základní skupiny - skupina F, 5. kolo
26.11.2013 20:45 CET
3 : 1
(1:0)

Reportáž

Dortmund porazil Neapol a má postup zpátky ve svých rukou

Borussia Dortmund vytáhla hlavu z oprátky a po jasném vítězství nad Neapolí se opět vrací na průběžnou druhou příčku za vedoucí Arsenal. BVB na závěr potřebuje uspět na půdě Marseille, zatímco SSC se pokusí nachytat Gunners.

Četné defenzivní absence vyřešil Jürgen Klopp podle očekávání, když na pozici stopera, vedle Sokratise, postavil Svena Bendera. Jeho místo uprostřed zálohy poté zaujal uzdravený kapitán Sebastian Kehl, jehož jméno bylo s palčivým postem rovněž skloňováno.

Druhá strana oproti porážce s Parmou (0:1) představila tři nové tváře: Federico Fernández, Blerim Džemaili a Dries Mertens nahradili trojici Britos - Inler - Insigne.

Opatrný začátek jen demonstroval důležitost samotného zápasu, který mohl být pro uchování postupových šancí obou celků rozhodující. Zpočátku jsme tak mnoho zajímavých možností neviděli. Hned z první následně udeřilo: Fernández si ve vápně nedovoleně počínal proti Lewandowskimu, rozhodčí Carballo neváhal a ukázal na pokutový kop! Ten si vzal na starost Reus a zkušeně do protipohybu brankáře otevřel skóre - 1:0! Borussia byla rázem na koni.

Pojistku mohl zakrátko přidat Lewandowski, kterého našel Mchitarjan, ovšem polský kanonýr branku hledal marně. A do třetice rozehrál volný přímý kop z nadějné pozice Reus, ale pozorný Reina byl u své pravé tyče nachystaný! Následně musel být s krvácením z nosu ošetřovaný Bender, čehož Neapol okamžitě využila k získání územní převahy. Když už se však Pandev dostal ke střele, nedůrazným pokusem na Weidenfellera recept nenašel. O poznání nebezpečnější byla akce Callejóna, který se po rychlém kontru a propadnutí Durma protlačil ke střele, ale zamířil jen do tyče!

Reagovat mohl prakticky vzápětí Lewandowski, jenž natáhl z velké dálky, avšak přízemní dělovkou vymezený prostor nenašel. Další obrovskou šanci měl před sebou Mchitarjan, kterému chytře odtáhl protihráče Blaszczykowski, ovšem pohotovou střelou si na Reinu nepřišel! A po zaváhání Maggia mohl trestat opět Lewandowski, vyběhnuvší Reina byl však bezchybný!

Zbytek prvních čtyřiceti pěti minut žádné další příležitosti ani na jedné straně nenabídl, pověstnou výjimkou byla akorát dalekonosná rána Armena, kterou Weidenfeller vytěsnil.

Totožný obraz hry byl servírován i po změně stran. Partenopei se snažili držet tempo hry ve svých rukou, ovšem daleko větší nebezpečí hrozilo ze strany Borussie. Kuba rozdal do strany na Reuse, ten však křižnou střelou branku netrefil. Vzápětí mohl zakončit sám kapitán polské reprezentace, ale nakonec z celé akce nic nevzešlo. BVB zvýšilo obrátky a rázem to bylo na hrací ploše patrné. Další volný přímý kop rozehrál Reus a Reina měl opět co dělat, aby vytěsnil mičudu zpod břevna! Mezi tři tyče nedostal balón ani Mchitarjan a Sahin pro změnu pálil jen do brankáře.

Z ničeho nic tak mohl takřka po hodině hry celý Westfalenstadion umlčet Higuaín, ten však na vyběhnuvšího strážce dortmundské branky nevyzrál! A záhy se jen potvrdilo nejznámější, nejen fotbalové, rčení: Reus po rychlém protiútoku naservíroval kulatý nesmysl Blaszczykowskimu, který nezaváhal a mezi nohami Reiny poslal mičudu na místo určení - 2:0!

Ten samý hráč se za dalších pět minut hnal do další šance, avšak tentokráte byl u míče jako první dobře vystoupivší Reina. Hosté však přeci jen utkání zdramatizovali, když se po zbytečné ztrátě míče od Kehla dostal ke střele Insigne a za pomoci vzdálenější tyče snížil na 2:1. Borussen však ze svého trendu neustoupili a po Lewandowskiho uvolnění mohl dost možná rozhodnout čerstvý Aubameyang, jenž unikl Albiolovi, ovšem následně proti Reinovi neuspěl! Oba zmínění si však po 78. minutách spolupráci zopakovali, načež Aubameyang z úhlu nekompromisně zavěsil - 3:1.

Od tohoto momentu bylo o osudu zápasu víceméně rozhodnuto. Dortmund se zaměřil na pevná zadní vrátka, ale rychlými kontry neustále držel soupeře ve střehu. Po jednom z kontrů mohl ještě zvýraznit domácí vedení Mchitarjan, trefil však pouze vnější tyčku hostující branky.

Autor: Jiří Vojík

Komentáře (546)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele