základní část, 18. kolo
10.12.2023 15:00 CET
5 : 0
(2:0)

Reportáž

Útok Plzně zametl s Budějovicemi. Viktoria deptala ligového otloukánka i v netradiční sestavě

Viktoria Plzeň porazila v 18. kole Fortuna ligy České Budějovice 5:0 a posunula se v tabulce na třetí místo za pražský tandem. O osudu duelu bylo rozhodnuto už v první půlhodině, v níž se prosadili Erik Jirka a po takřka třech měsících Jan Kliment, kteří se nejlepším možným způsobem odvděčili za důvěru při absencích svých útočných kolegů. Po změně stran se do listiny střelců zapsal mimo jiné i Jhon Mosquera, jenž se trefil poprvé od začátku září. Jihočeši tak prodloužili svou sérii proher na šest ligových duelů a zůstávají na dně tabulky.

Plzeň se po dvou zaváháních se Slováckem a Hradcem Králové vrátila na vítěznou vlnu, když nejprve uspěla v Konferenční lize a poté porazila Mladou Boleslav v těžkých podmínkách na sněhu 3:1. Viktoriáni tak zároveň potvrdili druhou nejlepší ofenzivu v lize, které vévodil Pavel Šulc, jenž se v posledních dvou soutěžních kláních prosadil hned třikrát. Zastřílet si mohl i proti posledním Českým Budějovicím, kdyby si ovšem v minulém kole nepřipsal čtvrtou žlutou kartu.

V úvodu zápasu měli první velkou šanci viktoriáni, když Robin Hranáč poslal balon hlavičkou Pavlu Buchovi a domácí běželi tři na jednoho. Bucha ale Hranáčovi přihrál pozdě, a tak si vyběhnutý Dávid Šípoš připsal skvělý zákrok. V 15. minutě zahrál Lukáš Havel ve vápně rukou a rozhodčí po přezkoumání situace systémem VAR nařídil penaltu. K té se postavil Jirka, který poslal míč bezpečně na druhou stranu, než skákal Šípoš. O chvíli později už to bylo 2:0, když se po hezké průnikové přihrávce dostal do šance Kliment, jenž umístil balon k pravé tyči. Plzeň pokračovala v tlaku a vytvořila si několik dalších příležitostí. Z velkého vápna minul po přihrávce Jana Kopice Matěj Vydra, který poté naservíroval míč do šestnáctky Buchovi, toho ale na dvakrát vychytal Šípoš.

Západočeši ve druhém poločase nepolevili a v 55. minutě byli odměněni, když po rohovém kopu usměrnil hlavičku Lukáše Hejdy mezi tři tyče Hranáč. Po hodině hry mohli domácí ještě zvýšit svůj náskok poté, co zleva odcentroval Cadu a našel ve vápně zcela osamoceného Kopice, kterého však vychytal dobře postavený Šípoš. V závěru se prosadil také Mosquera, jenž byl po přihrávce Kopice úplně sám ve vápně a nabízenou příležitost využil. Viktoria na konci zápasu ještě jednou udeřila, když protiútok vedený Mosquerou dokázal po odraženém míči zakončit krásnou ranou zpoza pokutového území Bucha.

Viktorka tak domácí povinnost zvládla a získala tři body. V následujícím kole se 17. prosince utká se Sigmou Olomouc, České Budějovice čeká již ve středu duel s Hradcem Králové.

Autor: Livesport.cz / Matěj Kourek

Komentáře (1)

Přidat komentář
Elmas

2:0

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele