Bundesliga souhrn - 5. kolo

14.09.2007, 22:29, aktualizováno 16.09.2007, 21:59
Komentáře a souhrny
Bayern Mnichov sice stále vede tabulku německé Bundesligy, ale jeho suverenita z úvodu sezóny je zřejmě pryč, bavorský velkoklub remizoval druhý zápas v řadě, tentokrát doma se Schalke. Druhý šlágr kola měl naopak jasného vítěze, Dortmund přehrál Brémy 3:0. Mistrovský Stuttgart porazil Cottbus a v tabulce si hodně polepšil, hodně vysoko se v tabulce stále drží Bielefeld (porazil Rostock) a Frankfurt (porazil Hamburk).
Borussia Dortmund - Werder Brémy 3:0
Branky: 22. Mladen Petrič, 29. Diego Fernando Klimowicz, 32. Mladen Petrič
V místy zákeřném utkání ukázal Dortmund svou sílu a díky produktivní desetiminutovce Brémy přejel. Ve 22. minutě vybojoval míč Klimowicz, Dedé jej nádherně poslal Blaszykowskimu, který vyzval Petriče ke skórování. Polský záložník o chvíli později vysunul za obranu Kliowicze a ten se také nemýlil. Povedenou desetiminutovku korunoval skvostný pas Dedého a následné přesné zakončení Petriče. Brémy se na hřišti hledaly. Jen v úvodu zahrozil hlavičkou Mertesacker a zhruba po hodině hry vyrážel střelu Sanoga Ziegler. Jinak hru kontroloval domácí Dortmund. Hosté nezvládli vyhecovaný zápas. Vynervovaný Diego byl raději stažen, přesto to na hřišti stále jiskřilo. Naldo nebo Blaszykowski mohou za své chování čekat postihy od disciplinární komise, jediným vyloučeným byl pohříchu Andreasen, který tvrdě fauloval Krusku.
více informací
VfB Stuttgart - Energie Cottbus 3:0
Branky: 53. Cacau, 78. Henrique Ewerthon, 82. Mario Gomez
Úřadující mistr se, zdá se, konečně chytil. Dosud to bylo ze strany Stuttgartu trápení, což pokračovalo i po většinu zápasu. Až v závěru přálo domácím i štěstí a dost možná protrhli sérii matných výkonů a střeleckého trápení. V první půli měl dvě šance Khedira, tu největší však Cacau, kterého skvěle vychytal Piplica. Vytouženého gólu se Stuttgart dočkal v 53. minutě. Obrana hostí nechala volného Cacaua a ten hlavičku umístil přesně k tyči. Stejný hráč se za chvíli uvolnil i do sólového nájezdu, Piplica však zakročil. S domácími mohlo být zle, kdyby Rost využil jedinou větší šanci Energie. Sám před Schäferem však prováhal vhodný moment k zakončení a byl vytlačen do zámezí. Poté už přišli šťastné chvíle Stuttgart. Baumgart v tísni nešťastně ukopl míč k Ewerthonovi a ten potvrdil tři body. V závěru pak přidal třetí branku hlavou Gomez po centru Ewerthona.
více informací
Bayern Mnichov - Schalke 04 1:1
Branky: 54. Miroslav Klose - 36. Ivan Rakitič
Ve šlágru kola se nakonec body dělily. Bayern byl lepší jen na začátku, poté se už hrál vyrovnaný fotbal. Oba celky ukázaly, že jsou hodně silné a letos nemohou pomýšlet na jiné, než nejvyšší příčky.

Hlavně Toni s Ribérym byli vidět v první půlhodině, kdy bylo Schalke pod tlakem. Italský útočník nejdřív po centru Lella hlavičkoval vedle, po Ribéryho výborné přihrávce se špatně zorientoval a netrefil Neuerovu branku. Oba dva pak hezkou kombinací připravili střeleckou pozici pro Lella, jenže ten předvedl jen slabou střelu. Toni ještě zahrozil nebezpečným volejem, to už se však do hry začali dostávat i hosté. Po Rafinhově centru vytáhl Rakitičovu hlavičku pozorný Kahn, z další akce už Bayern inkasoval. Rakitič zatáhl míč před vápno, po Asamoahově zpětné přihrávce vystřelil a balon i díky jemné teči skončil za Kahnem, který měl zakrytý výhled. Hosté byli při chuti a málem brzy přidali další branku. Bordon však hlavičkoval do boční sítě a Rakitičovo sólo po perfektní nahrávce Kuranyiho zlikvidoval Kahn.

Druhý poločas začal očekávaným tlakem Bayernu. Hosté mu však poměrně dobře odolávali, jenže přišla 54. minuta. Po přímém kopu Ribéryho brankář Neuer zneškodnil pokus toniho, míč se však dostal k nekrytému Klosemu a ten hlavičkou do odkryté brány pohodlně vyrovnal. Reprezentační kanonýr málem brzy přidal druhou branku, v nepřehledné situaci mu však v poslední chvíli míč ukopl Westermann. Iniciativu na chvíli opět převzali hosté. Rakitič se snažil z dálky překvapit Kahna, ten byl pozorný. Domácí brankář o chvilku později potřeboval trochu štěstí, aby tečovaný přímý kop Pandera skončil o pár decimetrů v zámezí. Na hřiště se mezitím dostali oba Altintopové a Allianz Aréna tak sledovala bratrský souboj dvou tureckých hráčů. Domácí Hamit mohl rozhodnout, ale po Kloseho přihrávce těsně minul. Hráči Bayernu se zlobili, když se po stažení Kloseho Rafinhou nekopala penalta, v závěru však byli rádi že neinkasovali. Schalke zafungoval nacvičený signál při rohu. Pander kopl míč přesně tam, kde ho tušil Bordon, jenže brazilskému obránci scházely před prázdnou brankou centimetry.
více informací
Bayer Leverkusen - VfL Bochum 2:0
Branky: 62. Karim Haggui, 88. Manuel Friedrich
Nejsledovanějším mužem utkání byl bezesporu Theofanis Gekas, který loni zářil v dresu Bochumi. Letos už je hráčem Leverkusenu a nechyběl v sestavě proti svému bývalému klubu. Zápas se mu ale příliš nepovedl a byl v průběhu druhé půle vystřídán. Domácí chtěli potvrdit zlepšení výkonů, jenže se jim to dlouho moc nedařilo. V první půli je potrápil hlavně Bechmann, který měl tři dobré šance. Za domácí mohl skórovat hlavou Barnetta, ale ani on nepochodil. Po změně stran se na Schneiderovi vyfauloval Pfertzel a domácí začali tlačit. Brzy se také gólově prosadili. Schneider kopal přímák, míč ve zdi tečoval Dabrowski a na změnu směru letu míče dokázal nejlépe zareagovat domácí Haggui, Laštůvka byl bezmocný. Hostující brankář se vyznamenal až po Schneiderově technickém pokusu. V 88. minutě však Laštůvka špatně vyběhl a hlavičkující Friedrich potvrdil zisk tří bodů pro domácí Leverkusen.
více informací
1. FC Norimberk - Hannover 96 2:2
Branky: 60. Zvjezdan Misimovič, 89. Marek Mintál - 12. Mike Hanke, 39. Mike Hanke
Remíza sice znamená ztrátu dvou bodů, zápas proti Hannoveru však může pro Norimberk hodně znamenat. Za prvé – domácí se oklepali z dvoubrankového manka. A zadruhé – prosadil se konečně Marek Mintál, který se poslední dobou trápil. Hosté nebyli moc vidět, ale už v půli vedli o dva gól. Dvakrát se totiž hlavou prosadil Mike Hanke. Poprvé ukázkově po rohu, podruhé s trochu štěstí stál na správném místě. Norimberk celý zápas tlačil, hráči však spalovali šance. Mintál hned v úvodu i díky faulu Tarnata minul, po faulu Kleineho na Charistease se měla hopat penalta, rozhodčí však nepískal. Stejnou křivdu museli strávit po faulu na Hankeho i hosté. V posledních okamžicích první půle pak Mintál trefil tyč. Na lepší časy se domácím začalo blýskat v 60. minutě, když se do odraženého míče hezky položil Misimovič. Následovaly další tutovky, a také vyloučení Schulze, vyrovnání však ne a ne přijít. Až v 89. minutě se zadařilo. Odražený míč se dostal k Mintálovi a ten jako za starých časů přesnou střelou k tyči skóroval.
více informací
Arminia Bielefeld - Hansa Rostock 4:2
Branky: 31. Victor Agali (vl.), 50. Christian Eigler, 55. Christian Eigler, 59. Artur Wichniarek - 47. Enrico Kern, 63. Kai Bülow
Arminia zahájila sezónu výborně a pohybuje se na vrcholu tabulky, zápas s Roztockém proto měl být jasnou záležitostí. V první půli se však domácí trápili. Pomohl až přímý kop Böhmeho, který nešťastně tečoval mimo dosah vlastního brankáře hostující Agali. Po změně stran už Bielefeld svého soupeře přehrál, nutno podotknout, že i díky velkým hrubkám obrany Rostocku. Hosté však ještě začali druhou půli dobře. Po autu Rydlewicze Kern kopl míč zády k bráně přes hlavu a vstřelil nádherný gól. Jenže chyby Orestese a Bülowa nabídly domácím dvě vyložené příležitosti, se kterými si Eigler dokázal spolehlivě poradit. Mladý útočník korunoval svůj výkon v 59. minutě. Nedůrazného Orestese obral o balon a počkal, až mu naběhne Wichniarek, který následně jeslemi pokořil Wächtera počtvrté. Kosmetickou úpravu výsledku zařídil po jemné teči přímého kopu Bülow.
více informací
Eintracht Frankfurt - Hamburger SV 2:1
Branky: 8. Alexander Meier, 87. Alexander Meier - 82. Rafael van der Vaart (pen.)
Eintracht už v letošní sezóně ukázal, že v závěrech zápasů je silný, proti Hamburku tak domácí vydřeli výhru. Brzký gól Meiera, který zužitkoval perfektní akci Streita s Weissenbergerem, posadil Frankfurt na koně. Hamburk musel tlačit a to se hostům příliš nedařilo. Naopak blízko skórování byl Streit a Weissenbergerův centr musel z brankové čáry vykopávat Kompany. Jedinou větší šanci měl de Jong, ale Pröll jeho hlavičku vyrazil. Až v závěru začaly padat branky. Po dvojnásobném držení ve vápně proměnil penaltu Van der Vaart, to však nebyl konec. Do role dnešního hrdiny se totiž pasoval Alexander Meier. Takřka z nemožné pozice, zády k bráně a ještě na rohu vápna, se opřel do míče a ten skončil k překvapení všech přesně u tyče.
více informací
VfL Wolfsburg - Karlsruher SC 1:2
Branky: 21. Jacek Krzynowek - 63. Mario Eggimann, 79. Christian Eichner
Ani Felix Magath zatím nedokázal probudit tápající Wolfsburg. Domácí přitom měli nakročeno proti nováčkovi z Karlsruhe k výhře. Po rychlé rozehrávce za faul se k míči dostal Krzynowek a před vápnem zvolil nejlepší řešení – přesnou střelu k tyči. Zbytek poločasu dohrál Wolfsburg s přehledem, pouze Carnell zahrozil prudkou ranou. Domácí byli lepší a blízko branky byl Boakye, zblízka však zády k bráně přestřelil. Po změně stran se však poměr sil na hřišti náhle změnil a na domácího brankáře Jentzsche se začal valit jeden útok za druhým. Tutovku Tomka musel vlastním tělem odvracet Josué, Görlitz pak zblízka přestřelil. Netrvalo to však dlouho a domácí byli za svou pasivitu potrestání. Nejdřív si na přímý kop nejlépe naskočil Egimann a hlavou vyrovnal. Snahu Karlsruhe korunovala nenápadná akce po které Eichler hlavou zamířil přesně k tyči.
více informací
MSV Duisburg - Hertha Berlín 1:2
Branky: 78. Klemen Lavrič - 61. Marko Pantelič, 70. Marko Pantelič
Oba týmy se netajily ambicemi vyhrát důležitý zápas, všechny body nakonec bere Hertha. Domácím se vymstily zbytečné chyby, které soupeř dokázal potrestat. Úvod utkání patřil Duisburgu. Po hezké kombinaci zakončoval Ishiaku, mířil do boční sítě. Nevedlo se ani Maiconovi, jehož tečovaná střela se takéž mezi tři tyče nevešla. Hosté zahrozili dvakrát Panteličem, avšak také bez gólového efektu. Skóre se měnilo až ve druhém poločase. Domácí Tararache ztratil míč ve středu hřiště, Gilberto jej rychle poslal Panteličovi a ten díky teči Santose překonal brankáře. Hertha záhy vedla o dvě branky, a znovu s přispěním štěstí. Chahedův centr prošel až k Panteličovi, do jeho střely se vložil Lamey a domácí gólman na jeho pokus opět nedosáhl. Duisburg pak soupeře zatlačil, ale domácí vstřelili jen jednu branku. Po Williho centru se ukázkově hlavou prosadil Lavrič.
více informací
Tabulka
 týmzápasyvýhryremízyporážkyskórebody
1.Bayern Mnichov532012:211
2.Arminia Bielefeld531111:810
3.Eintracht Frankfurt53117:510
4.Borussia Dortmund53029:79
5.Hertha Berlín53027:69
6.Karlsruher SC53026:69
7.Bayer Leverkusen52216:28
8.Schalke 0451409:67
9.VfB Stuttgart52127:67
10.Hamburger SV52125:57
11.VfL Bochum52128:97
12.Hannover 9652127:97
13.Werder Brémy52125:107
14.MSV Duisburg52038:76
15.1. FC Norimberk51225:75
16.VfL Wolfsburg51137:94
17.Energie Cottbus50232:92
18.Hansa Rostock50053:110

Autor: Radim Šantrůček

Komentáře (3)

Přidat komentář
HOST*Arne

BVB dobře, i bez Freie jim to jde. jsem docela dost zvědav, kdo bude za Dortmund chytat za týden v Berlíně...

Reagovat
smazaný uživatel

Ziegler chytal dobře, ale měl dost kliku, že mu to vždy házeli přesně na efekt.

Reagovat
HOST*Arne

včera určitě ano. v těch dvou předchozích ale nevím, viděl jsem jen sestřihy a tam působil docela jistě. každopádně jeho bilance 3/0 oproti Weidenfellerovi 2/7 působí určitě lépe, ač je to možná zavádějící

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele