Bundesliga souhrn - 21. kolo

22.02.2008, 22:37, aktualizováno 24.02.2008, 19:39
Komentáře a souhrny
Werder bez vyloučeného Diega prohrál ve Frankfurtu a druhému Bayernu tak nabídl další příležitost odskočit na čele tabulky na šest bodů, ten ji však po remíze Hamburkem nevyužil. Po výhře nad Schalke Brémám dýchá na záda Leverkusen, výhry z minulého kola potvrdily Stuttgart a Dortmund, Norimberk pouze remizoval s Cottbusi...

VfL Bochum - Hannover 96 2:1

22.02.2008 20:30

Góly: 30. Steve Cherundolo (vl.), 52. Benjamin Auer - 47. Mike Hanke

Hannover musí stále čekat na první bundesligové vítězství v tomto roce a místa, která zaručují postup do poháru UEFA se mu ztrácejí před očima. V předehrávce 21. kola podlehli hráči trenéra Dietera Heckinga v Bochumi 1:2 a zůstávají na devátém místě.

Vlastní gól Stevena Cherundola (30.) a trefa Benjamina Auera nadělily Bochumi první domácí vítězství od 24. listopadu. Mezi tím se Mike Hanke postaral v 47. minutě o vyrovnání hostí. Bochum se přechodně vyhoupla na 11. místo v tabulce a vzdálila se tak sestupové oblasti.

Obě mužstva začala bojovně, herně ale zaostávala. Hannover se snažil o držení míče, ovšem zakončení chybělo. Mike Hanke, jediný na hrotu, dostával ze zálohy málo podpory. A tak se hostům nedařilo vytvořit si proti kompaktní Bochumi gólové příležitosti.

Domácí se dostávali do hry postupně. Již ve 13. minutě měl první gólovou šanci Benjamin Auer. O centimetry minul míč, který mu centrem poslal ze středu Marck Pfertzel a pět minut na to nestačil trefit míč, který mu z ostrého levé strany poslal Stanislav Šesták.

V 30. minutě šli domácí do vedení. Bochumský kapitán Tomasz Zdebel ukázkově uvolnil Šestáka, který šel sám na brankáře Enkeho. Ten stačil střelu vyrazit, ale míč mířil přímo na nabíhajícího obránce Cherundola a odražen od jeho nohou padl do vlastní brány.

Po výměně stran poslal trenér Hecking na hříště další dvě ofenzivní posily Benjamina Lautha a bývalého hráče Bochumi Vahida Hašeimiana. Již po několika sekundách druhého poločasu se naskytla Hannoveru příležitost k vyrovnání. Ale Christian Schulz ztroskotal na gólmanu Laštůvkovi. Lépe se dařilo o pár minut později Hankemu. Tarnat poslal dlouhý centr na Viniciuse na pravou hranici šestnáctky. Ten našel volně stojícího Hankeho a přihrál mu na vyrovnávající hlavičku.

Bochum se z šoku vzpamatovala rychle, za pár minut znovu vedla. Na pravém křídle se k míči dostal výborný Stanislav Šesták, z ostrého úhlu ukázkově nacentroval do malého vápna, kde se nejlépe prosadil Benjamin Auer a hlavičkou poslal míč za Enkeho záda. V průběhu zápasu ještě inkasoval Šesták pátou žlutou kartu po srážce s brankářem Enkem a nebude tak Bochumi k dispozici v příštím zápase proti Bayeru Leverkusen.

Hra nabrala na rychlosti, při které se Hannover snažil o vyrovnání a Bochum o kontry. V 77. minutě měl ještě Šesták na kopačkách další gól, když sám bežel na bránu hostí, minul ovšem pravou tyč o pár centimetrů. Hektický zápas plný napětí tak skončil zaslouženým vítězstvím domácích.

Více informací k zápasu

VfL Wolfsburg - Hertha BSC 0:0

23.02.2008 15:30

Góly: -

22 tisíc diváků ve Volkswagen-Areně se gólu nedočkalo a domácí Wolfsburg si tak s berlínskou Herthou po výsledku 0:0 body rozdělil. Přesto hra tak nudná, jak by se na první pohled mohlo zdát, rozhodně nebyla.

Už začátek zápasu byl z obou stran čilý. První šanci měl domácí Gentner, Drobný byl však u pravé tyče včas. V osmé minutě se naskytla příležitost po Marcelinhově přímém kopu pro Madlunga, jeho střela se ale do branky nevešla. Iniciativu tak přebrali hosté. Ve 20. minutě měl po Chahedově pasu šanci Rudolf Skácel, střelu českého záložníka ale vyrazil Benaglio. Švýcarský brankář domácích musel být dále v pozoru, Kačarův pokus po Ebertově přihrávce ale šel vedle. Ve 30. minutě měli domácí svou největší šanci, po Marcelinhově centru hlavičkoval Costa jen do tyče. Krátce před přestávkou měl ještě příležitost Džeko, před prázdnou bránou na míč nedosáhl.

Ve druhé pětačtyřicetiminutovce aktivní hra v podání obou celků pokračovala, více šancí na zlomení nerozhodného stavu měla Hertha. V 54. minutě neuspěl hostující Raffael, za několik okamžiků ho na druhé straně napodobil Schäfer. Pár minut nato si situaci zkomplikoval Šimůnek, následnou Panteličovu šanci musel hasit Benaglio. O chvíli později ho pro změnu vystrašila dalekonosná střela Raffaela, která ale šla těsně vedle. V 82. minutě se po nahrávce dostal Chaheda ocitl v dobré pozici Pantelič, jeho střelu ze šesti metrů ale zneškodnil Benaglio. A když ani v poslední šanci utkání nepřekonal švýcarskou reprezentační jedničku střídající Okoronkwo, skončilo utkání zaslouženou dělbou bodů.

Více informací k zápasu

VfB Stuttgart - Karlsruher SC 3:1

23.02.2008 15:30

Góly: 5. Mario Gómez, 26. Roberto Hilbert, 88. Cacau - 81. Tamás Hajnal

Mario Gomez svými góly táhne Stuttgart vzhůru tabulkou. Tentokrát se k německému reprezentantovi přidali Hilbert s Cacauem a pro VfB to znamenalo výhru 3:1 v derby nad Karlsruhe. Čestný úspěch hostí zařídil Hajnal.

V útoku se trochu překvapivě objevil místo Cacaua Marica a hned odehrál důležitou roli při úvodní brance, která padla už v 5. minutě. Hitzlsperger poslal dlouhý pas na rumunského reprezentanta, toho sice ještě dokázal ubránit Eggimann, míč ale přistál u nohou Gomeze a 22letý sniper střelou z 20 metrů vymetl růžek branky – 1:0.

Po úvodní brance se hra sklidnila, šestnáctky obou týmů byly jako uzamčené a tak se střílelo hlavně z dálky, což ale gólový úspěch nepřineslo. Až přišla 26. minuta. Pardo poslal míč z přímého kopu do pokutového území, kde ho Meira hlavou přistrčil Robertu Hilbertovi a ten se z blízkosti nemýlil – 2:0. Třetí gól mohli před přestávkou přidat opět domácí, ale Bastürkova zakroucená střela prolétla kolem levé tyče z té špatné strany.

Po přestávce se hosté snažili s výsledkem něco udělat, proti dobře organizované obraně Stuttgartu ale nemohli dlouho nic vymyslet. To se povedlo až v 81. minutě. Pardo ztratil míč, Kapllani ho okamžitě poslal ke kopačkám rozběhnutého Tamase Hajnala, který bez potíží zblízka překonal Ulreicha a zadělal na drama – 2:1. Šanci na vyrovnání si už Karlsruhe nevypracovalo, navíc v 88. minutě přidali domácí třetí branku. Ve spolupráci střídajících hráčů nahrál da Silva Cacauovi a ten, ač tísněný Carnellem, poslal míč neomylně mezi nohama Markuse Millera do sítě – 3:1.

Stuttgart se díky třem bodům posunul z desátého na osmé místo, Karlsruhe i přes porážku zůstává na šesté pozici.

Více informací k zápasu

Borussia Dortmund - Hansa Rostock 1:0

23.02.2008 15:30

Góly: 67. Diego Klimowicz

Borussia Dortmund udolala stejně jako na podzim Hansu Rostock 1:0. Tentokrát nejtěsnější vítězství zařídil ve druhém poločase střídající Klimowicz.

BVB začalo utkání podle očekávání aktivněji. První šanci měl po spolupráci Buckleyho a Freie Petrič, chorvatský střelec ale na Wächtera nevyzrál. Domácí se snažili, Hansa vyčkávala pečlivě zakuklená v obrané ulitě. Ve 32. minutě si celý stadion žádal po faulu na Petriče penaltu, rozhodčí Fandel ale nechal pokračovat ve hře. Jedinou útočnou akcí hostí, která stojí za zmínku, je volej mladíka Steina z 20 metrů, který ale šel vedle.

I ve druhém poločase se jelo podle stejných not, jako v tom prvním. Aktivnější byla Borussia, první šanci si však v 56. minutě vypracoval hostující Kern, střílel ale nad Ziglerovu branku. O minutu později přišel na hřiště Diego Klimowicz a jak se ukázalo, trenér Doll měl šťastnou ruku. V 67. minutě Federico geniálně uvolnil Rukavinu, ten našel v pokutovém území Klimowicze a argentinský střelec už neměl při zakončování potíže – 1:0. Rostock musel hru otevřít, což byla voda na mlýn Freiovi, švýcarský reprezentant ale své dva pokusy poslal vedle a po jeho centru uklidňující gól nepřidal ani hlavou Klimowicz. Když ale v jediné hostující šanci na vyrovnání neuspěl Rahn, mohli se radovat domácí.

Dortmund se díky třem bodům posunul v tabulce na jedenáctou pozici, Rostock i přes prohru zůstává čtrnáctý.

Více informací k zápasu

Bayer Leverkusen - Schalke 04 1:0

23.02.2008 15:30

Góly: 85. Manuel Friedrich

Bayer 04 setřásl Schalke 04 a přechodně ovládl třetí pozici v tabulce, která umožňuje účast v Lize mistrů. Po nádherném pohárovém galapředstavení proti Galatasaray Istanbul vyhrál Leverkusen v sobotním šlágru 21. kola nad Schalke díky gólu Manuela Friedricha.

Michael Skibbe poslal na trávník hráče v té samé sestavě, jako ve čtvrtek. René Adler kvůli zranění seděl jen na tribuně. V bráně domácích ho výborně nahradil Benedikt Fernandez.

Od začátku se nedal očekávat nápor domácích, kteří ještě cítili v nohách čtvrteční zápas a tak se hry v prvních minutách ujali hosté. Svými vysokými míči hrozili ve vápně domácích. Ve 3. minutě se Kuranyi nedostal dobře čelem na míč a zanedlouho hlavičku Krstajiče odvrátil Haggui na brankové čáře.

Zápas provázely zarputilé osobní souboje, při kterých si obě mužstva nenechávala dostatečný prostor k možným kombinacím. První šance Bayeru přišla ve 12. minutě. Schneiderovu střelu Neurer chytil nejistě, míč mu ale z rukou vyklouzl a Sergej Barbarez se k němu nedostal jen o špičku kopačky. Střelu od Barnetty pak Neurer bez problému chytil (17.).

Nejen v útoku se Bayer prosazoval, ale i v silné obraně nedávali Haggui a Manuel Friedrich Kuranyimu a spol. žádné šance. V 34. minutě měl smůlu Kiessling, kterému se po chybě Krstajiče měl uvolnil prostor před bránou, byl ale sám překvapen a nezareagoval.

Kdo si myslel, že Bayeru budou po přestávce docházet síly, byl na omylu. Byl to právě Leverkusen, který se stále více dostával do hry a vytvářel si častěji šance. Castrovu přihrávku z boku minul Barbarez hlavou jen o centimetry (51.). A opět Castro, v 59. minutě po jeho samostatné akci mířil míč půl metru vedle brány.

Schalke nebylo vepředu skoro vůbec vidět až na 69. minutu, kdy Kobiashvili z osmi metrů minul levý roh brány. V konečné fázi zápasu byl opět aktivnější a disciplinovanějši domácí celek. V 76. minutě měl Neurer co dělat, když zachraňoval Kiesslingovu střelu z ostrého úhlu.

V 85. minutě se podařil Manuelu Friedrichovi nádherný kousek. Z 30 metrů vystřelil z pravého boku a míč letěl a letěl, až se dostal nechytatelně za Neurerova záda. Po zápase Friedrich přiznal, že chtěl Neurera zmátnout přihrávkou a místo toho vystřelil přímo na bránu.

Zklamaní svěřenci Mirka Slomky se museli pak ještě v nastaveném čase rozloučit s Jermainem Jonesem, který za vysunutý loket viděl druhou žlutou kartu.

Více informací k zápasu

Arminia Bielefeld - MSV Duisburg 0:2

23.02.2008 15:30

Góly: 8. Silvio Schröter, 48. Manneseh Ishiaku

Ve veledůležitém střetnutí v boji o záchranu vyplenil Duisburg bielefeldskou Schüco-Arenu a po lehce překvapivém výsledku 0:2 bere všechny tři body.

Utkání začaly oba týmy zostra. Už ve čtvrté minutě musel proti Tiffertovi zasahovat veterán v domácí brance Mathias Hain, který hrál své 150. bundesligové utkání za Arminii. O několik okamžiků později si na druhé straně nebezpečně počínali Schuler s Kučerou, gól však přišel až v 8. minutě a dalo ho MSV. Christian Weber obehrál domácí obranu, našel úplně volného Silvia Schrötera a ten bez problémů zakončil – 0:1. Bielefeldští se pokoušeli odpovědět, ale s Kamperovým pokusem si poradil Tom Starke a po půlhodině střílel Wichniarek z velmi dobré pozice vedle. Na druhé straně se musel činit také Hain, zuby si na něm vylámali nejprve Tararache a po něm dvakrát Ishiaku.

Hned po změně spálil svou další možnost Wichniarek a tak Duisburg trestal. Ve 48. minutě Ishiaku připravil o míč Gabriela a sám před Hainem nezaváhal – 0:2. Domácí kouč Frontzek reagoval posílením útoku, za Gabriela přišel Eigler. Dlouho to však nemělo žádné účinky, až v poslední dvacetiminutovce Arminia zabrala. V 73. minutě ztroskotal na Starkem Eigler, krátce nato těsně minul po rohovém kopu hlavou Mijatovič. V 84. minutě nadělal Starkemu problémy svou ranou Kamper, ale když ani po jeho pokusu domácí branku nedali, skončilo utkání dvougólovým triumfem hostů.

MSV se poprvé od konce podzimu vyškrábalo z posledního místa a do neděle přenocuje na šestnácté pozici. Arminia je po čtyřech jarních porážkách jen bod před Duisburgem na patnáctém místě.

Více informací k zápasu

Eintracht Frankfurt - Werder Brémy 1:0

23.02.2008 15:30

Góly: 56. Ioannis Amanatidis

Eintracht Frankfurt dnes díky gólu Amanatidise před 51.000 diváky porazil Werder Brémy 1:0 a vrátit se zpět na sedmé místo v tabulce. Werderu, který od 40. minuty hrál jen v desíti, se naopak nepodařilo s Bayernem dočasně srovnat krok a v případě, že bavorský velkoklub zítra vyhraje, zvýší se jeho náskok před Brémami na 6 bodů.

Eintracht nastoupil skoro ve stejné sestavě jako minulý týden v Rostocku, s vyjímkou nemocného Weissenbergera, kterého nahradil Inamoto. Domácí nečekali, až se soupeř projeví a začali aktivněji. Amanatidis se tak dostal do šance po centru od Inamota. Ale Wiese dokázal střelu pěstmi vyboxovat na roh.

Po pomalejším začátku se stále více dostávaly Brémy k míči a částečně ukazovaly svou technickou zralost. Největší šanci měl Ivan Klasnič, který trefil břevno (26.). Ovšem ne všichni hráči trenéra Schaafa dokazovali tuto herní kvalitu. Odpočatý Diego zachraňoval spoluhráčům v prekérních situacích držení míče. Nebral si ale s nikým servítky. Pět minut před přestávkou se nechal vyprovokovat obráncem Kyrgiakosem. Po následné slovní potyčce pak uviděl červeně a ramenem Kyrgiakose srazil k zemi. Ještě jednou červeně pak viděl od sudího, který ho za hrubost vykázal do sprch.

Po změně stran se Werder stáhl nejdříve zpátky. Na straně domácích bylo vidět, že mají problémy se dostat do hry. Nejistota, chybné přihrávky a nedostatek kombinací se množily. Pak ale přišla 56. minuta, Chris poslal míč do běhu Amanatidisovi, který se řítil středem pole. Brankář Wiese vyběhl daleko ven z brány a pro kapitána Eintrachtu to už byla maličkost poslat míč do prázdné sítě.

Brémy jakoby zapoměly, že mají za sebou jen 39 hodin odpočinku po zápase proti Braze a vzaly hru do svých rukou. Podařilo se jim vytvořit několik dobrých gólových příležitostí. Frankfurt hrál velmi pasivně a opatrně. A tak nebylo poznat, kdo vlastně hraje v oslabení. Nikolovova brána byla ostřelována v pravidelném taktu. Gólman Eintrachtu se projevil ve výborné formě, i když měl menší zdravotní problémy a svými parádními kousky zachránil domácím jednogólový náskok. Jinak se ještě blýskla obranná dvojice Kyrgiakos a Galindo, proti které se brémský Sanogo a Klasnič těžko prosazovali.

Více informací k zápasu

1. FC Norimberk - Energie Cottbus 1:1

24.02.2008 17:00

Góly: 57. Marco Engelhardt - 59. Dennis Sørensen

Fotbalisté Norimberka znovu nezvládli důležitý domácí zápas a stále zůstávají v sestupovém pásmu. S Cottbusem pouze remizovali 1:1.

Norimberk měl prakticky po celé utkání velkou převahu. V 6. minutě hlavičkoval z malého vápna Gláuber, ale netrefil branku. Na bránu Energie se pak spustila sprška střel, jen za první půli se domácí fotbalisté o střelu pokoušeli jedenáctkrát. Ani jednou se ale z gólu neradovali. Ve 32. minutě neuspěl levačkou Engelhardt, o pět minut později pálil z deseti metrů mimo Řek Charisteas.

Gólové radosti se domácí fanoušci dočkali až téměř po hodině hry. Koller sklepl míč Engelhardtovi a ten propálil Tremmela. Za dvě minuty však přišel pro domácí šok. Skela nabil Sörensenovi a ten proměnil jedinou střelu na branku Norimberka za celý zápas ve vyrovnávací gól. Zaskočení domácí už se na odpověď nezmohli a tak znovu nedokázali naplno bodovat.

Více informací k zápasu

Bayern Mnichov - Hamburger SV 1:1

24.02.2008 17:00

Góly: 66. Zé Roberto - 59. Ivica Olić

Ve šlágru kola remizoval vedoucí Bayern doma s Hamburkem 1:1. Branky v Allianz Areně padaly až po hodině hry, na trefu Oliče dokázal odpovědět Zé Roberto.

Začátek utkání i většina první půle se nesla ve znamení obran. Zvláště HSV bylo podle očekávání dost zalezlé. Zaměstnanějším brankářem byl ale přesto Frank Rost, nejvíce se zapotil při tečované střele Zé Roberta a hlavičce Toniho po centru Altintopa. Za hosty to z uctivé vzdálenosti zkoušeli Olič a De Jong, ke gólu ale měla jejich snaha daleko. Blíž ke skórování byl krátce před půli Van Bommel, z dobré pozice ale namířil vedle.

Aktivnější hry a gólů se vyprodaný stadion v Mnichově dočkal po přestávce. Nejprve Guerrerovu šanci zneškodnil Kahn, na druhé straně se uvnitř pokutového území dostal k míči Lell, jeho pokus byl ale moc slabý na to, aby překvapil Rosta. O chvíli později to zkoušel Zé Roberto, ale úvodní branka střetnutí přišela až v 60. minutě a dali ji hosté. Lúcio si před vlastním pokutovým územím tak dlouho hrál s míčem, až mu ho odebral Jarolím, nahrál Oličovi a chorvatský šutér tváří v tvář Kahnovi nezaváhal – 0:1.

S odpovědí ale Bayern dlouho neotálel. V 66. minutě se po autu z pravé strany dostal k míči Ribéry, v těsné blízkosti Rosta ho zasekávačkou vrátil na penaltový puntík, odkud ho Zé Roberto bez problémů uklidil do prázdné brány – 1:1. Otočit utkání poté ještě mohl Toni, jeho střelu zblízka ale zneškodnil Rost. V hektickém závěru na sebe ještě upozornil van Bommel, který v krátkém sledu uviděl dvě žluté karty a musel jít ze hřiště o pár minut dřív než ostatní hráči.

Bayern i přes ztrátu dvou bodů navýšil svůj náskok v čele na čtyři body, k čemuž mu dopomohla prohra Brém ve Frankfurtu. Hamburk se propadl ze třetího na čtvrté místo, o skóre ho předstihl Leverkusen.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Bayern Mnichov21128138:1144
2.Werder Brémy21124546:2840
3.Bayer Leverkusen21115539:2138
4.Hamburger SV21108330:1638
5.Schalke 042198434:2335
6.Karlsruher SC2196626:2833
7.Eintracht Frankfurt2188525:2532
8.VfB Stuttgart211011032:3531
9.VfL Wolfsburg2186735:3230
10.Hannover 962185831:3629
11.Borussia Dortmund2184934:3628
12.Hertha Berlín21831023:2827
13.VfL Bochum2175932:3526
14.Hansa Rostock21631219:3021
15.Arminia Bielefeld21531320:4418
16.1. FC Norimberk21451223:3417
17.MSV Duisburg21521422:3417
18.Energie Cottbus21381023:3617

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (8)

Přidat komentář
smazaný uživatel

jak dneska hrál Fenin????

Reagovat
smazaný uživatel

Může být fotbalista jaký chce, ale pokud má IQ bublajícího bahna nikdy nebude přínosem. Diego dnes patrně definitivně zajistil Bayernu titul, přestože Brémy dokázaly přehrávat Franfurt i v deseti a chyběla jim jen trocha štěstí. Takového hráče je lepší, přes jeho nesporné fotbalové kvality, se zbavit. Vždyť i bez něj tam zůstane vysoká kvalita.

Reagovat
smazaný uživatel

za co to dostal??

Reagovat
smazaný uživatel

Za Zidanovku. Rozběhl se proti tuším Amanatidisovi bez balonu a zboural ho ramenem. I když tomu předcházel faul, tak taková reakce není rozhodně na místě.

Reagovat
smazaný uživatel

a jak hrál fenin???

Reagovat
smazaný uživatel

Nejsem si jistý, jeslti to byl on, kdo poslal Amanatidise po špatné rozehrávce Brém samotného na bránu-gól(viděl jsem to na minibwinu), jinak co jsem viděl tak ukázal průměr.

Reagovat
smazaný uživatel

Fenin to nebyl.

Reagovat
smazaný uživatel

Kdyz se tak divam na los,trochu smuly a Norimberk je na podzim druholigovy.Doufam ze si toho vsiml i trener repre a nevezme toho slimaka Galaska.Hodne rychle bych se tam snazil zapracovat Jarolima,protoze Polak v repre taky zadna slava.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele