Eurozápisník VII. aneb Slováci nadělovali gólů plnou oŠatku

23.06.2017, 11:10
Názory a komentáře
Špatné zprávy pro českou reprezentaci znamenají dvě suverénní výhry ve skupině A. Tu vyhráli Angličané poté, co neměli nejmenší problém se slabými hostiteli, přičemž na druhém místě končí Slováci s pořádně vylepšeným skóre poté, co třemi góly ponížili neúspěšné obhájce titulu ze Švédska...

Jak je už od roku 2012 naším pravidlem, EuroFotbal také pro tento turnaj připravuje pravidelné zápisníky s analytickými poznámkami našich redaktorů. Stejně jako před dvěma lety se za každým utkáním malého Eura ohlédneme ve třech bodech na zápas, přičemž v tabulce vypíchneme výrazné individuality.

Jedinou změnou je absence "hráče zápasu dle WhoScored.com", která je daná jednoduše tím, že statistický server tentokrát šampionát jednadvacítek nemapuje, tudíž nemáme kde čerpat nutnou inspiraci...





1) Poláci si to nejhorší na turnaji schovali na závěr. A měli přitom co překonávat. Tohle byl od pořadatelů naprosto příšerně odehraný turnaj, a to po lecjaké stránce. V první řadě asi té kombinační, neboť dvě přihrávky po sobě si dokázali párkrát vyměnit akorát pravý bek Kędziora s pravým křídlem Frankowskim - jediným jakž takž konzistentním Polákem vůbec. Ale co hůř, včera zároveň Poláci prohráli i drtivou většinu osobních soubojů, kde speciálně v konfrontaci s Chalobahem působili jako papíráci. A vše potom korunoval Jan Bednarek penaltou i vyloučením za kecy. Za stopera Poznaně měl přitom Southampton nabízet 6,5 milionů eur. I stejná částka ve zlotých se nyní zdá příliš.

Ve finále Poláci končí turnaj pocitově i statisticky jako nejhorší hostitelé malého Eura v tomto tisíciletí. Od milénia, kdy se zavedla skupinová fáze, totiž každý domácí tým - včetně Slovenska hned zkraje či Izraele roku 2013 - dokázal uhrát alespoň jednu výhru. (Nejblíže polskému kousku kuriózně byli Portugalci zpřed 11 let, pro které tři body vystřelil v nastavení posledního zápasu João Moutinho, na daném turnaji mimochodem doplňovaný Nanim, Quaresmou, Meirelesem... jak??).

Konkrétně včerejší výkon byl potom tak otřesný, že se na Poláky za dozoru legendárních internacionálů Bonieka s Tomaszewskim pískalo již závěrem první půle, aby si následně kouč Boothroyd za zdánlivě vyrovnaného stavu 1:0 dovolil už o pauze stáhnout a pošetřit Nathana Redmonda. Neomylně. Albionu stěží něco hrozilo.

Ve výsledku teď jistě bude celá polská fotbalová obec vrchovatě přetékat skepticismem, protože včerejší zahajovací jedenáctku z deseti jedenáctin tvořili reprezentanti domácí Ekstraklasy. A pokud má takhle vypadat tamní výkvět talentů, to se tedy mají naši východní sousedi na co těšit...

2) Angličané do turnaje správně dorostli a stávají se jeho černými koni. Pokud ve druhé půli zápasu se Slováky mladý Albion ukázal, že mu bude svědčit útočení do rozevřené obrany, teď to na jednu stranu potvrdil (viz druhý gól), ale také doplnil o konečně solidní, rozvážnou i nemálo odvážnou hru na balonu. Na hře Anglie byla tentokrát patrná větší dávka vertikality, drzosti, šikovnosti. Lewis Baker je čím dál sebevědomějším rozehrávačem a včera mu náramně svědčilo, že Boothroyd tentokrát nepostavil žádného klasického hrotového útočníka a nechal vpředu volně rotovat Swifta (asi nejcentrálněji ukotveného ofenzivního hráče), Graye, a nakonec i Jacoba Murphyho.

John Swift byl před turnajem leckým vzýván jako utajené eso Albionu a v prvních dvou zápasech byl natolik utajený, že žádným esem nebyl. Teď ale konečně ukázal potenciál. Ačkoliv se patrně zasadil o překonání rekordu Aarona Ramseyho v nadbytečných patičkách na jedno utkání, jeho nevyzpytatelnost a pohotovost zároveň dělala Polákům ohromné problémy. A Swift nebyl jediným, kdo šel výrazně nahoru; Chalobah konečně jaksepatří dominoval středu pole a Chilwell si na levém beku troufal jako nikdy.

3) Jak je vůbec možné, že má Ward-Prowse na kontě jediný seniorský start? A to ještě teprve z března tohoto roku, v přátelském duelu s Anglií, kdy střídal Jakea Livermorea na posledních osm minut? Dlužno dodat, že nepoměrně obyčejnějšího a méně kvalitního Jakea Livermorea, který svými třemi šancemi za anglické áčko jedině dokumentuje všeobecný nedostatek alternativ do středu pole.

Ward-Prowse přitom nezosobňuje žádnou z nouze ctnost, ba naopak. Ve druhém utkání zde právě jeho pohotový, až geniální pas do strany umožnil klíčovou branku Redmonda a de facto zlomil Slováky. Takový moment překvapení v hloubi pole, umožněný skvělým prostorovým viděním, které Ward-Prowse prokazuje dennodenně, přitom Angličanům hnedle třeba na loňském Euru ukrutně scházel.

A co jim scházelo zhruba podobně, to byl schopný exekutor standardních situacích - což je opět shodou okolností výsostní disciplína odchovance Southamptonu. Včera tedy sice Poláci bránění standardek vyloženě sabotovali, když dvakrát nechali hlavičkovat nepokrytého stopera Mawsona, ovšem čtyři rohy v první půli a čtyři hlavičky spoluhráčů - to je jednoznačně chvályhodná vizitka exekutora. Exekutora, na jehož místě ve Francii stejné situace zahrával Harry Kane. No co víc k tomu říct?

(td)





1) Kam se poděla pověstná švédská organizace a disciplína? Svěřenci Håkana Ericsona byli ve čtvrtek večer naprosto k nepoznání. Na hřišti v jejich řadách zavládl nekontrolovaný chaos, který se hlavnímu lodivodovi za celých 90 minut nepodařilo vůbec nijak vyřešit.

Byla to vskutku tristní podívaná - Švédové se obvykle mohou pyšnit precizní organizací a kompaktností svého obranného bloku, kvůli čemu se proti nim soupeřům jen velmi těžce prosazuje. Slováci však obrannými řadami svého soupeře pronikali jako nůž máslem - tu předvedli povedenou kombinaci podél postranní čáry, o minutku později zase úřadovali v samotném srdci defenzivy severského týmu.

Úřadující šampion v této věkové kategorii měl v celém zápase jen jednu ucházející pasáž hry - to když zkraje druhé půle Slováci trochu usnuli na vavřínech a jejich soupeř tak okamžitě převzal iniciativu. Jenže v téhle zhruba desetiminutové pasáži se Švédům snížit nepodařilo, načež se hra vrátila do zajetých kolejí z poločasu prvního. Hrůza, bída, děs - zhruba tak by se dal charakterizovat výkon party okolo kapitána Olssona.

2) To Pavel Hapal může být naopak nadmíru spokojený. Jeho ovečky totiž předvedly výkon na hranici svých možností, který se rozhodně řadí k těm vůbec nejlepším na šampionátu. Slovenští fotbalisté zaujali převážně tím, jak umně dokázali kontrolovat a dominovat středu pole. Vůbec by neškodilo, kdyby se ze čtvrtečního výkonu Slováků něčemu přiučili i čeští fotbalisté.

Vůbec herní systém slovenského výběru působí dosti atraktivním dojmem. Po krátké kombinaci ve středu pole obvykle přichází diagonála na jednoho z křídelních hráčů, kteří se následně pokouší o individuální průnik, případně spolupracují s nabíhajícím krajním obráncem. Tato taktika na úzký obranný blok Švédska platila vážně náramně. Severský tým sice uzavírá prostory uprostřed pole, nicméně na krajích mají jeho soupeři daleko více času a prostoru a je jen na nich, jestli jej správně využijí. Slovákům se to podařilo doslova výtečně.

3) Tři branky v síti Antona Cajtofta znamenají komplikaci i pro ostatní národní celky. Protože Anglie porazila Polsko, dosáhli Slováci "pouze" na druhé místo ve skupině, odkud vzhledem k formátu celého turnaje postoupí jen ten nejlepší celek ze všech skupin. Dá se docela směle odhadovat, že i ostatní dva týmy na druhých místech dosáhnou na šestibodovou hranici, tudíž bude o postupujícím rozhodovat rozdíl ve skóre. Portugalci i Češi (případně Italové) mají před posledním duelem ve skupině rozdíl ve skóre nulový, což znamená jediné - pokud chtějí mít naději na postup, nestačí jim poslední utkání jen vyhrát, nýbrž tak musí učinit minimálně třígólovým rozdílem. V opačném případě se totiž se šampionátem rozloučí a do semifinále proklouznou právě reprezentanti slovenského výběru.

(vs)

Autor: Tomáš Daníček, Víťa Srp

Komentáře (117)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Nic moc nadpis.

Reagovat
smazaný uživatel

Ty kdybys čas věnovanej hejtování zdejších titulků věnoval chození do posilovny, tak už seš korba jak Arnold (a ne Maximilian)

Reagovat
Milan.B

by mal nohy jak Tom Platz

Reagovat
Euphael

AC

Reagovat
Mrvinho

Karviná

Reagovat
Azazelo RD

Nicméně "kvalitu" titulků by to nezvedlo.

Reagovat
Le Gunner

To sice ne, ale pravdou je, že oba dva poslední dobou ztrácíte šťávu, což je pro EF škoda.

Reagovat
Azazelo RD

Víš jak, začal jsem chodit do posilovny a na vtípky nemám čas.

Reagovat
Le Gunner

Reagovat
db18

Nebo by aspoň mohl zprovoznit owny search...

Reagovat
ZB 07

Reagovat
Tigerinho

Reagovat
fabec1222

Reagovat
Milan.B

uz zhrabol cash a sere na to

Reagovat
Euphael

AC

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Ed_Hazard

Reagovat
kvasha16

Reagovat
REPLIKATOR

Už to mělo být spuštěný čtyři minuty, ty magore

Reagovat
Ligter

hlavně, že má pivo

Reagovat
Posledni Kovboj

zkurvenej kelt

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
popltak

Divím se, že to jde, ale kvalita tvých výplodů klesá stále hlouběji i pod úroveň kubajse.

Reagovat
smazaný uživatel

O mrtvych jen v dobrem

Reagovat
smazaný uživatel

A kam klesa "kvalita" tvojich vyplodov? Myslim ze pod uroven mna,kubajsa, vrabejku a i.

Reagovat
fenixLFC

Tentokrat suhlas, netusim ci sa toto spojenie pouziva v cesku alebo na slovensku ale je hrozne

Reagovat
celeb

Reagovat
Emmett Brown

Slabé aj na Daníčka

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
kattos

Dej už pokoj

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
patas92

"Švédové po Lobotkomii"

Reagovat
smazaný uživatel

Pobavilo ale pár dní zpatky

Reagovat
patas92

Už tu něco podobného bylo, jo? Právě mi přišlo divně, že to ještě nikoho nenapadlo

Reagovat
smazaný uživatel

Bylo a mělo to uspech takze slávu vyžral nekdo jiny

Reagovat
johan14

Pekne napísané, ja tam všetko aj vyhliadky na postup, ktoré sú pre Slovensko výborné. Nech už to dopadne hocijako, kto postúpi z 2. miesta, ten si to plne zaslúži, naši sokolíci postavili latku poriadne vysoko.

Reagovat
BílíAndelDrcKo

Každopádne pre Čechov a Portugalcov je "vyhoda" že vedia do čoho idu. Prakticky obaja musia dat 4 goly a vôbec im nevadí jeden inkasovat. Čiže dokial neinkasuju tak sa možu maximalne sustredit na ofenzivu.

Reagovat
Ferguson6

a pokiaľ inkasujú, tak na čo by sa mali sustrediť?

Reagovat
BílíAndelDrcKo

tak ak inkasuju už si nemožu dovolit mat otvorenu obranu lebo 2 goly znamenaju že musia strelit o jeden viac. Ak inkasuju 1 nič to pre nich neznamená stále potrebuju štyri.

Reagovat
Le Gunner

Na výhru musíme jít tak či onak, na což budou Dánové připravení... Němci proti Talošům, to bude více taktické...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
forma

OT: proč absolutně ze všech turnajů (MS,ME,ME21 atd.) udělali naprosté hovno ? Ať už systémem jakým se hrají nebo počtem týmů ... je vlastně někde nějaké uspokojivé vysvětlení od jakékoliv "kompetentní" osoby ?

Reagovat
BílíAndelDrcKo

pretože turnaje nerozširuju z hladiska športových dôvodov ale len z hladiska ekonomicky najvýhodnejšieho.

Reagovat
forma

Takže škvára ... super. Díky.

Reagovat
smazaný uživatel

money money money

Reagovat
Mrvinho

Reagovat
Pipo123

Najlepšie bude ak nepostúpime, pretože Španielsko dá každému výprask, tak radšej nech ho dostane Česko než Slovensko

Reagovat
smazaný uživatel

Pekná blbosť. Môže sa stať čokoľvek a keby sme aj dostali výprask, tak predsa stále hráme o 3. miesto.

Reagovat
db18

Letos se o třetí flek nehraje, ne?

Reagovat
smazaný uživatel

Ne ? Tak to je škoda. Myslel som, že áno

Reagovat
smazaný uživatel

O 3. místo se nehrálo snad nikdy ne ?

Reagovat
db18

http://www.eurofotbal.cz/mistrovstvi-evropy-do-21-let-2011/reportaz/cesko-belorusko-261528/

Ale nebylo to o medaili, ale výhradně o postup na LOH a kdyby ze skupiny tehdy postoupila Anglie, tak se to taky nehrálo...

Reagovat
smazaný uživatel

No jasný ale o medaili si nepamatuju že by se v tomhle formátu kdy hrálo.

Reagovat
zgeroTT

Na me 2001 u nas sa o 3 miesto hralo.

Reagovat
johan14

Išlo o postup na olympiádu.

Reagovat
zgeroTT

Neislo. Postupovali styria.

Reagovat
smazaný uživatel

O 3. miesto sa v sutaziach Uefa nehra

Reagovat
db18

V případě nepostupu Slovenska by se Španělskem hráli Němci a Češi/Portugalci by hráli s Anglií.

Reagovat
BílíAndelDrcKo

presne tak

Reagovat
Pipo123

Aha, tak to by bolo pre Česko reálne viac

Reagovat
smazaný uživatel

Takže je vlastně v zájmu všech aby Češi postoupili. Slováci to tedy zase posrali a historie se opakuje (1938, 68, 93...)

Reagovat
db18

Reagovat
vladis271

Co sme pisrali v 68? V 38 to pisral benes s spojenci. My sme to posralu az vytvorenim slovakstatu.

Reagovat
smazaný uživatel

Jsem rád že ses chytnul .

Sorry, v 38 ne ale až o rok později.

Reagovat
Ferguson6

Tak zase ako to posrali Česi v 46. a 48., to neprekonáme nikdy.

Reagovat
Emmett Brown

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
El Campeon

Reagovat
smazaný uživatel

Přiznám se že jsem celkově proti těm nadpisům a hodně mě to otravuje a kazí dojem ze čtení. Ale objektivně říkám, že chápu že to může někomu připadat vtipný když je to povedený. To ale rozhodně není tento případ. To vám to nepříjde trapný už v ten moment kdy něco takovýho vymyslíte?

Reagovat
fantomas

Otravuje a kazí dojem ze čtení

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Mě to přijde jak takový ty trapný názvy bulvárních článků aby na to někdo klikl Ale tak dá se to přežít.

Reagovat
ZB 07

Reagovat
nani92

Mne napríklad tvoj komentár kazí dojem z čítania ostatných komentárov, co s tým urobíš?

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Zaschrona

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
kilobyte

Tady ale nikdo články nečte

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
johan14

Tu to máte, ako to bude:

Semi-finals

27 June 2017

18:00

England Semi-final 1 Runner-up Group B/C or Winner Group C

Stadion Miejski, Tychy

27 June 2017

21:00

Spain Semi-final 2 Runner-up Group A or Winner Group C

Stadion Cracovia, Kraków

Takže je jasné, že:

Ak postúpi Slovensko tak hrá proti Španielsku v Krakowe o 21:00

Ak postúpi Portugalsko alebo Česko, tak hrá proti Anglicku v Tychach o 18:00

Víťaz C bude hrať v každom prípade s víťazom skupiny.

Reagovat
Lamskej#RMCF

no všechna čest slovákům..ovšem ta skupina nebyla bůhví jak silná...měli sme smůlu no

Reagovat
REPLIKATOR

haluzáci

Reagovat
Majk91

Usporiadatelska krajina, obhajcovia titulu, ktory skoncili v kvalde pred Spanielmi a Anglicko. Vobec to nie je silna skupina

Reagovat
Lamskej#RMCF

Anglie je vždycky jen jméno a kdo vidí jejich výkony...Švédi to sice vyhráli, ale je snad vidět co hrají ...a Poláci ?..ale notáák :D ...oproti naší skupině je to nebe a dudy...

Reagovat
smazaný uživatel

Anglicanom nehraju najlepsi, ale to iste aj nemcom. Poliaci su domaci a maju lepsi tim ako dani. Svedi neprehrali vyse dva a pol roka sutazny zapas a v kvalifikacii boli pred spanielmi. Zda sa ti ze je to stale slaba skupina ?

Reagovat
Ed_Hazard

Reagovat
REPLIKATOR

ušatku

Reagovat
maxton

OT: Expresska: 14:33 Man Utd přetáhne Juventusu vrchního skauta.

.

.

.

to je hnus

Reagovat
vladis271

Portugalsko dnes piskaju slovaci? :DDD

Reagovat
JackDaniels.

Reagovat
BílíAndelDrcKo

len či sa tak budeš smiat ked im Kružlaik uzna 2 goly čo byt nemali #NeberUplatkyNeboSeZTohoZblázníš

Reagovat
vladis271

Ono je to napucu pre nas.si r daju nieco pirtugalcom aby sa vyhli ukazovaniu prstom.

Reagovat
smazaný uživatel

Borci, proč se vlastně říká Slovákům "Čobolové"? Z čeho to vychází? Díky.

Reagovat
smazaný uživatel

ono to vlastne vzniklo z anglického slova "clever", tzn. bystrý, umný, inteligentý či chytrý, čiže čobol...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
nani92

nezvládli ste, že tento hit https://www.youtube.com/watch?v=v31ijyHlGHc u vás viedol všetky hitparády

Reagovat
Tom_Brady_je_Bůh

Vzniklo to na vysokych skolach kde ceske holky su boli a budu hotove zo slovenciny, tak zavistlivy cesky junaci zacali oznacovat slovakov ako: ,,Ti, co boli z nasimi holkami,,

Reagovat
Ed_Hazard

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
johan14

Major Terazky ti niečo hovorí? Ak nie, tak škoda vysvetľovať.

Reagovat
smazaný uživatel

Čo bolo to bolo . Jako tušil jsem, že by to tohle být mohlo, ale nevím, do jakého období se pojem "Čobolové" datuje. Jestli třeba nevzniknul ještě dříve.

Reagovat
andrew96

Nadpis Tady asi nikdo neví, co je ošatka.

Reagovat
fantomas

Taky sem měl to podezření

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele