Ligue 1 - preview 22. kola

05.02.2011, 10:25, aktualizováno 06.02.2011, 08:16
Previews
Velká šance se otevírá před Lille, PSG v sobotu prohrálo a pokud Lille vyhraje v Auxerre, navýší svůj náskok na čele tabulky na sedm bodů. Toulouse hostí AS Monaco, Lyon ve večerní dohrávce přivítá Bordeaux...
Toulouse FC - AS Monaco  (neděle 17:00)
Předposlední Monako má další z šancí vynořit se ze sestupových vod. V cestě mu však bude stát Toulouse, které si zrovna v posledních zápasech před vlastním publikem nevede vůbec špatně.

Domácí tým je v ošemetném středu tabulky - stačí jen pár zaváhání a mužstvo může při bodové vyrovnanosti spadnout během chvíle až ke dnu. Monaku zase stačí nasbírat několik dobrých výsledků a rázem je z nejhoršího venku. Kdo se vydá kterým směrem, nám může napovědět nedělní utkání.

Monako sice dokázalo se silnými týmy, se kterými hrálo v minulých týdnech, udržet krok, ale jednotlivé bodíky za remízy tým z devatenácté příčky nahoru nevytáhly. Toulouse zase v poslední době sbírá výsledky podle osvědčeného vzorce - doma soupeře poráží, z venku se ale vrací s prázdnou.

Hosté si už našli náhradu za zraněného Maazoua, který si vážně poranil koleno a ze hry bude několik měsíců. Do konce sezóně přišel Feindouno, který byl bez angažmá. Knížecí klub ale přišel o Alonsa, který měl dlouhodobé neshody s vedením klubu a nakonec odešel do konkurenčního St. Etienne. V Monaku už není ani Gakpé, který odešel do druholigového Nantes.

Pokud se podíváme na celé přestupové období, Monako bylo velmi aktivním klubem na přestupovém trhu. "Respektovali jsme hráče, kteří chtěli odejít, a přivedli jsme nové fotbalisty. Ti do týmu už zapadli a společně chceme změnit mužstvo k lepšímu," řekl nový kouč hostujícího týmu Banide.
Toulouse FC - pravděpodobná sestava:
Valverde - Gunino, Cetto, Congré, M'Bengué - Capoue - Machado, Didot, Sissoko, Tabanou - Santander
AS Monaco - pravděpodobná sestava:
Ruffier - Bonnart, Adriano, Puygrenier, Muratori - M. Diarra, N'Koulou - G. Lacombe, Haruna, Coutadeur - Park
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.95 - 3.00 - 4.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AJ Auxerre - Lille OSC  (neděle 17:00)
Lille má možnost získat velice důležitý náskok na čele tabulky, který by byl pro ostatní pronásledovatele opravdu dost těžko stažitelný. Protože PSG v sobotu večer prohrálo na půdě Rennes, můžou toho Dogy využít a vzdálit se na rozdíl sedmi bodů. Je k tomu potřeba jen jedno - porazit venku letos matně hrající Auxerre.

Hosté zatím nemají po zimní pauze žádné problémy. V lize zatím ani jednou nezaváhali a třikrát zvítězili, tuto středu vybojovali i čtvrtfinále Coupe de France, kam postoupili, leč přes penaltový souboj, díky výhře 2:1 nad druholigovým Nantes. Potěšující jsou zatím výkony defenzivní činnosti. Lille během posledních šesti zápasů obdrželo jen jeden gól.

Za dva týdny čeká svěřence trenéra Rudiho Garcii domácí utkání Evropské ligy s PSV Eindhoven. A také proto je potřeba udržet týmovou pohodu, jaká nyní v Lille panuje. "Z psychologického hlediska je zápas s Auxerre velmi důležitý. Musí nám pomoci se zotavit. Máme velmi nabitý kalendář," uvedl Garcia.

"Jestli navíc postoupíme dál i v Evropské lize, bude zápasů stále více a více. Měli jsme na tenhle duel čtyři dny přípravy. Ale navzdory prodloužení a penaltovému rozstřelu s Nantes jsme připraveni," hlásá domácí lodivod. Samozřejmě že síly ubývají. Ale brankáři Mickaelu Landreauovi vlastně ani nevadilo, že se zápas s Nantes tak prodloužil.

Byl možná i rád. "Jasně že bych byl radši, kdyby bylo za 90 minut hotovo. Na druhou stranu, najít sám sebe v takové zimě o půlnoci v penaltovém rozstřelu? To je prostě kouzlo národního poháru," rozplýval se. "Hrajeme fotbal, emoce přece sdílíme i s fanoušky. Vítězství nad Auxerre může být klíčovým mezníkem. Jsme na vítězné cestě v Coupe de France i Evropské lize. Tyhle soutěže jsou pro nás důležité, protože si potřebujeme udržet pohodu i v Ligue 1."

Pakliže LOSC může zažít jednu z nejpovedenějších sezón ve své historii, AJA letos působí mizerným dojmem. V lize nevyhrálo od 14. listopadu minulého roku, naposledy podlehlo venku Cean 0:2, přičemž v tomto zápase se opravdu hodně natrápilo. Na kontě má pouhopouhá čtyři vítězství. Hůře je na tom v tomto ohledu už jenom Monako a poslední Arles-Avignon.

Družinu Jeana Fernandeze navíc trápí také velká marodka. V Auxerre věří, že s návratem útočníka Jeleně se podaří konečně vyhrávat, protože dvanáct remíz je společně s Monakem rovněž to nejvyšší číslo francouzské ligy. Na marodce domácích jsou stále Riou, Mignot, N'Dinga, Traoré, Licata, Sanogo, Pedretti a Contout.
AJ Auxerre - pravděpodobná sestava:
Sorin - Hengbart, Coulibaly, Grichting, Berthod - Quercia, Chafni, Dudka, Birsa - Le Tallec, Jeleň
Lille OSC - pravděpodobná sestava:
Landreau - Debuchy, Rami, Chedjou, Béria - Mavuba, Balmont, Cabaye - Gervinho, M. Sow, Hazard
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.60 - 3.00 - 2.15
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Olympique Lyon - Girondins Bordeaux  (neděle 21:00)
Jednoznačný šlágr 22. kola. Bordeaux, povzbuzené ligovým vítězstvím nad Nice, zavítá na stadion sedminásobného francouzského šampiona z Lyonu.

Hosté rozhodně necestují na jih Francie s lehkou hlavou. Jeden z nejslavnějších evropských klubů se znovu nachází ve výsledkové i herní krizi, poslední dva zápasy skončily porážkou. To znamená, že l'OL již nebude nadále pokračovat v Coupe de France, z něhož ho již před branou osmifinále vyřadilo OGC Nice. Na nepříznivý výsledek se následně týmu okolo kapitána Crise nepodařilo zapomenout ani v Ligue 1. Valenciennes před vlastními fanoušky vyválčilo vítězství 2:1. Pro Lyon to byla první ligová porážka po 14 utkáních.

Lyon je tak po jednadvaceti kompletních odehraných kolech na třetím místě, nicméně na vedoucí Lille ztrácí již sedm bodů. Druhé Paris SG si udržuje tříbodový odstup. Na druhé straně má ale Lyon také problémy s udržením vlastní pozice, v těsném závěsu je hned čtveřice týmů: Rennes, Marseille, Montpellier a rovněž Saint-Étienne.

"Před zápasem s Nice a Valenciennes nám vše šlo bez problémů. V Nice se nám utkání vůbec nepodařilo. Nehráli jsme vůbec tak, jak jsme si před zápasem řekli, že budeme hrát. Před utkáním s Valenciennes jsme tak byli trochu oslabeni, navíc jsme museli hned dohánět dvoubrankové manko. Něco takového se nám již nemůže stávat," říkal razantně Claude Puel, manažer domácích.

"Nikdy není jednoduché prohrát. Hráči si ale zápasy nevybírají, je jednodušší hrát proti Lille, Bordeaux, Saint-Étienne, Realu, zkrátka proti týmům, které proti vám chtějí hrát také fotbal. Musíme se co nejlépe připravit. Charakteristika skvělého týmu je taková, že v důležitých okamžicích dokáže zabrat a získat tři body. Ještě se máme co učit," pokračoval.

"Musíme dospět, aby se nám již nikdy nestalo to, co se přihodilo s Nice či s Valenciennes. Předpokládám, že můj tým za to bude zodpovědný. Poslední utkání s VA nás upozornilo na chyby, kterých se musíme příště vyvarovat. Hráči musí nyní dokázat, že dospěli," zakončil své dlouhé zamyšlení Puel, jenž byl přes lednové přestupové okno až nečekaně poklidný.

Lyon měl mít během tohoto měsíce na přestupy až 24 milionů eur, když se k tomu přidá dalších 6 milionů za prodej defenzivního záložníka Jeana Makouna do Aston Villy, disponoval Lyon neuvěřitelnými 30 miliony eur. Fanoušci hlasitě volali po hvězdné posile do obranných řad, ale nedočkali se. Na Stade de Gerland se nestěhovala žádná nová tvář.

To v Bordeaux bylo o něco rušněji, tým opustilo několik nepotřebných hráčů, nicméně přišlo i několik pozitivnějších novinek. David Bellion se pokusí najít ztracenou formu na hostování v Nice, talentovaný Henri Saivet se pokusí naplnit svůj talent v druholigovém Angers. Fernando Cavenaghi se zase minimálně na rok vrací na rodný kontinent, podepsal brazilskému Internacionalu. Tým poté posílil talentovaný gólman Ažbe Žug ze slovinského Interblocku Lublaň a mladý brazilský reprezentant André, jenž zatím přišel ze Dynama Kyjev pouze na hostování.

A právě dvacetiletý brazilský forvard se bude o místo v sestavě prát s Anthonym Modestem, jenž tým posílil před sezonou z konkurenčního Nice. Dvaadvacetiletý útočník nastoupil celkem k 24 soutěžním zápasům, vstřelil pak deset branek, z toho tři z penalt. Nicméně mladý Francouz není se svou statistikou spokojen. "Deset branek pro hráče, jenž přišel před sezonou - pro někoho by to byl možná dobrý výsledek, ale já chci více," vykládal hráč, jenž se trefil i v minulém kole proti svému bývalému zaměstnavateli, a pomohl tak k vítězství 2:0.

"To utkání se nám povedlo. Vždy je pěkné získat tři body. Ale popravdě - byl to veliký boj. Ještě je před námi 17 zápasů. A abychom tuto válku vyhráli, musí se nám podařit porazit Lyon," zakončil.
Olympique Lyon - pravděpodobná sestava:
Lloris - Réveillère, Cris, Diakhaté, Cissokho - Källström, Toulalan, Gourcuff - Bastos, López, Gomis
Girondins Bordeaux - pravděpodobná sestava:
Carrasso - Chalmé, Sané, Ciani, Trémoulinas - Fernando, Jussiê, Diarra, Plašil - Ben Khalfallah, Modeste
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.67 - 3.50 - 5.25
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Montpellier HSC - AS Saint-Étienne  (sobota 19:00)
Na hranici pohárové Evropy se nacházejí fotbalisté Montpellieru i St. Etienne. Obě mužstva od sebe dělí pouhý bod, a pokud jedno z nich uspěje, při shodě náhod se po tomto víkendu může vyšplhat mezi momentálně tři nejlepší týmy soutěže.

A hosté to myslí s atakem na nejvyšší příčky Ligue 1 vážně. V zimním přestupovém období si udrželi nejlepšího střelce týmu Payeta, který se trefil hned osmkrát. Payet byl nejblíže přestupu do konkurenčního PSG, ale i z toho nakonec sešlo. Jestli se setrvání 23letého forvarda v dresu St. Etienne ukáže pro tým jako klíčové, budeme moci hodnotit až po sezóně.

Ze slov samotného hráče je však zřejmé, že on sám do PSG chtěl a klub nedělal příliš mnoho, aby v St. Etienne zůstal. "Původně jsem nechtěl odejít, ale naopak prodloužit v St. Etienne smlouvu. Jednání však bylo dvakrát ze strany klubu zrušeno. Z tohoto chování jsem velmi zklamaný, a proto jsem se rozhodl jinak. Chtěl bych se připojit k PSG a poté se objevit na EURU 2012."

Na tyto slova reagoval i trenér Galtier: "Mluvil jsem s ním a některé věci jsme si vyříkali mezi čtyřma očima. Vše ale probíhalo velmi klidně."

První měření sil v této sezóně skončilo jednoznačným vítězstvím St. Etienne 3:0, hosté tak mají svému soupeři co oplácet. "Ten zápas si pamatuji, měli jsme v něm velké problémy. Pokusíme se ty chyby neopakovat a udělat vše, abychom vyhráli," řekl obránce Montpellieru El Kaoutari.

V dresu domácích se pravděpodobně představí nová posila z Portsmouthu - zkušený útočník Utaka. S novými tvářemi však přijedou i hosté, v základní sestavě se pravděpodobně objeví dvojice Aubameyang - Alonso. První z nich přišel na hostování z milánského AC, ten druhý přestoupil z knížecího Monaka.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.10 - 3.00 - 3.70
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
OGC Nice - FC Sochaux  (sobota 19:00)
Nice je jen těsně nad sestupovým pásmem. Sochaux je sice desáté, ovšem jen s pětibodovým odstupem na svého soupeře. Domácí by potřebovali přerušit pětizápasovou ligovou šňůru bez výhry, která by jim nyní zařídila odskok od záchranářských povinností. Rádi by také navázali na poslední vítězství v Coupe de France, které jim zařídilo postup do čtvrtfinále.

Sochaux naopak má co napravovat. Zatímco Nice prošlo do dalšího kola národního poháru přes amatéry z JA Drancy, hosté byli popraveni jako další celek Ligue 1 týmem Chembery. To mimochodem tímto způsobem vyřadilo již třetí prvoligové mužstvo v řadě a senzačně pokračuje v této soutěži dále.

I když zatím bývalý klub Václava Svěrkoše obsazuje většinou pozice ve středu tabulky, reálně bojuje o příčky zajišťující pro příští sezónu evropské poháry. Venku se mu ale letos vůbec nedaří, spoléhá hlavně na zápasy na domácí půdě. Jakmile zajel na cizí hřiště, nedopadlo to většinou dobře. Z možných třiceti bodů urval pouze čtyři.

Poslední ligový souboj ale lépe vyšel Les Lionceaux. Ti totiž doma smetli silné Rennes vysoko 5:1. Naopak OGC propadl na hřišti Bordeaux, kde podlehl 0:2. Ten má svému soupeři jinak opravdu co oplácet, na podzim totiž v Sochaux podlehl jasně 0:4. Zatímco domácí mohou postrádat útočnou oporu Ljuboju, hostům může chybět kapitán Bréchet.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.30 - 3.00 - 3.20
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Olympique Marseille - AC Arles-Avignon  (sobota 19:00)
Možná nejen podle sázkových kanceláří jasná záležitost. Obhájce ligového primátu z Marseille přivítá na svém stadionu nováčka a jasně poslední tým tabulky Arles...

Olympique Marseille má letos navíc po zisku Trophée des Champions šanci na další trofej. Tým Didiera Deschampse dokázal v semifinále Coupe de la Ligue vyřadit trápící se Auxerre, když se nejprve prosadil Brandão a následně vítězství pojistil André-Pierre Gignac. Finále Ligového poháru s Montpellierem je ale na pořadu dne až v dubnu.

Mezitím čeká l'OM daleko důležitější a náročnější úkol. A totiž dohnat - a nejlépe také předehnat - vedoucí Lille na špici Ligue 1. Z pátého místa ale ztrácí již osm bodů, na Ligue mistrů pak je manko daleko nižší - dokonce jediný bod. Důvod osmibodové ztráty? Jednoduchý. Marseille v posledních deseti ligových zápasech vyhrála pouze třikrát. A přestože jediným jejím přemožitelem se stalo Nice, zbývajících šest remíz bodů příliš nepřineslo.

"V defenzivě hrajeme opravdu dobře. vyřešili jsme spoustu problémů, góly inkasujeme spíše výjimečně. Nyní bychom měli něco podobného podniknout s útočnou řadou. Útok sám o sobě není problém, my máme potíže s nějakou chytrou a rychlou přihrávkou, která by rozevřela soupeřovu obranu. Kvůli nedobré spolupráci se zálohou to pak znamená, že náš pohyb není plynulý ani dostatečně rychlý. A když hrajeme s týmem, jenž hraje ze zajištěné obrany, musíte být dostatečně rychlý a vynalézaví, abyste našli skulinku v obranném valu," myslí si manažer domácích Deschamps.

A právě s podobným týmem - tedy hrajícím ze "zajištěné" obrany - bude mít dnes Marseille tu čest. Podzimní zápas vyzněl jasně pro Marseille 3:0, to hrála ale Marseille v daleko větší pohodě.

Arles získalo z dosavadních jedenadvaceti zápasů zatím pouze osm bodů, na svém kontě má jedinou výhru. Především kvůli tomu tým v lednovém přestupovém okně posílilo několik nových tváří, především defenzivně laděných. Místo podprůměrně hrajícího Mejíy přišel pětatřicetiletý zkušený Bobo Baldé z Valenciennes, levý bek Grégory Lorenzi zase nedostával příležitosti v Brestu. Na hostování v Arles by měl nasbírat potřebné zkušenosti. Defenzivní záložník Romainem Rocchi tým posílil z izraelského Hapoelu Tel-Aviv.

Naopak ofenzivní fáze se potřebného zkvalitnění nedočkala, naopak - odešli hned tři hráči. Charisteas tým opustil již v listopadu, Benjamin Psaume bude hrát v druholigových Troyes a ofenzivní univerzál Chafik Najih hostuje v Boulogne. Už tak slabý útok Arles se tím pádem ztenčil v podstatě na pouhá dvě jména.

"Musím přiznat, že se na utkání velice těším. Už jen ten pocit, že náš tým hraje před 50.000 lidmi je velice vzrušující. Potřebujeme jistě body, ale dnes nemáme co ztratit. O tom, jestli se udržíme, nebo ne, se nerozhodne v utkání s Marseille. Očekáváme velice těžké utkání. A to i přesto, že Marseille nehraje asi tak, jak by si vedení představovalo. Stále mají skvělý tým a fantastické mužstvo, které nás dokáže porazit, stejně jako dokáže vyhrát celou ligu. My se ale budeme snažit ukrást jim další body, už jen proto, že se nám letos venku vůbec nedaří," řekl trenér hostů Faruk Hadzibegic.
Olympique Marseille - pravděpodobná sestava:
Mandanda - Fanni, M'Bia, Diawara, Heinze - Lucho - Cisse, Cheyrou - Remy, Brandao, Gignac
AC Arles-Avignon - pravděpodobná sestava:
Merville - Laurenti, Balde, Lorenzi, Fanchone - Soro, Ait Ben Idir - Meriem, N'Diaye - Dja Djedje, Kermorgant
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.18 - 6.75 - 12.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SM Caen - FC Lorient  (sobota 19:00)
Lorient vstupuje do utkání s Caen s velice pozitivní sérií v zádech. Tým vyznávající oranžovou barvu vyhrál poslední tři soutěžní utkání - nicméně dvě tato vítězství přišla v Coupe de France.

V národním poháru se tým Christiana Gourcuffa po vítězství 3:0 nad druholigovými Méty probojoval již do čtvrtfinále. V lize to ale tolik slavné není. Les merlus jsou až na dvanácté pozici, na vysněné pohárové příčky ztrácí již šest bodů. Od první poloviny tabulky je poté dělí body dva.

"Musíme se nyní opět začít soustředit pouze na ligu. Na dobré výsledky z poháru bychom měli raději nyní zapomenout. Čtyři dny mezi dvěma zápasy nejsou tak hrozné. Do čtvrtfinále bychom ale měli nastoupit s vysokým sebevědomím, proto potřebujeme proti Caen a následně proti Monaku - tedy dvěma týmům hrajícím o záchranu - zahrát dobře a získat všechny body," míní manažer hostů Gourcuff.

Hrdinou Lorientu v posledních zápasech se stal Kevin Gameiro. Ten nejprve zařídil ligové vítězství 2:0 nad Brestem, když vstřelil obě branky, následně se hned dvakrát prosadil rovněž proti Métám. "V obou zápasech to pro nás byl klíčový hráč. Velkokluby se o něho zajímají po zásluze, je opravdu nezadržitelný. Obě hry pro něj navíc byly podobné, prosadil se vždy až ve druhé půli," dodal k formě svého elitního forvarda.

Zkušený a populární lodivod by v dnešním zápase navíc mohl sáhnout k zajímavému kroku. Jeho tým totiž v lednovém přestupovém okně získal talentovaného útočníka Gilla Sunua z Arsenalu, jenž by si již nyní mohl odbýt svůj debut v oranžovém dresu.

To jediná lednová posila Caen - záložník Grégory Proment - má již svůj první zápas za svůj nový tým v této sezoně za sebou. A pokaždé odcházel jako vítěz. Nejprve si jeho celek poradil s Brestem, následný prohraný zápas s Lens vynechal, v posledním ligovém zápase ale znovu nechyběl v základní sestavě a jeho mužstvo tentokrát zvítězilo nad Auxerre 2:0. Poprvé od listopadu se tak dostalo mimo sestupové pásmo.

"Pro náladu v týmu bylo opravdu důležité dostat se pryč z tohoto pásma. Vše nám jde teď mnohém lépe. Z dvanácti možných bodů jsme získali devět, ale stále to není úplně stálé. To bylo vidět třeba na porážce s Lens. Nesmíme si již dovolit žádná zaváhání," myslí si Benjamin Nivet, domácí záložník.
SM Caen - pravděpodobná sestava:
Thebaux - Inez, Leca, Heurteaux, Raineau - Proment, Seube - Hamouma, Nivet, Mollo - El Arabi
FC Lorient - pravděpodobná sestava:
Audard - Sosa, Bourillon, Ecuele Manga, Morel - Romao, Mvuemba - Monnet-Paquet, Diarra - Gameiro, Amalfitano
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.55 - 2.90 - 2.90
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
RC Lens - Valenciennes FC  (sobota 19:00)
Velmi důležité utkání čeká domácí fotbalisty, kteří jsou namočeni v sestupovém pásmu. Jejich sobotní soupeř z Valenciennes je na tom jen o tři body lépe a případné vítězství Lens může týmu dodat do žil trošku optimismu.

Minulý týden domácí sice prohráli s lídrem z Lille, avšak díky úporné obraně obdrželi pouze jeden gól. Pokud tak proti Valenciennes zapracují i na útočné fázi, úplně bez šance nejsou. Lens by mělo být takřka kompletní, jen u trojice hráčů Eduardo, Chelle a Hermach není úplně jasné, zda budou do soboty fit.

Valencinnes minulý týden překvapilo fotbalovou Francii, když si vyšláplo na Lyon, který porazilo 2:1. Stále se však pohybuje v nejisté druhé polovině tabulky, kde se pořadí týmů mění s každým víkendem.

Jak se zdá, Lens má ve svém týmu možnou budoucí hvězdu evropské scény. Kolem sedmnáctiletého Raphaela Varaneho, který v Ligue 1 odehrál pouhých sedm utkání, kroužily anglické velkokluby Arsenal, Chelsea a Manchester United. Sám hráč ale chce zůstat ještě v Lens. "Nastupuju k utkáním, tak proč bych měl měnit? Jistě je lákavé, odejít do takového velkoklubu, ale pravděpodobně bych se na hřiště moc nedostal. A to je k ničemu. Vždyť existuje tolik hráčů, kteří přestup do velkého klubu příliš uspěchali," řekl sám hráč.

Domácí by potřebovali nutně bodovat, navíc Valenciennes je ve stejném regionu, takže se dá očekávat zvýšená rivalita. "Není to tak velké derby jako proti Lille, ale i tak je to více sledovaný zápas. Já bych ale nejraději porážel oba týmy," netajila se ambicemi právě vycházející hvězda domácího celku Varane.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.20 - 3.10 - 3.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Stade Brestois - AS Nancy-Lorraine  (sobota 19:00)
Souboj týmů, kterým se v posledních zápasech příliš nedaří, uvidí diváci v Brestu, kde domácí celek bude v sobotu hostit Nancy.

Brestu se nepodařilo v Ligue 1 vyhrát už od začátku prosince loňského roku a tým se výrazně propadl tabulkou. Bez výhry v letošním kalendářním roce jsou i hosté. Nancy se nedařilo ani ve Francouzském poháru, ve kterém bylo vyřazeno druholigovým týmem z Le Mans.

Dá se očekávat vyrovnané střetnutí, obě mužstva v tabulce od sebe dělí pouhé tři body.

"Zápas proti Nancy bude důležitý, ale rozhodně ne nějaký rozhodující," nechal se slyšet domácí lodivod Dupont a pokračoval: "Sice jsme teď moc nebodovali, ale mužstvo nehraje špatně. Utkání rozhodují malé detaily a v některých z nich jsme horší než soupeř. Daleko více však očekávám od svých útočníků," řekl vážně kouč Brestu. Domácí totiž vstřelili pouhých 21 branek, což je řadí k nejméně skórujícím týmům Ligue 1.

Na vyřazení z poháru reagoval hostující útočník Vahirua: "Musíme být realisté, v obraně ani v útoku nehrajeme dobře. Pokud se to nezmění, za chvíli se na nás bude z blízka dívat hrozba Ligue 2," řekl hráč Nancy a nakonec dodal: "Ale já věřím, že na to nedojde a tým ukáže svoji lepší tvář."

Domácí tým vyhlíží návrat útočníka Rouxe, který by se měl na trávníku po zranění ukázat právě tento víkend. Roux má po zlomenině nártu už dobře natrénováno. Očekává se, že se na hřišti ukáže i nová posila z Nimes - útočník Ayité.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.15 - 3.00 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Stade Rennes - Paris Saint-Germain  (sobota 21:00)
Rennes by nejraději na přelom měsíce ledna a února nejrychleji zapomnělo. Nejenže v lize naposledy utrpělo debakl 1:5 od Sochaux, ale rovněž díky prohře 1:2 na půdě druholigového Reims vypadlo i z Coupe de France. To PSG pokračuje v dobrých výkonech. A rádo by prohánělo vedoucí celek Ligue 1 z Lille.

K tomu by ale potřebovalo získat tři body. Jenže domácí letos bojují mohutně o přední příčky, takže Pařížané se vlastně střetnou s jedním z nejlepších týmů francouzské ligy. Narozdíl od něj ale chtějí navázat na své dobré výkony. Ligové vítězství v Arles-Avignonu potvrdili i v národním poháru, kde vyhráli venku nad FC Martigues 4:1.

Obránce Mamadou Sakho věří, že PSG i nyní dokáže uhrát pozitivní výsledek. "Liga je velmi vyrovnaná a každý potřebuje tolik bodů, kolik dokáže získat. Zápas proti Rennes bude naším čtvrtým venkovním v pořadí, i tak ale chceme získat tři body," uvedl. "Pro soupeře je to velmi důležité střetnutí, hraje proti nám, proti PSG. My si však chceme udržet naší sérii dobrých výsledků."

Pokud domácí dokážou zvítězit, dotáhnou se bodově na aktuální druhý celek tabulky. "Je to velký zápas," říkal domácí záložník Yann M'Vila. "Jsme zklamáni porážkou v Reims, protože jsme chtěli v národním poháru dále pokračovat. Ale ligové ambice zůstávají. Dokonce i když máme několik absencí, chceme vyhrát."

Hosté nemají výrazné problémy se suspendacemi či zraněními. Naopak domácí trenér Fréderic Antonetti postrádá několik hráčů. Sice se mu po karetním trestu vrací do sestavy brankářská jednička Douchez, ale Apam a Marveaux jsou dlouhodobě na marodce a Kembo-Ekoko s Dalmatem a Mandjeckem jsou stále zranění.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.70 - 3.00 - 2.65
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Lille OSC21118239:2141
2.Paris Saint-Germain21107434:2337
3.Olympique Lyon2197530:2334
4.Stade Rennes2197523:1734
5.Olympique Marseille2189429:1833
6.Montpellier HSC2196619:2133
7.AS Saint-Étienne2188529:2332
8.Girondins Bordeaux2179527:2330
9.Toulouse FC2193923:2230
10.FC Sochaux2184935:2628
11.Stade Brestois2177721:2028
12.FC Lorient2184924:2728
13.Valenciennes FC2167824:2425
14.AS Nancy-Lorraine21741022:3225
15.AJ Auxerre21412526:2524
16.SM Caen2166922:2924
17.OGC Nice2158814:2223
18.RC Lens2157921:3422
19.AS Monaco21312620:2121
20.AC Arles-Avignon21151511:428

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (25)

Přidat komentář
smazaný uživatel

verim vecer v kvalitni utkani a hlavne v dobry vykon domacich, bod musi minimalne zustat v Rennes, tri by byly bomba!! ROUGE ET NOIR! ROUGE ET NOIR!!!

Reagovat
hribco

PSG si to postrazi a vo forme hrajuci Hoarau tam nieco supne

Reagovat
onze

ALLEZ PSG ! ! !

Reagovat
Godwinson

Výborná sestava MHSC! Musí to být za tři body a konečně se posunout tam, kam patří .. na poháry!

Reagovat
Godwinson

Dobrej úvod.

Reagovat
smazaný uživatel

Nevede ASSE 1:0?

Reagovat
Godwinson

Ironie? :)

Reagovat
smazaný uživatel

No já si právě nebyl jistej, jestli třeba na livescore nemají chybu, nebo jestli jsi to nepsal dřív, když třeba Montpellier hrál dobře, nebo jestli si narychlo nezměnil barvy...prostě bylo víc možností . Tak jsem se chtěl ujistit.

Reagovat
Godwinson

Je mi to jasné :)

0:2, no já se poseru.

Reagovat
smazaný uživatel

Heleď, proč má Montpellier na znaku klubu napsán jako rok založení 1974, když byl založen v roce 1919. Zatím vím jen, že od roku 74 měl nového majitele. Nevíš o tom něco bližšího?

Reagovat
Godwinson

Tam šlo o to, že byl klub v 70.letech v těžkých finančních problémech. Proběhly dvě fúze, které nic nevyřešily, tudíž se k tomu nakonec dostal Nicollin, tu slátaninu "rozbil" a klub celý znovu nastartoval. To tedy neni odpověď na otázku proč, což mi neni známo.

V textu je tedy vždy uvedeno 1919, tudiž to bude nejspíše souviset jen s tím, že v onom roce se ten klub prakticky "znovu narodil". Ale nijak jsem to nestudoval, takže možná to je jinak.

Reagovat
smazaný uživatel

Já jsem si to našel na wiki, kde se píše o nějakém tom slučování apod.

Reagovat
Godwinson

Taky teď koukám. Ono pokud vim, tak za Nicollina je současné logo už čtvrtým ... ale najít nějaké bližší pohnutky se mi nedaří.

Reagovat
smazaný uživatel

No někde by to šlo dohledat. Já si zatím našel stárnky o Butte Paillade (ultras Montpellier), ale vše je psáno překvapivě ve francouzštině, kterou jsem se sice učil, ale přeložím prd. Takže si jako analfabet prohlídnu jen obrázky .

Reagovat
Godwinson

Teď koukám, že francouzská wiki má tu historii pořádně vyvedenou, jsou tam zobrazena všechna loga. Ale to, co jsi chtěl vědět chybí. Tudíž všechny mé zdroje byly vyčerpány :)

Reagovat
smazaný uživatel

Ty první dva znaky jsou dost šílený .

Reagovat
Godwinson

V jednoduchosti je síla.

Reagovat
smazaný uživatel

Nevím, mě to přijde jako ty dětský hry ze základní školy, když si měl nakreslit domeček jedním tahem. Tady se asi dva kluci sázeli: Vsaď se, že nakreslím znak fotbalové klubu jedním tahem .

http://bp91.skyrock.com/1.html

Tady je odkaz na stránky, kde je něco o fans MHSC.

Reagovat
Godwinson

http://kw34.fr/accueil.html

http://armataultras.free.fr/

Ty se o tu fanouškovskou scénu nějak víc zajímáš?

Reagovat
smazaný uživatel

Jo, celkem se o to zajímám. O fotbalových fanoušcích píšu zrovna diplomku. Ale o francouzské scéně toho vím málo, jen sem tam něco.

Reagovat
Godwinson

To je zajímavý.

Reagovat
smazaný uživatel

Je. Ale tak jako tak je to cca 60 stran textu . Myslím, že po dopsání budu na ultras pěkně nasranej .

Reagovat
Godwinson

Reagovat
Langi

dnešní zápas bude pro Lyon docela klíčový, pokud opět ztratíme body a Lille si poradí s Auxerre, tak si můžeme o titulu nechat více méně zdát a hodně si zkomplikujeme postup do LM...dneska proti Bordeaux je nejvyšší čas zabrat

Reagovat
Darren Fletcher

OT: par dni som tu nebol, poprosim co je pravdy na tom, ze gameiro smeruje na old trafford a kto pozna lepsie, tak pls v kratkosti aky je to typ utocnika, resp. co je zac. mam len velmi kuse info. dik

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele