Eurozápisník IV. aneb Chyba Dagerstaala Švédsko dva body

20.06.2017, 11:59
Názory a komentáře
Blízko blizoučko byli Švédové labužnické pozici pro boj o postup do semifinále, takhle ale budou muset obhájci titulu v posledním utkání vyhrát a ještě doufat v přízeň výsledků v dalších zápasech. O triumf nad domácím Polskem přitom přišli až v nastaveném čase z pokutového kopu. Odpolední duel pak zchladil medailové ambice Slováků, Anglie na rozdíl od Švédska vedení 2:1 udržela...

Jak je už od roku 2012 naším pravidlem, EuroFotbal také pro tento turnaj připravuje pravidelné zápisníky s analytickými poznámkami našich redaktorů. Stejně jako před dvěma lety se za každým utkáním malého Eura ohlédneme ve třech bodech na zápas, přičemž v tabulce vypíchneme výrazné individuality.

Jedinou změnou je absence "hráče zápasu dle WhoScored.com", která je daná jednoduše tím, že statistický server tentokrát šampionát jednadvacítek nemapuje, tudíž nemáme kde čerpat nutnou inspiraci...





1) Slováci byli technicky lepší, ale takticky zápas nezvládli. Hapalovi svěřenci oplývali potřebnou kreativitou v ofenzivě, byli nápaditější, odvážnější a zcela bezpochyby obecně šikovnější než jejich soupeř. Na technickou finesu podobnou piruetce Bera po dvaceti minutách se Angličani nezmohli celý zápas. Největší rozdíl byl v přímočarosti a rychlosti přechodu do útoku. Zatímco Albion po překročení půlící čáry zpravidla setrvával v apatickém tempu, naši východní sousedé při postupu k šestnáctce neustále přidávali.

Ve vypočítávání kladů můžeme klidně pokračovat - narážečky, kličky, souboje jeden na jednoho (a úspěšné!), to všechno se ve hře Slováků dalo najít. Byli dokonce lepší i v anglickém házenkářském přehazování míče ze strany na stranu, když se jim v závěru nevedlo favorita překvapit rychlým přechodem do ofenzivy. V těchto chvílích pracovali na větší délce, dařilo se jim aktivněji bourat hráz ve vápně, tvořit tak prostory pro přihrávku a dostávat obranu soupeře pod tlak. Jednoduše donutili Angličany běhat a situaci jim trochu ztížit.

Zápas bohužel pro Slovensko nerozhodla ryzí kvalita na míči, nýbrž odolnost a stoprocentní koncentrace. Anglie sice odevzdala spíš podprůměrný výkon, její fotbalisté však byli špatní pořád stejně; a týkalo se to především ofenzivní části hry. Škriniar a spol. si naopak neodpustili pár blikanců, které výrazně zkušenější anglické mužstvo dokonale potrestalo.

Dobrá organizace hry platila na Anglii celý první poločas, s širokou ofenzivní letkou protivníka si Hapal poradil tak, že vedle obranné čtyřky stavěl při bránění ještě krajní záložníky. Jednou se ale do této šestky nestihl zasunout Rusnák a byla z toho šance Redmonda předcházející prvnímu gólu. Při něm zase v bránění standardky selhal Zreľák, no a chyba Škriniara před brankou vítěznou snad ani komentář nepotřebuje...

2) Klasická anglická nekreativita je už pověstná, ale pořád nás dokáže ještě překvapit. Proti Švédsku to bylo ryzí trápení, jedna střela na branku, absence kolmých přihrávek, nulový moment překvapení. Jenže včerejší zápas byl v prvním poločase ještě strašlivější. Borci v modrém nebyli schopni celých 38 minut vyprodukovat jednu jedinou (!) vertikální přihrávku v ofenzivní třetině - až pak Ward-Prowse obloučkem našel ve vápně Abrahama, který pro jistotu míč vůbec nezpracoval. Nehledě na to, že stál v ofsajdu.

Angličané prostě pořád pokračovali v nesmírně tupé a impotentní hře, kdy při přechodu na polovinu soupeře setrvávali na rychlostním stupni 2 (při nejlepším), neřkuli dokonce zpomalovali. A to je pochopitelně úplně špatně. Občas si sice pěkně narazili, ale protože byli zoufale pomalí, dokázali to provést jen proti již pečlivě zformované obraně Slováků a zase se zmohli jen na centr. Statičnost okolo šestnáctky byla do očí bijící.

Nejhorší je, že tenhle systém nekonečných centrů byl snad i záměr. Anglie při útočení tvořila v záloze diamant a Redmond se posunul do útoku, aby vznikaly prostory na křídlech pro krajní obránce. Ti pak měli posílat míče do šestnáctky jako v páčky v Pinballu. Korunou na tom všem byla nominace Johna Swifta do role špílmachra a snad i nejvýše postaveného ze záložní řady. Hráč Readingu však (s výjimkou jedné povedené přihrávky) převzal spíš roli stigmatizovaného britského fotbalisty - atleta nekopu...

Kromě individuálních kvalit Nathana Redmonda tak zachránil favorizovaný tým až výpadek soupeřovy koncentrace. Během chvíle každopádně Angličané využili dvou mezer, dvakrát poslali směr brána Slováků vertikální pas - a jak to najednou šlo. Tohle by pro hvězdami z Premier League nabitý celek měla být mantra, které se ve zbytku utkání musí držet.

3) Albionu pomohlo i odvážné Boothroydovo střídání. Ne snad že by Mason Holgate odehrál v prvním poločase na pravé obraně špatnou partii - i když nutno podotknout, že právě on nebyl při gólu Chriena včas na první tyči. Šéf anglické jednadvacítky však musel do sestavy sáhnout a tenhle překvapivý tah mu vyšel na jedničku. Do jisté míry tak anuloval svůj přehmat s Johnem Swiftem v základní sestavě.

Křídelník Jacob Murphy totiž na kraji defenzivní linie neselhal, v obranné fázi naopak (s výjimkou úplného závěru) docela dominoval a se svým sokem - ať už to byl Mihalík nebo Haraslín - snadno držel krok. Dokázal proto zároveň využívat svých předností a podnikat po pravé straně ofenzivní výpady a posílat do šestnáctky kvalitnější centry než Holgate. Však taky jeden takový vedl k vyrovnávacímu gólu Anglie.

(mu)





1) Zdá se, že největším nepřítelem Poláků je brzké vedení. Stejně jako v duelu se Slováky i tentokrát do utkání vstoupili přímo fantasticky a po parádním průniku Kownackiho poprvé rozvlnil síť Moneta.

Vůbec v prvních dvaceti minutách to vypadalo na jednoznačnou záležitost - hráči Švédska totiž ztráceli v přechodové fázi jeden balón za druhým a svého soka tím vyslali do několika nadějně vypadajících brejků. Poláci však druhý zásah nepřidali a od té doby jako když utne. Na hřišti začala dominovat švédská parta, která dvěma zásahy těsně před půlí otočila vývoj střetnutí.

Zklamáním byla i reakce domácího celku v druhé půli - Poláky tedy nemůžeme obvinit z toho, že by se snad nesnažili, navzdory tomu jejich hře až zoufalým způsobem chyběla větší nápaditost. Dlouho si nebyli schopni vypracovat souvislejší tlak či se dostat do vážnější šance, a tak se vesměs omezili na centry a pády v pokutovém území, což jim nakonec díky hlouposti stopera Dagerstaala zachránilo alespoň jeden bod.

2) Švédové se až překvapivě snadno prosazovali středem pole. Drtivá většina těch opravdu nadějných příležitostí přišla buď po chybě středních obránců domácího celku (například uprostřed první půle, kdy se oba srazili a nechali tak Strandberga střílet z nebezpečné pozice), anebo po oku lahodící kombinaci na pár doteků.

Za tyto problémy částečně mohla i defenzivní organizace polského výběru - ta totiž velmi nápadně připomínala defenzivní strukturu Atlétika Madrid. Konkrétně tedy v tom, že si krajní obránci ponechávali větší rozestup od stopera, aby mohli rychleji napadat krajního záložníka soupeře na své straně. Do vzniklého prostoru mezi bekem a středním obráncem se pak měl zatahovat krajní záložník, což se ovšem ne vždy stalo - kvůli tomu pak občas měli Švédové na své kombinace více prostoru, než by bylo zdrávo.

3) Rozhodčí Slavko Vinčić předvedl skutečně brilantní výkon. Neměl to přitom vůbec snadné, jelikož se chvilkami zdálo, že se v aréně v Lublinu pořádají letecké dny. Hráči v pokutových územích skutečně padali jak švestky, hlavní rozhodčí měl ale velmi přesné oko a nenechal se opít rohlíkem. S chirurgickou přesností odhalil simulace pánů Strandberga, Cibickiho i Linettyho a všechny po zásluze ocenil žlutým kartónkem. A když přišlo na lámání chleba, nebál se odpískat penaltu v nastaveném čase. Pravda, ta sice Švédy pobouřila, ovšem spílat mohou tak maximálně svému stoperovi za to, že jednoho z polských útočníků tak hloupě přidržel.

(vs)

Autor: Marek Ustohal, Víťa Srp

Komentáře (118)

Přidat komentář
Le Gunner

Nadpis

Reagovat
Y.N.W.A

dneska forma

Reagovat
popltak

Reagovat
Venny

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Usty

Finanční dary a nabídky k sňatku přijímám do zpráv.

Reagovat
TheTopFootbaler

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
TheAdy

Reagovat
Hokaido

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
TheAdy

Reagovat
smazaný uživatel

čte to někdo, nebo jsme tu jenom přišli dát Fantomasovi sadu?

Reagovat
fantomas

Fantomas je z obliga, takže díky čau.

Reagovat
Euphael

Reagovat
Madafak

taky je ten nadpis dneska dobrej, ne jak včera

Reagovat
fantomas

Reagovat
Paul Anka

já jsem tu jen kvůli sadě

Reagovat
smazaný uživatel

Já jsem rozhodně přišel jen kůli sadě. Nevěřím že to někomu může přijít vtipný.

Reagovat
smazaný uživatel

A kdo to je? Nebo proč by měl dostat sadu?

Reagovat
smazaný uživatel

A sloveso se nam zatoulalo kam?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Y.N.W.A

...newbie na eurozápisnících?

Reagovat
Usty

Zkus potrápit kůru mozkovou

Reagovat
Azazelo RD

Třeba utrpěl Lobotkomii.

Reagovat
andrew96

Reagovat
Darren Fletcher

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Usty

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Euphael

Reagovat
Venny

Reagovat
Kluivert9

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
ZB 07

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Mates_Matesović

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Le Gunner

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
db18

Reagovat
TheAdy

Reagovat
bbbauch

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Briggus

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Toto mělo patřit pod azazela.

Reagovat
Murtago

Až ho potkám, řeknu mu to, bude mít radost.

Reagovat
Paul Anka

Reagovat
Masi

Reagovat
Spalovač šancí

Do Příbrami

Reagovat
ttopi

Lidský mozek má jednu dobrou vlastnost - umí si doplnit při čtení textu chybějící slova. Já tam například automaticky viděl sloveso "stála", tedy - Eurozápisník IV. aneb Chyba Dagerstaala stála Švédsko dva body.

Věřím, že podobně to tam vidí většina lidí. Asi bude s tvým mozkem něco v nepořádku.

Reagovat
Kluivert9

Reagovat
smazaný uživatel

A ja jsem napsal, ze nerozumim textu? Ja jsem napsal, ze tam chybi sloveso. To, jestli si ho umim domyslet, nebo ne, o tom nebyla vubec rec, ty Einsteine.

Reagovat
ttopi

Jde o to, žes to vůbec napsal. Důležitý je spíš obsah článku.

Je to asi jako kdyby vyšla zpráva, že někdo významný umřel a tys napsal komentář, že nadpis nezačíná velkým písmenem. Nepodstatné.

Reagovat
smazaný uživatel

Ty jsi nejakej vtipalek? Vazne ti prijde v pohode, kdyz si koupis noviny a pulka slov tam nebude s oduvodnenim, ze si to dokazes sam domyslet?

Reagovat
ttopi

Tím debata končí, protože to zavádíš do nesmyslů, který nikdo neřekl.

Reagovat
ManUnited

A mě 9 stovek :(

Reagovat
smazaný uživatel

:-(

Reagovat
smazaný uživatel

Mě naopak vydělala, měl jsem over 3,5.

Reagovat
ManUnited

Já měl 2 (SBR) takže jsem něco bral ale mohlo bejt víc no

Reagovat
Jerichoo

Reagovat
cink

Super nadpis

Reagovat
smazaný uživatel

Chtělo by to něco nového, ty nadpisy jsou nuda.

Reagovat
smazaný uživatel

Nahodou verim že spousta lidí prave ceka jaky nadpis se tu objevi, kdyby byl nejaky obycejny tak to by byla nuda

Reagovat
popltak

Jzs, však on ví, že ten nadpis je top. Jen na sebe chce zase strhnout pozornost, aby opět všichni věděli, že je tu největší tragéd.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Le Gunner

Reagovat
stas87

Ako ty pod BL. Takze hubu drz a do kouta si lehni.

Reagovat
popltak

Ty víš co máš dělat..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Usty

Reagovat
smazaný uživatel

Fakt té nenapadá nikdo kdo by mohl být větší traged než on?

Reagovat
popltak

Upřímně, na pár lidí jsem zapomněl.. ale díky, že ses připomenul.

Reagovat
smazaný uživatel

teď sto jenom potvrdil

Reagovat
popltak

Teď sto ...však nechoď na ty hodiny češtiny..

Reagovat
smazaný uživatel

Sak su z moravy ne !

Reagovat
TheAdy

Reagovat
Hokaido

Reagovat
TheAdy

Reagovat
Azazelo RD

Já třeba ty články otevírám jen kvůli nadpisům a související diskuzi.

Reagovat
smazaný uživatel

Kvuli nadpisum ty clanky otevirat nemusis.

Reagovat
smazaný uživatel

Ta veta pokracuje

Reagovat
SpartaOvenka

Jojo, příště článek bez nadpisu

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
TheAdy

Reagovat
fenixLFC

Anglie sice odevzdala spíš podprůměrný výkon, její fotbalisté však byli špatní pořád stejně...... to je teda pozitivum

Reagovat
smazaný uživatel

Stabilní výkon po celý zápas nevidíš mnohdy ani v mužské kategorii

Reagovat
ZB 07

Chválím, že se neopomnělo zmínit výborný výkon slovinského sudího. Takhle přesní kdyby byli všichni, tak ani není žádné video potřeba...

Reagovat
fantomas

Přišlo mi teda, že ta druhá žlutá za dive byla trošku na sílu, ale ty zbylý dvě

Reagovat
andrew96

Reagovat
Hurrikane

Ten sudí, který pískal večerní zápas, tak zrovna před ním musím smeknout. Snad tři karty za simulaci ve vápně a zrovna ten čtvrtý faul musel odpískat.

btw. Ano, měl jsem vsazené na Švédsko...

Reagovat
smazaný uživatel

Kde je teď ten/ta Tutoffka, která žvanila, jak je Slovensko ve fotbale lepší než ČR?

Reagovat
dextroza_m

A nejsou snad lepší? Ačko určitě a 21 jsou na tom asi podobně, vůbec bych nebral vítězství proti Bčku 4 : 1 nějak vážně...

Reagovat
misinho7

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Nepřijde mi, že by byl slovenský fotbal všeobecně na vyšší úrovni, než ten český. Ve prospěch Slovenska sice mluví o něco lepší výsledky jejich reprezentace. Podíváme-li se ovšem na výsledky českých/slovenských klubů v evropských pohárech, tak v této kategorii pro změnu zaostává Slovensko. A podle mého o dost znatelněji. České kluby v základních skupinách evropských pohárů v posledních pěti letech uhrály nějakých 60 bodů a dvakrát se probojovaly do osmifinále. Slováci za posledních pět let v žádné základní skupině žádného evropského poháru nefigurovali...

Reagovat
Bakary3

Zrovna s tim Murphym teda nesouhlasim, Mihalik uz toho sice mel dost a zacal vse kazit, ubranil se sam..

Ale Haraslin se pres nej dokazal prosazovat solidne, slo z ty strany dost centru, pak uz ho Murphy jen zoufale fauloval a urcite si oddychnul, ze uz byl konec...

Reagovat
Usty

Proto je tam ta závorka "(s výjimkou úplného závěru)"

Tam už Slováci dokázali Angličany přečíslit a Murphy jako křídelník nevěděl, co má dělat. V běžeckých soubojích a 1 na 1 ale do 80. minuty zahrál skvěle.

Reagovat
Bakary3

Ok

Reagovat
REPLIKATOR

Takovou penaltu nemůže zapískat

Reagovat
sk333

Chalobah a Tammy Abraham, vraj angláni Za pár rokov budu reprezentovať Chalobah Sierru Leone a Abraham Nigériu. Za England šancu v áčku nedostanú a tak využijú volanie starej vlasti..

Reagovat
sk333

Lobotku chce Slavia Praha. No neviem.

Reagovat
Largo

This was his sen!

Reagovat
TheTopFootbaler

Nadpis jednoznačně za .

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
OTASi

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele