Premier League preview - 14. kolo

24.11.2007, 10:24, aktualizováno 25.11.2007, 09:50
Previews
Tři největší aspiranti na anglický titul se utkají se třemi posledními týmy, dá se tedy očekávat, že žádný z nich nezaváhá. Vedoucí Arsenal hostí Wigan, Manchester United jede na hřiště tápajícího Boltonu a Chelsea zase do posledního Derby. Zatím třetí Manchester City čeká Reading, zřejmě nejlákavěji zní souboj Newcastlu s Liverpoolem, na programu je také derby West Ham - Tottenham.
Newcastle United - Liverpool FC  (sobota 13:45)
Souboj dvou týmů, kterým se nedaří úplně podle jejich představ bude k vidění v St. James' parku. Domácí Newcastle třikrát za sebou nevyhrál a klesl do druhé poloviny tabulky, Liverpool je na tom sice lépe, ale pokud chce bojovat o titul, tak páté místo a ztráta šesti bodů na čelo není dobrá situace.

Newcastle se trápí. V posledním kole ukořistil ze severoanglického derby se Sunderlandem pouhopouhý bod, a když se podíváme ještě víc do minulosti, nacházíme porážku od Portsmouthu 1:4 v předposledním kole, kdy Portsmouth rozhodl už během úvodních jedenácti minut, do nichž vtěsnal tři góly. Hlavním problémem Magpies je obrana, navzdory mohutným investicím v létě právě do posílení defenzivní hry týmu. Mimo jiné kvalitní beky přišel i český internacionál David Rozehnal. Ten však nenastupuje pravidelně, a tak ani nemá příliš příležitostí obrannou hru Newcastlu zlepšit.

K tomu se přidal další z řady nepříjemných zdravotních problémů Michaela Owena a sečteno, podtrženo je z toho krize. I vedení Strak určitě uvolní haldu peněz za účelem zpevnění defenzivní linie, znovu! Za špatnou formou Magpies možná stojí také příliš mnoho absencí. Chybí anglická esa Owen s Taylorem a dále pak Abdoulaye Faye, Stephen Carr, Claudio Cacapa, Celestine Babayaro a Damien Duff. Na druhou stranu se Sam Allardyce konečně dočkal návratu gólmanské jedničky Shaye Givena a z trestu je venku a připraven Nicky Butt.

A koho horšího si mohl Newcastle přát pro dostání se zpátky na vítěznou vlnu než Liverpool. Snad jen Arsenal s Manchesterem. Těm se ale momentální formou Reds hladce vyrovnají. Zvlášť když bude mít Rafa Benitez k dispozici opět španělského kanonýra Torrese. I bez něj v posledních dvou duelech nasázel Liverpool svým soupeřům úctyhodných 10 branek. Stejně tak dobře si vede i obrana Liverpoolu v čele s bezchybným Reinou na brankové čáře, která už dlouhou dobu neinkasovala. Právě v obranné hře spočívá ten hlavní rozdíl mezi oběma mužstvy, zatímco co se týče střílení gólů, jsou na tom oba soupeři podobně – Liverpool vstřelil jen o jeden gól více. Stejně jako Arsenal si i Liverpool stále drží neporazitelnost v tomto ročníku a i v tomto utkání je žhavým favoritem na zisk minimálně jednoho bodu.

Už tak neprostupnou obranu Reds ještě vyztuží vracející se Agger a své místo v záložní řadě si v týdnu snažil vybojovat i další navrátilec Harry Kewell. Naopak stále nemohou nastoupit Xabi, Benayoun a Pennant.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.60 - 3.20 - 1.95
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Manchester City - Reading  (sobota 16:00)
Manchester City je letos jedním z největších překvapení sezóny, až na debakl ze Stamford Bridge podává vyrovnané výkony, které je vyšvihly až na 3. místo. V domácím prostředí už odehrál celkem 8 zápasů a neztratil dosud ani jeden bod. V utkán s Readingem tak bude jasným favoritem, i kdyz úplně snadná práce ho nečeká. Svěřenci Stevena Copella prohráli poslední dva zápasy v poměru 1:3, proto by si určitě dnes velmi rádi konečně spravili chuť. Navíc ani vývoj v tabulce není pro ně moc příznivý a v současné době je pro ně cenný každý bod.

Jenže Royals jsou na hřišti soupeřů prozatím neškodní. Od prvního zápasu, kdy vybojovali bezgólovou remízu s Manchesterem United, prohráli už pětkrát v řadě, ale hlavně obdrželi devatenáct branek. Tento problém by mohl vyřešit návrat důrazného obránce Ibrahima Sonka, naopak Michael Duberry nebude schopen nastoupit kvůli zlomeným žebrům. Do utkání od začátku zřejmě nezasáhne ani útočník Leroy Lita, jenž zatím marně hledá loňskou formu a trenér Copell dává přednost dvojici Kitson – Doyle.

"Jestliže tým zůstane zdravý, potom nás vidím hodně vysoko. Byl bych hodně šťastný, kdybychom si udrželi současnou pozici," prozradil švédský taktik na lavičce Citizens Sven-Goran Eriksson, jemuž se po zranění vrací klíčový stoper Dunne. "Richard říkal, že se již cítí dobře. V pondělí a úterý už dokonce naplno trénoval, pak jsme mu dali volno, zatím si nestěžoval, takže by měl být připraven," dodal Eriksson, jenž bude postrádat mladíky Onuoha a Johnsona.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.50 - 3.60 - 6.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Middlesbrough FC - Aston Villa  (sobota 16:00)
Pozice Garetha Southgatea není v Middlesbrough zrovna růžová. Se svými svěřenci by se proto chtěl dostat z nelichotivé sedmnácté příčky výhrou nad Aston Villou. Ta ovšem na Riverside hrát umí. Hovoří o tom poslední dvě utkání, které vyhrála 3:1 a 4:0.

Pro birminghamský klub navíc může být skvělým motorem vyjádření Martina O’Neilla, jenž v týdnu odmítl vést anglický národní tým. Chce se plně soustředit na svůj klub, a to mohlo fotbalistům zvednout sebevědomí.

Boro se nedaří nejen výsledkově. Herní trápení vyvolává spekulace o pozici Garetha Southgatea v klubu. Ozývají se hlasy, že do konce sezóny nevydrží, nicméně vedení klubu do něj stále vkládá veškerou svou důvěru.

Domácímu týmu budou chybět čtyři hráči Mido, Arca, Jones a Bates. Otazník visí nad Taylorem a Huthem. Naopak po zranění se vrací Rochemback. Na druhé straně se opět postaví do branky v tuto dobu v Anglii nejnenáviděnější gólman Scott Carson. Otázkou zůstává, zda mu na lavičce bude krýt záda Thomas Sörensen, který v týdnu vynechal několik tréninků. Hrát by měli Moore i Agbonlahor.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.50 - 3.15 - 2.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Everton FC - Sunderland AFC  (sobota 16:00)
Toffes vstoupí do tohoto utkání v dobré formě a očekává se, že ji prodlouží. Prozatím se sice drží ve středu tabulky, ovšem podle odborníků mají na víc, což by měli potvrdit také proti Sundrlandu. Tým Roye Keana se sice stále drží nad pásmem sestupu, ale z vítězství se radoval zatím pouze dvakrát, navíc pokaždé na domácím hřišti.

Reprezentační pauza přišla pro domácí fotbalisty v ten vůbec nejlepší moment. Zranění kotníku si díky dvěma týdnům bez fotbalu bez problému doléčil útočník Andrew Johnson a v zápase s Black Cats by měl být již trenéru Davidu Moyesovi k dispozici. Podobně je na tom také reprezentant Nigérie Victor Anichebe.

Důvod k radosti má také hostující kouč Roy Keane. Ze zranění se po měsíci zotavil zkušený Dwight Yorke, zpět je také Andy Cole, takže je možné, že se tito dva bývalí spoluhráči z Manchesteru United, na konci devadesátých let považovaní za nejlepší útočné duo na světě, opět objeví na hřišti vedle sebe. Není vyloučen dokonce ani start Deana Whiteheada, kterého ještě minulý týden trápilo zraněné koleno. Sunderland se musí jistě obejít bez Carlose Edwardse, jehož trápí bolest ramena a Nyrona Nosworthyho. Ovšem po dvouzápasovém disciplinárním trestu se vrací obránce Greg Halford.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.55 - 3.60 - 5.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Bolton Wanderers - Manchester United  (sobota 16:00)
Podle sázkových kanceláří je favorit tohoto utkání jasný, ovšem vše nemusí být tak jednoznačné, jak se na první pohled zdá. Manchester sice nepoznal příchuť porážky deset zápasů v řadě, dokonce pouze jednou si připsal bod za remízu, jenže Bolton je v situaci, kdy si nemůže dovolit ztrácet body ani s United. Navíc Wanderers stále čekají na zisk tří bodů po novým trenérem Megsonem.

K vzestupu Boltonu může výrazně pomoct nejlepší střelec týmu a největší hvězda Nicolas Anelka, který by se měl zhruba po měsíci vrátit po zranění kolena. Francouzský reprezentant dokonce nastoupil už za svou zem do přípravného utkání s Marokem, ale ve středečním kvalifikačním utkání na hřišti Ukrajiny do průběhu zápasu již nezasáhl. Vše jinak nasvědčuje tomu, že mimo hru by měl být s vymknutým ramenem pouze Nicky Hunt a Ricardo Vaz Te. Velký návrat naopak do disciplinárním trestu plánuje druhý obávaný kanonýr El Hadji Diouf.

Manchester řeší před tímto zápasem rozdílný problém. Největší vrásky na čele Sira Alexe Fergusona dělá útočník Carlos Tevez. Ten si totiž po reprezentačním srazu stěžoval na únavu a při zranění Rooneyho by tak přišel Manchester o druhou největší útočnou hrozbu. Pokud skutečně argentinský reprezentant nenastoupí, postaví se na hrot útoku Luis Saha, jenž by měl být doplňován dvěma ofenzivními záložníky. Už nyní je stoprocentně jistá absence dlouhodobě zraněných Mickaela Silvestreho, Paula Scholese a Park Ji Sunga. U zkušeného Garyho Nevilla je start nejistý. To samé platí u stopera Nemanji Vidiče, kterého by v případě absence mohl vedle Ferdinanda nahradil Wes Brown.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 6.95 - 3.70 - 1.45
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Arsenal FC - Wigan Athletic  (sobota 16:00)
Souboj týmů s rozdílnou formou, to bude utkání domácího Arsenalu s Wiganem. Hosté po excelentním vstupu do sezóny tápou, což se projevuje především na výsledcích. Prohráli již sedm utkání v řadě a v tabulce klesají stále níž. Nyní se nachází na předposledním místě se ziskem osmi bodů.

To na Arsenal je radost pohledět. Hráčům okolo trenéra Arsena Wengera se daří na výbornou, jak v Premier league, tak i v Lize mistrů. Letos ještě neprohráli jediné utkání, a to už odehráli zápasy například s Liverpoolem nebo Manchesterem United. V současné době mají sice na prvním místě stejný počet bodů jako Red Devils, ovšem stále zápas k dobru.

Je jasné, kdo je v tomto zápase favoritem, jenže Gunners znepřijemňuje situaci marodka. Už nyní je jisté, že do utkání nezasáhne francouzský defenzivní záložník Flamini, kterého trápí zranění stehna, ani jeho krajan Diaby, ale chybět bude především tvořivý záložník Hleb, jenž stále laboruje se zraněným kolenem. Mimo hru by měl být také Cesc Fabregas a dlouhodobě zraněný kanonýr Robin van Persie. Navíc otazník visí nad brazilským reprezentantem Gilbertem Silvou. Ten se totiž z reprezentačního srazu vrátil teprve včera a o jeho případném startu se rozhodne až před zápasem.

Rozsáhlá marodka donutí sáhnout Wengera k ne moc vytíženým hráčům. Podle předběžných informací nastoupí ve středu zálohy nezkušená dvojice Denilson – Lassana Diarra.

Wigan v poslední době řeší problém se střílením branek – za posledních deset zápasů jich dal pouhých pět a rozšířit toto číslo na Emirates stadium bude pro jeho borce velice obtížné. Navíc nový kouč Steve Bruce bude pro tento duel postrádat klíčového útočníka Emila Heskeyho, jehož trápí zranění zánártní kůstky. Kvůli zlomené noze nenastoupí ani gólman Carlo Nash.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.15 - 6.50 - 12.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Birmingham City - Portsmouth FC  (sobota 16:00)
Birmingham přivítá na svém trávníku tým Portsmouthu. Domácí celek letos nepodává nijak oslnivé výkony – v dosavadním průběhu Premier League je se svými jedenácti body až na 15. místě. Naopak mužstvu Portsmouthu se v letošním ročníku nejvyšší anglické fotbalové ligy poměrně dobře daří, prozatím nasbíralo 23 bodů a momentálně se nachází na šesté příčce.

Kouč Birminghamu si může mnout ruce, že konečně nastoupí jeho nejlepší útočník Mikael Forssell, který se vrací do hry po dvouměsíčním marodění se zlomenou nohou. Předpokládá se, že vystřídá Camerona Jeroma, který ještě není fit po operaci. Kromě již zmíněného Jeroma bude kouči Birminghamu chybět i Oubina, jenž léčí svůj poraněný kotník. Nad startem Parnabyho a Johnsona visí otazník.

I kouč hostujícího týmu nemá svůj tým kompletní – zápasu se určitě nezúčastní Kanu a Craine – oba jsou dlouhodobě zraněni. Naopak do hry se vrací vykartovaný Diop a Utaka, který doléčil své zranění.

Dá se předpokládat, že v zápase bude dominovat hostující celek, přestože Birmingham už letos ukázal, že umí pozlobit i nejlepší kluby Premier League.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.95 - 3.15 - 2.25
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Derby County - Chelsea FC  (sobota 18:15)
K souboji obra s trpaslíkem by se dal přirovnat zápas, který se uskuteční v Pride Parku, kde své zápasy hraje Derby County. Přijede Chelsea a cokoli jiného než její snadné vítězství by bylo velkým překvapením.

I když nováčka z Derby nelze prozatím v této sezoně odepisovat a automaticky ho považovat za jasného sestupujícího, jeho měření sil s podstatně slavnějšími soky dopadá vesměs katastrofálně. O co se letos nemůžou v Derby County opravdu vůbec opřít, je obrana. Samozřejmě zimní přestupový termín se blíží a dá se předpokládat, že se Derby pokusí přivést nějakého obránce. Útok zatím ale také nepředvádí žádné bůhvíjaké výkony. Vizitka pěti vstřelených gólů hovoří za vše a navíc všechny nastřílelo Derby na svém hřišti, což ovšem znamená, že by se měla obrana Chelsea v sobotu na Pride Park Stadium držet v pozoru. Proti Chelsea už budou moci nastoupit jak Claude Davis, tak Dean Leacock, kteří kvůli zranění vynechali poslední střetnutí s West Hamem.

Chelsea si bude chtít proti nováčkovi spravit chuť po nepříliš vydařeném utkání proti Evertonu. A je nad slunce jasné, že musí takové soupeře porážet, pokud chce ve zbytku sezony ještě řádně přitlačit na vedoucí duo Arsenal a Manchester United. Z posledních střetnutí lze vypozorovat, že se Frank Lampard po návratu na fotbalové trávníky začíná opět sehrávat se svými kolegy, jak v záloze, tak hlavně i s Didierem Drogbou. Zvláště tihle dva byli v minulých zápasech symboly povstání Chelsea.

Kouči Blues Avramu Grantovi se začíná opět plnit soupiska hraní schopných borců. Vrací se po dlouhé pauze Ashley Cole a konečně zalepí díru na levém okraji obranné řady, kde za něj v minulosti zaskakovali vesměs notoričtí praváci. V sestavě Chelsea lze najít nanejvýš jediný vcelku adekvátní záskok v osobě Wayna Bridge, jenž možná ještě dostane přednost před nerozehraným Colem. Blues bude pravděpodobně chybět dirigent zadní linie John Terry. Kapitán Chelsea sice už trénoval s reprezentací Albionu na zápas s Chorvaty, ale stále mu chybí fyzická kondice. Na čtvrtečním tréninku nechyběl už ani Ballack, ale stále ještě chyběli reprezentanti Andrej Ševčenko, Claude Makelele, Didier Drogba, Salomon Kalou, Claudio Pizarro a Alex.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 11.00 - 4.75 - 1.25
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
West Ham United - Tottenham Hotspur  (neděle 14:30)
Nedělním nejzajímavějším zápasem je právě střetnutí hostujícího Tottenhamu s domácím West Hamem. V mnohem lepší formě vstoupí do tohoto utkáni Kladiváři, kteří se bez problémů drží ve středu tabulky a svou sílu ukázali v minulém kole, kdy rozstříleli slabé Derby County.

Spurs jsou ve značně jiné pozici. Kohouti měli patřit letos k týmům hrající o pohárové příčky, na místo toho nyní bojují o záchranu. Ovšem minulý zápas s Wiganem naznačil velké zlepšení, a proto lze očekávat, že jej bude chtít Tottenham potvrdit také dnes.

West Ham i nadále sužuje rozsáhlá marodka, přesto trenér Curbishley může být poměrně v klidu. Náhradní hráči už totiž několikrát přesvědčili o svých kvalitách a zraněné hvězdy bez problémů nahradili. Mimo hru jsou stále dlouhodobě zranění Scott Parker, Kieron dyer, Julien Fauber, Craig Bellamy, Anton Ferdinand a Bobby Zamora. U Deana Ashtona, Marka Nobleho a Haydena Mullinse se o startu rozhodne až před zápasem.

Velmi zvláštní náboj bude mít tento duel pro domácího záložníka Matthewa Etheringtona, ten totiž ještě nedávno v Tottenhamu působil. "Pro mě osobně to bude to zajímavý zápas. Je to můj bývalý klub, ale nevzpomínám na něj zrovna v nejlepším, a proto jej chci porazit," vzkázal Etherington svým bývalým spoluhráčům.

"Zápas s Wiganem se nám povedl a byl hodně důležitý. Zvedl nás hlavně psychicky," řekl obránce Michael Dawson, jenž se na hřišti určitě neobjeví se zraněnými Garethem Balem a Steedem Malbrankem.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.60 - 3.20 - 2.50
více informací
Fulham FC - Blackburn Rovers  (neděle 17:00)
Najít favorita v tomto utkání nebude jednoduché. Blackburn je sice týmem, který je na tom bodově lépe, ovšem Fulham hraje doma, kde prohrává jen minimálně. Proto bude velice zajímavé toto střetnutí sledovat.

Cottagers jsou prozatím společně s Liverpoolem remízovými králi, z posledních deseti utkání se se svým protivníkem rozešli smírně hned v šesti případech, ovšem poslední zápas na hřišti Liverpoolu prohráli dvoubrankovým rozdílem. Fulham se nyní nachází na přijatelném 13. místě, které okupuje se ziskem 12 bodů. Manažer Lawrie Sanchez může být před utkáním s Blackburnem poměrně klidný. Mimo hru je pouze dlouhodobě zraněný Moritz Volz, zatímco zpět do hry se vrací zadák Paul Konchesky.

Blackburn po sérii čtyř výher získal v posledních dvou zápase pouze bod, to ovšem pro tým Marka Hughese není žádná tragédie, jelikož nejprve přivítal v Eastwood parku Liverpool a následně zajížděl do Manchesteru. Rovers se stále drží blízko pohárových příček a v případě výhry by se dokonce na jednu z nich posunuli. V zápase s Fulhamem bude ovšem Blackburn postrádat disciplinárně potrestaného záložníka Davida Dunna a zřejmě také útočníka Matta Derbyshira. Po zranění se pro změnu vrací zkušený Robbie Savage.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.75 - 3.10 - 2.40
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 týmzápasyvýhryremízyporážkyskórebody
1.Arsenal FC1293027:1030
2.Manchester United1393123:630
3.Manchester City1382316:1326
4.Chelsea FC1374219:925
5.Liverpool FC1266019:624
6.Portsmouth FC1365223:1323
7.Blackburn Rovers1264215:1122
8.Aston Villa1263318:1421
9.Everton FC1362519:1520
10.West Ham United1253418:1018
11.Newcastle United1253419:1818
12.Reading1341816:2913
13.Fulham FC1326516:2012
14.Tottenham Hotspur1325623:2411
15.Birmingham City1332813:2011
16.Sunderland AFC1324713:2210
17.Middlesbrough FC1324712:2310
18.Bolton Wanderers1315711:188
19.Wigan Athletic1322910:238
20.Derby County131395:316

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (3)

Přidat komentář
smazaný uživatel

A koho horšího si mohl Newcastle přát pro dostání se zpátky na vítěznou vlnu než Liverpool. Snad jen Arsenal s Manchesterem. Těm se ale momentální formou Reds hladce vyrovnají.

Tak to asi težko.

Reagovat
smazaný uživatel

Arsenal to bude mět dneska dost těžké, ale bude to aspoň další zkouška pro "Wengerovy děti". Dooufám, že to bdue pohledný zápas a nebude nouse o góly (samozřemě do sítě Wiganu )

Reagovat
smazaný uživatel

no docela me prekvapil kurs.1,15 to sme docela favoriti ikdyz mame total v haji zalohu.Ale doufam ze to pohlidame a vyhraje s nulou v zádu tak 2:0.Je to sance pro náhradníky,zvlast Diarra by se moh predvyst za francii hraje dobre tak uvidime ted.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele