20. kolo
13.01.2024 18:30 CET
2 : 1
(2:0)

Reportáž

Álex Berenguer (© AFP)

Derby hrané v přátelské atmosféře rozhodl ve prospěch Bilbaa Berenguer

Athletic prokázal ve 20. kole LaLigy vynikající formu, když na svém stadionu porazil v baskickém derby Real Sociedad 2:1. Na tribunách Estadio San Mamés se již tradičně mísili fanoušci obou rivalů, kteří se po vstřelených gólech vzájemně špičkovali. V nikterak nevraživé atmosféře nakonec měli větší radost příznivci červeno-bílých barev, jež už v první půli dvakrát rozjásal Álex Berenguer. Lvi se dalším ziskem plného počtu bodů posunuli na třetí příčku tabulky, naopak celek ze San Sebastiánu potvrdil rapidně klesající tendenci výkonů.

Dva nejvýraznější zástupci Baskicka sice prožívali ve španělské nejvyšší soutěži velmi povedený ročník, Real Sociedad však přece jen za svým rivalem začal zaostávat. Dříve takřka nezastavitelná ofenziva nastřílela v předchozích třech ligových kláních jen jeden gól, a tak se celek ze San Sebastiánu propadl na šestou příčku. Bilbao naopak posbíralo z předchozích osmi duelů 20 bodů a dotíralo na třetí Barcelonu.

Dobrou formu si domácí přenesli i do sobotního utkání, jelikož v úvodu zápasu byli nebezpečnějším týmem. Aktivita Rojiblancos vyústila ve 30. minutě k otevření skóre, když vyprodaný stadion rozveselil Berenguer. Ten dokázal využít rychlého protiútoku a propadlý centrovaný balon bez problému dorazil z bezprostřední blízkosti do sítě.

Los Leones pokračovali v herní převaze a zanedlouho se prosadili podruhé. Berenguer byl znovu ve správný čas na správném místě a odražený míč z úrovně pokutového puntíku pohotově umístil po zemi k pravé tyči.

Ve druhém dějství domácí tým v herní aktivitě viditelně ubral a byl to především La Real, kdo se snažil dostávat do nadějných příležitostí. V jedné takové se objevil v 58. minutě Aritz Elustondo, který se ocitl ve velmi dobré pozici uvnitř pokutového území. Svoji střelu ale trestuhodně poslal vedle levé tyče.

Pasivita domácích závěr zápasu řádně zdramatizovala, jelikož jeho soupeř dokázal v 87. minutě ztrátu snížit. Dobré pozice uvnitř vápna využil Mikel Oyarzabal a prudký centr usměrnil hrudí do branky. V nastavení se dění na hřišti přiostřilo, ale kromě několika žlutých karet se už výsledek neměnil.

Athletic tak před vlastními fanoušky skolil baskického rivala potřetí za sebou. V příštím kole se představí 20. ledna ve Valencii, Real Sociedad bude hrát tentýž den na hřišti Celty Vigo.

Autor: Livesport.cz / Matěj Chomát

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele