Eurozápisník V. aneb Portugalce zařízl iberský Sandrokan

21.06.2017, 12:41
Názory a komentáře
Po včerejšku známe prvního postupujícího, který stylově vzešel z pyrenejského derby. Marco Asensio v barvách Španělska opět rozdával radost, tentokrát měl ovšem zápas La Roji jinačí hrdiny - dominantního středopolaře Saúla a střelce vítězné branky Sandra Ramíreze. Druhé utkání - a druhé, tentokrát balkánské derby - nabídlo mimořádně nervózní závěr...

Jak je už od roku 2012 naším pravidlem, EuroFotbal také pro tento turnaj připravuje pravidelné zápisníky s analytickými poznámkami našich redaktorů. Stejně jako před dvěma lety se za každým utkáním malého Eura ohlédneme ve třech bodech na zápas, přičemž v tabulce vypíchneme výrazné individuality.

Jedinou změnou je absence "hráče zápasu dle WhoScored.com", která je daná jednoduše tím, že statistický server tentokrát šampionát jednadvacítek nemapuje, tudíž nemáme kde čerpat nutnou inspiraci...





1) Aktivní Srbové ukázali, že neutralizovat Makedonce je vlastně hračka. Outsider turnaje má totiž jednu zvláštnost, která ho odlišuje od všech dalších účastníků turnaje: k útočení v podstatě vůbec nevyužívá křídelní prostory, protože podpora od beků neexistuje (pravák Murati si s balonem vyloženě vyká) a ofenzivní záložníci si to rádi ženou do chumlů uprostřed pole, kde s proměnlivým a zpravidla spíš jen dílčím úspěchem buď kurážně kličkují, nebo kombinují.

Po většinu času tedy prostě stačí mít ucpaný střed pole a Makedonci si neškrtnou, což platilo pro celý první poločas, kdy Srbové vrchem aplikovali okamžitý re-presink vysoko ve hřišti a jinak zdatného špílmachra Bardhiho - vedle jiných, méně zdatných Makedonců - tak tlačili do nesmyslně ukvapených nákopů na bezradné forvardy, kteří zpravidla na takové balony startovali se zpožděním a bez patřičné dravosti...

2) ... po přestávce však rázem pasivní Srbové pustili Makedonce do hry a málem pykali. V první půli byl trpaslík nebývale zaskočený a ostře kontrastoval se svým vlastním já z prvního duelu. Markoski s Babunskim sice techniky pobrali vrchovatě, s míčem se však příliš mazlili, sami sebe zaháněli do kouta, a byť mnohdy na balonu vypadali elegantně a nenuceně, ve skutečnosti tým tahali dolů, protože po pár krocích zjistili, že je nikdo nenásleduje, a že jsou v tom najednou dočista sami.

Takový byl tedy zhruba makedonský prvopoločasový mix: na jednu stranu si vzadu při rozehrávce vůbec nic nekomplikovali, na stranu druhou se vpředu bezútěšně zašmodrchávali. A k duhu jim nešlo ani jedno.

Po přestávce ale došlo k razantní změně: Srbové se suverénní první půlkou uspokojili. A ačkoliv je nutno podotknout, že se měli čím uspokojovat - oba stopeři se jim perfektně doplňovali (Jovanović skvěle četl hru, Veljković zase vládl vzdušnému prostoru) a nebýt Grujić chronický palič, bylo možná předčasně rozhodnuto - na svou neohroženost nakonec v kombinaci se střídáními soupeře divže nedojeli. Devatenáctiletý Gjorgjev spolu se sedmnáctiletým Elmasem si zdravě věřili na balonu, podnikali vertikální výpady, chodili do narážeček, a obecně tak vesměs oživili ten sympatický obrázek makedonské hry z otevíracího zápasu.

3) Srbové mají vpředu šikovné hráče, ale pouze Živković mezi nimi volívá správná řešení. Vážně, všimli jste si té Plavšićovy úchylky na dloubané balony, za obranu nebo jen na pár metrů? Nebo dokonce i jen pár metrů od branky, na zadní tyč, do mnohem horší palebné pozice spoluhráči? Právě Plavšićova překombinovaná, respektive složitá řešení jsou tak trochu pro tuto srbskou partu symbolická. Gačinović se párkrát taky provinil, levý bek Antonov (který vůbec není tak defenzivně laděný, jak se komentátor ČT snažil říct) si rovněž mnohdy krájel příliš velké sousto,...

A zrovna Plavšićova náročná rozehrávka potom také v první řadě stála za špatným, monotónním srbským přechodem do útoku v první půlce druhého dějství, kdy se po Djurdjevićovi a spol. v jednom kuse žádaly nesmyslné sprinty za obranu místo občasného zklidnění hry. Nějakým tím nadhledem totiž v srbském dresu zjevně oplývá pouze Andrija Živković, který se s balonem potkával hlavně před pauzou.

Živkovićův repertoár je přitom podstatně komplexnější a nevyzpytatelnější než jakýkoliv jiný srbský. Kmenový hráč Benfiky si je vědom toho, že jako levák na pravém křídle působí neortodoxně, a takového výchozího bodu využívá ku prospěchu svému i celého týmu. Srbskou útočnou fázi takhle podpíral diagonálami na Gačinoviće na opačné straně, ukrytými kolmicemi do záběhu pro Djurdjeviće i zakroucenými centry mířícími z hloubi pole přímo do vápna.

Všechny varianty štípaly. A právě Živković pak také navýsost výmluvně rozehrál standardku, po níž Srbové v závěru vyrovnali, aby ještě Makedoncům pořádně rozklepali kolena...

(td)





1) Škoda, že Portugalci neuhráli remízu, semifinále by si totiž zasloužily oba týmy, zatímco nyní drží trumfy v rukou Itálie s Německem. Samozřejmě, z pohledu českého fanouška je více než dobře, že svěřenci Ruie Jorgeho už nemohou dosáhnout na sedm bodů, ale upřímně - jak pravděpodobné je, že porazíme Itálii i Dánsko...?

V případě postupu obou celků ze včerejšího večerního zápasu pak budeme mít skutečné fotbalové štěstí. Španělé s Portugalci totiž bez nejmenších pochyb odehráli doposud nejlepší zápas celého Eura do 21 let. Vidět fotbal v tak vysokém tempu po celých devadesát minut a bez delších výpadků je samo o sobě mimořádné, celky z Pyrenejského poloostrova k tomu navíc přidaly technickou dokonalost.

Utkání mělo prakticky všechno, co si nezaujatý fanoušek může přát. Portugalci na soupeře vlétli s velmi vysunutým presinkem, který (těžko říct jak) dokázali udržet de facto až do třetího gólu Iñakiho. Španělé se s ním pak i přes počáteční potíže uměli vypořádat, protože i pod velkým tlakem a na pětníku zvládli rivala často vybagovat a dostat se z nebezpečného prostranství. Po nedávno skončeném brněnském Euru v malé kopané jsme měli možnost vidět dokonalou ukázku rysu, jež je pro tamější čutálisty typický.

Žádné bezmyšlenkovité odkopy, jaké předváděli například Angličané proti Slovensku, kdepak. Třeba Deulofeu i zády k bráně a u vlastního rohového praporku zachoval chladnou hlavu, míč zasekl, udělal kličku a nakonec vybojoval aut pro vlastní tým. A k tomu samozřejmě dobré individuální výkony a krásné góly. Pomohl navíc i jeden nezvyklý rys španělské hry, který rozeberu v dalším bodě. Fotbale, jásej!

2) Kombinace jižanské techniky a ostrovního přechodu do útoku Španělům velmi sluší. Dominance ve středu pole - tak typická pro týmy okolo Xaviho, Buquetse, ale i mladé výběry s Thiagem Alcantarou, Javim Martínezem nebo Iscem - už v posledních letech k úspěchu sama o sobě nestačí, což je do jisté míry i důvod výpadku kdysi zlaté španělské generace na dvou nedávných seniorských šampionátech. Proto je velmi svěží vidět, jak Celadésův výběr umí přepnout i do bleskového přechodu do útoku - zpravidla buď za pomoci individuální geniality Asensia, nebo chytrého pasu Ceballose.

Přestože měli Španělé v úvodu až nečekané potíže s presinkem Portugalců, s postupujícím časem toho začali využívat. Zvykli si na sílící tlak, dávali balony rychleji od nohy a naopak hledali prostory na svižné protiútoky. Nevídané, překvapivé, ale rozhodně pozitivní.

Konečně navíc zafungovala španělská pravá strana, byť Gerard Deulofeu dlouhé minuty ve své mizérii pokračoval. Až v závěrečné půlhodině se přidal k létajícímu Bellerínovi a nahrál na vítězný gól Sandra. Právě obránce Arsenalu nicméně zaznamenal oproti úvodnímu klání největší progres - což se dá přiřknout i potřebnému času na vybudování určité symbiózy ve vzájemné spolupráci.

3) Prostředek hřiště se znegoval tak nějak navzájem, což byl patrně portugalský záměr. Na rozdíl od zápasu se Srbskem povolal Jorge do základní sestavy Renata Sanchese na úkor křídelníka Dioga Joty. Portugalci tak posílili střed pole, drželi míč častěji na kopačkách (zhruba po 15, 20 minutách měli dokonce držení přes 60 procent), a vykořenili tak soupeře z jeho komfortní zóny. Jak zmiňuji výše, pověstná španělská kontrola hry byla tatam, což na nějaký čas Portugalsku stačilo k dominanci.

Při bránění se vrchní dvě portugalské linie srovnaly do trojic a poctivě presovaly - jako staženější falešná devítka byl přitom využíván kapitán Bruno Fernandes. Přechod do útoku pak Portugalci prováděli zpravidla bleskově přes pravou stranu Cancela nebo výtečného Podenceho (pokud v 57. minutě střídal z jiného důvodu než vyčerpané kondice, zaslouží Jorge zlynčovat) na opačné lajně. Právě obránce João Cancelo byl hlavní zbraní v tomto systému, kdy se Guedes často stahoval doprostřed, pročež na kraji vznikaly výrazné prostory.

Portugalcům se toho nedá příliš vytknout, možná snad s výjimkou občasných výpadků koncentrace, disciplíny a pomalého dostupování v okolí vlastní šestnáctky. Saúlův gól prostě přijít neměl, stejně jako zcela zbytečné žluté karty Fernandese a Semeda, kteří budou v posledním zápase s Makedonií hodně chybět.

(mu)

Autor: Tomáš Daníček, Marek Ustohal

Komentáře (66)

Přidat komentář
Le Gunner

Usty, dnes tě o ruku nepožádám...

Reagovat
Usty

Dnes žádej Toma

Reagovat
Ligter

Sandroka je hnedle uhlazenější

Reagovat
fantomas

Reagovat
Ligter

že je tohle celkově uhlazenější nadpis, než ten ve třetím Eurozápisníku, který byl trochu na sílu

Reagovat
fantomas

Aha njn, hluchý dny budou holt vždycky.

Reagovat
Ligter

v klidu úplně

Reagovat
Ferguson6

Srandokan

Reagovat
REPLIKATOR

Sádrokan

Reagovat
Spalovač šancí

To nějaká narážka na Emre Cana?

Reagovat
Puskas

spíše na Sandra Ramiréze řekl bych.

Reagovat
Kluivert9

Reagovat
smazaný uživatel

Spálil jsi i turecký slovník?

Reagovat
smazaný uživatel

"...určité symbiózy ve vzájemné spolupráci." Bacha na ti cizí termity, symbióza označuje spolupráci, ne jen soužití.

Reagovat
h8_sfatto

biologické soužití v rámci potřeby jeden druhého

Reagovat
Y.N.W.A

tu plynulost hry (fakt skvělej mač) Portugalců a Španělů umožnil i dobrej rozhodčí... nekouskoval, nepískal prkotiny, na který jsou jižani zvyklí a hned v úvodu jim vysvětil, ať zbytečně nepadaj, nemáchaj rukama a nevztekaj se... no a pak se hrál super fučes

Reagovat
Baronne

Reagovat
ZB 07

rozhodčí zatím celkově podávají vynikající výkony

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
PP

super fotbal.

Reagovat
Hurrikane

Ty názvy článků si zaslouží Zlatého Gregora

Reagovat
h8_sfatto

nebo Řehoře z Lázní Bohdaneč s obuchem

Reagovat
smazaný uživatel

Vám to příjde normální, že sem půlka lidí chodí kůli hejtování nebo vychvalování názvů článků? Ajo vlastně jde o klikání a o peníze.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Spalovač šancí

vrtěti psem

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Y.N.W.A

...a o zbytečný reakce, jako je ta tvá

Reagovat
fantomas

Ja bych to nazval jejich bojem. Pokud nemaj nic lepsiho na praci, tak prosim. My za extra kliky vazne nic nemame, delame to, pac nas to bavi a pac to podle nas k clankum takovyho typu celkem nalezi.

Reagovat
Puskas

Měl jsi mu poděkovat za klik:)

Reagovat
Pablos

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
smazaný uživatel

Už by to chtělo něco nového, když čtu ty nadpisy, tak se cítím za redakci trapně.

Reagovat
vacin

No aspoň konečně zjistíš jaký mají lidi pocity při čtení tvých příspěvků

Reagovat
smazaný uživatel

Na to, jakou mají španělé soupisku, hráli pěknou tužku. Ti tenhle turnaj nevyhrají. Žebráci.

Reagovat
smazaný uživatel

Ne. Fakt to není vtipné.

Reagovat
h8_sfatto

sandrokantor

Reagovat
Lifted

Srando

Reagovat
Zaschrona

Diky za clanek. Ten vitezny gol Spanelu byl hodne slusna kvalita. Snad se nam toho Ramireze po ME podari dotahnout, jako nahrada Romela nevim, ale urcite je zajimavy hrac, ktery se paradoxne spis hodi do PL nez do te spanelske hry, ktera se uplne casto takhle neprezentuje.

Reagovat
smazaný uživatel

Uz je zevraj nas

Reagovat
Zaschrona

Jen to nezakriknout.

Reagovat
smazaný uživatel

Docela smutný je, že Saúl se se svym potenciálem zakopává v takovym antifotbalovym týmu jako je Atlético... Upřímně, takhle dobře na balonu jsem ho v červenobílym hrát neviděl.

Reagovat
db18

Já bohužel jo.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ano, ten gól do vaší sítě po neskutečným sólu jsem taky viděl, ale to je jednou za 10 zápasů.

Reagovat
Fernando_Torres

takhle dobře tam právě hraje prakticky pořád a naopak svojí fyzičkou a schopností čistě odebírat balony se tam né že zakopává, ale naopak perfektně hodí

Reagovat
Phillipinho

Myslim si, ze by mu mohl dat Cholo ukoly stejny jako ma tady, protoze hraje fakt vyborne.

Reagovat
Hokaido

Druhé utkání - a druhé, tentokrát balkánské derby - nabídlo mimořádně nervózní závěr...

Fantomasi, nechybí ti tam náhodou čárka?

Reagovat
fantomas

Um, ne? Kde?

Reagovat
Masi

balkánské

Reagovat
fantomas

Tam carka neni nutna

Reagovat
Gazdo

Barcelona vraj chce podpisat paulinha... vedenie nase uz vazne nevie co od radosfi

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Gazdo

To je reakcia na?

Reagovat
FUnk

sadrokarton?

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
El Fáňos

iberiskeho Sandrokana bych jeste zkousl, ale BALKANSKE derby Portugalska a Spanelska uz nedam... zbytek nectu. spise bych preferoval kratsi clanky informativniho typu. jazykove oziveni neni v urcite mire spatne, ale toto je moc a navic spatne. text se uz moc vzdalil sve puvodni funkci a pisatel se pokousi o vytribeny slovnik, jimz nevladne.

Reagovat
Kily

takže sis přečetl první odstavec, špatně pochopil text, na základě toho usoudil, že přestaneš číst a pak v pohodě zhodnotil celý článek, nebo za posledních cca 20 minut někdo něco opravil?

Reagovat
El Fáňos

to spise ty jsi nepochopil smysl meho komentare.

Reagovat
Kily

já vidím to, že jsi se ve snaze kopnout si do EF parádně ztrapnil a teď se snažíš to jakože přehrát na jinou stranu

Reagovat
fantomas

Ještě tam je ty vole napsáno "tentokrát", ale ne...

Reagovat
Raul07

ty si trochu pomalejší viď

Reagovat
El Fáňos

Reagovat
Shevchenko

Víš vůbec že se hrály dva zápasy?

Reagovat
El Fáňos

uz je to opraveno

Reagovat
Kily

z vlákna začínajícího 21.06.2017 14:58 je poměrně jasné, že se někdy před osmnáctou hodinou nic neopravovalo

Reagovat
fantomas

Coze, co to zkousis? Takhle to bylo od pocatku, ty proste jen neumis cist

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele