Ligue 1 preview - 22. kolo

23.01.2008, 08:45, aktualizováno 24.01.2008, 08:27
Previews
Tečku za vloženým 22. kolem Ligue 1 udělá souboj Bordeaux se Saint-Etienne. Zatímco pro hostující tým je čím dál akutnější téma záchrany v soutěži, domácí jsou na druhém místě a v případě vítězství mohou snížit náskok vedoucího Lyonu na tři body...
Valenciennes FC - Racing Lens  (středa 18:30)
Valenciennes se v 22. kole první francouzské ligy utká s týmem Racingu Lens. Domácí rozhodně nečeká procházka růžovým sadem, Lens je v posledním týdnu ve výborné formě.

Hosté si zajistili postup do semifinále Ligového poháru snadným vítězstvím 3:0 nad Nancy, v nedělní dohrávce ligové soutěže senzačně porazili stejným výsledkem vedoucí Lyon.

Prezident fotbalového klubu Racing Lens Martel dodává: "Valenciennes je jasným favoritem tohoto utkání, domácí tým je na svém hřišti velmi silný. Přestože jsme vyhráli minulá dvě utkání, naši hráči musí zůstat nohama pevně na zemi."

Valenciennes prohrálo v Ligovém poháru na půdě PSG vysoko 4:0, v sobotu si odvezlo z hřiště Marseille porážku 1:3 a v tabulce se propadlo na šestou příčku.

Hosté sice porazili Lyon, ale ani tři body je nevytáhly ze sestupových příček. Do utkání by měla nastoupit stejná jedenáctka jako v neděli. Domácím chybí několik hráčů, do zápasu nebudou připraveni Sanchez, Chelle, Jeovanio, Kharroubi a Bezzaz.

Po neúspěšném startu do soutěže to vypadá, že se fotbalistům Lens blýská na lepší časy, ale v tomto utkání jsou favority stále domácí.
Valenciennes FC - pravděpodobná sestava:
N. Penneteau, M. Traoré, D. Sommeil, W. Martinez, D. Ducourtioux, J. Saez, G. Doumeng, D. Belmadi, S. Roudet, G. Pujol, J. Audel
Racing Lens - pravděpodobná sestava:
V. Runje, F. Laurenti, M. Bisevac, Hilton, N. Belhadj, Y. Demont, S. Keita, M. Diane, N. Kovacevic, O. Monterrubio, T. Maoulida
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.05 - 3.00 - 3.55
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Stade Rennes - Olympique Nice  (středa 20:30)
Velmi dobře postavený celek Nice by rád prodloužil sérii zápasů bez prohry, která trvá už od 6. října o další zápas. Jeho soupeřem bude domácí Stade Rennes, který je ve statistice zápasů doma pátý od konce.

Domácí jsou v novém roce zatím padesátiprocentní. Nejprve přišel povedený domácí zápase s Marseille (3:1) a o víkendu přišla prohra se Saint-Etienne (0:2). A jejich bilanci skoro odpovídá i jejich umístění. Jsou totiž v polovině tabulky - patří jim dvanácté místo. Domácího trenéra však umístění až tak netrápí, vrásky na čele se mu dělají při pohledu na listinu absencí. Tam totiž spatří tito hráči: Julian Esteban (stehenní sval), Jires Kembo-Ekoko, Guillaume Borne (oba problémy s kolenem) a Uwa Echiejile (bok), ti jsou zraněí a Stephane M'Bia s Johnem Mensahem hrají na Poháru afrických zemí.

Hosté sní o Lize mistrů a součastnost se od snu moc neliší. Týmu z Nice totiž patří prozatímní čtvrtá příčka a to je k milionářské Champions league opravdu jen kousek. Jejich sérii neporazitelnosti jsem zmiňoval, ale Olympique vlastní i pozoruhodnou sérii vítězství, která v součastnosti činí čtyři zápasy. Hosté se tedy pokusí prodloužit obě série, ale při tom však musí postrádat Habiba Bamogoa, Cyrila Roola, Vincenta Hognona a Mohammeda Yahayu.
Stade Rennes - pravděpodobná sestava:
S. Pouplin - R. Fanni, P. Hansson, B. Cheyrou, U. Echiejile - E. Didot, O. Sorlin, F. Lemoine, S. Wiltord, O. Thomert - J. Briand
Olympique Nice - pravděpodobná sestava:
H. Lloris - C. Jeunechamp, A. Yahia, G. Cid, C. Rool - F. Balmont, O. Echouafni, Ederson, Hellebuyck - H. Bamogo - L. Laslandes
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.15 - 2.90 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Stade Caen - AJ Auxerre  (středa 20:30)
Páté Caen hostí Auxerre a bude chtít navázat na osm zápasů v řadě trvající neporazitelnost.

Domácí naposledy podlehli 10. listopadu 2007 Valenciennes 3:0, od té doby nepoznali hořkost porážky. Pokud Caen udrží nynější formu, je pravděpodobné, že se na konci sezóny bude prát o evropské poháry.

Kouč domácích Franck Dumas je s hrou svého týmu spokojený, i když ho trápí velká marodka. "K dispozici máme momentálně 18 až 19 hráčů a je problém hrát tři utkání během jednoho týdne. Proto musíme hráče v zápasech prostřídat."

Domácím bude chybět minimálně 14 dní brankář Plante, dále kouč nemůže počítat s Thebauxem, Samson, Leca. Jeema reprezentuje Tunis na Africkém poháru národů.

Auxerre se pohybuje jen těsně nad zónou sestupu, v tabulce mu patří 16. místo. V minulém kole tým uhrál na domácím hřišti remízu 1:1 se Štrasburkem.

Hosté se budou muset obejít bez zraněného Jasseho, do hry se po delší přestávce vracejí Kahlenberg s Jelenem.
Stade Caen - pravděpodobná sestava:
A. Thebaux, C. Hengbart, B. Thiam, J. Sorbon, N. Seube, B. Nivet, J. Toudic, G. Proment, J. Eluchans, E. Grandin
AJ Auxerre - pravděpodobná sestava:
O. Sorin, G. Tamas, S. Grichting, J. Mignot, K. Chafni, I. Jelen, B. Pedretti, T. Kahlenberg, J. Jaurès, K. Lejeune, D. Niculae
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.95 - 3.10 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AS Monaco - FC Sochaux  (středa 20:30)
Monako hostí lepšící se tým Sochaux, domácí ale budou chtít navázat na své domácí výkony – v celé sezóně knížecí klub prohrál na svém hřišti pouze dvakrát.

Obránce Monaka Muratori nečeká lehký zápas a pro klubový server www.asmfc.com řekl: "Sochaux je mnohem agresivnější a lepší tým než na začátku sezóny. Navzdory jejich nepříznivému postavení v tabulce mají ve svém mužstvu několik kvalitních hráčů. My ale chceme zvítězit, protože tabulka je velice vyrovnaná a každý bod je cenný."

Hostům budou chybět Dalmat a Traore, Monako se musí obejít bez Bernardiho. Start domácího útočníka Piquionneho je podle klubového lékaře jistý asi na 90%.

V minulém kole Monaku vyhrálo na půdě posledních Mét 4:1, Sochaux remizovalo doma s Lille 1:1. Domácí tým se nachází na sedmém místě se ziskem 31 bodů, hosté ze Sochaux jsou na sestupové příčce, konkrétně na předposledním 19. místě. Jejich ztráta na týmy na příčkách zajišťující udržení v soutěži ale není vysoká, jedná se o pouhé tři body. Tým navíc pod novým trenérem Gillotem ještě neprohrál.
AS Monaco - pravděpodobná sestava:
F. Roma, Adriano, F. Bolivar, M. Sambou, J. Berthod, C. Meriem, D.Perez, J. Leko, Nenê, J. Ménez, F. Piquionne
FC Sochaux - pravděpodobná sestava:
T. Richert, S. Pichot, D. Perquis, J. Bréchet, B. Dramé, M. Isabey, B. Sène, L. Mathis, N. Maurice-Belay, J. Quercia, M. Erding
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.75 - 3.20 - 4.55
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Olympique Lille - Le Mans UC 72  (středa 20:30)
Lille už chce konečně zabrat a po dvou remízách uspět naplno. Soupeřem mu bude lépe postavené Le Mans, které na stadioně Grimonprez-Jooris hodně dlouho nezvítězilo.

Domácí celek udivuje svými prachmizernými výkony celou Francii. Tým, který byl v posledních sezonách přítomen v bojích Ligy mistrů, letos brání poslední nesestupové místo zuby nehty a jen těsně se vyhýbá sestupovým příčkám. Nemohoucnost domácího celku potvrzují i poslední dvě ligová klání. V nich si to rozdal s dvěma posledními týmy Ligue 1 a pokaždé skončilo utkání 1:1. Pro Sochaux a Méty bod určitě cenný. Na listině zraněných, tedy těch, kteří si v zápase s Le Mans určitě nekopnou, se v současné chvíli nacházejí Marko Marič, Nicolas Fauvergue a Gregory Tafforea + hráči hrající na Poháru afrických národů, tedy Jean Makoun a Tony Sylva.

V Le Mans určitě nejsou tak nespokojení jako v domácím týmu. Hosté se totiž pevně drží v horní polovině tabulky a ještě by klidně mohli promluvit do bojů o evropské poháry. Jenže se letos ještě nedočkali bodů. Nejprve doma podlehli Sochaux a o týden nestačili ani Bordeaux. Úspěch přišel alespoň v poháru, ve kterém přehráli lídry Ligue 1 z Lyonu. Do zápasu, ve kterém se hráči Le Mans pokusí na potřetí bodovat, nebude hostující kouč moci počítat s Yohannem Pele a Tuliem De Melo.
Olympique Lille - pravděpodobná sestava:
G. Malicki, F. Beria, A. Rami, N. Plestan, M. Bastosm, M. Debuchy, Y. Cabaye, S. Dumont, S. Lichtsteiner, L. Obraniak, P. Frau
Le Mans UC 72 - pravděpodobná sestava:
Y. Pelé, J. Calvé, G. Cerdan, S. Bouhours, L. Baal, M. Coutadeur, A. Keita, D. Matsui, H. Yebda, M. Douillard, A. Le Tallec
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.90 - 3.20 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Racing Strasbourg - Toulouse FC  (středa 20:30)
Zajímavé utkání budek vidění ve Štrasburku. Domácí tým se utká s Toulouse, oba týmy dělí v tabulce pouhý jeden bod.

Štrasburk už čtyři zápasy nevyhrál, v posledním kole remizoval na hřišti Auxerre 1:1, stejným výsledkem skončilo utkání mezi Toulouse a Caen.

Útočník Toulouse Arrache říká: "Bude to ještě tvrdý boj o udržení se v soutěži, protože s blížícím se koncem soutěže se výkon všech mužstev rapidně zlepšuje. O svůj tým nemám strach, je v něm hodně potenciálu a potřebujeme jen pár vítězství, která nás posunou do středu tabulky. Ve fotbale se věci mění rychle."

Hosté se budou muset obejít bez zraněných Bergougnouxe, Congreho, Mathieua a Jonssona. Klíčoví hráči Mansare a Emana jsou na Africkém poháru národů. Domácí tým by měl být kompletní.
Racing Strasbourg - pravděpodobná sestava:
S. Cassard, Z. Szélesi, H. Bellaïd, G. Paisley, M. Dos Santos, J. Fanchone, G. Lacour, Y. Abdessadki, R. Cohade, K. Gameiro, W. Renteria
Toulouse FC - pravděpodobná sestava:
N. Douchez, A. Ebondo, D. Arribagé, M. Cetto, H. Ilunga, P. Sirieix, N. Dieuze, L. Batlles, S. Arrache, A. Gignac, J. Elmander
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.15 - 2.75 - 3.70
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Olympique Lyon - FC Lorient  (středa 20:30)
Na začátku sezony, konkrétně ve čtvrtém kole, Lorient všechny překvapil, když mnohonásobného mistra Francie doma porazil 2:1. Tentokráte však Lyonští hrají doma a od Lorientu je dělí celých dvanáct bodů.

Lídr francouzské Ligue 1 v poslední době lehce zakopával. Nejprve si dovolil prohrát s Le Mans ve čtvrtfinále Ligového poháru a o víkendu dostal lekci v Lens, kde od domácího Racingu dostal nadílku 0:3. I proto vede Lyon už jen o tři body. "Když prohráváte, vždy je zajímavé sledovat, jak se zachovají hráči. Při zápase v Lens jsem se však pozitivní reakce nedočkal," řekl po utkání trenér Olympique Perrin. Ve středu večer mají jeho svěřenci šanci to napravit a podle odborníků by tři body pro Lyon neměl být problém. Lorient totiž ještě na Stade de Gerland nevyhrál a od roku 1998 tu dokonce nedal ani branku. V honbě za "povinnými" třemi body však Lyonu nepomůžou Sidney Govou a Juninho.

Hosté jsou určitě se svými dosavadními výkony spokojeni. Lorient za posledních deset utkání prohrál jen jednou, a to když nestačil v rámci dvacátého kola Ligue 1 na monacké AS. V kole minulém si hosté naopak překvapivě poradili s PSG a poslali pařížský celek do spodní části tabulky. Hostům vyšlo i první kolo Národního poháru, ve kterém doma přehráli Valenciennes. Ve středeční večer je však čeká to nejtěžší, co může současná francouzská kopaná nabídnout, a jak už víme, na Stade de Gerland nejezdí Lorient s oblibou. Navíc, když mu chybí mnoho opor. V Lyonu se nezahrají Medhi Benatia, Yohan Hautcoeur, Sylvain Marchal, Hamed Namouchi a Jeremy Morel.
Olympique Lyon - pravděpodobná sestava:
G. Coupet, A. Réveillère, S. Squillaci, M. Bodmer, F. Grosso, M. Crosas, J. Toulalan, K. Kallström, C. Delgado, K. Benzema, H. Ben Arfa
FC Lorient - pravděpodobná sestava:
F. Audard, C. Jallet, B. Genton, M. Ciani, A. Cantareil, Y. Hautcoeur, O. Ewolo, F. Abriel, U. Le Pen, R. Saïfi, M. Vahirua
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.35 - 4.00 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Paris Saint-Germain - FC Metz  (středa 20:30)
Čtrnáctý Paris Saint Germain bude ve středu v rámci dvaadvacátého kola doma v Parku princů hostit Méty. Ty jsou na to ještě hůře a zatím beznadějně okupují poslední příčku. PSG půjde o to, pokusit se alespoň trochu zachránit sezónu.

Méty v Parku princů nevyhrály již dvanáct let. Navíc PSG naposledy doma rozebralo Racing Lens v poměru 3:0 a konečně doma vyhrálo. V posledním kole ale PSG opět zaváhalo a prohrálo nejtěsnějším rozdílem v Lorientu. Zápas musel vynechat kvůli zranění Portugalec Pauleta a ani proti Métám na trávní nevyběhne.

Méty se topí v ještě větším bahně než Paris Saint Germain. Tento nováček totiž vyhrál zatím pouze jednou a aktuálně je patnáct bodů od záchrany, což již je pořádné sousto. Naposledy hráči Mét bodovali naplno v září proti Caen. Záporná bilance skóre –25 hovoří za vše. V sobotu si Méty připsaly další prohru do sbírky. Tentokrát se přiživilo Monako v poměru 4:1 a Méty tak získaly od zmiňované výhry nad Caen pouhé tři body. V zápase s PSG bude hostům opět chybět Julien Cardy. Záložník, který v této sezóně odehrál pouze jeden poločas, se pomalu uzdravuje, ovšem stále ještě není připraven.
Paris Saint-Germain - pravděpodobná sestava:
Landreau – Ceara, Camara, Bourillon, Armand – Mendy, Chantome, Clement, Rothen - Luyindula, Diane.
FC Metz - pravděpodobná sestava:
Marichez – Cubilier, Diop, Delhommeau, Gueye – Agouazi, Francois, Belson, Gygax - Pjanic, Renouard.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.40 - 3.80 - 7.95
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AS Nancy-Lorraine - Olympique Marseille  (středa 20:45)
Nancy v lize nevyhrálo od listopadu a ani tentokráte svěřence trenéra Correaho nečeká nic lehkého, ve středečním utkání hostí tým Marseille.

Nancy má za sebou nevydařený týden. Mužstvo v minulém kole prohrálo na půdě Nice 0:1 a v tabulce se před něj dostalo Bordeaux. Týmu se nedařilo ani v Ligovém poháru, ve kterém jednoznačně prohráli s Lens 0:3.

Středopolař Marseille Cheyrou si je jistý, že na hřišti Nancy může jeho tým uhrát slušný výsledek. "Do Nancy jedeme pro vítězství, je to sice ambiciózní tým, ale my strach nemáme. Na druhou stranu je to disciplinovaný tým, který táhne za jeden provaz."

O síle týmu ví i útočník Marseille Djibril Cissé, který viděl zápas Nice-Nancy: "Nancy sice prohrálo, ale zanechalo na mě velice dobrý dojem. Určitě si budou chtít na nás spravit chuť," dodal s úsměvem Cissé.

Marseille okupuje desátou příčku tabulky se ziskem 28 bodů. V sobotu si bez problému poradila s Valenciennes, které porazila 3:1.

Domácím chybí několik hráčů, kteří jsou na Africkém poháru národů a zranění Kim s Malacusem.
AS Nancy-Lorraine - pravděpodobná sestava:
G. Bracigliano, F. Biancalani, Andre Luiz, S. Puygrenier, D. Sauget, I. Dia, P. Berenguer, B. Gavanon, J. Brison, G. Curbelo, M. Fortune
Olympique Marseille - pravděpodobná sestava:
S. Mandanda, L. Bonnart, J. Rodriguez, G. Givet, J. Krupoviesa, M. Valbuena, L. Cana, S. Nasri, B. Cheyrou, K. Akale, D. Cissé
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.30 - 2.90 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Girondins Bordeaux - AS Saint-Etienne  (čtvrtek 20:55)
V dohrávce 22. kola přivítá Bordeaux na svém stadionu celek St. Etienne. Domácí ztrácejí na vedoucí Lyon pouhé tři body a cokoliv jiného než výhra by byla pro tým zklamáním.

Domácí jsou nalazeni na vítězné vlně, v posledních třech zápasech vyhráli – naposled o víkendu porazili Le Mans na jeho hřišti. Bordeaux je v těsném závěsu za Lyonem a do konce sezóny můžeme očekávat ještě zajímavou bitvu o titul fotbalového krále Francie.

St. Etienne se nachází v klidném středu tabulky, v minulém kole si doma poradilo s Rennes, ale na hřištích soupeřů má nejhorší bilanci ze všech týmů v lize. Z jedenácti zápasů venku vytěžilo pouhých pět bodů.

Bordeaux přišlo zhruba na měsíc o klíčového hráče. Brazilský středopolař Fernando Manegazzo utrpěl zranění kolena. Trenér Blanc k tomu říká: "Je to riziko povolání, až doposud se mému týmu vyhýbala vážnější zranění. Fernando je naším klíčovým hráčem a nahradit ho bude velice obtížné."

Domácím bude kromě Fernanda scházet zraněný Jemmali a potrestaný Jurietti. Chamakh a Diawara jsou na Africkém poháru národů. Hosté se musí obejít bez Dernise, Tavladarise, Daboa. Další čtyři hráči plní své reprezentační povinnosti.
Girondins Bordeaux - pravděpodobná sestava:
U. Ramé, M. Chalmé, M. Planus, Henrique, B. Trémoulinas, Alonso, A. Diarra, J. Micoud, G. Wendel, D. Bellion, F. Cavenaghi
AS Saint-Etienne - pravděpodobná sestava:
J. Janot, L. Perrin, Y. Benalouane, B. Nivaldo, M. Dabo, F. Guarin-Vasquez, B. Matuidi, C. Landrin, D. Payet, Ilan, B. Gomis
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.65 - 3.40 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Olympique Lyon21133541:2142
2.Girondins Bordeaux21116433:2539
3.AS Nancy-Lorraine2199325:1236
4.Olympique Nice2198421:1435
5.Stade Caen2196624:2033
6.Valenciennes FC2195726:2032
7.AS Monaco2194827:2031
8.FC Lorient2179521:2030
9.Le Mans UC 722193927:3030
10.Olympique Marseille2177724:2428
11.AS Saint-Etienne2184922:2228
12.Stade Rennes2184921:2628
13.Toulouse FC2168722:2526
14.Paris Saint-Germain2167819:2125
15.Racing Strasbourg2167819:2225
16.AJ Auxerre21731119:3124
17.Olympique Lille20411520:2023
18.Racing Lens2065919:2423
19.FC Sochaux2148918:2620
20.FC Metz21151511:368

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele