finále
01.03.2015 17:00 CET
2 : 0
(1:0)

Reportáž

Chelsea udolala Totteham 2:0 a získala ligový pohár

První letošní anglickou trofej získala Chelsea, která ve finále Capital One Cupu porazila Tottenham 2:0. Kohouti měli smůlu - o jediné dvě branky ve Wembley se vedle hrdinů Johna Terryho a Diega Costy postarali i blokující Dier s Walkerem, kteří tečovali střely tím nejméně šťastným způsobem. Obrana Chelsea však fungovala takřka dokonale, což byl pro Tottenham nepřekonatelný problém.

José Mourinho poslal na trávník tři regulérní stopery, ve Wembley však žádný autobus rozhodně nezaparkoval. Kurt Zouma se v roli defenzivního záložníka sice do ofenzivy nezapojoval, přesto to od Chelsea nebyl ten pravý zanďour, na který jsme proti silným soupeřům zvyklí. Překvapil především presink i na půli Tottenhamu.

Tottenham sice v prvním poločase držel míč u nohou častěji, ale kromě parádního přímého kopu Christiana Eriksena, který rozezněl břevno, nezpůsobil v šestnáctce příliš nebezpečí. Výjimkou byla ojedinělá střela Harryho Kanea. 21letá kometa letošní sezóny po padesátimetrovém sprintu prověřila poprvé v brance Petra Čecha, jenž dostal přednost před Thibautem Courtoisem.

Chelsea nastoupila v defenzivnějším rozpoložení než soupeř, taktický záměr se však vztahoval povětšinou na momenty, kdy útočili Spurs. Obvyklý tahoun Blues Eden Hazard byl nicméně v počátcích dnešního zápasu zcela eliminován vynikajícím Walkerem, kontroverzní Diego Costa byl pak zaneprázdněn spíše neshodami s Bentalebem, Dierem či Walkerem.

Bezmála 90 tisícovek fanoušků trápil ve Wembley déšť, nuda však nikoli. I přes ryze takticky vedený souboj z obou stran si diváci nemohli stěžovat; hrálo se nahoru - dolů, nebyla nouze o tvrdé souboje ani pokusy o střelbu. Chelsea i Tottenham však zrazovala předfinální fáze, takže kromě Hazardovi zajímavé rány ve třinácté minutě to příště zahučelo až po půlhodině hry, kdy Eriksen vyzkoušel Čecha nečekaně z úhlu.

Chelsea v prvním poločase vystřelila hned osmkrát - poprvé však trefila branku až několik desítek vteřin před odchodem do šaten. Centr Williana, zmatek v šestnáctce a následná Terryho tečovaná rána však lídrovi Premier League ke štěstí stačila - Dier ji totiž nešťastně tečoval a Lloris byl zcela bezmocný - 1:0. Chuť si spravil alespoň v nastaveném čase, kdy výborně lapil Cahillovu hlavičku.

Odpůrci Chelsea, kteří se těšili na autobus, se nedočkali ani po změně stran. Mourinhovi svěřenci i přes těsné vedení na Tottenham vlétli a zakrátko Fábregas vystřihl nádherné nůžky a Lloris parádním skokem zachraňoval. Kapitána Kohoutů kapituloval podruhé znovu až vinou teče vlastního spoluhráče.

Fábregas vyslal do šestnáctky Diega Costu a oblíbená spolupráce po dlouhé době opět zafungovala. Naturalizovaný Španěl se prosmýkl kolem Walkera a přes jeho nohu propasíroval míč do sítě - 2:0. Blízko definitivní tečky za prvním anglickým finále byl Eden Hazard - Belgičan se klasicky snažil uvnitř šestnáctky zakroutit míč za tyč, ale těsně minul.

Tottenham se otěží zápasu dokázal chopit až v závěrečné dvacetiminutovce, velkou šanci měl po rohovém kopu Erik Lamela, avšak na zadní tyči mu pár decimetrů scházelo. Kýžený tlak Whites přišel pozdě, další nadějnou situaci měl až krátce před koncem Soldado, ale skálopevná defenziva tentokrát s dokonalým Terrym mu radost zkazila.

Chelsea tak vyhrála anglický ligový pohár po dlouhých osmi letech, předtím tehdejší Carling Cup opanovala pod Mourinhem v letech 2005 a 2007. Tottenhamu se naopak nepodařilo zopakovat sezónu 2007/08, kdy ve finále udolali právě Chelsea.

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (1204)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele