Představení účastníků ME 2016 - Rumunsko

02.06.2016, 14:00
Profily, historie
Zaujalo nás
Jedním z těch překvapivějších účastníků Eura 2016, kteří se nemuseli piplat s baráží, je bezesporu Rumunsko. To přitom jako jeden z pouhých čtyř týmů zůstalo po celou dobu neporaženo, a tak určitě Tricolorii i přes téměř úplnou absenci známých jmen neradno podceňovat...

Pravda, rumunská skupina F byla z těch lehčích a v podstatě jako jediná se obešla bez účasti tradiční těžké váhy, i přesto je však úspěch svěřenců ostříleného Anghela Iordănescua pozoruhodný. Ve snaze dostat se na předešlé Euro ostatně ještě s Mutuem a Maricou vyhořeli a uhráli všehovšudy tři výhry.

Rumunský návrat na velká fotbalová prkna je o to úctyhodnější, že se zrodil ve chvíli, kdy domácí scéna jen sotva vzkvétá. Řada významných činovníků je zapletená v husté korupční síti a někteří majitelé jako Gigi Becali mají i mimofotbalové problémy — vlastník Steauy byl v květnu 2013 dokonce pro ilegální obchod s pozemky na necelé dva roky uvězněn.

I tradiční klub jako celek si nedávno užil své: v prosinci 2014 Steaua Bukurešť v podstatě načas zanikla, kvůli handrkování s armádou neměla chvíli nárok na vlastní název ani klubový znak, i přesto ale zkompletovala čistý hattrick mistrovských titulů. Teprve letos její nadvládu utnula Astra Giurgiu se svými prvními vavříny v dějinách.

Jedním z mála ostrůvků stability a prosperity v rumunském chaosu se v tuto chvíli jeví být Viitorul Constanta, pro který roku 2009 legendární Gheorghe Hagi zakládal jedinečnou mládežnickou akademii. V loňské sezoně Viitorul hlavně díky diskvalifikaci trojice týmů z evropských pohárů až do posledního kola usiloval o účast v Evropské lize a stejně jako letos mu taková příležitost těsně unikla.

Po čerstvém Hagiho odchodu z klubu je však bohužel ve hvězdách i budoucnost tohoto perspektivního týmu, který v první řadě dotuje rumunské mládežnické výběry a v květnu 2014 se zasloužil o nejmladšího debutanta v historii seniorského národního týmu, 16letého Cristiana Maneu. Na Euru Viitorul nebude reprezentovat vůbec nikdo, ani slibný křídelník Florin Tănase...

Historie


Účastníci tří prvních edicí mistrovství světa si své stálé místo na slunci hledali poměrně dlouho a našli ho pouze v devadesátých letech, kdy chyběli na jediném velkém mezinárodním srazu, konkrétně na Euru 1992 ve Švédsku.

Ve 30. letech byli Rumuni na světových kolbištích senzačně konstantní silou — čistý hattrick účastí na MS před válkou dále poskládaly už akorát výběry Brazílie, Francie a Belgie. Toho času nicméně Rumuni ještě vyznávali modrožlutou barevnou kombinaci a roku 1938 se vytasili i s netradičně černými štulpnami — což mimo jiné neomylně značí, že jde o minulost dávnou, pradávnou.

Po válce se už Rumuni o slovo hlásili spíše sporadicky, když se za dlouhé, více než dvacetileté vlády komunistického diktátora Ceaușescua uvedli akorát na dvou šampionátech. I tam nicméně rumunská družina vykázala potenciál zaskočit favority: obhájci z Anglie s nimi málem ztratili na mistrovství světa v Mexiku (1970) a toho času začínající kouč Mircea Lucescu potom s Rumuny na úvod Eura 1984 uhrál solidní remízu s pozdějšími finalisty ze Španělska.

Komunistický režim neměl na rumunskou kopanou jen špatný vliv. Hlavně díky jeho holistickému přístupu se Tricolorii vypracovali v toho pravého černého koně světové scény. "Postarali se úplně o vše, přišli jsme do Bukurešti, a žili spolu tři nebo čtyři roky. Odtud vzešel ten skvělý tým 90. let," přibližuje pro časopis Blizzard Gheorghe Hagi.

A skvělý, soudržný kolektiv to vskutku byl. Na všech třech světových šampionátech po pádu železné opony totiž Rumunsko dokázalo postoupit ze základní skupiny a všem divákům vytřelo zrak především roku 1994, když 'karpatský Maradona' Hagi skrze tři góly a čtyři asistence Drákulovy potomky senzačně dotlačil až do čtvrtfinále a sám si vysloužil nominaci do oficiálního all-stars týmu turnaje. Co Rumunům napříč dekádou moc nevonělo, to byly akorát penalty — ty se jim staly osudnými roku 1990 a právě i ve Spojených státech.

Hagiho výjimečná generace, která se mohla opřít o nespočet dalších kvalitních hráčů — namátkou jiné ofenzivní eso Munteanua, neústupné záložníky Lupescua a Popescua či obránce Petrescua —, se definitivně rozloučila čtvrtfinálovou účastí na Euru 2000 a od té doby Rumunsko spíše tápe. Již tenkrát reprezentující zadáci Chivu s Controu svůj defenzivní talent mohli prodat jenom před osmi lety, kdy bylo Rumunsko nalosováno do skupiny smrti s Francií, Itálií a Nizozemskem.

Tehdy se Tricolorii senzačně umístili nad Francií, s níž v otevíracím duelu skupiny hráli bez branek. Zvládnou podobný kousek zopakovat i přímo na půdě Galského kohouta?

Infograficky



autor: Víťa Horák

Cesta na šampionát


Anglie, Itálie, Rakousko a... Rumunsko. Tricolorii jsou suverénně nejpřekvapivějším neporaženým subjektem kvalifikace na nadcházející Euro a vděčit za to mohou především pevné defenzívě. Constantinovi Budescuovi možná stačily jen dvě branky a 163 minut herního prostoru na to, aby se stal sdíleným nejlepším střelcem týmu, ale to zkrátka při vzorné práci stoperů Chiricheșe a Grigoreho, veterána Raţa či brankáře Tătărușanua nevadilo tolik, jak by se na první pohled mohlo zdát.

Rumuni jsou přitom jedním z těch mančaftů, které si v průběhu kvalifikace musely zvykat na nové vedení. Po solidním rozjezdu a pouhých třech zápasech totiž na svou funkci rezignoval Victor Pițurcă, čímž přinutil veterána Anghela Iordănescua k přehodnocení situace a odvolání vlastního konce kariéry. Trenérův návrat na scénu po dlouhých osmi letech potom asi nemohl být triumfálnější. Po jeho nástupu ke kormidlu v říjnu 2014 rumunská skvadra inkasovala až v sedmém (!) oficiálním utkání a celkem se jí takové "neštěstí" přihodilo jen ve dvou z 11 zápasů.

V samotném kvalifikačním cyklu Rumunsko kapitulovalo pouze dvakrát a čisté konto udrželo například v obou duelech s Řeckem a vítězem skupiny Severním Irskem. Ve venkovním prostředí Tricolorii neinkasovali vůbec. Ani jednou. Tohle přitom nebyl první případ, kdy se Rumuni na velký turnaj kvalifikovali nepokořeni, nicméně v případě světového šampionátu 1998 šlo o hitparádu docela jinačího ražení: 37 vstřelených branek vypadá ve srovnání s aktuálními 11 vyloženě nepatřičně.

(Po přípravném utkání s Ukrajinou je nutno k vyhlídce pevné defenzívy přistupovat raději opatrně; Rumuni vzadu i se stálou stoperskou dvojicí, jejíž oba členové se dopustili donebevolajících chyb v rozehrávce, občas působili vysloveně komicky a inkasovali rovnou čtyřikrát.)

Trenér — Anghel Iordănescu


Fanoušek světové kopané bude zřejmě spíše znát jméno Mircea Lucescu, které po více než dekádu stálo za skvostnými úspěchy Šachtaru Doněck, avšak ve své vlastní domovině je tím největším formátem mezi trenéry právě Anghel Iordănescu, fanoušky zvolený rumunským koučem 20. století.

Pro Iordănescua jde v čerstvých 66 letech docela určitě o rozlučku s velkou mezinárodní scénou, a že za sebou tedy zanechává pořádný odkaz! Byl to přece právě on, kdo se s Rumuny v 90. letech podíval na tři po sobě jdoucí šampionáty, a ačkoliv nulabodové Euro 1996 si za rámeček rozhodně nedá, obě mistrovství světa se už za úspěch považovat dají. Zatímco Mircea Lucescu s náladovým a "líným" Gheorghem Hagim válčil v italské Brescii, Iordănescu ze svého největšího talentu zvládal dolovat maximum.

Na mistrovství světa 1994 se Rumuni bez svého nejlepšího útočníka Raducioiuho, ale zato se dvěma neukotvenými ofenzivními záložníky Hagim a Dumitrescuem v osmifinále úžasně vytáhli na Argentince, a třebaže sám favorit postrádal řadu opor v čele s Maradonou, pro skromnou podkarpatskou krajinu jde stále o největší úspěch v dějinách.

Iordănescu po utkání přesto odmítal jakékoliv zásluhy a místo toho v dlaních vděčně svíral malý křížek, který mu kdysi daroval stařičký kněz. Možná i pro svou silnou víru to kouč se svými svěřenci tak umí a ke každému prý přistupuje způsobem, jaký dotyčnému nejlépe vyhovuje. Ne nadarmo proto slaví úspěch i s výrazně méně talentovanou partou, než jakou měl k dispozici v 90. letech. Iordănescu je zodpovědný za jediné dva nedávné kalendářní roky bez porážky, oba se však diametrálně liší: zatímco roku 1997 Rumuni šestkrát vyhráli a dvakrát remizovali s celkovým skóre 27:5, o osmnáct let později měli průměr jediné vstřelené branky na zápas při bilanci pouhých dvou výher a pěti remíz.

Bukurešťský rodák se tedy možná v branži pohybuje už přesně 30 let, žádného typického dinosaura svého řemesla ovšem nezosobňuje. Rumunská fanouškovská obec mu sice vyčítá přílišnou opatrnost a minimální chuť fotbalem bavit, ale pragmatismus je v tomto případě zkrátka na místě. A pokud už jsou nutně potřeba moderní prvky, zakročit může trojice mladých asistentů-čtyřicátníků; bývalý prvoligový obránce Daniel Isăilă, někdejší záložník Ionuț Badea a především střelec z MS 1998 i následného Eura Viorel Moldovan, který po Euru přebírá otěže druholigového francouzského Auxerre.

Tahoun týmu — Vlad Chiricheș (Neapol)



zdroj: outside90.com

Role tahouna týmu je v případě Vlada Chiricheșe notně specifická, protože na klubové úrovni ho druhořadý stoper Neapole v žádném případě nepředstavuje. Šestadvacetiletý zadák se na stíhání Juventusu v podstatě nepodílel, na jaře si odbyl jen čtyři ligové starty a do Francie tudíž pocestuje krajně nerozehraný. To by na druhou stranu nemuselo vadit; i s minimálním vytížením ostatně Chiricheș v březnu pomáhal udržet nulu proti — pravda, experimentujícímu — Španělsku.

Chiricheș je jistou enigmou i v dlouhodobějším kontextu. Když Steaue v sezoně 2012/13 vynikajícími výkony dopomohl po sedmi letech zpátky na rumunský trůn, nebál se za něho Tottenham vysázet na stůl sedm až 8,5 milionů liber. Na severu Londýna však zůstalo akorát u slibných záblesků; bylo sice evidentní, že je Chiricheș velice schopný na balonu a poměrně efektivní při tvorbě obranných zákroků, ovšem mimoto se vyznačoval hlavně častým tápáním při vysokém tempu Premier League a neustálými výpadky koncentrace (duchem mimo se často zdá i v neapolském dresu). Zřejmě nejsilnější vzpomínka na Rumunovo ostrovní počínání je nakonec výmluvně spojena s Hazardovým řáděním na Stamford Bridge z prosince 2014, kdy si Belgičan z pravého beka (!) udělal při výhře 3:0 trhací kalendář.

Dnes už tedy víme, že Chiricheș patrně nemá budoucnost coby pravý bek, a nejspíš nikdy nebude dostatečně pohotový a rychlý na adekvátní krytí svého kolegy na stoperu, avšak jeho vizitka v rumunské reprezentaci je zkrátka fenomenální. A jestliže tedy Rumuni mají ve Francii něco uhrát, bude to právě on spolu s dalším legionářem z Itálie, brankářem Tătărușanuem, kdo se musí vytasit s top výkony. A že Rumuni o podnikavých stoperech-hrdinech vědí své...

Na prahu slávy — Nicușor Stanciu (Steaua Bukurešť)



zdroj: cristi-raraitu.blogspot.com

Práce s mládeží je v Rumunsku obecně na žalostné úrovni. Domácí federace sice napříč zemí vytvořila pár center pro rozvoj talentu, zároveň však neprovozuje žádné celostátní turnaje a plno nadějí se tak po dosažení dospělosti raději vydává na jinou dráhu. Steaua Bukurešť dokonce před pár lety svou akademii kompletně rozpustila, neboť kontroverzní majitel Gigi Becali jednoduše neviděl její smysl, a rovněž ona se tak v současné době orientuje spíše na lov starších hráčů ze západní Evropy, kteří se v létě zrovna ocitnou bez kontraktu.

I v takto nepřejícném prostředí se však v nedávné době zvládl jeden mladík parádně prosadit. Nicușor Stanciu je v čerstvých 23 letech už třetím rokem relativně neohroženou 'desítkou' rumunského vicemistra a nově dokonce poutá zájem milánského AC či Zenitu. Tak se přitom děje zcela po zásluze; zrovna v tomto ročníku totiž bývalá opora Vasluie učinila výrazný krok vpřed a ve všech soutěžích se vyšvihla hned se 14 brankami a jedenácti asistencemi. Právě její senzační forma v závěrečné fázi ročníku katapultovala Steauu z páté příčky na druhou.

Pozice tvořivého záložníka se v armádním celku těší silné tradici a od poloviny 90. let ji úspěšně vykonávali Damian Militaru (čtyři tituly), Eugen Trică (jeden titul) a naposledy i účastník Eura 2008 Nicolae Dică (dva tituly), žádný z výše jmenovaných se však nikdy nebyl schopen vypracovat v tahouna národního týmu.

To Nicușor Stanciu má přinejmenším dobře nakročeno. V kvalifikaci ještě sice neúčinkoval, ovšem březnové přátelské duely patřily jen a jen jemu. Hned při svém debutu sestřelil Litvu a posléze byl při bezbrankové remíze jmenován hráčem zápasu se Španělskem. Jediný gól Rumunů pak při obecně mizerném výkonu vsítil i v přípravě na Euro s DR Kongo a prosadil se rovněž vzápětí proti Ukrajině. Pokud tedy někdo může vlastnit recept na oživení poněkud mdlé ofenzívy Rumunů, je to zřejmě právě Stanciu — nový majitel symbolického čísla 10.

Předpokládaná sestava




V rumunské nominaci figurují jen tři pamětníci Eura 2008 a hned dva z nich budou pro Iordanescua brousit kraje obrany — bývalý bek Porta Cristian Săpunaru toho má při svém věku (32 let) v reprezentaci odkopáno překvapivě málo a dá se považovat za slabinu. To čerstvě 35letý Razvan Raț by jí obyčejně nebyl, od listopadu až donedávna ovšem laboroval s vážně poraněným ramenem a už se proto nedá považovat za stálici španělské La Ligy. I tak na něho budou Rumuni jakožto na kapitána velmi spoléhat.

To samé platí i pro stopery Grigoreho a Chiricheșe, Rațovy zástupce na kapitánském můstku, kteří v kvalifikaci pospolu odehráli všech 10 zápasů (!) a jejich případné zranění proto vytrhává ze spánku kdejakého rumunského fanouška. V záloze jsou případně připraveni Găman s Moțim, které třeba rumunský novinář Emanuel Roşu za žádné slabší alternativy v porovnání s Grigorem nepovažuje.

Rumuni v podstatě vždy sázeli především na neprostupný defenzivní val a jejich přístup nyní nebude o moc odlišný. Na Euru 2000 se Rumuni vytasili s neortodoxním rozestavením 1-4-3-2, kdy načas oživili roli libera a vedle legendárního Hagiho (s absolutní volností) sázeli na dva neústupné defenzivní záložníky. Poslední jmenovaný prvek bude zachován i s ohledem na toto Euro: třicátníci Pintilii s Hobanem se příliš dopředu tlačit nebudou a budou se soustředit hlavně na tvrzení muziky.

Na post ofenzivního středového záložníka se tlačí hned několik borců, a to i při absenci předešlých nositelů posvátného čísla 10, Alexe Maxima a Cristiana Tănaseho. Už 36letý Lucian Sânmărtean sice sem tam dovede působit jako pravý génius, ale čas zkrátka nezastavíš a pohodlný přesun na Blízký východ v tomto směru ničemu nepomáhá. Aktuálně se tedy jako favorit jeví v kvalifikaci nevyužitý Nicușor Stanciu, kterému nahrává i vyhlídka spolupráce s klubovým kolegou na pravém křídle, Adrianem Popou. Nalevo by měl mít své místo jisté Bogdan Stancu, ale také v jeho případě je přípustná hra více ze středu a šance pro stálici kvalifikační jízdy a dalšího tureckého legionáře Gabriela Torjeho.

Pozice hrotového útočníka je dlouhodobě Achillovou patou rumunského výběru, což lze tím spíš tvrdit po zranění Cipriana Marici a jeho následném výpadku z formy, který ho nakonec stál i místo v širší nominaci. Jeho absenci se teď nikdo nediví, což platí i v případě ikonického Adriana Mutua, který se sice původně do Rumunska vracel s plánem zabojovat o místo ve Francii, pak ovšem dle žurnalisty Roşua těžce nestíhal, hrál tak na 15 % svých dřívějších možností a v závěrečné fázi sezony se už soustředil hlavně na trénování.

Nejzkušenějším kandidátem je teď Claudiu Keserü (v repre neproduktivní, jinak celkem spolehlivý střelec v dresu bulharského Ludogorce), jenž by ale klidně mohl uvolnit místo budoucnosti v osobě Florina Andoneho. Jeho dravost a rychlost by rumunskému stylu mohly perfektně svědčit, kór když nějakým způsobem zvládne replikovat svých 21 tref za španělskou druholigovou Córdobu. Černým koněm pelotonu je potom 25letý Denis Alibec, na jaře hlavní tahoun mistrovské Astry Giurgiu, jehož čísla napříč sestavou nemají konkurenci (19+14).

Tip redakce na umístění: konec ve skupině


Program zápasů - skupina A

10.06.2016
21:00
Francie
2:1
Rumunsko
Paříž - Saint-Denis
15.06.2016
18:00
Rumunsko
1:1
Švýcarsko
Paříž
19.06.2016
21:00
Rumunsko
0:1
Albánie
Lyon

Konečná nominace

Brankáři
Datum nar.
Klub
Silviu Lung Jr.
04.06.1989
Astra Giurgiu
Costel Pantilimon
01.02.1987
Watford FC
Ciprian Tătăruşanu
09.02.1986
ACF Fiorentina
Obránci
Datum nar.
Klub
Steliano Filip
15.05.1994
Dinamo Bukurešť
Valerică Găman
25.02.1989
Astra Giurgiu
Dragoş Grigore
07.09.1986
Al Sailiya SC
Vlad Chiricheş
14.11.1989
SSC Neapol
Alexandru Măţel
17.10.1989
Dinamo Záhřeb
Cosmin Moţi
03.12.1984
Ludogorec Razgrad
Răzvan Raţ
26.05.1981
Rayo Vallecano
Cristian Săpunaru
05.04.1984
Pandurii Târgu Jiu
Záložníci
Datum nar.
Klub
Ovidiu Hoban
27.12.1982
Hapoel Beer-Sheva
Mihai Pintilii
09.11.1984
FCSB
Adrian Popa
24.07.1988
FCSB
Andrei Prepeliţă
06.12.1985
Ludogorec Razgrad
Lucian Sânmărtean
13.03.1980
Al Ittihad FC
Nicolae Stanciu
07.05.1993
FCSB
Útočníci
Datum nar.
Klub
Denis Alibec
05.01.1991
Astra Giurgiu
Florin Andone
11.04.1993
Córdoba CF
Alexandru Chipciu
18.05.1989
FCSB
Claudiu Keșerü
02.12.1986
Ludogorec Razgrad
Bogdan Stancu
28.06.1987
Gençlerbirliği SK
Gabriel Torje
22.11.1989
Ankaraspor

Autor: Tomáš Daníček

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny

Komentáře (96)

Přidat komentář
veikko

Troufnu si říct, že pokud nastoupí na krajích proti Francii Raţ a Săpunaru, jedná se prakticky o sebevraždu. Když přihlédnu k tomu, že největší slabinou Francie je určitě defenziva, tak si říkám, že postavit na kraje obrany dva starší a nepříliš pohyblivé hráče (udělat z obrany spíš obrnu) by nebyl nejlepší nápad. Ale uvidíme, jak to Iordanescu poskládá.

Reagovat
aurelio

Čo ten Budescu? V Astre bol parádny, aj v reprezentácii mal dobré čísla, no upratal sa do Číny. Kvôli tomu vypadol z tímu?

Reagovat
fantomas

Jop

Reagovat
Puskas

V té historii je to trochu nešťastně vyjádřeno - Za Caucescua se dostali na tři šampionáty, chybí tam MS 1990, které už bylo, pravda, bez něho a Eleny...

Reagovat
fantomas

Opraveno

Reagovat
smazaný uživatel

Rumunsko bude nepríjemný súper úplne pre každého...

Reagovat
smazaný uživatel

Jo pockat, to u Francie nebyl tip na 1.misto ve skupine?

Reagovat
smazaný uživatel

a to je jako na výsměch?

Reagovat
smazaný uživatel

konec ve skupině? já si naopak myslím, že můžou s trochou štěstí v pohodě postoupit

Reagovat
veikko

Já si myslím, že jsou Rumuni lepší a soudržnější tým než Švýcaři, ale jim bude pozice outsidera jenom vyhovovat.

Reagovat
Puskas

Hned první zápas remizují.

Reagovat
smazaný uživatel

Mutu kde si, chýbaš

Reagovat
smazaný uživatel

Mutu je na tripu...

Reagovat
andrew96

Zápas Rumunsko-Albánie asi bude k popukání.

Reagovat
Puskas

kostí

Reagovat
andrew96

Reagovat
veikko

Spíš Švýcarsko - Albánie. To bude zápas o to, kdo je vlastně albánské béčko.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
BílíAndelDrcKo

To je jasné, to je Kosovo

Reagovat
smazaný uživatel

To je áčko

Reagovat
smazaný uživatel

Proc nejel Marica?

Reagovat
Milan.B

marikľa??

Reagovat
smazaný uživatel

wtf

Reagovat
Milan.B

este si nejedol co??

Reagovat
fantomas

Článek

Reagovat
smazaný uživatel

Nojo, přehlédl jsem to.

Ale nevěděl jsem, že si Rumuni můžou dovolit nepovolat Maricu.

Reagovat
HullCity

Kolik gólů ve skupině inkasuje vyhlášená rumunská defenzíva? No k tomuhle označení měla proti Ukrajině daleko ale tak ok no...

Reagovat
veikko

Po přípravném utkání s Ukrajinou je nutno k vyhlídce pevné defenzívy přistupovat raději opatrně; Rumuni vzadu i se stálou stoperskou dvojicí, jejíž oba členové se dopustili donebevolajících chyb v rozehrávce, občas působili vysloveně komicky a inkasovali rovnou čtyřikrát.

Odstavec Cesta na šampionát

Reagovat
smazaný uživatel

Aky system je po skupinach? pavuk alebo sa losuje..

Reagovat
F.Torres

nebud línej a najdi si to

Reagovat
smazaný uživatel

praveze som linej, inac by som sa tu nepytal...

Reagovat
smazaný uživatel

Kámen-nůžky-papír, vítěz ve finále vyzve Celtic.

Reagovat
smazaný uživatel

super dakujem Celtic je silny super, nechcel by som vyhrat ME.

Reagovat
Elliasson

Za Celtic

Reagovat
andrew96

Skupina A, to jest já, pan řidič a celá naše třída neprodleně vyrazíme k nejbližšímu vojenskému útvaru a nález ohlásíme.

Skupina B, to jest vy, pane Součku, zde zůstane jako stráž.

Reagovat
Puskas

Skupina A, k zemi!!!

Reagovat
Murtago

až skupiny skončej tak se nalosujou zase nový a vítězové 4,2 a 5. skupiny se utkaj tříkolově v ringu s medvědem, vítěz si bude moci vzít medvědici za ženu

Reagovat
cetto

4 nejlepší týmy ze třetích míst hrají mezi sebou a vítězové doplní ostatní. Pak už normální pavouk

Reagovat
Murtago

Reagovat
smazaný uživatel

Rumunsko bylo vždy podceňované, i když mělo naprosto skvělý tým, prakticky dneska by byla družina kolem Hagiho schopná Euro vyhrát, teď je to o poznání slabší, ale pořád bych je bral tak na úroveň ČR.

Reagovat
veikko

To zase ne, hlavně krajní hráči Raţ a Săpunaru jsou sice zkušení, ale moc nepodporujou útok, bez čehož se dneska vyhrává těžko. To samé Pintilii a Hoban, v ofenzivě to bude hodně stát na Nicuşorovi Stanciu.

Reagovat
smazaný uživatel

Pevná defenziva postavená na papírákovi Chirichesovi Rumunsko je země netušených možností. Snad aspoň porazí Albánce.

Reagovat
smazaný uživatel

rumuni propadnou jak nemci u stalingradu

Reagovat
smazaný uživatel

U Stalingradu nechýběli ani Rumuni.

Reagovat
smazaný uživatel

No, hlavně u něj propadli právě Rumuni.

Reagovat
smazaný uživatel

Však to já nikde nevylučuju.

Reagovat
smazaný uživatel

presne :D :D jejich severni kridlo se zhroutilo pod naporem Vatutinovych a Malinovskeho tanku

Reagovat
Pyroman

V kvalifikaci působili jako tým s výborně fungující obranou, ale když jsem viděl ty góly, co dostali od Ukrajinců Pro mě adept na poslední místo ve skupině, Francie i Švýcarsko jsou kvalitou kádru i hry o úroveň výš a Albánie je schopná překvapit alespoň natolik, aby to 3. místo získala.

Reagovat
smazaný uživatel

Sympatický tým. Šanci na postul mají, ale to jen kvůli poměrně hratelné skupině.

Reagovat
smazaný uživatel

*díky, ne kvůli

Reagovat
smazaný uživatel

Som na nich veľmi zvedavý. Už sa neviem dočkať začiatku EURA.

Reagovat
smazaný uživatel

Když vidim záplavy ve Francii, tak kdo ví, jestli se vůbec začne na čas.

Reagovat
frankiefcb

Takové OT pro redaktory: Budou i nějaké články ke Copě, které by představily týmy?

Reagovat
Ferguson6

EUROfotbal

Reagovat
smazaný uživatel

Na Copě hraje dost hráčů z evropských lig.

Reagovat
frankiefcb

proto je to OT a ptám se

Reagovat
Counter

Reagovat
frankiefcb

Reagovat
liquicitizen

a bude nejaký podcast?

Reagovat
Murtago

Kašlou na tebe mocipáni! Se slušným člověkem si vytíraj zadnici! Vzpoura!!!

Reagovat
frankiefcb

a to mě ještě neviděli chytat

Reagovat
frankiefcb

díky za odpověď. Jasně chápu, že s kolidujícím EUREM je to naprd a EURo má logicky přednost.

Reagovat
Hachim Mastour

2 words, Vlad Dragomir.

Reagovat
Frick

A Radučójo hrát nebude?

Reagovat
smazaný uživatel

Rumunská defenzíva bude dobrá, ale na postup ze skupiny to stačit podle mě nebude. Jinak jsou celkem sypatičtí.

Reagovat
stas87

Ja by som uplne nevylucil moznost, ze na lavej strane zalohy bude Chipciu, popripade pod utocnikom. Oproti Stanciuovi ponuka viac skusenosti, lepsie zakoncenie a chlandokrvnost, ked sa dostane do sance, bezpecne premeni aj ked podla statistik to nie je ziadny kanonier.

Dnes som sa rozpraval s rumunom z roboty, nechape preco chyta Tatarusanu, kedze podla jeho nazoru je Pantilimon lepsi brankar a hlavne si mysli, ze Pantilimon hra ovela lepsie nohami ako Tatarusanu. Iordanscu ale pevne veri Tatarusanovi, nechal ho chytat v kvalde 9 zapasov z 10.

Post utocnika je tiez hadanka. Ja by som skor veril Keserüovi, je skusenejsi, aj viac hraval v kvalifikacii a Iordanescu mu veril. Andone je oproti nemu o sest rokov mladsi a hlavne mu vysla tato sezona. Kedze su obaja mensieho vzrastu, hodi sa na brejkovu hru. Takze by sa hodili do zapasov proti Francuzsk a Svajciarsku. Proti braniacim albancom by som vyuzil kvalit Alibeca, on je vo vapne tank.

Nesuhlasim s nazorom, ze Rat je ich slabina. On si v repre vzdy svoje odohral, Iordanescu nema jediny dovod ho vyndat. Trapilo ho v tejto sezone rameno a musel na operaciu. preto za Rayo odohral len 10 zapasov. Keby nebol v potrebnej kondicii, tak ho ani nezoberu.

To Svajciarsko by mohli dat, budu ale potrebovat pevnu defenzivu a zivotne vykony oboch DM. Hlavne Hoban teda, ten v Rumunsku hral za podpriemerne timy ako Gaz Metan ci Universitatea Cluj, az potom odisiel do Petrolulu a teraz je v Izraeli. Pintili sice presiel Steaou, upratal sa ale v Saudskej Arabii a este tam vraj stihol urazit rasisticky Gyana. Rumunsko bohuzial nema ziadne mlade DM, vsetci maju okolo 30 rokov ci viac. U mna je to dost dobry dovod neverit im.

Reagovat
fantomas

U Chipciu sem se potkával i s názorem, že byl na pokraji vyřazení, respektive bojoval o místo s Maximem, ačkoliv jinačí post, takže hooodně pochybuju, že první zápas načne v základu.

Tatarusana posadit po tý kvaldě by bylo celkem rouhání.

A však u Rata jasně zminuju, že se za slabinu dá považovat jen kvůli tomu, že marodil na jaře odehrál za Rayo akorát 15 minut, a jinak že na něho Rumuni velmi spoléhají.

Reagovat
stas87

Pravda je, ze hral na zaciatku hlavne, aj tak ma 459 minut a to nie je malo. Zasa ma zo styroch priatelakov len jeden start a 58. minut, to mnohe naznacuje.. Stanciu ma ovela viac nahrate teraz v priatelakoch, takze rozumiem tvojmu nazoru, ze mas v zostave prave Stanciua.

Ja som videl len zostrihy ich zapasov a z toho si nejaky väcsi zaver robit nebudem. Iordanescu evidentne preferuje Tatarusana, ja s tym nic nespravim.

Skor ten druhy kraj je otazka.. tam hral Papp sest zapasov ale toho Iordanescu neberie, osobne neviem preco. Kedze mu evidentne veril, asi nemal formu, ku koncu ligy prakticky nehral a zraneny nebol. Alternativa je Matel z Dinama tak trebars dostane sancu v dalsom priebehu. Sapunaru hra kvoli skusenostiam, tipujem.

Reagovat
fantomas

A proč zmiňuješ zrovna Stanciua? Ten si na desítce konkuruje spíš s jinýma borcema, mimo jiné i se Stancuem, kterej se tam může přesunout - ten je spíš Chipciuův rival nalevo, ne?

Pappa nebere jednoduše pro úděsnou sezonu, dokonce i ve Steaue přišel o pevný místo v základu.

Reagovat
stas87

V klube hral Chipciu nalavo, v repre v kvalfikacii na OM. takze z toho sudim, ze nalavo si Iordanescu necha Stancua a Chipciu sa popere o miesto so Stanciuem. Aspon tak sa mi to zda logicke.

Myslel som si to, podobny pripad ako Nawalka so Szukalom.

Reagovat
veikko

Iordanescu si možná někoho z nich nechá i jako žolíka do už unavenější obrany (pokud na to bude výsledek).

Reagovat
stas87

Ty si ich fanda? Nepride ti, ze do kvalifikacie sa ta Iordanescova taktika s pevnou defenzivou vyborne hodi, oni ked potrebuju, tak ten gol daju. Lenze na samotnom turnaji k postupu nestaci len branit, musi v tom byt viac ofenzivnej snahy a to mi prave od nich bude chybat. To defenzivne zmyslanie ich podla mna moze kludne aj zabit. A spoliehat sa na genialitu jednotlivcov je vzdy osidne, obzvlast v pripade balkanskeho timu.

Reagovat
veikko

Ono je to dost ošidné, proti slabším týmům nespoléhali jen na defenzivu, spíše nebyli schopni proměňovat šance. Hlavně proti Finům to bylo šílené. S tím spoléháním se na jednotlivce máš pravdu, jenže teď poslední dobou jim docela funguje spolupráce mezi Popou a Stanciuem. On ani Sânmărtean (to jméno bude sranda slyšet v podání našich komentátorů ) ještě není odepsaný, osobně bych právě jeho pasoval do role takového žolíka. Stancu může jenom překvapit, tam by se mi možná líbil více i ten Chipciu.

A k té defenzivě. Zápas s Ukrajinou dal Iordănescovi jasné varování, že se na ni úplně spolehnout nemohou. Na druhou stranu, byli potom schopni se ještě dotáhnout i ze stavu 1:4

Reagovat
veikko

Pantilimon má obrovskou nevýhodu v tom, že teď sezónu prakticky nechytal. Proti Francii bych nasadil určitě Andoneho, Keşerü není úplně brejkový typ. Středu zálohy se taky nejvíce bojím, Hoban hrál v Izraeli prý skvěle, ale je to přece jenom Izrael ... Já bych osobně proti Francii nasadil do základu Măţela, který hrál i LM za Dinamo, takže zkušenosti má a může podpořit i útok. Pro Săpunarua zase hraje to, že dal v Rumunsku 5 gólů v sezoně. Oni mají výhodu v tom, že ten tým mají dost variabilní, na každý post mají typově různé hráče. (Snad jenom Prepeliţă nevím, jak hraje)

Reagovat
stas87

Keserü ale vytazi z minima maximum, to je o nom vseobecne zname a prave to bude Rumunsko potrebovat. Andone zazil zivotnu sezonu, mna to ale tiahne k tomu, dat skusenosti pred mladikom. Ten Andone je ale viac pravdepobodny.

Viem ze za Watford chytal minimalne, ma len styri zapasy a je v podobnej pozicii ako bol v City. To je strasna skoda, podla mna je to lepsi brankar ako Tatarusanu, podobne to vidi aj moj kamarat.

Reagovat
veikko

Já se přiznám, že Pantilimona jsem mockrát neviděl chytat, ale co jsem viděl, tak byl spolehlivý. Já jsem ale fanda Tătăruşanua, podle mě je to špičkový gólman. (Ty góly proti Ukrajině chytat nemohl)

Reagovat
Mariano13

Nemyslím, že nepostúpia v celej "ofenzívnej" skupine padne možno tak 7 gólov. Však vzájomné súboje ALB, ROM a SUI budú o jednom góle a ak nie aj so švajčiarmi, tak s Albánskom Rumuni isto vyhrajú

Reagovat
Zark

Mají tam taky nějakou hvězdu jako my Daridu?

Reagovat
smazaný uživatel

Stanciu a Chiriches

Reagovat
Zark

neznám a lavičkáře z neapole znám no, nic moc

Reagovat
Zark
Reagovat
HullCity

V loňské sezoně Viitorul hlavně díky diskvalifikaci trojice týmů z evropských pohárů až do posledního kola usiloval o účast v Evropské lize a stejně jako letos mu taková příležitost těsně unikla. Jestli se tedy nepletu já,tak budou hrát EL a to konkrétně ve 3.předkole.

Reagovat
veikko

Pohár vyhrála Kluž, takže by EL měla hrát ona.

Reagovat
HullCity

Pohár vyhrála Kluž takže by měla hrát ona...tak chytrý jsi!Se divím,že ti ušlo,že nedostali od UEFY licenci,takže nic hrát nebudou.

Reagovat
veikko

Jsi si v tom případě jistý, ty vševěde, že budou hrát 3. předkolo? Nemělo by ho hrát Dinamo Bukurešť?

Reagovat
stas87

Nikde nevidim utok na Ukrajinu co si taky utocny?

Reagovat
Pasha

Reagovat
Ferguson6

Nesľubovali ste 3 tímy denne?

Reagovat
Rudnevs

Chýba Maxim aj Marica.

Reagovat
veikko

Kdepak, Arťjomsi, ani jeden by v současné formě neměl na základ.

Reagovat
Rudnevs

Ale na nomináciu by mať mohli.

Reagovat
fantomas

Hele ale ten Stanciu co? Gól ve čtyřech z pěti repre startů, na konci ligový sezony k nezastavení... v podstatě jedinej Rumun jdoucí do turnaje fakt ve formě.

Reagovat
veikko

Nejsem si jistý jestli jediný, takový Hoban (ale Izrael, no) měl taky dobrou sezonu. Možná i Tătăruşanu ...

Reagovat
fantomas

No... z tý ofenzívy už maximálně Andone, ale ten asi vypadne teď.

Reagovat
veikko

Naštěstí nevypadl. Ale Keşerü má taky bilanci cca 30 zápasů 15 gólů, navíc má při zakončení většinou štěstí, takový mladší Lafata. A útok proti Gruzii šlapal dobře, a to nepovažuju Gruzii za úplně neschopného soupeře, viz dvojzápas s Německem.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele