Představení účastníků ME 2016 - Itálie

07.06.2016, 13:00
Profily, historie
Zaujalo nás
Itálie je zemí, která klade velký důraz na bohatou historii, emoce, taktiku a tradice. Za dlouhá léta zažila Squadra Azzurra mnoho vzletů i pádů, dala evropskému fotbalu množství legendárních hráčů a přispěla i k rozvoji taktiky. V posledních letech se jí ale nedaří kralovat tak jako v 30. či 40. letech minulého století. Reprezentační kádr navíc opouští jedna ikona za druhou a nové tváře se v rámci přestavby stále teprve zaučují či rostou ve stínu odcházejících mohykánů...

Hrdý reprezentant takticky vyspělé kopané se snaží znovu se postavit na vlastní nohy a přizpůsobit se modernímu fotbalovému pojetí v rychle se měnícím prostředí. Italské calcio bylo v posledních letech poskvrněno několika skandály, které mu ale paradoxně v mezinárodních konfrontacích pomáhaly ke stmelení a výhrám (typicky před zlatým MS 2006).

Slavných jmen v nynější reprezentaci najdeme jen pár, ale tím spíše může Itálie překvapit. Tým trenéra Antonia Conteho by rád zase jednou ukázal, že Itálie není jen týmem žijícím z minulosti. Že není pouze zemí majestátního sídla papeže, producentem luxusního vína Sangiovese, prosciutta nebo parmazánu. Že odkaz Itálie neznamená jen antiku, Felliniho, renesanci nebo Ferrari.

Slavný spisovatel Umberto Eco jednou trefně poznamenal: "Pro každý problém se v Itálii navrhne 57 milionů řešení, tolik, kolik má obyvatel." Dost možná tím vystihl různorodost italského národa, který je roztříštěn a cestu z krize vidí v silných individualitách. Fotbal je ale kolektivní hra, takže se před zkušeným trenérem Antoniem Contem otevírá velká výzva. Musí individuální kvality jednotlivců stmelit tak, aby z nich udělal fungující stroj. Aby (s trochou nadsázky) přetvořil skomírající a nefungující Ferrari ve spolehlivý Fiat, který možná leckoho zaskočí svým výkonem.

Historie


Italové jsou na svou fotbalovou historii velmi hrdí. A právem. Světu italské calcio darovalo proslavené catenaccio, množství vášnivých derby a několik výjimečných týmů. Vytvořilo hráčské legendy jako Paolo Rossi, Silvio Piola, Giuseppe Meazza, Paolo Maldini, Dino Zoff, Giampiero Boniperti, Giacinto Facchetti, Roberto Baggio nebo Alessandro Del Piero. Každá slavná generace měla své tahouny, kteří národnímu týmu pomohli k trofejím a slávě.

Když byla v Turíně dne 16. března 1898 založena italská fotbalová federace, jen málokdo jí asi předpovídal takové množství úspěchů. Italské calcio od té doby ušlo velkou cestu a až v roce 1929 se zformovalo do sezony s ligovým formátem. Hráči začali být placeni a éra profesionální italské kopané začala. Italská reprezentace debutovala 15. května 1910 v hodně atraktivním duelu s Francií, se kterou si v Milánu domácí poradili 6:2. První světová válka však události trochu pozdržela. Naplno se italský sen o slávě rozproudil až v meziválečném období, kdy se do čela svazu dostal Giorgio Vaccaro.

Pod jeho vedením Itálie zažívá zlaté časy třicátých let. Vše odstartovalo domácí mistrovství světa roku 1934, na kterém pod vedením trenéra Vittoria Pozza řádili Monzeglio s Meazzou. Italové ve finále porazili Československo a medailový úspěch zopakovali také o čtyři roky později. Další MS hostila Francie, ale Itálie dokázala obhájit prvenství. Vděčit za to mohla partě kolem Biavatiho a Pioly. K tomu navíc Italové získali zlato na olympiádě roku 1936. Pak ovšem slavné chorály utichly, protože na další úspěchy fanoušci čekali téměř třicet let.

Šéfem svazu se stal taktéž uznávaný Artemio Franchi, který proslul dobrými kontakty i organizačními schopnostmi. Opět k tomu Itálie potřebovala domácí prostředí, neboť ME v roce 1968 hostila města jako Řím, Florencie nebo Neapol. Italové tehdy spoléhali na "zlatého chlapce" Riveru, vedle nějž nastupovali například Mazzola nebo Facchetti s Rivou. Dalším triumfem bylo španělské MS 1982, které Italové opanovali i díky legendám jako Paolo Rossi, Dino Zoff, Claudio Gentile, Antonio Cabrini, Bruno Conti, Gaetano Scirea nebo Marco Tardelli. O osm let později brali Italové jen třetí místo, třebaže trenér Vicini řídil hráče jako Baresi, Maldini, Ancelotti, Giannini nebo Baggio.

Penalty se proti Azzurri postavily také o čtyři roky později, když ve finále s Brazílií minuli Baresi, Massaro a Baggio. Od roku 2000 si Italové připisují dvě druhá místa na ME a především slavné první místo na mistrovství světa v Německu. Zlatá generace Nesty, Cannavara, Pirla nebo Tottiho s Del Pierem si pro triumf došla i přes počáteční skandály na domácí scéně. Po minulém, čtyři roky starém druhém místě se tehdejší trenér Cesare Prandelli pokusil vyzdvihnout hlavní přednosti svého týmu, když řekl: "Měli jsme náročnou skupinu, ale ukázali jsme bojovného ducha. Itálie může prožít mnohé těžkosti, ale vždy znova vstane. Ukázali jsme, že umíme hrát ofenzivně, že umíme prohrát se ctí a především, že se nikdy nevzdáme."

Infograficky



autor: Víťa Horák

Cesta na šampionát


Cesta italské výpravy na francouzský šampionát byla poměrně snadná a krátká. Oba státy spolu sousedí a například z přímořského města Ventimiglia je to do známého střediska Menton autem jen 11 kilometrů. Trenér Antonio Conte se rozhodl pro přípravný kemp reprezentace v Covercianu ve Florencii, odkud je to do Lyonu coby dějiště prvního italského utkání skupiny E celkem 723 kilometrů.

Itálii nečeká ve skupině E nic snadného. Tím spíš, že kvalifikace její schopnosti zase tak moc neprověřila. Jediným náročným sokem jí bylo Chorvatsko, které ale trpělo nevyváženou formou a několik zkratů jej připravilo o první místo. Italům slouží ke cti fakt, že ani jednou v průběhu lítých bojů skupinových neprohrála. Bota ji ale tlačila především v ofenzívě.

Conteho celku se povedla hlavně část v roce 2014, ve které vyhrála první tři duely v řadě a probila si cestu na první místo. Nutno ale dodat, že ani její hra proti týmům jako Ázerbájdžán či Malta příliš pozitiv nenabízela a Italové tyto duely vyhráli vždy jen o gól. Následovaly tři remízy s Chorvatskem a Bulharskem a zdálo se, že Conteho výběr ztrácí dech. Ten však opět nabral v klíčové fázi, neboť poslední čtyři duely už v pohodě vyhrál. Za celou kvalifikaci Italové získali 24 bodů, vstřelili 16 gólů a dostali jich sedm. Trenér Conte musí především vyřešit problémy v ofenzívě, protože jen jeden hráč v jeho kvalifikačním výběru vstřelil více než dvě branky! Graziano Pellè tak má velkou šanci na základní sestavu.

Trenér — Antonio Conte


Pro trenéra Antonia Conteho začne hodně zvláštní turnaj. Éra někdejšího univerzála na lavičce národního týmu končí možná dřív, než by kdekdo čekal. Antonio Conte byl vybrán jako muž, který má vyvést Azzurri z vod průměru na světlo, kde kdysi pobývali. Měl jim vrátit noblesu a lesk trofejí, neboť je považován za inovátora a schopného trenéra, který se nebojí změny. Zároveň umí dávat šanci mladým hráčům, což je přesně situace, na které chce Itálie pracovat. Čím si vizitku trenérského esa Conte vysloužil?

Již jako hráč se rodák z Lecce vyznačoval několika klady. Byl skvělým taktikem, uměl vést a na hřišti působil dojmem bojovníka se zdatným fyzickým fondem. I díky tomu v dresu Juventusu vyhrál mimo jiné pětkrát Serii A, jednou Ligu mistrů nebo Pohár UEFA. Na podobných principech postavil také svoji trenérskou kariéru. Po boku Luigiho De Cania se v sezoně 2005/2006 učil trenérskému řemeslu v Sieně a jako první štaci si po skončení dané sezony vybral druholigové Arezzo. V něm se mu však vůbec nedařilo a hned v říjnu téhož roku byl pro neuspokojivé výsledky odvolán. Někdo by to možná vzdal, ale pro Conteho bylo podobné uvažování něčím cizím.

Přes Bari a Atalantu se dostal opět do Sieny, tentokrát už jako hlavní kouč. Měl náročný úkol - dostat Sienu zpět do první ligy, odkud v roce 2010 spadla. To se mu nakonec povedlo, ale první ligu už s ní neokusil. Na jaře 2011 si jej totiž vyhlédl sportovní ředitel jeho milovaného Juventusu, Giuseppe Marotta, aby nahradil odcházejícího Luigiho Delneriho. A fanoušky vzývaný hráč začal úřadovat. Výsledkem jeho nenápadné práce byla série vítězství a trofeje jako italský Superpohár nebo druhé místo v Coppa Italia. Především ale Conte pomohl vytvořit z Juventusu bezchybný stroj, který dominuje na domácí půdě. S Juventusem vyhrál první ligu třikráte za sebou a zanechal tak po sobě výrazný otisk.

Coby trenér je Conte znám na první pohled defenzivním stylem s rozestavením 3-5-2. Velký důraz klade na zkušené a osvědčené trio stoperů, které nepříliš často střídá. Pětičlenná záloha je pak často složena ze dvou rychlých krajních beků, jednoho defenzivně laděného organizátora hry a dvou silových záložníků. Vpředu pak velmi často používá dva typově odlišné útočníky. Juventus byl pod jeho vedením obávaným soupeřem především díky pečlivé obraně, precizní taktice a vůli vyhrát. Velmi často pak Stará dáma vyhrávala o jediný gól, občas vstřelený až v samém závěru. Conte z Juventusu opět udělal tým s charakterem, bojovným duchem a nezlomnou vůlí.

Stejně jako v životě se i ve fotbale uměl přizpůsobit. Byla by chyba myslet si, že Conte neohrabaně lpí na jediné formaci a zažitých stereotypech. Nedělá mu problémy změnit sestavu těsně před zápasem, měnit formaci v průběhu utkání a tím bryskně reagovat na vývoj utkání. Mohli jsme proto vidět i hru ve formacích 4-3-3, 4-2-4 nebo 4-1-4-1. Conte je autoritou i přesto, že je jeho jméno spojeno s nechvalně známým korupčním skandálem v italském fotbale. Jeho charakter dobře vystihl Andrea Pirlo, který vzpomínal na úvodní řeč nového trenéra při jeho představení v kabině Juventusu:

"Stačil mu jediný proslov, aby se dostal pod kůži mně i celému Juventusu. Byl plný energie a elánu, vyzařovalo z něj obrovské zaujetí. Rychle se pohyboval po kabině, krev mu zběsile proudila žilami. Nepotřeboval složitá slova, aby nás všechny hluboce zasáhl. Častokrát jsem odcházel z kabiny s pocitem, že jsem slyšel a zažil zase něco výjimečného."

Tahoun týmu — Leonardo Bonucci (Juventus)



zdroj: gazzettaworld.com

Itálie zřejmě nikdy nemůže odjíždět na šampionát s pocitem, že je vše v pořádku. Od skandálů v lize přes hádky v kabině až po zranění ji velmi často něco limituje. Ani tento rok nebude výjimkou, protože kádr decimují zranění klíčových opor. A nejedna z nich se bude na EURO dívat přinejlepším z VIP lóže. Ještě nedávno bych v této části možná vyzdvihoval hvězdu Verrattiho nebo zkušeného bojovníka Marchisia. O pár řádků níže by možná byl prostor pro Perina coby nástupce legendárního Buffona. Ani jeden z nich se ale na EURO nepodívá.

Pomiňme hráče, které trenér Conte z různých důvodů nepovolal. Záložní řada už kvůli výše zmíněným absencím přišla o kreativitu, kterou trenér Conte ještě umocnil opomenutím legendárního Pirla. To se týká také v Americe zářícího Giovinca. Tak koho vybrat jako vůdce? Buffona? Bojovníka De Rossiho, nebo zkušeného rychlíka Candrevu?

Podle mého skromného názoru by hlavním tahounem a lídrem měl být Leonardo Bonucci. Stoper, který začínal jako defenzivní záložník, je v tom správném věku. Čerstvě devětadvacetiletý obránce, kterému hodně svědčí Conteho styl se třemi stopery, má za úkol strážit spoluhráče Buffona. A jde mu to skvěle, protože právě v Juventusu si udělal renomé tak dobré, že po něm pokukují největší evropské kluby. Jen za poslední rok se hodně mluvilo o londýnské Chelsea, Realu Madrid nebo Bayernu Mnichov. A není divu, protože z Bonucciho v Itálii vyrostl spolehlivý hráč, který dokonale splňuje měřítka moderního obránce.

Bonuccimu nedělá problém hra v systému se třemi či čtyřmi obránci, je dobře rychlostně vybaven a má dobré vůdčí schopnosti. Z obranné trojice Staré dámy je to právě Bonucci, který se vyhýbá větším chybám a svým důrazem brání Buffona. V celém kádru Juventusu za uplynulou sezonu žádný hráč nenastoupil do více utkání, než kolik jich odehrál Bonucci (ještě spolu s Pogbou). Za 49 zápasů ve všech soutěžích dohromady si připsal tři branky, dvě asistence a ani jednou nebyl vyloučen! V reprezentaci debutoval již v roce 2010 a od té doby si připsal 55 startů.

O charakteru zkušeného rodáka z města Viterbo svědčí také příhoda z října 2012. Bonucciho spolu s manželkou Martinou a pětiměsíčním synkem Lorenzem přepadl ozbrojený lupič, kterému se zalíbily hodinky stopera Juventusu. Scénka jako z dětství Bruce Waynea. Bonucci ale měl pro strach uděláno a když naoko předával lupiči hodinky, nebojácně jej praštil. A protože je zvyklý dotahovat věci do konce, ještě jej pronásledoval po ulici. Potvrdí životní formu i na mistrovství Evropy?

Na prahu slávy — Federico Bernardeschi (Fiorentina)



zdroj: zimbio.com

Tentokrát to nebude nastávající táta Alessandro Florenzi, o němž se hodně mluvilo po úchvatné brance z půlky proti Barceloně. Ani poměrně známá dvojice De Sciglio - Insigne. Mou volbou je Federico Bernardeschi, o němž mimo bardů pečlivě sledujících Fiorentinu a Serii A možná ví jen malá část fanoušků. Pomalu ale začíná být jasné, že tento mladík působící ve Fiorentině má obrovský potenciál. Florencie už dala světu mnoho osobností. Od Alighieriho a Vespucciho přes Machiavelliho, Kateřinu Medicejskou až po Orianu Fallaci. Bernardeschi se sice narodil ve sto kilometrů vzdáleném městečku Carrara, ale fotbalově vyrostl právě ve Fiorentině.

Jako devatenáctiletý debutoval ve druholigovém Crotone, v letošní sezoně však už naplno prodává svůj talent. Více odehraných utkání měli jen Astori a Kalinić. Křídelní útočník nosí na dresu číslo deset, což má ukázat důležitost a osobitost hráče. Bernardeschi nasázel za 41 zápasů pět branek, ale střelba gólů není jeho primárním cílem. Tím je práce s míčem, připravování šancí a rychlost spolu s technikou, díky čemuž baví diváky a obchází protihráče. Za Itálii odehrál jen 152 minut a teď je připraven na první ostře sledovaný turnaj.

Předpokládaná sestava




Situace mezi třemi tyčemi je velmi jednoduchá. Jistotu zajišťuje nestárnoucí evergreen Gigi Buffon, který má místo jedničky zaručeno. A pokud by náhodou hrát nemohl, ani v tom případě se Itálie nemusí obávat. Marchetti možná nemá tak slavné jméno, ale stále jde o zkušeného a kvalitního brankáře. To samé lze říci o jeho mladším kolegovi z Paříže. V obranné linii najdeme mezi náhradníky spíše varianty pro hru na čtyři obránce. Rugani s Astorim zůstali doma, ve hře je na stopera jen nevýrazný Ogbonna.

Záložní řada ztratila mnohé klady absencemi Verrattiho s Marchisiem a Montolivem, takže Conte musel lovit jinde. Hodně kritizovaným překvapením byl Emanuele Giaccherini, který vyniká spíše v provinčních týmech jako Bologna. Nakonec nejede ani záložník Jorginho. Velkou slabinu představuje absence typického mozku záložní řady, kterou představovali Pirlo právě s Verrattim. V podstatě nikdo z vybraných hráčů nedosahuje jejich kvalit. Jedinými hráči, kteří jsou schopni tvořit hru, jsou Daniele De Rossi a Giacomo Bonaventura, který však nakonec rovněž nepojede. Conte preferuje poctivé bojovníky.

Největší vlna kritiky se ale snesla na trenéra Conteho za složení útoku. Zdá se, že jeho jedničkou bude nejlepší střelec kvalifikace, tvrdou Premier League otrkaný Graziano Pellè. Typologicky podobný je také Simone Zaza, který plní v Juventusu roli žolíka, jemuž stačí málo času ke vstřelení branky. Techniku a rychlost pak zastupuje trojice Insigne, Bernardeschi a El Shaarawy. Poslední jmenovaný viditelně pookřál v římském AS.

Zbylá jména ale vzbuzují spíš nesouhlas. Poslední dobou zraněný a nevýrazný Ciro Immobile má sice zkušenosti z evropských klání, ale i vinou zranění nemá formu. Tu měl při angažmá v Sampdorii Janov naturalizovaný Brazilec Eder Citadin Martins, jenže od přestupu do Interu úplně vymizel. V barvách Interu skóroval v patnácti duelech jen jednou! Někdejší brankář Lazia Fernando Orsi má jasno: "Eder nemá v reprezentaci co dělat!" Rovněž Lorenzo Insigne v reprezentaci moc nezáří a v těžkých zápasech není vidět. Slovy jednoho odborníka: "jeho použitelnost na téhle úrovni je podle mě podobná jako u Giovinca, tzn. víceméně záporná."

Nominaci by si zřejmě mnohem více zasloužili jiní, neokoukaní hráči. Prototyp nenápadného střelce v obdivuhodné formě ztělesňuje Leonardo Pavoletti, který dozrává jako víno. Coby nejlepší Ital v žebříčku střelců nasázel v této sezoně 15 branek. Jen o tři méně zase stihl i přes pomalý rozjezd vstřelit mladík Andrea Belotti působící v turínském FC. A mezi nejužitečnější Italy patří také mladý šikula Nicola Sansone, který spolu s talentovaným Berardim táhne Sassuolo. Do obrany si mnozí přáli milánské duo Alessio Romagnoli - Luca Antonelli. A tak bychom mohli pokračovat...

Trenér Conte ale bere odpovědnost na sebe a prohlašuje, že veškerá jeho rozhodnutí jsou vždy pro dobro Itálie. Už brzy se dozvíme odpověď na palčivou otázku: Bude Conteho reprezentační derniéra úspěšná?

Tip redakce na umístění: čtvrtfinále


Program zápasů - skupina E

13.06.2016
21:00
Belgie
0:2
Itálie
Lyon
17.06.2016
15:00
Itálie
1:0
Švédsko
Toulouse
22.06.2016
21:00
Itálie
0:1
Irsko
Lille

Konečná nominace

Brankáři
Datum nar.
Klub
Gianluigi Buffon
28.01.1978
Juventus FC
Federico Marchetti
07.02.1983
SS Lazio
Salvatore Sirigu
12.01.1987
Paris Saint-Germain
Obránci
Datum nar.
Klub
Andrea Barzagli
08.05.1981
Juventus FC
Leonardo Bonucci
01.05.1987
Juventus FC
Matteo Darmian
02.12.1989
Manchester United
Mattia De Sciglio
20.10.1992
AC Milán
Giorgio Chiellini
14.08.1984
Juventus FC
Angelo Ogbonna
23.05.1988
West Ham United
Záložníci
Datum nar.
Klub
Antonio Candreva
28.02.1987
SS Lazio
Daniele De Rossi
24.07.1983
AS Řím
Alessandro Florenzi
11.03.1991
AS Řím
Emanuele Giaccherini
05.05.1985
Bologna FC
Thiago Motta
28.08.1982
Paris Saint-Germain
Marco Parolo
25.01.1985
SS Lazio
Stefano Sturaro
09.03.1993
Juventus FC
Útočníci
Datum nar.
Klub
Federico Bernardeschi
16.02.1994
ACF Fiorentina
Éder
15.11.1986
Inter Milán
Stephan El Shaarawy
27.10.1992
AS Řím
Ciro Immobile
20.02.1990
Turín FC
Lorenzo Insigne
04.06.1991
SSC Neapol
Graziano Pellè
15.07.1985
Southampton FC
Simone Zaza
25.06.1991
Juventus FC

Autor: Ondřej Pražák

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny

Komentáře (159)

Přidat komentář
smazaný uživatel

nejslabsi za poslednich X turnaju, vubec jim neverim

Reagovat
smazaný uživatel

z tech TOP fotbalovych velmoci jasne nejslabsi a vic nez OF ne

Reagovat
papanegra

A to tam maj ještě nějaký Brazilce..

Reagovat
Kang & Kodos

Pellé

Reagovat
Furia Ceca

Pellé je Ital, Éder je Brazilec.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Furia Ceca

Jsem blbej

Reagovat
Mrvinho

Reagovat
Kucka

Reagovat
vodka

mi vyšlo, že vypadnou v osmifinále s chorvatama...

Reagovat
GEGE

Tak ne Anglani budou lepsi vzdycky...otazkou je jestli je pocitas do top fotbalovych velmoci...

Reagovat
Kang & Kodos

"Obrovsky nadupaná Squadra Azzurra"

Doufám, že Čapoun bude na nějakej zápas Itálie ve studiu. Snad nám nezapomene říct, že se dneská nedá očekávat žádně catenaccio.

Reagovat
Kang & Kodos

*žádné

Reagovat
Trand

Já se těším zase na corridu, až bude Karoch komentovat Španělsko.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Euphael

Slovensko > Itálie

Reagovat
smazaný uživatel

Už je to trapný

Reagovat
Euphael

Je třeba prezentovat pohled Slováků, kteří se vidí s plackou.

Reagovat
cejen13

Nedělejte si srandu, že nejlepší střelec tohohle výběru je De Rossi

Reagovat
smazaný uživatel

Přesně tohle jsem chtěl teď napsat

Reagovat
10

co je na tom? s bilancí 18 gólů v repre by patřil mezi 2-3 nejlepší střelce většiny reprezentací na tom turnaji...třeba u Francie nebo Belgie by byl taky nejlepší

Reagovat
smazaný uživatel

Tam jde o to, že to je překvapivé vzhledem k jeho postu. Samozřejmě, že je to zkreslené tím, že má za sebou hodně startů.

Reagovat
smazaný uživatel

takze si tim prvnim prispevkem prokazal svoji neznalost a potom si to v tomhle vyvratil nebo coze?

Reagovat
smazaný uživatel

Neznalost v tom směru, že mě vážně překvapilo, že ze současného kádru Itálie je DDR vzhledem k jeho postu nejlepší střelec. To bych vážně před tímhle článkem neřekl.

Reagovat
Mercury

Neskutečně slabé.

Reagovat
10

z podceňování tohodle týmu mám dobrej pocit

Reagovat
cejen13

To jako jo, zase tak slabé to není. S Verattim a Marchisiem by to hned působilo líp, ale prostě to není tak dobré jako dřív...

Reagovat
GEGE

S Marchisiem

Reagovat
10

Reagovat
Largo

Co se ti nezda?

Reagovat
GEGE

No,ze by to nebyl zadny velky boost oproti tomu co je tam ted...

Reagovat
smazaný uživatel

to je na dva citrony

Reagovat
CubONE

Reagovat
Pinturicchio

Reagovat
smazaný uživatel

S Bonaventurou, puso.

Reagovat
Zark

Reagovat
Pinturicchio

Reagovat
smazaný uživatel

můžou jen příjemně překvapit

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
JozkokozleJ

Reagovat
Mrvinho

Reagovat
Spasitel

Tím nie je žiadna sláva ale majú budúceho najlepšieho trénera sveta

Reagovat
smazaný uživatel

Buffona?

Reagovat
Spasitel

El Shaarawyho

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ale škoda, že nemaji jednoho z těch současnejch (Ancelotti, Ranieri..)

Reagovat
bobis21

po té nominaci bych očekával spíše hru 4-3-3, protože při tomto rozestavení by prakticky nemohl využít hráče jako Insigne, faraon, Bernardeschi nebo Giaccherini.

Reagovat
patas92

Candreva wingback? Já myslel, že je to skoro útočník

Reagovat
Kucka

prohodil bych ho s Florenzim

Reagovat
Free_player

De Rossi kanonýr týmu .... doufám, že je všichni naklepou

Reagovat
smazaný uživatel

Éder, který dal 1 (slovy jeden) gól za celou sezonu, bude hrát základ jo?

Reagovat
Largo

Zatim to tak vypada.... nebo Immobile

Reagovat
Tsigi

Přestoupil v zimě do Interu, na podzim branky dával

Reagovat
smazaný uživatel

aha, sorry, moje chyba...jsem tu Sampdorii počítal za minulou sezonu

Reagovat
GEGE

Eder dal 13 golu.Nebyt prestupu do Interu mohl bojovat o spici strelcu za Pipitou...Je to odlisny typ utocnika oproti vetsine co ma momentalne Italie k dispozici...Ale jeho forma v Interu dost uvadla takze jeho prinos je dost velky otaznik...

Reagovat
smazaný uživatel

Přestoupil do Interu, kde hrál stejnej hnus jako celej tým = nemá v repre co dělat. Navíc je to Brazilec.

Reagovat
Tsigi

Pokud budou fungovat v defenzivě, tak budou nepříjemnější než by se dle sestavy dalo očekávat, ale víc jak 2 branky v zápase nevidím reálně. Trošku jsem vypadl ze sledování italské repre, ale je trošku smutný, že z celé téhle předkládané základní sestavy má před sebou jen jeden hráč hráčský růst

Reagovat
Jajinek

Florenzi nebo Darmian?

Reagovat
Largo

Ja myslim ze oba. Plus plno nahradniku....

Reagovat
Jajinek

Reagovat
Tsigi

Já tam teda nevidím mnoho nadějných náhradníků, obrana jsou známé komodity, v záloze Sturaro a Florenzi s tím, že Sturarova hra mě nijak zvlášť neoslňuje, a v útoku hráči, kteří obnovují kariéru, Zaza, který toho moc letos nenahrál, průměr a Bernadeschi

Itálii přeju a tyhle generační předpovědi jsou ošidný, ale vypadá to na úspěchově slabší období

Reagovat
Tsigi

Darmian podle mě už lepší o mnoho nebude. Nadprůměrných krajních obránců je málo a Darmian tuhle roli může plnit dlouhodobě, ale nemyslím si, že by mohl vyrůst v tu extratřídu jako např Zambrotta

Reagovat
smazaný uživatel

tomuhle týmu se ani nedá fandit, snad konec ve skupině

Reagovat
Jajinek

Asi nejslabší skvadra co pamatuju (a to byl v roce 2010 slušnej propadák)...podle mého jen defensiva snese nejpřísnější měřítko. Uvidíme, jestli překvapí.

Reagovat
Hokaido

U historie by určitě stálo za zmínku, jakým způsobem Italové v roce 1934 vyhráli.

Reagovat
Puskas

Nebo jakým způsobem vypadli v Koreji, když už...

Reagovat
DelPiero137

Reagovat
smazaný uživatel

Pochybuju, že je tady někdo kdo si na ten zápas pamatuje.

Reagovat
smazaný uživatel

Swarley? Ten prý při tom finále našel svůj první šedý vlas.

Reagovat
technecium

KDyž vidim tu sestavu... To jako budou útočit ve dvou?

Reagovat
smazaný uživatel

asi ve trech, jeste Candreva

Reagovat
Alberto Aquilani

Táto zostavička mi pripomína rok 2010, kedy italoši tiež vzali šmejdov typu Simone Pepeho a podobných. Potom nie je divu, že ich vyklepal Kamil Kopúnek :-)

Reagovat
smazaný uživatel

Bez SuperMaria těžko pomýšlet na úspěch. Konec již ve skupině.

Reagovat
Largo

Myslíš toho SuperMaria, o kterym si člověk vždycky říká, že víc už klesnout nemůže, a on ho vždycky stejne překvapí?

Reagovat
Spalovač šancí

Černý kůň turnaje

Reagovat
Uwe háže buly

Neni ani v nominaci.

Reagovat
The Krupy

Káder slabší než roky minulé, ale fandiť budem stále rovnako. Dúfam v postup zo skupiny a potom sa uvidí, ale celková výhra by bola fantastická, veď sú to už dlhé roky, čo sa chalani naposledy tešili z titulu. EURO ako turnaj milujem, po prvýkrát som na ňom v roku 2000 uzrel genialitu Del Piera a jazdu Squadry až do finále, odvtedy je to pre mňa najobľúbenejšia repre na svete.

Forza Calcio!

Reagovat
Inter Eterno Amore

gloryhunter

Reagovat
Mrvinho

To jsem taky, MS 2002, není větší pán než Ronaldo v závěsu Maldini

Reagovat
Superme

Je škoda, že tam není více hráčů z té mladší generace... Rugani, Berardi nebo Romagnoli tu roli v budoucnu stejně budou muset převzít.

Reagovat
Largo

Belotti, Benassi, Zappacosta, De Sciglio, Perin, Sportiello, Mandragora, Sensi.... k nim Verratti, El Shaarawy, Florenzi, Insigne, Bernardeschi, Darmian..... to bych si nechal líbit

Reagovat
Largo

Plus frajeri jako Donnarumma, Jorginho, Pavoletti, Sansone, Pellegrini, Sturaro, Baselli, Cataldi....

Reagovat
smazaný uživatel

Před 4 rokama byla soupiska dost podobná, jen s Maggiem, Balotellim a Pirlem navíc, a jak si panečku vedli.

Reagovat
smazaný uživatel

To je právě ono s Pirlem! a Balotelli měl tenkrát ještě hvězdné záchvěvy. To ti udělá dostatečně velký rozdíl jaký je mezi úspěchem a neúspěchem. Ale fandit budem vždycky, snad tahle squadra překvapí.

Reagovat
smazaný uživatel

Je to spoustu jiných. Taky doufám že alspoň semifinále daj

Reagovat
smazaný uživatel

a hlavně taky s Cassanem.. nezapomínejte na něho..

Reagovat
Zark

pirlo, ballo, cassano, ale nezapominejme že tam byli i diamanti a di natale.., prandelliho repre mě fest bavila. Tolik géniů, a když to porovnám s dneškem

Reagovat
Furia Ceca

Reagovat
smazaný uživatel

Ondro, dobré volby tahouna i na prahu slávy.

Reagovat
Largo

Diky

V ty druhy jsem uvazoval jeste o Sturarovi....

Reagovat
smazaný uživatel

Fede je podstatně lepší volbou. Navíc Sturarem bys tady dost pravděpodobně ťal do živého.

Reagovat
Largo

Prave, rikal jsem si, ze s Bernardeschim by nikdo nemel mit vetsi problem

Reagovat
Furia Ceca

To si psal... TY?!

Reagovat
Dominator

Reagovat
Jacks11

No nigga? Good

Reagovat
Zark

Ogbonna, ty mrdko

Reagovat
smazaný uživatel

a dokonce hrac z SS Nazio

Reagovat
smazaný uživatel

To je bída ten kádr. Italští hráči začínají výrazně zaostávat za světovou špičkou, je to jasně vidět na kvalitě ligy. Je pitřeba začít od mládeže a celkově se více zaměřit na dynamiku, kondici a práci s balonem ve vysoké rychlosti, z čehož plynou i vyšší nároky na technické dovednosti. Nejvyšší soutěž je zakonzervovaná, stále stejní hráči přestupují z klubu do klubu napříč celou soutěží, trenéři se mění i několikrát za sezonu ale pouze v úzkém začarovaném kruhu, spousta zápasů se hraje v pěším tempu, kdy se týmy třikrát za zápas pokusí soupeře zaskočit rychlým protiútokem, to je zoufale málo. Snad aspoň bude hrát Insigne nebo El Sharawy místo dřeváka Zazy, u kterého je vám špatně už z jeho jména.

Reagovat
Zark

mě je špatně z tvých oblíbených týmů.. newcastle, hamburg, bayern. co to má znamenat ty špíno?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Whitemedia

a Leicester, pozor na to

Reagovat
smazaný uživatel

Ty to stejně nepochopíš, ale... Leicesteru přeju od dob co byl posledně v Premier League, stejně jako třeba Coventry, rád jsem měl i Wimbledon a Nottingham je klasika i když je v PL pamatuju jen přeneseně. Samosebou ty týmy mimo PL člověk sleduje jen velmi málo, ale přehled o umístění si udržuju. Když jsou pak v PL jako teď Leicester tak si člověk přeješ hlavně ať se udrží, no a pak když se začne dařit takhle nad očekávání tak to fanouškovství samozřejmě roste a letos jsem jejich zápasy hltal. Kdyby takovou pohádku prožil třeba Norwich, Sunderland, Aston Villa, Burnley, Derby atd. tak se jejich fanouškem stejně nikdy nestanu.

Reagovat
smazaný uživatel

Já čekal, že tu kritiku někdo z Juventinů neunese, protože když vyhrávají titul za titulem tak je liga přece úžasná. Do mých oblíbených klubů je ti sprominutím to, co ti momentálně maže trenky.

Reagovat
Zark

jsem čekal, že to sebereš jinak, už jen proto, že jsem reagoval na tu tvou blbost stejnou blbostí, ale jak vidno ne a to mi jen utvrzuje to, co jsi

Reagovat
smazaný uživatel

Tak mě irituje fousatej plešoun s nevalnou technikou a jménem hodným afrického válečníka na soupisce národního týmu Itálie. Jestli se tě to dotklo, tak drž hubu, je mi to totiž fuk.

Reagovat
CubONE

Zark a Juventino?

Reagovat
smazaný uživatel

Tvrdí to tady.

Reagovat
10

Reagovat
Lech

Reagovat
smazaný uživatel

To je bída ten kádr. Italští hráči začínají výrazně zaostávat za světovou špičkou, je to jasně vidět na kvalitě ligy. Je pitřeba začít od mládeže a celkově se více zaměřit na dynamiku, kondici a práci s balonem ve vysoké rychlosti, z čehož plynou i vyšší nároky na technické dovednosti. Nejvyšší soutěž je zakonzervovaná, stále stejní hráči přestupují z klubu do klubu napříč celou soutěží, trenéři se mění i několikrát za sezonu ale pouze v úzkém začarovaném kruhu, spousta zápasů se hraje v pěším tempu, kdy se týmy třikrát za zápas pokusí soupeře zaskočit rychlým protiútokem, to je zoufale málo. Snad aspoň bude hrát Insigne nebo El Sharawy místo dřeváka Zazy, u kterého je vám špatně už z jeho jména.

Reagovat
smazaný uživatel

..a Brazilce Édera.

Reagovat
Hachim Mastour

Tak s tým útokom nech sa mi darí.

Reagovat
Milan.B

squadra

Reagovat
božský John

Za me osobne dobry. Verim Italum na finale

Reagovat
monty25

Nepůjdeš dneska v Jablonci na fotbal?

Reagovat
božský John

Na jakej?

Reagovat
božský John

Reakce na montyho, PiJak to ma rozbity

Reagovat
monty25
Reagovat
božský John
Reagovat
monty25

No co, v sobotu se u vás docela fandilo...

https://twitter.com/monty025/status/739139649323556864

Nevím teda, proč se hraje takhle dvakrát za sebou v Jablonci, ale ono už je to o ničem, protože jsme prakticky bez šance postoupit. Ale aspoň by dneska konečně mohla chytat Bára Votíková... Když nechceš jít, tak se můžeš podívat aspoň na ČT Sport.

Reagovat
božský John

Je tam nejaka hezka?

Reagovat
monty25

Jo, Bára Votíková. Ale nevím, jestli bude chytat...

Reagovat
monty25
Reagovat
Pipo123

Jasne je to slabšia generácia hráčov, ale netreba ich podceniť. Obrana má obrovské skúsenosti, stred ihriska tiež, De Rossi je stále pán futbalista a Florenzi mal slušnú sezónu. Tie kraje Darmian, Candreva tam môžu lietať, stačí si spomenúť ako Candreva vetral na MS obranu Anglicka. Docela im verím že pôjdu ďaleko.

Reagovat
CubONE

"Z obranné trojice Staré dámy je to právě Bonucci, který se vyhýbá větším chybám a svým důrazem brání Buffona."

Tato veta mi sedi skor na Barzu nez na Bonucciho.

Reagovat
Dominator

Ten odstavec sa mi tiez nepacil

Reagovat
DelPiero137

Reagovat
smazaný uživatel

OT: reklamy na EF

Reagovat
Whitemedia

Žádné tu nejsou.

Reagovat
fenixLFC

hlavne ked rolujem hore a vyroluje to az na tu jeblu ozvucenu reklamu

Reagovat
Furia Ceca

Stáhni si AdBlock.

Reagovat
smazaný uživatel

můžou si za to sami

Reagovat
Yanek

Záloha strašně pomalá, o útoku ani nemluvě. Bez těch zraněných bych jim věřil, je to Itálie, ale takhle...

Reagovat
Furia Ceca

SES, Bernardeschi, Zaza... To není špatný. Spíš je u mě otázka ten Pellé, protože jsem ho v životě neviděl hrát - a má bejt jednička.

Reagovat
Yanek

No tak tyhle bych taky nechal hrát, ale nebudou.

Reagovat
smazaný uživatel

Říkejte si co chcete, ale stejně takoví Angláni nedojdou dál než Itálie Já letos Italům věřím

Reagovat
Lech

Reagovat
popltak

Italský fotbal jde do sraček, to ví všichni. Liga o 1 týmu stojí za hovno...

Přesto jim věřím. Pro Gigiho poslední velký turnaj, defenzivu mají TOP a to je důležité..

Reagovat
smazaný uživatel

Gigi končí až po MS.

Reagovat
king23

Že by Imobile seděl?

Reagovat
smazaný uživatel

Tu nič nedosiahnu.

Ešte tak na MS 2018 striebro, a definitívny odchod z historického javiska...labutia pieseň bude teda o dva roky..

Reagovat
smazaný uživatel

Gigi jasnej, ale moc nechápu, proč nevzali někoho z mladejch, třeba Lealiho nebo Sportiella... Sirigu navíc nechytá v PSG.

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Viděli jste tu ideální sestavu Eura celé své historie?

dobrej výsměch..

Reagovat
smazaný uživatel

Měl tam být určitě Platini.

Reagovat
valloire

On tam není?

Reagovat
bobis21

Je jasné že se v takových sestavách vždy objeví více hráčů z poslední doby, takže absence některých hráčů z minulosti mě nepřekvapuje. Ale Lahm, Pirlo a Ronaldo tam opravdu nemají co dělat. Ne že by třeba podávali špatné výkony na ME, ale vzhledem k tomu, že to ani jednou nevyhráli tak určitě měli dostat hráči, kteří to dokázali Hodnocení kdo by tam měl být místo nich nechám někomu, kdo viděl více ME než já, já totiž nějak více sledoval jen poslední 3 turnaje

Reagovat
cristiano.K.

Candreva na wing backu? proč tam není Florenzi.

Reagovat
smazaný uživatel

Protože hraje ze středu.

Reagovat
Pipo123

Myslíš že Parolo nebude v základe ? Včera hral až prekvapujúco dobre a Conte ho tam nechal celý zápas

Reagovat
smazaný uživatel

Nedělám moc rozdíly mezi základní sestavou a lavičkou. Z toho výběru může v záloze i v útoku kdokoliv nastoupit od začátku stejně jako sedět na lavičce. Netroufnu si tvrdit, zda kdo bude sedět a kdo hrát. Ty rozdíly se celkem mažou.

Reagovat
cristiano.K.

což mi přijde škoda

Reagovat
cristiano.K.

btw: Candrevu jsem měl jako středního záložníka, zatímco Florenzi vždy hrál z lajny RB nebo záložníka.

Reagovat
CubONE

Candreva je ciste prave kridlo. Zo stredu velmi nevie hrat.

Reagovat
KingMaster13

Proč ten blboun nevzal Bonaventuru Jinak škoda Verratiho a Marchisia To by ten tým jinak vypadal lépe. Jinak já bych to teda hrál na 2 křídla El Sharawy a Insigne vždyť když nejsou střelci tak se to musí nahradit jinou předností a ty Itálie má tady. Snad to nějak rozumně poskládá ale moc tomu týmu nevěřím pod tím Contem je to takový divný

Reagovat
smazaný uživatel

nemajú najsilnejšiu zostavu ale podceňovať ich je blbosť ... sú to predsa Taliani, ktorí vedia sem tam vyčarovať z minima maximum

Reagovat
Zark

taky je jejich minimum někde jinde než u zbytku

Reagovat
smazaný uživatel

Rok před mistrovstvím světa v Itálii nehrál tým ČSR dobře, domácí tisk viděl proto naše vyhlídky černě. Opak byl však pravdou. Připomeňme si naše výsledky na šampionátu: s Rumunskem 2:1 (góly Puč a Nejedlý), se Švýcarskem 3:2 (Svoboda, Sobotka, Nejedlý), v semifinále s Německem 3:1 (Nejedlý hattrick) a teprve až ve finále prohra s Itálií 1:2.

Vedli jsme Pučovým gólem ze 70. minuty, surově hrající soupeř vyrovnal deset minut před koncem a výhru získal v prodloužení.

„Italové vynikli dravostí a houževnatostí, Češi svým postřehem a klidem. Vědecká hra Čechoslováků prohrála po rovnocenném boji. Plánička byl největším zjevem šampionátu a nejen nejlepším brankářem, ale téměř i hráčem,“ napsal italský list Il Tevere.

Jenomže na rovnocenný boj měl zahraniční tisk jiný názor. „Světový titul není v nejlepších rukou. Čechoslováci ve finále dokázali, že na prvním místě je sport, a Italové, že jsou jen Italy a nacionalisty,“ mínil Frankfurter Zeitung.

„Italové zvítězili na skóre, ale jinak ve všech složkách vyhráli Čechoslováci. Na neutrální půdě by nebylo o jejich vítězství sporu!“ uvedl Daily Telegraph. Novináři kritizovali brutální hru Italů a výkon švédského rozhodčího Eklinda, který měl „italské oči“.

Reagovat
zoff

Chlapci jak tady píšete sestava nic moc ale já jim verim,forza Italia

Reagovat
smazaný uživatel

No.. V týmu není rozbíječ kabiny Balotelli. Možná je načase se zase trochu semknout a překvapit dobrými týmovými výkony, protože indiviudálně zaostávají.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele