základní část, 5. kolo
20.08.2023 18:00 CET
1 : 0
(0:0)

Reportáž

Tijaniho důraz prorazil Slavii cestu do čela tabulky. Sešívanou radost umocnil Bořilův návrat

Fotbalisté pražské Slavie zvítězili v domácím utkání pátého kola Fortuna ligy nad Baníkem Ostrava 1:0. Součástí velmi obměněné sestavy favorita byl i kapitán Jan Bořil, který se objevil na hřišti od úvodního hvizdu poprvé od října 2021, kdy nastoupil proti Spartě. Na hrotu útoku pak nechyběl bývalý hráč Slezanů Muhamed Tijani a právě ten se zkraje druhé půle postaral o rozhodující branku poté, co v důrazném souboji přetlačil Michala Frydrycha. Sešívaní tak ovládli deváté vzájemné střetnutí hrané na jejich stadionu v řadě a posunuli se na první příčku tabulky.

Sešívaným zatím nová sezona vycházela zcela podle přestav, když i po čtvrtém kole zůstávali stoprocentní a ve čtvrtek si pohlídali postup přes Dnipro-1 do závěrečného předkola o Evropskou ligu. Na vítězné ligové sérii navíc neměl nic změnit ani duel s Baníkem, který na Slavii naposledy bodoval před 10 lety. Slezané však alespoň minulý víkend konečně zvítězili, když díky dvěma gólům v samotném závěru předčili Hradec Králové.

Začátek zápasu byl poměrně vlažný. První zajímavá situace přišla až v 19. minutě, kdy se ke střele z dálky odhodlal navrátilec do základní sestavy sešívaných Bořil, tvrdá pumelice však i s přispěním brankáře skončila nad břevnem hostující branky. Další ohrožení se naskytlo po půlhodině hry, kdy se Mojmír Chytil šikovně uvolnil před vápnem Baníku a následně vyslal kolmici na Tijaniho, ten ale pálil nepřesně. Chvíli nato se v dobré pozici ocitl sám Chytil, k němuž propadl centr z pravé strany hřiště. Bývalý hráč Sigmy měl však minimum času na reakci, což se projevilo v kvalitě zakončení. Krátce před pauzou se ještě Jiří Letáček vytáhl proti tečovanému pokusu Tijaniho.

Robustní útočník tak byl za svou aktivitu odměněn až po změně stran. Důležitou roli u jeho premiérového gólu v sešívaném dresu sehrál Chytil, jenž poslal míč na hranici malého vápna, kde se po sérii odrazů dostal k Tijanimu, který na hraně faulu odstavil Frydrycha a pohotovou střelou otevřel skóre. V 70. minutě vystrašil fanoušky Slavie David Douděra. Ten pod tlakem hrubě chyboval, když zpětnou přihrávkou vyslal do úniku střídajícího Abdullahiho Tanka. Nigerijský útočník ale po kličce ztratil stabilitu a míč poslal na tribuny. Pojistku mohl chvíli poté přidat Petr Ševčík, jeho pokus z téměř nulového úhlu však zastavila tyč. Ostravané se na závěrečný nápor již nezmohli. Největší dojem z večera tak udělali jejich fanoušci, kteří se vytáhli hned několikrát krásným choreem.

Slavia překvapení nepřipustila a ani v pátém kole neztratila body. Vítěznou šňůru se pokusí natáhnout 27. srpna v Jablonci, zatímco Baník přivítá o den dříve České Budějovice.

Autor: Livesport.cz / Filip Adamec

Komentáře (4)

Přidat komentář
John Obi Mikel

2:0

Reagovat
fcb+mufc

2-2

Reagovat
Lawman

3:0 anebo 4:0 pre Slavií. Jsou v laufu, na Baník to umí a účast v skupině evropského poháru mají jistou.

Reagovat
HOAX

Máte tu trošku jinýho Tijaniho...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele