LA LIGA - SOUHRN 1. KOLA

01.09.2003, 18:58
Aktuality
O víkendu se opět rozeběhla nejkvalitnější fotbalová soutěž světa – španělská La Liga. V úvodním kole se vesměs dařilo kandidátům na titul, z favoritů ztratili pouze Valencia a Vigo, kteří doma shodně remizovali 1:1 s Valladolidem respektive Murcií. Ta dokázala jako jediný z nováčků bodovat.

Real Madrid – Betis Sevilla 2:1 (1:1). Nejenom soubojem dvou předních španělských týmů bylo úvodní utkání sezony. Proti sobě se totiž postavili v současnosti dost možná dva nejlepší praví záložníci světa – David Beckham a Joaquin. Tento souboj nakonec jasně vyzněl, stejně jako celý zápas, pro kapitána anglické reprezentace. Byl to totiž muž s šíslem 23, který už ve druhé minutě zakončil střelou do prázdné brány akci útočného dua Ronaldo – Raúl. “Bílý balet byl v průběhu utkání lepší, ale ve 33. minutě zmrazil téměř všechny přítomné po rohu Assuncaa přesnou hlavičkou Juanito. Po změně stran Real zúročil svoji převahu v 61. minutě, kdy akci zahájil Beckham, Zidane našel na malém vápně zcela volného Ronalda a ten neměl se zakončením problémy.

Bilbao – Barcelona 0:1 (0:1). Úspěšnou premiéru si na lavičce katalánského velkoklubu odbyl Nizozemec Frank Rijkaard. Ten poslal na hřiště od začátku hned tři letní posily – Ronaldinha, Quaresmu a van Bronckhorsta. A právě posledně jmenovaný se mu v 11. minutě za důvěru odvděčil přesným centrem na Cocuho, který hlavou vstřelil jedinou branku utkání. Domácí poté sice měli více ze hry, jenomže nedokázali proměnit ani ty nejvyloženější šance. V první půli se dokonce třikrát dostali až před Victora Valdése. Nejprve však Ezquerro mířil mimo a pak dvakrát selhal reprezentant Etxeberría. V obou případech dokázal obejít hostujícího brankáře, ale první střelu vykopl z prázdné brány Reiziger a o chvíli později mířil mimo. Po změně stran měl největší příležitost k vyrovnání Urzáiz, z malého vápna však hlavičkoval nepřesně. V závěru ještě odmítl přidat gólovou pojistku Quaresma.

Espanyol – San Sebastian 1:1 (1:0). Bezesporu největší překvapení loňského ročníku Primera Division postrádal v Barceloně několik hráčů základní sestavy, mimo jiných také Turka Nihata Kahveciho, jehož však skvěle nahradil Korejec Lee Chun Soo. Právě on se hned v úvodu utkání vrhl po centru z pravé strany, o několik centimetrů ale minul levou tyč Lemmensovi brány. Hosté sice měli mírnou převahu, ve 24. minutě je však přibrzdil střílený trestný kop letní posily domácích Womeho, do kterého nešťastně vložil nohu Rekarte a Westervald neměl šanci. Celá situace však byla trochu sporná, protože obránce baskického klubu postrčil do směru střely rukama jeden ze svěřenců Javiera Clementeho. Zaslouženého vyrovnání se pak hráči loni druhého týmu tabulky dočkali v 56., kdy se po špatném odhadu Bertrána ocitl sám před Lemmensem ocitl Lee, přehodil ho a dobíhající Kovačevič byl před brankovou čarou důraznější než domácí obránce. Korejská akvizice si tímto momentem ještě upevnila svoji pozici u fanoušků Realu Sociedad. Při předzápasovém hlášení sestav sklidil totiž právě tento hráč velký potlesk, což vhrnulo slzy do očí i jeho rodinným příslušníkům sedícím v hledišti.

Valencia - Valladolid 1:1 (0:1). Jeden z favoritů letošního ročníku španělské ligy začal aktivně, jenomže ve 25. minutě podnikli hosté rychlý brejk. Pellegrino sice fauloval jednoho z protihráčů, pak však nepochopitelně přestal hrát, rozhodčí Domínguez měl cit pro hru a ponechal Valladolidu výhodu, kterou přetavil ve vedoucí gól Sousa. Velkou příležitost vyrovnat měl hned o chvíli později Oliveira. Při souboji ve vápně totiž Marcos fauloval Jorge Lopeze a kopala se panelta. Největší letní posila domácích zvolila tvrdou střelu k tyči, brankář Bizzarri však jeho pokus fantastickým způsobem zneškodnil. Valencijští i poté režírovali hru, nastřelili břevno, ale vyrovnat se jim podařilo až v 77. minutě. To se uprostřed hřiště nádherně mezi dvěma protihráči uvolnil Almar a skákavou ranou překonal Bizzarriho. Stejný souboj se opakoval i pár minut poté, bohužel pro domácí s jiným výsledkem, když hostující brankář tygřím skokem zlikvidoval hlavičku argentinského záložníka z malého vápna.

Malaga – Villarreal 0:0. Pouze v tomto utkání se oba soupeři rozešli bezbrankovou remizou. Diváci v hledišti stadionu La Rosaleda se však rozhodně nenudili, především díky temperamentu fotbalistů obou týmů. Rozhodčí Peregrín Peréz totiž rozdal hned deset žlutých karet a mezi nimi i dvě červené. Předčasně sprchovat se šel v 52. minutě hostující Coloccini a o osm minut později také malagský Valcarce. V dresu Villerrealu se poprvé v soutěžním utkání představil útočník José Mari. Sonny Anderson se na hřiště dostal až pět minut před koncem a Riquelme ještě nenastoupil.

Albacete – Osasuna 0:2 (0:1). Domácí tým v tomto utkání zaplatil nováčkovskou daň. Osasunu poslal do vedení střelou do horního rohu ve 42. minutě Valdo, k němuž se na malé vápno snesl centr z trestného kopu. Druhý poločas odehrálo Albacete sice aktivněji, ale vážnější příležitosti si jeho hráči nevytvořili. Naopak v 90. minutě si se dvěma domácími obránci pohrál ve vápně střídající Ivan Rosado a Peňa ho nakonec fauloval. Rozhodčí Ibanéz bez váhání nařídil pokutový kop, který s přehledem proměnil Puňal.

Celta Vigo – Murcia 1:1 (1:0). Přemožitel pražské Slavie ze třetího předkola Ligy mistrů začal dobře a už ve se ujal vedení. To trestný kop Silvinha přizdvihl v pokutovém území ještě jeden z domácích fotbalistů, míč se dostal až k Miloševičovi a ten nezaváhal. Domácí však nepředvedli na svém stadionu Balaidos takový výkon, jako v prvním utkání se Slavií. Hosté s vědomím, že nemají co ztratit trochu otevřeli hru, což se jim vyplatilo. V první půli jim sudí Alvarez sice penaltu po zákroku Caserese ještě nedopřál, po změně stran v 72. minutě už ano. Její exekuce se ujal Luis Garcia a zajistil tak loňskému vítězi Segunda Division bod za remizu 1:1.

Santander – Mallorca 2:1 (1:0). Už v 11. minutě nechali hosté na penaltě trestuhodně osamoceného Yossi Benayouna. Ten si zpracoval míč a přízemní střelou poslal Racing do vedení. Nejmenší návštěvu kola se mohla podruhé radovat v 69. minutě, kdy se trefil Javi Guerrero. V dresu Mallorky se představil i Kamerunec Samuel Eto´o, o něhož v létě usilovalo několik evropských velkoklubů. Právě on vykřesal v 89. minutě proměněným pokutovým kopem naději, více toho však už hosté nestihli.

Zaragoza – La Coruňa 0:1 (0:0). Po sezoně strávené ve druhé nejvyšší španělské soutěži se opět vrátil prvoligový fotbal. A domácí nastoupili proti loni třetímu týmu tabulky hodně aktivně. V první půli byli lepším týmem a ani po změně stran se obraz hry moc nezměnil. Jenomže přišla 66. minuta a centr Victora z pravé strany, který hlavou poslal do sítě Walter Pandiani – Uruguayec, který minulou sezonu hostoval v Mallorce a letos má v útoku nahradit Roye Makaaye. Ve zbytku utkání domácí zatlačili fotbalisty z Galície na jejich polovinu, ale nedokázali proměnit ani ty nejvyloženější příležitosti.

Sevilla – Atletico Madrid 1:0 (1:0). Domácí měli většinu zápasu více ze hry a zaslouženě porazili soupeře z hlavního města Španělska. Z tempa je nevyvedla ani neuznaná branka ze začátku utkání a ve 26. přišel rozhodující okamžik utkání, když akci Reyese zakončil jedinou brankou Baptista.



KRONIKA LA LIGY 2003/2004

BILANCE: 3-4-3, skóre 8:9
BRANKY: 17
DIVÁCI: 278317, nejvíce Real – Betis (60000), nejméně Santander – Mallorca (11517)
ŽLUTÉ KARTY: 25:29
ČERVENÉ KARTY: 1:1
BRANKÁŘI S ČISTÝM KONTEM: Valdes (Barcelona), Sanzol (Osasuna), Arnau (Malaga), Reina (Villarreal), Notario (Sevilla), Molina (Deportivo).

La Liga pokračuje druhým kolem už tento týden!!!

Autor: Tomáš Pavlík

Komentáře (13)

Přidat komentář
antimadrista

Forca Barca !! Forca Barca!!

Reagovat
smazaný uživatel

THERE IS ONLY ONE RONALDO - CRISTIANO RONALDO !!!

Reagovat
HOST*jira

Ronaldo je jenom jeden. Doufám, že víte kterej. Zakladat si kariéru už známým jmenem je dost ubohý. Nemyslíš? Jinak proti němu nic nemám a je docela dobrý.

Reagovat
PJ

Jenže on za to nemůže, on se tak fakt jmenuje :-)

Reagovat
smazaný uživatel

Super zpravodajství! Odkud máte ty informace? Ta Oliveirova pentle mi moc k tyči nepřipadala! Navíc Valladolid zaskočil Valencii důraznou hrou takže se obtížně prosazovala svou typickou zbraní- kombinací! Takže ta převaha byla silně platonická! Hlavně v první půli!

Reagovat
HOST*Kily

Ty informace jsou ze španělských televizí (CC Valenciana, ETB a TM SAT). Teď si nejsem jistej, ale myslím, že stejně jako já fandíš Valencii. Já jsem viděl sestřihy ze všech sobotních a nedělních zápasů a ze zápasu Valencie jenom konec, protože na skoro všech televizích ji dali hned na začátek, a tak jsem vycházel hlavně z toho, co jsem našel na netu. Jinak ještě připravuju zpravodajství ze Serie A, ale to vyjde asi až během středy. Italskou televizi nemám a tak počkám na souhrn na Galaxii.

Reagovat
smazaný uživatel

Jasně že Valencii! Jsem tu v diskuzích aktivní už půl roku! Kde se daj na netu najít infa ze zápasů Valencie? Programy doma nemám jako většina zdejších "diskutérů" a nebudu tak stíhat všechny zápasy!

Reagovat
HOST*Kily

Buď www.valenciacf.es (oficiální stránka) nebo www.ciberche.net (stránka fanclubu). Jenom pro nedočkavce, teď jsem začal připravovat předsezonní preview La Ligy, který by mělo vyjít nejpozději ve středu.

Reagovat
smazaný uživatel

Nic jinýho mě momentálně ani nezajímá :-)

Reagovat
HOST*Saso

Som milo prekvapeny touto strankou - dakujem za nu.

Reagovat
Webmaster

A my děkujeme za to, že ji navštěvujete :-)

Reagovat
smazaný uživatel

Já taky..

Reagovat
HOST*mile

Dík za infa ke španělské lize.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele