základní část, 19. kolo
17.12.2023 15:00 CET
1 : 3
(1:2)

Reportáž

Sigma padla s Plzní potřetí v sezoně. Dweh přidal ke stabilním výkonům gólovou nadstavbu

Plzeň zvítězila v 19. kole Fortuna ligy v Olomouci 3:1. Skóre otevřel v deváté minutě domácí Denis Ventúra. Jeho tým však vedení udržel pouhou minutu a hosté díky produktivnímu Pavlu Šulcovi a obránci Sampsonu Dwehovi skóre otočili. Západočeši tak Hanáky v letošní sezoně porazili v obou ligových utkáních a vyřadili je také v MOL Cupu. Viktoria si díky zisku všech bodů zároveň zařídila jistotu přezimování na třetí příčce tabulky.

Krasojízda Plzně Konferenční ligou sice dělala reklamu českému fotbalu v Evropě, umístění v tuzemské soutěži již ale nebylo pro Viktorii tak přívětivé. Na první Spartu ztrácela 15 bodů a o bronzovou příčku ji chtělo připravit několik týmů včetně Sigmy. Hráči z města piva tedy měli o motivaci postaráno, vítr do plachet jim navíc přidala výhra 5:0 proti Budějovicím z minulého kola. Hanáci se naposledy střetli s těžším soupeřem, když si rozdělili body se Slováckem.

Do vedení šli hned v deváté minutě domácí. Ventúra využil v pokutovém území nedůraz Dweha, zpracoval si centr Radima Breiteho a z úhlu zakončil. Jenže vzápětí zužitkoval Šulc průnikovou přihrávku Erika Jirky a skóre bylo opět vyrovnané. Ve 20. minutě musel Plzeň podržet brankář Jindřich Staněk, který zlikvidoval velice povedenou ránu Filipa Zorvana ze střední vzdálenosti. O sedm minut později již Sigma skutečně dostala míč podruhé do sítě, jenže Ondřej Zmrzlý si předtím pomohl rukou a branka nemohla platit. Poločasové vedení si tak nakonec ve 45. minutě zajistili hosté díky Dwehovi. Ten po standardní situaci zužitkoval zmatek v olomouckém vápně a částečně odčinil své zaváhání u prvního gólu. Před přestávkou ještě stihl plzeňský tým podržet dalším zákrokem Staněk.

Po změně stran šance dlouho nepřicházely. Plzeňská obrana byla pozorná a potvrzovala, proč svěřenci Miroslava Koubka inkasovali v Konferenční lize pouze jednou. Sigmě se nedařilo vytvořit výraznější tlak a když už se Ventúra dostal do pokutového území a hledal před odkrytou brankou Juliše, přispěchal s důležitým obranným zákrokem Dweh. V 75. minutě měl na kopačce plzeňskou pojistku Sýkora, jenže zakončil pouze vysoko nad. Na druhé straně se opět musel blýsknout Staněk, který vychytal Zorvanovu střelu z dálky a poradil si i s Breiteho zakončením z malého vápna. V samém závěru vyrazil pomoci svému týmu dopředu i gólman Tomáš Digaňa a střídající Matěj Vydra potrestal domácí trefou do prázdné brány.

Plzeň si připsala třetí ligovou výhru v řadě a alespoň dočasně odradila nápadníky dožadující se třetí příčky. Další zápas čeká Viktorii až v únoru, kdy doma vyzve Mladou Boleslav. Sigma zahájí jarní část soutěže cestou do Liberce.

Autor: Livesport.cz / Patrik Ledvinka

Komentáře (1)

Přidat komentář
Elmas

1:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele