základní část, 4. kolo
12.08.2023 15:00 CET
2 : 0
(0:0)

Reportáž

Ofenzivě Baníku vytrhli trn z paty odchovanci. Sladkou tečku upekl v nastavení Buchta

Baník Ostrava zvítězil ve čtvrtém kole Fortuna Ligy na vlastním hřišti s Hradcem Králové 2:0. Domácí z výrazné převahy na míči vytěžili rozhodující trefu až v nastaveném čase druhé půle, kdy se pod první triumf Slezanů v nové sezoně podepsal střídající David Buchta. Další odchovanec Matěj Šín pak ještě v závěrečných vteřinách ideálně nacentroval na skórujícího Abdullahiho Tanka. S výhrou domácích tak skončila úctyhodná bilance trenéra Jozefa Webera, jenž v konfrontaci s baníkovci prohrál až 10. odkoučované vzájemné střetnutí.

Úvod ligové sezony zastihl oba celky v odlišném rozpoložení. Slezané získali ve třech duelech jediný bod za bezbrankovou remízu se Slováckem a výrazné zlepšení se nedalo očekávat ani proti Hradci, s nímž Baník v lize vyhrál pouze jednou z posledních šesti vzájemných klání. "Votroci" navíc v minulém kole před zaplněnými tribunami nového stadionu smetli pěti góly České Budějovice.

Na ostravském trávníku ovšem tahali Hradečáci od začátku za kratší konec. Průvan v jejich defenzivě dělal zejména Ladislav Almási, který se navíc v 10. minutě dožadoval pokutového kopu. Rozhodčí Vít Zaoral, jenž si odbyl premiéru v české nejvyšší soutěži, však zákrok na slovenského forvarda nevyhodnotil jako penaltový. Baník z výrazné dominance v držení míče vytěžil další šanci až ve 39. minutě, kdy po samostatném úniku zakončoval Filip Kubala, gólman ovšem jeho obstřel k pravé tyči perfektně vykryl. Ostravský útočník selhal i na sklonku úvodního dějství, kdy z ideální pozice ve vápně pouze napálil dobře postavenou obranu.

Po návratu z kabin se Weberovi svěřenci herně vyrovnali soupeři a postupně si vypracovávali více ofenzivních akcí. Aktivita na obou stranách v průběhu zápasu opadala, a trenér domácích Pavel Hapal se tak snažil oživit hru střídáním. Jeho žolík Tanko však po dvou minutách na hřišti předvedl pouze herecký výkon při pádu ve vápně, za který si vysloužil žlutý kartonek. Baníkovci přetavili závěrečný tlak ve vítěznou trefu, když se v nastaveném čase prosadil parádní ranou do levé šibenice střídající Buchta. Zaskočenou defenzivu Votroků ještě potrestal o chvíli později hlavičkou z hranice malého vápna Tanko.

Baník tedy dovedl utkání do vítězného konce a dočkal se první výhry v sezoně. Na tento úspěch se pokusí navázat 20. srpna proti Slavii, Hradec Králové vyzve ve stejný den o poznání snazšího soupeře ze Zlína.

Autor: Livesport.cz / Martin Janeček

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele