Premier League preview - 11. kolo

27.10.2007, 03:15, aktualizováno 28.10.2007, 10:10
Previews
Jedenácté kolo Premier League přinese další utkání týmů z "velké čtyřky", Liverpool hostí dosud suverénní Arsenal. Případného zaváhání Gunner by velmi rádi využili v Manchesteru United, ale musí porazit Middlesbrough. Těžký zápas čeká aktuálně třetí Manchester City - jede na Chelsea. Tottenham už bez trenéra Jola hostí Blackburn.
Sunderland AFC - Fulham FC  (sobota 16:00)
Zápas Sunderland – Fulham je soubojem týmů z dolní poloviny tabulky. Oba celky mají shodně osm bodů, což stačí na šestnáctou, respektive třináctou příčku v ligové tabulce.

Suderland do zápasu půjde po sérii tří proher v řadě. Ne že by byly jejich výkony příliš špatné, ale především se jim lepila smůla na paty. Dá se tak říct, že tým Roye Keana - manažera Sunderlandu, bude mít v sobotním utkání solidní motivaci. Úspěchu se domácí udajně budou snažit docílit především zlepšením v zakončení.

Ovšem ani situace hostů není nijak růžová – naposledy vyhráli 15. srpna nad posledním týmem tabulky, Boltonem. Manažer Fulhamu Lawrie Sanchez ví, že gólů jeho svěřenci střílí dost, a že chyba je zejména na straně obrany. Hosté se proto chystají zejména vylepšit svoji defenzivní činnost.

Oba kormidelníci mají jistě na čele vrásky kvůli velkému počtu hráčů, které nebudou moci použít. Keanovi bude chybět obránce Paul McShan, jež si odpykává karetní trest. Také marodka domácího celku je velice široká. Do hry kvůli zranění nezasahnou A. Cole, C. Edwards, D. Whitehead, S. Varga a R. Anderson. I manažer Fulhamu bude postrádat řadu svých svěřenců. Collins John byl "zapůjčen" na tři měsíce do Leicesteru. Pearce, Christanval, Elliott, Volz, McBride, Cook a Bullard budou chbět z důvodu rozličných zranění.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 3.15 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Reading - Newcastle United  (sobota 16:00)
Newcastle loni bojoval ve druhé polovině tabulkym zatímco Reading usiloval o účast v Poháru UEFA. Letos se karty obracejí. Potvrdí to i vzájemný zápas?

Newcastle bude mít proti Readingu opět příležitost potvrdit svou vzrůstající formu a případně posunout se v tabulce z 8. místa o něco vpřed, jelikož na čtvrtý Liverpool ztrácí pouhé dva body. Magpies v minulém kole porazili Totenham 3:1 a opět ukázali, že letos je jejich síla především v útoku, kde se mohou pyšnit několika velkými jmény. Ovšem manažer Sam Allardyce se právě pro toto utkání bude muset obejít bez kanonýra Marka Viduky, přesto nemusí nijak smutnit. Po disciplinárním trestu se mu vrací Alan Smith. Navíc připraven by měl být také N‘zogbia, který proti Spurs opouštěl hřiště předčasně kvůli nevolnosti.

Tým Stevena Copella je letos jedním z nejméně vyzpytatelných klubů celé soutěže, přesto si drží slušné 12. místo. Reading navíc trápí špatná defenzíva, během deseti zápasů inkasoval hrozivých 22 branek. Podobně je na tom už jen předposlední Derby County. Royals také před dnešním duelem potvrdili, že se vrátí k obvyklému rozestavení 4–4–2. Proti Newcastle určitě nenastoupí pouze Little a Oster, naopak zcela fit by měli být i už Lita, Doyle a Convey.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.65 - 3.15 - 2.45
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Manchester United - Middlesbrough FC  (sobota 16:00)
Manchester United začíná po nepříliš povedeném startu do sezony nabírat vrcholnou formu a cítí moc dobrou šanci posunout se po tomto kole do čela Premier League, jelikož hostí 17. Middlesbrough, zatímco vedoucí celek tabulky Arsenal cestuje v neděli na Anfield Road.

ManU bude na svém hřišti proti trápícímu se Middlesbrough usilovat o prodloužení sedmizápasové šňůry bez prohry, ba co víc i bez remízy. A úctyhodné je také to, že Fergusonova družina v těchto utkáních inkasovala jen jedinkrát, a to v utkání s Aston Villou! První tři ligová kola bez výhry jsou tak zapomenuta a začíná předlouhá pouť za obhajobou titulu.

Jakkoliv se letos Middlesbrough vůbec nedaří, na Old Trafford se může pyšnit nevídanou bilancí: za posledních pět let zde prohrálo jen jedinkrát s tím, že dvakrát uloupilo tři body a ve zbývajících dvou střetnutích se rozešly oba týmy smírně. Tento fakt ovšem nemění nic na tom, že Boro v posledních čtyřech zápasech nebodovalo a ve fotbalových kuloárech se začíná pomalu diskutovat o možném odchodu Garetha Southgata z postu manažera Middlesbrough.

Manažer Manchesteru Sir Alex Ferguson už vítá znovu zpět zvučnou letní posilu Owena Hargreavese, který si prakticky od svého příchodu na Old Trafford nezahrál. Jeho návrat Fergusonovi značně ulevil, jelikož střední záložníci Carrick a Scholes nemohou nastoupit a vedle nich mají dlouhodobě místo na marodce rezervované Neville, Foster, Silvestre a Park Ji-Sung. Podobně jako Hargreaves se zatím v Anglii nijak zvlášť neukázali ani Nani s Andersonem, kteří si ještě pořádně nezvykli na velký rozdíl mezi portugalskou ligou a Premier League. Obrana Middlesbrough si bude muset dát v sobotu velký pozor na znovuzrozeného kanonýra Rooneyho, který v posledních 7 zápasech, do kterých nastoupil, tedy i v těch v reprezentačním dresu, nastřílel stejný počet gólů a jeho spolupráce s další letní akvizicí – Tevezem, by mohla být pro soupeře smrtící.

Gareth Southgate bude mít zase velké problémy s poskládáním obranné linie, jelikož nemůže počítat s triem beků – Pogatetz, Bates a Huth. Absence postihly i zbývající řady: gól rozhodně ManU nedá bývalý hráč Arsenalu Aliadiere a žádný nepřipraví klíčový tvůrce hry Arca.
Manchester United - pravděpodobná sestava:
Van der Sar - Brown, Ferdinand, Vidic, Evra - Ronaldo, Anderson, Hargreaves, Giggs - Tevez, Rooney
Middlesbrough FC - pravděpodobná sestava:
Schwarzer - Young, Woodgate, Riggott, Taylor - O’Neil, Boateng, Rochemback, Cattermole, Downing - Mido
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.20 - 6.00 - 10.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Chelsea FC - Manchester City  (sobota 16:00)
Jedním z nejsledovanějším zápasů 11. kola anglické Premier League je určitě střetnutí Chelsea s Manchesterem City. Oba týmy se nyní nacházejí na příčkách, na nichž s nimi před sezónou asi moc lidí nepočítalo. Citizens jsou po mírném úpadku formy na 3. místě, ovšem Chelsea stále drží za svými zády.

Manažer Blues Avran Grant měl řešit jeden velký problém, a to vypořádat se s absencí zraněního Johna Terryho. To se mu podařilo dokonale, Blues totiž vyhráli poslední tři zápasy a brankář Petr Čech v nich míč ze sítě nelovil ani jednou. Ve středu obrany se opět představí dvojice Alex – Carvalho. Místo zraněného Ashleyho Cola zaujme Bridge, nalevo bude hrát zkušený Fereira.

Velice cenné služby odvádí Citizens manažer Sven–Göran Eriksson. Ten se svými svěřenci v sezóně přímo exceluje, navíc se stal velice populárním mezi fanoušky. Eriksson může mít před utkáním na Stamford Bridge radost při pohledu na marodku - mimo hru totiž zůstává pouze Valerij Božinov. Podle předběžných zpráv nastoupí Manchester pouze s jedním útočníkem a tím by se měl stát Emile Mpenza, který bude podporován dvojicí ofenzivních záložníků - Elanem a Petrovem. V bráně by i přes uzdravení Isakssona měl zůstat Joe Hart, mladý Dán Kasper Schmeichel odešel na hostování do Cardiffu.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.50 - 3.60 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Birmingham City - Wigan Athletic  (sobota 16:00)
Birminghamu na svém hřišti přivítá Wigan. Půjde o souboj outsiderů Premier League. Oba týmy se totiž potácí hluboko na dně ligové tabulky – oběma soupeřům se doposud pořilo vybojovat pouze osm bodů, což stačí na nelichotivou čtrnáctou, respektive patnáctou pozici.

Tým Wiganu od začátku září získal jeden jediný bodík za remízu s Fulhamem. Birmingham získal za stejnou dobu sice bodů víc, ale ani jeho výsledky nejsou nijak oslňující. Po deseti odehraných zápasech obě mužstva balancují nad propastí sestupu, ale konec sezóny je ještě daleko, takže není nutné malovat čerta na zeď.

Domácí celek se bude muset vyrovnat s absencí Sebastiana Larssona, který je nemocný. Otazník visí nad startem Mikaela Forssella, trápeného opakovanými zraněními, jehož možné zapojení do hry by nejspíš jistě znamenalo vzpruhu pro neschopný útok Blues.

Wigan se zase nebude moci spolehnout na útočné schopnosti Emila Heskeyho, který stále marodí se svojí zlomenou nohou.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.10 - 3.15 - 3.25
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Portsmouth FC - West Ham United  (sobota 18:15)
Portsmouth zažívá pohádkový vstup do sezony. Momentálně je pátý a vyjma Arsenalu mu to také nejlépe střílí. Tentokrát otestuje pevnost obrany West Hamu United.

V řadách domácích také najdeme nejlepšího střelce Premier League – Benjaniho se sedmi góly na kontě. Kromě něj se ve vrcholné formě nachází i útočník Utaka a záložník Muntari. Nejen individuální výkony těchto hráčů, ale i celková kompaktnost týmu je příčinnou série čtyř výher Pompey v řadě.

V Londýně doufají, že se West Ham vrátil na vítěznou vlnu povinným a snadným vítězstvím 3:1 nad Sunderlandem, které dodalo týmu potřebné sebevědomí před tímto obzvláště složitým duelem. Na začátku sezony Kladivářům chyběl důležitý forvard Bellamy, kterého ovšem adekvátně nahradil Ashton. Teď se však karty obrátily, mimo hru je anglický útočník a na Bellamym je, aby potvrdil svou pozici útočníka číslo 1 v klubu.

Mužstvo Portsmouthu šlape, jak se patří i díky tomu, že se mu vyhýbají zranění. Do zápasu s West Hamem nezasáhne jen dvojice Kanu – Primus. Což kontrastuje s početnou marodkou Hammers, jimž bude na Fratton Parku chybět hned devět hráčů: Julien Faubert, Nigel Quashie, Calum Davenport, Kieron Dyer, Bobby Zamora, Freddie Ljungberg, Scott Parker, Dean Ashton a James Collins. Zvláštní náboj bude mít toto střetnutí pro nynějšího manažera Portsmouthu Harryho Redknappa, bývalého hráče i kouče West Hamu, a Johnsona s Jamesem mezi hráči.

Kromě posledních výsledků hovoří ve prospěch Pompey i historická bilance obou mužstev. Portsmouth nepodlehl West Hamu již předlouhých 12 let, naposledy se Hammers radovali po výhře 2:0, tenkrát ještě ve staré First Division. A i novodobá historie je na straně Pompeys – vloni na svém hřišti Portsmouth porazil WHU 2:0 a z Upton Parku si vezl také tři body po výhře 2:1, kterou mu zajistil dvěma góly sváteční střelec, obránce Primus.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.80 - 3.30 - 4.15
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Bolton Wanderers - Aston Villa  (neděle 14:30)
Bolton po hodně nevydařeném vstupu do sezóny vyměnil manažera Sammyho Leeho za Garyho Megsona a právě zápas s Aston Villou bude pro něj premiérou v anglické Premier League.

"Toto je příležitost, která přišla a já ji přijal," prohlásil Megson o angažmá v Boltonu. "Wandrers jsou vrcholovým klubem s nádherným stadionem a talentovanými hráči." Útočníka Kevina Davies velmi zklamalo čtvrteční vystoupení jeho týmu v Poháru UEFA (Bolton remizoval s Bragou 1:1). "Potřebujeme především psychickou vzpruhu a nedělat v defenzívě tolik chyb," prohlásil anglický útočník, který si velmi pochvaloval pohárovou spolupráci se senegalským reprezentantem El-Hadjim Dioufem. Bolton bude pro toto utkání bude postrádat trojici zraněných fotbalistů - hrát nebudou Wilhelmsson, Samuel a Vaz Te.

Aston Villa se zatím podle předpokladů drží ve středu tabulky se ziskem 14 bodů, ovšem jejich styl hry rozhodně pro diváka nijak líbivý není. Proti Boltonu zcela jistě nenastoupí distancované duo Reo–Coker a Carson.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.60 - 3.15 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Derby County - Everton FC  (neděle 15:00)
Domácí Derby už by konečně mělo předvést solidní výkon. Od začátku sezóny totiž nasbíralo pouhých 6 bodů a momentálně se nachází na předposlední sestupové pozici. Ani Everton ale letos nepředvádí nic extra, v lize se nachází se třinácti body na jedenácté příčce. Od obou týmů se dá očekávat urputný boj. Derby konečně potřebuje vyhrát, aby se odpoutalo od sestupových příček a i Everton by potřeboval tři body, pokud chce příští rok opět hrát Pohár UEFA.

Manažer domácího celku Billy Davies bude muset vzít v úvahu absenci Davise, Leacocka a Todda. Naopak připraven k zápasu bude po delším zranění Jay McEveley.

Manažer Evertonu David Moyes se bude muset vyrovnat se ztrátou Phila Nevilla a Tonyho Hibberta, kteří si odpykávají svůj karetní trest. Everton se bude moci spolehnout na Thomase Gravesena, ten se konečně uzdravil ze svého zranění.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.30 - 3.15 - 2.10
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tottenham Hotspur - Blackburn Rovers  (neděle 16:00)
Velké zklamání letošního ročníku Premier League Tottenham Hotspur přivítá v neděli na vlastním hřišti naopak příjemně překvapující Blackburn, který zatím okupuje skvělou šestou příčku.

Hanebný start Kohoutů do nové sezony odnesl manažer Martin Jol již dlouho očekávaným vyhazovem. Jol odvedl pro tým kus práce, vedení Spurs však po prohře s Getafe v Poháru UEFA došla trpělivost a oblíbeného kouče vykoplo. Týmu se v pondělí ujme kouč Sevilly Juande Ramos. Přestože se na přestupovém trhu i letos v létě Tottenham mimořádně činil, drtivá většina hvězdných posil očekávání ani zdaleka nenaplnila. Teď se od nich očekává zdánlivě nemožné – porazit Blackburn.

Do zápasu s Rovers určitě nezasáhnou mladíci Bale a Routledge, ale také brankářská jednička Robinson, což znamená další výzvu pro českého golmana Radka Černého. Již dlouhou dobu absentuje také klíčový stoper Tottenhamu Ledley King. A aby toho nebylo málo, nepravděpodobný je start také dalšího beka Gardenera a zcela jistě nenastoupí i tvůrce hry Kohoutů Jermaine Jenas. Další dilema se nabízí i v útoku, kde se o své místo na slunci pere znovu čtveřice výtečných forvardů – Bent, Defoe, Keane a Berbatov.

Na straně Blackburnu je seznam marodů o poznání chudší. Ztráta mistra středu pole Stevena Reida by mohla být nepříjemná. Jenomže z potíží zad se tento Ir nemůže dostat už od začátku sezony a i bez něj se Rovers daří, takže panika není v tuto chvíli na místě. Stejně tak jako v případě absence útočníka Robertse, kterého v této sezoně beztak jasně zastiňují Santa Cruz s McCarthym. Podle všeho by neměl hrát také kapitán mužstva Ryan Nelsen, ten musí po zranění teprve nabrat dostatečnou fyzickou kondici.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 3.25 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Liverpool FC - Arsenal FC  (neděle 17:00)
Jednoznačný šlágr kola se odehraje v neděli na Anfield Road. Střetnou se zde dva dosud neporažené týmy Premier League. Na stadion Liverpoolu totiž zavítá londýnský Arsenal, který pokud si chce udržet první příčku tabulky po tomto kole, musí z této přetěžké bitvy vyválčit alespoň bod. To Liverpool má zase šanci se v případě výhry a následně pak lepšího skóre posunout na třetí příčku před Manchester City.

Přestože jsou obě mužstva před tímto zápasem ve zdánlivě stejné pozici – neporažených týmů, atmosféra v obou klubech má zcela jiný nádech. Zatímco v Liverpoolu panuje rozpačitá atmosféra po několika zbytečných remízách v lize a dvou porážkách v Champions League, v hlavním městě Anglie se vezou na vlně euforie po sérii vítězstvích na domácí půdě i na té evropské. O tom, v jaké formě jsou Wengerovi hoši, se přesvědčila i česká Slavia.

Liverpool byl v posledních třech sezonách podstatně úspěšnější na mezinárodní scéně než doma. Dvakrát za poslední tři roky byl ve finále Ligy mistrů s tím, že ji i v roce 2005 slavně vyhrál. Jenže letos žádná sláva. Anfield Road nejprve vyloupil trápící se Olympique Marseille a o pár týdnů později nenašel Liverpool recept na dobytí tvrze Besiktase. Doma je to přece jenom o něco lepší. Naposledy sice ne s přehledem, ale přece vyhráli Reds bitvu o Liverpool s Evertonem. Tomuto důležitému vítězství však předcházely remízy s Tottenhamem, Birminghamem a Portsmouthem. Zkrátka po famózním vstupu do sezony zažívá FC Liverpool menší úpadek formy.

To Arsenal jak začal, tak také pokračuje. Přestože se od něj na začátku nového ročníku pranic neočekávalo, najednou se stal lídrem celé soutěže. Mnozí odborníci tvrdí, že to bude právě Arsenal, kdo pozná v tomto zápase poprvé v této sezoně hořkost porážky, hlavním důvodem, proč taková nedůvěra v Gunners, je pravděpodobně fakt, že je to vůbec první zatěžkávací zkouška pro neostřílené hráče Arsenalu.

Rafa Benitez vítá zpátky svou oporu Fernanda Torrese, jehož start v základní sestavě je přes překonání problému se stehenním svalem vysoce nepravděpodobný. Už ve středu seděl na lavičce náhradníků Xabi Alonso, který byl na dlouhou dobu mimo hru, teď by mohl do zápasu naskočit už od samého začátku. Horšími zprávami pro liverpoolského kouče jsou zranění Arbeloy (stehno) a také bývalého hráče Arsenalu Pennanta, jenž bude zhruba 10 měsíců stát kvůli zlomené holenní kosti.

To situace na marodce Arsenalu se za poslední dobu prudce obrátila k lepšímu, na listině zraněných jsou už pouze stoper Senderos a holandský snajpr Van Persie, kterého, jak se ukázalo v posledním zápase se Slavií, adekvátně dokáže nahradit Theo Walcott. Tomáš Rosický už by měl být schopen odehrát celý zápas.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.30 - 3.15 - 2.90
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Tabulka před začátkem kola
 týmzápasyvýhryremízyporážkyskórebody
1.Arsenal FC981021:625
2.Manchester United1072115:323
3.Manchester City1071215:722
4.Liverpool FC954016:519
5.Portsmouth FC1053219:1218
6.Blackburn Rovers953113:818
7.Chelsea FC1053210:818
8.Newcastle United952216:1117
9.Aston Villa942313:1214
10.West Ham United941412:913
11.Everton FC1041513:1313
12.Reading1031612:2210
13.Fulham FC1015412:168
14.Birmingham City102268:138
15.Wigan Athletic102268:148
16.Sunderland AFC1022611:198
17.Middlesbrough FC1022610:188
18.Tottenham Hotspur1014517:217
19.Derby County101365:226
20.Bolton Wanderers101279:165

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (4)

Přidat komentář
smazaný uživatel

ManU musi vyhrat

Reagovat
HOST*

taky doufam mam ho na tiketu

Reagovat
HOST*

Reagovat
HOST*Jacob

Konečně by Derby mohlo skalpovat nějaký lepší klub

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele