finále
26.05.2018 20:45 CET
3 : 1
(0:0)

Reportáž

Bale dvakrát zavěsil a Real v Lize mistrů slaví potřetí v řadě

Finálové utkání Ligy mistrů nabídlo strhující podívanou, v níž rozhodoval nejen fotbalový um, ale také koncentrace a vyvarování se vlastních chyb. Zatímco obhájce trofeje Real Madrid v tomto ohledu obstál na výbornou, vyzyvatel z Liverpoolu v čele s brankářem Kariusem tíhu okamžiku neunesl a dvěma hrozivými chybami dopomohl Real k již třetímu triumfu v milionářské soutěži za sebou. Titul muže zápasu si přesto bezesporu zaslouží autor překrásné vítězné branky Gareth Bale, jenž v závěru druhou trefou stanovil konečné skóre 3:1.

Liverpool se podle očekávání nedržel zpátky ani ve finále a podrobil rozehrávku soupeře aktivnímu napadání, díky čemuž hráči v červeném opakovaně získávali míče daleko od vlastní branky. Navzdory územní převaze i mohutné podpoře ofenzivy si však liverpoolští připsali jen jeden střelecký pokus, který si proklestil cestu až k brankáři Keyloru Navasovi, jenž ránu Alexandra-Arnolda bezpečně sbalil do náruče.

Plynulost atraktivního utkání na přelomu půlhodiny hry ovšem přerušila zranění a oba týmy musely nuceně střídat již během první půle. Nejprve prodělal citelnou ztrátu Liverpool, když si v souboji s Ramosem pochroumal při pádu rameno Mohamed Salah a nejlepšího hráče celé anglické ligy nahradil nerozehraný Adam Lallana. Chvíli nato putoval do útrob kyjevského stadionu také Dani Carvajal, jenž pro změnu utrpěl nešťastné zranění po kontaktu s Robertsonem a stejně jako egyptský střelec Liverpoolu opouštěl hřiště se slzami v očích.

Od Salahova odchodu se dění na trávníku povážlivě změnilo a najednou to byl Real, kdo měl výrazně více ze hry a soupeře takřka nepouštěl ani na vlastní polovinu. Vyústěním této dominance byla výtečná šance Cristiana Ronalda, jemuž předložil míč na hlavu do té doby nevýrazný Isco. Loris Karius ale Ronaldovu tvrdou hlavičku dokázal zpacifikovat a radost mu nezkazila ani gólová dorážka Benzemy, která neplatila kvůli odmávanému postavení mimo hru. Opakované záběry ukázaly, že v ofsajdu byl dokonce i sám Ronaldo. Do kabin se tak o přestávce odcházelo za bezbrankového stavu.

Ani po změně stran se ovšem Reds nezvládli vrátit do zápasu a náležitě pykali. Lallanovo zaváhání ještě Isco nepotrestal, neboť napálil míč jen do břevna, avšak chvíli nato předvedl ještě větší lapsus brankář Karius. Německý gólman totiž při snaze o rychlou rozehrávku poslal míč z náruče přímo do cesty Karima Benzemy, jenž jej pohotovou tečí nasměroval do prázdné brány a Real se zničehonic ujal vedení.

Místo prohloubení krize ale inkasovaný gól liverpoolské probudil a již po čtyřech minutách bylo znovu vyrovnáno. Výtečný Milnerův centr sice Raphael Varane odvrátil před volným Firminem do zámezí, jenže z následného rohu v hlavičkovém duelu s Ramosem zvítězil Dejan Lovren a dráhu letu míče ještě před padajícím Navasem prudce změnil Sadio Mané.

Zatímco Jürgen Klopp měl na lavičce náhradníků hned tři krajní obránce, jeho protějšek Zinedine Zidane disponoval o poznání věhlasnějšími možnostmi a náležitě toho využil. Po hodině hry naskočil do hry výměnou za Isca Gareth Bale a pouhých 122 vteřin od svého nástupu potvrdil, že v závěru sezony se těší mimořádné střelecké formě. Podobně jako Cristiano Ronaldo ve čtvrtfinálovém střetnutí s Juventusem totiž velšský šutér vytáhl po Marcelově pasu fantastické zakončení "nůžkami" a Karius neměl sebemenší nárok zasahovat.

I tentokráte Liverpool sahal po brzkém srovnání skóre, když zdálky napřáhl aktivní Mané, ale jeho tvrdou přízemní ránu za Navasova přihlížení zastavila pravá tyč. Víc toho již hráči anglického klubu nepředvedli, neboť o poslední zbytky nadějí je sedm minut před koncem připravila další Kariusova hrubice. Čtyřiadvacetiletý gólman totiž fatálně neodhadl Baleovu dalekonosnou ránu, která mu trapně propadla mezi rukama do sítě, a na svůj největší zápas kariéry mu zbydou jen ty nejčernější vzpomínky. To Real slaví bezprecedentní úspěch v podobě tří triumfů v Lize mistrů za sebou.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (2469)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele