16. kolo
02.01.2010 18:00 CET
1 : 0
(0:0)
Stadión:
Mestalla, Valencia

Reportáž

Valencia CF - Espanyol Barcelona 1:0

Nikola Žigič spasil Valencii dvě minuty po dvanácté! Srbská obléhací věž si v nastaveném čase druhé půle naběhla na perfektní Joaquínův centr a překonala nechytatelnou hlavičkou do té doby nepokořitelného, bezvadně chytajícího Carlose Kameniho v brance Espanyolu. Pochettinovy ovečky se však za svůj výkon stydět rozhodně nemusí, podaly odvážný výkon, zanechaly dobrý dojem a domácímu mužstvu dlouho vzdorovaly. Absolutorium si nezaslouží jen skvělý kamerunský brankář, ale taktéž relativně spolehlivě pracující defenzíva.

Obrana hostí měla velké množství práce zejména ve druhé půli, která nabídla poněkud záživnější a na pěkné fotbalové momenty bohatší podívanou. Nebýt dvou dalekonosných střel Juana Maty a Davida Villy či jednoho nebezpečného pokusu Joaquína, asi by se fanoušci v prvním poločase unudili, proto se přenesme přímo do druhé pětačtyřicetiminutovky.

Tu otevřel tlak, výrazný nápor domácího celku, který oproti první půli zlepšil pohyb a začal více využívat křídelních prostorů, obzvláště pak skvěle hrajícího Joaquína na pravé straně. Asi nejkreativnější muž na hřišti Éver Banega pak přerozděloval míče a nedával hostujícím obráncům možnost na několik chvil si odpočinout. Carlos Kameni však skvělými zákroky, přesným a neomylným vybíháním vstříc centrům držel Espanyol nad vodou.

Fantastický zákrok si připsal v pětašedesáté minutě. Trápící se nejlepší střelec soutěže ne a ne nalézt tu správnou cestičku do Kameruncovy svatyně, dvakrát po sobě vytáhla brankářská opora hostí skvělý zákrok svou pravou nohou proti jeho skvělým střelám a oddálila pohromu. Vzápětí mohl jít katalánský celek do vedení, Facundo Roncaglia odebral na půli míč Barajovi, bez větších potíží se přehnal okolo v utkání matného Alexise a svou střelu nasměroval jen těsně vedle protější tyče. Tribuny zahučely, pět minut si pak vylévaly vztek.

Svou bezbřehou tragičnost totiž potvrdil rozhodčí, když pět celých pět minut nechtěl pustit Nicolu Žigiče na hrací plochu poté, co si šel vyměnit roztržený trikot. Měl-li bych jej omarkovat, dostal by podprůměrnou známku. Bohužel je to hodnocení obvyklé, ve španělský končinách možná i nadprůměrné. Úroveň rozhodčích ve Španěsku je skutečně hanebná!

Jen co se vášně po této eskapádě uklidnily, mohl se prosadit po chybě Alexise Luís García. Brankář César jej však dokázal i ve spolupráci s ostatními obránci vystrnadit do špatného úhlu a pozice, z níž nešlo propasírovat míč do sítě. Poté už se o slovo přihlásila mocně, po odchodu Évera Banegy i trochu kostrbatě finišující Valencia.

David Villa trefil osamocen na malém vápně po přesném centru Juana Maty pravou tyč, při následném závaru našel Žigič pohotovou přihrávkou osamoceného Joaquína, který míč do sítě přes hruď Moisése nedotlačil. Poté už přišel jeho velký okamžik, totiž přesný a neomylný centr do pokutového území, který nalezl nabíhajícího si Nicolu Žigiče, jenž rozradostnil našlapané ochozy a mohl v kruhu svých spoluhráčů přijímat velké gratulace a pochvalu. Tu si zaslouží celá Valencia, neboť bojovala do závěrečných minut a přes mírný nedostatek přesnosti ve finální fázi dokázala naplno bodovat a odvděčit se fanouškům po několika domácích blamážích.

Autor: Jiří Lapáček

Komentáře (4)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Dneska Vale 3 body, protože nevim kdy jindy, za zadkem maj 3 týmy co je v případě zaváhání můžou předběhnout a dnes by se nemělo dít klasické Valancijské vyrovnání soupeře na závěr zápasu, protože Espanyolu maj chybět Ivan Alonso,De la Peña, Tamudo, David García, Marqués, Ben Saha a Vale je komplet

Reagovat
smazaný uživatel

Není komplet

Reagovat
smazaný uživatel

Tak dobře není zcela komplet(David, Hernandez myslím), ale oproti soupeři, kterýmu chybí prakticky ofensiva by to mělo stačit

Reagovat
aurelio

Už mi ten Sport 1-2 dosť lezie na nervy ... už štyri posledné zápasy Vale som nevidel a vyzerá to tak, že lepšíe to už nebude ... aspoň, že VCF šľape ako sa patrí, snáď Sevilla dnes zakopne, nech je to jasnejšie

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele