základní skupiny - skupina D
25.06.2013 17:00 CET
0 : 1
(0:0)

Reportáž

Mexiko "20" - Paraguay "20" 0:1

Do Turecku přijeli jako jeden z hlavních adeptů na medaili, už po skončení základních skupin z něj však velmi pravděpodobně odjedou zklamaní. Mexičané po prohře s Řeckem nestačili dnes ani na Paraguay, podlehli jí 0:1 a nemají v tabulce ani bod, postup je tedy na míle vzdálen. To Paraguay si naopak připisuje první vítězství a se čtyřmi body jde do čela.

Zatímco v úvodním utkání hráli Mexičané vynikající fotbal, svého řeckého soupeře jednoznačně válcovali a prohráli jen velmi smolně a nezaslouženě, dnes to od začátku byla jiná káva. Mexiko vyrábělo nečekané chyby v rozehrávce, individuální průniky často končily už v zárodku a borci v zeleném tak nemohli najít spolehlivý recept na protivníka z Paraguaye. Ta hrála velmi jednoduše, do ofenzivy přecházela rychlými přihrávkami a často tak dělal problémy mexické defenzivě.

To se poprvé významně ukázalo už ve třetí minutě, kdy se dostal pod tlak mexický kapitán Briseňo, jeho nepovedenou malou domů zasáhl rukou gólman Sánchez a Paraguayci dostali příležitost rozehrávky nepřímého kopu z nějakých dvanácti metrů od branky. Úlohu zakončovatele po přiťuknutí od spoluhráče na sebe vzal Rojas, jenže přestřelil. Stejný hráč pak posílal z pravé strany do šestnáctky pořádně nebezpečný centr, ani jeden ze dvou slibně nabíhajících Paraguayců však na míč těsně nedosáhl.

Mexiko se s přibývajícím časem trochu zklidnilo, zpřesnilo hru a odměnou mu za to byla územní převaha, ta ale vygradovala jen Zamoranovou střelou do levé tyče. Aktivní Bueno to pak dvakrát zkoušel zpoza velkého čtverce, v obou případech ale balón až k brankáři Morelovi nedostal. A když Espericuetův perfektní roh našel přesně hlavu Marina, hlavičkoval mexický stoper nepřesně... Paraguayci jinak bránili skvěle, když o největší mexickou hvězdu Coronu se starali natolik důsledně, že se muž s desítkou na zádech vůbec nedokázal prosadit. Poslední možnost prvního poločasu pak měl Bueno, ani tentokrát ale Morel nemusel zasahovat, výrazně mu totiž pomohl jeden z obránců se svým dokonale načasovaným blokem.

Rozhodnutí nakonec přišlo v jednapadesáté minutě. Sanabria poslal la levý okraj pokutového území pěkná skákavý míč, Derlís González se nijak nerozmýšlel, z prvního dotyku vypálil a krásně překonal Sáncheze. Autor branky mohl o devět minut později přidat ještě jednu trefu, tentokrát měl ovšem smůlu a balón z velké dálky poslal jen do tyče. Mexičané se vrhli do útoku, ale plynuly z toho převážně další možnosti Paraguayců, kterým hra na protiútoky maximálně vyhovovala. V dobré pozici se ocitl Rojas, na Sáncheze si ale nepřišel.

Mexiko zahrozilo jen dalším Espericuetovým rohem, po něm však Madrigal hlavičkoval nepřesně. A na druhé straně naopak přišla další čistá gólová příležitost, když přečíslení tří proti dvěma táhl Derlís González, vzal odpovědnost na sebe, jenže minul. A zaskočení Mexičané pak své trápení málem korunovali ukázkovým vlastním gólem, po teči Briseňa však měli štěstí, když se balón, jenž už mířil do prázdné brány, odrazil dostatečně na to, aby přeletěl břevno.

Paredesův průnik z pravé strany nadvakrát zkrotil Sánchez, a Paraguayci mohli svých zahozených šancí litovat. Buenova slabá rána ještě neznamenala výraznější nebezpečí, ve třetí minutě nastavení však byli Mexičané velice blízko vyrovnání a zisku důležitého bodu, Espericueta ovšem ze standardní situace napálil jen břevno Morelovy svatyně. Paraguay tak uhájila své nejtěsnější vedení, zaslouženě zdolala Mexiko 1:0 a se čtyřmi body na kontě je blízko postupu, zatímco Mexičané teď potřebují ideální souhru všech okolností, aby mohlo doufat v účast mezi šestnácti nejlepšími.

Autor: Michal Hruška

Komentáře (2)

Přidat komentář
smazaný uživatel

2:0

Reagovat
smazaný uživatel

3:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele