Ligue 1 - preview 22. kola

04.02.2012, 09:29, aktualizováno 05.02.2012, 08:20
Previews
Souboj sestupem ohrožených Caen a Auxerre stejně jako měření sil posledního Sochaux s mistrovským Lille budou jen předkrmem nedělního programu francouzské ligy. Večer se totiž proti sobě postaví pátý Olympique Marseille se svým jmenovcem z Lyonu, toho času čtvrtým týmem tabulky...
SM Caen - AJ Auxerre  (neděle 17:00)
Téměř až na samé dno. Auxerre ještě loni hrálo Ligu mistrů a mohlo se těšit z těch nejkvalitnějších evropských protivníků. Těm dnům je ale konec a trenér Laurent Fournier musí vzít zavděk souboj s Caen a bojem o sestup.

Až nečekaná proměna se udála mezi loňským a letošním Auxerre. Jako by jediným důvodem auxerrského úspěchu byl trenér Jean Fernandez, jenž po minulé sezoně modrou loď opustil a nyní vede poměrně úspěšně Nancy. AJA ale jako by si na nového kouče Laurenta Fourniera ani nechtělo zvykat a potácí se na samém chvostu tabulky.

Z dosavadních jednadvaceti zápasů získalo pouze devatenáct bodů, hůře je na tom již pouze Sochaux, které má ještě o sedm branek horší skóre. Lépe na tom modří nejsou ani momentálně. Z posledních čtyř utkání si připsali jediný bod a média se již začala vyptávat na hlavu kouče Fourniera. Odvolání stávajícího kouče ale podle prezidenta klubu Gerarda Bourgoina není na pořadu dne.

"Laurentu Fournierovi nadále věřím a podporuji ho. Je opravdu motivovaný. Navíc věřím, že právě on má takový charakter a nápady, aby nás z této situace dostal. Je na něm obrovský tlak a on si toho je vědom," zastával se svého zaměstnance prezident.

Přitom právě výhra nad Caen, sedmnáctým celkem tabulky, by mohla znamenat vysvobození z červených příček. Loňský nováček má podobné problémy jako domácí celek, s dvaceti body rozhodně nepatří mezi klidné vody francouzské nejvyšší soutěže. Stade Malherbe je vůbec nejhorším celkem na domácím hřišti, z deseti utkání si připsalo pouze deset bodů, naposledy se z vítězství radovalo v listopadu.

Tlak tak není vyvíjen pouze na manažera Auxerre, Damoklův meč se vznáší rovněž nad Franckem Dumasem. Tomu ale v dnešním zápase pomůžou návraty dvou důležitých hráčů. Vrací se klíčový útočník Pierre-Alain Frau, Dumas může v dnešním klání počítat i s Mbayem Niangem.

Oba hráči chyběli v minulém ligovém zápase, v němž Caen tentokrát nestačilo na Toulouse, které se nakonec radovalo z těsného vítězství 1:0. "Nebyli jsme dostatečně draví v zakončení, proto jsme si nevytvořili příliš příležitostí. Ale všiml jsem si i několika pozitivních věcí. Máme před sebou důležitý zápas s Auxerre a Évianem a my na ně budeme připraveni," vyhlásil do světa Franck Dumas.
SM Caen - pravděpodobná sestava:
Thébaux - Vandam, Sorbon, Heurtaux, Montaroup - Proment, Hamouma, Seube, Nivet - Frau, Niang
AJ Auxerre - pravděpodobná sestava:
Sorin - Hengbart, Boly, Grichting, Berthod - Ndinga, Cissé, Mandjeck, Chafni - Sahar, Oliech
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.25 - 3.10 - 3.30
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Sochaux - Lille OSC  (neděle 17:00)
V pořádné bryndě se nyní topí hráči Sochaux. Od konce listopadu nezažili pocit vítězství, prohráli v sedmi z posledních devíti utkání a nachází se na předposledním místě tabulky. Ve 22. kole přitom budou mít pořádnou práci, aby se ze sestupového pásma vyhrabali. Před vlastními fanoušky totiž narazí na obhájce titulu Lille.

Přesto svěřenci trenéra Mehmeda Baždareviče mohou hledat nějaká pozitiva v posledním zápase. V Lorientu uhráli remízu 1:1 a přerušili tak sérii pěti porážek v řadě. "Jsme odhodlaní pokračovat v našem úsilí o zlepšení," uvedl útočník Cédric Bakambu. "Na tréninku všichni tvrdě dřeme. Bod z Lorientu nás hodně povzbudil."

Právě Bakambu má na Lille velmi dobré vzpomínky. Dvacetiletý francouzský reprezentant vstřelil vůbec svůj první gól v Ligue 1 na podzim právě proti němu. Sochaux tehdy na severu Francie remizovalo 2:2. "Musíme zopakovat ten samý výkon jako proti Lorientu, abychom s Lille znovu uspěli," dodal Bakambu.

Stejně jako loni v září i nyní se chtějí domácí spoléhat hlavně na protiútoky. "Velkou pozornost budeme věnovat obraně. To je jasné. Pokud se nám podaří eliminovat útoky soupeře, vyrazíme do něj i my," stínil Bakumbu. "Víme, jak je LOSC v lize silné. Ale je nutné si uvědomit, že my všichni musíme proti němu nastoupit v nejlepším rozpoložení."

Hosté jsou v současné době v celkem dobré pohodě. I když vypadli ve čtvrtfinále Ligového poháru s Lyonem a v půlce ledna podlehli venku i Marseille, v lize jim stále patří třetí příčka, ze které mohou útočit na čelo tabulky. Naposledy doma v pohodě skolili třemi brankami malátné St. Étienne.

Uvidíme, jestli se zápas znovu skvěle vydaří Nolanu Rouxovi, jenž po příchodu z Brestu debutoval právě minulý týden a hned dvakrát skóroval. Trenér Rudi Garcia nezaznamenal žádná nová zranění, chybějí mu pouze dlouhodobí marodi Marko Basa, který laboruje s ramenem, a Tulio de Melo, jenž má problémy se stehnem.
FC Sochaux - pravděpodobná sestava:
Cros - Sauget, Peybernes, Perquis, Mikari - Boudebouz, Doubaï, Martin, Nogueira, Butin - Bakambu
Lille OSC - pravděpodobná sestava:
Landreau - Debuchy, Rozehnal, Chedjou, Béria - Mavuba - Cole, Balmont, Pedretti, Hazard - Roux
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.75 - 3.30 - 1.78
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Olympique Marseille - Olympique Lyon  (neděle 21:00)
Nic víc a nic míň než jeden z nejslavnějších zápasů v celé Francii. To je souboj mezi odvěkými rivaly z Marseille a Lyonu, Le Choc des Olympiques, který se tentokrát odehraje na Stade Vélodrome v přístavní metropoli.

Trenér domácích Didier Deschamps má pod palcem mužstvo, které je papírovým favoritem střetnutí. Jejich forma je v posledních měsících excelentní, zatímco ta Lyonská spíše kolísá; náboj už tak vypjatému duelu ještě navíc přidává fakt, že oba kohouty od sebe dělí jediný bod (Lyon je s 38 body čtvrtý, Marseille s 37 páté), a pokud by ani tohle nestačilo, pak vězte, že Lyon momentálně okupuje poslední ligovou pohárovou pozici. A třešnička na dortu: případný poražený tým se prakticky vyřadí z boje o titul. Nějaké dotazy?

Les Phocéens neprohráli už 12 utkání v řadě, a na domácí půdě mají plný počet bodů z posledních čtyř zápasů; naposledy vykradli stánek ambiciózního Rennes. Lyon se naopak hodně zapotil s pohárovým postupem proti Lorientu, kdy byl doslova vteřiny od vyřazení; v lize je jeho bilance o něco lepší, drží se na dostřel špičce tabulky a naposledy porazil Dijon v poměru 3:1.

Didier Deschamps se však musí potýkat s problémy s hráčským kádrem. Stoprocentně na hřišti neuvidíme Lucha Gonzáleze, který už je zpátky v Portu, a taky klíčového muže ofenzivy Andrého Ayewa, který se i s bratrem Jordanem připravuje na večerní čtvrtfinále APN proti Tunisku v Gabonu. Další mimořádně důležitý útočný hráč, Mathieu Valbuena, si potom odpyká disciplinární trest.

K zápasu samotnému se oba trenéři vyjádřili poměrně stručně, a s pochopitelným vzájemným respektem. "Lyon je, stejně jako my, stále ve čtyřech soutěžích," vyjmenovává Deschamps, "a má velmi kvalitní tým, ve kterém je hodně talentu a silné vůle. Nedělní večer bude svědkem špičkového souboje."

Deschampsův protějšek Rémi Garde doplňuje: "Máme skvělé mužstvo, které toho může hodně dokázat a které má správný přístup. Proto se nikdy nevzdáváme. Síla každého mužstva je v jednotě a psychické pohodě," zakončil Garde na sebevědomou notu. Slavnost francouzského fotbalu může začít.
Olympique Marseille - pravděpodobná sestava:
Mandanda - Azpilicueta, Diawara, N'Koulou, Morel - Diarra, Kaboré, Cheyrou - Amalfitano, Brandao, Rémy
Olympique Lyon - pravděpodobná sestava:
Lloris - Réveillére, Koné, Cris, Cissokho - Briand, Gonalons, Källström, Bastos - López, Gomis
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.91 - 3.25 - 4.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AS Saint-Étienne - FC Lorient  (sobota 15:00)
Domácí St. Étienne stejně jako jeho soupeř si potřebují po posledních zápasech spravit náladu. Zatímco Les Verts naposledy neuspěli na půdě Lille, kde utrpěli svou dosud největší porážku v sezóně (0:3), hostující Lorient vypadl smolně ze semifinále Ligového poháru, byť to s Lyonem neměl vůbec špatně rozehrané.

Ještě v 80. minutě Les Merlus vedli nad favoritem utkání v pohodě 2:0. Jenže poslední desetiminutovka je pořádně vystřízlivěla. OL dokázal srovnat, druhá branka navíc padla ve čtvrté minutě nastavení, a nakonec se z postupu do finále radoval v prodloužení. "Budeme se snažit na tento neúspěch zapomenout a najít si nový impuls," mrzelo kouče Christiana Gourcuffa.

Do St. Étienne nejede jeho mužstvo v úplně nejlepším rozpoložení. Pokud-li nepočítáme nezdar v Coupe de la Ligue, v lize nevyhrálo také již šest utkání v řadě. Lorient navíc venku zvítězil z deseti pokusů jen jednou a už šestkrát prohrál. Soupeř je ovšem jeho oblíbeným - v uplynulých třech sezónách se před ním sklonil pouze jednou.

A to navíc ještě v rámci Coupe de France. Jinak ve zbylých sedmi utkání, včetně toho letošního na podzim (vítězství 3:0), ho vždy porazil. St. Étienne na tom není rovněž úplně nejlépe. Je ale pravda, že měl v poslední době těžký los. "Lille bylo naposledy silnější než my," přiznal na férovku v rozhovoru pro klubové stránky obránce Albin Ebondo.

"Na každém postu bylo Lille lepší. Klub má v dnešní době větší prostředky a ambice, než my. Proti nám hráli jako opravdoví mistři Francie," chválil svého posledního soka Ebondo. "Ta prohra nás může inspirovat k dosažení téhle úrovně. Jsme přece stále mladý tým. A v takových zápasech, jako jsou ty s mistrem Francie, se pořádně učíme."
AS Saint-Étienne - pravděpodobná sestava:
Ruffier - Ebondo, Zouma, Marchal, Ghoulam - Nicolita, Guilavogui, Clément, Sako - Batles, Kitambala
FC Lorient - pravděpodobná sestava:
Audard - Gassama, Koné, Lautoa, Mareque - Monnet-Paquet, Romao, Mvuemba, Coutadeur - Douniama, Emeghara
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 3.10 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AS Nancy-Lorraine - Stade Rennes  (sobota 15:00)
Nancy má v poslední době dobrou formu a bude se to snažit potvrdit i proti o poháry bojujícímu Rennes. Cíl domácích je jasný: čím více bodů, tím bližší záchrana.

Utkání bude mít zvláštní příchuť pro Juliena Féreta, který přišel před sezonou do Bretaně právě z Nancy (společně s Youssoufem Hadjim); obránce Les Chardons Joël Sami však tvrdí, že se na to v jeho týmu nikdo příliš nesoustředí. Bývalá opora přijede na Stade Marcel Picot, kde strávila tři roky, ve velmi dobré herní pohodě, a její služby budou potřeba: Rennes je totiž po poslední domácí prohře s Marseille až šesté. Domácí se pak výhrou nad Auxerre vysvobodili ze sestupových pozic, na které mají nyní náskok tří bodů.

"Vím, že Fufu (Féret) je hráčem, který na hřišti dělá rozdíl, ale soustředit se jen na něj by byla chyba," podotýká Sami. "To bychom jen poskytli prostor jeho spoluhráčům. Nejlepší, co můžeme udělat, je dobře bránit a nedávat soupeři prostor na hřišti. Rennes je dobrý tým a jeho hráči to umí s míčem, ale mají i své slabé chvilky, což jsme viděli v zápase proti Marseille."

Sám Féret, který Nancy pochopitelně výborně zná, neočekává nic jednoduchého. "Bojují zuby nehty o záchranu. Tohle pro mě bude, pochopitelně, velmi specifický zápas, protože jsem na svůj bývalý klub nezapomněl. To v něm jsem získal sebevědomí, že mohu hrát v Ligue 1," prozradil šikovný záložník pro klubové stránky Rennes.

"Jsou schopní bojovat po celých 90 minut, když tam hrajete, tak to pocítíte. Mají také rychlý přechod do útoku, takže si musíme dávat pozor. Doufám ale, že vyhrajeme. Ne že bych mě těšilo vidět Nancy pokořené, ale teď tam jedu jako hráč Rennes," uzavřel Féret.

Domácí budou postrádat gólmanskou dvojku Grégoriniho, útočníka Jeannota a také Bakaye Traorého, jehož Mali čeká čtvrtfinále APN. Do řad Les Rouge et Noir se pak vrátili Kader Mangane a Jonathan Pitroipa, jejichž týmy vypadly po základních skupinách; na rovníku tedy zůstávají pouze John Boye a Cheick Diarra. Rennes také hlásí dva zraněné, konkrétně Hadjiho a Boukariho.
AS Nancy-Lorraine - pravděpodobná sestava:
N'Dy Assembé - Sami, André Luiz, Puygrenier, Haidara - Sané, Mangani, Karaboué, Lemaitre - Niculae, Mollo
Stade Rennes - pravděpodobná sestava:
Costil - Danzé, Apam, Kana-Biyik, Théophile-Catherine - Hamed Doumbia, M'Vila - Ekoko, Brahimi, Pitroipa - Erding
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.10 - 3.10 - 2.35
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Dijon FCO - Valenciennes FC  (sobota 15:00)
Příšernou bilanci mají letos fotbalisté Valenciennes na půdách soupeřů. Z možných třiatřiceti bodů na nich získali pouze dva a tuhle statistiku hodlají změnit v Dijonu. V posledním kole si mimochodem VA pořádně zkomplikovalo situaci, když ho překvapivě skolilo doma Ajaccio. Uspěje proti němu nyní i další zelenáč Ligue 1?

Pro čtrnáctý Dijon má tohle utkání velkou váhu. Na Valenciennes má totiž náskok dvou bodů a pokud zvítězí, zvýší se na dalších pět. Kromě toho by ho tři body posunuly ještě blíže klidnému středu tabulky a vzdálení se napěchovaného sestupového pásma. Hosté by si měli dát pozor především na střelecky úspěšného Joviala a Corgneta.

Oni dva dali dohromady ve francouzské lize šestnáct branek. Pro srovnání - hostující tým má na kontě jen o čtyři vstřelené góly více a společně s Brestem trpí nejhorším útokem ligy. "Proti Ajacciu jsme neukázali svou pravou tvář," varoval soupeře hostující záložník Nicolas Isimat-Mirin. "V Dijonu uděláme všechno pro to, aby se naše situace změnila."

Domácí aktuálně nemají vůbec špatnou formu. Byť naposledy podlehli na půdě jednoznačného favorita z Lyonu 1:3, více má rozhodně co napravovat VAFC. "Ztratili jsme tři body doma s Ajacciem a musíme je nějak dohnat," uvedl záložník José Saez. "V zápase musíme být trpěliví. A soustředit se na každou minutu, abychom uspěli."
Dijon FCO - pravděpodobná sestava:
Reynet - Varrault, Méité, Souprayen, Diabaté - Guerbert, Kumordzi, Corgnet, Sankharé, Bauthéac - Jovial
Valenciennes FC - pravděpodobná sestava:
Penneteau - Ducourtioux, Gil, Isimat-Mirin, Bong - Kadir, Camara, Pujol, Cohade, Danic - Aboubakar
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.60 - 3.00 - 2.85
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Montpellier HSC - Stade Brestois  (sobota 19:00)
Montpellier si chce odškrtnout další překážku na cestě za titulem. Tentokrát je jí Brest, který by podle papírových předpokladů neměl na Stade de la Mosson klást přílišný odpor.

A trenér aktuálně druhého celku tabulky René Girard pochopitelně očekává výhru a potvrzení dobré formy, která zatím pokračuje i po zimní přestávce. Naposledy kradli La Paillade v Nice, a vítězství v poměru 1:0 bylo už čtvrté v řadě za sebou. Ztráta na vedoucí Paříž však činí stále tři body.

Přestože Montpellier v tomto kalendářním roce ještě nezažil nic jiného než vítězství, Girard věří, že to nejlepší jeho svěřence teprve čeká. "Už třetí sezonu si vedeme celkem dobře," prohlásil lakonicky. "Teď je před námi druhá půlka sezony a musíme i nadále tvrdě pracovat. Mí hráči vědí o svých kvalitách a stále rostou."

Brest naopak na papíře přílišný respekt nebudí, i když pětibodový náskok na sestupové příčky v této fázi sezony je asi víc, než by samotní hráči před začátkem očekávali. Girard každopádně důrazně varuje před podceněním outsidera. Koneckonců jde o remízového krále ligy, který naposledy prohrál s PSG jen tím nejtěsnějším rozdílem.

"Hráči musí být sebevědomí, ale také respektovat své soupeře. Oni nás potom budou respektovat také," vysvětluje kouč favorita. Jeho svěřenci prý budou na zápas připraveni dobře, a to i přesto, že se Francií rovněž prohnalo arktické počasí. "Chlad je vždycky nepříjemný," ví Girard. "Námraza je něco, na co nejsme zvyklí, a trénovat vevnitř není ideální. Ale máme i jiné možnosti, jak se udržovat ve formě a fit. Jsme připraveni," hlásá.

Jeho protějšek Alex Dupont nemůže vyslat do hry svého klíčového obránce, Jonathana Zebinu, který laboruje se zády; nejistý je i start Edena Ben Basata, a pochopitelně na hrotu útoku neuvidíme Nolana Rouxe, který přestoupil do Lille. Představit se ale mohou jiné posily, konkrétně Abdou Sissoko a Abel Khaled.
Montpellier HSC - pravděpodobná sestava:
Jourdren - Bocaly, Stambouli, Hilton, Bédimo - Marveaux, Estrada - Dernis, Cabella, Aït-Fana - Giroud
Stade Brestois - pravděpodobná sestava:
Elana - Baysse, Martial, Zebina, Daf - Ewolo, Lička, Grougi - Poyet, Alphonse, Ben Basat
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.55 - 3.70 - 6.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Paris Saint-Germain - Évian Thonon Gaillard  (sobota 19:00)
Těsně před přestupovým obdobím hlásí bohatá PSG dvě další zimní posily. Z Chelsea dorazil obránce Alex a z Interu záložník Motta. Domácí proti Évianu Thonon Gaillard neberou pochopitelně nic jiného než tři body. Jedině tak totiž udrží náskok před dotírajícím Montpellirem. A co víc, může ho v případě zaváhání soupeře i navýšit.

Alex však do duelu s Évianem možná nezasáhne, jelikož má problémy s lýtkem. "Ve středu na tréninku byl unavený, nehrál totiž dva měsíce," uvedl kouč Carlo Ancelotti. "Uvidím dnes večer, jestli ho pošlu na hřiště nebo ne," dodával. Stále navíc do sestavy nebude moci zařadit Javiera Pastoreho, jenž je kvůli zranění na čtyři týdny mimo hru.

Jejich řady navíc opustila opora posledních tří sezón Melvüt Erdinc. PSG ho prodalo Rennes za sedm a půl miliónů euro. "Klub je skvělý. V zimním transferovém oknu usilovně pracoval," říkal Ancelotti. "Máme tři další důležité hráče. Mají kvalitu, zkušenosti a jsou to osobnosti. Můžu být spokojený."

Pod jeho velením mají Pařížané zatím stoprocentní bilanci. A nic nehodlají měnit proti Évianu, který je v utkání jednoznačným outsiderem. Ovšem pozor - na podzim s nimi nováček ligy dokázal překvapivě uhrát bod za remízu 2:2. Přitom po dvaceti minutách hry ÉTG dokonce vedl už 2:0.

"Vím, že soupeř udělá všechno pro to, aby nám působil maximální problémy," očekává Ancelotti. "Navíc se bude soustředit na obranu a protiútoky, což je vždy dost nepříjemné." S jakými cíli jde do utkání hostující mužstvo? "Řeknu vám jediné - Paříž není neporazitelná. Žádný tým není neporazitelný," burcoval trenér Pablo Correa.
Paris Saint-Germain - pravděpodobná sestava:
Sirigu - Biševac, Lugano, Sakho, Maxwell - Menez, Motta, Bodmer, Sissoko, Nene - Gameiro
Évian TG - pravděpodobná sestava:
Andersen - Dja Djedjé, Angoula, Cambon, Rippert - Govou, Rabiu, Sorlin, Wass - Sagbo
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.30 - 5.00 - 10.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AC Ajaccio - OGC Nice  (sobota 19:00)
Dost bledě jsou na to fotbalisté Nice, které teď čeká veledůležité utkání v možném boji o záchranu. Zajíždí totiž na půdu nováčka z Ajaccia, jenž byl ještě před pár koly v té samé situaci, v jaké je nyní OGC. Jenže domácí v posledních kolech pořádně zabrali. A právem se aktuálně sluní nad sestupovým pásmem.

Čtyři kola rovná se dvanáct bodů. Tahle série Ajaccia pořádně zamávala s dolní polovinou tabulky. A díky ní korsický klub stále může promlouvat do toho, kdo se letos v Ligue 1 zachrání a kdo ne. I když se třeba na začátku prosince o něm mohlo mluvit jako o téměř jistém sestupujícím, který by mohl dopadnout stejně jako v minulé sezóně Arles-Avignon.

Domácí však během ledna pořádně vystrčili růžky nahoru. Vše navíc dokonala poslední výhra na půdě Valenciennnes, které jinak před vlastními fanoušky dokáže bez problému skolit kupříkladu Lyon. Pátý v pořadí na porážku je Nice. Ajaccio má nejen výhodu domácího prostředí, ale znovu je třeba zdůraznit, že hlavně jedné z nejlepších forem z celé ligy.

Hostům se nepoletí na francouzský ostrov jižně od Francie, ke kterému ovšem nemají tak daleko, nejlépe. Ve středu vypadli z Francouzského ligového poháru díky porážce 1:2 od Marseille, minulou sobotu doma sehráli tvrdou bitvu s Montpellierem, až nakonec rovněž padli po jediné brance Girouda z 90. minuty.

"Na rozdíl od minulých sezón jsme na dně. Skoro nikdy jsme nepadli do červených čísel. Teď jsme ale v tom už takhle brzy," uvědomoval si kouč René Marsiglia. "Vážné by to ale bylo až čtyři, pět kol před koncem. I když netvrdím, že situace není znepokojující! Já ale vím, že moje mužstvo je silné a dokáže se zotavit," nepanikařil.
AC Ajaccio - pravděpodobná sestava:
Ochoa - Diawara, Medžani, Maire, Bouhours - Mostefa Sbaa, Pierazzi - André, Sammaritano, Tibéri - Eduardo dos Santos
OGC Nice - pravděpodobná sestava:
Ospina - Clerc, Gomis, Civelli, Monzón - Sablé - Grandin, Abriel, Anin, Mounier - Gnuie Gneki
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.75 - 3.00 - 2.70
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Girondins Bordeaux - Toulouse FC  (sobota 21:00)
Na Stade Chaban-Delmas přijede o poháry bojující Toulouse. Domácí Bordeaux je na začátku února v klidném středu tabulky.

To ovšem neznamená, že by nebylo o co hrát. A trenér Francis Gillot věří, že se právě proti Tefece mohou jeho svěřenci odrazit k dobrému závěru sezony. V září na Stade Municipal prohráli Les Girondins v poměru 2:3, a je tak čas na odplatu. Momentálně je mezi oběma týmy rozdíl sedmi bodů.

Bordeaux může stavět na dobré domácí formě; před vlastními fanoušky neprohrálo už 10 zápasů, a výsledkové zlepšení Gillota pochopitelně těší. "Mám radost z naší aktuální bilance," řekl trenér. "V posledních čtyřech měsících jsme prohráli třikrát, takže si nebudeme stěžovat. Výhra nad Toulouse by byla pochopitelně velmi důležitá."

"Je pravda, že nejsou tak daleko před námi, musíme je však porazit, pokud chceme skončit lépe," naznačuje Gillot smělé cíle svého mužstva. "Pokud získáme tři body, budeme už kousek za Saint-Étienne. A jestli se nám povede únor, může to být ještě zajímavé; bude to ale těžké," prohlásil. Tak že by se v Bordeaux věřilo v poháry?

Toulouse je známé především jako tým, který exceluje v defenzivě, a Gillot to dobře ví. "Už roky ukazují, že umí efektivně bránit," uvědomuje si domácí lodivod. "Nedostávají mnoho gólů. To je jejich styl hry, a my to musíme respektovat," uzavřel nakonec muž, jímž vedené Sochaux bylo naopak nejofenzivnějším týmem ligy.
Girondins Bordeaux - pravděpodobná sestava:
Carrasso - Henrique, Planus, Ciani - Mariano, Plašil, N'Guemo, Obraniak, Trémoulinas - Gouffran, Maurice-Belay
Toulouse FC - pravděpodobná sestava:
Ahamada - Ninkov, Congré, Devaux, M'Bengue - Capoué, Sissoko, Didot - Braaten, Riviére, Tabanou
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 3.10 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Paris Saint-Germain21144335:1846
2.Montpellier HSC21134441:2343
3.Lille OSC21109236:2139
4.Olympique Lyon21122734:2338
5.Olympique Marseille21107431:1937
6.Stade Rennes21105632:2535
7.Toulouse FC2197522:2034
8.AS Saint-Étienne2196624:2433
9.Girondins Bordeaux2169622:2327
10.FC Lorient2168721:2426
11.Stade Brestois21412520:2024
12.Évian Thonon Gaillard2158828:3223
13.AS Nancy-Lorraine2157922:2922
14.Dijon FCO21641124:3922
15.AC Ajaccio21561024:3821
16.Valenciennes FC21551120:2520
17.SM Caen21551124:3220
18.AJ Auxerre21471028:3519
19.FC Sochaux21471022:3619
20.OGC Nice21461121:2518

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (67)

Přidat komentář
CubONE

Menez hetrik

Reagovat
smazaný uživatel

Dobrý foto

Reagovat
smazaný uživatel

Nice v čele Mounierem to ukopou :) Musí !! :(

Reagovat
cristiano.K.

jak vypadají hřiště ve francii? a kolik se zhruba pohybuje teplota?

Reagovat
Godwinson

Koukám, že tři zápasy se dnes budou hrát už od 15h, dobré :)

U Montpellieru už by měl být dostupný Belhanda, takže by mohlo být zajímavé posunout Cabellu na kraj a Belhandu dát do základu ...

Reagovat
fantomas

Fakt? Který?

Reagovat
Godwinson

V Dijonu, Nancy a St.Étienne.

Reagovat
onze

ALLEZ PARIS SG ! ! !

Reagovat
smazaný uživatel

18 ročný Lyončan M. Yattara, ktorý je na hostovaní v Arles dnes strelil obidve góly svojho týmu Arles Boulogne 2:0

Reagovat
smazaný uživatel

jak dnes vidíte střetnutí OM - OL, Marseille se už potřetí v řadě postará o šlágr kola, a věřím, že i dnes bude platit "do třetice všeho dobrého"

nebudu psát o tom, že můžou chybět síly, to tak oběma, hrají stejným systémem víkend, středa, víkend, ale OM bez Valbueny, Ayewů, Lucha... to už by mohl být proti Lyonu problém... za co si vůbec Valbuena tu stopku vysloužil?

Případná remíza vyřadí z boje o titul oba dnes to vidím 1:0

Alle´z I´OM

Reagovat
smazaný uživatel

No vám chýbaju hráči do ofenzívy, no naopak nám do defenzívy, vlastne len Lovren ....a bojim sa dnes o Crisa, ked ho Remi postaví tak cez neho to bude asi hratellne,, dufam ze dnes chyti formu a streli nejaký ten gol ako pred rokom každopádne ak už vyhraje ktokoľvek, uvidíme dobrý futbal a dufam ze na tom teréne sa nik nezraní, lebo bude dost šmykľavo a tvrdo...každopadne teším sa Allez OL

Reagovat
smazaný uživatel

Myslim ze PSG uz nikto nedozene... Hlavne aby bola CL.

Reagovat
Godwinson

Sochaux musí zabrat, snad Lille oberou.

Reagovat
Langi

Reagovat
Langi

pravděpodobné sestavy:

Marseille : Mandanda – Azpilicueta, Diawara, N'Koulou, Morel – Kaboré, Diarra, Cheyrou – Amalfitano, Brandao, Rémy.

Lyon : Lloris – Réveillère, Koné, Umtiti, Cissokho – Briand, Gonalons, Källström, Bastos – Lisandro, Gomis.

Reagovat
Langi

koukám Rémi si na tu hru bez AM a s Lisandrem na podhrotu nějak zvykl, ale když to funguje

Reagovat
smazaný uživatel

Ještě že hraje Brandao. Jinak to 4-2-2-2 se hrálo na začátku sezony a podle mě to fungovalo nejvíc. Z Greniera se udělá CM, Ederson bude střídat a problem solved

Reagovat
smazaný uživatel

*DM z Greniera samozřejmě

Reagovat
Langi

úplný DM snad ne na MC hrál v poháru a šlo mu to...ale že by měl bránit, to radši ať za ním hraje Gonalons nebo Fofana

Reagovat
smazaný uživatel

Gourcuff zase na lavici. Je sice zase po menším zranění, ale jestli už nenastoupí ani příští kolo, tak už to fakt nechápu

Reagovat
smazaný uživatel

pocítam stym ze nastupi v poháry proti Bordeax, aj ked to bude pre neho zvlástne...

Reagovat
smazaný uživatel

to doufám...jo a je to zvláštní

Reagovat
Langi

co nechápeš?? že je totál z formy, je neviditelný v zápase proti týmům z dolní poloviny tabulky, neustále se cpe k přímákům, který následně kopne na tribunu...jsem pro aby dostal šanci, ale ne v takhle důležitym zápase jako je derby s Marseille...

Reagovat
smazaný uživatel

totál z formy? tak to asi ne žejo...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Langi

ach jo ...tak mi řekni kdy naposledy podal takovej výkon, jakej podával před tim dlouhym zraněním...nebo ještě jinak, kdy naposledy podal výkon, kterým by si zasloužil místo v základní sestavě??...Ederson je momentálně rozehranější a Greniér hraje s obrovskym zapálením, ikdyž mu je jasný že na pozici AM je až třetí v pořadí...bohužel dokud Gourcuff nenaváže na loňský výkony, těžko může čekat že ho Rémi dá do základní sestavy...každopádně zápasů bude hodně a Gourcuff šanci dostane, tím si buď jistej, ale v zápase s Marseille s ním nemůžeme takhle riskovat...

Reagovat
Langi

jinak: La compo lyonnaise avant tout le monde : Lloris, Réveillère, B.Koné, Umtiti, Cissokho, Gonalons, Källström, Briand, Bastos, Lisandro, Gomis.

Reagovat
smazaný uživatel

ja som to uz písal, ale az teraz mi doslo ze som to napisal na SÚHRN a nie PREVIEW

Reagovat
Langi

já sem se právě divil že to sem nikdo nedal, když na FB to visí už půl hodiny

Reagovat
smazaný uživatel

sme sa minuli

Reagovat
Langi

jinak jelikož Lisandro dneska hraje podhrot a Rémi ho často a rád střídá mezi 60-70. minutou (mimochodem, nevím proč)...tak tipuju že Gourcuff půjde do hry místo něj

Reagovat
Langi

já sem debil...až ted koukám že sem to postnul pod jinej příspěvek...měla být reakce na Dexihna

Reagovat
smazaný uživatel

Inak Mensah znova skóroval za Ghanu to nieje mozne....2 zapasy 2 goly....a v Lyone je celú sezónu zraneny a ak dostane sancu(proti Caenu) tak odovzdá podpriemerný výkon.. ..to nieje mozne

Reagovat
smazaný uživatel

* 3 zapasy 2 goly . ale na stopéra nie zle...

Reagovat
Godwinson

Tak, pojďme, na plichtu.

Reagovat
Langi

úplně ožil myslím že ani Rémi už s ním nepočítal a teď tohle...

Reagovat
Langi

a zas

Reagovat
smazaný uživatel

rozhodcovia kde boli do pc??? brandao v offside a z toho gool....do mače tu

Reagovat
juninho8

na Velodrome sa nepiskaju offsidy pan rozhodca?

Reagovat
smazaný uživatel

asistent ma rodinu v Marseiille

Reagovat
Langi

už mě začíná vážně srát jak pro nám pískaj rozhodčí v lize

Reagovat
juninho8

som zvedavy ci sa to niekedy aj otoci...ani nepamatm kedy by nejako priamo pomohly lyonu ak nepocitam tie 2 vymyslene offsidy v LM v zapase ajax-real

Reagovat
Langi

tak na evropský scéně je to něco jinýho...ale v lize je to naprosto evidentní...nepamatuju se že by nám rozhodčí někdy pomoh...pravidelně připískávaj soupeři...offsidy, u hraničních zákroků ve vápně pískaj penalty už toho začíná bejt moc...

Reagovat
Langi

ty vole

Reagovat
Langi

tak...a jedem, obrat jako v Lorientu

Reagovat
juninho8

zacinam mat velmi zle pocity a bojim sa o lyon aby tato sezona nebola najhorsia za posledne roky...jedine ze by sme predviedli dnes nieco podobne ako manchester na stamford bridge

Reagovat
juninho8

a uz zaciname....

Reagovat
Langi

Bafetimbi Gomiiiiis

Reagovat
Langi

obrana Marseille je už pomalu jako ta naše

Reagovat
juninho8

akurat som chcel nieco podobne napisat licha by sa im tam este mohol dako presmyknut zo 2 razy

Reagovat
smazaný uživatel

pěkný centr na Brandaa kdo je podle expertů na L1 lepší? Lloris nebo Mandanda? :)

Reagovat
smazaný uživatel

Lloris a to o parník

Reagovat
smazaný uživatel

hugo

Reagovat
Godwinson

Lloris, letos nejlepší gólman Evropy :))

Reagovat
juninho8

gooooooool....vdaka diawara....chvalabohu za marny senegal na APN

Reagovat
Langi

Diawara ovšem luxusně díky kámo

Reagovat
Langi

to má Marseille za ten gól z offsidu...boží mlýny

Reagovat
smazaný uživatel

ešte 2 goly a De javu z Lorientu

Reagovat
smazaný uživatel

co rozhodca posral to nam diawara vrátil

Reagovat
smazaný uživatel

ale inak pri druhom gole co sme dostali na 2:0 to bola Umtitiho chyba pokial som dobre videl? ved on ju mohol kludne brat, po prípade ist aspon do suboja a zneprijemnit ho brandaovi..

Reagovat
Langi

jo trochu to tam prováhal...podle mě čekal že Brandao nestihne míč

Reagovat
smazaný uživatel

podla mna o nom ani nevedel..skoda inak solidny vykon...2 fauly a asi 2 pkazene prihravky..

Reagovat
Langi

Clement a pojď

Reagovat
juninho8

dufam ze nebudeme lutovat par tych premarnenych sanci

Reagovat
smazaný uživatel

tak lutujeme a skoda tej Lisandrovej v nadstavenom case...to by bol rozhodujuci gol...chybali centimetre...

Reagovat
Langi

co se dá dělat...ale dvojzápas s Marseille letos vyšel nad míru dobře...věřím že porazíme Lille i PSG

Reagovat
Langi

no...myslím že můžeme být spokojeni, na to že sme prohrávali 0:2 a nakonec bereme bod...hlavně zvládnout zápasy s Lille a PSG a ono už to nějak dopadne...Allez OL

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele