Anglická Premier League - preview 3. kola

01.09.2012, 09:13, aktualizováno 02.09.2012, 08:32
Previews
Liverpool si dnes odbude další díl složitého počátečního seriálu svých zápasů. Tentokrát se spáruje s Arsenalem, aby dal dohromady jednoznačně největší tahák kola. Později ke svým utkáním vyběhnou také fotbalisté Aston Villy a Southamptonu, kteří dosud jako jediní nebodovali...
Liverpool FC - Arsenal FC  (neděle 14:30)
Měl to být především jejich den. Liverpool se holedbal touhou sehnat hrotového útočníka, o Clintu Dempseym se pak mluvilo už takřka měsíc. Arsenal dle Wengerových slov hodlal vyztužit střed pole, největším favoritem byl záložník Chelsea Michael Essien. Jenže ostrouhaly oba dva kluby. Essiena Arsenalu vyfoukl na hostování Real Madrid, Liverpool o Dempseyho přišel snad kvůli váhavosti ve prospěch Tottenhamu; a situace s útočníky nakonec dopadla tak, že odešel Andy Carroll, který hned první zápas v novém působišti zářil...

Poslední den přestupů "vyšel" zhruba podobně, jako se dařilo Reds i Gunners v prvních dvou kolech Premier League. Těžko říct, kdo si vedl hůře: Arsenal má sice o bod více než klub z Anfield Road, ale bezgólové remízy se Stoke City a především se Sunderlandem jsou tučným vykřičníkem neschopné ofenzivy loni třetího celku tabulky. Liverpool zatím musí vystačit jen s bodem, ale remíza 2:2 s Manchesterem City se snad ani za ztrátu považovat nedá. O porážce 0:3 s WBA raději ani nebudeme mluvit.

Vraťme se ještě k nulové potenci Arsenalu směrem dopředu. Když za doprovodu otevřených úst fanoušků Premier League a nadávek příznivců severolondýnského klubu opouštěl Emirates Stadium Robin van Persie, honosil se Wenger slovy, že náhradu za nejlepšího střelce loňského ročníku nejkvalitnější soutěže světa má. Přišli útočníci s velkými ambicemi, nejlepší kanonýr Ligue 1 Olivier Giroud a kdysi zázračně dítě z Kolína, majitel už více než stovky reprezentačních startů za Německo, Lukas Podolski. A výsledek? Nula...

Liverpool naopak udělal to pravé terno hostováním Nuriho Sahina z Realu Madrid. Zvláště tedy proto, že Lucas si opět přivodil závažné zranění stehenního svalu a bude mimo zhruba tři měsíce. Vedle další posily Joe Allena a kapitána Stevena Gerrarda tak má Brendan Rodgers i při absenci Brazilce výborného hráče.

První zápas někdejších týmů Big Four postrádá favorita, nicméně mírně navrch, alespoň co se týče blízké historie, by měl mít Arsenal - ten totiž dovolil Liverpoolu z posledních desíti zápasů vyhrát jen jednou. Zajímavá je taktéž statistika nejčerstvějších klání obou celků na Anfield Road, bilance dvě remízy a dvě prohry pro domácí rozhodně nenaplňuje fanoušky Reds optimismem. Ti by přitom tak moc potřebovali skalp jednoho ze zvučných soupeřů - když totiž nepočítáme zápas s Chelsea, která tehdy šetřila síly po finále FA Cupu na další finále Ligy mistrů, neporazil jeden z nejslavnějších klubů anglické historie velký tým už devět měsíců - tehdy na konci listopadu 2011 to byla shodou okolností opět Chelsea.

Slovem jsem již zavadil o zdravotní stav jednoho ze středopolařů Reds, je tak záhodno učinit celému tématu zadost. Brazilský fotbalista tedy s jistotou uvolní místo Sahinovi, kromě něj ovšem Rodgers další zdravotní trable řešit nemusí, až tedy s výjimkou Joe Colea, který ještě nevykurýroval svůj zadní stehenní sval do té míry, aby mohl nastoupit do ostrého utkání. Po suspendaci se na druhou stranu může vrátit do sestavy Daniel Agger.

To Arsene Wenger má o poznání větší problémy. Začněme odzadu: v bráně se totiž opět ukáže Vito Mannone, jelikož jak Szczesny i Fabianski ze zdravotních důvodů nastoupit nemohou. Mimo hru je také Sagna, na jehož místo pravého beka si opět stoupne Jenkinson - naopak Laurent Koscielny už po zranění lýtka dolaďuje kondici a jeho start není zcela vyloučen. To neplatí u trojice Wilshere, Frimpong, Rosický, kteří si zřejmě nekopnou ještě nějaký ten pátek.
Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Reina - Johnson, Agger, Škrtel, Enrique - Sahin, Allen, Gerrard - Sterling, Suarez, Downing
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Mannone - Jenkinson, Vermaelen, Mertesacker, Gibbs - Arteta, Ramsey, Cazorla - Gervinho, Giroud, Podolski
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.50 - 3.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Southampton FC - Manchester United  (neděle 17:00)
Potkat v úvodních třech kolech oba manchesterské kluby, alias mistra s vicemistrem, ještě jako nováček - po tom těžko někdy někdo toužil. Southamptonu se letos "poštěstilo", a pokud by se mu povedlo napodobit vlastní výkon proti Citizens, klidně by z toho mohl být první bod sezony.

Psal se 15. květen 2005. Tony Blair se zrovna opájel radostí ze svého historického třetího volebního vítězství, čeští hokejisté akorát vybojovali zlaté medaile na mistrovství světa a fotbalisté Barcelony pro změnu urvali svůj první titul po šesti letech. Zpátky v Anglii, ve slabší záři reflektorů, hráči Southamptonu nutně potřebovali zvítězit na domácím stánku, aby si zachovali svou 27 let trvající prvoligovou příslušnost. Nedokázali to, ačkoliv od 10. minuty vedli vlastním gólem soupeře. Tím osudovým protivníkem byl tenkrát Manchester United.

Teď se Rudí Ďáblové na místo činu vracejí; a potkávají se přitom s celkem, který si za minulých bezmála sedm let prošel hotovým peklem. Spadl do třetí ligy, málem zbankrotoval; United mezitím čtyřikrát triumfovali v PL. Už jen proto by měla být tomuto klání věnována zvláštní pozornost, emoce se totiž rozhodně dostaví. A Soton navrch veskrze opět bude bojovat o holé přežití. Tři porážky hned na startu, to Saints jednak nezažili dlouhých 11 let, jednak by je takový příběh mohl hrubě poznamenat na několik měsíců dopředu.

Red Devils přitom těžko mohou připomínat nějaký válec. I vinou zdecimované obranné linie prozatím utržili jen tři body, vzadu mnohdy působí až komicky, na nějakou dobu přišli o Waynea Rooneyho a skutečným příslibem se prozatím zdají být snad jen obě největší letní posily, Robin Van Persie se Shinjim Kagawou. Právě oni dva nejhlasitěji zaveleli k týden staré porážce Fulhamu. Také u příležitosti tisícího Fergusonova zasednutí na ligovou lavičku se k tomuto tandemu bude upínat většina fanoušků United.

Abychom dostáli všem uctivým povinnostem: skotský manažer má za sebou 598 vítězství, 233 remíz a jen 168 porážek. Pokud nebudeme počítat tu jednu letošní, na sezonu to dělá průměr necelých sedmi proher - úžasné číslo. Jím vedení Ďáblové dále zaznamenali celkem 1 863 branek, pomalu o jednu tisícovku méněkrát inkasovali (890). Přesně o 400 ligových zápasů pod Sirem Alexem Fergusonem mimochodem přišel Ryan Giggs. Pokud tedy dnes vyběhne na plac, oslaví jedno významné jubileum spolu se svým fotbalovým otcem. Coby první fotbalista dosáhne milníku 600 startů v Premier League (soutěž oficiálně provozovaná od roku 1992).

Pokud v posledních zápasech United nejvíce srážela zraněními prolezlá defenzivní linie, minimálně jeden borec hlásí návrat. Jonny Evans konečně doléčil zranění kotníku a měl by se na stoperu spárovat s Vidićem. Jones s Ferdinandem pak už alespoň trénují. Premiéru by si na levém beku mohl odbýt Alexander Büttner, v týdnu totiž po jednom z tréninků kolovaly zprávy o nevalném zdravotním stavu Patrice Evry.

Southampton je spokojený s vyřízením pracovního povolení pro Zambijce a objev letošního Afrického poháru národů, Emmanuela Mayuku. Ten by si tak hned mohl odbýt debut. Naopak na Japonce Yoshidu, příchozího teprve v pátek, bude ještě moc brzy.
Southampton FC - pravděpodobná sestava:
Davis - Clyne, Fonte, Hooiveld, Fox - Schneiderlin - Davis, Lallana - Guly (Mayuka) - Lambert, Rodriguez
Manchester United - pravděpodobná sestava:
de Gea - Rafael, Evans, Vidić, Evra (Büttner) - Carrick, Cleverley, Kagawa - Valencia, Van Persie, Nani
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 6.50 - 4.33 - 1.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Newcastle United - Aston Villa  (neděle 17:00)
Karim El Ahmadi, jedna z nových posil Aston Villy, nepochybuje, že mizerná šňůra výsledků brzy dojde zániku. Paul Lambert také během deadline day dovedl další tři akvizice, takže by jeho tým měl být opět lépe připraven na stoupání ode dna tabulky. První krok bude chtít udělat ve Sports Direct Areně.

Pokud Aston Villa jednoznačně míří výše než na 20. příčku, očekávání ohledně výsledků Newcastlu se vypočítávají daleko hůře. Klub ze severovýchodu loni finišoval na skvělé páté příčce, což by jej správně mělo předurčovat k útoku na Ligu mistrů jakožto přirozenému vývoji; na druhou stranu ovšem Magpies ještě před dvěma lety hráli druhou nejvyšší soutěž. A také letošní ročník Straky rozjely jaksi "napůl". Zaskočily Spurs, avšak poté bez debat podlehly Chelsea - rovněž dosavadní souboje s pohárovými aspiranty tedy vyznívají nerozhodně. Stejně jako ambice černobílých.

V Newcastlu se navíc vedle ligové obhajoby vysokého umístění musí zaobírat také pravidelnou rotací sestavy. Za sebou už totiž mají dva duely v rámci předkola skupinové fáze Evropské ligy, které zvládli uspokojivě, čili se jich čtvrteční program bude týkat minimálně do prosince. Loni podobnou "premiéru" zažívali ve Stoke-on-Trent a není tajemstvím, že šli v ligové soutěži po všech stránkách dolů. Před Strakami tedy leží i tato gigantická výzva.

Aston Villa alespoň na první pohled žádný pořádný "challenge" nepředstavuje. V úvodních dvou kolech podala druholigové výkony, nemá ani bod a navíc navazuje i na smutnou koncovku loňské sezony, takže je nyní bez vítězství už ve 12 po sobě jdoucích kolech. V roce 2012 pak Villans posbírali ubohých 15 bodů. Menší záblesk lepších časů si birminghamští užili teprve v týdnu v rámci Capital One Cupu. Přemohli Tranmere, navíc za přispění spícího či marodícího střelce Benta. Právě na něj teď v druhém nejlidnatějším anglickém městě nejvíc spoléhají.

Ze tří doopravdy nově příchozích mužů (v poslední srpnový den) by podle všeho mohl být připraven jen Jordan Bowery, mladý útočník; při debutu by jej pak ještě měl doplnit levý bek Joe Bennett. Z trestu se vrací stoper Clark.

Newcastle do duelu s řeckým Atromitosem nastoupila zhruba půl na půl namixovaná jedenáctka áčkařů a "béčkařů", respektive členů širšího kádru. Dá se tedy čekat alespoň pět změn spojených s návraty tradičních opor. Jedním z těch mužů, kteří v týdnu neodpočívali a teď se ze sestavy určitě budou pakovat, je bohužel Ryan Taylor. Populární krajní bek si pochroumal kolenní vazy a čeká ho dlouhý pobyt na marodce. Tam si ještě nějaký ten den pobude rovněž Tioté.
Newcastle United - pravděpodobná sestava:
Krul - Simpson, Coloccini, S. Taylor, Santon - Cabaye, Anita, Jonás - Ben Arfa, Cissé, Ba
Aston Villa - pravděpodobná sestava:
Given - Lowton, Vlaar, Clark, Bennett - El Ahmadi, Delph, Ireland - N'Zogbia, Bent, Holman
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.67 - 3.75 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
West Ham United - Fulham FC  (sobota 13:45)
Hned šest klubů letošní Premier League sídlí v hlavním městě Anglie, není proto divu, že první letošní londýnské derby je na pořadu dne už ve třetím kole. Zástupci západu z Fulhamu budou napravovat vypadnutí z ligového poháru proti východním Londýňanům s "přiléhavým" jménem - West Hamu. Ten naopak v nově pojmenovaném Capitol One Cupu postoupil do třetího kola.

2:0 porazili třetiligový Crewe a do dalších bojů se Kladiváři mohou těšit doma na Wigan. Postup vystřelil Maynard a letní posila Maiga. To Fulham se s nepříliš prestižní soutěží loučí po porážce 0:1 s Sheffieldem Wednesday. O to větší motivaci má v Premier League, kde se v minulém kole musel sklonit před Manchesterem United, ačkoli prohra 2:3 s Reds neskýtá příliš prostoru k červenání se. V sobotu po obědě však budou brát jen body...

Proti bude stát nováček elitní anglické soutěže, který, stejně jako Fulham, nenavázal na tříbodový zisk z prvního kola, jelikož padli za oběť rozjetému vlaku jménem Swansea. Velšané naložili Hammers na cestu tři vagóny a něco podobného chtějí před domácím publikem oplatit v městském derby proti Cottagers.

Zvláště pak, když z posledních 15 zápasů proti Fulhamu prohráli pouze jedinkrát (!). Doma pak naposledy sobotnímu soupeři podlehli před téměř jedenácti lety. Ve prospěch vítěze play-off hovoří i celková výsledková statistika, West Ham z minulých 23 utkání ve všech soutěžích odcházeli poraženi jenom dvakrát. Zajímavost ve spojitosti s atraktivitou klání se ještě pojí k "Chalupářům". Ti během posledních 17 mačů v Premier League pouze jednou remizovali.

S potěšením lze rovněž okomentoval marodky obou celků. Domácí Hammers budou postrádat jediného hráče, jímž je Jack Collison. Mladý záložník stále laboruje s kolenem. Značně nepravděpodobný je rovněž start čerstvé hvězdné posily z Liverpoolu, Andy Carrol přišel do klubu z Londýna na hostování s následnou možností trvalého přestupu. Připraveni hrát bude i dvojice Mark Noble, Carlton Cole, přestože byli spojování s přestupem z West Hamu.

To Fulham má s v této souvislosti větší trable. Nejlepší hráč týmu posledních let byl za snahu vytrucovat si přestup oceněn nejen pokutou, ale i nenominováním do zápasů prvních dvou kol, a nezahraje si ani v derby. Navíc je pravděpodobné, že v době výkopu už bude mít podepsanou smlouvu v jiném klubu. Druhý tahoun Moussa Dembele pak dokonce již odešel do Tottenhamu. Hrát nebudou ani nové posily, Kieran Richardson přišel za novou výzvou ze Sunderlandu, ještě větší haló pak zařídil Dimitar Berbatov, jehož Fulham vysvobodil z "vězení" na Old Trafford. Oba dva však budou dělat společnost Carrollovi jen v ochozech. Stejně jako zranění Kerim Frei a Philippe Senderos.
West Ham United - pravděpodobná sestava:
Jaaskilainen - Demel, Collins, Reid, McCartney - Diamé, Noble - Vaz Té, Nolan, Jarvis - Cole
Fulham FC - pravděpodobná sestava:
Schwarzer - Reither, Hughes, Hangeland, Riise - Sidwell, Diarra - Duff, Kacaniklić, Ruiz - Petrić
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.60 - 3.25 - 2.75
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Swansea City - Sunderland AFC  (sobota 16:00)
Obdivuhodnou fazónu má historicky první velšský klub v anglické nejvyšší soutěži. Swansea šokovala při vstupu do teprve druhé sezony v Premier League, když rozdrtila ambiciózní Queens Park Rangers 5:0 a společně s Fulhamem se ujala čela tabulky. Skvělou formu potvrdila výhrou 3:0 doma nad West Hamem a pokud v sobotu opět zvítězí, půjde před Chelsea opět na první místo.

"Boom" okolo Swans má na svědomí výborně zvládnuté přestupní léto. Odešel strůjce senzačního umístění v premiérovém ročníku Brendan Rodgers, ale snad ještě lépe jej nahradil dánská manažer Michael Laudrup. Ten si přivedl hráče jako Chico, Michu, De Guzman, nově také Sung-Yueng Kiho a dokonale tak doplnil stálice v čele s Vormem, Williamsem či Dannym Grahamem. Jedna z hlavních opor týmu Scott Sinclair sice odchází do Manchesteru City, ale na křídlech jej plnohodnotně nahradili Nathan Dyer a Wayne Routledge. Zpevnit tento post má navíc přijít Pablo Hernandez z Valencie.

Ze Swansea se, ať už chceme nebo ne, začíná stávat jeden z černých koňů Premier League a domácí utkání se Sunderlandem může být takovým testem především psychické odolnosti, zda se velšský tým s tlakem veřejnosti dovede vypořádat. Podobně se po svém nástupu na lavičku Sunderlandu mohl cítit i Martin O’Neill, který z prvních deseti utkání hned sedm vyhrál. Jenže i tato kometa brzy spadla z následujících čtrnácti střetnutí brali Black Cats tři body pouze dvakrát a nakonec se museli spokojit s třináctou pozicí. Kdyby přitom udrželi nastolený trend z první dekády O’Neillových klání, skončili by s přehledem v horní polovině tabulky.

A takový cíl nejspíš probíhá i v hlavách nejvyšších činovníků, a samozřejmě především hráčů, Swansea. Když jsem označil duel se Sunderlandem jako test odolnosti, nejde jen o možný hřebínek, který během úvodních dvou týdnů mohl fotbalistům narůst. Mackems v ligové premiéře nedopřáli Arsenalu na jeho hřišti ani gól a uhráli bezbrankovou remízu. Navíc nedávno přivedli dvě veliké posily, Adama Johnsona z Manchesteru City a Stephena Fletchera z Wolverhamtonu. Když tomu přičteme fakt, že druhé kolo odpočívali pro nepříznivé podmínky, a taky to, že díky McCleanovu galapředstavení porazili Morecambe v ligovém poháru 2:0, můžeme se klidně těšit na vyrovnanou podívanou. A když už ne, tak atraktivní určitě.

Sunderlandu navíc kromě obránce Phila Bardsleyho nechybí žádný důležitý hráč loňského jara. A i za něj navíc už O’Neill našel náhradu v podobě středního záložníka Craiga Gardnera. Samozřejmě pokud nepočítáme Keirana Richardsona, který před pár dny přestoupil do Fulhamu - místo něj by měl na hostování dorazit Danny Rose. Nikoho ovšem nepostrádá ani Swansea, čeká se jen na vyřízení pracovního povolení pro na hostování příchozího forvarda Itaye Shechtera z Kaiserslauternu. Otázkou tak zůstává jen složení středu zálohy, kam vejdou jen tři ze čtveřice Michu, De Guzman, Britton, Ki. Jistotu základní sestavy pak má nejspíš jen první jmenovaný.
Swansea City - pravděpodobná sestava:
Vorm - Rangel, Williams, Chico, Taylor - Ki, Britton (De Guzman) - Dyer, Michu, Routledge - Graham
Sunderland AFC - pravděpodobná sestava:
Mignolet - Gardner, O'Shea, Cuellar, Colback - Cattermole - Johnson, Larsson, Sessegnon, McClean - Fletcher
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.40 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Wigan Athletic - Stoke City  (sobota 16:00)
Pokud se říká, že není důležité vyhrát, nýbrž zúčastnit se, tak o spojení Wigan-deadline day takové rčení neplatí ani z jedné poloviny. Dave Whelan s Robertem Martinezem si vzali volno, aby se jistě vzorně připravovali na jednoho z těch oblíbenějších soupeřů; čili mimo jiné na zápas, na kterém by se mělo dát do budoucna stavět.

Potters se s Latics v Premier League potkávají teprve čtyři roky, nicméně jediné vítězství z těchto osmi utkání, to vpravdě není nic, čím by se ve Stoke-on-Trent chtěli nějak chlubit. Tím spíš, když už šest zápasů čekají na plnohodnotný bodový zisk. Ačkoliv zároveň Potters málokdy zcela ztrácejí (za těch šest duelů se čtyřikrát tito soupeři rozcházeli ve smíru), Wigan má ještě jednu skvělou vzpomínku k dobru: Figueroův gól z vlastní půlky z prosince 2009, prohlášený za nejznamenitější trefu celé sezony.

Jestliže ve Wiganu se v poslední srpnový den odpočívalo, Stoke ještě dotáhl dvě znamenité posily do středu pole, Maurice Edua z Rangers a Charlieho Adama z Liverpoolu, přičemž Tony Pulis okamžitě plánuje jejich začlenění do zápasového procesu. Potters by se tak mohli opřít o dosud neprověřenou sílu v ohnisku pole, což je může udělat značně nečitelnými a ještě nepříjemnějšími. Arsenal minule Potters pokousali maximálně svým ostrým bráněním, ani roh si nevymodlili, nikterak nehrozili. Ačkoliv tedy prvně od března udrželi čisté konto, což je záslužné, další remízu (sedmou z devíti střetnutí mimochodem!) si už těžko mohou dovolit.

Bleskurychlý start Adama s Eduem lehce vyváží absence dua Sidibé-Ness, ačkoliv to v žádném případě není nějaké kus za kus. Ztráta Etheringtona by už bolela daleko více; šikovný křídelník by si ale dnes konečně mohl odbýt letošní ligový debut poté, co úvodní kola zmeškal vinou problémů se zadním stehenním svalem.

Antolin Alcaraz se nechal v týdnu vyloučit v rámci pohárového klání s Nottinghamem a tento trest se mu pochopitelně přenáší i na ligové trávníky. Vedle něj pak Martinez protočí i několik dalších jmen, neboť úvodní kolo Capital One Cupu odehrála vesměs "béčková" sestava.
Wigan Athletic - pravděpodobná sestava:
Al Habsi - Boyce, Caldwell, Ramis - Miyaichi, McArthur, Maloney, McCarthy, Figueroa - Koné, Di Santo
Stoke City - pravděpodobná sestava:
Begović - Wilkinson, Huth, Shawcross, Wilson - Kightly, Whelan, Cameron, Etherington - Walters, Crouch
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.40 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
West Bromwich Albion - Everton FC  (sobota 16:00)
Fanoušci Premier League se nestačí divit. Každý rok jsou zvyklí na dva Evertony, jeden je podzimní a pohybuje se kousek nad sestupovými vodami, ten druhý naopak po probuzení zimního spánku na jaře atakuje pohárové příčky. Jenže letošní sezona nabízí Toffees v jiném světle. První dvě ligová kola = šest bodů. A vzhledem k tomu, že soupeři byli Manchester United a Aston Villa, optimismus je v Goodison Parku na místě. V modré části Liverpoolu si mnou ruce a věří, že výtečnou formu potvrdí i na Hawthorns.

Také zdejší West Bromwich Albion se rozhodně nepotýká s krizí. Po senzační výhře 3:0 nad Liverpoolem uhráli Baggies cenný bod na hřišti Tottehnamu a také jim se dařilo v nově pojmenovaném Capitol One Cupu. Přestřelku s třetiligovým Yeovilem zvládli v poměru 4:2, zářil především Chris Brunt, který jeden gól sám dal a na zbylé tři přihrál. Výrazně si tak řekl o místo v sestavě, doposud v obou ligových zápasech jen střídal.

Podobně se zaskvěla i nová posila Evertonu Kevin Mirallas. Nejlepší střelec loňského ročníku řecké ligy, který do Anglie přišel z Olympiacosu Piraeus, si dvacetiminutový debut připsal už ve Villa Parku, ale od začátku nastoupil až v poháru. Při výhře 5:0 nad třetiligovým Leytonem Orient se dvakrát gólově prosadil a dvakrát připravil branku svým spoluhráčům. Nikica Jelavić tak má v útoku velkého konkurenta.

Kromě Mirallase, který by rád poprvé nastoupil od začátku i v lize, doufá ve včasné uzdravení i Tony Hibbert, který pro blíže nespecifikované zranění vynechal klání na Aston Ville i doma proti Leytonu. Ve stejné pozici je i Peter Odemwingie. Nigerijec taktéž absentoval poslední dva zápasy, ale taktéž by měl být k dispozici. Očekává se tak obnovení útočné dvojice s Shanem Longem, který dvakrát skóroval v poháru a měl by být upřednostněn před Lukakuem, Rosenbergem či Fortunem. Nepravděpodobný je však start křídelníka Jeroma Thomase.

O vítězi zřejmě rozhodnou maličkosti. Stejně jako v minulém zápase na Hawthorns, na Nový rok, kdy až v poslední pětiminutovce po nedorozumění mezi dvěma obránci získal míč Anichebe a zařídil výhru pro Everton. Jinak jsou ale vzájemné klání velmi vyrovnané, v posledních šesti zápasů na půdě West Brom vyhráli oba soupeři třikrát, nicméně nejčerstvější tři střetnutí na obou stadionech skončili pozitivně pro Everton. Ten také nastupuje do utkání v pozici mírného favorita.
West Bromwich Albion - pravděpodobná sestava:
Foster - Reid, Olsson, McAuley, Ridgewell - Morrison, Yacob, Mulumbu, Brunt - Odemwingie, Lukaku
Everton FC - pravděpodobná sestava:
Howard - Hibbert, Jagielka, Distin, Baines - Neville, Fellaini - Mirallas, Osman, Pienaar - Jelavić
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.25 - 3.25 - 2.30
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Tottenham Hotspur - Norwich City  (sobota 16:00)
Svůj první letošní kontakt už mají za sebou - úplným závěrem přestupního období si Norwich z Tottenhamu vypůjčil talentovaného útočníka Harryho Kanea. Teď ale obě mužstva čeká daleko podstatnější krok, který - notně překvapivě - dělají ze stejného místa, s jediným bodem v kapse. A pod tlakem bude přirozeně zejména domácí celek.

Mimo jiné také proto, že je nekorunovaným králem léta, co se obchodování týče. Také o deadlinu Villas-Boas potvrdil svůj um, když využil liverpoolského zaváhání, aby dovedl Dempseyho, a stejně tak ožebračil chátrající Lyon o jednoho z nejlepších brankářů planety, Huga Llorise. I kdyby snad oba neměli dnes nastoupit, s čímž se také jen těžko dá počítat, Tottenham se tímto okamžitě dostává pod enormní tlak. Jeho kádr na papíře zase jednou vypadá dostatečně nabitě na to, aby se pokusil přimíchat do bojů o ty nejvyšší příčky.

Pro to je pochopitelně zapotřebí zvládat domácí zápasy jako ten s Norwichem. Zapomenuto má být jarní trápení s týmž protivníkem, které ve 33. kole vyústilo v jednu z mnoha zbytečných porážek, jež nakonec svým dílem přispěla ke ztrátě třetí příčky ve prospěch úhlavního rivala. Jenže to se ještě Canaries dřeli pod manažerem Lambertem; teď už pracují pod Chrisem Hughtonem, který sice v lecčems na svého předchůdce navazuje, pořád to ale samo sebou není to samé. Norwich má za sebou jednu drtivou porážku a jeden remízový duel, z něhož rozhodně měly kápnout tři body.

Pokud Kanárci mají mít ve svém středu někoho, kdo by na Spurs mohl zvláště platit, bude to vedle exkohoutího stopera Bassonga také právě manažer Hughton. Někdejší opora Tottenhamu, 13 let věrně sloužící hráč, s bezmála 300 starty na kontě - rodák z okrajové části Londýna stoprocentně nepřestal Spurs bedlivě sledovat ani po svém odchodu a pozdějším ukončení hráčské kariéry, takže by jeho kouzlo klidně mohlo speciálně zafungovat. Stoprocentně se mu na začátku bude bouřlivě aplaudovat; pak se tedy uvidí...

A uvidí se také s Robertem Snodgrassem. Pravý křídelník a podle všeho člen základní Hughtonovy sestavy měl menší zdravotní problémy, s největší pravděpodobností by ale měl nastoupit. Naproti tomu Lappin kvůli bolavému kotníku určitě bude absentovat, přičemž čerstvá posila jménem Alex Tettey alespoň prozatím bude muset vzít zavděk lavičkou náhradníků.

Minimálně jedné posile nedávných dnů by Villas-Boas mohl a také měl dát příležitost předvést se okamžitě proti Norwichi - řeč je o Moussovi Dembélém, jenž je s týmem přesně od 29. srpna. Vertonghen, další letní akvizice, by pak měl pokračovat ve stoperské dvojici po boku Gallase; Kaboul je totiž mimo hru až na čtyři měsíce.
Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Friedel - Walker, Gallas, Vertonghen, Assou-Ekotto - Sandro, Dembélé - Lennon, Sigurdsson, Bale - Adebayor (Defoe)
Norwich City - pravděpodobná sestava:
Ruddy - Martin, Bassong, Barnett, Garrido - Howson, Johnson - Pilkington, Hoolahan, Surman - Holt
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.36 - 5.00 - 8.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Manchester City - Queen's Park Rangers  (sobota 18:30)
Byl to jeden z nejsilnějších okamžiků historie novodobé Premier League. V devadesáté minutě byli hráči Manchesteru City vzdáleni od ligového titulu na míle. Výsostnou pozici, kterou si vykopali v utkáních se sousedy United a na hřišti Newcastlu, prohýřili během devadesáti minut s div ne sestupujícím nováčkem. Jenže na těch pět minut nikdo nezapomene. Ještě teď musí mráz po zádech běhat při zhlédnutí záznamu Agüerova rozhodujícího gólu, který po vyrovnání Edina Džeka znamenal zisk titulu. Snad jen příznivci Red Devils či odpůrci Citizens při čtení těchto řádků křiví úsměv...

Obhájci trofeje Premier League něco podobného předvedli hned v prvním kole proti Southamptonu, s letošním nováčkem rovněž v prvním poločase vedli, ale rovněž po dvou gólech ve druhé půli prohrávali. I do třetice se ovšem opakovala historie ze závěru loňské sezony, jelikož Džeko s Nasrim otočili na konečných 3:2. Hodně gólů padalo i ve druhém kole, na hřišti Liverpoolu uhráli díky minele Martina Škrtela remízu 2:2, přičemž se o branky postarali tahouni letošních Citizens Yaya Touré a Carlos Tévez.

Quees Park Rangers naopak úvod sezony absolutně nezvládli. V prvním kole podlehli doma Swansea 0:5, na což okamžitě zareagovalo vedení klubu a během pár dnů kontaktovalo hned trojici stoperů - Dawsona z Tottenhamu, Carvalha z Realu Madrid a Mbiu z Marseille. Nejnadějněji teď vypadá příchod třetího jmenovaného, který by se tak měl připojit k další posile do obranných řad José Bosingwovi.

Absolutní tyátr udělali Londýnští z přestupového léta příchodem Julia Cesara z Interu Milán. Brazilský brankář se tak stal druhým strážcem svatyně, kterého QPR přivedli na post jedničky mezi třemi tyčemi. Robert Green tak dost možná po velkém přesunu v rámci Londýna z West Hamu usedne jen na lavičku náhradníků. Dokončil se také příchod Estebana Granera z Realu, čímž už by měl transfer kolotoč Rangers skončit.

Španělský záložník by se dokonce už proti Man City mohl objevit na hřišti, v základní sestavě ale pravděpodobně nenastoupí. Stejně jako Samba Diakité, který nebude k dispozici z osobních důvodů Naopak Alejandro Faurlín je již fit, odehrál celý zápas v ligovém poháru a mohl by Diakitého v sestavě nahradit. Mark Hughes může využít i služeb Kierona Dyera.

Roberto Mancini má stále stejné trable s marodkou. Kvůli zranění v prvním kole je mimo hru Sergio Agüero - jeho koleno stále není schopné zátěže. Stejně tak si nezahraje ani dvojice Micah Richards, Gareth Barry. Naopak Joleon Lescott by se mohl do základu vrátit poté, co do utkání v Liverpoolu vůbec nezasáhl.
Manchester City - pravděpodobná sestava:
Hart - Zabaleta, Kompany, Lescott, Clichy - Rodwell, Y. Touré - Silva, Tévez, Nasri - Džeko
Queen's Park Rangers - pravděpodobná sestava:
Green - Bosingwa, Nelsen (Onuoha), Ferdinand, Fabio - Mackie, Faurlin, Park, Hoilett - Cissé, Zamora
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.17 - 7.50 - 15.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Chelsea FC - Reading FC  (středa 20:45)
V květnu Chelsea zažila nejkrásnější moment své historie. Coby podceňovaný tým nejprve vyřadila Barcelonu, načež triumfovala ve finále na půdě Bayernu Mnichov. Zdá se vám to jako nevhodný začátek preview o anglické Premier League? 31. srpna však Blues sehrají bitvu o Evropský superpohár s Atleticem Madrid a jen z toho důvodu se o devět dní dříve naplánovala předehrávka třetího kola nejvyšší anglické soutěže s nováčkem ligy Readingem.

První kolo vyšlo Chelsea na jedničku. Na hřišti Wiganu není právě snadné vyhrávat bez ztráty kytičky, ale Londýňané to dokázali. Nejen díky skvělému výkonu Edena Hazarda, který si připsal při výhře 2:0 dvě asistence, tak přibyly na konto vítěze Premier League z roku 2010 kýžené tři body. Teď je cíl naprosto jednoznačný, získat další tři a usadit se alespoň do konce srpna na špici tabulky.

To Reading v obnovené premiéře vyšel málem naprázdno. Se Stoke City na vlastním stadionu dlouho prohrával, ale nakonec v poslední minutě z penalty vyrovnal Le Fondre na konečných 1:1. A na vítězství Royals to nevypadá ani dnes - a nemám tím na mysli jasné papírové předpoklady utkání. McDermottovi svěřenci totiž vyhráli na Stamford Bridge naposledy v březnu roku 1930 ještě v rámci Division Two. Nicméně z posledních šesti klání uhráli v chrámu Chelsea tři cenné remízy.

Proti Readingu hovoří i další zajímavá statistika. Hned šest z minulých devíti výjezdů do Londýna skončila porážkou. Zbylá tři utkání byla remízová. Nutno dodat, že za bod by dnes byli hosté více než vděční. Chelsea se letos zdá být velkým kandidátem na boj o titul. Mohutně posílila do ofenzivy a i ostatní akvizice, nejen fantasticky debutující Hazard, skýtají velké možnosti.

Marko Marin je však momentálně zraněný, laboruje se zadním stehenním svalem. Je nicméně jediným hráčem Chelsea, který není k dispozici. Hrát tak můžu i Oscar, jenž si připsal něco málo přes 25 minut a rozhodně nezklamal. Na pravém křídle vedle stálic Hazarda s Matou ale dostane zřejmě příležitost Ramires, který konečně vyléčil svou chorobu, kvůli níž nehrál proti Wiganu.

Zajímavě může vypadat sestava i z hlediska, že Roberto Di Matteo pouvažoval nad správností jeho jedenáctky i přesto, že byla proti Wiganu vítězná. Výběr Briana McDermotta by naopak příliš změn skýtat neměl. Otazník visí nad krajem záložní řady, kde by Robsona-Kanua mohl vystřídat McCleary. Absentují tak jen Karacan, Kebe a suspendovaný Jason Roberts.
Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Čech - Ivanović, Cahill, Terry, Cole - Essien, Lampard - Ramires, Mata, Hazard - Torres
Reading FC - pravděpodobná sestava:
Federici - Gunter, Gorkšs, Pearce, Harte - McCleary, Guthrie, Leigertwood, McAnuff - Pogrebnjak, Le Fondre
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.29 - 5.50 - 11.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Swansea City11005:03
 Fulham FC11005:03
3.West Bromwich Albion11003:03
4.Chelsea FC11002:03
5.Manchester City11003:23
6.Newcastle United11002:13
7.West Ham United11001:03
 Everton FC11001:03
9.Stoke City10101:11
 Reading FC10101:11
11.Sunderland AFC10100:01
 Arsenal FC10100:01
13.Southampton FC10012:30
14.Tottenham Hotspur10011:20
15.Aston Villa10010:10
 Manchester United10010:10
17.Wigan Athletic10010:20
18.Liverpool FC10010:30
19.Norwich City10010:50
 Queen's Park Rangers10010:50

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (2559)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele