Bundesliga - souhrn 21. kola

09.02.2013, 17:28, aktualizováno 10.02.2013, 19:25
Komentáře a souhrny
Dortmund doma nezvládl utkání s Hamburkem a prohrál vysoko 1:4. Stejným výsledkem skončil i souboj Stuttgartu s Werderem, venku uspěl i Wolfsburg. Pátý je po výhře nad Fortunou Freiburg, ve Frankfurtu a Gladbachu se body dělily, před vlastními fanoušky uspěly jenom Hannover a Bayern, který vysokou výhrou nad Schalke potvrdil svou letošní dominanci.

SC Freiburg - Fortuna Düsseldorf 1:0

10.02.2013 17:30

Góly: 87. Pavel Krmaš

Neúspěch v bádenském derby s Hoffenheimem budiž z domácího pohledu zapomenutý, postaral se o to Pavel Krmaš, jenž svým druhým zásahem v sezóně zajistil SCF tři body proti Fortuně. Bádenský celek se tak o skóre posouvá na páté místo!

Po opatrném začátku se dirigentského kormidla podle očekávání chopili domácí, přes hustou obrannou hráz Fortuny se však dostávali jen velmi obtížně. Zajímavých momentů tak bylo doslova jako šafránu. Max Kruse v sedmnácté minutě přízemním centrem oslovil Schmida, ten z obtížné pozice vypálil, trefil ale jen levou tyč Gieferovy branky! Zkoušel to i Rosenthal, ovšem taktéž neúspěšně.

Houževnatě bojující nováček se opětovně zaměřil především na defenzivu a snahu o rychlé protiútoky, avšak i tuto činnost v podstatě omezil na minimum. To asi nejlépe dokazuje skutečnost, že největší možnost F95 v první půli měl hlavičkující Latka, domácí branku ale neohrozil. Těsně před odchodem do kabin pak Rosenthal oslovil Fluma, jeho ránu z otočky Giefer vyrazil a Makiadi už z úhlu odkrytou část branky nenašel!

Nepříliš výživná podívaná plynule navázala i po změně stran. Max Kruse spojil ze standardky balón s hlavou Makiadiho, navrátilec do základní sestavy bádenského mužstva ovšem prostor ohraničený třemi tyčemi nenašel. Stejné vyústění měl na opačné straně pokus aktivního Reisingera a takřka hned z protiútoku nedokázal zacílit přesně ani Sorg. V 75. minutě dokázal Robbie Kruse po rychlé kombinační akci předat mičudu střídajícímu Finkovi, ten ale branku nenašel!

S přicházejícím koncem porýnský tým přece jen více otevřel hru a bylo to okamžitě znát. Nadějné střelecké možnosti před sebou měli Lambertz a po něm i Robbie Kruse, ani jednomu z nich se však nepodařilo najít prostor tří tyčí! Hostující kapitán mohl své čekání na premiérový bundesligový zásah přece jen ukončit, ovšem skvěle vystoupivší Baumann mu v tom zamezil! Tři minuty před koncem pak udeřilo na druhé straně: Kruseho rohový kop si našel Krmaš a přes dvojblok Latka - Giefer dopravil balón do sítě - 1:0. Už v nastavení mohli přidat pojistku střídající Ginter a Max Kruse, skóre se už ale, i díky dobře postaveným tyčím, neměnilo!

Více informací k zápasu

FC Augsburg - 1. FSV Mainz 05 1:1

10.02.2013 15:30

Góly: 57. Sascha Mölders - 43. Ádám Szalai

Duel mezi augsburskými Fuggestädter a mohučskými Nullfünfer skončil dělbou bodů. Navzdory skutečnosti, že FCA zůstal i ve čtvrtém utkání v řadě neporažen, nemohli být Švábi po závěrečném hvizdu příliš spokojeni, neboť mohli na domácím stadionu vytěžit více. Augsburg sice musel reagovat na jednobrankové manko, avšak ve druhém poločase dominoval, když získal početní výhodu. Oslabení fotbalisté FSV se o bod připravit nenechali.

S kuráží i zdravou dávkou drzosti vstoupili augsburští do tohoto klání. FCA byl v úvodu zřetelně aktivnějším mužstvem, počínal si mnohem agresivněji, pressoval a připravil hostujícímu celku nejednu horkou chvilku. Tuchelova jedenáctka nebyla schopna rozvinout kloudnější útočnou akci. Ale překvapivě to mohl být právě klub z Porýní-Falce, jenž mohl potrestat hrubku domácího týmu a jít do vedení. Callsen-Bracker nešikovně tečoval Szalaiovu střelu a mohl pak poděkovat dobře reagujícímu gólmanovi Manningerovi, jenž parádním zákrokem zabránil nešťastnému "vlastenci".

Právě tento okamžik byl impulzem pro domácí borce, aby svým aktivním přístupem drželi soupeře daleko od brány. Z nasazení záhy resultovaly i první slibné šance Weinzierlovy družiny: Klavan ztroskotal na Wetklovi, de Jongův přímý kop prolétl těsně kolem pravé tyče. Po těchto hrozbách byli Nullfünfer přinuceni k pohotové stabilizaci obranných řad. V 21. minutě se devatenáctileté hvězdičce hostů Parkerovi podařilo rozvlnit síť, avšak hraniční (až spornou) situaci vyhodnotili sudí jako ofsajdovou. Rozhodčí pak do historie utkání podruhé významněji promluvil v okamžiku, kdy mohučský Junior Diaz povalil ve vlastním vápně Korejce Jiho. Píšťalka sudího zůstala němá.

Po této události se stala partie hektičtější a na trávníku se mezi hráči přiostřilo. Těsně před odchodem do kabin se však krom tvrdých soubojů dočkali diváci i brankové situace. Žel pro domácí fanoušky skončil balon v síti FCA. O otevření skóre se svou pravačkou postaral obávaný střelec Szalai. Aby však nebyla v řadách hostů euforie příliš velká, spatřil Parker v nastaveném čase prvé půle červenou kartu. Mladíček měl své nohy v osobním souboji s Parkhurstem příliš vysoko.

Oslabení hosté vsadili ve druhém dějství na svědomitou defenzívu ve vlastní polovině. To však nijak nebránilo domácím ve vytrvalém ohrožování Wetklovy brány. Do slibných šancí se dostali Koo a Mölders. Zanedlouho to byl právě druhý jmenovaný, kdo kýženého gólu dosáhl: De Jong odcentroval z levé strany a našel kanonýra FCA, jenž hlavou z devíti metrů svým sedmým zásahem v sezóně zařídil vyrovnání. Bylo ještě dost času na přidání další branky a mohučské fotbalisty tak čekaly dlouhé minuty vzdoru.

Nullfünfer museli zejména odolat pokusům Mölderse a Parkhursta. Obrat se však k velkému překvapení nekonal. Problémem Fuggerstädter se totiž ukázala nízká kreativita a schopnost překvapit soupeře rychlou akcí či chytrou přihrávkou. Zůstalo spíše u dalekonosných pokusů Kooa a Wernera, které se neujaly. Poslední slovo utkání naopak patřilo Mainzu - konkrétně vystřídavšímu Rissemu, po jehož pokusu z 18 metrů chybělo jen málo. Byla to poslední vážná akce zápasu, závěrečná desetiminutovka nic zajímavého nepřinesla.

Více informací k zápasu

Bayern Mnichov - Schalke 04 4:0

09.02.2013 18:30

Góly: 19. David Alaba (pen.), 32. Bastian Schweinsteiger, 51. David Alaba, 63. Mario Gómez

V bavorské metropoli se žádné překvapení nekonalo. Nezastavitelný Bayern Mnichov dokonale využil zaváhání svých nejbližších pronásledovatelů a po jednoznačné výhře nad tápajícími hosty z Gelsenkirchenu upevnil své dominantní postavení na německé prvoligové scéně. Nejen fotbaloví experti prorokovali, že se v Allinaz Aréně odehraje nerovný duel, a dění na hřišti tento předpoklad zcela naplnilo. Königsblauen se tak povážlivě vzdaluje pohárová Evropa.

Na projevu hostů se bezesporu projevila absence několika stabilních hráčů základní jedenáctky. Kromě dříve avizovaných výpadků nemohl do akce zasáhnout ani Farfán, když se jeho návrat z reprezentační mise v Jižní Americe proměnil v nekonečnou odyseu. V domácím dresu se naopak po čase ukázali Robben s Gómezem, když trenér Heynckes využil svého širokého kádru a pošetřil některé opory pro důležité střetnutí v LM s londýnským Arsenalem.

Změny však nebyly na hře domácích nijak znát. Zejména po stranách rozehráli Bavoři pohledné představení, které bylo oslavou fotbalu. Ze všech skvěle si počínajících borců v rudých dresech nejvíce vyčníval agilní Ribéry, jenž svými dravými průniky zaměstnával hluboko stojící defenzívu S04. Po jednom takovém průniku zjizveného Francouze do vápna zatáhl za "ruční brzdu" Höger, Ribéry se ochotně skácel na zem a sudí Gagelmann ukázal na značku pro pokutový kop. Mladičký Alaba se svěřené role exekutora ujal na výbornou a ranou k tyči poslal Hildebranda na druhou stranu brány a svůj tým do vedení.

Obranná polovina FCB zůstávala pro Kellerovy svěřence více méně neprozkoumaným územím. Naprosto zničující převaha domácích v kontrole balonu nedovolovala Knappen mnoho plnohodnotných možností ke zteči Neuerovy brány. Po půlhodině hry dal o sobě vědět Schweinsteiger, když rozjásal napěchované ochozy výstavním provedením přímého kopu - 2:0. Tento stav vydržel i do poločasové pauzy a trenér FCB Heynckes si mohl pochvalovat zejména výkony Ribéryho, Lahma a Alaby.

Posledně jmenovaný neměl dost a ke svému zářezu z prvé půle přidal na začátku dějství druhého další branku. Robben, jenž se své úlohy rovněž zhostil velmi dobře, se prosadil na levém kraji šestnáctky a nasměřoval přihrávku na Gómeze, jenž následně vybídl k pohodlnému zakončení do odkryté brány rakouského beka. O pár chvil později mohl být sám Robben odměněn vlastním gólovým zásahem, avšak tváří v tvář Hildebrandovi neobstál, když si jeho lob cestu do brány nenašel.

Následně se do dvou velmi dobrých příležitostí dostal Gómez - v obou dvou případech mu v jeho zakončení zabránila na poslední možný okamžik obrana S04. Napotřetí se však reprezentační útočník svého gólového momentu dočkal. Bylo tomu v minutě 63. a ve vápně nejlépe postavený Gómez zužitkoval chytrou přihrávku od Robbena. Ani po čtvrtém zásahu Mnichované svého soupeře nikterak nešetřili a nadále jej drželi uvězněného na jeho půlce. Pátou branku však již namlsaní diváci neviděli a zůstalo tak u skóre 4:0. Náskok FCB před BVB je tímto již patnáctibodový.

Více informací k zápasu

Eintracht Frankfurt - 1. FC Norimberk 0:0

09.02.2013 15:30

Góly: -

Norimberk v čele s Tomášem Pekhartem na půdě čtvrtého celku tabulky předvedl jeden z nejpovedenějších výkonů sezóny a málem ve Frankfurtu sahal po vítězství. Eintracht směrem dopředu nepředvedl téměř vůbec nic a nebýt skvělého brankáře Kevina Trappa, možná by nebral ani bod za konečnou remízu 0:0.

Skvěle se v tomto utkání předvedl český útočník Tomáš Pekhart, který se každým kolem zlepšuje a bývá pro brankáře soupeře čím dál nebezpečnější. Dá se říci, že celý bezbrankový duel okořenil jeho souboj s brankářem Trappem, z něhož vyšel úspěšněji domácí hráč. Především jeho dva zákroky v první půli držely Eintracht ohromně nad vodou.

Domácí ani hosté se zpočátku vůbec neprosazovali. Norimberk byl především velmi dobře organizovaný v obraně, zato soupeř začal mít zhruba od dvacáté minuty problémy. První šanci zápasu měl Frantz, který si udělal prostor ve vápně, chtěl zamířit přesně do šibenice, ale fantasticky proti němu zakročil Trapp.

Poté si vzal již slovo Pekhart. Ve 25. minutě se objevil sám před Trappem a o deset minut později na něj pálil parádně z voleje, jenže ani v jednom případě se český reprezentant neprosadil - Trapp zkrátka ukázal, že jsou možná jeho geny smíšené z tygrem či klokanem a brilantními robinsonády ho dvakrát vychytal.

Výčet těchto největších příležitostí první pětačtyřicetiminutovky můžeme doplnit o pokus frankfurtského Inuie, s nímž si ovšem brankář Schäfer v celku v pohodě poradil, nebo rána od Meiera, jenž měla určitě o dost lepší parametry než ta předchozí, skončila však vedle. Ve 37. minutě se Pekhart dožadoval penalty, trefil totiž v šestnáctce ruku Rodeho.

Sudí Christian Dingert ovšem na tuhle situaci vůbec nereagoval a nechal pokračovat ve hře. Druhé dějství už tak zajímavé nebylo. Bylo vidět, že žádný z týmů nechce udělat zbytečnou chybu, kterou by případně ztratil alespoň bod, a tak se Trapp ani Schäfer mezi třemi tyčemi nemuseli extra honit.

Norimberk nadále držel svůj perfektní postavený obranný val a vydával se do rychlých protiútoků, se kterými měli domácí už před přestávkou velké problémy. Až v 75. minutě poprvé zahrozil Pinola a o chvilku později ještě jednou, Trapp ale především ve druhém případě znovu skvěle zasáhl. Frankfurt neskóroval ani díky šancí Meiera ze 77. minuty.

Více informací k zápasu

Greuther Fürth - VfL Wolfsburg 0:1

09.02.2013 15:30

Góly: 23. Bas Dost

Ani na jedenáctý pokus se fotbalistům Fürthu nepodařilo před vlastními fanoušky urvat všechny body. Ba co hůř, už celkově potřinácté v této sezóně, tentokráte proti Vlkům z Wolfsburgu, neberou ani jeden. O osudu utkání rozhodla jediná trefa Base Dosta z první půle, na kterou domácí nenašli žádnou odpověď.

Greuther přitom vstoupil do utkání aktivně. Neuběhlo pomalu ani šedesát sekund, aby se do útoku nepropasíroval Sararer, hledajíc následně Klause, bohužel z celé akce zbyl jen nicotný rohový kop. V 6. minutě byl již o dost nebezpečnější Varga, nicméně střela mu úplně nesedla, a skončila tak vedle.

Wolfsburg se jinak prvních deset minut na hřišti pouze zorientovával, je pravda, že soupeř byl navíc o dost aktivnější. Pak se ale také jemu podařilo zahrozit, vlastně nenadále a z ničeho nic. Diego se postavil k rozehrání přímého kopu z levé strany, z něhož trefil břevno. Na druhé straně po centru Baby pálil Asamoah, ovšem nepřesně.

Hostující celek rozhodl o svém plném bodovém zisku ve 23. minutě. Diego parádním způsobem uvolnil do běhu Vierinhu, jenž následnou přihrávkou našel dobře postaveného Dosta a ten se z blízkosti nemýlil. Bylo vidět, že Fürth má velkou vůli vše zachránit, jenže výsledek jeho snažení nebyl pozitivní: hodně úsilí, žádná efektivita.

Do přestávky ještě pořádně zahrozil Diego. Ten se dokázal dvě minuty před koncem uvolnit přes Sobiecha, často chybujícího obránce, pak ovšem v zakončení nebyl tak precizní jako obvykle a gólman Hesl mu stoprocentku vychytal. Ani obrázek druhého dějství se oproti tomu prvnímu moc nezměnil.

Domácí do něj vstoupili celkem odvážně, Djurdjič se ve 47. minutě dostal do vyložené střelecké pozice, pak také o pár minut později zase, a Vlky před pohromou zachránil až skvěle reagující brankář Benaglio. Fürth ale jinak po celou dobu postrádal nápad, VfL naopak vzadu i nadále velice pozorně pracoval.

Po hodině hry v pokutovém území nahrál Sararer na Babu, ten však poté jen přestřelil. Následně náhradník Prib pálil také mimo, v 75. minutě zakončoval o něco lépe Pekovič, jenže opět nepřesně. Poslední gólovou možnost měl v nastavení Azemi, nicméně Benaglio si s jeho pokusem i v tomhle případě poradil.

Více informací k zápasu

Hannover 96 - TSG Hoffenheim 1:0

09.02.2013 15:30

Góly: 8. Mame Diouf

Celek z Kraichgau nedokázal navázat na poslední úspěšné vystoupení s Freiburgem a na poli AWD-Areny opět působil nevýrazným dojmem. TSG tak jen potvrdilo nejhorší venkovní bilanci a pro tuto chvíli zůstává na barážové příčce.

Na těžkém terénu se začalo hodně opatrně. Ani jedna strana nechtěla udělat první chybu, načež se spoléhalo zejména na pevná zadní vrátka. To se však TSG moc nepodařilo: Huszti dostal až příliš mnoho prostoru, Gomes na jeho centr nezareagoval zrovna přesvědčivě a Diouf už měl snadnou práci - 1:0. 96ky se po tomto momentu ještě více zatáhly, soustředily se na protiútoky, a nechaly tak hrát koncernový celek. Tomu se však nepodařilo s touto rolí popasovat úplně ideálně a vyjma neškodného pokusu Vollanda a dvou střel Weise mohl zůstávat Zieler naprosto klidný.

Tento způsob hry vydržel i po změně stran. Ve středové formaci nevýrazný Kevin Volland se sice přesunul na hrot, kde měl doplnit de Camarga, ani tato rošáda však výrazný progres nepřinesla. Hrálo se tak zejména ve středu pole a hra postrádala, i díky častým přerušením od sudího Sieberta, plynulost a tempo. Domácí se v 55. minutě po souboji Ya Konana s Gomesem dožadovali odpískání penalty, ovšem marně.

Brazilský gólman byl ovšem vidět i nadále. Nejdříve musel reagovat na střelu Schlaudraffa, aby následně zneškodnil tváří v tvář i nadějnou možnost Dioufa! Tým z Dolního Saska si po většinu druhého dějství držel děj utkání pevně ve svých rukou, navíc Hoffenheim ani nejevil snahu na tom něco podstatného změnit. Pět minut před koncem měl další šanci Diouf, tomu se ale postavil do cesty Abraham!

Více informací k zápasu

VfB Stuttgart - Werder Brémy 1:4

09.02.2013 15:30

Góly: 50. Ibrahima Traoré - 34. Mehmet Ekici, 61. Aaron Hunt, 74. Mehmet Ekici, 90+2. Kevin De Bruyne

Bruno Labbadia si po prodloužení smlouvy jistojistě představoval poněkud jiné výsledky, než jaké jeho mužstvo momentálně předvádí - Švábi prohráli i s Brémami a ve druhé polovině sezóny zatím nebodovali.

Domácí strana podle očekávání začala lépe a držela otěže utkání ve svých rukou. Ibišević již ve druhé minutě vyslal ke zteči Sakaie, ten ale mířil nad branku. Záhy to zkoušel Traoré, ani on však Mielitzovi větší potíže nepřidělal. Poté se začaly osmělovat také Brémy. Konkrétně to byl aktivní de Bruyne, kdo měl obrovskou šanci, ale nejdříve z voleje napálil jen levou tyč a poté si pro změnu vylámal zuby na Ulreichovi!

Po půlhodině hry oslovil Ekici na druhé straně pokutového území osamoceného Elie, tomu se však již nepodařilo z úhlu usměrnit mičudu do odkryté branky! Hrálo se nahoru dolu. Hned nato měl velkou příležitost i Junuzović, ale z vápna na domácího brankáře recept nenašel! Nakonec se však Werder přece jen dočkal: de Bruyne oslovil volného Ekiciho, který už měl snadnou úlohu - 0:1. Dvakrát mohl odpovědět Harnik, ale netradičně hlavou balón do sítě nedostal.

Také druhá polovina začalo pod taktovkou VfB. Navíc tentokráte se už stuttgartští hráči zaslouženě radovali: Gentner i s trochou štěstí propasíroval míč k Traorému, jenž následně svým druhým zásahem v sezóně vyrovnal na 1:1. Radost domácího mužstva však neměla dlouhého trvání. Po chybě Kvista vyslal Petersen tváří v tvář na Ulreicha kapitána Hunta, který si poradil naprosto bezchybně - 1:2.

Labbadiovi svěřenci se snažili o odpověď, ale většina jejich akcí postrádala moment překvapení a rovněž přesnost ve finální fázi. Ibišević z ojedinělé možnosti hlavičkoval nad branku. V 74. minutě pak bylo definitivně jasno: Ekici rozehrál přímý volný kop naprosto bezchybně a mičuda se od břevna odrazil za čáru, načež Ulreich při sebevětší snaze reagovat nemohl - 1:3. Už v nastavení přidal čtvrtý zářez de Bruyne!

Více informací k zápasu

Borussia Mönchengladbach - Bayer Leverkusen 3:3

09.02.2013 15:30

Góly: 44. Martin Stranzl, 58. Luuk de Jong, 86. Patrick Herrmann - 52. Sidney Sam, 60. Stefan Kießling, 64. André Schürrle

Také ve čtvrtém utkání po zimní přestávce potvrdil Leverkusen skvělou formu, dlouho se ovšem nemohl proti Gladbachu zapsat do střelecké listiny. Ta nakonec nabídla plných šest branek a výsledkem je pro oba aktéry vysoká remíza 3:3.

Farmaceutici tradičně na nic zbytečně nečekali a hned od prvního uvedení míče do hry přebrali dirigentské kormidlo do svých rukou. Nadějné možnosti si během pár minut vytvořili Castro, Schürrle a Bender, ani jeden z nich však neuspěl. Die Fohlen byla takovýmto svěžím startem evidentně zaskočena a možná i vzhledem ke statistice (Gladbach doma Bayer neporazil přes 20 let!) působila nervózně.

Také v dalším průběhu měli hosté jednoznačnou převahu a bylo jenom otázkou času, kdy se ujmou vedení. Vykoupit mohl Bayer opět Schürrle, ani tentokrát si však ve finální fázi nepočínal zrovna dvakrát přesvědčivě a ter Stegen jeho střelu lapil! Sam pro změnu prostor ohraničený třemi tyčemi vůbec nenašel. Naproti tomu Favreho ovečky byly naprosto neškodné a za 40. minut si nepřipsali ani rohový kop!

Při nedostatku obranných povinností se tak do ofenzivních manévrů zapojovali i obránci. Wollscheid a Boenisch však rovněž na německého mládežnického reprezentanta recept nenašli! Když už se pak Schürrlemu podařilo přece jen propasírovat mičudu do sítě, tak mu trefa nebyla uznána pro ofsajdové postavení! Těsně před odchodem na přestávku pak z ničeho nic udeřilo na opačné straně: Stranzl po rohovém kopu vyhrál hlavičkový souboj nad Wollscheidem a kuriózně ramenem poslal balón nezadržitelně na místo určení - 1:0.

Ani po pauze se na zajetém trendu nic převratného nezměnilo: Bayer nadále určoval tempo hry a Hříbata se soustředila především na defenzivu a rovněž využívala každou možnost k rychlým kontrům do nezformované obrany. Naprosto zasloužené vyrovnání spatřilo světlo světa v padesáté druhé minutě: Kießling po rychlé kombinační akci předal kulatý nesmysl Samovi, jenž neváhal a utěšenou ranou srovnal na 1:1.

Tento moment byl pro Mönchengladbach jakýmsi budíčkem a od této chvíle se hrálo skutečně nahoru dolu. Do této chvíle neviditelný Arango poslal do pokutového území nadýchaný centr, se kterým si už následně věděl rady de Jong - 2:1. Domácí radost však měla pouze dvouminutové trvání: Boenisch opět potvrdil dobrou formu z posledních týdnů, pronikl do vápna, načež předal balón Kießlingovi, jenž už se z bezprostřední blízkosti nemohl mýlit - 2:2. Urostlý kanonýr se tak konečně dočkal a mohl si tak odškrtnout svoji jubilejní 100. branku v německé nejvyšší soutěži!

Krátce po hodině hry bylo všechno opět jinak. Castro našel rozběhnutého Schürrleho, jenž poté naprosto z bezprostřední blízkosti nedal ter Stegenovi sebemenší naději zasáhnout - 2:3. Gladbach byl po tomto momentu pochopitelně lehce v útlumu, čehož mohl využít Schürrle a Rolfes, ani jeden z nich ovšem kýženou čtvrtou branku nepřidal! To mohlo Leverkusen mrzet čtyři minuty před koncem řádné hrací doby: Arangovu standardku prodloužil hlavou Brouwers k Herrmannovi, který už měl stejnou částí těla naprosto jasný úkol - 3:3. Ter Stegen následně ještě musel podržet svůj tým při šanci Kießlinga!

Více informací k zápasu

Borussia Dortmund - Hamburger SV 1:4

09.02.2013 15:30

Góly: 17. Robert Lewandowski - 18. Artjoms Rudņevs, 26. Heung-min Son, 62. Artjoms Rudņevs, 89. Heung-min Son

Dortmund svoji vítěznou sérii nenatáhne, postaralo se o to HSV, které dokonale využilo i krátké početní převahy a nakonec si z Vestfálska odváží jasnou výhru 1:4. Domácí se po většinu utkání snažili dotahovat, avšak marně...

Ze šestice churavějících anebo zraněných hráčů nakonec mohl domácí kouč Jürgen Klopp počítat do základní sestavy se čtyřmi (Weidenfeller, Piszczek, Götze a Reus), uzdravit se tak nestihla pouze dvojice Schmelzer - Großkreutz. Prostor na odpočinek poté dostal Gündogan a jeho místo zaujal vrátivší se Sahin. Na druhé straně distancovaného Badelje nahradil Rincón a Arslana pro změnu Skjelbred.

Přístavní celek začal hodně odvážně a včasným napadáním přiváděl domácí ekipě značné problémy, zejména defenzivní hráči tak museli rozehrávat pod tlakem a často se tím pádem uchýlili k nakopávaným balónům. Na první vážnější akci jsme si však museli počkat až do čtrnácté minuty, kdy Diekmeier poslal do vápna nadýchaný centr, Son ovšem akrobatickým zakončením Weidenfellera jen protáhl.

Odpověď na sebe nenechala dlouho čekat: Piszczek oslovil těsně před vápnem Götzeho, ten se jako tank prodral až do pokutového území, následně už však nedokázal z bezprostřední blízkosti usměrnit mičudu na zadní tyč! Zakrátko ale přece jen udeřilo. Hummels vrátil z první balón kupředu, Lewandowski využil nedorozumění Westermanna s Adlerem a pohodlně do prázdné branky zavěsil - 1:0.

Borussen po tomto momentu rázem hrálo všechno do karet. Přesto přese všechno se ale vzápětí začínalo od nuly: Aogo po rychlé kombinační akci našel na přední tyči nabíhajícího Rudņevse, pro kterého už nebyl problém dopravit balón na místo určení - 1:1. HSV působilo o poznání živějším dojmem (logicky vzhledem k chřipkové epidemii v dortmundské kabině), van der Vaart opětovně vyslal ke zteči Sona, ten ovšem z velkého úhlu napálil jen boční tyč dortmundské branky! Korejský rychlík se ale dočkal o chvíli později, kdy využil zaváhání Hummelse a následně parádní ránu zatočil ke vzdálenější tyči - 1:2.

Dobrou možnost měl po Götzeho pasu Lewandowski, střelou z otočky však mířil jen do místa, kde stál nachystaný strážce hamburské svatyně! Po půlhodině hry šel polský reprezentační kanonýr až příliš tvrdě do souboje se Skjelbredem, načež na Lewandowskiho vystartoval van der Vaart a strhla se drobná potyčka... Sudí nakonec celou situaci rozhřešili červenou kartou pro Lewandowskiho a žlutou na konto bývalého kapitána přístavního celku! Fanoušci Schwarzgelb byli frustrovaní až tak, že van der Vaarta, při snaze o rozehrání rohu, trefili do obličeje blíže nespecifikovaným předmětem!

Ten samý hráč mohl následně trestat, za minutu dvanáct se mu však postavil do cesty, stejně jako o pár minut později Westermannovi, jeden z obránců. Už v nastaveném čase našel Piczczek v ideální střelecké pozici Kehla, ten však kulatý nesmysl nezpracoval ideálně, načež jeho přízemní pokus Adler bez větších potíží vyrazil - Reus zamezil dalšímu pokračování akce tím, že stál v ofsajdovém postavení.

Po obrátce nastala očekávaná mobilizace BVB. Nejdéle sloužící bundesligový klub se však nedal a kompaktní defenzivou si držel protivníka na distanc. Jansen naopak uviděl nabíhajícího Aoga, ten ale z dobré střelecké pozice branku nenašel! Spolupráce Götzeho s Reusem potom na opačné straně ztroskotala na Adlerovi. Po odvráceném rohu se tváří v tvář před hostujícím strážcem branky ocitl Hummels, ovšem s Adlerem přehodil i branku samotnou! Borussia tlačila... Reus ale ze standardky trefil jen nachystanou zeď, načež Hummels po dalším rohovém kopu hlavičkoval nepřesně.

Síly se nakonec vyrovnaly po hodině hry, kdy Kehl vyslal fantastický průchozí pas na Reuse, toho zastavil Bruma jenom za cenu faulu a krátce nato si od sudího Gräfeho zblízka prohlédl červený kartónek! Dortmundu však přesto nebylo přáno. Sahin z volného přímého kopu mířil vysoko nad branku a Jansen následně oslovil přesným centrem na zadní tyči Rudņevse, jenž hlavou zvýšil na 1:3.

Kloppova reakce přišla vzápětí: Piszczeka s Kehlem nahradili výrazně ofenzivněji ladění Gündogan a Schieber - úřadující bundesligový mistr tak hrál v tu chvíli doslova a do písmene vabank! Kýžené ovoce mohl přinést opět aktivní Hummels, avšak z úhlu na skvěle reagujícího Adlera recept nenašel! Další velkou možnost pálil po Kubově centru Santana, jenž z první mířil vysoko nad branku. Definitivně poslední slovo si tak vzal minutu před koncem řádné hrací doby skvěle hrající Jansen, jehož další centr dopravil za Weidenfellerova záda naprosto trestuhodně osamocený Son - 1:4.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Bayern Mnichov21173155:754
2.Borussia Dortmund21116447:2639
3.Bayer Leverkusen21115541:2938
4.Eintracht Frankfurt21114638:3137
5.SC Freiburg2187626:2031
6.1. FSV Mainz 052194828:2531
7.Hamburger SV2194826:2731
8.Borussia Mönchengladbach2179531:3230
9.Hannover 9621921039:3929
10.Schalke 042185833:3529
11.Werder Brémy2184936:3828
12.VfL Wolfsburg2175922:3026
13.1. FC Norimberk2167820:2725
14.VfB Stuttgart21741023:3925
15.Fortuna Düsseldorf2166926:2924
16.TSG Hoffenheim21441326:4516
17.FC Augsburg21291017:3315
18.Greuther Fürth21261313:3512

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (93)

Přidat komentář
smazaný uživatel

HSV

Reagovat
stas87

o dve kola potiahnete na 10 miesto...my mame scf a potom augsburg takze ocakavam 6 bodov

Reagovat
smazaný uživatel

Kdyz jsme porazili BVB, tak muzeme porazit kohokoliv. A nedivil bych se, kdyby Werder uhral 2 remizy.

Reagovat
Arne

To si loni taky říkali v Berlíně a předloni ve Frankfurtu...

Reagovat
stas87

to bol fakt taky kolaps od bvb?videl som zakrok lewy ktory bol spravne oceneny redkou...my uz sme nasli asi konecne idealnu zostavu a verim ze sa chytneme a budeme bodovat pravidelne,2 vyhrate zapasy po sebe mame po 15 mesiacoch

Reagovat
Arne

Nebyl správně oceněný, aspoň ne podle toho mírného metru, který Gräfe měl pro HSV... Já bych ani neřekl kolaps, i když bylo vidět, že třeba Schmelzer chybí a Bender to nezvládá, hodně taky byla znát absence Gündogana... Na druhou stranu HSV fakt hrálo dobře, takhle jsem ho viděl naposledy pod Jolem.

Reagovat
stas87

aha,ja to nevidel a neviem aky meter gräfe nasadil od zaciatku...podobny vykon rozhodcu ako v derby?minule kolo im rozhodca vobec nepomohol a hadali sa s nim dost...u nich je uzasna produktivita sona a rudnevsa,nebyt ich dvoch tak si nie su schopny nic vypracovat a zakoncit a potacali by sa na urovni hoffe

Reagovat
stas87

aha,ja to nevidel a neviem aky meter gräfe nasadil od zaciatku...podobny vykon rozhodcu ako v derby?minule kolo im rozhodca vobec nepomohol a hadali sa s nim dost...u nich je uzasna produktivita sona a rudnevsa,nebyt ich dvoch tak si nie su schopny nic vypracovat a zakoncit a potacali by sa na urovni hoffe

Reagovat
smazaný uživatel

a proto HSV minulé kolo doma rupnul s Eintrachtem. U Hamburgu opravdu člověk neví, s jakou formou příjdou na zápas.

Reagovat
stas87

no ja by som povedal ze hsv sedi pozicia outsidera ktory zaleze a brejkuje...oni nevedia tvorit hru alebo vyhrat ked v zapase kde su favoritom,...ja som sa minule bal dat ostru 2 na frankfurt ktory si z nich robil prdel od prvej minuty

Reagovat
smazaný uživatel

Zatim si to seda, hrajou mladosi, zkusenosti udelaj divy. A letos se uhraje evropa a dalsi rok LM.

Reagovat
smazaný uživatel

Ne, že bych jim to nepřál ale čeče, fakt mají nevyrovnané výkony. Teď vyhrajou a za týden zas rupnou.

Reagovat
smazaný uživatel

PS: a co je jeste lepsi - 7 bodu na LM.

Reagovat
smazaný uživatel

nebo 7 bodů na 15. místo

Reagovat
Arne

Kdybys je dneska viděl, nebyl by sis tak jistej.

Reagovat
db18

mne to teď přijde jako ten starý Werder

Reagovat
smazaný uživatel

Parádní zápas pro nezaujatého diváka. Hlavně posledních 25 minut bylo v úžasným tempu. HSV kvalitní, a hlavně disciplinovaný výkon, 3. a 4. gól totální úkázky breaků. Červená pro Lewu možná přísná ale dá se obhájit. O té druhé se nemusí diskutovat. Jo a Rafa je hroznej herec. Reus + Gotze velká podívaná - jejich společné naběhnutí a následné vykombinování (skoro) do 5 hráčů jenom ukazuje jejich sebevědomí. Remíza by tomu slušela ale klobouček před HSV.

Reagovat
VdV

Remíza by slušela možná kdyby neexistovaly sázkařské gangy,kurs 9 je lukrativnější než kurs 4 celý je to divadlo s jasně daným scénářem.Vliv mocných,tohle je třeba typickej zápas,kterej mohl být podlepenej od A až do Z.Neříkám,že tomu tak bylo,ale přesně to,co píšeš si mnozí řeknou,jak to bylo vše strhující a to,co připouštím já si nepřipustí nikdy

Reagovat
VdV

nehledě na to,že je čeká LM a tak to každej svede na to,že se asi méně koncentrovali

Reagovat
frankiefcb

tak myslím, že zrovna tenhle zápas nebyl podmázlý. Spíš si myslím, že sázkovky to jaksi nedali.

Reagovat
VdV

co nedaly?Právě že to daly úplně nejlíp jak mohly

Reagovat
frankiefcb

Ten kurz na HSV byl přehnaně vysoký. Dortmund není takový válec jako minulý rok. Obecně mi přišly dneska ty kurzy docela mimo.

Reagovat
VdV

jasně,z pohledu tebe nebo mě jo a stejně tak i z pohledu sázkovky....mnoho lidí po celým světě uvidí kurs 1,30 a napere to na tiket.hrozně moc lidí.a mluví o takových zápasech jako o tutovkách.A na to nachytá sázkovka lidi.Potom se někdo postará o to,aby ten kurs nevyšel a miliardy sou doma.sázkovka nepotřebuje vypsat kurs tak,aby odpovídal realitě.Potřebuje vydělat.

Reagovat
frankiefcb

tak jasně. Ale tento zápas mohl v klidu dopadnout vítězstvím Dortmundu, kdyby Lewan ebyl blb. Dortmund tlačil i v 10, ale nedal několi tutovek. To se ak nedá no.

Reagovat
VdV

ono už se to nedělá tak,že ten kterej to prostě má nakázaný prohrát prohraje aniž by měl šanci atd...vždy to musí vypadat,že to mohlo dopadnout jakkoliv.aby se právě tyto spekulace eliminovaly...lidi si neradi připouští realitu...

Reagovat
frankiefcb

Nedělám si iluze, že se to neděje, ale stojím si zatím, že tenhle zápas a aji včera v druhí lize Brauni byly "čisté".

Reagovat
VdV

a co tě o tom přesvědčilo?Nebo si to nechceš připouštět třeba jen a nemyslet na to a tím si neznechucovat fotbal?

Reagovat
frankiefcb

Myslím, že lze poznat i z hlediska nasazení. Tohle byl bohužel zápas nedáš dostaneš. Stačilo málo a mohlo to být obráceně. Vera Brauni nedali dvě velké tutovky, jednou vykopával hráč z brankové čáry. Minulý týden Shalke s Furthem, taky možnost pro spekulace, ale kdyby bastos v 90. minutě nedal tyčku, ale gol, tak se nad tím nikdo nepozastaví.

Reagovat
VdV

dobře,ale ty myslíš,že hráč dá gol a nedá se s tím nic udělat?že prostě Dortmund hraje útočně a kdyby dal 4 goly nemůže jich dostat 5?nahoru dolů a z toho padají goly,člověk si řekne hmm to je ale podívaná!A nepozastaví se nad tím,nebo spíše nechce.

Reagovat
frankiefcb

Je to všechno o přístupu. Stojím si zatím, co jsme řekl.

Reagovat
VdV

je to o tom připustit si,že tohle tak taky mohlo být...nechápu tvoje přesvědčení.Fandíš jednomu z týmů?

Reagovat
frankiefcb

ne nefandím. V Německu nikomu nefanfím, ale mám rád německý fotbal.

Reagovat
smazaný uživatel

Jak moc je jistá Gebreho pozice?? dík

Reagovat
stas87

no teraz je zasluzene na lavicke a nemyslim si ze sa dostane spat do zostavy,jedine ak by sa neikto zranil alebo vykartoval

Reagovat
jv

Reagovat
smazaný uživatel

Rudnevs skoda ze proti bvb

Reagovat
smazaný uživatel

Ale jen dokazuje, jaký to je borec. Jsem zvědav, jak dlouho při této formě vydrží v HSV.

Reagovat
Arne

Klid, sotva tam přišel. Ale je fakt, že start má lepší než třeba ten Lewa.

Reagovat
jv

Pravda, ale zase Lewa nedostal zdaleka tolik prostoru.

Reagovat
Arne

To je taky fakt, navíc hrál na 10ce místo Kagawy. Těžko srovnávat.

Reagovat
Arne

Trapp To je prostě nejlepší brankář sezóny, před Gieferem i před Adlerem.

Reagovat
JozkokozleJ

Trapp je naprosto paradny. U Giefera sa hlavne teraz na jar objavuju chyby (ani dnes sa im nevyhol), ktore, je pravda, kompenzuje famoznymi zakrokmi (viz dnes v zavere najazd Güntera). Pozdava sa mi i Baumann. Je dost spolahlivy, ale asi nikdy nebude top.

Reagovat
db18

...to je prokletí být gólmanem v Německu

Reagovat
smazaný uživatel

HSV

Reagovat
VdV

kurs 9

Reagovat
HSV1887

11

Reagovat
smazaný uživatel

bože ten Robben to je hnus mohol to prihrať a Mario by to daval do prazdnej ale nee zas ta sebeckosť

Reagovat
db18

přihrál

Reagovat
HSV1887

HSV HSV HSV HSV !!!

Jako paráda, tohle jsem vůbec nečekal Ale hlavně zas neusnout na vavřínech a makat dál! Hezký, že jsme ted 5., ale to vůbec nic neznamená, důležitý je, kde budem po 34. kole

Reagovat
smazaný uživatel

Schalke 04 04

Reagovat
Pospovič

Reagovat
smazaný uživatel

Škoda.. Měli jsme na výhru, je potřeba se zas jednou výhrou chytnout

Jinak Hannover krásná jednička, za ten kurs

Reagovat
Willy Wonka

Son Heung-Min

Reagovat
smazaný uživatel

teď můžem 5x prohrát

Reagovat
smazaný uživatel

Bayern titul s prstem v nose.

Reagovat
smazaný uživatel

Teda ještě, že jsem to nemohl vidět....

Může mi někdo stručně říct, co se doprdele na Westfalenstadionu dělo?? Díky.

Jinak jsem malinko čekal, že bude Jürgen kluky na Shakhtar šetřit, nebo aspoň někoho, ale jak tak koukám, sestava byla prakticky klasická, a takováhle generálka na LM teda nic moc..

Reagovat
VdV

děl se tam tunel...sázkovky se napakovaly pěkně

Reagovat
db18

při pohledu na tu marodku by bylo nesmyslné sázet na BVB - ještě s tímhle kursem...

Reagovat
VdV

a z čeho myslíš,že žijí sázkovky,ze znalců?Z nelznalců...víš kolik lidí pere na tiket BVB za kurs 1,35 aniž by o tom cokoliv vědělo?Po celým světě.a k tomu dalších 15 zápasů,aby vyhrál za stovku sto mega?Pak stačí tomu jít naproti a sázkovky mají ranec

Reagovat
smazaný uživatel

"Wenns scheiße läuft, läufts scheiße!"

Reagovat
Arne
Reagovat
smazaný uživatel

jj, ten než aby přiznal svojí chybu, tak si radši jazyk ukousne

Reagovat
smazaný uživatel

"Mladičký Alabama se svěřené role exekutora ujal na výbornou"// máme asi nového hráče

Reagovat
smazaný uživatel

Bayern vyborne ako vzdy, zapas pod kontrolou, pekne efektivna koncovka ko ma byt, jednoducho velmi dobry zapas z nasho hladiska.

Sklamania:

Gomez- cakal by som ze sa bude viac snazit sa presadit spat do zakladu

Robben- iba z casti sklamanie, vyborna aktivita aka u neho predsalen nebyva ale ta efektivita tej snahy u neho predsalen zas nebola natolko vidiet

Reagovat
Bayern +

No mna prave z trojice novacikov v zostave vylozene nesklamal ani jeden. Aj ked proti Arsenalu budem rad, ze nastupi skusenejsi Dan.

Reagovat
db18

a ještě bych vyměnil Kroose za Müllera

Reagovat
Bayern +

Reagovat
smazaný uživatel

Podle mě nesmysl. Kroos je ofenzivní pilíř od kterého se dá očekávat vysoký standard, technika, konstruktivita a pasování. Muller je každý rok lepší a lepší, nicméně v zápase proti AFC trošku risk. Teď mimo- podle mě- pro Guardiolu je Kroos do budoucna ideální hráček na kterým bude stavět a jeho pozice v mančaftu ještě poroste.

Reagovat
db18

to by ale musel být ve formě - v té je naopak Müller...

...Kroos na mne teď působí tak, že to bere jako samozřejmost - to samé teď bylo i když vyběhl v repre dresu

Reagovat
smazaný uživatel

vždyt právě jenom střídal a naskočil jen na půl hodky asi..

Reagovat
smazaný uživatel

Ani teď nemůžu souhlasit. Kroos je obecně méně na očích- nestřílí moc gólů a hraje se dost přes křídla, které lidi rádi kritizují. Nicméně letošní gólová potence FCB je někde úplně jinde- díky zasazení Kroose na 10ku kde prakticky odehrál celou sezonu (až na 2 zápasy) máme na tom postu konzistentního hráčka kterej připravuje šance a do notný dávky diriguje hru. Že dal v létě 6 gólů a v zimě zatím ťuk? To není důkaz o poklesu formu. Jeho role je někde jinde.

Reagovat
db18

já nehodnotím jen podle gólů

Reagovat
smazaný uživatel

Přišlo mi to tak. Podle mě Kroos góly nedává, ale hraje velice slušně. Muller naopak skóruje, ale v mezihře mi připadá mizernej.

Reagovat
smazaný uživatel

Bayern s prehladom krasa..Manuel dnes dovolenka v brane :)...Robben aktivita,prihravky,vsetko super,akurat skoda,ze sa nepresadil aj golovo...som rad,ze aspon super Mário dal gol po jeho prihravke :)..nezavidim trenerovi..najradsej by som videl v utoku Robben,Kroos(Shaqiri),Ribéry-Gomez

Reagovat
smazaný uživatel

a Mullera najproduktivnejšieho by si nechal sedeť ooo bravo...nevíím co si z Robbena hotovy keby nebol sebec tak ked išiel sam na branu prihra mariovi na gol...aj tak ho Muller vytlačil zo zostavy a dufam ze sa v lete bude Robben pakovať

Reagovat
smazaný uživatel

kolko ludi,tolko chuti..Muller muz okamihu..mam radsej Robbena a čo..kazdy ma svoj nazor..Chicharito a Dzeko z lavicky kolko golov dali a ani nehravaju pravidelne..produktivita im je tak ... platna.

Reagovat
smazaný uživatel

uzavrime to tak,ze ked sa dari,nech sa dari nadalej hlavne,ale ze uprednostnujem Robbena,to je moj pohlad na vec..

Reagovat
smazaný uživatel

Ten Freiburg nemá vůbec špatný fanoušky a hlavně teď jedou depešáky "I just enough" jako svého času Celtic Glasgow

Reagovat
smazaný uživatel

Just can't get enough? Tadada tadada tadada da da da. Je to ono jo?

Reagovat
smazaný uživatel

Teď mě napadá, že už si musím pořešit lístek na červencový lkoncert v Praze.

Reagovat
smazaný uživatel

Krmaš, VAMOS Akorát byl po tom gólu trošku zmatený Docela nevěděl, kam dřív skočit

Reagovat
JozkokozleJ

Perfektne sa odputal od Latku a dostal pred Giefera.

A europske miesta opät Freiburg a Mainz Kiez by tam aspon jeden z nich ostal, najlepsie Freiburg.

Reagovat
smazaný uživatel

spíš Mainz..ale ani ten Freiburg by mi tam nevadil

Reagovat
smazaný uživatel

Dortmund

Reagovat
osobnostx

Krmaš do repre !

Reagovat
db18

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Greny

Souhlas :) v Česku je to hodně nedoceněnej hráč :)

Reagovat
db18

Reagovat
smazaný uživatel

moc barev

Reagovat
db18

ty tam jsou kvůli karnevalu

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele