáře hostí, který míč nadvakrát zkrotil.

V 55. minutě ale přišel šok pro domácí fandy. Defenzivní záložník Alex Silva fauloval ve vápně protihráče, když jej kung-fu kopem takzvaně "sejmul". Silva uviděl poprávu žlutou a hlavní rozhodčí nařídil pokutový kop. K němu se postavil nejlepší střelec Arminie, Artur Wichniarek, a selhal. Míč kopl přesně doprostřed brány, ale Frank Rost ještě zázračně zareagoval nohama, když už se vymrštil k pravé tyči. Byl to klíčový okamžik zápasu, protože od té doby už domácí hosty k vážnější šanci de facto nepustili.

Ba co více, zvýšili dokonce svůj jednogólový náskok. Jansen opět krásně nacetroval do vápna, Ivica Olič míč sklepl pod sebe na Guerrera, který se šikovnou zasekávačkou zbavil obránce a nádherně levačkou uklidil míč do vzdálenější šibenice - 2:0.

V 71. minutě se dostal do šance Katongo, když se dostal ke zblokované střele svého spoluhráče, ale z dobré pozice vysoko přestřelil. Domácí se po zbytek zápasu fotbalem jen bavili, poslední čtvrthodinku proměnili doslova v exhibici. Jmenujme tedy už jen šance Trochowského, který si naběhl na centr Jansena a těsně hlavičkou přesřelil, a situaci tři na dva, kdy Guerrero zkazil finální přihrávku a nic tedy z nadějné akce nebylo.

Hamburk tak tedy zaslouženě vyhrál a prodloužil svojí sérii neporazitelnosti na domácí půdě, kdy v této sezóně z AOL Arény neodešel ještě poražen a dokonce až na remízu se Schalke všechny ostatní duely vyhrál.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Hertha BSC20124432:2340
2.TSG Hoffenheim20123546:2839
3.Hamburger SV20123531:2739
4.Bayern Mnichov20115443:2838
5.Bayer Leverkusen20113643:2736
6.VfL Wolfsburg2096540:2633
7.VfB Stuttgart2095635:2832
8.Borussia Dortmund20710330:2431
9.Schalke 042086626:1930
10.Werder Brémy2076741:3227
11.1. FC Köln2074922:2825
12.Hannover 962056925:3821
13.Eintracht Frankfurt20551026:3520
14.Arminia Bielefeld2039818:3118
15.VfL Bochum2038923:3317
16.Energie Cottbus20451116:3317
17.Karlsruher SC20521318:3617
18.Borussia Mönchengladbach20341320:3913

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (326)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele