o Konferenční ligu - čtvrtfinále - 1. zápasy
05.05.2024 15:00 CET
2 : 0
(0:0)

Reportáž

Daniel Fila (© FK Teplice)

Severočeský boj o evropskou naději načaly lépe Teplice. Sny majitele Liberce narušil Fila

Fotbalisté Liberce vstoupili do nadstavbové fáze Fortuna ligy neúspěšně, když v úvodním čtvrtfinále play off o Konferenční ligu prohráli v Teplicích 0:2. Nový majitel Slovanu Ondřej Kania se nechal slyšet, že by chtěl svůj klub dovést do pohárové Evropy, a ačkoliv se jednalo spíše o dlouhodobější plán, jistá šance byla už v aktuálním ročníku. Narušila ji ovšem dalekonosná rána Daniela Fily z 56. minuty, ze které vzešel jeho 10. ligový gól v ročníku. Host ze Slavie pak navíc v samém závěru přiťukl balon Filipu Havelkovi, jenž ještě hezčím pokusem zlepšil pozici Sklářů do odvety.

Žlutomodří pronikli do skupiny o Evropu jako 10. celek tabulky a pouze o jediný bod se vyhli záchranářským starostem. Pokud tak chtěli mít jakoukoliv šanci projít v play off do dalšího kola, proti Liberci se nutně museli rozpomenout na domácí formu z dřívějšího průběhu sezony. Vždyť posledním mužstvem, které na vlastní půdě porazili, byl na začátku března právě Slovan.

Oba týmy dlouho nenabízely příliš fotbalové krásy. Hra se odvíjela mezi velkými vápny bez větších šancí a vzrušení na tribunách přišlo pouze při střetu Mariose Pourzitidise s Abdallahem Gningem, který mohl děkovat rozhodčímu za to, že po svém zákroku neputoval předčasně do šaten. Jedinou gólovou příležitost mohl v první půli vybojovat Fila pro Josefa Švandu, ten však na slušnou přihrávku odchovance Zbrojovky nedosáhl.

Po změně stran mohl nerozhodné skóre změnit hostující Ľubomír Tupta, autor šesti branek v základní části ale zpoza vápna pouze orazítkoval levou tyč. Úspěšněji si počínal v 56. minutě Fila. Ten si navedl míč na osu hřiště, odkud prudkou ranou do horního rohu rozvlnil síť. Krátce po odehrané hodině měl po přihrávce Denise Višinského blízko k vyrovnání Luka Kulenovič. Obávaný kanonýr ovšem napálil v dobré šanci jen skluzujícího obránce. Chvíli nato mohl udeřit Tupta, jenže jeho pokusu k tyči scházela razance. Ve velké intenzitě naopak vletěl v 72. minutě do zakončení Kulenovič, jenž ale prudký balon před odkrytou bránou netrefil a sám nepříjemně naboural do brankové konstrukce. Základní kámen liberecké ofenzivy nakonec opustil hřiště na nosítkách. Slovan mohl přesto v závěru vyrovnat. Dvakrát po sobě zakončoval uvnitř vápna Matěj Chaluš, toho nicméně vychytal bezchybný Richard Ludha. V 92. minutě navíc přisypal sůl do ran Havelka, jenž náramnou střelou do horního rohu zařídil Sklářům dvoubrankový náskok.

Teplice tedy porazily na vlastní půdě Liberec i podruhé a nakročily do další fáze skupiny o Evropu. O postupujícím však definitivně rozhodne až odveta, která je na programu 12. května U Nisy.

Autor: Livesport.cz / Dominik Souček

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele