Bundesliga - preview 20. kola

13.02.2009, 08:32, aktualizováno 15.02.2009, 08:18
Previews
Bayern včera prohrál v Berlíně, čehož dnes může využít Hamburg k posunu na třetí pozici. HSV ale potřebuje doma porazit Bielefeld, tedy velmi nevyzpytatelného soupeře. Doma bude favoritem i Dortmund, který by se v případě výhry dostal na sedmou příčku, proti Borussii ale bude stát bojovná Energie Cottbus...
TSG Hoffenheim - Bayer Leverkusen  (pátek 20:30)
Pokud jsou v některých utkáních branky a útočná hra z obou stran garantovány, bezesporu mezi ně patří duel mezi Hoffenheimem a Leverkusenem. Oba týmy patří mezi horké kandidáty na pohárové příčky, dělí je ovšem šest bodů. Domácí jsou na čele, Bayer až pátý.

TSG 1899 zatím působí na vrcholové úrovni jen chvíli, a tak spolu dnešní soupeři sehráli pouze dva vzájemné zápasy. Přesto ten první proběhl již v prosinci roku 2003, v osmifinále DFB-Pokalu tehdy Hoffenheim šokoval hosty z Porýní výhrou 3:2. Podruhé se oba týmy střetly pochopitelně na podzim letošní sezóny, kdy triumfoval pro změnu Leverkusen a to vysoko 5:2.

To už ale odvál čas. "Za tu výhru 5:2 si nic nekoupíme," prohlásil leverkusenský stoper Manuel Friedrich, trenér Hoffenheimu Ralf Rangnick ovšem na zatím nejvyšší prohru TSG v bundeslize nezapomněl. "Chceme se za to revančovat a tím odskočit Leverkusenu na devět bodů," uvedl 50letý profesor fotbalu.

Rangnickův ansámbl má za sebou krušný start do jara, v němž TSG poprvé poznalo, co to je marodka. ”Je jasné, že když chybí Ibišević, Eduardo a Obasi, tak to na týmu zanechá stopy,” řekl kouč. Jeho tým ale získal ve dvou zápasech čtyři body, když nejprve udolal ve své sinsheimské premiéře Energii Cottbus 2:0 a poté ukořistil remízu 1:1 na hřišti Mönchengladbachu, a je o bod před Bayernem stále první.

Leverkusen již tak dobré vzpomínky na uplynulé dva týdny nemá. Nejprve sice taktéž porazil Cottbus (3:1 v poháru), následně ale ztratil body v Dortmundu, kde i přes znatelnou převahu jen remizoval 1:1, a minulý týden doma se Stuttgartem dokonce prohrál 2:4. ”Takto jsme se letos ještě neprezentovali,” byl pochopitelně rozlícen trenér Bruno Labbadia. ”Proti Stuttgartu to bylo hodně špatné, nedokázali jsme hrát svoji hru. Věřím ale, že to byl pouze jednorázový zkrat,” udělal za nepovedeným představením tečku Manuel Friedrich.

Co se týče personální situace, mají drobnou výhodu domácí. Po disciplinárním trestu se jim vrací Carlos Eduardo, vyléčen je navíc i brankář Hildebrand. "Timo je fit a bude chytat," potvrdil Rangnick, který pravděpodobně jen na lavičce nechá ne zcela doléčeného Obasiho. Jediným opravdu zraněným tak je kanonýr Vedad Ibišević, to na druhé straně je seznam marodů o něco delší. Čítá totiž Schneidera, Kroose a Greška, za vyloučení v minulém kole navíc pyká Vidal, jehož místo tak patrně zaujme zimní posila z Bochumi Thomas Zdebel.
TSG Hoffenheim - pravděpodobná sestava:
Hildebrand - Beck, Jaissle, Compper, Ibertsberger - L. Gustavo - Teber, C. Eduardo, Salihović - Sanogo, Ba
Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
R. Adler - Castro, Henrique, M. Friedrich, Kadlec - Zdebel - R. Augusto, Rolfes, Barnetta - Helmes, Kießling
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.20 - 3.30 - 2.95
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Werder Brémy - Borussia Mönchengladbach  (sobota 15:30)
Poslední tým tabulky Mönchengladbach naznačil v minulém kole, že nemusí hrát jen druhé housle a záchrana je u něj stále velmi reálná. Brémy vkročili do jarní části sezóny přímo příšerně a dva úvodní duely prohráli. Židlička se tak velmi brzy může kymácet pod koučem Thomasem Schaafem, není ale všem dnům konec.

Brémy v současnosti okupují v tabulce desáté místo, což je daleko za očekáváním, hrají jen Pohár UEFA a letošní sezóna je tak zatím propadákem. A kde jinde načerpat sebevědomí, než proti úplně poslednímu týmu ligy. Brémy naposledy podlehly ve šlágru Schalke, více však určitě mrzí domácí prohra od Bielefeldu, jenž se nacházel dokonce v sestupové zóně. Werder má jeden z nejlepších útoků v lize, síť rozvlnil už celkem čtyřicetkrát, jeho šance ovšem sráží špatná obrana a také psychika týmu je na dně.

Mönchengladbach naopak zahájil celkem úspěšně cestu za záchranou, ve Stuttgartu sice ještě body nebral, avšak proti vedoucímu Hoffenheimu již uhrál remízu. V týmu ale také nemusí být úplná pohoda, v poslední době si prý hráči stěžovali na způsob, jakým kouč vyřazoval z kádru hráče.

Některé z nich poslal na dovolenou a proti tomu se většina týmu ohradila, podala dokonce písemnou stížnost na vedení. "Není tam jediné slovo o mě nebo o klubu. Nebudeme hledat viníky, někdo však za to musí zaplatit," vyjádřil se negativně Meyer. Gladbachu se na stánku Weserstadion vůbec nedaří, od roku 1994 ve dvanácti zápasech pouze jednou remizoval.

Meyer má na marodce pouze pár jmen, Brouwerse trápí chřipka, Friend si bude odpykávat trest za pět žlutých karet, Jean-Sebastian Jaures se dlouhodobě zotavuje po operaci kolene a Dante se teprve připravuje na plné tréninkové dávky. "Musíme se maximálně koncentrovat a hrát hodně defenzivně," dodal před duelem Meyer.

"Potřebujeme sesbírat více bodů a vyhrát více zápasů. Nezajímá nás jakým stylem budeme hrát, ale kolik získáme bodů, musíme hrát více týmově," snaží se najít recept na úspěch Thomas Schaaf. Dále však sílu soupeře nepodceňuje: "Pokud budou plnit taktické pokyny, bude hodně těžké se prosadit. Oni udělali během zimní přestávky hodně změn, pro nás může být jedině výhodou, že ještě nejsou tolik sehraní."

Schaaf bude postrádat už pouze duo hráčů, stále mu však chybí ten nejdůležitější, mozek týmu Diego, jenž je stále disciplinárně potrestaný, týmu proto bude citelně chybět. Druhým vyřazeným je Hunt, ten ovšem laboruje se zraněným kolenem. Obrovskou úlevou pro kouče je návrat zabijáka Claudia Pizarra, který by měl rozhodovat v důležitých momentech a dávat klíčové branky.
Werder Brémy - pravděpodobná sestava:
Wiese - C. Fritz, Mertesacker, Naldo, Boenisch - Baumann - Frings, Tziolis - Özil - Pizarro, Hugo Almeida.
M'gladbach - pravděpodobná sestava:
Bailly - Stalteri, Gohouri, Daems, Dorda - Bradley, Galásek, Baumjohann - Matmour, Colautti, Marin.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.35 - 4.30 - 7.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Eintracht Frankfurt - VfL Wolfsburg  (sobota 15:30)
Duel Eintrachtu Frankfurt s VfL Wolfsburg slibuje zajímavou podívanou. se poslední dobou na domácím hřišti daří, vzpomeňme, jak odsud se čtyřgólovým přídělem odjížel Hannover či Bochum. Vlkům se ke všemu venku vůbec nedaří a ještě se jim tam nepovedlo v této sezóně ani jednou naplno bodovat.

Wolfsburg nasbíral z cizích hřišť pouhopouhých 5 bodů za pět remíz, přitom doma rovných 25. Trenér Felix Magath věří, že se jeho svěřencům podaří konečně tuto nepříznivou sérii prolomit. "Jednou se nám to podařit musí. V minulosti se nám proti Eintrachtu dařilo. Zápasy v jarní části sezóny nám dodali mnoho seběvědomí a optimismu. Pokusíme se zde vyhrát."

Útočník Grafite bude již možná v základní sestavě, ale podobné zdravotní potíže mají Sascha Riether a Diego Benaglio, což by bylo pro Vlky velmi zapeklité. Navíc dlouhodobě mimo je Ashkan Dehagah, který chytil žloutenku typu A.

Ve Frankfurtu se strachují o stav Martina Fenina, který v týdnu prodělal chřipku. Stále zranění jsou Christoph Preuß, Christoph Spycher, Ioannis Amanatidis (všichni po operaci kolene), Zlatan Bajramovič (třísla), Ümit Körkmaz, který se vrací do pomalu trénikového procesu, a brazilský stoper Chris, který je pro vyloučení z předešlého kola suspendován.

S pouhými čtyřmi body náskoku na sestupové příčky trenér Eintrachtu Friedhelm Funekl věří, že se jeho týmu podaří náskok zvětšit. "Jsem spokojen s fotbalem, kterým se prezentujeme, ale potřebujeme získat více bodů z nadcházejích zápasů".
Eintracht Frankfurt - pravděpodobná sestava:
Pröll - P. Ochs, Russ, Vasoski, Petkovic - Steinhöfer, M. Fink - Fenin, A. Meier Köhler - Liberopoulos
VfL Wolfsburg - pravděpodobná sestava:
Benaglio - Pekárik, Šimůnek, Barzagli, M. Schäfer - Riether, Josué, Gentner - Misimovič - Okubo, Džeko
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.80 - 3.15 - 2.35
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Hannover 96 - VfB Stuttgart  (sobota 15:30)
Hannover a Stuttgart, dva zklamané týmy z podzimu, se mimojiné střetnou v sobotním odpoledne. Domácí budou chtít napravit prohru z minulého kola, hostující VfB by naopak své poslední výsledky rádo zopakovalo.

Loni Hannover sahal po pohárech, letos to zatím na ně nevypadá ani náhodou a naopak se "96" budou muset ohlížet v tabulce pod sebe, jelikož mají na sestupové pozice pouze čtyřbodový náskok. Do jara dolnosaský klub vstoupil výhrou 1:0 nad Schalke, před týdnem ovšem potvrdil fakt, že na soupeřových hřištích je nejhorší v lize, když prohrál v Cottbusu s Energií 1:3.

"Na výkon z Cottbusu musíme zapomenout," burcuje trenér Dieter Hecking, který i proti rozjetému soupeři, jako je Stuttgart, věří v potvrzení dobré domácí bilance. ”VfB před týdnem ve druhé půli hodně profitovalo z brzkého vyloučení soupeře a z branky Hitzlspergera,” domnívá se Hecking, který musí řešit poměrně rozsáhlou marodku. Ta čítá Vinicia, Lalu, Schlaudraffa, Ismaela, Krebse, Rausche a Zizza, za červenou kartu navíc pyká Andreasen.

Tým ze Švábska je naopak zcela v pohodě, přitom před dvěma týdny tomu bylo ještě zcela jinak. Tehdy byli stuttgarští vypráskání v poháru od Bayernu 1:5, od té doby se ale situace otočila o 180 stupňů. Výhry 2:0 nad Gladbachem a 4:2 v Leverkusenu jsou příčinou toho, že se se Stuttgartem opět počítá v bojích o evropské poháry, neboť na ně VfB ztrácí v této chvíli jen dva body.

Stuttgartu navíc jede do hannoverské AWD-Areny (dříve Niedersachsenstadion) s dobrými vzpomínkami, naposledy zde totiž prohrál před dvaceti lety. "Hannover bude jistě chtít odčinit porážku, zápas v Cottbusu byl kiks. Ale když přistoupíme k zápasu tak jako posledně, jsem velmi optimistický, že dokážeme vyhrát," míní kouč Markus Babbel. Ten nebude moci využít služeb zraněných Bastürka, Delpierra, Gebharta a Rudyho.
Hannover 96 - pravděpodobná sestava:
Enke - S. Pinto, Eggimann, Fahrenhorst, Tarnat - Balitsch, C. Schulz - Rosenthal, Krzynówek - Štajner, Hanke
VfB Stuttgart - pravděpodobná sestava:
Lehmann - Osorio, Boulahrouz, Tasci, Magnin - Khedira, Hitzlsperger - Lanig, Hilbert - Gomez, Marica
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.05 - 3.15 - 2.20
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Hertha BSC - Bayern Mnichov  (sobota 15:30)
Téměř veškerá pozornost v Německu v těchto dnech směřuje do Berlína a rozhodně to není pouze zásluhou právě vrcholícího filmového festivalu Berlinale. Na místním Olympiastadionu totiž proběhne vskutku šlágr kola, což jen umocňuje fakt, že po pátečním selhání Hoffenheimu má Hertha BSC i FC Bayern šanci na první příčku.

"Hlavní město proti fotbalovému hlavnímu městu, bratr proti bratrovi, druhý proti třetímu," zní stručná charakteristika špektáklu, jak jí vystihl domácí útočník Marko Pantelić. Právě poslední aspekt je celkem překvapivý. Sice se čekalo, že v tuto chvíli již bude mistrovský Bayern na první příčce, daleko překvapivější je však třetí pozice Herthy, která se v takto pokročilé fázi sezóny na špici již dlouho nepohybovala.

Domácí celek ale i nadále zůstává outsiderem, což mu podle všeho vyhovuje. ”Bayern bude mistrem. Vsadil jsem se s Lucienem Favrem (trenér - pozn. red.), já tipnul Bayern, on Hoffenheim," prohlásil dokonce manažer Dieter Hoeneß, o němž se v poslední době spekulovalo, že by mohl ve stejné funkci, ovšem v Mnichově, nahradit svého bratra Uliho, který po sezóně končí. To však mladší z bratrů rázně popřel.

"Bavoři jsou na tom dobře, o tom žádná. Jsou těžko k zastavení, ale Hamburg právě ukázal, že je to možné,” řekl dále Dieter Hoeneß. ”Bayern má nejlepší kádr v lize, ale my hrajeme doma a dáme do toho všechno,” dodal bojovně manažer. ”Nepotřebujeme se schovávat,” prohlásil kapitán Arne Friedrich.

"Stará dáma", jak již bylo řečeno, zažívá parádní sezónu - historicky nejlepší podzim, jaro zatím také rozjeté slušně. Nejprve Hertha porazila 2:1 Frankfurt, před týdnem ovšem nepodala ideální výkon, přesto si ze hřiště Arminie Bielefeld, kde se nehraje dvakrát snadno, odvezla bod za plichtu 1:1.

I proti mají mnichované ze soupeře respekt. "Bereme utkání proti Hertě BSC velmi vážně, protože odehrála znamenitou podzimní část a vyhrála posledních sedm domácích utkání. A jako každý tým z horní části tabulky je i Hertha vážným konkurentem v boji o titul," uvedl trenér FCB Jürgen Klinsmann. "Bude to špičkové utkání. Berlíňané přesvědčili o svých kvalitách, odehráli dobrá utkání. Naším cílem je dostat se co nejrychleji na první místo," prohlásil pro změnu záložník Hamit Altintop.

Bayern zatím zažívá v novém kalendářním roce úspěchy střídavě. Po drtivé pohárové výhře 5:1 ve Stuttgartu bavoři prohráli 0:1 v Hamburgu, minulou neděli zase doma přehráli Dortmund a díky dvěma pózdním zásahům Kloseho ho porazili 3:1. "Ze zápasu v Hamburgu jsme se poučili, že po úspěšných zápasech musíme ještě přidat," myslí si Klinsmann a dodává: "Je jen otázkou času, když se dostaneme před Hoffenheim."

Obhájci bundesligového titulu mají oproti soupeři výhodu v personální situaci, jediným hráčem mimo hru je totiž distancovaný obránce Oddo. Klinsmann si tak dokonce může dovolit přepych v podobě vynechání Lukase Podolského v nominaci.

Domácí naopak mají dlouhodobě na marodce Chaheda, Fiedlera, Piszczeka, Lustenbergera a Hartmanna, poraněná achilovka navíc ani tentokrát neumožní návrat na hřiště Gojkovi Kačarovi a ani jeho krajan Marko Pantelić si zřejmě dnes nekopne. "Nechali jsme rozhodnutí na Markovi a on se sám rozhodl, že takto nemůže nastoupit," uvedl klubový lékař Herthy Ulrich Schleicher. Do základu se naopak vracejí jiné dvě opory, kapitán Friedrich a veterán Dárdai.
Hertha BSC - pravděpodobná sestava:
Drobný - von Bergen, A. Friedrich, Šimunić, M. Stein - Ebert, Dardai, Nicu, Raffael - Chermiti, Voronin
Bayern Mnichov - pravděpodobná sestava:
Rensing - Lell, Lúcio, Demichelis, Lahm - Schweinsteiger, van Bommel, Zé Roberto, Ribéry - Klose, Toni
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.15 - 3.30 - 1.80
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
1. FC Köln - Karlsruher SC  (sobota 15:30)
Souboj ze spodních pater tabulky, ani jeden tým zatím nemá ani zdaleka zajištěnou záchranu. Více sebevědomí však v poslední době nabrali hosté, kteří v minulém klání otočili souboj s Hamburkem i přesto, že prohrávali už 0:2. Ale ani Kolín nezaostává, ve dvou kláních uhrál dvě remízy s Wolfsburgem a Frankfurtem, proto se tak v současnosti drží v pohodlném středu tabulky.

Kolín má jednu z nejvyrovnanějších defenzivních i ofenzivních činností, malé zlepšení či posílení by však vyžadoval útok. Nad sestupovou propastí má náskok osmi bodů a důležité body proti papírově slabšímu celku by dodaly rozhodně více klidu do dalších dnů. Kolín přitom patří k nejméně remízovým týmům Bundesligy, dvě jarní plichty dotvořily teprve číslo 3.

Karlsruhe spadlo po matných výkonech dolů, ale přece jenom je šestnácté jen o skóre, do konce sezóny na něj čeká tuhý boj. Mezi důležitá klání se dá počítat i toto venkovní na Rhein-Energie-Stadion, při případném úspěchu mohou hosté nepříjemnou zónu opustit. Poslední dvě vzájemná klání skončila smírně a i tentokrát je hodně pravděpodobné, že bude k vidění jen plichta.

Domácí trenér Daum nemůže postavit pouze duo playerů, Ümit Özat má problémy se sluchovým orgánem a Pierre Wome má poraněnou nohu. Generální manažer Kolína Michael Meier se nejvíce obává útočné síly forvarda Sebastiana Freise, jenž rozhodl dvěma góly minulý zápas s Hamburkem. Meier dokonce přiznal, že si na hvězdného mladého kanonýra brousí zuby v přestupové politice: "Je pro nás velmi zajímavý, nicméně on má a chce mít i dále kontrakt s Karslruhe, my tak musíme respektovat jeho situaci."

Pro samotného Freise zápas žádný zvláštní náboj nemá: "Nevím, proč by pro mě měl být speciální," stručně se vyjádřil k soupeři. Hosté přijedou bez potrestaného Marca Engelhardta, jenž pyká za červenou kartu, dále Maika Franze, který je po operaci paty a Joshua Kennedy si plnil reprezentační povinnosti. Toho by měl nahradit na postu záložníka Godfried Aduobe.

"Je na čase získat body proti úhlavnímu rivalovi," vyhlašuje sebevědomě šéf hostů Edmund Becker. Na druhé straně spoléhá Michael Meier na týmovou práci: "Je důležité hrát jako tým a nezaměřovat se pouze na jednoho hráče, jako třeba Freise. Cílem není zastavit tohoto kanonýra, ale celé Karlsruhe."
1. FC Köln - pravděpodobná sestava:
Mondragon - Brečko, Geromel, Mohamad, Matip - Yalcin, Petit, Pezzoni, Ehret - Radu, Novakovič.
Karlsruher SC - pravděpodobná sestava:
M. Miller - A. Görlitz, Drpič, Sebastian, Celozzi - Aduobe - Timm, da Silva, Stindl - Federico - Freis.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.85 - 3.30 - 3.90
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
VfL Bochum - Schalke 04  (sobota 15:30)
VfL Bochum proti Schalke 04, tento souboj náš čeká v sobotu odpoledně v rámci 20. kola bundesligy. Domácí minule prohráli na výjezdu do města aut Wolfsburgu, a tak si budou jistě chtít udobřit fanoušky. Schalke se minulý víkend dařilo, když dokázalo porazit na vlastní půdě silný Werder Brémy, a bude se jistě chtít dalším bodovým ziskem přiblížit k nedalekým pohárovým příčkám.

Hvězda hostů, Kevin Kuranyi, čelil útoku neznámého hackera na klubové stránky. Hacker na webu zveřejnil informaci, že klub ukončuje Kuranyimu s okamžitou platností kontrakt. Vedení vše rychle dementovalo a samotný Kuranyi se na to kouká z té veselejší stránky. "Jen se mi snažil prodloužit dovolenou", šprýmoval, ale vzápětí dodává: "Ale vážně, není to pro mě nic neobvyklého, že se moje jméno zneužije k podobným nejapným žertíkům"

Trenér Fred Rutten se před sobotním kláním vyjádřil takto: "V současnoti se soutředíme jen na toto utkání. Nemyslíme nato, abychom udrželi vítěznou šňůru, ale hrajeme od zápasu k zápasu." Scházet mu bude kapitán Marcelo Bordon a také suspendovaný Jermain Jones, což je rovněž citelná ztráta, hlavně po zimním odchodu Fabiana Ernsta.

To kouč Bochumi Marcel Koller musí řešit rovněž složité problémy se sestavou. Bude mu totiž chybět stálá stoperská dvojice Maltritz - Yahia a také pravý křídelník, Paul Freier, který nebyl k dispozici také obě předchozí kola. Rovněž menší šrámy doléčuje dvojice útočníků Klimowitz, Šesták.

Koller však zůstává optimistou: "Máme dostatečně kvalitní kádr na to, abychom se se vzniklou situací popasovali." V tom s ním souhlasí i kapitán Christoph Dabrowski a dodává: "Už jsme mnohkrát dokázali, že jsme dostatečně silní, a že umíme krizové situace řešit.". Současní situace je skutečně krizová, Bochum totiž ztrácí na nesestupové příčky rovné dva body.
VfL Bochum - pravděpodobná sestava:
Fernandes - Concha, Pfertzel, Mavraj, C. Fuchs - Imhof, Dabrowski - Epallé, Azaouagh - Šesták, Klimowicz
Schalke 04 - pravděpodobná sestava:
Neuer - Rafinha, Höwedes, Krstajic, Westermann - Engelaar, Rakitic, Kobiashvili - Asamoah, Kuranyi, Farfán
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.50 - 3.20 - 2.00
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Borussia Dortmund - Energie Cottbus  (neděle 17:00)
Dortmund se bude snažit vylepšit svou nepříliš lichotivou devátou příčku a přiblížit se tak pohárové Evropě či případně dokonce Lize mistrů. Soupeře má k tomu na první pohled ideálního - Chotěbuz. Jenže první dojem někdy klame. Energie minule konečně po několika kolech doma vyhrála, když porazila Hannover a křídla jí tak mohou výrazně narůst.

Dortmundu se určitě příliš nezamlouvá střed tabulky, ovšem daleko od předních příček nemají, Bundesliga je celkem hodně vyrovnaná. Borussia navíc chytla v úvodních dvou kláních velmi nepříjemný los, když hrála doma s Leverkusenem a jela na hřiště Bayeru Mnichov, vydřený bodík tak odpovídá jejím možnostem. Dortmund hraje velmi rozdílnými styly a většinou se přizpůsobí hře soupeře, má vyrovnanou defenzivní i ofenzivní činnost.

Chotěbuz zatím klesla v průběžném pořadí na sedmnácté místo, daleko ale od sestupové zóny nemá a pokud zaboduje, dostane se mimo nebezpečné pásmo. Chotěbuz před výhrou v Hannoveru předvedla velmi solidní výkon na hřišti Hoffenheimu a tak jarní část sezóny se zatím zdá být lepší, než ta podzimní. Minulé vzájemné klání v Signal-Iduna-Parku dopadl lépe pro domácí, kteří vyhráli 3:0 a velkým favoritem jsou i tentokrát.

Domácí kouč Klopp nemůže nasadit trio hráčů, Mats Hummels má přetržené vazy v kotníku, Jakub Blaszczykowski má problémy s nohou a Dedé laboruje s poraněným kolenem. Naopak domácí mohou přivítat kapitána Sebastiana Kehla, který by měl domácím hodně pomoci. Devětadvacetiletý hráč se vrací po třech měsících, kdy si nepříjemně zranil nohu.

"Je náš nejdůležitější hráč, je to typ playera, který nosí v sobě vítězného ducha," pochválil ho obránce Neven Subotič. Sám záložník Kehl se vyjádřil přímo ke svému budoucímu působení: "S úspěchem musíme počítat vždycky. Jsme pod velkým tlakem, abychom zůstali ve hře o poháry. Nechceme rozhodně prohrát."

Chotěbuz nepřiveze Mariusza Kukielku a Savo Pavičeviče, jenž mají oba zraněné koleno, Vragela da Silvu trápí meniskus a Marco Kurth ještě laboruje s nohou. "Naši hráči nesmí být vystrašení a musí hodně bojovat. Pokud nebudou domácí ve své kůži, máme šanci uspět. Chceme navázat na dobré výkony s Hannoverem a Hoffenheimem," povzbuzuje své svěřence kouč Bojan Prašnikar.
Borussia Dortmund - pravděpodobná sestava:
Weidenfeller - Owomoyela, Felipe Santana, Subotič, Y.-P. Lee - Kehl - K.-P. Boateng, Kringe - Hajnal - Frei, Valdez.
Energie Cottbus - pravděpodobná sestava:
Tremmel - Radeljič, Cagdas, Cvitanovič, Ziebig - T. Rost - S. Angelov, Skela, Iliev - Rangelov, Jula.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.45 - 3.90 - 6.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Hamburger SV - Arminia Bielefeld  (neděle 17:00)
Nedělní dohrávku 20. kola uzavře zápas Hamburgeru SV, který přivítá hosty z Bielefeldu. Hamburk je doma nesmírně silným týmem, vždyť podívejte se na jeho domácí bilanci: osm výher, jedna remíza a ani jedna prohra. Hosté jsou na tom venku prachbídně, jenomže předminulé kolo se vzchopili a odvezli si z Brém všechny tři body, navíc často proti silnějším týmům kradou i po bodech za remízy, takže nemusí to být tak jednoznačná záležitost, jak se na první pohled může zdát.

Šanci v základní sestavě Hamburku dostane opět dánský stoper, Michael Gravgaard, kterému se zrovna dvakrát nepovedla premiéra v klubu, když minulé kolo nepřímo zapříčinil porážku Hamburku na půdě Karlsruhe, čímž HSV ztratito drahocenné body v boji o titul. Trenér Hamburku Martin Jol nazval dokonce po zápase jeho výkon "dětinským", nyní ale své stanovisko přehodnotil: "Dávám hráčům vždycky druhou šanci. Nejsme momentálně v situaci, kdybychom si mohli dovolit poslat hráče po jedné chybě domů, to si mohou dovolit v Evropě maximálně jeden nebo dva kluby. Ale zde tomu tak není. Jsem si jist, že naši fanoušci Michaela v zápase podpoří," uzařel svojí řeč nizozemský trenér.

Hamburku bude chít jistě odčnit hanobný výkon z druhé půle proti Karlsruhe. Ke zdolání Bielefeldu mu ale bude chybět chorvatský kanonýr, Mladen Petrič, který pyká pro karetní trest. Nahradit by ho měl Ivica Olič, který se vrací po distancu z pohárového utkání, kdy měl roztržku s hráčem Hoffenheimu Carlosem Eduardem. Chybět budou jako vždy dlouhdobí marodi, Romeo Castelen a Thimothée Atouba plus nedávno zraněný Bastian Reinhardt.

Trenér hostů Michael Frontzeck si je vědom, že by hráči Hamburku mohli býti po překvapivé porážce z minulého kola ne zcela ve své kůži. "Nevím, jestli měl ten zápas na ně nějaký negatiní nebo pozitivní účinek, to se dozvíme v neděli. Přesto naposledy doma předvedli proti Bayernu skvělý výkon. Bude to težký zápas, ale my jsme poslední zápasy venku rovněž odvedli dobrou práci," nadějně dodává.

Jak již totiž bylo výše uvedeno, Armínii se povedlo na jaře porazit venku Werder Brémy a tím ukončili nelichotivou sérii 25 zápasů venku bez výhry. Michael Frontzeck doufá, že na tento výkon jeho svěřenci naváží. Chybět mu pro tento zápas budou hlavně borci z obrany: Marklus Schuler, Markus Bollman, Michael Lamey a hlavně kapitán týmu Rüdiger Kauf, jenž čelí útokům soupeře ze zálohy.
Hamburger SV - pravděpodobná sestava:
F. Rost - Demel, Gravgaard, Mathijsen, Jansen - Tavares, Jarolím - Pitroipa, Trochowski - Guerrero, Olič
Arminia Bielefeld - pravděpodobná sestava:
Eilhoff - Kučera, Mijatovič, N. Herzig, Rau - Kirch, Tesche - Kamper, Munteanu - C. Katongo, Wichniarek
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.45 - 3.75 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.TSG Hoffenheim19123445:2439
2.Bayern Mnichov19115342:2638
3.Hertha BSC19114430:2237
4.Hamburger SV19113529:2736
5.Bayer Leverkusen19103639:2633
6.VfB Stuttgart1994632:2531
7.VfL Wolfsburg1986538:2630
8.Schalke 041986525:1730
9.Borussia Dortmund1979329:2330
10.Werder Brémy1975740:3126
11.1. FC Köln1973922:2824
12.Eintracht Frankfurt1955926:3320
13.Hannover 961955922:3520
14.Arminia Bielefeld1939718:2918
15.Energie Cottbus19441115:3216
16.Karlsruher SC19511318:3616
17.VfL Bochum1928921:3214
18.Borussia Mönchengladbach19331319:3812

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (110)

Přidat komentář
Lorcan

Hoffenheim vyhraje 2:1

Reagovat
smazaný uživatel

0:0

Reagovat
smazaný uživatel

Doufam ze daji Bremy Gladbachu aspon buro

Reagovat
Lorcan

myslíš ty Brémy co na jaře ještě nebodovali

Reagovat
smazaný uživatel

jj presne tyhle Bremy, ale nekde se snad chytit musime

Reagovat
smazaný uživatel

pochybuju, že to zrovna Gladbach bude... většinou je motivovací soupeř Bochum...

Reagovat
smazaný uživatel

Hoffenheim - Leverkusen 0

Bremen - Gladbach 1

Hannover - Stuttgart 0

Hertha - Bayern 1111111111

Köln - Karslruhe 0

Bochum - Schalke 2

BVB - Cottbus 1

HSV - Arminia 1

Reagovat
smazaný uživatel

No tedy, supertipér vandertom se opět ukázal...

Reagovat
smazaný uživatel

Neztrapňuj se tu planýmy výkřiky

Reagovat
Arne

Co ta Hertha?

Reagovat
smazaný uživatel

Jasná jedna ne?

Reagovat
Arne

Ok... Ale pokud to jsou opravdu tipy a ne přání, tak jseš asi ještě horší tipér než já, a to je už co říct.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak krom Herthy to je tip. U Herthy to je přání, popíchnutí.

Reagovat
smazaný uživatel

hehé

Reagovat
smazaný uživatel

jj presne ty

Reagovat
smazaný uživatel

Hoffenheim vyhraje 2:1

Reagovat
smazaný uživatel

2-2

Reagovat
Liquid

Hoffenheim vyhraje 9:0

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Slejdy

Reagovat
smazaný uživatel

Leverkusen vyhraje.

Reagovat
Arne

Určitě?

Reagovat
smazaný uživatel

Co já vím, ale musí tady být nějaká protiakce, když to každý fouňa píše, že vyhraje Hoffenheim. Máme kvalitnější tým než Mönchengladbach.

Reagovat
Arne

Njn, to nesmíš brát vážně. Šanci na výhru máte poměrně velkou.

Reagovat
Bakary3

No řek bych tak 50:50

Reagovat
smazaný uživatel

Pokud Hoffenheim předvede to co v minulém kole, nemůžeme prohrát.

Reagovat
Bakary3

A pokud Leverkusen předvede to, co v minulém kole, nemůže vyhrát

Reagovat
smazaný uživatel

Ale může.

Reagovat
Bakary3

No jen tak srovnávám situaci A ten Hoffenheim nebyl zas tak špatnej, Gladbach měl kromě golu jen pár náznaků, jinak hrál hlavně Hoff.

Reagovat
smazaný uživatel

Kdepak.

Reagovat
smazaný uživatel

ále... na to, že měl Gladbach tříčlenou obranu nic moc, hlavně od týmu, kterej dává nejvíc gólů v lize...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

ale Gladbach měl skvělého brankáře, kterej na čáře kouzlil (centry vynecháme ) Adler by si měl dát trošku pozor no... (vím, že na to má aby kouzlil, ale nějak to poslední dobou nepředvádí)

Reagovat
smazaný uživatel

On taky čaruje v jiném smyslu slova...

Reagovat
smazaný uživatel

to ano... ale raději bych, kdyby kouzlil jako v minulé sezoně...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

2:2 !!!

Reagovat
smazaný uživatel

temeraf, ze si vecer pustim CT4

Reagovat
smazaný uživatel

Tvoje jméno je Rytmus ?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Super dnes vecer se aspon bude na co divat Doufam ze Hoffenheim vyhraje

Reagovat
smazaný uživatel

Hoffenheim - Leverkusen 1-2..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Slejdy

jj

Reagovat
irik

jo, kéž by ..

Reagovat
smazaný uživatel

Tak jako ani se nedivim ze sou prvni kdyz maj takovejch cernejch v utoku!!!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Obránci ostatních týmů nejsou čtyřletí kluci, aby se báli při každé příležitosti čertů.

Reagovat
smazaný uživatel

To je zacatek...ve 13 minute...0:2 z pohledu Hoffenheimu...

Reagovat
smazaný uživatel

Juchuchú, jachachá...

Reagovat
smazaný uživatel

ale ten rené co prováděl měls pravdu, kouzlí...

Reagovat
smazaný uživatel

Tam vletěl jako dívka na koštěsti...

Reagovat
smazaný uživatel

Říkejte mi třeba Aspirin, ale dnes neprohrajeme...

Reagovat
smazaný uživatel

pokud Hoffenheim budeš nazývat bolestí hlavy, tak proč ne

Reagovat
smazaný uživatel

1-4.......zítra vede bayern

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Jabadabadúúúúúúúúúú

Reagovat
smazaný uživatel

gratuluju a děkuju k odklizení "sněhu" a posolení vozovky k cestě na první místo

Reagovat
smazaný uživatel

Není zač.

Reagovat
Arne

Jen bacha, cesta bude ještě hodně klouzavá... Zvlášť v "ledničce" zvané Olympiastadion.

Reagovat
smazaný uživatel

Jj, dnes to vidím na pořádnou sněhovou vánici, radši nevyjíždět, nebo dnes Bayern havaruje. Místy budou jazyky, kalamita je téměř jistá.

Reagovat
smazaný uživatel

ale ale, domácí zápasy hrajeme už dlouho v Allianz Areně

Reagovat
Arne

Já nemluvil o dalších zápasech, ale o tom dnešním... A Olympiastadion není jen v Mnichově, ba naopak - ten daleko lepší je u nás.

Reagovat
smazaný uživatel

nj, tu vaši olympiádu nedoprovázel tragédie ... ale jinak, proč sem tam dal asi tento smajlík: ? samozřejmě vím, že jsi to myslel na dnešní zápas...

Reagovat
Arne

Ok... Tak si ale uvědom, že ty dáváš tenhle smajl skoro za každý svůj příspěvek, čiže já už v tom kolikrát (mimo jiné třeba teď) nic neavizuju...

Reagovat
smazaný uživatel

ok, tak si dám pozor a začnu jako ironickej smajlík používat jinej... (ale ještě nevim jakej, asi ten mr green)

Reagovat
Arne

Jinak ta "naše" Olympiáda byla v důsledku ještě tragičtější...

Reagovat
smazaný uživatel

jn, je docela smutný, že takový pěkný stadiony doprovází taková smutná historie...

Reagovat
smazaný uživatel

Ten Helmes je borec

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Hoffenheimu už asi dochází dech. Bayern si titul uniknout nenechá.

Reagovat
smazaný uživatel

Včera Hoff ůplně vyhořel.

Reagovat
smazaný uživatel

nemáte někdo link na frankfur - wolfsburg ??

Reagovat
Tomanatura

Dneska 2. nejzajímavější zápas celého víkendu. Hertha

Reagovat
smazaný uživatel

A ten první?

Reagovat
Tomanatura

Nehraje se v Itálii nejslavnější derby?

Reagovat
Arne

Reagovat
$dolar$

Drobny !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Reagovat
$dolar$

Skoda 1:1 mala chybka Drobnyho

Reagovat
Lorcan

bych spíš viděl chybu obránců že nechali třikrát dorážet hráče bayernu a taky že měl bayern nehorázný štěstí, že se to k nim vždycky odrazilo zpátky

Reagovat
$dolar$

No to prvni mel Jarda vyrazit nekam mimo branu nebo chytit

Reagovat
irik

Drobný byl ten poslední, kdo za to mohl.

Reagovat
$dolar$

Podle me tu prvni ranu mohl chytit, nebo minimalne nevyrazet pred sebe.

Reagovat
smazaný uživatel

viděls jak to zaplavalo? si zkus proti té ráně stoupnout a uvidíš jak to tancuje, pak dělej chytrýho

Reagovat
smazaný uživatel

to je to samé jako s tim rensingem na kterýho střílel jarolím no...

Reagovat
$dolar$

Andrej Voroniiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiin

Reagovat
Lorcan

hlavně at to ted udržej, to budou nervy

Reagovat
$dolar$

Presne tak

Reagovat
smazaný uživatel

Jedeme, šlapeme dále, go Hertha

Reagovat
$dolar$

Reagovat
$dolar$

Joooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo Andrej Voroniiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiin Jaroslav Drobny !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Reagovat
$dolar$

Joooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo Andrej Voroniiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiin Jaroslav Drobny !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Heeeeertha, Heeeeeertha, Heeeeertha ist first

Reagovat
smazaný uživatel

gratulujem...moc dobry tip..

Reagovat
smazaný uživatel

Dortmund-Cottbus 1:2

Reagovat
smazaný uživatel

Hihi...

Reagovat
smazaný uživatel

Tak si vsaď na Dortmund,když myslíš Bod tam Cottbus urve

Reagovat
smazaný uživatel

Tak bod, nebo vyhraje 2:1? Už se rozhodni...

Reagovat
smazaný uživatel

Vždyť je to jedno,na O2 je taky dobrej kurz.Tak to zase tak neprožívej

Reagovat
smazaný uživatel

Já nic neprožívám.

Reagovat
smazaný uživatel

Počkej a O2 je nějaká nová sázkovka?

Reagovat
smazaný uživatel

Asi toho moc neznáš co?Když nevíš,že 02 je neprohra hostů.A když se někdo přepíše,tak z toho nedělej takovou vědu Já mám názor,ty máš názor Sázíš?Tak hlavně,že ti to vychází....

Reagovat
smazaný uživatel

Ale no tak, jen jsem si rýpnul...

Reagovat
smazaný uživatel

...jasný,já sem skoro splachovací

Reagovat
smazaný uživatel

Opravdu?

Reagovat
$dolar$

Zase hraje Graavgard

Reagovat
smazaný uživatel

jupí

Reagovat
$dolar$

Goooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooool , Piotr TROCHOWSKI

Reagovat
smazaný uživatel

Tak co Kancik,nevíš jak hrál Dortmund?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele