11. kolo
01.11.2015 14:30 CET
6 : 2
(2:1)

Reportáž

Everton FC - Sunderland AFC 6:2

Do třetice už to nevyšlo. Sunderland dostal na hřišti Evertonu potupnou "šestku" a nadále zůstává v pásmu sestupu. Toffees se naopak po drtivé výhře posunuli do horní poloviny tabulky a do blízkosti bojů o pohárovou Evropu. Dnešní vítězství 6:2 zařídila trojice hráčů - Romelu Lukaku, Gerard Deulofeu a hattrickový hrdina Arouna Koné.

Ofenzivní univerzál Evertonu dnes nastoupil na levé straně zálohy, odkud terorizoval defenzivu Sunderlandu s dokonalou pravidelností. Už v devatenácté minutě si uprostřed pole všiml nabíhajícího Gerarda Deulofeua, narýsoval mu přesný pas do samostatného nájezdu, jež španělský šikula s přehledem zakončil mezi nohy Pantilimona.

Po půlhodině hry se Arouna Koné střelecky prosadil už i sám - a pomohl mu k tomu jeho věrný útočný souputník Romelu Lukaku. Ten většinu sezóny gólově mlčí, ale už třikrát stačil naprosto produktivně explodovat. Proti Southamptonu, WBA a nyní Sunderlandu nasázel pět gólů a na tři nahrál. Koné v těchto kláních nastřílel v součtu čtyři branky a u dvou asistoval.

Jejich fungující spolupráce se Evertonu a jeho manažerovi Robertu Martínezovi vyplatila i tentokrát - poprvé právě po půlhodině hry. Tehdy si Koné míč navedl před vápno, s Lukakuem si hbitě narazil, načež levačkou poslal míč přesně pod břevno.

Se Sunderlandem to nevypadalo dobře, na což svěřenci Sama Allardyce na půdě Evertonu nebyli zvyklí - vždyť v posledních dvou zápasech tu vždy senzačně uspěli bez obdržené branky. Do utkání se však dokázali vrátit dvěma bleskovými zásahy krátce před a po poločasové přestávce.

Ve třetí minutě nastaveného času zaváhal John Stones, Jermain Defoe si před ním vypíchl míč, přehodil si i jeho kolegu Funese Muriho a nekompromisní ranou ze vzduchu snížil. Pět minutě po obrátce pak Black Cats dokonce vyrovnali. Tentokrát se o gól postaral druhý útočník - centr Van Aanholta našel hlavu Stevena Fletchera, který přetlačil Funese a překonal Howarda.

Jenže vyrovnaný stav zápasu moc dlouho nevydržel. Už pět minut po druhé brance totiž Deulofeu ze svého pravého křídla poslal do vápna výborný centr, který sice Coates před Lukakuem stačil "vyzobnout", jenže špičkou kopačky poslal míč za Pantilimonova záda. Hodinu po úvodním hvizdu pak definitivně rozhodl Lukaku, který si tentokrát na Deulofeův nádherný pas z vlastní půle vyčkal a samostatný nájezd s přehledem proměnil.

Ani stav 2:4 nicméně Sunderland nepřiměl držet se více zpátky. Ba naopak, M’Vila ihned po rozehrávce táhl hosty za snížením - snad ve snaze zopakovat obrat z prvního poločasu. Balón se však stal kořistí Jamese McCarthyho, který jej dovedl až před vápno, tam si narazil s Barkleym a nakonec míč předal Konému. Fotbalista s typickým blonďatým přelivem si počínal s jistotou a zvýšil už a 5:2.

Everton nebyl v utkání přímo dominantní, čemuž by napovídal výsledek. Míč drželi Blues na kopačkách "jen" asi šedesát procent času a ani ve statistice střel na branku nikterak nezářili. Vždyť ve druhém poločase jim na čtyři góly stačily tři střely!

Tu poslední si na triko vzal muž zápasu Arouna Koné. Konečnou podobu dal výslednému stavu hlavičkou po bezchybném centru Lukakua. Ten si vzal míč za vápnem a fenomenálním centrem šajtlí jej posadil Konému na hlavu. Everton tak rozstřílel Sunderland šesti góly - tolik branek přitom nedali dlouhých osm let.

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (5)

Přidat komentář
smazaný uživatel

3:0

Reagovat
smazaný uživatel

3:0

Reagovat
smazaný uživatel

sry za spam tip 2:2

Reagovat
Infernoqt

2:0

Reagovat
smazaný uživatel

2:0

1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele