Bundesliga - preview 21. kola

09.02.2013, 08:51, aktualizováno 10.02.2013, 08:50
Previews
Augsburg začal jaro ziskem pěti bodů ve třech zápasech a pokud porazí Mainz, posune se před Hoffenheim na barážovou šestnáctou pozici. Sestupové starosti začíná mít Düsseldorf, dočasně odvrátit je může v případě výhry ve Freiburgu...
FC Augsburg - 1. FSV Mainz 05  (neděle 15:30)
1. FSV Mainz si před dvěma týdny poradil s posledním týmem tabulky z Fürthu na jeho hřišti a stejně úspěšně by si rád počínal i na stadionu mužstva předposledního. Aktuálně pátý celek tabulky by si mohl po předchozí prohře s favorizovaným Bayernem Mnichov spravit chuť a udržet se tak v boji o pohárovou Evropu. Tuchelově družině by bohatě stačilo zopakovat výkon z prvního zářijového střetnutí obou celků, v němž Nullfünfer brali tři body po výhře 2:0.

Nezdá se však, že tentokrát Augsburg dá svou kůži lacino. Po třech kolech odvetné fáze zůstává FCA v kalendářním roce 2013 neporažen. A trenér Weinzierl k tomu odhodlaně dodává: "Chceme v našem pozitivním laufu pokračovat a vyhrát i následující utkání. Do partie můžeme vstoupit se sebedůvěrou a pokusit se navázat na skvělé výkony z předešlých zápasů." Na adresu soupeře však pěl slova chvály: "Ne náhodou se ocitají na průběžném pátém místě. Naopak si jej pro své skvělé počínání plně zaslouží. Jsem si naprosto jist tím, že nám rozhodně nic nedarují."

Klíčem k úspěchu domácího celku bude jistě houževnatá obrana a snaha držet soupeře na distanc od vlastní brány. Kdo však tento plán bude naplňovat, není dosud známo, a zůstává tak otevřené, zda Weinzierl po čtvrté v řadě vsadí na stejnou zahajovací formaci. Spíše tomu tak nebude, jelikož levý obránce Matthias Ostrzolek se z přípravného zápasu německé jednadvacítky vrátil s chřipkou a vynechal tak páteční trénink. Jelikož skvělé africké tažení zažívá s týmem Burkiny Faso Aristide Bancé, budou Fuggerstädter nadále postrádat i jeho.

I za neúčasti Bancého čeká na borce FSV nelehký zápas. "Teplota pod nulou, sněžení a ne zrovna nejlepší trávník v lize. Je zde několik faktorů, které se promítnou do charakteru utkání. Bude to tuhý boj, vyžadující notnou dávku trpělivosti," uvažoval mohučský trenér Tuchel. Ten bude nadále postrádat Niko Bungerta a Erica Maxima Chuopo-Motinga, stejně jako vykartovaného Nicolaie Müllera. Na marodce se nově objevil i Nikita Rukavytsya, laborující se svalovým zraněním. Ádám Szalai by měl být plně k dispozici.

Pro Szalaie a spol. tak bude nedělní úkol znít jednoznačně: Zastavit nabuzený Augsburg v jeho rozletu. "Augsburští zažívají takové déja-vu", soudí Tuchel, čímž narážel na skutečnost, že právě před rokem zvládli Švábi jarní část sezóny na výbornou a zachovali si tak prvoligovou příslušnost. Poslední (a také jediné) vítězství v Augsburgu slavili Nullfünfer ještě v druholigových časech, přičemž se tehdy hrálo na starém stadionu. FSV tak bude usilovat o první body z SGL Arény.
FC Augsburg - pravděpodobná sestava:
Manninger - Philp, Callsen-Bracker, Klavan, Ostrzolek - Baier - Koo, Morávek, Ji, Werner - Mölders
1. FSV Mainz 05 - pravděpodobná sestava:
Wetklo - Pospěch, Svensson, Noveski, Junior Diaz - Zimling - Baumgartlinger, Soto - Ivanschitz - Szalai, S. Parker
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.60 - 3.20 - 2.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SC Freiburg - Fortuna Düsseldorf  (neděle 17:30)
Jednadvacáté kolo uzavře pohled do Bádenska, kde místní SCF přivítá nováčka z Düsseldorfu, kterému se doposud na MAGE SOLAR Stadionu nepodařilo bodovat naplno. Domácí by však rádi opět zamíchali kartami na vyšších pozicích.

Skromný celek zvládl první polovinu sezóny na jedničku a vypadalo to, že se po zimní přestávce dokonce popere s dalšími vyzyvateli o postup do Evropské ligy. Dvě bezbrankové remízy (na hřišti Mainzu a proti Leverkusenu) ale vystřídala nečekaná porážka v bádenském derby (Hoffenheim vyhrál 2:1) a Freiburg se rázem propadl do početného středu ligového pelotonu. Pohárová místa jsou však na dosah...

Neúspěch v Sinsheimu potom nese jednoho společného jmenovatele, kterého do té doby v domácím táboře takřka neznali - individuální chyby! Právě toho se chtějí bojovníci z Breisgau před dalším zápasem za každou cenu vyvarovat. "Nemůžeme být s celkovým výkonem spokojeni, protože jsme si častokrát počínali až příliš nedbale," vysvětlil Christian Streich. "Koncentrace nebyla stoprocentní," odhaluje.

To na druhé straně je od prvopočátku jasným a jediným cílem záchrana, čemuž se všechno ostatní jenom podřizuje. Po nepříjemné domácí porážce s Augsburgem a dalším ztraceným duelem v Borussia-Parku se Fortuna konečně dočkala a před vlastními fandy porazila VfB.

Düsseldorf si tak po patnáctileté bundesligové odmlce nevede vůbec špatně a od sestupových příček si stále udržuje konstantní odstup (šestnácté TSG ztrácí osm bodů a Augsburg již dělí od jisté záchrany desetibodový rozdíl), ani přesto však nechtějí v Severním Porýní-Vestfálsku podlehnout uspokojení. "Nemůžeme se ohlížet za sebe. Fotbal je týdenní záležitost a nyní před sebou máme Freiburg," nabádá před uspokojením kouč Norbert Meier.

Mimo hru stále zůstává Mensur Mujdža, jehož doposud neopustily potíže se zády a Sebastian Freis, kterého trápí rameno. Otazník se potom vznáší nad startem Daniela Caligiuriho (lýtko).

Pořádně zaplněná marodka zůstává na opačné straně: Papadopoulos, Bolly, Garbuschewski a Rafael nemohou hrát. Latkovi pomůže ochránit zlomený nos speciální obličejová maska.
SC Freiburg - pravděpodobná sestava:
Baumann - Hedenstad, Krmaš, Diagne, Sorg - Schuster, Flum - Schmid, Makiadi - Rosenthal, M. Kruse
Fortuna Düsseldorf - pravděpodobná sestava:
Giefer - Balogun, Latka, Malezas, J. van den Bergh - Bodzek, Tesche - Kruse, O. Fink, Lambertz - Reisinger
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Eintracht Frankfurt - 1. FC Norimberk  (sobota 15:30)
Fotbalisté Frankfurtu letos prožívají vynikající sezónu a i když měli slabší chvilky, tak čtvrté místo se ziskem šestatřiceti bodů je prozatím velký úspěch. Na konci podzimu a začátkem jara získali hned dvanáct bodů z pěti zápasů a další mohou přidat v souboji s Norimberkem.

Eintracht nejprve zvládl poslední dvě podzimní kola, kdy dokázal doma porazit Brémy a poté zvítězil ve Wolfsburgu. V prvním jarním kole sice podlehl konkurenčnímu Leverkusenu, avšak následně doma porazil Hoffenheim a minule také překvapivě zvítězil v Hamburku. V podzimním vzájemném zápase dokázal v Norimberku vyhrát v poměru 2:1 a i nyní bude před vlastními fanoušky mírným favoritem.

Avšak Norimberk též začíná sbírat velice důležité body a na kontě už jich má čtyřiadvacet, patří mu v tuto chvíli čtrnácté místo. V posledních pěti kolech prohrál pouze jednou, výsledek 0:3 na půdě obhájce titulu z Dortmundu se mu rozhodně nedá vyčítat. Naopak bod s Werderem a Hamburgem je určitě zisk a minulá výhra nad Gladbachem se také v každém případě cení. Souboj ve Frankfurtu ale bude hodně těžký.

Domácí celek se bude muset obejít bez Amedicka, který se vrací do tréninkového procesu, nicméně jinak je kádr Frankfurtu pohromadě. Hosté nemohou využít služeb Stephana a Marcose Antonia, mimo je také Gebhart a český krajánek Adam Hloušek. Naopak v útoku v základní sestavě by měl opět nastoupit Tomáš Pekhart, který se trefil v minulém kole a jeho forma zápas od zápasu roste.

Kouč hostujícího týmu Michael Wiesinger věří, že jeho celek dokáže favorita překvapit. "Je až obdivuhodné, kam sahají ambice nováčka soutěže, který má opravdu dobře poskládaný tým a hraje velmi týmově. To samé se však dá říci i o nás a rozhodně jsme ještě letos neřekli poslední slovo. Chceme v tabulce mnohem výše a poslední zápas s Gladbachem nám ukázal, že jsme opravdu schopní hrát vyrovnaně s kýmkoliv," hýří sebevědomím hostující stratég.
Eintracht Frankfurt - pravděpodobná sestava:
Trapp - S. Jung, Zambrano, Anderson, Oczipka - Schwegler, Rode - Aigner, Meier, Inui - Lakič
1. FC Norimberk - pravděpodobná sestava:
R. Schäfer - Chandler, Nilsson, Klose, Pinola - Simons - Kiyotake, Feulner, Balitsch, Frantz - Pekhart
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Greuther Fürth - VfL Wolfsburg  (sobota 15:30)
V tuto chvíli jen málokdo věří tomu, že se Fürth nakonec zachrání, ovšem do konce letošního ročníku chybí ještě mnoho kol a navíc poslední celek tabulky v minulém kole ukázal, že to ještě rozhodně nevzdává. V tuto chvíli je sice osmnáctý se ziskem dvanácti bodů a na přímou záchranu ztrácí 11 bodů, avšak po tomto duelu se může ztráta výrazně zmenšit. Na 15. místě je s tímto náskokem jeho sobotní soupeř z Wolfsburgu, který neprožívá šťastnou sezónu.

Vlci doposud získali pouze třiadvacet bodů a nyní jsou za očekáváním, i když jejich ztráta na nejbližší protivníky i třeba pohárové příčky není nijak hrozivá. Wolfsburg na jaře nejprve zdolal Stuttgart, pak ale prohrál na půdě Hannoveru a naposledy s předposledním celkem tabulky z Augsburgu uhrál doma pouze bod po remíze 1:1. Naopak jeho protivník bude zřejmě politý živou vodou, v minulém klání totiž překvapivě vyhrál po více jak pěti měsících.

A navíc si připsal skalp velmi těžko protivníka. Druhé vítězství sezóny vybojoval na půdě Schalke, tedy letošního účastníka osmifinále Ligy mistrů! A to možná bude opravdu ten pravý impuls. Navíc poprvé v jarní části vsítil branku, v předchozích utkáních totiž podlehl 0:2 Bayernu Mnichov a doma také 0:3 Mainzu. V podzimním vzájemném zápase ve 4. kole vítěz znám nebyl, Vlci doma s nováčkem soutěže uhráli pouze bod po remíze 1:1.

Fürth se bude muset obejít bez Ndoyeho, který se teprve vrací do plného tréninku, připraveni nebudou ani zranění Hefele, Schmidtgal ani Tyrala. "Myslím si, že tohle jsme opravdu potřebovali. Atmosféra v kabině se najednou vyčistila a všichni si teď více věří a mluví o vítězstvích. Dobře víme, že jedno vítězství ještě nic neznamená a musíme zůstat nohama na zemi, avšak naše sebevědomí je úplně někde jinde," uvedl s optimismem trenér Michael Büskens.

Nový trenér Dieter Hecking, který je na lavičce Vlků jen něco málo přes měsíc, si tuto hrozbu velice dobře uvědomuje. "Bohužel se nám tolik nedaří v útoku a to je náš největší problém. Nyní budeme hrát na půdě soupeře, který touží po tom, aby se zachránil a udělá pro to všechno. Proto od nás očekávám zodpovědný výkon ve všech směrech a hlavně konečně zlepšenou koncovku." Hecking stále nemůže počítat s Hasanim, Pilařem, Helmesem, Pannewitzem ani Kyrgiakosem.
Greuther Fürth - pravděpodobná sestava:
Hesl - M. Zimmermann, Sobiech, Mavraj, Baba - Varga, Fürstner - Klaus, Stieber - Asamoah, Djurdjič
VfL Wolfsburg - pravděpodobná sestava:
Benaglio - Fagner, Naldo, Madlung, M. Schäfer - Träsch, Polák - Vieirinha, Diego, Perišič - Dost
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Hannover 96 - TSG Hoffenheim  (sobota 15:30)
Při konkurenci ostatních zápasů sice nenabízí sobotní odpoledne na hannoverském hřišti úplně vzrušující podívanou, kterou by vyhledávaly televizní kamery, ovšem přesto je střetnutí 96tek s Hoffenheimem pro oba aktéry vysoce prioritní.

Dolnosasům se před sezónou rozpadla skvěle se doplňující stoperská dvojice Karim Haggui - Emmanuel Pogatetz (odešel za Felixem Magathem k nedalekým Vlkům), načež se rázem z jedné z nejlepších defenzivních vozeb stala v ligovém pelotonu ta více propustná nebo spíše rovnou děravá (třicet jedna inkasovaných branek za podzim mluví samo za sebe). Zimní přestávka se tak nesla v znamení změn...

...ani několik posil v čele s Johanem Djourouem (přišel na hostování z Arsenalu) však tento proces neodvrátilo a hned úvodní vystoupení na Schalke dopadlo katastrofálně (4:5), následovala sice cenná výhra nad Vlky, poté však zchladil žáhu další neúspěch na Weserstadionu. "Čeká nás těžký zápas, který musíme vyhrát, abychom se udrželi v kontaktu s vrchní třetinou," uvědomuje si tříbodový odstup od pohárů Mirko Slomka.

Vzývané světlo na konci tunelu se celku z Kraichgau přeci jen ukázalo a TSG si vyhraným derby nad Freiburgem (2:1) mohlo "odmáznout" nekonečnou sérii bez vítězství (nakonec se tento počet na ligové scéně natáhl na rovných deset zápasů!). Ani přesto si ovšem hostující ekipa nemůže moc vyskakovat, neboť poslední Fürth si nadále živí čtyřbodový odstup! Patnácté VfL už má pak sedm bodů k dobru.

Hoffenheim se tak momentálně nemůže ohlížet a potřebuje zejména pravidelně bodovat. Při tomto by si jistě koncernový tým rád vzpomněl na výjimečně pozitivní statistiku s 96kami: TSG opanovalo pět z devíti vzájemných mačů (dva skončily remízou). "Samozřejmě, že ty pocity po vítězství jsou nenahraditelné," potvrdil Marco Kurz. "Tohle rozpoložení si chceme udržet i nadále," dodal 43letý stratég.

Marodka Hannoveru je opět naplněná až k prasknutí: Stindl, Cherundolo, Felipe, Eggimann a Andreasen jsou mimo hru dlouhodobě, připravena pak není ani dvojice Franca - Gökdemir. Naproti tomu operaci slepého střeva má za sebou Christian Schulz a drobné zdravotní neduhy vykurýroval i Mohammed Abdellaoue. Zpátky je z APN také Ya Konan a po karetním trestu může hrát i Hoffmann.

Tim Wiese bude do konce sezóny plnit roli až třetího brankáře a dostane tak dostatek času, aby se vrátil do původní formy. Za nově příchozím Gomesem nadále zůstává mladý Casteels. Dlouhodobě pak chybí dvojice Salihović (koleno) a Rudy (kotník). Achillova šlacha zlobí Schipplocka. Kromě Simona Vukčeviče pak po automobilové nehodě rehabilituje i Luis Advíncula (zanedlouho má být opět zpátky).
Hannover 96 - pravděpodobná sestava:
Zieler - Chahed, Djourou, C. Schulz, Rausch - Schmiedebach, da Silva Pinto - Schlaudraff, Huszti - Abdellaoue, M. Diouf
TSG Hoffenheim - pravděpodobná sestava:
Gomes - Beck, Abraham, Delpierre, Johnson - Weis, Polanski - Roberto Firmino, Volland, Usami - de Camargo
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
VfB Stuttgart - Werder Brémy  (sobota 15:30)
Pokud bychom hledali mužstvo, které bude po opětovném začátku bundesligových klání nejdéle čekat na plný bodový zisk, nikoho by jistě nenapadlo označit Stuttgart. Zavzpomínat na staré časy tak VfB chce proti Brémám.

A je skutečně na co vzpomínat... Tradice posledních let byla jen v málo ohledech tak neústupná jako při jarní ligové bilanci švábského celku: Stuttgart měl na podzim pravidelně rozkolísané výkony (to nebylo ani v této sezóně výjimkou), avšak druhá polovina byla z domácího pohledu pravidelně výrazně povedenější, až to většinou nakonec stačilo i na pohárové příčky. Tento scénář se opakoval sedmkrát!

Nikdo si tak z domácího tábora logicky nechce připustit, že by se nastavený trend nepodařilo zopakovat - skutečnost ovšem ukazuje pravý opak: VfB ze tří jarních duelů nevytěžilo ani jeden jediný bod a inkasovalo plných sedm branek (samo přitom zaznamenalo jedinou)! Před zápasem s Brémami tak zvony už skutečně bijí na poplach! "Musíme zůstat koncentrovaní," pravil Bruno Labbadia.

Oslnivě nevstoupil do odvetné části ani přístavní tým. Velkým zklamáním bylo z hostujícího pohledu zejména vystoupení na Westfalenstadionu, odkud si zelenobílá parta odvážela ostudného bůra (!) a navrch ještě přišlo ztracené derby s HSV (3:2). Minulý víkend se však Schaafovy ovečky konečně zvedly a po zlepšeném výkonu braly, v neméně interesantním duelu s Hannoverem, zasloužené tři body.

Celek od řeky Weser tak znovu oživil ambice o opětovné proniknutí do pohárové Evropy (nyní ztrácí na šesté S04 stále hratelné čtyři bodíky) a zároveň se tak dotáhl na svého soupeře. Ve švábské metropoli se ovšem SVW nedaří a ze sedmi posledních mačů zde opanovalo jediný! "Máme před soupeřem respekt. Strach není na místě," potvrdil Schaaf. "Chceme být i nadále úspěšní," premiérově vyhlíží druhý tříbodový zápis v řadě velezkušený kormidelník.

Georg Niedermeier by měl být po zranění boku fit. Disciplinární trest navíc omilostnil Martina Harnika, bývalého hráče Werderu. K dispozici nebude pouze dlouhodobě absentující Cacau.

Druhá strana bude vyjma obvyklých marodů Bargfredeho a Füllkruga kompletní (oba koleno).
VfB Stuttgart - pravděpodobná sestava:
Ulreich - G. Sakai, Tasci, Niedermeier, Molinaro - Kvist, Gentner - Harnik, Didavi, Traoré - Ibišević
Werder Brémy - pravděpodobná sestava:
Mielitz - Ignjovski, Lukimya, Sokratis, Schmitz - Junuzović - Arnautović, Hunt, de Bruyne, Elia - Petersen
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Borussia Mönchengladbach - Bayer Leverkusen  (sobota 15:30)
Menší z porýnských derby si s sebou dlouhá léta nese jedno jubileum - poslední domácí výhra Gladbachu nad Bayerem se datuje do roku 1989 (2:0) a během té doby si Farmaceutici odvezli patnáct výher a pětkrát se body dělily - Hříbata jsou v tomto ohledu jednoznačně na vrchu pomyslného žebříčku. Uzrál tak již konečně čas na zdolání historického milníku?

Domácí ekipa urazila během sezóny pořádný kus cesty a postupnými krůčky opět stoupá blíže a blíže k pohárovým příčkám. Minulé vystoupení na norimberské půdě sice die Fohlen nevyšlo úplně podle představ a nakonec odjížděli svěřenci Luciena Favreho s prázdnýma rukama, ovšem herní projev byl i tak stále velmi přímočarý. Důkazem zlepšení budiž předchozích sedm zápasů bez porážky (čtyři remízy).

Nadcházejícím týdnem však začíná pro Mönchengladbach znovu tradiční "pohárový" režim a zápasy tak budou přicházet v rychlém sledu, což právě na podzim nezkušenému kolektivu zrovna dvakrát nesedlo a spolupodílelo se tím na výkonnostním a zejména výsledkovém poklesu. "Postupujeme od zápasu k zápasu," zdůraznil Favre, který měl pro svého nadcházejícího soupeře jen slova chvály. "Poslední zápas Bayeru proti Dortmundu byl doslova reklamou na bundesligu. Bayer se vrátil do utkání a nemusel prohrát," uvedl švýcarský lodivod. "Na souboj s Bayerem se těšíme," doplnil sportovní ředitel Max Eberl.

Ještě znatelnější progres má za sebou Leverkusen, který se pod dvojicí trenérských benjamínků Sami Hyypiä a Sascha Lewandowski opět zařadil mezi nejužší ligovou špičku, přičemž na to potřeboval jen několik málo měsíců! Nejvýraznější změna se však udála na hřišti: Bayer kompletně změnil roky preferované rozestavení (4-2-3-1) na trochu flexibilnější 4-3-3 s pevným středem pole a nesmírně efektivní ofenzivní trojicí, která si doslova libuje v rychlých kontrech, čímž přivádí nejednoho protivníka do úzkých... Většině hráčů daný systém padne jako ulitý a to se potom logicky odráží i na trávníku.

Poslední dva duely sice ambicióznímu celku úplně nevyšly, avšak přesto se Bayer suverénně pohybuje na příčkách zaručující opakovaný start v nejprestižnější evropské klubové soutěži. Těsná porážka s BVB, jakožto přímým rivalem o druhou příčku, určitě zamrzí, ovšem i tak mohou být na druhém břehu spokojeni. "Můžeme si z tohoto utkání vzít i přes porážku spoustu pozitiv," potvrdil Hyypiä.

Tony Jantschke si odbude disciplinární trest, jeho místo na pravém kraji obranné čtveřice zaujme Martin Stranzl. Do středu se tím pádem, vedle Domíngueze, postaví Brouwers. Stehenní sval vystaví stopku Mlapovi.

Rovněž karetní stopka zastaví ve farmaceutickém týmu Ömera Topraka, kterého vystřídá ostřílený Manuel Friedrich - Leverkusen se však musel obejít bez tureckého reprezentanta dvakrát a ob a zápasy shodně ztratil! Otazník visí nad použitím Reinartze (virus) a Rolfese (nachlazení).
M'gladbach - pravděpodobná sestava:
ter Stegen - Stranzl, Brouwers, Álvaro Domínguez, Wendt - Nordtveit, Marx - Cigerci, Arango - Herrmann, L. de Jong
Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
Leno - Carvajal, Wollscheid, M. Friedrich, Boenisch - L. Bender, Reinartz, Rolfes - Castro, Kießling, Schürrle
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Borussia Dortmund - Hamburger SV  (sobota 15:30)
Sobotní program je doslova prošpikovaný tradičními souboji a jeden z nich bude k vidění ve Vestfálsku, kde místní Borussia přivítá Hamburk. Dojde tak na konfrontaci celků, jejichž vzájemné duely rozhodně nemají o branky nouzi...

Žlutočerná družina se po Novém roce představuje ve výborném světle a bez větší námahy za sebou nechává jednoho protivníka za druhým - naposledy se sice v BayAreně nadřelo BVB více než v předešlých dvou zápasech (0:5 na Weserstadionu a 3:0 proti FCN), ovšem nakonec přece jen kýžené tři body ukořistilo (2:3). Kloppovi svěřenci tak momentálně drží nejdelší vítěznou sérii - čtyři ligová utkání za sebou!

Před nadcházejícím anglickým týdnem (po ligovém vystoupení s HSV čeká na domácí veledůležité osmifinálové střetnutí LM v Doněcku a ihned nato důležitá konfrontace s Eintrachtem) se však nevyvíjí pro Borussii zdaleka všechno podle ideálního scénáře... Kabinou BVB se prohnalo virové onemocnění a hned několik hráčů ulehlo do postele, někteří dokonce ani neodjeli na reprezentační sraz. "Tento fakt častokrát doprovází ze strany veřejnosti různé spekulace, ovšem tady jsme k něčemu podobnému neměli důvod," vysvětlil odmítnutí reprezentačních povinností Jürgen Klopp.

Druhá strana se po krátkém oddechu stále nemůže dostat na tu správnou provozní teplotu a tato skutečnost obírá Hamburk o nesmírně důležité body. Přístavnímu celku se opakovaně nedaří zachytit úvod zápasu, přičemž postupem času jeho výkon pravidelně nabírá na intenzitě - na EasyCredit Stadionu a v derby proti Werderu to přesto na body stačilo, do třetice s Eintrachtem již ovšem nikoliv.

HSV sice patří mezi ty nejméně produktivní mužstva v bundesligovém pelotonu (pouze čtyři týmy dosáhly na méně než dvaadvacet branek), přesto se však může pochlubit unikátní statistikou: Rothosen desetkrát ujali hubeného vedení, které už poté udrželi až do konce (sedm výher a tři remízy). Tento fakt se ostatně potvrdil i v minulém vzájemném střetnutí (3:2). "Za žádných okolností se nechceme schovávat," utvrdil Thorsten Fink, jenž nabádá k soustředěnosti. "Po celých devadesát minut musíme hrát naplno, jinak nemáme šanci uspět," nabádá!

Takřka vyloučeno je použití Marcela Schmelzera (potíže s kotníkem a infekce), druhý jmenovaný problém pak trápí i možnou náhradu v podobě Kevina Großkreutze. Na levou stranu obranné čtverky se tak pravděpodobně postaví Kuba. Otazník se nadále vznáší nad startem Piszczeka (přitahovač), Reuse (třísla) a rovněž Götzeho, jehož skolila pro změnu chřipka.

Milan Badelj nepodal proti Frankfurtu optimální výkon a možná právě včas tak pro chorvatského středopolaře přichází karetní trest. Jeho místo ve středu pole zaujme Tomás Rincón a vzhledem k připravované změně dortmundského rozestavení (4-3-2-1) by mohl venezuelský reprezentant dostat parťáka v Dennisi Aogovi. Petr Jiráček tak usedne pouze na lavičku. Hrát nemohou Mancienne (kotník) a Iličević (břišní svaly).
Borussia Dortmund - pravděpodobná sestava:
Weidenfeller - Piszczek, Subotić, Hummels, Blaszczykowski - Gündogan, Bender, Sahin - Götze, Reus - Lewandowski
Hamburger SV - pravděpodobná sestava:
Adler - Diekmeier , Bruma , Westermann , Jansen - Rincón , Aogo - Beister , van der Vaart , Son - Rudņevs
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Bayern Mnichov - Schalke 04  (sobota 18:30)
Bayern proti Schalke. V Bundeslize klepe na dveře další z tradičních bitev, které poutají pozornost německé fotbalové veřejnosti. Fankluby obou mužstev jsou vůbec těmi největšími v zemi, což je ovšem také to jediné, v čem momentálně Königsblauen za svým bavorským rivalem výrazněji nezaostávají. Po stránce aktuální formy je zde patrný do nebe volající rozdíl. A s přihlédnutím k početné marodce Schalke se tak trochu očekává boj vestfálského klubu s větrnými mlýny.

V táboře kralujícího Bayernu Mnichov jsou si rovněž dobře vědomi aktuální situace Königsblauen, kteří z prvních tří zápasů odvetné fáze soutěže vyválčili jen jedno vítězství. Po něm již následovaly dva utrápené duely s outsidery ze dna tabulky, které Kellerově týmu přinesly všehovšudy jeden bod. Nikde však není psáno, že by mužstvo takového formátu nemohlo pookřát právě v Allianz Aréně, kde bude během sobotního podvečeru výborná atmosféra. "Oni přicestují do Mnichova motivovaní zejména tím, že se zde mohou pokusit o velké překvapení," narážel trenér FCB Heynckes na fakt, že hosté nebudou mít v zápase co ztratit.

Na straně domácího celku panuje příjemnější nálada - dokonce i u věčně nespokojeného kverulanta Karla-Heinze Rummeniggeho. Ten si pochvaloval vítěznou šňůru i herní projev mužstva: "Absolutní koncentrovanost, motivace a zaujetí, sebevědomí, ale zdravé a přiměřené - zkrátka všechno tak, jak má být," radoval se Rummenigge. Na předešlé výkony budou chtít mnichovští profesionálové navázat i proti S04 a uhájit tak komfortní dvanáctibodový náskok před pronásledovateli. "Jsme ve formě, proto bychom se neměli nechat příštím soupeřem zastavit," prohlásil Thomas Müller.

Po personální stránce se u FCB nic významného nemění. Všichni reprezentanti přečkali pauzu pro přípravná utkání bez větších problémů. Chybět tak budou nadále "jen" Holger Badstuber (křížový vaz) a Xherdan Shaqiri (kotník), u nichž by byl případný sobotní start nadále riskantní. Malý otazník stojí nad startem Bastiana Schweinsteigera, jehož během týdne rovněž zlobil bolavý kotník, kvůli němuž zkušený německý středopolař nezasáhl do přátelského zápasu s výběrem Francie.

Absence však dělají mnohem více vrásek trenérovi S04 Kellerovi. Seznam hráčů, kteří v prestižním měření sil nebudou moci svému týmu vypomoci, je hrozivě dlouhý: Útočné eso Klaas-Jan Huntelaar vypadlo kvůli prasklé cévce v levém oku, křídelní zadák Christian Fuchs je vykartovaný. Vedle těchto důležitých borců bude muset šéftrenér Knappen zapomenout na Ibrahima Afellaye, Kyriakose Papadopoulose a Cipriana Maricu, jenž vypadl nejen pro tento zápas kvůli poraněnému kolenu. Ohrožen je i start Juliana Draxlera, jenž zápolí s chřipkovou infekcí.

Königsblauen se snaží neklesat na mysli. "Musíme se maximálně snažit jít štěstí naproti. Svým chlapcům věřím a jsem stejně jako oni přesvědčen, že se dřív nebo později karta obrátí," narážel Keller na svízelnou situaci svého týmu. Že by se tak mělo stát právě proti Bayernu je krajně nepravděpodobné a rovněž Keller zůstává nohama na zemi. Sám se nezdráhal svého sobotního soupeře označit za jednoho z nejlepších klubů současné fotbalové Evropy.

O pravdivosti jeho slov svědčí i výmluvná statistika: 51 dosažených bodů a poměr vstřelených a inkasovaných branek +44 po dvaceti odehraných kolech - to je vůbec nejlepší výsledek v celé padesátileté historii Bundesligy. Do 99. vzájemného soutěžního utkání těchto celků vstupují hosté i s vědomím, že problém nebude jen bodovat, ale i vstřelit branku. Favorit totiž svým soupeřům připustil jen sedm branek ve své síti. Ale zázraky se občas dějí, jak tomu například bylo v památném mnichovském střetnutí v říjnu 1976, kdy Königsblauen vyloupili Olympijský stadion po debaklu domácích 0:7.
Bayern Mnichov - pravděpodobná sestava:
Neuer - Lahm, van Buyten, Dante, Alaba - Javi Martinéz, Schweinsteiger - T. Müller, Kroos, Ribéry - Mandžukič
Schalke 04 - pravděpodobná sestava:
Hildebrand - Höger, Höwedes, Matip, Kolasinac - Neustädter - J. Jones, Draxler - Farfán, Michel Bastos - Pukki
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Bayern Mnichov20163151:751
2.Borussia Dortmund20116346:2239
3.Bayer Leverkusen20114538:2637
4.Eintracht Frankfurt20113638:3136
5.1. FSV Mainz 052093827:2430
6.Schalke 042085733:3129
7.Borussia Mönchengladbach2078528:2929
8.SC Freiburg2077625:2028
9.Hamburger SV2084822:2628
10.Hannover 9620821038:3926
11.Werder Brémy2074932:3725
12.VfB Stuttgart2074922:3525
13.Fortuna Düsseldorf2066826:2824
14.1. FC Norimberk2066820:2724
15.VfL Wolfsburg2065921:3023
16.TSG Hoffenheim20441226:4416
17.FC Augsburg20281016:3214
18.Greuther Fürth20261213:3412
Přehled vysílání zápasů Bundesligy na české verzi Eurosportu 2
sobota 15:30Borussia Dortmund - Hamburger SV
sobota 18:30Bayern Mnichov - Schalke 04
neděle 15:30FC Augsburg - 1. FSV Mainz
neděle 17:30SC Freiburg - Fortuna Düsseldorf

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (373)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele