semifinále - odvety
29.04.2014 20:45 CET
0 : 4
(0:3)

Reportáž

Real vyřídil Bayern už v první půli a po 12 letech je ve finále

Real Madrid si po dvanácti letech zahraje ve finále Ligy mistrů! Bayern o šanci na obhajobu triumfu a třetí finálovou účast v řadě přišel už za 34 minut, po nichž díky dvěma přesným hlavičkám Sergia Ramose a rekordnímu zásahu Cristiana Ronalda prohrával o tři góly. Portugalský kouzelník pak v závěru pečetil na konečných 0:4 z přímého kopu.

Domácí Bayern Mnichov nastoupil oproti neúspěšné odvetě s jednou jedinou změnou v základní sestavě. Thomas Müller nahradil Rafinhu, místo něhož nastoupil na pravém kraji obrany kapitán Phillipp Lahm, který v Madridu hrál uprostřed zálohy. To Carlo Ancelotti měnil kus za kus - stoprocentně fit už byl Gareth Bale, a Isco tak zamířil jen na lavičku náhradníků.

Úvod zápasu byl, jak je již u důležitých zápasů Ligy mistrů zvykem, poměrně opatrný a v první čtvrthodině zahrozil jen jednou Real. Neuer odhlavičkoval dlouhý míč jen do hloubi pole právě k Baleovi, jenže ten z nějakých 35 metrů obtížnou volej nezvládl a napálil balón mimo branku.

Jenže pak si na pět minut vzal žezlo do ruky Sergio Ramos a dvěma perfektními údery hlavou sám rozhodl o tom, že Španělé po dlouhých dvanácti letech opět okusí finále Ligy mistrů. Nejprve hlavou za Neuerova záda uklidil rohový kop Modriće, aby za pár desítek vteřin další standardku tečoval Pepe a Ramos opět hlavičkoval do sítě. Dvacátá minuta, dvě chyby v bránění, 0:2.

Jako opaření si museli přijít hráči Bayernu Mnichov. Brzy však přidali na obrátkách, jenže přes důslednou obranu se nemohli prokousat - naopak vytvářeli zajímavé prostory pro rychlé brejky Realu. Ronaldo postupoval v souboji jeden na jednoho proti Dantemu, s nímž si poradil, ale následnou střelou si o potlesk neřekl.

Ve čtyřiatřicáté minutě už ale zoufale rozloženou defenzivu domácích nejlepší fotbalista světa za rok 2013 pokořil. Jako kdyby Bayern naprosto rezignoval na jakékoli bránění a rychlý brejk se přes Benzemu a rychlého Balea dostal až ke Cristianu Ronaldovi, který opět nezakončil dokonale, ale míč přes Neuera nakonec protlačil. Vsítil tím už patnáctý gól v letošní Lize mistrů a překonal rekord Lionela Messiho. O tři minuty později mohl po další chybě Němců Ronaldo skórovat znovu, z dálky minul odkrytou svatyni o pár decimetrů.

Přesto však ještě v průběhu prvního dějství fanouškům Realu Madrid úsměv lehce zhořkl. Poměrně zbytečně totiž Xabi Alonso skluzem fauloval Schweinsteigera a už při soupeřově pádu tušil, že je zle. Sudí Proença se před klíčovým středopolařem Realu neslitoval a udělil mu žlutou kartu, kvůli níž Xabi přijde o finále nejprestižnější evropské soutěže v Lisabonu.

Druhý poločas si od první minuty vzali domácí pevně pod taktovku. Jenže stylem hry připomínali spíše než svoji hru z minulé sezóny tu barcelonskou v době herního úpadku. Kombinačně sice Real přehrávali, jenže Bílý balet nemusel proti statické hře Bayernu prakticky vůbec nic dělat. Zazlobil jen šikovný Alaba, jehož tečovaná rána zevnitř vápna byla tečována na roh.

Po jedenácti minutách se konečně odhodlal Robben ke střele zpoza vápna a jen těsně minul Casillasovu bránu. Nabídl tím nicméně Bavorům možnou cestu k alespoň sporadickému úspěchu, po průniku do šestnáctky se o podobnou věc pokusil Ribéry, který už Casillase zaměstnal - ne však příliš vážně. Více už se kapitán Realu zapotil při ráně Schweinsteigera, ale i v tomto případě si poradil.

Jiskřičku naděje málem vykřesal čtvrthodiny před koncem střídající Mario Götze, jenž po krásné technické finese lehce přestřelil břevno. Opět zpoza vápna to pak zkoušel pro změnu Kroos, jehož střela dopadla stejně. Bayern Real poměrně jasně přehrával, jenže v jeho hře už pochopitelně chyběl potřebný drajv, náboj a nasazení. Naopak z něj čišela spíše odevzdanost.

Ta vrcholila v závěrečných minutách, kdy dovolili Realu Madrid kopat hned tři přímé kopy. První dva ještě Cristiano Ronaldo nezakončil ideálně, ale do třetice udeřil. Využil skákající zdi, poslal míč pod ní a dovršil výhru španělského celku na 4:0. V klidu tak může do zítřka počkat na finálového soupeře, který vzejde ze souboje městského rivala Atlética s Chelsea.

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (2617)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele