Představení účastníků ME 2016 - Belgie

07.06.2016, 21:51
Profily, historie
Černý kůň šampionátu? Letos už ne. Silní Belgičané se zkrátka musí řadit mezi favority Eura; podle žebříčku FIFA jsou tím dokonce vůbec největším (2. místo za Argentinou). Dokážou svěřenci Marka Wilmotse potvrdit pověst zlaté generace?

Pokud se Belgie může spolehnout na jednu věc, jsou to její fanoušci. Les Diables Rouges mají pověst jednoho z nejvěrnějších davů napříč Evropou; pamětníci vzpomenou na MS 2002, kdy se jejich 'ďábelská' podpora vůbec nelíbila představitelům korejské církve. Všechny kvalifikační zápasy na letošní Euro byly z jejich strany vyprodány a Francie leží hned za hranicemi, takže můžeme na tribunách opět očekávat rudé inferno.

Jenže zápasy se rozhodují na hřišti, a v tomto směru je vztah většiny pozorovatelů vůči Belgii dost dvojsečný. Nikdo soudný nemůže popřít obrovskou kvalitu této generace, jejíž hráči dospívají do ideálního věku a letos mají podle mnohých špičkovou příležitost přetavit svůj talent ve velký týmový úspěch. Papírově jde o nejspíš nejsilnější belgický výběr všech dob. Tým, který má ve svém středu Hazarda s De Bruynem, zkrátka musí být kandidátem na medaili.

Na druhou stranu je tu i řada otazníků. Belgičané stále zůstávají spíše týmem s potenciálem než skutečným favoritem; k tomu by totiž byla potřeba nějaká (úspěšná) historie soubojů s těmi nejlepšími, ideálně na velkých turnajích. A ta Rudým ďáblům zkrátka chybí. Možná mají papírově lepší kádr než skupinový konkurent z Itálie, jsou ale i většími favority? Wilmots musí dokázat, že se pochybovači mýlí, když odmítají řadit jeho tým po bok absolutní světové elity, žebříčku FIFA navzdory.

A ještě jedna věc: hned jedenáct z třiadvaceti nominovaných Belgičanů hraje na klubové úrovni v Anglii, v soutěži, která je notoricky známá dlouhými a úmornými sezonami. Dva domácí poháry a žádné vánoční volno je tvrdá kombinace. "Ještě že se zranil právě teď," ulevil si Wilmots poté, co jeho klíčový muž Kevin De Bruyne vypadl v lednu na deset týdnů ze sestavy; kdyby se tak stalo o čtvrt roku později, o Euro by přišel. Což je ostatně případ jeho klubového spoluhráče, kapitána a duše belgického týmu Vincenta Kompanyho.

Historie


Belgičané jsou celkově vnímání spíše jako tým druhého sledu — kvalitní, ale s dlouhými pomlkami mezi (relativními) úspěchy. Na Euru ostatně startují po dlouhých šestnácti letech a celkově se jim to povedlo pouze pětkrát, z toho dvakrát šampionát sami pořádali.

Zároveň ale není možné Ďábly ve výčtu tradičních fotbalových národů opomenout. Svého prvního mezinárodního úspěchu ostatně dosáhli už v roce 1920, kdy doma v Bruselu ovládli olympijský turnaj (ve finále tehdy narazili na Čechoslováky a výsledkem byl jeden z nejkontroverznějších triumfů v dějinách). Zúčastnili se také prvních tří mistrovství světa, i když bez výrazného úspěchu.

Po válce přišla na fotbalovou Belgii deprese. V padesátých a šedesátých letech tým prakticky zmizel z elitní světové mapy a naživu jej udržovaly pouze dílčí úspěchy, jako výhry nad Západním Německem (1954), Maďarskem (1956) a Brazílií (1963). To ovšem šlo o přáteláky. Jakmile se Ďáblové postavili silnějšímu soupeři v soutěžním zápase, přicházel kolaps.

Teprve v 70. letech pod vedením kouče Raymonda Goethalse dokázala Belgie zaznamenat první turnajové výhry na MS 1970 a Euru 1972 — na tom dokonce skončila celkově třetí. První zlatá éra se ale začala psát až o dekádu později, konkrétně na Euru 1980, kdy belgický tým došel až do finále, kde těsně podlehl Němcům. Mezi lety 1982 a 2002 nechyběli Ďáblové ani na jednom mistrovství světa; v roce 1986 došli do semifinále. To byla éra Scifa, brankáře Preud'hommeho a dalších raných hrdinů.

Po odchodu kouše Waseigeho po MS 2002 přišla další krátká éra neúspěchů, které kulminovaly kaskádou trapných výsledků a odchodem Georgese Leekense v roce 2012. Kormidla se ujala bývalá hráčská legenda Marc Wilmots...

Infograficky



autor: Víťa Horák

Cesta na šampionát


Sedm výher z deseti kvalifikačních zápasů, jediná prohra, průměr 2,4 vstřelené branky na zápas (třetí nejlepší napříč Evropou), 207 střeleckých pokusů (druhé nejvyšší číslo), pět inkasovaných branek (páté nejlepší číslo). Belgická kvalifikace se sice neobešla bez škobrtnutí, nakonec ji ale Wilmotsův tým zvládl docela suverénně.

Ďáblové dostali coby nejvýše nasazený tým za soupeře Wales, Bosnu, Izrael, Kypr a Andorru, a začali demolicí posledního jmenovaného výběru 6:0. Následné remízy v Bosně (1:1) a doma s Walesem (0:0) sice fanoušky zrovna nenadchly, triumf 5:0 nad Kyprem a zejména výhra 1:0 na horké izraelské půdě ale vrátily do kabiny potřebný klid.

Jediné vyložené zaváhání přišlo loni v červnu v Cardiffu, kde domácí Wales zásluhou talismanu Garetha Balea udolal Belgii 1:0. Wilmotsův tým ale zareagoval ukázkově, odstřelil z cesty Bosnu (3:1) a definitivní klid mu zajistila trefa Edena Hazarda z 86. minuty zápasu na Kypru (1:0). Potom už stačilo rozsekat Andorru a Izrael souhrnným skóre 7:2 a hurá na Euro. Belgičané svoji skupinu vyhráli s 23 body, Wales jich nasbíral 21. Nejlepšími střelci se stali pětigóloví De Bruyne s Hazardem.

Přátelská výhra 3:1 nad Itálií po skončení kvalifikace protáhla sérii triumfů na pět, pak se ale věci začaly trochu hroutit. Listopadový zápas se Španěly byl zrušen, takže Ďáblové museli na další zkoušku počkat až do konce letošního března — a s Portugalskem prohráli 1:2. Od té doby sice drží neporazitelnost, po výhře 2:1 nad nebezpečným Švýcarskem se ale příliš nepředvedli, když s Finskem remizovali 1:1 a generálku s Norskem doma v Bruselu nechali dojít k přestřelce 3:2.

Trenér — Marc Wilmots


Když před čtyřmi lety nahrazoval na lavičce Ďáblů matného Georgese Leekense, fanoušci se měli na co těšit. Wilmots je hráčská legenda, rozený kapitán, skvělý středopolař nadaný nesmazatelnou autoritou. Problém je v tom, že občas působí dojmem, že by nejraději nazul kopačky a hráčům šel na trávník i ve svých sedmačtyřiceti pomoct sám. Stále místy vypadá spíše jako mazák kabiny než jako schopný stratég.

Své taktické schopnosti si ostatně ani neměl moc kde vypilovat. Poté, co v roce 2003 ještě na sklonku aktivní kariéry krátce vedl milované Schalke, absolvoval pouze jedinou sezonu v Sint Truidenu (2004/05), než si dal na čtyři roky pohov. Zkraje nového tisicíletí se i krátce věnoval politice a dokonce byl zvolen do belgického Senátu, i to ale mělo jepičí trvání.

Zpět na fotbalovou mapu se vrátil v roce 2009 coby asistent belgického národního týmu — nejprve pod Dickem Advocaatem, posléze pod Leekensem, z jehož rukou také o čtyři roky později Ďábly přebíral. První ohlasy byly skvělé. Wilmotsovo vedení hráčům okamžitě pomohlo, pošramocené sebevědomí v kabině nabylo nových výšek a výrazného zlepšení doznala i týmová disciplína. Jenže stát se 'přísným bráchou' je jedna věc, vymyslet funkční taktický plán druhá.

Wilmots má obrovskou výhodu v tom, že jeho svěřenci jsou individuálně tak dobří, že mohou vítězit jednoduše silou své kvality. Do roku 2018 (kdy mu vyprší současná smlouva) však musí dokázat, že je schopen progresu. Belgie ještě nikdy nevyhrála žádnou trofej, ba ani neporazila ve velkém, důležitém zápase skutečně velkého soupeře.

Vzpomínáte na osmifinále posledního mistrovství světa? Belgičané v něm zasypali amerického veterána mezi tyčemi Tima Howarda rekordním množstvím střel a nakonec postoupili po prodloužení, přesto ale přetrvávající reakce na jejich výkon byla spíše negativní. Následující čtvrtfinálový exit na argentinském štítu také není žádnou ostudou, ale celkově působili Ďáblové krotkým, amorfním dojmem. Rozhodně ne jako rození vítězové, kteří jen neměli štěstí. Ostatně i koncem loňského roku, kdy vévodili žebříčku FIFA, nejspíš ani sám Wilmots nevěřil tomu, že jsou opravdu nejlepší. Chybí jim trocha 'německé' vítězné mentality — a to už padá na trenérovu hlavu.

Nikdo samozřejmě neříká, že letos to bude stejný příklad. Je ale faktem, že před stále ještě mladým koučem leží velká výzva. Dokáže se s ní poprat? Postup by ve skupině s Itálií, Irskem a Švédskem měl být povinností, ve čtvrtfinále ale může číhat Německo či Anglie...

Tahoun týmu — Kevin De Bruyne (Manchester City)



zdroj: 101greatgoals.com

Když Kevin De Bruyne táhl v sezoně 2014/15 Wolfsburg za skvělým druhým místem v lize a jeho čísla naprosto drtila konkurenci napříč Evropou, chytali se fanoušci Chelsea za hlavu. Londýnský klub mladého blonďáka kupoval z Genku už v lednu 2012, jeho kariéra v modrém dresu však měla k ideálu hodně daleko. Po obligátní hostovačce v Brémách mohl De Bruyne přestoupit do Bundesligy natrvalo, nový kouč Chelsea José Mourinho jej ale přesvědčil, aby se do Londýna vrátil — a šikovný playmaker se hned v prvním zápase sezony uvedl asistencí.

Přesto však o půl roky později putoval za 18 milionů do Wolfsburgu a část fanoušků dodnes nemůže Mourinhovi a vedení tento transfer odpustit. Jiní trvali na tom, že se Belgičanovi daří v Německu převážně proto, že tamní liga je hodně ofenzivně zaměřená a kouč Vlků Dieter Hecking často působil dojmem, že by nejradši nebránil vůbec; De Bruyne tak měl ke své hře absolutní volnost a minimum defenzivních povinností. To by se v Premier League nestalo!

Jenže poté, co v De Bruyneho vitríně přibyla loni v létě trofej pro nejlepšího hráče BL, následovalo další stěhování — za astronomických 55 milionů liber do City. Stal se tak nejdražším klubovým nákupem v historii. A přestože na wolfsburská čísla (16 + 27) v následující sezoně nedosáhl, alespoň definitivně potvrdil, že může obstát i v elitní konkurenci. To on ostatně vystřelil Citizens proti favorizovanému PSG historické semifinále Ligy mistrů. Ve svých čtyřiadvaceti letech tak už neplatí za talentovaného hráče, ale skutečnou světovou špičku mezi ofenzivními záložníky.

Vzhledem k tomu, že turnajový kapitán Eden Hazard jede na Euro ve zřejmě nejslabší formě své profesionální kariéry, leží před De Bruynem těžký úkol: fanoušci očekávají, že Belgii potáhne především on. Schopnosti na to má, statistiky (dvanáct reprezentačních gólů ve 40 startech) ostatně taky. Od kvalifikačního cyklu na MS 2014 je součástí sestavy, takže nestrádá ani ve zkušenostech. Wilmots jej postaví na jeho oblíbenou pozici volné 'desítky'. Scéna je připravena.

Na prahu slávy — Jason Denayer (Galatasaray/Manchester City)



zdroj: hln.be

"Když vidím Jasona hrát za Celtic, jsem ohromně hrdý, že patří nám," prohlásil předloni Patrick Vieira, bývalý legendární záložník a toho času zaměstnanec Manchesteru City. Po skončení sezony se Denayer ze Skotska stěhoval, ne však do Anglie; zakotvil v Galatasarayi. Nyní je mu dvacet let, na kontě má cenu pro nejlepšího mladíka skotské PL, skotský titul a pohár, zkušenosti z Ligy mistrů i Evropské ligy — a na Euru bude dost pravděpodobně součástí základní sestavy. Zdá se, že jeho budoucnost je nalajnována skvěle. Ať už pod Guardiolou u "nových" Citizens, nebo jinde.

Denayer je, jako většina belgických obránců, vychován jako stoper; dokáže ale zaskočit i na pravé straně, čímž dává Wilmotsovi vítanou možnost volby. Někteří pozorovatelé už dokonce prohlásili, že Kompanyho vypadnutí může být pro Belgii v dlouhodobém měřítku výhodou — vážený kapitán je sice stále v nejlepších letech, jeho tělesná schránka ale čím dál více vadne, a právě Denayer by se dost dobře mohl stát jeho nástupcem. Skok do nadupané belgické sestavy ostatně navzdory nízkému věku zvládl bravurně.

Teď jej čeká první opravdu velká výzva, ostře sledovaný turnaj, na němž bude Belgie pod velkým tlakem. Dokáže se s tím mladík s konžskými předky vyrovnat? Jisté je, že jeho herní atributy — rychlost, fyzickou sílu, slušnou techniku a přehled — Wilmots určitě rád využije.

Předpokládaná sestava




Co se sestavy Ďáblů týče, jisté je, že Wilmots svoji jedenáctku seskládá do úhledného 4-2-3-1. Tento systém praktikuje dlouhodobě a několikrát (i v samotné přípravě na Euro) už ukázal, že se raději pokusí 'našroubovat' nějakého hráče do jeho pozic, než by jej měnil. Z branky bude na vybranou desítku dohlížet Thibaut Courtois, který sice neprožil v Chelsea zrovna ideální sezonu, ale pořád je daleko jasnější volbou než kiksař Mignolet a veterán Gillet. Dva roky staré spory mezi Courtoisem a Mignoletem o post reprezentační jedničky se rozhodně opakovat nebudou.

Ve všech ostatních řadách se však vznášejí otazníky, a hned zpočátku je nutno adresovat jednu obří slabinu, která se od brazilského Mundialu nezměnila a která tuto 'zlatou' generaci tak nějak definuje — nedostatek schopných hráčů na kraje hřiště. Je fascinující, že v této malé zemi vyrostlo během pár let tolik skvělých stoperů, středních záložníků, moderních kreativních desítek a hroťáků, ale prakticky žádní beci a ostrá křídla.

Zejména na krajích obranného kvarteta jde o dlouhotrvající problém. Pokud by byli všichni zdraví, Wilmots by na 99% postavil doprostřed vápna kapitána Kompanyho s Vermaelenem; v takovém případě by kraje defenzivy obsadili Toby Alderweireld (napravo) a Jan Vertonghen (nalevo), dva borci, kteří letos v Tottenhamu vytvořili dost možná nejlepší stoperskou dvojici PL. Jelikož však Kompany na turnaj nejede vůbec a Vermaelen kvůli čerstvému zranění zřejmě vynechá minimálně úvodní skupinový duel, musí se opět šachovat.

Je proto pravděpodobné, že Alderweireld s Vertonghenem zaujmou své přirozené pozice uprostřed obrany; jejich sehranost a celková kvalita by mohly být velkou belgickou zbraní. Post pravého beka by v takovém případě zaujal zde profilovaný mladík Denayer, zatímco nalevo by mohl nastoupit mladší Romelův bratr Jordan Lukaku, teprve jednadvacetiletý talent z Oostende. Mladý Lukaku je čistokrevný levý bek, což je v současném belgickém kádru vzácná výhoda; z osmi nominovaných obránců je i bez Kompanyho s rovněž zraněným Lombaertsem hned šest stoperů (přičemž pravý bek Thomas Meunier z Brugg šanci na základ nemá).

Takto načtrnutá defenziva nastoupila v generálce proti Norsku a inkasovala dva góly; se zdravým Vermaelenem v týmu by se tak oba tottenhamští stopeři mohli opět 'rozutéct' na kraje hřiště a katalánský krajánek by uprostřed spojil síly s Denayerem. Jedinou další ověřenou alternativou je třináctník Laurent Ciman, ten ale jede jako jasný náhradník. V přípravě si na beku zahrál dokonce i Axel Witsel, k tomu by ale na Euru dojít nemělo.

Právě bojovný Witsel nastoupí takřka jistě v pozici klasického štítu a vedle něj se postaví Radja Nainggolan coby pohyblivá box-to-box spojka. Právě Nainggolanova účast je mimochodem dobrým argumentem pro to věřit Belgii o něco více než před dvěma lety: jeho energie a dravost poskytují Ďáblům vítané herní oživení. Na lavičce bude připraven žolík Marouane Fellaini (ve skutečnosti nejlepší střelec z aktuálního kádru) a také Moussa Dembélé, který prožil excelentní sezonu v Tottenhamu. Na těchto pozicích je Belgie zásobená skutečně parádně.

Totéž platí i o ofenzivním trojzubci, kde ale Wilmots bude muset řešit přece jen palčivější otázky. Teď už je asi jasné, že De Bruyne je pro tým platnější coby klasický ofenzivní záložník, takže kapitán Hazard bude nastupovat z levého křídla. Spojená kreativní síla těchto dvou borců má potenciál Belgičanům celé Euro vyhrát; Hazard ale musí najít ztracenou formu. Pokud by Ďáblové v zápase ztráceli, přijde na řadu taktický plán B a jeden z těchto šikulů uvolní místo vysokému Fellainimu.

Jedním z velkých problémů Wilmotsovy Belgie je neschopnost poradit si se zataženou obranou; z tohoto hlediska by mohlo být užitečné najít v sestavě místo pro Yannicka Ferreiru-Carraska, zdaleka nejvíce přímočaré křídlo v kádru. Mladík z Atlétika se o pozici porve s neapolským Driesem Mertensem, v jehož prospěch však hovoří větší mezinárodní zkušenosti (45 startů oproti Ferreirovým čtyřem).

Zbývá hrotová pozice — a tady se Wilmotsovi povedl vpravdě nevídaný kousek, když do svého 4-2-3-1 nominoval hned čtyři devítky. Každá z nich vyniká něčím jiným; Romelu Lukaku je typické 'zvíře', navíc prožil v Evertonu vynikající podzim, do belgického herního stylu se ale až tak úplně nehodí. Z tohoto hlediska je nejlepší Christian Benteke, jemuž se ale v Liverpoolu dařilo mnohem méně. Mladíci Michy Batshuayi s Divockem Origim jsou zase stále relativně neokoukaní a svěží (navíc Origi může nastoupit i na provizorním pravém křídle, jak ukázal přátelák s Finskem).

V základu bude určitě Lukaku, který ostatně dal za Belgii gól ve čtyřech posledních zápasech, můžeme ale počítat s tím, že Wilmots nebere tři náhradníky na jednu pozici jen tak pro nic za nic. Vždyť kvůli tomu nechal doma borce jako Mirallas, Thorgan Hazard, Chadli nebo Januzaj. Dobrovolné oslabení kádru na podhrotové trojici a naopak bezprecedentní posílení na devítce dávají tušit nějakou strategii. Že by Belgie nakonec hrála na dva hroty? Extrémně nepravděpodobné, ale mohla by to být zábava...

Tip redakce na umístění: čtvrtfinále


Program zápasů - skupina E

13.06.2016
21:00
Belgie
0:2
Itálie
Lyon
18.06.2016
15:00
Belgie
3:0
Irsko
Bordeaux
22.06.2016
21:00
Švédsko
0:1
Belgie
Nice

Konečná nominace

Brankáři
Datum nar.
Klub
Thibaut Courtois
11.05.1992
Chelsea FC
Jean-François Gillet
31.05.1979
KV Mechelen
Simon Mignolet
06.03.1988
Liverpool FC
Obránci
Datum nar.
Klub
Toby Alderweireld
02.03.1989
Tottenham Hotspur
Laurent Ciman
05.08.1985
CF Montréal
Jason Denayer
28.06.1995
Galatasaray SK
Christian Kabasele
24.02.1991
KRC Genk
Jordan Lukaku
25.07.1994
KV Oostende
Thomas Meunier
12.09.1991
Club Bruggy
Thomas Vermaelen
14.11.1985
FC Barcelona
Jan Vertonghen
24.04.1987
Tottenham Hotspur
Záložníci
Datum nar.
Klub
Kevin De Bruyne
28.06.1991
Manchester City
Mousa Dembélé
16.07.1987
Tottenham Hotspur
Marouane Fellaini
22.11.1987
Manchester United
Eden Hazard
07.01.1991
Chelsea FC
Radja Nainggolan
04.05.1988
AS Řím
Axel Witsel
12.01.1989
Zenit Petrohrad
Útočníci
Datum nar.
Klub
Michy Batshuayi
02.10.1993
Olympique Marseille
Christian Benteke
03.12.1990
Liverpool FC
Yannick Carrasco
04.09.1993
Atlético Madrid
Romelu Lukaku
13.05.1993
Everton FC
Dries Mertens
06.05.1987
SSC Neapol
Divock Origi
18.04.1995
Liverpool FC

Autor: Dominik Zezula

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny

Komentáře (132)

Přidat komentář
Godwinson

Pokud stihnou do začátku turnaje vyhodit Wilmotse, tak budou černým koněm turnaje

Reagovat
dextroza_m

Jak může být černý kůň turnaje nejlepší mužstvo Evropy dle žebříčku FIFA?

Reagovat
smazaný uživatel

Protože žebříček FIFA je píčovina.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
norro6

Predám prvý komentár - cena dohodou

Reagovat
Frank Lampard 8

Skoro

Reagovat
forma

Kdyby nebyl druhý tak by jsme se dohodli ...

Reagovat
nani92

čierny hype turnaja

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Furia Ceca

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Neměl dneska Zlatan učinit to velké prohlášení?

Reagovat
smazaný uživatel

Však učinil, uvedl na trh svou novou oděvní značku.

Reagovat
smazaný uživatel

Aha, to jsem ani nezaregistroval

Reagovat
Recoba Inter

zítra ho učiní

Reagovat
trywii & TOTTENHAM

Nechápu nenasazování Dembélého. Měl skvělou sezónu, určitě by měl hrát v základu, nejspíš namísto Nainggolana.

Reagovat
Superme

A Nainggolan ji asi měl zlou, ne?

Reagovat
Furia Ceca

Posadit Nainggolana

Reagovat
celeb

no proti Norsku hrubou chybou zapricinil gol. Do hadky ktory z nich je lepsi, sa vsak zapajat nemienim.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
PP

jak vás nemám rád, tak jednoznačně

Reagovat
Recoba Inter

#Nebruselu

Reagovat
REPLIKATOR

#NeMilán

Reagovat
smazaný uživatel

Nejprecenejsi repre na svete

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Reagovat
db18

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
REPLIKATOR

Anglie?

Reagovat
Euphael

Reagovat
livefan

otázka pak je, jestli by jim nepomohl nějaký normální trenér.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
celeb

Reagovat
smazaný uživatel

Ještě Lukaku jak je tam dvakrát aby to vypadalo, že tma mají hodně známých jmen.

Reagovat
smazaný uživatel

a to se má jeden z bratrů přejmenovat?

Reagovat
Hokaido

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Furia Ceca

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Hokaido

Je Brazílie.

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
smazaný uživatel

Souhlasí autor textu s názorem kolegy Daníčka, že Wilmots je tragéd?

Reagovat
Superme

Hrozně bych tomu týmu v plný sestavě přál úspěch. Jenže ta obrana... doufám, že na RB bude Meunier místo Denanyera.. ale ten Lukaku na LB mě vyloženě děsí

Reagovat
db18

Lukaku nedal v kvaldě ani jeden gól? (a btw. včera způsobil, že máte zastaralou infografiku )

Reagovat
fantomas

Ježiš, to je hovado

Reagovat
fantomas

Počkej cože? Dyť má furt o tři góly míň než Fela ne?

Reagovat
smazaný uživatel

o 2

Reagovat
smazaný uživatel

http://www.livesport.cz/hrac/lukaku-romelu/dCkG0Iw0/

a teoreticky i kdyby, tak ne včera, ale předevčírem..

Reagovat
db18

debilní opačný psaní datumů, se v tom člověk potom motá...

Reagovat
fantomas

Ten přátelák s Lucemburskem se mu nepočítá, sedmkrát střídali. (Sme zase u toho )

Reagovat
db18

Aha tak proto jim nesedí čísla... tak jsou to taky idioti a můžou tam dávat hvězdičky, že se to tam nepočítá... já myslel, že tam právě chybí údaj z posledního zápasu (v té horní tabulce)

Reagovat
fantomas

V tomhle se dá zrovna docela věřit Wiki (pokud de o nějaký větší hvězdy), tam to ti lidi stopujou fakt zápas od zápasu a dávají si záležet - Lucembursko tam v tom jeho rozepsanym výpisu gólů vůbec neni zmíněný třeba.

Reagovat
db18

No... každopádně mne stejně mnohem víc zaujalo to, že střílí góly téměř výhradně v přátelácích... Na to, jaký kolem něj byl/je hype to je dost špatný...

Reagovat
livefan

Tak on i v PL střílí dost golu spíše slabším týmům než té špičce.

Reagovat
fantomas

Však to je jedna z dimenzí, proč je Wilmots špatnej (/ pro Belgii nevhodnej kouč). Protože pokud z Lukakua dostane tolik i Martínez...

Reagovat
fenixLFC

a ze ten z neho ku koncu toho teda dostaval

Reagovat
fantomas

No v součtu z něho udělal čtvrtýho nejlepšího střelce ligy, což pořád ujde. A je to víc, než co se kdy povedlo Wilmotsovi (jakkoliv to nejde pořádně srovnávat).

Reagovat
livefan

Wilmots je prostě v tomhle špatný dlouhodobě, ani Bentekemu se v repre nijak zvlášť nedařilo.

Reagovat
db18

Ale Schickovi to počítají - měli by si tam udělat pořádek.

Reagovat
livefan

Nechtějí mu brát radost z prvního golu.

Reagovat
smazaný uživatel

Španělsko prohrálo s Gruzii To se dá?

Reagovat
Miguel19

Ciman Ve 13 jet na Euro

Reagovat
Godwinson

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
celeb

Vlado Weiss senior znemoznil del Bosqueho v poslednom pripravnom zapase v Spanielku 0:1.

Spanieli 300% drzanie lopty a minimum sanci proti Gruzincom. Za gol mozu podakovat Ramosovi, ale problem bol hlavne v utoku. Aduriz sa nejak nezaklimatizoval na stare kolena, Nolito mal par sanci (nie moc) ale nepremenil, Thiago tyc, Alba vysunuty z voleja trafil brankara.

Uplne ziaril Iniesta, neskutocne si nacasoval formu. Prislo mi to, akoby sa Spanieli vracali do cias pred Aragonesom, kopec individualit, ktore netvoria tim. Ako uplne prerobit muzstvo pred ME a vylucit vacsinu strelcov z kvalifikacie ... co ako cakal?

Reagovat
fantomas

Znemožnil

Reagovat
celeb

svojim sposobom ano, ale uznavam, ze sa dalo vybrat aj lepsie slovo. Navyse ked si zoberieme, kolko striedani malo Gruzinsko, ktore dohravalo s inou jedenastkou, nez zacinalo, arbiter zo zahadnych dovodou nadstavil 7 minut a ukoncil az ked koncila 9. nadstavena minuta ... . Spolahlivo detekoval nefunkcnost spanielskeho systemu proti timu sustredenemu na defenzivu. Gruzinci mali samozrejme aj stastie (hlavne ten gol), ale jednoznacne som cakal niekolko nasobne vacsi poces sanci. Nestalo sa, navyse sa prehralo, co kabinu par dni pred startom turnaja urcite nepotesi. Kazdopadne ten dedo bude brzdit spanielov uz 2. turnaj, pri ich sucasnej hracskej kvalite je to katastrofa.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ono by se dalo půl týmu vyměnit, ne dalo, ale mělo!

Reagovat
livefan

No Adurize chyba to zase tolik nebyla. Spíš jeho spoluhráčů.

Reagovat
smazaný uživatel

az na L.Vasqueza a Juanfrana 0 bodov, neskutocne ich podcenili, prihravky slabe, pohyb slaby a celkovo tim ziadny

Reagovat
salami

a to ani nepoužili gruzinskýho Messiho

Reagovat
SuperFrankie

Nevěřím jim ani na postup ze skupiny.

Reagovat
papanegra

jinak sestava strašně našlápla, největší slabina je trenér a potom kraje obran, nicméně, pokud dojdou do semifinále, tak by se nikdo nemohl divit..

Reagovat
Azazelo RD

První odstavec je napsaný tragicky.

Reagovat
stas87

Lukaku mal vynikajucu sezonu v Evertone?

Reagovat
fantomas

Už sem to přepsal. Domingo se asi zasek na podzimu.

Reagovat
stas87

Okej, ja Pl sledujem len okrajovo ale kritika Zaschronu sa prehliadnut nedala.

Reagovat
fantomas

Ta se přehlídnout nedá nikdy (a doporučuju radši brát s nadhledem, hehe)

Reagovat
stas87

Nemusi to byt na skodu, ja taktiez pomerne casto kritizujem Werder a po vyhrach nelietam v oblakoch, Po poslednom kole BL ma v diskusii dokonca oznacili za cudneho. :))) Ze sa vraj nedokazem radovat zo zachrany...

Reagovat
Zaschrona

Reagovat
livefan

jen podzim.

Reagovat
smazaný uživatel

kraje obrany otrasné

Reagovat
salami

"nedostatek schopných hráčů na kraje hřiště", u beků bezpochyby, ale říct, že se tam nenarodil dostatek schopných ostrých křídel" mi přijde jako hovadina, Carrasco, Mertens a potažmo Origi se jako ostrý křídla daj brát uplně v pohodě, Hazard je dribler, ale taky z křídla, navíc neberou poměrně tradiční křídla Mirallase s Chadlim, fakt bych si na nedostatek křídel v belgický reprezentaci nestěžoval, takovej přetlak tam má málokdo

Reagovat
fantomas

Origi jako ostrý křídlo?

Reagovat
salami

co si představíš pod pojmem ostrý křídlo? já si jako základní 2 aspekty představim přímočarost a pohyb u lajny, když budu porovnávat Hazarda a Origiho, tak má každej jedno a jako důležitější bych viděl ten tah a ten má Origi, pro mě je víc ostrý křídlo než Hazard, jako prototyp ostrýho křídla vidim Carrasca

Reagovat
smazaný uživatel

papirove skvelej tym ovsem: nemaj leadera ve stopersky dvojci vlasne i celkove. nemaj top DM. maj skvelou ofenzivni trojci ale... hazard se musi dostat do formy. mertens je hamsikuv sluha. a de bruyne nebude mit takovy spoluhrace jako ma v city.. jo a este maj ctyry dobry forwardy kery ale vecinou dokazou zahrat jenom na hrotu. slabina tohohle tymu? v prvni rade zvyky z premier leg...

Reagovat
salami

Toby je leader

Reagovat
smazaný uživatel

ok a proc hraje only v tottenhamu? a jakym stylem hraje tottenham?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

no proc?

Reagovat
smazaný uživatel

to je fakt

Reagovat
Hokaido

Reagovat
FUnk

Po jeho prichodu se neskutecne zvedla obrana, nikdo z belgicanu v obrane nemel takovou formu jako toby krome kompanyho ktere si drzi svuj vysoky standart ale je out....podle tebe je lesi tam dat vermaelena ktery odehral tak tri zapasy za sezonu?

Reagovat
smazaný uživatel

pravda posledni zapasy se zvedla jako svin.

Reagovat
smazaný uživatel

Negr mezi konmi.

Reagovat
smazaný uživatel

mezi konmi mozna tak kladrubak...

Reagovat
FC-RUBRIKA

fakt ftipny

Reagovat
DeformFCB

"Koho považujete za největšího tahouna současného belgického výběru?" Verts 4 hlasy.

Je škoda, že čtenáři nevidí to kvantum práce, který za ním stojí. Jednoznačně pilíř úspěchu. Predikce na čtvrtfinále

Reagovat
fantomas

Mě by zajímalo, kdo je ten "někdo jiný" u 18 lidí

Reagovat
DeformFCB

Toby

Reagovat
db18

Mertens

Reagovat
fantomas

Reagovat
db18

Je to očekávání s výhledem na ME... Buď on - a nebo "překvapí" Carrasco...

Reagovat
smazaný uživatel

konec ve skupině a šup zpět do afriky nebo odkud jsou

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Free_player

No což o to ten tým je nabušenej, ale ještě s ním taky něco dokázat ....

Reagovat
Wat

Carrasco bude si nejvíce soupeřit s Mertensem, což?

Reagovat
smazaný uživatel

Neviem presne, co je na tejto repre plnej top hracov precenovane, logicky sa od nich ocakavaju velke veci, to ze nemaju schopneho trenera, tak to je druha vec, ale krasa sledovať, ako sa to pomaly meni na hate voci tejto repre..

Reagovat
Ligter

těch pár negativ se zkrátka musí říci, aby ta diskuze nevypadala tak jednostranně. to už je takovej folklór

Reagovat
Hokaido

Když nemá kraje, tak proč na ně hraje?

Radja, Wiitsel, Dembele

Hazard, Lukaku, KdB

Jestli tohle by si nedošlo pro medaili, tak už nevím co.

Reagovat
FUnk

ten priposrany styl co snima hraje wilmots je presne opak toho co by meli hrat s tema hracema co maji....

Reagovat
PP

šílenost toto.. Snad to tak nikdy neposkládá, radši at to admin vymaže než si toho všimnou..

Reagovat
Kaspar

Cim vas ten jejich trener tak stve ? sleduju jednotlive ty hrace v tymech a jejich repre skoro vubec, proto se ptam.

Reagovat
PP

to zásadní je v článku:

"Co se sestavy Ďáblů týče, jisté je, že Wilmots svoji jedenáctku seskládá do úhledného 4-2-3-1. Tento systém praktikuje dlouhodobě a několikrát (i v samotné přípravě na Euro) už ukázal, že se raději pokusí 'našroubovat' nějakého hráče do jeho pozic, než by jej měnil"

Takže víš přesně jak budou hrát, kdo tam bude hrát a dost hráčů je mimo svoji pozici kterou hrají celý rok.. a to je trenérská debilita.

Reagovat
matZz

a kdo z jejich sestavy je mimo svůj post? za předpokladu, že bude Alderweireld + Vertonghen budou hrát na stoperu?

Reagovat
Liquid

přál bych jim úspěch protože to je společně s Islandem nejsympatičtější reprezentace na Euru, ale zranění Kompanyho je bude bolet a i proto možná nakonec skončí jen v semifinále

Reagovat
Liquid

jinak se ale taky přikláním k názorům, že Wilmotse by měl nahradit někdo schopnější

Reagovat
icka

Podle me to ocekavani, ze ten tym potahne hlavne KdB muze jen Hazardovi prospet. Ano mel nejslabsi sezonu, ale posledni zapasy to vypadalo jako stary dobry Eden. A tim, ze bude na nej o neco mensi tlak by mu mohlo prospet

Reagovat
lucius6

Nechápu jak může někdo tvrdit, že je Belgie přeceňovaná. Ten tým je neuvěřitelnej a jediná slabina jsou snad krajní obránci. Kromě toho je však na každém postu minimáně jeden world class hráč na vystřídání, když to srovnám s takovou Itálií nebo Anglií, tak je Belgie prostě jednoznačně lepší a ta ofenzíva je prostě úplně neuvěřitelná. Samozřejmě, že chybějící zkušenosti by mohly být problém, ale co se týče kvality mužstva, tak tim se Belgie řadí mezi ty jednoznačně nejsilnější týmy na šampionátu.

Reagovat
icka

Nejsilnejsi by klidne mohla byt, ale pod uplne jinym trenerem .

Reagovat
Talker

Tak ono bavit se o velkem zápase... Ten tým se složil dohromady teprve 2 roky zpátky, kdy ta ofenzivni vazba byla nevyzrala a mladicka. Ted, o 2 roky později uz tam mají výrazně zkušenější hráče a navíc o nikoho klíčového neprisli.

Navíc mají cas. Ten kafe muze mít vrchol až za 2 roky klidne.

Reagovat
smazaný uživatel

Strašne sú mi sympatický, ale titul mi príde ako sci-fi. Oni nemajú PSYCHICKY na to,aby porazili SRN, futbalovo povedzme aj, ale tento šport je nie len o schopnostiach s loptou...

Nikoho zlato by mi neurobilo väčšiu radosť ako ich, aj keď som zo Slovenska a nie z "krajiny pedofilov", no Nemcov by musel Belgicku odpratať z cesty niekto iný...oni toho nie sú /momentálne/ psychicky schopný.

Môj tip - koniec vo štvrťfinále

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele