semifinále - 1. zápasy
24.04.2018 20:45 CET
5 : 2
(2:0)
Stadión:
Anfield, Liverpool

Reportáž

Liverpool znemožnil Římany a je jednou nohou ve finále

Liverpool dnes prožil fantastický večer, protože smetl návštěvu z Věčného města pěti góly. Ódu na fotbal řídil podle předpokladů Mohamed Salah a Římanům nepomohly k nadějnému výsledku ani dvě branky v závěru zápasu.

První zápas semifinále slavné Ligy mistrů začal lehce před devátou na Anfield Road a právě atmosféra v napěchované aréně měla být základem úspěchu Reds. To a Mohamed Salah v centru dění a rovněž útoku. Egyptský útočník byl hodně sledovaným hráčem i proto, že do Liverpoolu přišel právě z hlavního města Itálie. Vedle něj samozřejmě nechyběli Firmino a Mané.

Liverpool byl v pozici favorita, což se Jürgenu Kloppovi jakožto obdivovateli outsiderů jako Robin Hood nebo Rocky nemohlo moc líbit. Hostující Římané nasadili očekávanou sestavu, s jakou porazili Barcelonu. Tedy tři stopeři Manolas, Fazio a Kolarov, před nimiž nastoupili Florenzi, Strootman či Nainggolan. Hrotového útočníka Edina Džeka podporoval mladý turecký objev Cengiz Ünder.

Už jen postavit se na trávník v atmosféře Anfield Road muselo být pro hosty hodně náročné. Nemluvě o vytrvalém dešti, který zkrápěl trávník slavného stadionu. Angličanům to příliš nevadilo a jejich náběhy za obranu AS se stávaly čím dál častější. V 16. minutě se po trávníku svezl Alex Oxlade-Chamberlain a dopadl tak nešťastně, že musel střídat. Manažer Jürgen Klopp se moc šťastně netvářil a svěřil důležitou roli Georginiovi Wijnaldumovi.

Mokrý trávník dělal problémy i oběma brankářům a velkou chybu měl na svědomí především Loris Karius. Dělovka římského beka Kolarova totiž po jeho špatném zásahu nevypadala špatně a nakonec ji odrazilo břevno! Liverpool přesto ovládal tempo hry a jeho ofenzivní trojzubec udržel obránce AS v pohotovosti.

Ohlušující podpora domácích fanoušků hnala Reds kupředu a hráči v rudých dresech se jim mohli hned několikrát odvděčit. Zejména spolupráce mezi Firminem a Maném několikrát volala po úvodním gólu, jenže druhý jmenovaný hned dvakrát po sobě pálil vysoko nad bránu!

Liverpool roztáčel kolotoč elegantního a smrtícího útoku stále rychleji. Deset minut před koncem první půle byl brankář Alisson překonán po rychlém zakončení Maného, jenže ten se nemohl radovat příliš dlouho - nahrávku přebíral v ofsajdu a gól platit nemohl. O pár vteřin později už ale ano.

Edin Džeko ztratil lehkovážnou rozehrávkou míč dost blízko vlastní bráně a balon se dostal k dnes mnohokrát zmiňovanému Mohamedu Salahovi. Někdejší hráč Chelsea či právě AS Řím se v klidu rozhlédl a nádhernou ranou poslal balon s pomocí břevna za záda brankáře Alissona - 1:0 pro Liverpool!

Římané se ocitli pod obrovským tlakem a měli navíc štěstí. Dejan Lovren totiž hlavičkoval jen do břevna! Klíčový druhý gól do šaten padl opět velmi rychle. Jak snadné je založit a zakončit útok, ukázala obrana Liverpoolu. Roberto Firmino lehce předčil Manolase a předložil průnikovou nahrávku na Mohameda Salaha. Hvězdný hráč si míč zpracoval do běhu a překonal Jesuse i s vybíhajícím Alissonem - 2:0.

Jedním slovem Nezastavitelný, to byl v první půli Mohamed Salah. I po změně stran byl Liverpool jednoduše až příliš rychlý na to, aby mu Řím stačil. Třetí branku přidal Sadio Mané a opět v tom měl prsty Mohamed Salah. Jeho náběh obrana Giallorossi nezpozorovala a Maného si nikdo z trojice stoperů dostatečně nevšímal. Liverpool už se (právem) mohl vidět ve finále.

Debakl Římanů pokračoval a šéfoval jej bývalý hráč. Mohamed Salah po brilantní nahrávce pádil na bránu Vlků a vlastně se ani moc namáhat nemusel, aby překonal dnes snad nepřítomnou obranu AS. Stačila mu jednoduchá nahrávka před bránu, kam si naběhl Roberto Firmino a lehce překonal nechápajícího brankáře Alissona - 4:0.

Ostudný výkon obránců AS pokračoval a Liverpool ve zběsilém tempu nijak nezpomaloval. Pátou branku přidal Roberto Firmino, který sice nebyl ve vápně ani zdaleka nejvyšším hráčem, ale přesto měl dostatek času, aby usměrnil míč k tyči. To se na opačné straně nepovedlo ani Perottimu, ani Schickovi.

Řím zabral prakticky až v posledních deseti minutách. Nejprve Lovren podcenil pas za obranu a Edin Džeko pokazil Kariusovi čisté konto. A pět minut před samotným koncem se AS dočkalo další branky, která zmírnila hrozivý debakl. Z penalty se prosadil střídající Diego Perotti, ale víc AS dnes nedokázalo.

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (1661)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele