finále
31.05.2023 21:00 CET
1 : 1
4:1 pen.
(0:1, 1:1)

Reportáž

Oslavy hráčů Sevilly (© AFP)

Sevilla je vítězem Evropské ligy, sedmý triumf si připsala proti Mourinhovu AS

Sevilla dokázala přerušit Mourinhovu sérii výher ve finále a díky úspěšnějším penaltám slaví svůj sedmý titul v Evropské lize!

Trenér Mourinho na jedné straně, Sevilla na druhé. Obě protiváhy spojuje jedna věc - stoprocentní úspěšnost ve finálových soubojích. A jedna z těchto sérií dnes večer musela skončit. Mourinho usiloval s AS o druhou trofej v řadě, zatímco Sevilla tuhle soutěž opanovala jako jasný boss a nikomu jinému prvenství tolikrát nepůjčila. Oba týmy navíc spojovala obrovská touha vyhrát i proto, že z ligy se do Ligy mistrů určitě nepodívají.

Velkou vzpruhou AS bylo nasazení a rychlé uzdravení Paula Dybaly, s nímž je hra "Vlků" prostě o level až dva výš. Sevilla zase neměla žádné větší absence a poslední dobou ji netrápila forma v lize tak moc jako AS. Španělský celek byl mírným favoritem, i když faktor Mourinho určitě měl svoji váhu. Tíha okamžiku dopadla na obě jedenáctky stejně, v prvních chvílích nechtěl nikdo udělat chybu a hrálo se hodně opatrně.

Po dvanácti minutách mírné nudy zvedl diváky ze židle opět Dybala, který našel spoluhráče Çelika. Turecký reprezentant se otočil s míčem a nahrál do druhé vlny, kde viděl nabíhající volné spoluhráče. Leonardo Spinazzola ale míč netrefil vůbec dobře a nechal vyniknout skvělého brankáře Bounoua!

Sevilla hrála až moc opatrně, dlouhé nákopy vpřed jí nesvědčily a naopak se stávaly snadnou kořistí Giallorossi. Anglický sudí Taylor přispíval k tempu hry tím, že nechával hru plynout i přes větší důraz na obou stranách nebo občasné polehávání hráčů italského celku. Rozhodující momenty mělo první dějství dva.

Ve 35. minutě Cristante bojoval o míč trochu důrazněji, než by se hráčům Sevilly líbilo. Balonu se chopil stoper Mancini a všiml si rozeběhnutého Paula Dybaly. Ten si míč zpracoval a krásnou ranou ke vzdálenější tyči tenhle mistr světa propálil brankáře Bounoua!

Sevilla potřebovala rychlou vzpruhu a ta mohla nastat v nastaveném čase. Španělé přestali hrát na delší míče a začali trpělivě kombinovat. Bryan Gil umotal u vápna dva protihráče, nahrál Ivanu Rakitićovi a ten nádhernou ranou trefil jen tyč Ruie Patrícia, který si musel stejně jako všichni Římané pořádně oddechnout!

Druhý poločas sliboval obdobné drama. Nakonec z toho ale byla docela jednostranná záležitost. Sevilla pochopila, že na AS platí pozemní přihrávky, trpělivá taktika. A v 55. minutě svým napadáním a centrem od Navase donutila Gianlucu Manciniho ke smolnému vlastnímu gólu.

Po hodině hry se ale AS mohlo vrátit do vedení, jenže závar před bránou španělského celku gólem neskončil. Pak se fanouškům AS málem zastavilo srdce, když sudí po pádu Lucase Ocampose ukázal na značku pokutového kopu. Nakonec ale jeho verdikt zvrátil VAR, který mu na videu ukázal, že stoper Ibañez se protihráče nedotkl.

Římané pak sami reklamovali penaltu, která byla minimálně sporná, protože ke kontaktu ruky docela daleko od těla a míče došlo, ale Anthony Taylor nechtěl o penaltě na opačné straně nic slyšet. A šlo se do prodloužení. V něm AS delší dobu už šlapalo vodu a prim hrála Sevilla. Bylo to ale hodně o opatrnosti. Ke gólu ale tahle snaha nevedla a na řadu přišly psychicky vyčerpávající penalty. A v nich byla šťastnější Sevilla, která zaslouženě slaví sedmý titul v Evropské lize!

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (778)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele