finále
21.05.2008 20:45 CET
1 : 1
6:5 pen.
(1:1, 1:1)

Reportáž

Manchester po penaltách triumfuje i v Lize mistrů

Manchester United vyhrává podruhé ve své historii Ligu mistrů, když ve finále až na penalty udolal londýnskou Chelsea. Raduje se tak z posvátného doublu, když Blues letos těsně před nosem ukradl již druhou trofej. Hodně se bude diskutovat zejména o vyloučení Didiera Drogby těsně před koncem, zpackané Ronaldově penaltě a smolnému podklouznutí Terryho, bez nějž by nejspíš slavila Chelsea.

Základní sestavy obou celků nedoznaly oproti těm předpokládaným příliš změn. Zajímavě však vyřešil Alex Ferguson dilema, koho postavit na pravý kraj obrany. Nakonec neseděl ani Hargreaves, ani Brown, přičemž to odnesl Park Ji-Sung, popřípadě veterán Giggs, když napravo v záloze od začátku operoval Hargreaves a Ronaldo se přesunul doleva. Na druhé straně barikády zase dostal Malouda přednost na postu levého křídla před Kalouem.

Hned od úvodního hvizdu se na moskevských Lužnikách hrál klasický anglický svižný fotbal, který diváky nenudil, ale šance delší dobu nepřinášel. Trochu vzruchu vnesl do hry snad jen nebezpečný, ale odvrácený centr Hargreavese z 8. minuty. Manchester byl aktivnější v posílání míčů do nebezpečné blízkosti soupeřovy branky i nadále. Terry a Carvalho ale před Čechem vládli a Rudým Ďáblům přímo českou jedničku ohrozit nedovolili. Až pak, z ničeho nic, Manchester udeřil. Brown si ve 27. minutě narazil u pravé postranní čáry se Scholesem a slabší levačkou našel přesně Ronalda, číhajícího za Essienem, aniž by o něm jeho strážce věděl. Ten pak s nabídnutou příležitostí naložil nejlépe, jak mohl – hlavičkoval přesně k tyči, aby otevřel skóre a potvrdil svou pozici nejlepšího střelce letošního ročníku Ligy mistrů.

Chelsea poprvé zahrozila prostřednictvím nebezpečné Ferdinandovy malé domů, kterou však Van der Sar pohotově zneškodnil za cenu rohového kopu. Z následného protiútoku však byl hned dvakrát na dosah gólu opět Manchester. Nejprve dlouhý míč Rooneyho doletěl na kopačku Ronalda, ten našel Teveze, jehož hlavičku zblízka vyrazil nohama Petr Čech. Terry vleže neodvrátil moc dobře, ze druhé vlny tak mohl pálit Carrick a i s jeho bombou si Čech bravurně poradil. Až příliš pasivní hra se tak Blues málem vymstila podruhé během chvilky.

Stejný scénář se psal v Moskvě dál. Ve 43. minutě Hargreaves posunul po lajně Rooneyho, jehož přihrávka nevypadala zprvu tak nebezpečně, jak nakonec byla. Makelele totiž ve skluzu na balon jen tak tak nedosáhl, ani Tevez ho však nezvládl usměrnit mezi tři tyče soupeřovy branky, přestože se ho nepatrně dotkl. Zanedlouho fauloval na druhé straně unikajícího Lamparda Ferdinand, jenže Ballack z přímého kopu těsně za vápnem netrefil branku. Teď to nevyšlo, sotva se ale rozběhla poslední minuta první půle, bylo vyrovnáno. Essienova nevýrazná střela se odrazila nejprve od Vidiče, pak od zad Ferdinanda a nakonec se dostala se štěstím k Lampardovi, jenž měl před zaskočeným Van der Sarem snadnou práci. Do kabin se tak šlo nakonec za nerozhodného stavu.

Druhý poločas načala obě mužstva v poklidu, až v 55. minutě zahrozil z protiútoku nepřesnou střelou levou nohou Mickael Essien. Mírnou převahu Chelsea pak potvrdila i dalekonosná rána Ballacka, mířící však těsně vedle Van der Sarovy branky. Red Devils se zdáli být skutečně po příchodu ze šatny zakřiknutí a úplně bezradní. A tak nejistý výběh Van der Sara dal možnost hlavičkovat na branku Terrymu, jeho pokus se však zařadí spíše k těm hodně nepovedeným, než těm nebezpečným. To Drogbova střela bez přípravy ze 78. minuty už stála za to, neboť skončila na levé tyči. Reprezentanta Pobřeží slonoviny se pak po chvíli pokusil napodobit na opačné straně hřiště Tevez, ale pálil mimo. Postupem času se šance pomalu vytrácely, tempo však nikterak neupadalo. Hrálo se stále víceméně nahoru dolů, ale přeci jen o poznání opatrněji. A tak se muselo prodlužovat.

A co se nedělo! Hned ve čtvrté minutě rozebrali Blues obranu Manchesteru na částečky a Lampard z otočky levačkou pálil do břevna. Chelsea tak pokračovala v zajetém systému z druhého poločasu, aby nemuselo dojít k penaltám. Jenže na druhé straně zahrozil Evra se svým sólem, po němž našel krásně z druhé vlny dobíhajícího Giggse, jenže tomu se zakončení příliš nepovedlo a Terry zaskočil za již překonaného Čecha. Za chvíli zase zkoušel jeho pozornost Tevez, ale střílel české jedničce jen přímo do náručí. To bylo z první poloviny prodloužení vše.

V té druhé se však na nějakou údržbu rozhodně nehrálo. Obě strany chtěly rozhodnout ještě během té nastavené půlhodiny, ale nedařilo se. Ve 22. minutě nepochodil se střelou z přímého kopu Drogba, tentýž muž ale ve 26. minutě totálně selhal, když při rozmíšce se soupeřem uštědřil nenápadně, ale postřehnutelně Nemanjovi Vidičovi facku a nenásledovalo nic jiného než Drogbovo vyloučení. Blues tak přišli o po celý zápas vcelku neškodného a podrážděného forvarda, ale také spolehlivého exekutora pokutových kopů v jedné osobě. Těsně před koncem prodloužení už se žádná gólová příležitost nezrodila a na scénu tak přišel očekávaný penaltový rozstřel.

Jako první si balon na značku pokutového kopu postavil Carlos Tevez z Manchesteru United a poslal Čecha na opačnou stranu. Vyrovnat měl za londýnský celek Michael Ballack a zacílil přesně k levé tyči Van der Sarovy svatyně. Druhou serii zahájil Michael Carrick a poslal United od vedení s naprostým přehledem. Po něm přišel střídající Belletti, aby suverénně dotáhl náskok Red Devils. Následně se k exekuci pokutového kopu přihlásila Cristiano Ronaldo a stejně jako v semifinále s Barcelonou selhal, penaltu kopl špatně a Čech vyrazil.

Chelsea měla rázem navrch, Frank Lampard proměnil a poslal ji po třech sériích do vedení. Pak se k míči postavil Hargreaves, musel dát, a to se povedlo, bez problému proměněná penalta. Jenže pak se nemýlil Cole, přestože Van der Sar málem jeho pokus zlikvidoval, a mladík Nani byl ve velmi těžké pozici. Poradil si s ní úspěšně a zachoval naději pro United. Tu pak ještě přiživil mokrý terén, na něm totiž při exekuci své penalty podklouzl John Terry a trefil jen tyč.

Přišla tak šestá série, Anderson se nerozpakoval a udeřil dělovkou pod břevno přesně doprostřed brány. Kalou musel dát a nezaváhal. U Ryana Giggse byste se následně krve nedořezali, přesto zkušený velšský mazák dal Manchesteru výhodu. A tato trefa se následně ukázala být rozhodující. Zimní posila Blues Nicolas Anelka totiž nenachytala Van der Sara, ten střelu vyrazil a na stadionu v Lužnikách mohly vypuknout velkolepé oslavy Red Devils.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (897)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele