15. kolo
29.11.2008 16:00 CET
1 : 4
(1:3)

Reportáž

Elmander sestřelil potápějící se Sunderland

Stý zápas Roye Keana na lavičce Sunderlandu má velmi hořkou příchuť. Přes pohádkový start do utkání Black Cats nakonec naprosto jasně podlehli efektivnímu Boltonu v poměru 1:4 a navázali tak na nedávné nevýrazné výsledky.

V úvodu zápasu se obě strany prezentovaly zcela odlišným stylem hry. Zatímco Sunderlandu lze vytknout snad jen absenci přímočarosti, ne však snahu o kombinaci s hlavou a patou, Trotters se zpočátku zmohli akorát na míče odkopávané nazdařbůh. Také první alespoň náznak šance jde na vrub domácích. Kenwyne Jones však střelou z uctivé dálky a navíc po zemi Jaaskelainena nemohl rozhodit. Zanedlouho už se ale Black Cats mohli radovat. Ve 12. minutě vykouzlil Richardson ukázkovou českou uličku pro Reida, jenž pak poslal překrásný kolmý pas Cissému, který s klidnou hlavou prostřelil Jaaskelainena.

V tu chvíli to vypadalo na jednoznačnou záležitost Sunderlandu, zdání však v tomto případě klamalo. Prakticky ihned totiž hosté odpověděli, když po pěti minutách přeskočil Taylor Chimbondu ve snaze dostat se k centru a Gordon, jenž nebyl ideálně postaven kousek před čarou, jen zvládl konečky prstů vyškrábnout balon na břevno. Odtud se ovšem míč odrazil za brankovou čáru, a tak bylo srovnáno. S nerozhodným stavem se Wanderers nespokojili. Okamžitě ve 21. minutě vyhrál sice Collins hlavičkový souboj o centrovaný balon ze standardní situace, jenže ten se odrazil přímo ke kopačkám Garyho Cahilla a hostující stoper nekompromisně propálil bezmocného Gordona.

Scénář příštích minut nápadně připomínal ten z úvodních minut utkání. A nechybělo mnoho a Boltonu se opět přehnaná pasivita nevyplatila. Ovšem třebaže se po půlhodině hry prosadil Jones k hlavičce do břevna a v atypické poloze úspěšně dorážel Cissé, faul trinidadského forvarda z předchozího souboje byl odpískán zcela po právu. Nakonec tedy mohl další branku přidat Bolton, nebýt trestuhodného selhání Elmandera. Ten se z ničeho nic objevil za obranou Sunderlandu, umně si popíchl balon okolo Gordona, zakončoval však zbytečně vzduchem a slabší levačkou, pročež minul. Ve 35. minutě podobným způsobem odpověděli domácí. Kenwyne Jones výtečně podržel míč na hraně šestnáctky, ideálně načasoval přihrávku do strany na nabíhajícího Reida, tomu ale následně koncovka vůbec nesedla.

Strhující první půle však ani zdaleka nekončila. Ve 39. minutě vyrobil neskutečnou minelu Collins, když mu dlouhý míč proklouzl pod kopačkou, a nabídl tak zajímavou gólovou příležitost Elmanderovi. Švédský útočník soupeřovu renonci potrestal, ačkoliv zakončoval z ostrého úhlu, a napravil tak své předchozí zaváhání. Zbytek prvního dějství sice patřil výhradně Black Cats, pozorná defenziva Trotters už ale dvoubrankový náskok ustrážila.

Jestliže první půle nenechala přihlížející ani vydechnout, ta druhá začala spíše zvolna. Přesto se diváci na Stadium of Light nenudili. Například rána McCanna z 51. minuty, která donutila Gordona k efektnímu a těžkému zákroku, stála rozhodně za to. A co teprve ta Elmanderova o čtyři minuty později, která se dokonce pyšnila gólovými parametry. Whitehead se neukázal jako zrovna ukázkový kapitán, když prachmizerným zpracováním balonu na ose hřiště dovolil jít Nolanovi s Elmanderem na jediného stopera Sunderlandu. Boltonské duo si vědělo rady. Prvně jmenovaný posunul míč doleva švédskému střelci, jehož zakončení nemohlo být suverénnější.

Trotters se tentokráte rozhodli nepolevit v aktivní hře a v 62. minutě mohl Elmander slavit hattrick. Skrumáž před Gordonem sice prostřelil, na samotného brankáře Sunderlandu si ovšem nepřišel. Poté přebrali iniciativu do svých rukou přeci jen domácí, ale jakoby měl pořádnou motivaci jen Kenwyne Jones. Ten se nejprve dostal k nebezpečné střele, která byla sražena na roh, posléze jen o chlup nedosáhl na přizvednutý pas do pokutového území. A tak se v 73. minutě o slovo opět přihlásil Elmander. Skulinkou mezi oběma stopery soupeře ho perfektně našel Nolan, švédský snajpr zacílil bez přípravy těsně vedle. Zatímco poté ochozy na Stadium of Light pomalu řídly, obě mužstva pod taktovkou toho domácího jen v poklidu dohrávala dávno rozhodnutý zápas.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (1)

Přidat komentář
smazaný uživatel

remiza

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele