Serie A souhrn - 38. kolo

17.05.2008, 17:27, aktualizováno 18.05.2008, 17:02
Komentáře a souhrny
Zlatan Ibrahimovič spasil Inter, jako střídající hráč dal dvě branky a vystřelil Nerazzurri titul. Druhé končí AS Řím, čtvrtou příčku před milánským AC uhájila Fiorentina. Sestupu se nakonec nevyhnuly Empoli a Parma...

UC Sampdoria - Juventus FC 3:3

17.05.2008 15:00

Góly: 22. Antonio Cassano, 40. Christian Maggio, 80. Vincenzo Montella - 7. Alessandro Del Piero, 16. David Trézéguet (pen.), 65. Alessandro Del Piero (pen.)

Sampdoria Janov se po vzrušující šestibrankové přestřelce rozešla s Juventusem Turín smírně. Sampdoria si tak již zajistila přímý postup do Poháru UEFA, neboť má lepší vzájemné zápasy s konkurentem z Udine.

V závěru Serie A se hraje vždy celé kolo v neděli. Utkání Sampdorie s Juventusem však bylo přesunuto již na sobotu kvůli nedělní návštěvě papeže Benedikta XVI. v Janově. Vedení ligy si myslelo, že by mohly být zablokované silnice a snížená průjezdnost ke stadionu. Oba týmy nastoupily s pozměněnými sestavami. Na straně domácích byla důvodem zaplněná marodka, v sestavě hostí udělaly průvan disciplinární tresty a blížící se Euro, kvůli kterému nechal Claudio Ranieri odpočívat např. Gianluigiho Buffona.

V barvách Bianconeri se trefil dvakrát Alessandro Del Piero, jeden zásah přidal David Trezeguet. Pro útočné duo Juventusu tyto zásahy znamenají předběhnutí dosavadního nejlepšího střelce ligy Marca Borriella. Del Piero vede tabulku střelců s 21 brankami, ovšem Borriello se ještě představí v nedělním utkání. Závěr souboje o nejlepšího střelce Apeninského poloostrova a o titul Capocannoniere se tak značně zdramatizoval.

Juventus začal velmi aktivně. Trezeguetova rána po 30 sekundách ještě mířila mimo, ale po sedmi minutách se již trefil jeho kolega Del Piero. Gólu předcházela velmi krásná akce. Pavel Nedvěd obešel Huga Campagnara a poté přesnou přihrávkou našel Del Piera, který nekompromisně zavěsil. O chvíli později o sobě dala vědět také ofenzíva Sampdorie, konkrétně Antonio Cassano svým spanilým průnikem, jemuž však učinil přítrž Giorgio Chiellini.

Nicméně síť se rozvlnila opět na druhé straně. Del Piero oklamal ofsajdovou past, ovšem čáru přes rozpočet mu udělal nedovoleným zákrokem Mirko Pieri. Faul byl však ve vápně a nebylo o čem diskutovat. Sám tradiční exekutor penalt Del Piero tentokráte přenechal svému parťákovi Trezeguetovi. Francouz se nerozpakoval a bombou jak z děla navýšil na 2:0. O šest minut později se již dočkali i Blucerchiati. Antonio Cassano předvedl další ohromující průnik. Angelo Palombo jej nastartoval přihrávko k levé lajně. Poté Cassano vyškolil dva obránce Staré dámy, z uctivého úhlu vypálil a míč se ještě za pomoci drobné teče Molinara třepotal v síti.

Jenže tři branky nebyly vším, co mohl první poločas divákům na zaplněném Marassi nabídnout. Ve 24. minutě se štěstím unikl Momo Sissoko druhé žluté kartě. Poté se vytáhl Antonio Mirante proti Trezeguetově střele. Ovšem pět minut před koncem prvního dějství se dočkali domácí vyrovnání. Branka přišla z čista jasna. Odražený míč padl do cesty Christianu Maggiovi, jenž zhruba z dvaceti metrů okamžitě vypálil. Zaskočený Belardi nestačil dostatečně rychle zareagovat a bylo vyrovnáno. Ještě v nastaveném čase se mohla Doria dostat do vedení. Emiliano Bonazzoli byl zastaven Chielliniho nešetrným zákrokem a sudí Valeri nařídil pokutový kop. Ovšem Antonio Cassano jej zahrál neuvěřitelně špatně. Míč napálil doprostřed, rovnou do stojícího Belardiho.

Krátce po přestávce se odpoutal Cassano a hnal se sám na brankáře. Emanuele Belardi jej však velmi dobře vychytal. Na druhé straně mířili nepřesně Trezeguet a Stendardo. Sissoko v prvním poločase vyloučení unikl. V 59. minutě však již přišlo nevyhnutelné. Po zákroku na Paola Sammarca musel Momo Sissoko opustit předčasně trávník. Avšak byl to právě oslabený Juventus, kdo se opět ujal vedení. Del Piero se troufale vrhl mezi tři obránce, ale přineslo mu to ovoce. Po zákroku Pietra Accardiho pískl sudí Valeri v pořadí již třetí penaltu. Tentokráte se jí ujal sám kapitán a úspěšně si na své konto připsal již jedenadvacátý zásah.

O chvíli později velmi dobře hlavičkoval Cassano, ovšem míč minul branku o milimetry. Poté se rozhodl Claudio Ranieri vystřídat Del Piera, ovšem Alex chtěl zůstat na hřišti a přidat ještě na své střelecké konto nějakou tu branku. Ze hřiště tak odcházel v rozrušeném stavu. Tečku za úžasným utkáním udělali domácí hráči. Antonio Cassano udělal pořádný kus práce u levé lajny, když vybojoval míč a následně přesně odcentroval. Na centr si naběhl Vincenzo Montella a bombou ze sedmi metrů srovnal na konečných 3:3. Byla to Montellova první trefa od listopadu 2007, kdy se vážně zranil.

Sampdoria tak udělala exhibiční tečku za velmi povedenou sezónou a zajistila si přímý postup do Poháru UEFA.

Více informací k zápasu

Empoli FC - AS Livorno 2:1

18.05.2008 15:00

Góly: 10. Antonio Buscé, 56. Luca Saudati - 84. Alessandro Diamanti

Fotbalisté Empoli sice dokázali porazit Livorno 2:1, ale i přesto opouštějí nejvyšší italskou soutěž. Rozhodla o tom remíza, kterou uhrála Catania s římským AS. Empoli dostal velice rychle do vedení Antonio Buscé. Zhruba po hodině hry zvýšil Luca Saudati a šest minut před koncem snížil na konečných 2:1 pro Empoli Alessandro Diamanti.

Před domácími fotbalisty visela velmi vážná hrozba sestupu, ale pokud by se Empoli podařilo zvítězit, a zároveň by prohrály Catania a Parma, tak by se domácí zachránili.

Empoli otevřelo skóre utkání už v 10. minutě, kdy se trefil Antonio Buscé. Ten zužitkoval perfektní práci Luky Antoniniho, když dostal míč za zády náhradního brankáře Livorna Alfonsa De Lucii a domácí vedli 1:0. V tomto čase vzhledem k výsledku Catanie by se Empoli zachránilo. Nicméně hrálo se dál. Šanci navýšit vedení měl Luca Saudati, ale chybělo mu přesné zakončení.

Luca Saudati se dočkal v 56. minutě. Hvězda domácích přelobovala brankáře De Luciu po přihrávce Budela, a tím pádem poslala domácí fotbalisty do dvoubrankového vedení. Touto dobou Catania doma prohrávala s AS Řím 0:1 a fanoušci Empoli doufali, že se výsledek Římanům podaří udržet. V 84. minutě parádní ranou z třiceti metrů snížil Alessandro Diamanti, a tím jakoby dal domácím informaci, že je zle. Ve stejnou dobu totiž Catania vyrovnala, a jelikož se už skóre v obou utkáních nezměnilo, tak Empoli zamířilo do Serie B. Empoli sestupuje společně s Livornem a Parmou.

Více informací k zápasu

SS Lazio - SSC Neapol 2:1

18.05.2008 15:00

Góly: 14. Tommaso Rocchi, 71. Fabio Firmani - 83. Maurizio Domizzi

Lazio Řím se s letošní sezonou rozloučilo vítězstvím. Domácí na Olympijském stadionu porazili Neapol 2:1 a v konečné tabulce zůstávají dvanáctí. Neapol i přes porážku uhájila osmé místo a zahraje si letní Pohár Intertoto. Vítězství Biancocelesti zajistili Tommaso Rocchi a Fabio Firmani. Osm minut před koncem snižoval za hosty Maurizio Domizzi.

Laziu kromě několika opor chyběl také hlavní trenér Delio Rossi, který byl potrestán třízápasovým stopem kvůli údajnému zmanipulování zápasu.

Lazio na Neapol vlétlo už od první minuty. Hlavička Ighli Tareho ještě v brance neskončila, ale ve 14. minutě se po dlouhém pasu Stefana Mauriho vyhnul ofsajdové pozici Tommaso Rocchi a pohodlně zakončil. Lazio mohlo zanedlouho vést už 2:0, ale kombinace Rocchiho, Tareho a Mauriho postrádala gólovou tečku. Neapol se poté vzpamatovala a začala postupně ohrožovat obranu domácích. Do konce poločasu už branka ani na jedné straně nepadla, a tak se šlo do šaten za stavu 1:0 pro domácí Biancocelesti.

Ve druhém poločase mohl vyrovnat Ezequiel Lavezzi, ale náhradní brankář Lazia Nestor Muslera jeho šanci zneškodnil. Lazio vedlo 1:0 až do 71. minuty. Poté se totiž trefil střídající Říman Fabio Firmani a Lazio vedlo dvacet minut před koncem 2:0. Jenomže tento stav Laziu nevydržel. Konečnou podobu výsledku dal v 82. minutě Maurizio Domizzi. Hostující obránce vstřelil gól po hrubé chybě římské defenzívy. Další branka už nepadla, a tak Lazio Řím porazilo Neapol 2:1. Biancocelesti skončili dvanáctí a v příští sezoně nebudou hrát evropské poháry. Neapol ještě může pomýšlet na Pohár UEFA, jelikož bude startovat v letním Poháru Intertoto.

Více informací k zápasu

AC Siena - Città di Palermo 2:2

18.05.2008 15:00

Góly: 2. Massimo Maccarone, 58. Massimo Maccarone - 24. Boško Janković, 30. Fabrizio Miccoli

Siena díky dvěma brankám Massima Maccaroneho překonala klubový rekord v počtu dosažených bodů v Serii A. Utkání sice skončilo 2:2, ale Sieně stačil i bod. Nový klubový rekord tedy čítá 44 bodů.

Siena začala velmi dobře a již ve druhé minutě se ujala vedení. Massimo Maccarone přelstil ofsajdovou past a krásnou přihrávku Christiana Riganò zkušeně poslal podél Federica Agliardiho. Palermo dokázalo vyrovnat o dvaadvacet minut později. Srbský talent Boško Jankovič si naběhl na kolmou přihrávku Roberta Guany a ránou ke vzdálené tyči nedal Eleftheropoulosovi šanci. O chvíli později podržel Palermo Federico Agliardi, když vyrazil Maccaroneho přímý kop. Nicméně hosté dokonali otočení zápasu ve 30. minutě. Nikým nehlídaný Fabrizio Miccoli s přehledem hlavou překonal řeckého brankáře.

Na začátku druhé půle orazítkoval Christian Riganò břevno Agliardiho branky po rohovém kopu Houssineho Kharji. Na druhé straně velmi dobře zahrál přímý kop Fabrizio Miccoli, ale Dimitros Eleftheropoulos byl připraven. Ovšem Siena si přeci jenom došla za novým rekordem. Massimo Maccarone udělal vítr v obraně Palerma. Nejprve jednoduše obešel Cristiana Zaccarda, poté předběhl i Leandra Rinauda a následně chladnokrevně poslal míč do brány.

Více informací k zápasu

Cagliari Calcio - Reggina Calcio 2:2

18.05.2008 15:00

Góly: 18. Joaquín Larrivey, 82. Paolo Bianco - 55. Nicola Amoruso, 86. Nicola Amoruso (pen.)

Na Stadio Sant Elia byla v závěrečném kole k vidění napínavá a dramatická přestřelka, jež nakonec skončila remízou 2:2. Jak Cagliari, tak Reggině již v podstatě o nic nešlo, a tak se zápas odehrál v uvolněné atmosféře.

Za domácí se v 18. minutě trefil debutující Joaquin Larrivey. Ve druhém poločase srovnal hostující Amoruso, ale v 82. minutě již bylo ve vedení opět Cagliari, když se trefil Bianco. Jenomže v 87. minutě využil výhodu pokutového kopu Amoruso a stanovil konečný výsledek.

Joaquinu Larriveyovi se angažmá v Sardinii nijak zvlášť nevydařilo, ale v závěrečném kole nakonec dostal šanci a trenérovi Ballardinimu se odměnil v 18. minutě úvodní brankou utkání. O chvilku později mohl srovnat hostující Brienza, ale místo střely nakonec zvolil horší variantu, když se snažil ještě přihrát.

Po deseti minutách druhého poločasu vyrovnal přesnou střelou Amoruso a začínalo se od začátku. Oba celky poté v útoku polevily a bojovalo se spíše o střed hřiště. Až v 82. minutě přišla další branka. Jejím střelcem byl domácí Bianco, jenž svým volejem poslal Cagliari do vedení. Těsně před závěrečným hvizdem si ale Reggina vybojovala penaltu, kterou Amoruso bezpečně proměnil.

Více informací k zápasu

Turín FC - ACF Fiorentina 0:1

18.05.2008 15:00

Góly: 76. Daniel Osvaldo

Nádherný gól Pabla Daniela Osvalda zajistil Fialkám Ligu mistrů. Fiorentina uhájila čtvrtou příčku před AC Milán, jenž bude v příštím ročníku nejprestižnější klubové soutěže překvapivě chybět. Naopak klub z Florencie si LM zahraje poprvé po osmi letech.

Fialkám chybělo k dovršení snu o Lize mistrů jediné, porazit v závěrečném kole Turín, aby se nemusely ohlížet na výsledek AC. Jedinou a rozhodující branku nakonec vstřelil až v 76. minutě Osvaldo a Fiorentina mohla slavit. Turínu porážka zas tolik nevadí, jelikož mu již o nic nešlo.

První sekundy utkání vyzněly lépe pro domácí, když vybojovali rohový kop. Dianův centr ovšem nenašel žádného spoluhráče a na druhé straně musel likvidovat nájezd Santany dobrým zákrokem Sereni. Právě domácí brankář byl hlavní postavou prvních minut utkání, když nejprve zlikvidoval nebezpečnou hlavičku Santany a následně si poradil se střelou Pazziniho. Freye na druhé straně ohrozil Stelloneho lob, ale hostující gólman konečky prstů vyrazil. Fiorentina se dostála do velkých šancí, ale velkou stopku jí neustále vystavoval brankář Sereni, jenž si poradil jak s trestným kopem Fabia Liveraniho, tak také s Gamberiniho hlavičkou. Hlavně díky skvělému Serenimu byl po poločase stav bezbrankový.

Ve druhém poločase nejprve zakročil proti Stellonemu Frey a na druhé straně předvedl vynikající zákrok proti Montolivově střele kdo jiný než Sereni. Domácímu Di Michelemu poté nebyl uznán gól pro ofsajd. Do fialových řad se poté donesla zpráva ze San Sira, kde již AC Milán tou dobou vedl, což by znamenalo ztrátu čtvrtého místa a Viola tak přidala na ofenzívě. Mimo pálil Santana a Sereniho prověřil Osvaldo. Na druhé straně byla opět pro, tentokrát velice těsný, ofsajd neuznána branka Diany. Fialkám se stále nedařilo dostat se k pořádnému tlaku a domácí nebezpečně hrozili. Vysněná branka nakonec přišla v 76. minutě, kdy se parádním střelou přes hlavu trefil reprezentant do 21 let Osvaldo. Fialky již poté uhlídaly vítězství a zároveň čtvrtou pozici.

Více informací k zápasu

Calcio Catania - AS Řím 1:1

18.05.2008 15:00

Góly: 85. Jorge Martínez - 8. Mirko Vučinić

AS Řím nezvládlo poslední utkání sezóny a v sicilském pekle pouze remizovalo 1:1. Catania mohla před domácím publikem slavit, neboť se zachránila, naopak Římané smutnili. Scudetto putuje do Milána.

Naděje Giallorossi na zisk Scudetta definitivně shořely v 85. minutě, kdy se trefil domácí útočník Martinez. Nicméně, i kdyby dokázali Římané zvítězit, na titul by to nestačilo. Inter totiž díky Zlatanu Ibrahimovičovi vyhrál v Parmě, čímž rozhodl jak o záchraně Catanie, tak o zisku titulu pro milánský celek.

Hráči i fanoušci Catanie měli zajisté v živé paměti debakl 1:7, který utrpěla Catania loni na Stadio Olimpico. Giallorossi navíc vyřadili Catanii v semifinále Coppa Italia. Sicilané tak měli římskému celku co oplácet.

Řím začal opravdu suverénně. Střela Davida Pizarra nejprve pouze vystrašila domácí fanoušky, ovšem následný kousek Mirka Vučiniče již dokázal celé Angelo Massimino umlčet. Černohorský útočník v půli hřiště sebral balón a předvedl sólo, během kterého obešel čtyři hráče Catanie a následně přesnou střelou rozsvítil v osmé minutě na ukazateli stav 0:1. Catania cítila, že by mohla sestoupit, a tak se rychle vzpamatovala.

O chvíli později měl Doni, jenž si při rozcvičování lehce poranil rameno, plné rukavice práce s bombou Juana Manuela Vargase. Tentýž hráč donutil Doniho k zákorku znovu, tentokráte povedeným přímým kopem. Nechybělo mnoho, aby Catania po půlhodině hry srovnala. Hlavička Silvestriho po Vargasově přímém kopu šla jen těsně nad pravou spojnici, Doni pouze stál. O chvíli později měli pro změnu hosté na kopačkách druhý gól. Alessandro Mancini však po spanilém úprku trefil jen boční síť.

Na začátku druhého poločasu zahrál Juan Manuel Vargas opět jeden ze svých nebezpečných přímých kopů. Tentokráte zakončoval Giacomo Tedesco a Doni musel vytáhnout neskutečný zákrok, aby jeho bombu zlikvidoval. Ve 49. minutě nastala velmi kuriózní chvíle. Na hřišti se objevily dva balóny, načež Tedesco vzal ten druhý a namířil si to na bránu. Okamžitou přítrž celé akci učinil Daniele De Rossi. O chvíli později měl obrovskou příležitost Davide Baiocco, ovšem z deseti metrů napálil míč vedle.

Mezitím na hřiště prosákly informace, že se Inter ujal vedení. Hostujícím fotbalistům se tak pochopitelně trochu otrávil zápas. Ovšem stále se v římském táboře věřilo ve zvrat na Ennio Tardini. Ovšem Catania zvyšovala svůj tlak a byla lepším týmem. Nejprve Biagianti bombou z dálky trefil břevno, ovšem několik jeho spoluhráčů bylo v té chvíli v ofsajdu. O chvíli později již domácí dokázali vstřelit branku. Stovini hlavou překonal Doniho, ovšem branka nebyla platná kvůli Mascarově ofsajdovém postavení. Diváci téměř zbourali stadion. Atmosféra by se dala krájet.

A přece se domácí dočkali. V 85. minutě nasměroval Martinez střelu Morimota do prázdné brány a Angelo Massimino explodovalo. Římané v tu dobu již věděli, že Inter vede 2:0, a tak příliš nesmutnili, zato domácí začali patřičně slavit udržení v Serii A.

Více informací k zápasu

Atalanta Bergamo - Janov CFC 2:0

18.05.2008 15:00

Góly: 32. Sergio Floccari, 90. Michele Marconi

Marco Borriello nedokázal odpovědět na včerejší dvě branky Alexe Del Piera a ztratil tak korunu krále střelců. Capocannoniere pro letošní rok tak je Alessandro Del Piero. Atalantě se podařilo zakončit sezónu podle představ – výhrou.

První velkou šanci měl právě Marco Borriello, avšak nemířil přesně. Utkání se neodehrávalo v nikterak vysokém tempu, ale ve 32. minutě se domácí ujali vedení. Sergio Floccari dokázal zpracovat dlouhý Guarenteho pas a zkušeně přehodil bezmocného Alessia Scarpiho. Ovšem ještě před koncem prvního poločasu mohli Il Grifione srovnat. Gaetano De Rosa velmi dobře hlavičkoval, ovšem na poslední chvíli poslal míč pryč z brankové čáry Daniele Capelli.

I po přestávce měla mírně navrch domácí Atalanta. Sergio Floccari se octl v další velmi dobré šanci, ovšem tentokrát síť nerozvlnil. O chvíli později střílel vcelku povedeně, ale mimo Daniele Capelli. Zhruba po hodině hry se navíc hosté oslabili. Danilo si vykoledoval druhou žlutou kartu a musel předčasně do kabin. Poté se postavil Cristiano Doni k přímému kopu a rozezvonil břevno Scarpiho branky. V 90. minutě ještě hosté přišli o dalšího hráče, když Omar Milanetto viděl za tvrdý zákrok červenou kartu. Poslední hřebíček do janovské rakve pak v nastaveném čase zatloukl Michele Marconi. Devatenáctiletý mladík tak vstřelil svou první branku v Serii A.

Více informací k zápasu

AC Milán - Udinese Calcio 4:1

18.05.2008 15:00

Góly: 48. Alexandre Pato, 59. Filippo Inzaghi, 79. Cafú, 88. Clarence Seedorf - 32. Giandomenico Mesto

AC Milán sice porazil Udinese Calcio vysoko 4:1, ale radovat se nemohl, jelikož Fiorentina své utkání zvládla a příští sezonu si na úkor právě AC Milán zahraje 3. předkolo Ligy mistrů. Alespoň důstojně se s dresem Rossoneri rozloučili Brazilci Serginho a Cafú. Druhý jmenovaný navíc svým gólem přispěl k vysokému vítězství.

Rossoneri před utkáním věděli, že situaci nemají ve svých rukou, přesto chtěli za každou cenu zvítězit a doufat v jakoukoliv bodovou ztrátu Fiorentiny na půdě turínského FC.

Milán do utkání vstoupil lépe a už ve druhé minutě utkání se mohl radovat. Po spolupráci Kaká s Inzaghim byl první jmenovaný faulovaný v pokutovém území, jenomže hlavní sudí Rossetti pokutový kop neodpískal. O chvíli později prověřoval Antonio Di Natale pozornost Zeljka Kalače nepříliš nebezpečnou střelou. Milán se tlačil hodně dopředu, chtěl vstřelit co nejrychlejší, uklidňující branku. To se mu ale nepodařilo ani po příležitostech Inzaghiho a Kaká. Na druhé straně si domácí fotbalisté oddechli po hlavičce Fabia Quagliarelly, kterou skvěle zlikvidoval brankář Kalač. Ve 28. minutě měl dobrou příležitost také Massimo Ambrosini, jenomže naštěstí pro Udine přestřelil. O dvě minuty později hasil obránce Pepe brankovou příležitost Daniela Bonery. Ve 32. minutě přišla pro Rossoneri pohroma. Z obtížné pozice propálil Kalače Giandomenico Mesto a Udinese vedlo v Miláně 1:0. AC Milán poté vyvinul velký tlak, ale v prvním poločase už vyrovnat nestihl.

Do druhé půle udělal trenér Carlo Ancelotti několik změn. Odešli Massimo Oddo a Cristian Brocchi, na jejich místo přišli Marcos Cafú a Alexandre Pato. To se záhy ukázalo jako vynikající řešení. Ve 48. minutě vyrovnal na 1:1 právě střídající Pato. Brazilský mladíček zakončil střelou do prázdné brány akci, kterou založili Andrea Pirlo s Kaká. Ve 49. minutě ještě Zeljko Kalač zlikvidoval střelu Gokhana Inlera a v 50. minutě Kalačovi pomohlo břevno po hlavičce Fabia Quagliarelly. Poté už hráli jenom domácí. V 56. minutě pálil Kaká, ale Samir Handanovič si poradil. Za další tři minuty už ale Milán vedl. Svojí stou brankou v dresu Rossoneri se blýskl Filippo Inzaghi. Italský kanonýr se trefil po obloučku, který mu naservíroval Massimo Ambrosini. Milán tedy vedl 2:1, ale i nadále se musel maximálně soustředit. Vyrovnat mohl střelou Simone Pepe, ale Kalače nepřekvapil.

V 70. minutě mohl pojistit vedení Kaká, jenomže brazilský držitel Zlatého míče neproměnil pokutový kop a následná dorážka Inzaghiho skončila na břevně. Milánští si vše vynahradili za deset minut. S dresem Rossoneri se krásnou brankou pravačkou rozloučil veterán Cafú a svému týmu zajistil potřebný klid. Vedení 3:1 navýšil dvě minuty před koncem Clarence Seedorf. AC Milán zvítězil po dobrém výkonu 4:1, ale nakonec smutnil, jelikož Fiorentina rozhodla brankou patnáct minut před koncem o svém vítězství v Turíně a tím pádem i účasti ve 3. předkole Ligy mistrů na úkor AC Milán. Rossoneri tak budou po sedmi letech chybět v milionářské soutěži, zahrají si pouze Pohár UEFA.

Více informací k zápasu

Parma FC - Inter Milán 0:2

18.05.2008 15:00

Góly: 62. Zlatan Ibrahimović, 79. Zlatan Ibrahimović

Interu se to nakonec povedlo. Po dramatickém finiši Serie A dokázal porazit Parmu 2:0 a stal se potřetí za sebou mistrem. Scudetto hostům zajistil dvěma brankami navrátilec Zlatan Ibrahimovič, jenž přišel do hry v úvodu druhého poločasu a poslal Parmu do Serie B.

Nerazzurri přijížděli na Stadio Tardini s jasným cílem – vyhrát. Právě vítězství by jim totiž zajistilo titul bez ohledu na výsledek utkání Římanů. Po prvním poločase a ještě téměř dvaceti minutách toho druhého ale patřilo Scudetto Římanům, kteří v Catanii ještě v té chvíli vedli. Jenomže poté zaúřadoval střídající spasitel Ibrahimovič a brankami v 62. a 79. minutě určil konečný stav a tím pádem také držitele titulu.

Domácí také měli o co hrát a nechtěli Interu titul jen tak přenechat. Zvlášť, když jim šlo o přežití v nejvyšší soutěži, ke kterému potřebovali vítězství. Že to Parma myslí vážně dokázala po jedenácti minutách hry, kdy zahrávala rohový kop. Míč se dostal až k volnému Morronemu, jenž ovšem nedokázal propálit brankáře Julia Cesara. O chvíli později se domácí hrnuli do další šance a Gasbarroni svým centrem našel Igora Budana, jenž hlavičkou minul branku.

Až po více než dvaceti minutách hry se dostal Inter blíže k brankáři Pavarinimu po dobré kombinaci Cruze s Cesarem, ale druhý jmenovaný nestihl míč doklepnout do branky. Napravit zaváhání mohl o pár minut později, ale svojí střelu poslal vysoko nad, podobně jako z voleje pálící Maicon. Po rohovém kopu mířil nepřesně Cruz, poté přichystal obrovskou šanci pro Balotelliho, jenž ale z méně než dvou metrů nedokázal vstřelit branku. Po prvním poločase byl tedy stav nerozhodný 0:0.

V 51. minutě přišla velká chvíle pro Zlatana Ibrahimoviče, jenž se po šestitýdenní pauze vrátil na hřiště, vystřídal Cesara a měl to být právě on, kdo spasí v posledním utkání tápající Nerazzurri. Hned v první minutě svého pobytu na hřišti utekl domácím obráncům, ale mířil vedle. Po deseti minutách na hřišti již bylo jasno, proč všichni sázeli na Ibrahimoviče. Švédský útočník totiž obešel svého strážce a přesnou ranou k tyči nedal brankáři Pavarinimu šanci. Nerazzurri byli nyní velice blízko vytouženému Scudettu.

Parma se po inkasovaném gólu do šancí dostávala jen sporadicky, jelikož Inter vyvíjel na její obranu velký tlak. Nejprve musel Pavarini skvěle zasáhnout proti Balotellimu, následný pokus Ibrahimoviče mířil mimo. Parma se dožadovala penalty, když se v pokutovém území střetl Materazzi s Colym, ale kontakt byl minimální. Ke střele se poté ještě po chybě obránce dostal Lucarelli, ale Julia Cesara nepřekvapil. Brejk hostů a přesná rána Ibrahimoviče po centru z pravé strany nakonec definitivně rozhodl o výsledku a také o držiteli titulu.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Inter Milán382510369:2685
2.AS Řím382410472:3782
3.Juventus Turín382012672:3772
4.ACF Fiorentina381991055:3966
5.AC Milán3818101066:3864
6.Sampdoria Janov381791256:4660
7.Udinese Calcio381691348:5357
8.Neapol SSC381481650:5350
9.Atalanta Bergamo3812121452:5648
10.FC Janov381391644:5248
11.Citta di Palermo3812111547:5747
12.Lazio Řím3811131447:5146
13.AC Siena389171240:4544
14.Cagliari Calcio381191840:5642
15.FC Turín388161436:4940
16.Reggina Calcio389131637:5640
17.Calcio Catania388131733:4537
18.Empoli FC38992029:5236
19.FC Parma387131842:6234
20.AS Livorno386122035:6030

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (135)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Del Piero nejlepší střelec serie A. Doufám že pojede na EURO.

Reagovat
smazaný uživatel

Taky bych mu to přál.

Reagovat
smazaný uživatel

Přesně, snad se Donadoni probere a Alex pojede na EURO, nic proti Tonimu nemam, ale podle mě je Del Piero lepší nž Luca Toni...Itálii by se tak zkušený hráč velmi hodil

Reagovat
smazaný uživatel

Del Piero a Toni jsou ale typově odlišní útočníci.

Reagovat
smazaný uživatel

Del Piero ma nominaci jistou, donadoni mu to telefonicky oznamoval. Je to zprava ale starsiho data, tak nvm proc tady šílíte ze byste mu to prali, kdyz to ma jisty.

Reagovat
smazaný uživatel

když už Juve nemůže tak nám pentle pomůže a hned dvě .... a Alex nejlepší bombér Serie A

Reagovat
Radin

Alex

Reagovat
smazaný uživatel

njn Del Piero má Euro jistý, ale měl by jet Cassano .. ten hraje excelentně .. dnes to opět potvrdil .. geniální, přímočarý .. akorát ta zmařená pentle

Reagovat
smazaný uživatel

Dlouho jsem neviděl(v normálním zápase, né penaltovém roztřelu), aby brankář zůstal při penaltě stát...

Reagovat
smazaný uživatel

tjn ... a dneska se mu to kurňa vyplatilo

Reagovat
smazaný uživatel

dotaz:Vim, ze to stimto clankem nesouvisi, ale prsto doufam, ze mi nekdo odpovi.Nevite, jestli se Flamini uz v cervenci bude v milane pripravovat na sezonu, nebo v tu dobu bude jeste hracem arsenalu????

Reagovat
smazaný uživatel

Smlouva většinou bývá do konce června, ale může se stát, že už je tam teď.

Reagovat
smazaný uživatel

Aleeeeexxxxxx - pan hrac

Reagovat
smazaný uživatel

Del Piero je iný magor...v tom veku takto hrat? nemam slov

Reagovat
smazaný uživatel

Skoro mám slzy v očích. To, že je Alex nejlepším střelcem a v roce 2008 nejlepším hráčem Serie A přebíjí i fakt, že Slávie získala titul.Nejúžasnější sezóna nejúžasnějšího hráče. ALEX NUMERO UNO!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
sansiro

ADP je borec Zdravím Tě!

Reagovat
smazaný uživatel

Je to prstě moje srdeční záležitost. Už několik(hádanka pro ostatní ) let chodím na trénink s dresem, který má na zádech Del Piero a na prsou Sony Minidisc.

Reagovat
smazaný uživatel

tip 8-10 !?

Reagovat
smazaný uživatel

11

Reagovat
smazaný uživatel

del peeeero teda busi...klobou dolu

Reagovat
smazaný uživatel

Jj Alex je porad PAN HRAC , obdivujuho...

FORZA INTER

Reagovat
smazaný uživatel

Dneska to hodně hodně nevyšlo AS Roma Parma AC Milan

Reagovat
sansiro

LM bez AC Milán to si moc nedovedu představit. Na druhou stranu nám to může paradoxně pomoci. Potřebujeme změnit kádr a pokusit se získat titul. Změny jsou nutné. Přebudujeme tým a přespříští rok jsme zpět v LM a v plné síle... FORZA MILAN! Gazie Cafu!

p.s. Chtěl bych, aby Ancelotti skončil...

Reagovat
smazaný uživatel

V AC bude čistka

Reagovat
M11

Alex je proste buh

Reagovat
M11

jeste jednou at je to i v souhrnu.. gratuluju Interu a vsem jejich fanouskum..

Reagovat
Radin

Inter paráda,Fiorentina taky .Mám radost

Reagovat
smazaný uživatel

tak aspon pristi rok AC vyhraje pohar uefa kdyz uz nebu v LM

Reagovat
smazaný uživatel

To se říkalo i o Bayernu....

Reagovat
smazaný uživatel

Věříte v příchod ronaldinha do ac???

Reagovat
M11

ne

Reagovat
sansiro

Jeho nepotřebujeme.... Pato - Kaka´ je budoucnost brazilského fotbalu

Reagovat
sansiro

Moc bych si přál M. Lippiho do AC Milán!!!

Reagovat
smazaný uživatel

přesně tak

Reagovat
smazaný uživatel

Amala Pazza Inter Amala-a-a-a .

Gratulace k titulu .

Fialky a Catania - skvělé .

Reagovat
sansiro

vůbec

Reagovat
smazaný uživatel

Ale no tak mere, nech toho...

Reagovat
smazaný uživatel

Musím vás trošku popíchnout, ta převaha fandů AS je tady brutální .

Reagovat
M11

Reagovat
Radin

a až nechutná

Reagovat
smazaný uživatel

To je tady fanoušků AS tolik? Já sem chodím snad 3-4 měsíce, tak nemám takový přehled.

Reagovat
M11

prehani

Reagovat
Marv

Spis prevaha fandu kteri to prali vic AS nez Interu

Reagovat
Radin

super

Reagovat
PJ

Diky

Reagovat
smazaný uživatel

FORZA INTER !!!!! ZLATAN JE KRAL !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Reagovat
satan_666

inter zlatan vždycky rozhoduje tam ta největší svině...spolu s materazim a AS mi taky zkazili tiket...

Reagovat
smazaný uživatel

Ulala, AC Milán bez LM Ale je to jenom dobře, aspon bude změna, nemusí být pořád ve finále

Reagovat
smazaný uživatel

tak ted jeste pohar a spokojenost ...verim ze vetsina zdejsich bude fandit interu

Reagovat
M11

Reagovat
smazaný uživatel

za těchto okolností jim přeju maximálně 5. místo

Reagovat
sansiro

V médiích se bude v násleujících dnes probírat Mourinho. Někde to už začlo. Ancelotti by měl rezignovat. Snad to veme Lippi.

Reagovat
Marv

Inter

Fiorentina

AC

Sampdoria

Parma

Reagovat
sansiro

Napoli - intertoto

Reagovat
smazaný uživatel

skoda ze AS nema titul

Reagovat
smazaný uživatel

snad se Parma do roka vrátí , budeš mi chybět...

Reagovat
Shevchenko

Jinak doufám, že Milán dostane Baníček!

Reagovat
sansiro

to by bylo super, když už ta UEFA musí být :) vidět AC na Bazalech - to by byl sen

Reagovat
smazaný uživatel

Taky bych se sel podivat .))))

Reagovat
smazaný uživatel

to by byla defenzívní bitva....

Reagovat
smazaný uživatel

Pohárová Evropa: Inter, AS, Juve, Fiorentina - LM. AC, Sampdoria, Udinese - Pohár UEFA. Neapol - Intertoto. Je to tak?

Reagovat
Shevchenko

Jj

Reagovat
sansiro

je

Reagovat
smazaný uživatel

Nechapu, proc by mel Ancelotti rezignovat!!! a jeste aby prevzal ac vůl Lippi

Reagovat
sansiro

A proč by neměl, když čekají na titul v lize už několik let...

Reagovat
smazaný uživatel

Ano, máš pravdu. Poslední 2 roky jsou v Serii A bída. Ale je to dost vyvážený úspěchy v LM. Každej rok není posvícení. To by třeba musel rezignovat takovej Wenger, kterej na nějakou trofej čeká dlouho.

Lippiho uznávám, ale je to trenér absolutně spojenej s Juve. S žádným jiným klubem (repre nepočítám) neměl výrazný úspěchy. V Interu kdysi totálně vyhořel.

Reagovat
smazaný uživatel

jde o to, že potřebujem novej impulz a ten už těžko dodá Ancelotti. jeho předností je "týmová pohoda", jenže my býváme někdy v pohodě až moc. no a o Lippim se ani nemusíme bavit, to je fantastickej trenér, hned bych ho bral...

Reagovat
smazaný uživatel

sak uz planuje navrat ke kormidlu ne

Reagovat
smazaný uživatel

zatím jsem o tom žádný pořádný info neslyšel..., ale bylo by to good.

Reagovat
smazaný uživatel

Vzpomněl jsem si na jednu věc. Před pár rokama,když Liverpool vyhrál Champions League a v ten samý rok skončil až na pátém místě za Evertonem jim UEFA dovolila nakonec hrát aspoň od 1.předkola. Snad udělají vyjímku i s Rossonerri (vyhráli LM minulý rok) a AC tak bude hrát LM,protože v UEFĚ je bude škoda, i když je to jeden z možných soupeřů Baníku a vidět je v Ostravě na Bazalech by byl sen...

Reagovat
smazaný uživatel

aha tak to bylo jinak,AC by muselo vyhrát LM letos..

Reagovat
fantomas

Parma

Reagovat
fantomas

Parma

Reagovat
smazaný uživatel

lukareli

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

no co?misto toho aby hral LM tak sel hrat druhou ligu do italie

Reagovat
smazaný uživatel

Forza Inter!!!Scudetto je doma!Mistři, mistři!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

jsem znechucen tím, že Inter vyhrál titul a dal jsem to najevo .. máš právo na to samé .. a ještě jednou pro Inter -

Reagovat
Slejdy

jj

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

INTER MILAN CAMPIONE D´ITALIA ...ale gratuluju i Romě, že byly víc než rovnoceným soupěřem a že pohár bude náš.

Reagovat
Slejdy

Gratuluji Interu k titulu ikdyz si ho nezaslouzi....tesim se na dalsi sezonu,bude hodne zajimava si myslim...chvalim AS,skoda nekterych zbytecnych ztrat..snad aspon pohar dame...bude peklo zapas...jinak AC bude v LM hodne chybet,zase se ale mohou soustredit na Serii A a treba udelaji titul...kdovi...

Reagovat
smazaný uživatel

je z vás někdo registrovaný na stránce acmilan.cz????

Reagovat
Shevchenko

Jj

Reagovat
smazaný uživatel

pokudn ano odpovězte mi prosím na tuto otázku: při registraci e vždy ptají na příspěvky. Myslí tím peněžní nebo příspěvky do aktualit

Reagovat
sansiro

nic se tam neplatí...

Reagovat
smazaný uživatel

doufám, ze si ze me nedelas legraci!!! a jak jsou teda myšleny ty příspěvky???

Reagovat
smazaný uživatel

ne je to placeny...vybrana castka jde na prestup ronaldinha

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
smazaný uživatel

Grazie Roma za skvelú sezónu . Roma Roma Roma core de sta citta unico grande amore de tante e tanta gente che fei sospira .......

Reagovat
Slejdy

Reagovat
smazaný uživatel

Roma Roma Roma lassace canta da sta voce nasce nćoro so centomila voci che hai fatto ´nnamora.

Reagovat
smazaný uživatel

tam by asi +0korun moc nepomohlo

Reagovat
smazaný uživatel

Zlatan na hrad

Reagovat
Slejdy

no

Reagovat
M11

z pisku.. klidne

Reagovat
Slejdy

Reagovat
smazaný uživatel

inter ma titul ale nevadi AS nabuducu sezonu to bude lepsie

Reagovat
smazaný uživatel

Catania a jeji vyrovnani znamenajici zachranu , nevim ale kdyby As mel o co hrat tak tam vyhral

Reagovat
Slejdy

jojo

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Má AS Řím v útoku velký přetlak? Od mého důvěryhodného zdroje mám, že Baníku leží na stole nabídky z Itálie, zaslechl jsem i klub AS Řím.

Reagovat
M11

.. jinak AS prave utocniky potrebuje

Reagovat
smazaný uživatel

Ale Sverkose..?

Reagovat
smazaný uživatel

A Mageru by nechtěli?

Reagovat
smazaný uživatel

Óléééééé,Óléééééé,Óléééééé,Óléééééé - Intééééééér,Intééééér

Óléééééé,Óléééééé,Óléééééé,Óléééééé - Intééééééér,Intééééér

Óléééééé,Óléééééé,Óléééééé,Óléééééé - Intééééééér,Intééééér

Reagovat
smazaný uživatel

Tak flamoney šel do AC prej k vuli trofejim, tak se mu to možná splní, když teď ACéčko bude největším favoritem na UEFU

Reagovat
sansiro

a Arsenal právě jen tu jednu UEFU za 100 let vyhrál

Reagovat
smazaný uživatel

Vysmívat se možeš nekomu jinému.. mně sou trofeje ukradené.. Já su nadmíru spokojený, když arsenal hraje ten svůj nádherný fotbal jako tuto sezónu (až na několik výpadku), eště bych si přál aspoň ze dvě posily, ale hlavně z Anglie, ať mají aj fanoušci Gunners radost (ikdyž to vidím nereálně).. Já AC respektuju, je to velkoklub, ale nemožu už respektovat takového šaška jak je flamini..

Reagovat
M11

Reagovat
smazaný uživatel

Velkmi plodné..

Reagovat
smazaný uživatel

*velmi

Reagovat
smazaný uživatel

A velmi výstižné...

Reagovat
smazaný uživatel

Zlatan je prostě Zlatan. Jinak doufám, že jste si letošní sezónu pořádně užili. Je totiž na dlouho poslední, kdy Juventus a AC Milán pustili první dvě místa někomu jinému, první každopádně.

Reagovat
smazaný uživatel

necekam nejakou extra dominanci juve a ac...doufam ze doplnime sikovne kadr a budem hodne nebezpecni!! Jinak se na pristi sezonu hodne tesim

Reagovat
smazaný uživatel

Spíš si myslím, že příští rok bude Serie A vyrovnaná jak nikdy přetím

Reagovat
smazaný uživatel

v to doufám . mohl by to být krásnej rok...

Reagovat
smazaný uživatel

AS=Chelsea v posledním kole. Kdo sázel minulý týden i dnes na dvě dvojky byl blázen.

Reagovat
smazaný uživatel

velké pozitivum je 4 místo Violly a celkový neúspěch nabubřelého AC Milano......škoda, že doba kdy mělo šanci na titul více klubů mimo Milana a Juventusu je nenávratně pryč.......škoada, že taková Samdoria Janov, Parma, Neapol, Verona, Bologna, Udine, Como už nejsou žádná konkurecne.....tak buďme proto rádi za poslední sympatické kluby - Romu a Violu - schopnými konkurovat těm 3 mafiánským nesympatickým fotbalovým vředům....

Reagovat
smazaný uživatel

A je jich 16! Hoši děkujem!

Je to poprvé, co Inter vyhrál za sebou třetí titul po sobě!

Je to titul nejhezčí, protože byl nejobtížnější. Nejhezčí, protože byl proti všem a proti všemu, s celou Itálií, červenožlutou, bíločernou, červenočernou, která fandila proti nám společně!

Sbor "proti" takových rozměrů, ještě nikdo nikdy neviděl. Vina, nebo raději zásluha médií, které Inter nevlastní a ani nekontroluje (na rozdiel od vyššie menovaných, ktorí spoluvytvárajú mienku futbalovej verejnosti aj v zahraničí, pozn. autora). Co si zase teď vymyslí? Že jsme vyhráli jen díky Ibrahimovičovi? Zajisté už ale nenapíšou, že s Ibrou bychom titul vyhráli už před měsícem.

Ale je také pravda, že titul jako je tento, ještě před pár lety, když byla ještě "cupola", bychom nezískali, ale dnes vyhrálo mužstvo, které si to nejvíce zasloužilo, poněvadž bylo v čele od začátku až do konce.

Slovo pro trenéra Manciniho: děkujem trenére. A nyní, jestli chceš odejít, jak jsi před dvěma měsíci prohlásil, jdi, víš kde jsou dveře. Proč? Já jsem nikdy football netrénoval. Ale když se jednou, dvakrát, třikrát, patnáctkrát stane, že JÁ vidím, že na hřišti to nejde tak, jak by mělo a řeknu tomu, kdo je mi nablízku třeba " teď je potřeba hráč X na středu hřiště, posunout hráče Y do obrany doprava" a toto přesně Mancini udělá, ale s 25-ti minutami později oproti mě, to je známka toho, že to někde drhne, že možná Mancini má nějaké problémy trénovat mužstvo takových kvalit. Jak dokázal odhadnout situace Simoni! Ale taky Cuper to dělal lépe než Mancio. Mancini nás sice dokázal pobavit více, ale některé chyby byly opravdu jak od amatéra. Tohle je určitě mužstvo, které může jít na hřiště samo i bez trenéra, jistě Mourinho není řešení, ale na tohle je ještě dost času. Nyní si užívejme dosyta oslavu titulu. S trochou hořkostí při pomyšlení na Champions, protože říkám to i teď dospělým a hlavně dětem J, že v 11 hráčích bychom došli určitě mnohem dále.

(fcintermilano.com)

Úplny súhlas. Titul si Inter zaslúžil aj za to, že veľkú časť sezóny odohral v oklieštenej zostave. Pre budúcu sezónu by mal posilniť zálohu aj "lavičku", lebo ak bude hrať tak, ako na jar, štvrý titul po sebe nezíska.

Reagovat
smazaný uživatel

Nejhezčí titul? Hmm....

Reagovat
smazaný uživatel

Pre mňa je.

Reagovat
smazaný uživatel

proc by neziskal?? ACM pristi rok moc neverim...podle me tam bude vetsi problem a nevyresi to dva koupeni hraci a juve bude bojovat na dvou frontach...takze v titul verim jinak to bude urcite zajimava sezona

Reagovat
smazaný uživatel

Pěknej příspěvek. Dík za něj .

Reagovat
smazaný uživatel

jj, souhlasím s tím, že proti Interu se spojili všichni..ono to ale vyplývá z logiky věci: 3 roky po sobě je první, což je dostatečnej impuls pro ostatní se proti nim spojit.. .stejné to bylo u nás se Spartou jeden čas.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

videli jste jakej dala fiorentina gol??

Reagovat
smazaný uživatel

pekne zastrihal

Reagovat
smazaný uživatel

Twe jestli odejde Aquilani do Arsenalu tak budu pěkně nasranej ! .. Alberto je jeden z našich nejlepších hráčů a když hraje s De Rossim na DM tak neni co řešit ... jestli ho pustěj, ještě k tomu do Arsenalu , tak mě vedení těžce naštve a on zklame

Reagovat
smazaný uživatel

Chce to, aby mu vedení už nabídlo novou smlouvu, pak by to mělo být v pohodě. Taky nechci, aby odešel, ale když už by to muselo být, tak aspoň neposílíme konkurenci... Nicméně věřím, že zůstane.

Reagovat
smazaný uživatel

to máš pravdu, že je lepší ať jde pryč ze země když už .... ale snad zůstane, smlouva by byla na místě

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele