8. kolo
30.09.2023 21:00 CET
3 : 0
(1:0)

Reportáž

Takefusa Kubo (© AFP)

Sociedad nedal Athleticu po změně stran šanci. V baskickém derby se na góly rozpomněl Le Normand

Fotbalisté Realu Sociedad porazili v ostře sledovaném duelu osmého kola LaLigy na svém hřišti Athletic 3:0. Zpočátku vyrovnané utkání se na stranu San Sebastiánu převrátilo po půlhodině hry, kdy svůj první gól od května minulého roku vstřelil Robin Le Normand. Na něj po změně stran navázali naopak tradiční kanonýři Takefusa Kubo, jenž si připsal již pátou letošní ligovou branku, a Mikel Oyarzabal. La Real tak v tabulce přeskočil svého baskického rivala a posunul se na čtvrtou příčku.

Real Sociedad se po prohře s Bílým baletem vzpamatoval a v obou následujících ligových zápasech zvítězil. Modrobílým v tomto utkání chyběla nová posila z Dynama Moskva Arsen Zacharjan, jenž je považován za jednoho z největších světových talentů na postu záložníka. Athletic také prohrál pouze jednou a taktéž s Realem Madrid. To bylo ovšem v prvním kole, od té doby Rojiblancos nenašli přemožitele.

První sezonní baskické derby začalo z obou stran velmi rozvážně. Ani jeden tým se příliš nehnal směrem dopředu, a diváci si tak na první vzrušení museli počkat. Největší starosti obraně soupeře dělal domácí Kubo, v nejnebezpečnější šanci úvodních minut si ovšem jeho průnikovou přihrávku pohlídal gólman Unai Simón. První nebezpečná a hned využitá šance tak přišla až ve 30. minutě, kdy se po přímém kopu odrazil míč k Le Normandovi, který se z voleje nemýlil. Vyrovnat mohl Athletic o chvíli později, ve finální fázi ovšem selhala spolupráce bratří Williamsů. Starší Iňaki totiž netrefil prudký přízemní centr do předbrankového prostoru, který vyslal Nico.

Ve druhém poločase se ochozy dlouho nenudily. Už ve 48. minutě propadl míč až na volného Kuba, který pálil naprosto nehlídaný z prostoru pro penaltu přesně k tyči. Snížit mohl v 55. minutě Óscar de Marcos, jeho tečovaná rána ale prosvištěla těsně vedle pravé tyče. Definitivní tečku za zápasem tak udělal Oyarzabal, který při úniku obešel hostujícího gólmana a z bezprostřední blízkosti stvrdil domácí vítězství. Na tom nic nezměnil ani mírný závěrečný tlak hostů, který však k většímu ohrožení brány San Sebastiánu nevedl.

Baskické derby tak ovládl celek ze San Sebastiánu. Ten se příště představí 8. října na půdě Atlétika, Athletic přivítá o dva dny dříve trápící se Almeríu.

Autor: Livesport.cz / Robin Zemánek

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele