základní část, 27. kolo
16.04.2023 19:00 CET
2 : 1
(1:0)

Reportáž

Baník nečekaně oloupil Plzeň, hrdinou Slezanů se stal Letáček

Chytá Baník druhý dech? Příznivci mužstva z Ostravy se báli, že jejich tým v závěru základní části mnoho bodů nezíská. Slezané si ale s těžkým losem zatím umí skvěle poradit. Po Slovácku totiž porazili také silnou Plzeň, od které především díky vynikajícímu výkonu brankáře Jiřího Letáčka inkasovali pouze jednou. Sami naopak zásluhou Mohameda Tijaniho skórovali dvakrát.

Baník se ke druhé nečekané výhře v řadě odrazil již v úvodu zápasu. Ve třetí minutě ještě Klíma pálil do rukavic připraveného gólmana Viktorie Staňka, ten však následně vyrazil soupeřovu hlavičku pouze před sebe. Toho využil číhající Tijani, jenž balón úspěšně dorazil za Staňkova záda, a poprvé tak rozveselil stadion ve Vítkovicích.

Hosté, kteří hodlali využít zaváhání pražských S a chtěli se mančaftům z hlavního města v ligové tabulce přiblížit, se samozřejmě snažili o co nejrychlejší vyrovnání. To se jim ovšem nepodařilo, namísto toho rozchytali Letáčka. Strážce svatyně Ostravanů se poprvé zaskvěl v 17. minutě, kdy zlikvidoval postup Chorého. Ve 38. minutě zase lapil pokus Buchy a ve čtvrté minutě nastavení prvního poločasu zneškodnil hlavičku Chorého po standardní situaci.

V nastaveném trendu pokračoval Letáček také po přestávce. Devět minut po změně stran vyrazil střelu Sýkory, posléze schoval do rukavic dorážku Chorého. Asi nejlepší zákrok utkání vytáhl hrdina domácího publika za další minutu. Bucha si šikovně narazil balón s Vydrou, radost ze vstřelené branky mu nicméně překazila Letáčkova levá dolní končetina.

Slezané šetřili municí, což se jim vyplatilo v 58. minutě. Nenápadně vypadající akci zakončili do zdárného konce centrující Klíma a hlavičkující Tijani. Za dalších pět minut se skóre dokonce na chvíli upravilo na 3:0, nicméně Bitri rozvlnil síť za Staňkem z ofsajdu. Radovali se naopak konečně Plzeňští. Jejich kapitán Hejda si v 79. minutě naskočil na centr od Buchy a zakončením hlavou překonal do té doby neomylného Letáčka.

V nastaveném čase utkání mohl Hejda také vyrovnat, trefil však tyč. A když Mosquera po rohovém kopu pálil nad břevno, mohl se Baník radovat z překvapivého, avšak o to cennějšího zisku tří bodů.

Po výsledku 2:1 se Slezané posunuli v tabulce na deváté místo. Viktoria zůstává třetí s komfortním náskokem na týmy za sebou, ale též se značnou ztrátou na Spartu i Slavii.

Autor: Ondřej Vaculík

Komentáře (2)

Přidat komentář
John Obi Mikel

0:0

Reagovat
Elmas

0:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele