33. kolo
29.04.2024 21:00 CET
4 : 2
(1:2)

Reportáž

Robert Lewandowski (© AFP)

Lewandowski se ve stínu brankářských minel podepsal pod výhru Barcy hattrickem

Hráči Barcelony zvítězili v dohrávce 33. kola LaLigy nad Valencií 4:2. Vypjatý duel, který doprovázelo velké množství chyb, odstartoval Fermín López brankou ve 22. minutě. Po zaváhání Marca-Andrého ter Stegena se ovšem Netopýři dočkali vyrovnání a záhy dokonce v utkání vedli po úspěšné penaltě. Slabší chvilku si však vybral i gólman Giorgi Mamardashvili, jenž oslabil Los Che za hru rukou mimo vyhrazené území. V dlouhé přesilovce Blaugranas pak zazářil Robert Lewandowski, jenž třemi trefami zajistil obrat Katalánců.

Na konci ledna Barcelona inkasovala pět gólů od Villarrealu a krátce po zápase trenér Xavi prohlásil, že po konci sezony klub opustí. Tři měsíce poté ovšem bývalý fenomenální záložník změnil názor a navzdory dvěma nedávným zklamáním, tedy vypadnutí z Ligy mistrů a prohře s Realem Madrid, se rozhodl zůstat. Ve zbytku ročníku však už se svým týmem mohl hrát prakticky už jen o druhou příčku. Valencia pro změnu srdnatě bojovala o návrat do pohárové Evropy.

Katalánci podle očekávání od úvodu dominovali na míči, což vyústilo v první zásah ve 22. minutě, kdy nadýchaný centr Raphinhy za záda Mamardashviliho usměrnil hlavou López. O pouhých pět minut později si vybral slabší chvilku ter Stegen, který si chtěl při rozehrávce nohama ambiciózně obhodit Huga Dura. Útočník Valencie nicméně balon ve vzduchu zachytil a obrovskou minelu německého gólmana potrestal jednoduchou střelou do odkryté branky. Další velká chyba defenzivy Barcy přišla ve 38. minutě, kdy unikajícího Petera Federica zastavil Ronald Araújo jen za cenu penaltového faulu. Míč si na bílý puntík postavil Pepelu a ranou doprostřed bezpečně proměnil. V bláznivém nastavení první půle mohl svůj penaltový zákrok odčinit Araújo, hlavou však trefil pouze tyč. Ještě před odchodem do kabin se ter Stegenův protějšek Mamardashvili taktéž nevyvaroval hrubky v rozehrávce, za kterou zaplatil vyloučením, když hasil požár rukou mimo vápno.

Domácí využili početní převahu bleskově po změně stran, když centr Ilkaye Gündogana od rohového praporku poslal do sítě hlavou Lewandowski. Po hodině hry mohl misky vah zpět na stranu Katalánců převážit Jules Koundé, dalekonosným projektilem však pouze vyprášil rukavice nového gólmana Los Che Jaumeho Doménecha. Ten se musel činit i v 73. minutě, kdy pokryl nebezpečnou hlavičku Araúja. Uruguayský stoper hrál klíčovou roli také při klíčové situaci o devět minut později, protože po dalším rohu rozhodil brankáře Doménecha, který nevýrazným výběhem neodvrátil nebezpečí. Z toho pak těžil Lewandowski, který odražený balon poslal bez problému do sítě. Polský kanonýr v nastaveném čase završil dokonce hattrick, když ranou přes zeď z přímého kopu nedal Doménechovi šanci.

Barcelona se tak výhrou posunula zpátky na druhou příčku, o niž svede přímý souboj v příštím kole, když 4. května zavítá na stadion Girony. Valencia o den později přivítá Alavés.

Autor: Livesport.cz / Martin Záboj

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele