Primera Division - souhrn 34. kola

24.04.2010, 19:58, aktualizováno 26.04.2010, 22:55
Komentáře a souhrny
Pondělní dohrávka mezi Osasunou a Athleticem góly nepřinesla a především pro hosty je to ztráta v boji o pohárové příčky. Na čele tabulky se o víkendu nic nezměnilo, vyhrála jak Barcelona, tak i Real Madrid, třetí místo si pojistila Valencia. V boji o Ligu mistrů ztratila Mallorca, když remizovala s Malagou, a také Sevilla, ta padla v přestřelce na půdě Getafe.

CA Osasuna - Athletic Bilbao 0:0

26.04.2010 21:00

Góly: -

Athletic Club remizoval na půdě svého navarrského rivala z Osasuny 0:0 a hodně si zkomplikoval cestu do evropských pohárů. Přitom na Reyno de Navarra měl několik výborných příležitostí, ale Gaizka Toquero a poslední dobou nególový Fernando Llorente měli mušku vychýlenou. Baskičtí Lvi ztratili dva body, které ztrácí na šestý Villarreal.

Osasuna svým výkonem potvrdila, že letos na víc, než na střed tabulky nemá. V utkání toho moc nepředvedla, ale to lze říct i o Athleticu. Obě mužstva se soustředila spíše na bránění a na boj, než na fotbal. S konečnou dělbou bodů pak musela být spokojená spíše domácí jedenáctka.

V prvním poločase si nejprve sám zavařil Gorka Iraizoz, když si nikterak nebezpečný Juanfranův centr srazil jen těsně vedle branky. Na druhé straně zahrozil Fernando Llorente, ale hrdina domácího mužstva - výborně chytající Ricardo - předvedl parádní zákrok a míč vytěsnil. Stejně si počínal proti hlavičce Llorenteho po Toquerově centru. Athletic byl lepším mužstvem, ale přesně zacílit nedokázal.

Střelecká mizérie pokračovala i ve druhém poločase. Ricardo si bez potíží poradil s pokusy Toquera a Susaety, na druhé straně odpověděli Walter Pandiani a Rúper nepřesnými střelami. V závěru utkání měl obrovskou příležitost opět Toquero, který si i tentokráte vylámal zuby na fantastickém Ricardovi, který Osasuně zachránil alespoň bod.

Více informací k zápasu

Getafe CF - Sevilla FC 4:3

25.04.2010 21:00

Góly: 16. Adrián González, 59. Pedro León, 76. Manu Del Moral, 90. Dani Parejo (pen.) - 33. Luís Fabiano, 38. Frédéric Kanouté, 61. Luís Fabiano

Neskutečný zápas odehrála mužstva Getafe a Sevilly. V souboji, který měl jeden celek posunout blíže Evropské lize a druhý Lize mistrů, nabídl divákům neopakovatelnou podívanou.

Nakonec rozhodla až penalta v nastaveném čase. Díky ní tak Getafe stále živí svou naději na účast v pohárové Evropě. Na šestý Villarreal momentálně ztrácí dva body. Zbytek týmů už naději na Evropu nemá. Seville se naopak začíná vzdalovat vysněná účast v předkole Ligy misttrů. Byť se po celou dobu vydávala tak jistá. Čtvrtá Mallorca má totiž nyní náskok už dva body a na Sevillu navíc dýchá nebezpečný Villarreal. Bude to ještě zajímavé.

Brankové hody v Getafe přinesly v nedělní pozdní večer až sedm branek. Domácí začali velice aktivně a už po sedmi minutách mohli jít do vedení, ovšem Adrian nasměroval svou hlavičku pouze do břevna. Na druhé straně pak zmařil velkou šanci Luis Fabiano a Getafe z následného brejku udeřilo. Pedro León vysunul brilantním dlouhým míčem do úniku Adriana a ten s přehledem překonal Palopa. Michelovi svěřenci měli první důvod k radosti. Getafe v tlaku nepolevovalo. Adrian opřel svou střelu do břevna, poté vytáhl proti střele Mikua výtečný zákrok Palop.

Jenže závěrečná čtvrthodina první půle zcela změnila vývoj zápasu. Codian nejprve neudržel bombu z kopačky Adriana a dobíhající Luis Fabiano neměl s dorážkou větší problémy. Za pět minut už hosté dokonce vedli. Celou akci rozjel Jesus Navas, krásně uvolnil Luise Fabiana, který přenechal míč Kanoutemu, ten se zbavil Diaze a překonal Codinu podruhé. Rázem převzala otěže zápasu do svých rukou Sevilla a Fabiana zastavilo břevno.

Jinak si ovšem druhý poločas pro sebe pronajalo Getafe. Vyrovnáno bylo v 58. minutě, když se zblízka trefil León. Jenže radost fotbalistů z madridského předměstí netrvala dlouho. Podobně jako skóroval Kanoute se krátce poté prosadil i Luis Fabiano, jenž za sebou nechal Lopeze i Diaze a naposledy dostal míč za Codinu. Getafe bojovalo heroicky a dočkal ose zasloužené odměny. Trenérovi Michelovi navíc vyšel taktický tah. V 73. minutě poslal do hry Manua a ten prvním kontaktem s balonem opět vyrovnal. Brankové hody trvaly až do samého závěru. Nejprve byl ale za zbytečný faul vyloučen Kanoute a Sevilla dohrávala pouze v deseti. Lolo navíc v nastaveném čase stáhl dolů Pareja a z nařízené penalty zajistil domácím tři body sám postižený.

Více informací k zápasu

Atlético Madrid - CD Tenerife 3:1

25.04.2010 19:00

Góly: 11. Eduardo Salvio, 31. Eduardo Salvio, 77. Sergio Agüero - 61. Román Martínez

Důležitá výhra, která přinesla Atleticu definitivní jistotu záchrany a zároveň zvýšení morálky před důležitou odvetou semifinále Evropské ligy, která se uskuteční tento čtvrtek na Anfield Road.

Do tohoto zápasu půjdou fotbalisté ze španělské metropole s velmi solidní výchozí pozicí. Doma totiž Liverpool zdolali 1:0 a každá případná vstřelená branka na jeho hřišti by je výrazně mohla přiblížit postupu. Atletico si však stíhá plnit i své ligové povinnosti. Domácí mohli těžit především z výborného startu, neboť už po půlhodině hry vedli dvoubrankovým rozdílem. Teď se už tedy budou moci soustředit na obě pohárové účasti.

Už první poločas ovšem přinesl oboustranně velmi zajímavou podívanou. Uběhly pouhé tři minuty a hostující Ayoze nastřelil tyč. To byla pro ostrovany velká smůla, protože vzápětí tohoto okamžiku litovali o to více. Salvio nejprve uvolnil na hranici vápna Aguera, jeho střelu Aragoneses vyrazil přímo k nohám Salvia a ten z úhlu dopravil míč do sítě. Krátce nato mohl sám Aguero přidat druhý gól, na hostujícího gólmana ale nevyzrál. O pár minut později zastavilo Tiagovu střelu břevno.

Atletico po půlhodině zápasu dosáhlo druhé branky. Vyplatila se mu tentokrát uspávací taktika. Po sérii přihrávek se najednou otevřel prostor před Tiagem, ten prošel obranou hostů a připravil míč pro Salvia, který nekompromisně zavěsil. Zajímavé momenty se udály i ve druhém poločase. Tenerife zahrozilo nejprve zásluhou Juanla, toho ale zastavila opět ta smolná branková konstrukce. Snížení tak přišlo až v 61. minutě. Dinei posunul míč k Románovi a ten vykřesal jiskřičku naděje na bod. Byla to však krátká epizoda. Definitivní čáru přes rozpočet hostům udělal dvanáct minut před koncem Aguero. Argentinská hvězda dostala míč za obranu, zbavila se Sicilii a podél Aragonesese stanovila konečné skóre zápasu.

Více informací k zápasu

RCD Mallorca - Málaga CF 1:1

25.04.2010 17:00

Góly: 90. Aritz Aduriz - 86. Victor Obinna

Málaga sebrala dva body o Ligu mistrů bojující Mallorca a sama se posunula k Realu Zaragoza, který má také čtyřiatřicet bodů a pořádné důvody se obávat sestupu. Boj o záchranu bude zajímavější, než se ještě před několika týdny očekávalo, neboť se do hry vrátil jak Valladolid, tak Tenerife.

Hostující mužstvo disciplinovaně bránilo, což byl jediný klíč k úspěchu. Mallorca předváděla tradiční domácí ofenzivní smršť, která ale ztroskotávala na pevné obraně Andalusanů. Když už se podařilo překonat obranu, byl na místě v dnešním zápase výtečný Gustavo Munua.

Dvaatřicetiletý brankář již v prvním poločase předvedl své kvality proti střelám Aritze Adurize a Gonzala Castra. Výborně si počínal i proti ráně Valera a proti technické ráně Aritze Adurize. Málaga byla bezzubá a stahovaly se nad ní všechny mračna, když byl v čtyřiačtyřicáté minutě vyloučen po druhé žluté kartě Milan Stepanov.

Po obrátce Mallorca pokračovala ve velkém náporu, vytvářela si i další příležitosti, ale selhávala ve finální fázi. Vniveč vyšla výtečná přihrávka Gonzala Castra, baskický útočník Aritz Aduriz svou další šanci neproměnil. Stejně si počínal i Martí, a tak mohla z ojedinělého brejku zaskočit domácí Málaga. Victor Obinna výtečně trefil odvrácený míč a poslal Andalusany do vedení, které naštěstí pro domácí nevydrželo dlouho. Alespoň jeden bod zajistil Realu Mallorca Aritz Aduriz. Otázkou však zůstává, zda měla branka platit, neboť brankáře Munuu nejspíš neúmyslně zastavil ležící Webó. Rozhodčí branku uznal, a tak Mallorca ztratila dva body, které jí mohou stát ztrátu čtvrté příčky.

Více informací k zápasu

UD Almería - Espanyol Barcelona 0:1

25.04.2010 17:00

Góly: 55. Luis García

Espanyol zvítězil v Almeríi a nadobro se zbavil stresu a obav ze sestupu, kterého se již bát s ohledem na rozlosování a náskok rozhodně nemusí. Menší strach mohou mít naopak v andaluské Almeríi, která se sice vlivem famózních výkonů ze začátku kalendářního roku vypotácela ze sestupové zóny, ale její náskok na sedmnáctou příčku stále není uspokojivý.

Hosté potvrdili formu z minulých týdnů, kdy nejprve přejeli rozdílem třídy Atlético Madrid, načež navázali bezbrankovou remízou s obhájcem španělského titulu a zároveň největším rivalem klubu Barcelonou. Dnešní vítězství jen ozdobilo parádní měsíc, v němž si Espanyol zajistil udržení.

V první šanci utkání se objevila dvojice Verdú - Luís García, jejíž šance ztroskotala na tragickém zakončení. Když už se do branky Luís García trefil, míč perfektním zákrokem vytáhl výtečně chytající Diego Alves. Na druhé straně nevyzrál na Carlose Kameniho Albert Crusat, výtečný zákrok předvedl kamerunský brankář proti střelám Uche Kalua a Fernanda Soriana.

Po přestávce Kamerunec opět zaúřadoval, když vytáhl další pokus Alberta Crusata, který své promarněné šance mohl záhy litovat, neboť Luís García vstřelil vítěznou branku, když parádně zakroutil přímý volný kop a přenádhernou ranou nedal Alvésovi šanci.

Almeríe nebyla v dalším průběhu utkání schopna na branku Garcíí zareagovat a náležitě odpovědět. Svěřenci trenéra Juanmy Lilla měli dvě velké příležitosti, ale jak Soriano, tak později Corona se do branky naneštěstí pro Andalusany netrefili.

Více informací k zápasu

Racing Santander - Villarreal CF 1:2

25.04.2010 17:00

Góly: 39. Sergio Canales - 70. Diego Godín, 82. Nilmar

Důležitý zápas pro obě mužstva nakonec vyzněl lépe pro Žlutou ponorku. Byť tomu nic dlouho nenasvědčovalo. Po poločase totiž vedl domácí Racing a o osudu zápasu tak rozhodla až druhá půle.

V té si ovšem Villarreal nechal své dva údery až na poslední dvacetiminutovku. Díky nim teď výrazně posílil svou naději na účast v evropských pohárech. Po ztrátách Mallorcy a Sevilly navíc stále může pomýšlet na účast v Lize mistrů. To by bylo vzhledem k průběhu sezony doslova neskutečné. Naopak krize Santanderu na vlastním hřišti trvá. Z šestnácti zápasů totiž Portugalovi svěřenci urvali mizerných 14 bodů.

Proto začali hostitelé od první minuty pěkně zostra. Pokus Tchiteho ale brankář Lopez s přehledem ukryl ve svých rukavicích. Odpověď Villarrealu obstaral Rossi, proti jehož ráně se postavil do cesty pro změnu domácí brankář Coltorti. Následně měl zahrát rukou Christian a rozhodčí také ukázal na penaltový puntík, ale vlna protestů ze strany domácích hráčů a konzultace s asistentem na pomezí nakonec vedla ke změně rozhodnutí s tím, že rukou zahrál Nilmar.

Santander šel o chvilku později do vedení. Canales si na hranici pokutového území zpracoval míč, zažongloval s ním, otočil se a výstavní ranou nedal Lopezovi šanci. Hostující gólman poté vyrovnal stav soubojů s domácím mladíčkem, když zlikvidoval Canalesovu hlavičku zblízka. Po přestávce už řádili hosté. Cani s Capdevilou si sice ještě na Coltortiho nepřišli, v 70. minutě ovšem Godin střelou ke vzdálenější tyči vyrovnal. O deset minut později vyslal do vápna Racingu další ostrý míč Cazorla, Escudero trefil břevno a odražený míč uklidil do sítě Nilmar. Bylo rozhodnuto.

Více informací k zápasu

Sporting Gijón - Real Valladolid 0:2

25.04.2010 17:00

Góly: 80. Manucho, 90. Javier Baraja

Valladolid se rve, nechce sestoupit! V dnešním utkání čtyřiatřicátého kola získal všechny tři body v Gijónu a hodně si v tabulce La Ligy polepšil, neboť je jeho ztráta na nesestupové příčky jen dvoubodová a forma hodně příznivá. Bude to ještě tuhý boj, ale po výměně trenéra, to jest příchodu Javiera Clementeho, se Valladolid výkonnostně zvednul natolik, že bychom v jeho udržení mohli věřit.

Sporting Gijón se po dobrém úvodu sezóny, kdy už už atakoval pohárové příčky, výrazně propadl a nakonec možná bude rád, když se udrží. Jeho náskok na sestupové příčky je jen pětibodový, v případě vítězství Tenerife na půdě Atlética Madrid dokonce tříbodový! V Asturii budou mít ještě obavy...

Zápas skutečně připomínal spíše bitvu, než smyslné fotbalové představení. Obě mužstva nehrála nikterak dobře a to se poznamenalo nejen na předváděné hře, ale i na počtu zajímavých momentů, kterých bylo skutečně poskromnu. V prvním poločase stojí za zmínku snad jen dvě nepovedené střely Davida Barrala, asi nejaktivnějšího muže v domácí jedenáctce.

Po obrátce převzal iniciativu hostující celek, ale střela Victora Pelého se ještě do sítě nevešla. To samé platí i o střele střídajícího Keka, jež v obrovské šanci před brankářem Juanem Pablem Colinasem zklamal. Brankář domácích posléze předvedl výtečný zákrok proti střele Diega Costy. Jacobo na druhé straně byl bez práce a mohl si číst třeba komiksy.

Klíčové okamžiky utkání přišly v poslední desetiminutovce, když nejprve Sergio Keko našel v pokutovém území Manucha, s jehož famózní hlavičkou nemohl brankář Diego Alvés nic dělat. Obě strany v následujících minutách přišly o jednoho hráče, vždy naprosto správně. V poslední minutě pojistil důležité vítězství Valladolidu Baraja.

Více informací k zápasu

Valencia CF - Deportivo La Coruña 1:0

24.04.2010 22:00

Góly: 33. David Villa (pen.)

Důležitý krok směrem k vysněné Lize mistrů učinili fotbalisté Valencie v sobotní předehrávce 34. kola, v níž dokázali jedinou brankou udolat celek Deportiva La Coruni.

Zatímco si Valencia výrazně zvedla své ambice na třetí místo, Deportivo se téměř s definitivní určitostí vyřadilo ze hry o evropské poháry. Rozhodl o tom jediný zásah. Elitní snajpr David Villa totiž ke konci první půle proměnil pokutový kop. Valencia přesto neprožívá úplně nejšťastnější období. Posledního venkovního vítězství se dočkala naposledy v lednu, minulé kolo navíc ztratila s Realem Madrid v poměru 0:2.

Domácí začali utkání aktivně. Už po čtyřech minutách zůstal ve velkém vápně nepokrytý Villa, ovšem prostor mezi třemi tyčemi netrefil. Možnost opravy dostal tentýž hráč až ve 33. minutě. Rodriguezův přímý kop totiž zasáhl Ze Astra do ruky a rozhodčí s odpískáním pokutového kopu neváhal. Villa penaltu s přehledem proměnil a zaznamenal jediný gól utkání. Byl to jeho zápas. Už čtyři minuty po přestávce větral opět soupeřovu obranu, tentokrát ovšem bez efektu.

Hosté začali výrazněji zlobit až po hodině hry. Jejich první vážnější příležitost spálil Nouioui, jehož přízemní střelu ukryl ve svých rukavicích brankář Sánchez. Krátce poté poslal největší šanci Deportiva Alvarez vysoko nad. Vše se událo po vynikajícím přízemním centru Lopeze. V závěru mohli hostitelé svůj náskok ještě navýšit. Mata ovšem vyhořel v přímém souboji s Aranzubiou, Silva pak trefil pouze brankovou konstrukci. V nastaveném čase pak ještě byl vyloučen valencijský Baraja, to ale větší vliv na výsledek nemělo.

Více informací k zápasu

Real Zaragoza - Real Madrid 1:2

24.04.2010 20:00

Góly: 61. Adrián Colunga - 50. Raúl, 82. Kaká

Stíhací jízda Realu za vedoucí Barcelonou málem dostala vážné trhliny. Bílý balet se na půdě Zaragozy trápil, ale nakonec vítězství přeci jen vybojoval. Rozhodující branku na 2:1 vsítil Kaká až v 82. minutě.

Přitom svěřenci Manuela Pellegriniho rozhodně nezačali vůbec špatně. Už ve třetí minutě usilovali o první gól. Do zakončení se prodral Cristiano Ronaldo, narazil však na gólmana Roberta Jimeneze. Domácí brankářská jednička se rozhodně v průběhu zápasu nenudila a stále musela být ve střehu. Fotbalisté z Madridu totiž několikrát působili při svých útocích nebezpečně. Velmi blízko trefě se ocitnul také zkušený Raúl, který brzy nahradil zraněného Van der Vaarta, jenže mířil pouze do brankové konstrukce.

Po změně stran se už ale konečně začalo měnit skóre. Real se dostal do vedení v 50. minutě. Jimenez sice dokázal zlikvidovat střelecké pokusy Higuaina i Ronalda, když však vrátil portugalský reprezentant míč zpět do pokutového území, do zakončení se probojoval Raúl a v poklidu rozvlnil síť. Pro zkušeného Španěla to byl již 228. gól ve nejvyšší soutěži, čímž se dostal na třetí místo v tabulce nejlepších střelců Primera División.

Situace se pro hosty začala vyvíjet následně ještě lépe. Obránce Matteo Contini totiž loktem srazil k zemi útočníka Higuaina a za svůj atak viděl červenou kartu. Ovšem Zaragoza se ani v deseti lidech nevzdala a zanedlouho dokázala vyrovnat. Aguilar vyslal parádní přihrávkou do zakončení Colunga, který si poradil s Casillasem a pálil do prázdné branky.

Zbývající minuty se nesly v duchu dobývání domácí brány. Blízko druhého gólu se ocitnul Sergio Ramos, jenže jeho hlavička orazítkovala pouze tyč. Až v 82. minutě zaúřadoval Kaká a rozhodl o vítězstvím pro Real. Brazilský středopoalř využil báječné přihrávky od Ronalda a střelou ke vzdálenější tyči vstřelil svůj letošní osmý ligový gól.

Více informací k zápasu

FC Barcelona - Xerez CD 3:1

24.04.2010 18:00

Góly: 14. Jeffrén, 24. Thierry Henry, 56. Zlatan Ibrahimović - 25. Mario Bermejo

Dalo se očekávat vraždění neviňátek. Poslední celek tabulky to ovšem zvládl se ctí. I přesto, že nakonec dohrával pouze v devíti hráčích uhrál na Barceloně přijatelnou porážku 1:3 a nezklamal.

Nezalekl se totiž ani 80 tisícového kotle na Nou Campu, který je pro soupeře tradičně nestravitelný. Xerez tak pouze potvrdil svou formu, která mu ovšem záchranu nejspíše už nedá. Podvědomě se ovšem Katalánci připravují na středeční odvetu Ligy mistrů proti Internu Milán. I proto zůstal pouze na lavičce hvězdný Argentinec Lionel Messi, do hry nezasáhl ani Pedro. Díky tomu se do sestavy na pozici stopera dostal také Ukrajinec Čigrinskij.

Domácí na soupeře ovšem vlétli poměrně zostra. Pěkný centr Xaviho přetavil ve vedoucí gól chladnokrevným zakončením Jeffren. Vzápětí běžel sám na Renana francouzský útočník Thierry Henry, jenže mezi tři tyče nemířil. Henry si své zklamání vynahradil o chvilku později, když perfektním způsobem využil skvělé přihrávky Ibrahimovice. Ovšem domácí se druhým gólem ukolébali a záhy inkasovali. Bermejo dostal ke střele ze střední vzdálenosti dostatek prostoru a nekompromisně zavěsil.

Rovněž druhý poločas hostům vyšel velmi slušně. Armenteros provětral Valdese už po několika vteřinách, španělský gólman si poradil i s následnou hlavičkou Bermeja. Guardiola reagoval tak, že na trávník poslal Messiho a Piqueho. Od té doby šel výkon Barcy rapidně nahoru, což dokumentuje situace z 56. minuty. Yaya Toure nádhernou přihrávkou uvolnil Ibrahimovice, který si se zakončením nedělal větší starosti. Vyloučení Alustizy a Orellany už tak měla pouze dokumentární charakter.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FC Barcelona34276183:2087
2.Real Madrid34282489:3086
3.Valencia CF34188853:3762
4.RCD Mallorca341681053:3856
5.Sevilla FC341661252:4254
6.Villarreal CF341571250:4652
7.Getafe CF341551452:4650
8.Athletic Bilbao341481245:4450
9.Deportivo La Coruña341281433:4344
10.Atlético Madrid341271552:5343
11.Espanyol Barcelona3410111327:4041
12.CA Osasuna341091530:3939
13.UD Almería349111434:4638
14.Sporting Gijón349101533:4637
15.Racing Santander348121437:5036
16.Málaga CF347131438:4334
17.Real Zaragoza348101639:5834
18.Real Valladolid346141434:5432
19.CD Tenerife34881835:6632
20.Xerez CD34691931:5927

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (351)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele